Δημοτικά Ιατρεία 2007-10

Δημοτικά Ιατρεία Αγίας Παρασκευής
http://www.iatreia-ap.gr/  (Η ιστοσελίδα έχει κλείσει)

 Δραστηριότητες Δημοτικών Ιατρείων 2007   (αναλυτική παρουσίαση)
 Δραστηριότητες Δημοτικών Ιατρείων 2008   (αναλυτική παρουσίαση)
 Δραστηριότητες Δημοτικών Ιατρείων 2009   (αναλυτική παρουσίαση)
 Δραστηριότητες Δημοτικών Ιατρείων 2010   (αναλυτική παρουσίαση)

 Συνολική Συνοπτική Παρουσίαση: Τέσσερα χρόνια στα Δημοτικά Ιατρεία
Τα Δημοτικά Ιατρεία της πόλης μας, από τα πρώτα Δημοτικά Ιατρεία που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα, δημιουργήθηκαν για να καλύψουν το κενό που υπάρχει από την απουσία του επίσημου κράτους στην πρόληψη και την αγωγή υγείας. 
Σήμερα πλέον έχει αναδειχθεί ως αναγκαιότητα, η αναζήτηση και ο σχεδιασμός πολιτικών διαφύλαξης της υγείας, με άλλα λόγια πολιτικών και δράσεων, με τις οποίες κάποιος υγειής δεν θα γίνεται ασθενής. 
Η Προληπτική Ιατρική, εκφράζει τις προσπάθειες των λειτουργών υγείας να προλάβουν την εκδήλωση νόσων και ασθενειών, μέσω προγραμμάτων προαγωγής της υγείας, που στοχεύουν στην βελτίωση του τρόπου διαβίωσης και την πρόληψη. 
Η λειτουργία του 3ου Δημοτικού Ιατρείου στα Πευκάκια  (15 Ιουνίου 2009), ήταν από τις σημαντικότερες στιγμές μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια. Το ονομάσαμε «Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας» και είναι ο χώρος στον οποίο προσπαθούμε να δώσουμε την μορφή των Ιατρείων που απαιτούν οι σημερινές ανάγκες της πόλης.
Στο 3ο Δημοτικό Ιατρείο, ξεκίνησαν να λειτουργούν ιατρεία υπέρτασης, υπερλιπιδαιμίας, καρδιαγγειακού κινδύνου, οστεοπόρωσης, προαθλητικού ελέγχου, διακοπής του καπνίσματος, διαιτολογικού ελέγχου μεταβολικών παραγόντων και διατροφικής υποστήριξης.
Οι παραπάνω δράσεις συμπληρώνονται από τα ιατρεία που μέχρι σήμερα λειτουργούσαν στα άλλα δυο Ιατρεία του Δήμου για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του άσθματος.
Κατά την διάρκεια των τεσσάρων χρόνων πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επιστημονικές ημερίδες με ιδιαίτερα θέματα όπως: οστεοπόρωση, κάπνισμα, καρδιακά προβλήματα, σακχαροδιαβήτης, καρκίνος μαστού, καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, με ομιλητές εξέχουσες προσωπικότητες της Ιατρικής Κοινότητας με πανελλαδική εμβέλεια, αλλά και σημαντικούς επιστήμονες της πόλης μας, με αξιοσημείωτη επιτυχία.
Πραγματοποιήθηκαν καμπάνιες ενημέρωσης των δημοτών με διανομή εντύπων χέρι με χέρι από τις Επισκέπτριες Υγείας για την Αιμοδοσία, την Δωρεά Οργάνων Σώματος, τον έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου, λαμπαδηδρομίες με μαθητές των σχολείων για την προσέλκυση αιμοδοτών κ.λ.π.
 Παράλληλα διοργανώνονται Εκπαιδευτικά Σεμινάρια στην Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και ανάνηψη, Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών για ομάδες δημοτών και συλλόγους διδασκόντων, προαθλητικός έλεγχος των μαθητών των Γυμνασίων της πόλης κ.λ.π.
Εγκαταστήσαμε στο Δημαρχείο Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδιστή και εκπαιδεύτηκαν 15 εργαζόμενοι του Δήμου στην Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και ανάνηψη.
Μια ακόμα σημαντική δράση είναι το πρόγραμμα πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας EPODE, που εξελίσσεται με την συνεργασία των Παιδικών Σταθμών του Δήμου και του Αθλητικού Οργανισμού και των σχολικών μονάδων.
