Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής

Είμαστε από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα, αν όχι ο πρώτος που το 1985 ο Δήμαρχος Λεονάρδος Χατζηανδρέου, μέσα στο πολιτικό κλίμα των καιρών, ίδρυσε την Κοινωνική Υπηρεσία με στόχο την ενοποίηση των Κοινωνικοπρονοιακών Υπηρεσιών του Δήμου σε ένα όργανο, σε μια υπηρεσία.

Με Υπηρεσιακή επικεφαλής την αείμνηστη Τασία Πιτερού, στήθηκαν από το μηδέν οι περισσότερες δομές του Δήμου που προσφέρουν κοινωνικό και προνοιακό έργο και υπάρχουν μέχρι σήμερα.
Σήμερα οι μεγάλες διευκολύνσεις που μας προσφέρουν οι σύγχρονες κοινωνίες, συνοδεύονται και από αντίστοιχα μεγάλα και σύγχρονα προβλήματα, όπως φαινόμενα αποκλεισμού, μοναξιάς, περιθωριοποίησης και δοκιμασίας των διαπροσωπικών, οικογενειακών και κοινωνικών σχέσεων, που υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισης από έναν οργανωμένο Δήμο.
Όλα αυτά τα προβλήματα, ως αιτίες πλέον, παράγουν όλες τις μορφές των κοινωνικών προβλημάτων, που διαπερνούν εγκάρσια και κάθετα όλες τις τάξεις και τις κοινωνικές ομάδες, όλες τις ηλικίες και τα δύο φύλα. Αντικείμενο, σκοπός και λόγος ύπαρξης λοιπόν της Κοινωνικής Πολιτικής δεν είναι μόνο οι αναξιοπαθούντες και οι οικονομικά ασθενέστεροι, αλλά η πρόληψη και η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.
Ο Τομέας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου μας είναι ο φορέας εκδήλωσης της δημοτικής μέριμνας για όλα αυτά.
Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, προωθώντας την ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών, την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και την κοινωνική αλληλεγγύη
Προάγει την ανάπτυξη ενός Τοπικού Δικτύου Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης στηρίζοντας, ενισχύοντας και συντονίζοντας την συνεργασία όλων των κρατικών, δημοτικών, συλλογικών φορέων και ατομικών εθελοντικών πρωτοβουλιών που παρέχουν κοινωνικές και προνοιακές υπηρεσίες.
Καταγράφει έτσι τον κοινωνικό χάρτη της πόλης και ανιχνεύει νέες ανάγκες που δημιουργούνται καθημερινά από την σκληρή πραγματικότητα της σημερινής κοινωνίας.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εξωστρέφεια των δράσεων του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής. Έτσι:
         Λειτουργούμε προγράμματα θερινών κατασκηνώσεων και δημιουργικής απασχόλησης για τους μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου
         Παρόλο που τα τρία τελευταία χρόνια η οικονομική συμμετοχή των γονέων υπήρξε αμετάβλητη, φέτος για λόγους συμμετοχής του Δήμου στην στήριξη των οικογενειών που πλήττονται από την οικονομική κρίση, προβήκαμε σε μια επιπλέον ελάφρυνση μειώνοντας την οικονομική συμμετοχή στα προγράμματα των Θερινών Κατασκηνώσεων και της Δημιουργικής Απασχόλησης κατά 20% περίπου.
         Βοηθάμε τους αδύνατους οικονομικά με έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις και προσφορά τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, σε 100 περίπου άπορες οικογένειες τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.
         Υλοποιούμε προγράμματα εξατομικευμένης Ψυχολογικής και κοινωνικής Υποστήριξης και ιδιαίτερης στήριξης των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες
         Πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα Νηπιαγωγεία ψυχοεκπαιδευτικά Σεμινάρια στους γονείς.
