Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010
Εγκατάσταση στο νέο Δημαρχείο Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (Α.Ε.Α.-AED)
Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010
Εθελοντισμός στην Τρίτη Ηλικία
.
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ Αγία Παρασκευή 20.12.2010
ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΕΛΠΙΔΟΣ 10 15343
ΤΗΛΕΦΩΝΟ : 2106084994 FAX 210-6082497
email: koinoniki@agiaparaskevi.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αγίας Παρασκευής, γιόρτασε την Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού για την Κοινωνική και Οικονομική Ανάπτυξη που σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ έχει προσδιοριστεί η 5η Δεκεμβρίου κάθε χρόνου την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010, στο 3ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής.
Βασιζόμενοι πάνω στην αντίληψη πως οι Παγκόσμιες Ημέρες δεν είναι απλά σύμβολα, αλλά αντίθετα μέρες προβληματισμού και δραστηριοποίησης, αντί γιορτής πραγματοποιήθηκε παρουσίαση και βράβευση της αξιόλογης Εθελοντικής Προσφοράς των κυριών της πόλης μας στη Στέγη Γερόντων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που εδρεύει στην Αγία Παρασκευή.
Ακολούθησε ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα:
«Εθελοντισμός στην Τρίτη Ηλικία»
Στοχεύοντας στην ανάδειξη της σημασίας του Εθελοντισμού, ως μια στάση ζωής, ιδιαίτερα για τα άτομα που ο χρόνος τους έχει εφοδιάσει με σημαντικές εμπειρίες.
Στον εισαγωγικό του χαιρετισμό ο Μιχάλης Γαβράς, υπεύθυνος του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, αναφέρθηκε στις βασικές αρχές για την συγκρότηση του Τοπικού Δικτύου Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης, στην πόλη μας και στην αξιοποίηση του Εθελοντισμού τονίζοντας πως:
1. Οι Εθελοντές είναι ιδιαίτερα σημαντικοί συντελεστές στο Τοπικό Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης
2. με την παρουσία τους οι εθελοντές δεν υποκαθιστούν την υποχρέωση που έχει ο Δήμος να Οργανώνει τις δομές, να παρέχει την Υλικοτεχνική υποστήριξη και να διασφαλίζει την Επαρκή στελέχωση
3. οι εθελοντές αποκαλύπτουν τον μη υπηρεσιακό τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα
4. της κοινωνικής πρόνοιας, δίνουν υπόσταση στην κοινωνική αλληλεγγύη των πολιτών του Δήμου μας, διευρύνουν την κοινωνική συνοχή, ενισχύουν τους κοινωνικούς δεσμούς και την επικοινωνία των ανθρώπων
5. τελικά η ανάδειξη του εθελοντισμού και της εθελοντικής εργασίας στην πόλη μας γίνεται για να αναδείξει τις ευθύνες του Δήμου
Αναφερόμενος δε στην υποστήριξη που προσφέρει το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής στη Στέγη Γερόντων επισήμανε το θεωρητικό πλαίσιο της παρέμβασης λέγοντας:
«Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου της Αγίας Παρασκευής εδώ και τρία χρόνια πραγματοποιεί μια επιτυχημένη συνεργασία με τη Στέγη Γερόντων του Αγίου Νεκταρίου, που αποτελεί ίδρυμα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις που υλοποιούνται αποσκοπούν στη στήριξη του έργου της εκκλησιάς καθώς και στον εμπλουτισμό των υπηρεσιών που παρέχονται στους τροφίμους του εκκλησιαστικού ιδρύματος με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη τα πολυσύνθετα προβλήματα που παρουσιάζουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας (σωματικά, ψυχολογικά κ.λ.π.) οι ειδικευμένοι επιστήμονες της Κοινωνικής Υπηρεσίας, με σημαντική την συμβολή του προσωπικού του ιδρύματος, έχουν αναλάβει την ατομική ψυχολογική υποστήριξη των ηλικιωμένων και τη διοργάνωση γιορτινών εκδηλώσεων.