Η Τράπεζα Αίματος διενεργεί τρεις Εθελοντικές Αιμοδοσίες κάθε χρόνο σε διαφορετικές γειτονιές της πόλης με ιδιαίτερα σημαντική συμμετοχή που έχει σαν αποτέλεσμα την εξυπηρέτηση πολύ περισσότερων δημοτών μας.
Υπάρχει άμεση και στενή συνεργασία με τον Σύλλογο Δωρητών Οργάνων Σώματος και μυελού των οστών για την προώθηση αυτής της ύψιστης προσφοράς του ανθρώπου στον άνθρωπο.
Συμμετέχουμε κάθε χρόνο στην Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.
Σε μεγάλο πολιτικό γεγονός για την Αγία Παρασκευή εξελίχθηκε το 6ο Πανελλαδικό Συνέδριο του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης των ΟΤΑ (ΔΔΥ) που πραγματοποιήθηκε στις 16 & 17 Απριλίου στο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και με θέμα: «Πρόληψη και Αγωγή Υγείας στο ΕΣΥ μέσω των Δήμων».
Το συνέδριο διοργάνωσαν από κοινού το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας, τα Δημοτικά Ιατρεία και ο Δήμος Αγίας Παρασκευής. Η παρουσία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Γεώργιου Ντόλιου, υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, του Αντώνη Δημόπουλου, Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, των εκπροσώπων όλων των πολιτικών κομμάτων της Βουλής, αλλά και των Δημάρχων μελών του ΔΔΥ από όλη την Ελλάδα, έδωσαν το μέγεθος του πολιτικού γεγονότος.
Επίσης το έργο των Δημοτικών Ιατρείων Αγίας Παρασκευής έχει γίνει γνωστό πανελλαδικά και αναγνωρίζεται με την συμμετοχή μας στα Διοικητικά Συμβούλια, στο Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ (ΔΔΥ), το ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΗΜΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΕΔΔΗΠΥ), στην Επιτροπή Ενοποίησης των ανωτέρω δικτύων μαζί με το Δίκτυο Υγειών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε ένα Φορέα που να καλύπτει όλους τους δήμους της Ελλάδας.
Αναφερόμαστε πλέον στην «Προληπτική Ιατρική και την Αγωγή Υγείας» και είναι τα Δημοτικά Ιατρεία που και θέλουν και μπορούν και πρέπει να τους δοθούν τα εφόδια να ασκήσουν αυτό το ρόλο. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα Δημοτικά Ιατρεία, είναι το πλησιέστερο πρόσωπο της πολιτείας στον πολίτη και ο καταλληλότερος φορέας να υλοποιήσει προγράμματα «Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας» με αξιοπιστία και φιλικότητα. Αντιστρέφοντας θα μπορούσαμε να πούμε πως: Η πρόληψη, αποτελεί τον κυριότερο λόγο παροχής υπηρεσιών υγείας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για όλο αυτό το έργο, αλλά και για τον σεβασμό στα χρήματα των δημοτών που δαπανώνται από τα Δημ.Ιατρεία εμείς είμαστε περήφανοι. Αυτό μας το αναγνωρίζουν και οι δημότες που τα έχουν αγκαλιάσει.

Το αύριο

Συνεχίζουμε την ανάπτυξη δράσεων «Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας» γιατί αυτό αποτελεί τον κυριότερο λόγο παροχής υπηρεσιών υγείας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Με την μεταφορά αρμοδιοτήτων «Δημόσιας Υγείας» από τις Νομαρχίες στους Δήμους, με τον «Καλλικράτη», υποστηρίζουμε την πρόταση να μετατραπούν τα Δημοτικά Ιατρεία σε Τοπικά Κέντρα Πρόληψης της Υγείας, με προτεραιότητες τη συμβουλευτική, την πρόληψη, την αγωγή υγείας, τον προσυμπτωματικός έλεγχος (screening) και την αντιμετώπιση του πολύ μικρού κινδύνου.