Μουσικοκινητικό Εργαστήρι ΑμεΑ

Η λειτουργία του Πρότυπου Μουσικοκινητικού Εργαστηρίου ΑμεΑ, αποτελεί μια ακόμα αποτύπωση της προσφοράς της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου μας στους συνδημότες μας ΑμεΑ και τις οικογένειές τους.

Εδώ και δυόμισυ χρόνια, έχουμε αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του Εργαστηρίου. Από τον παραδοσιακό φροντιστηριακού τύπου σ’ αυτόν της δημιουργικής απασχόλησης.
Με τον νέο τρόπο λειτουργίας υιοθετούμε την θεραπεία μέσα από την πραγματοποίηση μιας θεατρικής παράστασης, με το παιχνίδι, τον χορό και την μουσική.
Τα παιδιά προσπαθώντας να μάθουν τον θεατρικό τους ρόλο, δέχονται καθημερινά την θεραπευτική βοήθεια από τους επιστήμονες παιδαγωγούς του Εργαστηρίου.
Με αυτό τον τρόπο, μάθηση και διασκέδαση έχουν γίνει ένα. Τα παιδιά στην παράσταση που συμμετέχουν δεν αισθάνονται ότι δίνουν εξετάσεις.
Κάνουν στο σανίδι ό,τι κάνουν και κάθε μέρα στο Εργαστήρι. Παίζουν, τραγουδούν και χορεύουν. Παιδιά χωρίς τρακ, παιδιά χαρούμενα να διασκεδάζουν.
Κύριο και καθοριστικό εργαλείο για τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν ήταν η λειτουργία όλων των επιστημόνων εργαζομένων στο Εργαστήριο ως Διεπιστημονική Ομάδα
Οι πρώτοι στόχοι που ετέθησαν ήταν η ταχύτερη κοινωνικοποίηση των μελών του Εργαστηρίου, η προσπάθεια για την εξοικείωση της τοπικής κοινωνίας στο διαφορετικό και η διαμόρφωση συνθηκών αποδοχής των ΑμεΑ ως μελών της.
Αυτό επιτεύχθηκε μέσα από την ανάπτυξη δραστηριοτήτων εξωστρέφειας και την συμμετοχή του Εργαστηρίου σε κοινωνικές δραστηριότητες της πόλης, μαζί με άλλους φορείς, σχολεία, συλλόγους, εθνικές γιορτές κ.λ.π
Ο επόμενος στόχος ήταν η ανάδειξη της επιστημονικής βάσης και η επιστημονική τεκμηρίωση (καταγραφή, βιβλιογραφική έρευνα) για τον νέο τρόπο λειτουργίας του Εργαστηρίου ως ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης.
Αυτή η Επιστημονική προσέγγιση παρουσιάστηκε σε Πανελλήνια Συνέδρια Ειδικών, όπου κέντρισε το ενδιαφέρον επιστημόνων και υπηρεσιών από όλη την Ελλάδα για να δημιουργήσουν ανάλογα προγράμματα στην περιοχή τους.


 


5.11.2007 – ΠΑΙΓΝΙΟΘΗΚΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

κ.Δήμαρχε κ.Πρόεδρε, κ.συνάδελφοι
αγαπητές φίλες της Παιγνιοθήκης

ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ ΣΑΣ

Σήμερα που οι σύγχρονες αστικές κοινωνίες πλήττονται ιδιαίτερα από φαινόμενα αποκλεισμού, μοναξιάς και περιθωριοποίησης
Σήμερα που οι οικογενειακές διαπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις και δεσμοί δοκιμάζονται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής
τα άτομα με αναπηρίες (ΑΜΕΑ) βιώνουν όλη αυτή την κατάσταση με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.
Ο ρόλος της Κοιν.Υπηρεσίας είναι να συμβάλει στο σχεδιασμό, προγραμματισμό και την υλοποίηση συντονισμένων δραστηριοτήτων που προάγουν την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών ενώ ταυτόχρονα βοηθούν την ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών του Δήμου μας.
Η δημιουργία και λειτουργία του Μουσικοκινητικού Εργαστηρίου είναι ένα σημαντικό δείγμα δραστηριότητας της Κοιν. Υπηρεσίας προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ η λειτουργία της Παιγνιοθήκης Αγ. Παρασκευής το καλύτερο παράδειγμα εκδήλωσης της κοινωνικής αλληλεγγύης από μια ομάδα συνδημοτισσών μας, εθελοντριών, προς τα άτομα με αναπηρίες που συμμετέχουν στο Μουσικοκινητικό Εργαστήρι.
Το να ευχηθούμε το παράδειγμα να το ακολουθήσουν και άλλοι, φαντάζει ως το λιγότερο αν όχι ως υπεκφυγή.
Η υποχρέωσή μας είναι να διαμορφώσουμε τους απαραίτητους όρους για την ανάπτυξη και εκδήλωση του Εθελοντικού Κινήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης μεταξύ των Δημοτών της Αγ. Παρασκευής.
Αυτή την υποχρέωση θα την εκπληρώσουμε με την επιστημονική προσέγγιση των κοινωνικών αναγκών, με την αναδιάρθρωση στη λειτουργία της Κοινωνικής Υπηρεσίας με σκοπό την υλοποίηση ενός στόχου της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου που θα πρέπει να συμπυκνώνεται σε ένα κεντρικό μήνυμα.

Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα στην κοινωνική φροντίδα και προστασία και
ο Δήμος έχει την υποχρέωση να τις παρέχει.

Με αυτές τις σκέψεις και προβληματισμούς να σας ενημερώσω πως
στις 5 Δεκεμβρίου θα γίνει η κεντρική εκδήλωση για τον εθελοντισμό και  την κοινωνική αλληλεγγύη και σας καλούμε από σήμερα όχι μόνο να συμμετέχετε αλλά και να το διαδώσετε, να φέρετε τους φίλους σας και όσους εκτιμάται ότι μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό το κίνημα.
Το κίνημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Όχι μόνο είναι το αναγκαίο συμπλήρωμα των Υπηρεσιών του Δήμου, αλλά κυρίως διασφαλίζει την συνέχιση τους στο χρόνο ανεξάρτητα ποια είναι η Δημοτική Αρχή.

Τέλος
για άλλη μια φορά να ευχαριστήσουμε την Παιγνιοθήκη Ελλάδας για την πρωτοποριακή δράση της και τα μέλη της Παιγνιοθήκη Αγ. Παρασκευής για την βοήθεια και το παράδειγμα που προσφέρουν στην πόλη μας.
Να είστε πάντα καλά και υγιείς να συνεχίζετε το έργο σας.




Το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής στο Συνέδριο του ΣΚΛΕ 27-29 Μαΐου 2010


Με διπλή παρουσία το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και το Μουσικοκινητικό Εργαστήρι ΑμεΑ του Δήμου Αγίας Παρασκευής συμμετείχαν με ιδιαίτερη επιτυχία στο Επιστημονικό Θεματικό Συνέδριο στις 27-29 Μαΐου που διοργάνωσε  ο Συλλόγος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας, με θέμα: Κοινωνικό Κράτος: Κοινωνική Εργασία στο Περιφερειακό και Τοπικό Δίκτυο Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας.
 Στα πλαίσια του συνεδρίου ο υπεύθυνος του Τμήματος Μιχάλης Γαβράς συμμετείχε σε στοργγυλό τραπέζι με άλλους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου ανέπτυξε τις δράσεις του Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη δράσεων που απευθύνονται σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες, στην ανάπτυξη του Τοπικού Δικτύου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, την απόκτηση του Κοινωνικού Χάρτη της πόλης, δηλ. τις κοινωνικές ανάγκες, τους κοινωνικούς φορείς και τους εθελοντές της πόλης, στην κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη στους γονείς και τους μαθητές δημοτικών και νηπιαγωγείων και προανήγγειλε την λειτουργία Γραφείου Εξυπηρέτησης ΑμεΑ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τις προσπάθειες που καταβάλλονται μέσα από το Μουσικοκινητικό Εργαστήρι για την κοινωνικοποίησης, την κοινωνική ένταξη των ΑμεΑ αλλά και την διαμόρφωση συνθηκών  αποδοχής των ΑμεΑ από το κοινωνικό σύνολο

Ο ψυχολόγος του Μουσικοκινητικού Εργαστηρίου ΑμεΑ  Παναγιώτης Σιαπέρας, συμμετείχε στο Επιστημονικό Μέρος του Συνεδρίου, όπου παρουσίασε με προφορική ανακοίνωση το πρωτοποριακό πρόγραμμα που εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια στο Μουσικοκινητικό Εργαστήρι και τις δράσεις του. Η Επιστημονική Άποψη που κατατέθηκε είναι πως: «Με τον νέο τρόπο λειτουργίας υιοθετούμε την θεραπεία μέσα από την πραγματοποίηση μιας θεατρικής παράστασης, με το παιχνίδι, τον χορό και την μουσική. Τα παιδιά προσπαθώντας να μάθουν τον θεατρικό τους ρόλο, καθημερινά δέχονται την θεραπευτική βοήθεια από τους επιστήμονες παιδαγωγούς του Εργαστηρίου. Με αυτό τον τρόπο, μάθηση και διασκέδαση έχουν γίνει ένα. Τα παιδιά στην παράσταση που θα μας δώσουν δεν αισθάνονται ότι δίνουν εξετάσεις. Κάνουν στο σανίδι ό,τι κάνουν και κάθε μέρα στο Εργαστήρι. Παίζουν, τραγουδούν και χορεύουν. Παιδιά χωρίς τρακ, παιδιά χαρούμενα να διασκεδάζουν».
Στην συζήτηση που ακολούθησε, η παρουσίαση συγκέντρωσε τα θετικά σχόλια συνέδρων αλλά και το ενδιαφέρον άλλων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι θα ήθελαν να δημιουργήσουν ανάλογα προγράμματα στην περιοχή τους.