Επιπλέον καταβάλλεται από το Δήμο της Αγίας Παρασκευής μικρή οικονομική ενίσχυση με την μορφή ειδών ατομικής χρήσης που φαίνεται να είναι απαραίτητη για την κάλυψη των διαφόρων αναγκών των τροφίμων.
Από το Ιανουάριο του 2010 ξεκίνησαν να λειτουργούν στη Στέγη Γερόντων οι ομάδες δημιουργικής έκφρασης των ηλικιωμένων του ιδρύματος. Σκοπός των ομαδικών δραστηριοτήτων είναι η κινητοποίηση και επαναδραστηριοποίηση των τροφίμων, η ανάπτυξη επικοινωνιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων, η βελτίωση της λειτουργικότητας τους σε νέο πλαίσιο, η ελάττωση της ψυχοκινητικής επιβράδυνσης, η μείωση της πνευματικής έκπτωσης καθώς και η διεύρυνση των διαπροσωπικών τους σχέσεων.
Μια από τις τελευταίες εκδηλώσεις ήταν η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή που συνδιοργανώθηκε μαζί με τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου (πρώην ΙΒΣΑ). Και περιλάμβανε την ανάγνωση παραμυθιών από τους ηλικιωμένους προς τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού και δημοτικούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του Κέντρου Νεότητας της Ενορίας Αγίου Ανδρέα Λαμπρινής (Άνω Πατήσια)».
Με αυτά τα λόγια κάλεσε τις εθελόντριες της Στέγης Γερόντων και μαζί με τον παραβρισκόμενο κ.Γιάννη Σταθόπουλο και την προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Αγγελική Τζανή, τους παρέδωσε τον ΕΠΑΙΝΟ του Δήμου «για την πολύχρονη προσφορά και συμβολή τους στην ανάπτυξη του πνεύματος του Εθελοντισμού στην κοινωνία της Αγίας Παρασκευής».
Στην συνέχεια η Μυρτώ-Μαρία Ράγκα (Ψυχολόγος – Γηραγωγός), ανέπτυξε την ομιλία της με θέμα «Εθελοντισμός και Αυτοοργάνωση μετά τα 50», λέγοντας μεταξύ άλλων:
«…Εκτός από τις κλασικές μορφές εθελοντισμού δηλ.προσφοράς προς τρίτους, μια νέα μπορφή εθελοντισμού αναγεννιέται, αυτή της αυτο-οργάνωσης! Η 50και Ελλάς σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αγίας Παρασκευής διεξήγαν to 2010 πιλοτικά το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα SEELERNETZ (www.seelernetz.eu) και έδειξαν πως ο εθελοντισμός σε μορφή αυτο-οργανωμένων ομάδων είναι πετυχημένος και αποδεκτός στις μεγαλύτερες ηλικίες! Οι συμμετέχοντες ήταν όλοι άνω των 55 ετών, συνταξιούχοι και αυτο-οργανώθηκαν ώστε να δημιουργήσουν ομάδες ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ, ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ, ΓΙΑ ΜΕΝΑ. Οι ομάδες αυτές είχαν σαν σκοπό την εκμάθηση Η/Υ, Πρώτων Βοηθειών, Ομιλίες για θέματα Υγείας αλλά και περιπάτους κυρίως για άτομα άνω των 50ετών. Οι ομάδες αυτές συνεχίζουν να λειτουργούν και ο κάθε ένας είναι ευπρόσδεκτος! Κίνητρο αυτών των ομάδων είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους αλλά και των συνανθρώπων τους. Γίνε λοιπόν εθελοντής, για άλλους, με άλλους, για σένα!!!»
Ακολούθησε η Αντωνία Γκίνη (Κοινωνιολόγος – Διευθύντρια του ΚΑΠΗ), που παρουσίασε τις «Εθελοντικές δράσεις του ΚΑΠΗ», λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Από τις ποικίλες δράσεις θα αναφερθώ σε αυτές που αφορούν στη σημερινή ημερίδα για τον εθελοντισμό στο ΚΑΠΗ: την Ομάδα Αλληλοβοήθειας και την Ομάδα Ζεύξης και Αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών.
Η πρώτη, Ομάδα Αλληλοβοήθειας, έχει σκοπό να ενισχύσει και να στηρίξει οικονομικά, κοινωνικά και ψυχολογικά τους συνδημότες μας που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και βιώνουν εκτός από την εισοδηματική στέρηση και στέρηση κοινωνικών σχέσεων. Δραστηριοποιείται και στα δύο τμήματα με υπεύθυνους Κοινωνικούς Λειτουργούς: στο Α’ τμήμα την κ. Λίβια Κανέλλου και στο Β’ τμήμα την κ. Ιωάννα Δημητρακοπούλου.
Ο στόχος είναι να στηρίζονται κοινωνικά και οικονομικά οι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας, οι άνθρωποι της γειτονιάς της πόλης μας. Τουλάχιστον 90 εθελοντές απαρτίζουν τη συγκεκριμένη ομάδα η οποία έχει 20ετή συνεχιζόμενη δράση.
Η δεύτερη ομάδα είναι η ομάδα Ζεύξης και Αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών. Πρόκειται για μια διαγενεακή συνεργασία, μία επαφή της τρίτης ηλικίας με την πρώτη παιδική. Είναι μία ανεκτίμητη μεταφορά πολιτισμού από γενιά σε γενιά με στόχο εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό και επικοινωνιακό. («Παραμύθια κάτω από τη Βελανιδιά», «Μυρωδιές Χριστουγέννων», δραματοποιημένο παραμύθι, «Φτιάχνω Χαρταετό με τον παππού – Αποκριές», κυρά Σαρακοστή, Λαζαράκια, Πάσχα, πρωτομαγιάτικα στεφάνια, «Παλιά παιχνίδια με τον παππού και τη γιαγιά», το έθιμο του κλείδωνα)».
Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010
Μιχάλης Γαβράς - Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αγίας Παρασκευής
Μιχάλης Γαβράς.
- Δημοτικός Σύμβουλος.
- Πρόεδρος Δημοτικών Ιατρείων.
- Υπεύθυνος του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής.
- Υπεύθυνος του Μουσικοκινητικού Εργαστηρίου ΑμεΑ
- Ορθοπαιδικός Χειρουργός
- Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών
- Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσ. «Αμ.Φλέμινγκ».
Το προεκλογικό φυλλάδιο 2010
-2-es.jpg)
Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010
8η Πανελλήνια Λαμπαδηρομία ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ
Παρασκευή 14 Μαΐου 2010
Επιστημονική Εργασία, Μουσικοκινητικό Εργαστήρι ΑμεΑ Αγ. Παρασκευής, 2010
Η Επιστημονική αυτή εργασία παρουσιάστηκε στο Επιστημονικό Θεματικό Συνέδριο "Κοινωνικό Κράτος" που διοργάνωσε ο ΣΚΛΕ (Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος) στις 27-29 Μαίου 2010.