Μέρος της ομιλίας μου που αναφερόταν στα ΑμεΑ 27-29 Μαΐου 2010 :

Μουσικοκινητικό Εργαστήρι για Άτομα με Αναπηρίες
         είναι μια πρωτοπόρα και πιλοτική προσπάθεια του Δήμου Αγίας Παρασκευής με στόχο να δώσουμε στα παιδιά αυτά διεξόδους εκμετάλλευσης του ελεύθερου χρόνου τους ουσιαστικά και παράλληλα να δοθεί και διέξοδος στους γονείς για ελεύθερο χρόνο λόγω των αυξημένων απαιτήσεων φροντίδας των παιδιών αυτών.
          Στεγάζεται σε οίκημα που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο «ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΩΤΣΗΣ».
         εφαρμόζονται προγράμματα Δημιουργικής Απασχόλησης, Ψυχαγωγίας και Κοινωνικοποίησης των Ατόμων
         εικαστικά,
         παρακολούθηση θεατρικών έργων
         κινηματογραφικών προβολών σε κεντρικό Κινηματογράφο του Δήμου,
         επισκέψεις σε Μουσεία και
         περίπατοι στην πόλη,
         γνωριμία με υπηρεσίες
          
Εδώ και δυόμισυ χρόνια, έχουμε αλλάξει τον τρόπολειτουργίας του Εργαστηρίου. Από τον παραδοσιακό φροντιστηριακού τύπου σ’ αυτόν της δημιουργικής απασχόλησης.
Είναι μια πρωτοποριακή λειτουργία του Εργαστηρίου που επεξεργάστηκαν από κοινού ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου, Μιχάλης Γαβρά και οι εργαζόμενοι στο Εργαστήρι, που ανέλαβαν και την υποχρέωση να την υλοποιήσουν, παρ’ ότι έγινε αντιληπτό πως αυτός ο τρόπος λειτουργίας απαιτεί πολλαπλάσιες προσπάθειες από τους ίδιους.
         Με τον νέο τρόπο λειτουργίας υιοθετούμε την θεραπεία μέσα από την πραγματοποίηση μιας θεατρικής παράστασης, με το παιχνίδι, τον χορό και την μουσική. 
         Τα παιδιά προσπαθώντας να μάθουν τον θεατρικό τους ρόλο, καθημερινά δέχονται την θεραπευτική βοήθεια από τους επιστήμονες παιδαγωγούς του Εργαστηρίου.
         Με αυτό τον τρόπο, μάθηση και διασκέδαση έχουν γίνει ένα. Τα παιδιά στην παράσταση που θα μας δώσουν δεν αισθάνονται ότι δίνουν εξετάσεις.
         Κάνουν στο σανίδι ό,τι κάνουν και κάθε μέρα στο Εργαστήρι.
         Παίζουν, τραγουδούν και χορεύουν. Παιδιά χωρίς τρακ, παιδιά χαρούμενα να διασκεδάζουν. 