Υπεύθυνη Προϊσταμένη του Εργαστηρίου, η κοινωνική λειτουργός Μαρίνα Καρβέλη
Μουσικοκινητικό Εργαστήρι ΑμεΑ
Δήμου Αγίας Παρασκευής
Μαρίνα Καρβέλη¹, Παναγιώτης Σιαπέρας², Γεωργία Στροφύλλα³, Στέφανος Οικονόμου4 , Διομεία Φάντη5 , Μανώλης Ανυφαντής6 & Μιχάλης Γαβράς7
Κοινωνική. Λειτουργός – Προϊσταμένη του Εργαστηρίου¹, Ψυχολόγος², Καθηγήτρια Προσαρμοσμένης Κινητικής Αγωγής ³, Εργοθεραπευτής 4, Μουσικός5, Λογοθεραπευτής6 , Ορθοπεδικός-Χειρουργός, Δημοτικός Σύμβουλος, Υπεύθυνος Τμ. Κοινωνικής Πολιτικής 7
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το Μουσικοκινητικό Εργαστήρι ΑμεΑ του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αγίας Παρασκευής, τα τελευταία δύο χρόνια έχει αλλάξει τρόπο λειτουργίας και από τον παραδοσιακό φροντιστηριακού τύπου με ατομικές θεραπευτικές συνεδρίες, έχει μετατραπεί σ’ αυτόν της δημιουργικής απασχόλησης.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα μοναδικό και πρωτοποριακό μοντέλο λειτουργίας, με το οποίο η «θεραπεία» πραγματοποιείται μέσα από την προσπάθεια εκμάθησης του ρόλου (ομιλία – κίνηση - χορός – μνήμη – μουσική - τραγούδι) που έχει κάθε παιδί στη θεατρική παράσταση, που διοργανώνει η διεπιστημονική ομάδα και τα μέλη του Εργαστηρίου
Τα «παιδιά» - μέλη του Εργαστηρίου, παρουσιάζουν τη θεατρική παράσταση στο κοινό, στο αμφιθέατρο, χωρίς τις αναστολές στην δημόσια έκθεση, μια και στη σκηνή δεν κάνουν τίποτε διαφορετικό από αυτό που κάνουν κάθε μέρα στο Εργαστήρι: παίζουν – χορεύουν - τραγουδούν – γυμνάζονται - ζωγραφίζουν - απαγγέλλουν - διασκεδάζουν.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αναμφίβολα η βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρίες (ειδικότερα νοητικές) επιβάλει την αφοσίωση και την αρχή της προσφοράς στον συνάνθρωπο, έτσι ώστε να ζήσουν ενταγμένα στην ζωή του γενικού πληθυσμού. Αυτό δίνει ξεκάθαρα το μήνυμα πως οι υπηρεσίες και τα προγράμματα για τα άτομα με αναπηρίες πρέπει να διακατέχονται από αξίες που δίνουν έμφαση στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων, την ανεξαρτησία, το δικαίωμα να κάνουν επιλογές και την συμμετοχή στην κοινότητα.
Το Μουσικοκινητικό Εργαστήρι για τα άτομα με αναπηρίες του Δήμου Αγίας Παρασκευής, έχει ως σκοπό να καλύψει ανάγκες των μελών του που δεν μπορούν να δώσουν υποχρεωτικά τα ημερήσια θεραπευτικά προγράμματα. Το Εργαστήρι έρχεται να γίνει για τα μέλη του χώρος χαλάρωσης, δημιουργικής απασχόλησης και υποστήριξης, όπου καλλιεργείται:
• H δημιουργική έκφραση.
• H συναισθηματική στήριξη.
• Η βελτίωση κινητικών δεξιοτήτων μέσω ομαδικών αθλημάτων
• H ανάπτυξη αυτοεκτίμησης και
πρωτοβουλίας.
H προώθηση της κοινωνικότητας ενισχύοντας συγκεκριμένα τις δεξιότητες που
χρειάζεται κάποιος για να αναπτύξει επικοινωνιακές ικανότητες και να
δημιουργήσει διαπροσωπικές σχέσεις.
• H καλλιέργεια ενός πλαισίου μέσα στο οποίο το άτομο θα μπορέσει να βιώσει και να εκφράσει ποικίλα συναισθήματα, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα μεγαλύτερη συναίσθηση και κατανόηση των συναισθημάτων του.
• H βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ατόμου μέσα από τις εμπειρίες που αποκομίζει από τις δραστηριότητες μαθαίνοντας να μοιράζεται, να εκφράζεται, να δίνει και να δέχεται.
• Η στήριξη της οικογένειας των μελών ώστε να αντιμετωπίσουν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού.