Επιστημονική Τεκμηρίωση.
Αυτή μας την πρακτική την έχουμε στηρίξει και θεωρητικά άλλα και την έχουμε συγκροτήσει σε επιστημονική άποψη καταθέτοντάς μα σε διάφορα συνέδρια και ημερίδες.
Καλοκαιρινή παράσταση
Σας παρουσιάζω στιγμιότυπα από τις δυο τελευταίες παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαςν με τον νέο τρόπο λειτουργίας
«Απόψε απολαύσαμε μια παράσταση, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει, από πολλές άλλες παραστάσεις ερασιτεχνών ή και επαγγελματιών.
Αποκριάτικη εκδήλωση
Η αίθουσα του θεάτρου ήταν κατάμεστη και όσοι παρακολούθησαν την παράσταση έζησαν ένα πραγματικό ξεφάντωμα των ΑΜεΑ, αφού όλα τα παιδιά, με ενθουσιασμό, χαρά και κέφι, ζούσαν το καθένα το ρόλο του.
Παναττική Ημερίδα Στίβου Α.με.Α
Οι αγώνες στίβου, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των προγραμμάτων
         μουσικοκινητικής αγωγής,
         ψυχαγωγίας,
         άσκησης λόγου,
         ψυχολογικής υποστήριξης,
         εργοθεραπείας,
         ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων,
         άθλησης και σωματικής αγωγής.
Το αθλητικό πρόγραμμα αποτελείται από τα
         αγωνίσματα δρόμων 25, 50 και 100 μ.,
         άλμα χωρίς φόρα,
         ρίψη μπάλας.
Στα αγωνίσματα τηρούνται οι κανονισμοί αθλημάτων, όπως ορίζει η Διεθνής Ομοσπονδία, υπάρχει όμως και τροποποίηση, όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη.
Συμμετοχή 14 φορέων Ατόμων με Αναπηρία και Αθλητικών Συλλόγων από όλη την Αττική
Έναν άλλο τομέα που έχουμε δώσει ιδιαίτερη σημασία είναι η διαμόρφωση συνθηκών  αποδοχής των ΑμεΑ από το κοινωνικό σύνολο

Αξιολογώντας και αξιοποιώντας την αλματώδη εξέλιξη στον τομέα της κοινωνικοποίησης των μελών του Μουσικοκινητικού Εργαστηρίου ΑμεΑ του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής Αγίας Παρασκευής, προωθούμε την παρουσία των ΑμεΑ στην κοινωνική ζωή της πόλης.


4η Μαθητική Συνάντηση Δημιουργίας
Η ομάδα χορού του Μουσικοκινητικού Εργαστηρίου ΑμεΑ Αγίας Παρασκευής συνοδευόμενη από την κοινωνική λειτουργό Μαρίνα Καρβέλη και την καθηγήτρια ειδικής φυσικής αγωγής Γεωργία Στροφύλλα, την Κυριακή 9 Μαϊου 2010 πήραν μέρος φέτος για πρώτη φορά στην 4η Συνάντηση Μαθητικής Δημιουργίας στο θεατράκι της Πλατείας του   Αϊ – Γιάννη.
Τα μέλη της ομάδας χορού με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση συμμετείχαν από κοινού με μαθητές και μαθήτριες από τα Δημοτικά Σχολεία της Αγ. Παρασκευής, στο πρόγραμμα των ελληνικών παραδοσιακών χορών ενθαρρύνοντας με ακόμα έναν τρόπο το πρόγραμμα κοινωνικοποίησης των μελών του Εργαστηρίου. Συγκεκριμένα, χόρεψαν «Ζωναράδικο» και «Συρτό στα τρία»  υπό την καθοδήγηση της Δασκάλας χορού Βασίλως Ιωάννου.
Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στην αυθόρμητη κίνηση μαθητών από τα σχολεία που ήσαν εκείνη τη στιγμή στο χώρο, να χορέψουν μαζί με τα ΑμεΑ στον ίδιο χορό. Μια σημαντική στιγμή επιβεβαίωσης και δικαίωσης της προσπάθειας που καταβάλλεται για την συμμετοχή των ΑμεΑ στην κοινωνική ζωή της πόλης και ίσως από τις ομορφότερες στιγμές της εκδήλωσης.

«ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ»
Με την έγκριση της Επιστημονικής Ομάδας του Μουσικοκινητικού Εργαστηρίου ΑμεΑ, για πρώτη φορά αντιπροσωπεία μελών του μαζί με την προϊσταμένη του Εργαστηρίου κ. Καρβέλη Μαρίνα καθώς και την Καθηγήτρια Ειδικής Φυσικής Αγωγής κ. Στροφύλλα Γεωργία, κατέθεσαν στεφάνι στο ηρώο της Αγίας Παρασκευής μαζί με τις αρχές της πόλης και τους άλλους Συλλόγους, τιμώντας τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821.

Πασχαλινό Έθιμο «ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ»
Στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικοποίησης του Μουσικοκινητικού Εργαστηρίου ΑμεΑ, για πρώτη φορά αντιπροσωπεία μελών του, έψαλλαν τα «Κάλαντα του Λαζάρου» σε καταστήματα της οδού Αγίου Ιωάννου από κοινού με μαθητές/ τριες των Δημοτικών Σχολείων της Αγίας Παρασκευής

Το Μουσικοκινητικό Εργαστήρι στο «Bowling»

Η αθλητική ομάδα πραγματοποίησε την εξάσκησή της στο άθλημα «Bowling» με στόχο να βελτιωθεί η τεχνική ικανότητα, καθώς και η φυσική κατάσταση που απαιτείται για το συγκεκριμένο άθλημα, ενώ παράλληλα χαλάρωσε απολαμβάνοντας το αναψυκτικό της.