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Η συμμετοχή στην κοινότητα δίνει σε όλους το αίσθημα ότι ανήκουμε σε ένα κοινωνικό σύνολο, ότι έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, ότι μοιραζόμαστε κοινές ιδέες και στόχους, ότι έχουμε κοινές εμπειρίες, ότι γνωρίζουμε κόσμο, ότι προσφέρουμε με την παρουσία μας και μας το αναγνωρίζουν, και ότι διασκεδάζουμε όλοι μαζί. Όλα αυτά για ένα άτομο με αναπηρίες είναι απραγματοποίητο όνειρο. Στο Μουσικοκινητικό Εργαστήρι όμως είναι βασική επιδίωξη να επιτευχθεί αυτό μέσα από στοχο-κατευθυνόμενες δραστηριότητες. Υποστηρίζοντας την συμμετοχή στην κοινότητα ατόμων με αναπηρίες του δήμου μας γίνεται ξεκάθαρο πως έχουν κάτι να προσφέρουν και αυτά με την σειρά τους στην κοινότητα. Η απομόνωση και η μοναξιά σύμφωνα με έρευνες είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Έτσι ένας από τους στόχους του Εργαστηρίου είναι η συμμετοχή, η διασκέδαση και η καλλιέργεια των κοινωνικών δεξιοτήτων μέσα από ένα πρόγραμμα που δεν θα θυμίζει εκπαίδευση ή θεραπευτική συνεδρία.
Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Η επικοινωνία είναι μια διαδικασία ανταλλαγής μηνυμάτων και το χτίσιμο αυτών των μηνυμάτων σε διαπροσωπική σχέση. Οι άνθρωποι όταν εμπλέκονται σε μία επικοινωνία ως μοναδικό στόχο έχουν να γίνουν κατανοητοί από τον ακροατή τους. Επικοινωνούμε συνήθως λεκτικά αλλά πολλές φορές χρησιμοποιούμε και άλλους τρόπους όπως χειρονομίες, κίνηση, τέχνη και συμπεριφορά. Μέσα από τους μη λεκτικούς τρόπους τα άτομα με αδυναμία λεκτικής επικοινωνίας καταφέρνουν να εκφραστούν ελεύθερα, να τονίσουν την παρουσία τους και να περάσουν το δικό τους μήνυμα. Μια μορφή τέτοιας έκφρασης είναι το θέατρο. Ξεκινώντας από τις πρόβες τα μέλη του Μουσικοκινητικού Εργαστηρίου εκφράζονται μέσα στην ομάδα με πολύ δημιουργικό τρόπο και κατά την διάρκεια των παραστάσεων δηλώνουν την παρουσία τους περνώντας το μήνυμα της ανεξαρτησίας και της συμμετοχής στην κοινότητα με τον πιο δημιουργικό τρόπο στο ευρύ κοινό. Η επικοινωνία και η έκφραση για ένα άτομο με αναπηρία μπορεί εύκολα να διαταραχθεί και να διακοπεί. Στόχος του Μουσικοκινητικού Εργαστηρίου μέσω των δραστηριοτήτων του είναι να ανταποκριθεί σε αυτή την ανάγκη των μελών του καλλιεργώντας ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων επικοινωνίας.
ΚΑΛΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Τα Ψυχικά νοσήματα ή οι απλές διαταραχές στο συναίσθημα στον γενικό πληθυσμό παρουσιάζουν αυξητική τάση. Για τα άτομα με αναπηρίες ήταν ανέκαθεν ένα μεγάλο ζήτημα. Έτσι στο μέτρο τον δυνατοτήτων του Εργαστηρίου στόχος είναι ο εντοπισμός και η βοήθεια στην κάλυψη της ψυχολογικής υποστήριξης σε συνδυασμό με το ημερήσιο πρόγραμμα που παρακολουθούν τα μέλη του. Το Εργαστήρι στοχεύει:
• Στην προαγωγή καλής ψυχικής υγείας και διάθεσης στα μέλη του προάγοντας την ενεργή συμμετοχή στην κοινότητα και πιο ενεργού τρόπου ζωής.
• Στην επαγρύπνηση όταν κάποιο μέλος παρουσιάζει ξαφνικά παράξενη συμπεριφορά η οποία μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογικούς λόγους.
• Στην ενημέρωση των μελών και των συγγενών σχετικά με ψυχολογικά προβλήματα και που μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Ο ακρογωνιαίος λίθος επιτυχίας του οποιουδήποτε προγράμματος είναι η καλή συνεργασία με την οικογένεια του κάθε μέλους του Εργαστηρίου. Η υποστήριξη ενός ατόμου με αναπηρία είναι μια συνεχής και σε αρκετές περιπτώσεις κουραστική διαδικασία που αγχώνει όλη την οικογένεια. Στους σκοπούς του το Εργαστήρι έχει και την υποστήριξη της οικογένειας του μέλους του μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο. Παράλληλα η διεπιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου υποστηρίζει και κάνει συμβουλευτική για την διαχείριση κρίσεων που προκύπτουν μέσα στην οικογένεια σε σχέση με το άτομο που έχει αναπηρία.
Η ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
Στελέχωση
Το Μουσικοκινητικό Εργαστήρι διαθέτει ειδικά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό
• Κοινωνική Λειτουργό
• Ψυχολόγο
• Εργοθεραπευτή
• Καθηγήτρια Προσαρμοσμένης Κινητικής Αγωγής
• Μουσικό
• Λογοθεραπευτή
• Θεατρολόγο
• Δασκάλα χορού
Έρευνα
Τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας έχουν ως ρόλο την παρακολούθηση και αξιολόγηση του προγράμματος μέσα από την συλλογή ερευνητικών δεδομένων από τις δραστηριότητες του Μουσικοκινητικού Εργαστηρίου, που θα έχουν ως τελικό την διαμόρφωση προτάσεων για την βελτίωση του προγράμματος. Επίσης, η έρευνα θα δώσει νέες πληροφορίες σχετικά με την καλύτερη υποστήριξη ατόμων με αναπηρίες. Ο συγκεκριμένος σκοπός επιτυγχάνεται μέσα από την συνεργασία των διαφορετικών ειδικοτήτων της διεπιστημονική ομάδας. Έχοντας αυτά τα δεδομένα το πρόγραμμα του Εργαστηρίου θα έχει και επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα ως ένα εναλλακτικό πρόγραμμα μακριά από την δομή του κλασικού μοντέλου εκπαιδευτικού / θεραπευτικού προγράμματος. Παράλληλα τα αποτελέσματα των ερευνών θα συμβάλουν και στην προώθηση άλλων σκοπών όπως η διοργάνωση ημερίδων ευαισθητοποίησης, και η επαγγελματική αποκατάσταση κάποιων μελών.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Το Μουσικοκινητικό Εργαστήρι μέσω του προγράμματός του παρέχει:
• Ασφαλή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των μελών του μέσα από ομαδικές κυρίως δραστηριότητες.
• Επισκέψεις σε εκθέσεις, δρώμενα & θεατρικές παραστάσεις
• Υποστήριξη σε θέματα συμπεριφοράς και αυτοεξυπηρέτησης.
• Υλοποίηση προγραμμάτων έκφρασης και ψυχαγωγίας, άθλησης και φυσικής αγωγής.
• Ανάπτυξη φιλικών δεσμών και κοινωνικών σχέσεων στην κοινότητα.
• Υποστήριξη της οικογένειας του μέλους με εκπαίδευση στην κατάλληλη αντιμετώπιση των εξειδικευμένων αναγκών τους.
• Ενημέρωση της οικογένειας και προπομπή σε αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των εξειδικευμένων αναγκών των μελών.
• Διασύνδεση μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου Αγ. Παρασκευής με φορείς που υλοποιούν προγράμματα προ-επαγγελματικής κατάρτισης.
ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ
Οι εθελοντές είναι από τους πιο πολύτιμους συνεργάτες του Εργαστηρίου με καθοριστική συμβολή στην λειτουργία του. Οι εθελοντές του Εργαστηρίου προέρχονται κυρίως από το τοπικό τμήμα της Ελληνικής Εταιρίας Παιγνιοθήκης που έχει ως στόχο την οργάνωση και λειτουργία παιγνιοθηκών για παιδιά και εφήβους με ειδικές ανάγκες Η συμμετοχή τους συντονίζεται από την διεπιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου σύμφωνα με τις ανάγκες και το πρόγραμμα του Εργαστηρίου και της Παιγνιοθηκης.