          Υλοποιήθηκε ολοκληρωμένο πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στα Δημοτικά Σχολεία της πόλης, με την διοργάνωση ψυχοεκπαιδευτικών σεμιναρίων στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς, με ειδικούς επιστήμονες ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, σε συνεργασία με το Διαδημοτικό Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ».
         Διενεργήθηκαν δυο κοινωνικές έρευνες από τους επιστήμονες της υπηρεσίας με αντικείμενο την νεολαία της Αγίας Παρασκευής και θέμα «Προφίλ, ανάγκες, προσδοκίες των νέων της πόλης» και «διαχείριση του ελεύθερου χρόνου από τους νέους».
         Πραγματοποιήθηκε Τριήμερο Κοινωνικών και Πολιτιστικών Παρεμβάσεων για τις εξαρτήσεις της Νεολαίας, σε συνεργασία με το ΑΡΓΩ και την Μονάδα Απεξάρτησης 18Ανω.
         Διευρύνθηκε η συνεργασία με την Εκκλησία, τις ενορίες της Αγίας Παρασκευής και τα Φιλόπτωχα
         Στη Στέγη Γερόντων της Αρχιεπισκοπής οι ειδικευμένοι επιστήμονες της Κοινωνικής Υπηρεσίας, με σημαντική την συμβολή του προσωπικού του ιδρύματος, έχουν αναλάβει την ατομική ψυχολογική υποστήριξη των ηλικιωμένων, καθώς και τη διοργάνωση γιορτινών εκδηλώσεων. Επιπλέον καταβάλλεται από το Δήμο της Αγίας Παρασκευής μικρή οικονομική ενίσχυση με την μορφή ειδών ατομικής χρήσης που φαίνεται να είναι απαραίτητη για την κάλυψη των διαφόρων αναγκών των τροφίμων.
         Διοργανώθηκαν εκστρατείες για την συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους της Ηλείας, της Αϊτής και τους Παλαιστίνιους της Γάζας.
         Δημιουργήσαμε ειδικό Γραφείο Συμβουλευτικής και εξυπηρέτησης για τους Μετανάστες καθώς και Συμβούλιο Μεταναστών
         Σε συνεργασία με την 50και Ελλάς υλοποιείται το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης SEELERNETZ (SEniors in Europe LEaRn in NETworks), με σκοπό την ενεργοποίηση των ατόμων άνω των 55 ετών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους
         Συγκροτήσαμε ως διακριτή μορφή λειτουργίας Γραφείο Εξυπηρέτησης ΑμεΑ
         Πραγματοποιήσαμε Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Δυνατότητες ένταξης των ΑμεΑ στον κόσμο της εργασίας» την Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού για την Κοινωνική και Οικονομική Ανάπτυξη
         Σε συνεργασία με τη Νομαρχία Αθηνών υλοποιήσαμε ένα ολοκληρωμένο έργου με τίτλο «ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ» και αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών Συμβουλευτικής πληροφόρησης, προσανατολισμού και υποστήριξης ατόμων για την αύξηση της απασχολησιμότητας, την πρόσβαση στην αγορά εργασίας και την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας.

Το ΠΡΩΤΟ ενημερωτικό σημείωμα, που παρέλαβα από την προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρσίας Αναστασία Πιτερού το 2007, όταν ανέλαβα ως πολιτικός υπεύθυνος του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αγίας Παρασκευής. 
Παρατίθεται αυτούσιο στη μνήμη της Αναστασίας Πιτερού.

Πατήστε εδώ


Και το παρακάτω είναι το κείμενο που υπήρε στην ιστοσελίδα του Δήμου που υπήρχε πριν το 2007.Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Κ Η      Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Α
Διεύθυνση: Ελπίδος 10 (έναντι Πλατείας Αγ. Παρασκευής) Τηλ. επικ: 210 6084994, fax 210 6082497
ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Η Κοινωνική Υπηρεσία ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1985 με στόχο την ενοποίηση των Κοινωνικών Υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο και τη δημιουργία ενός αποκεντρωμένου δικτύου κοινωνικών παροχών. Οργανώνει, συντονίζει, συνεργάζεται και προωθεί προγράμματα και υπηρεσίες κοινωνικής ωφέλειας, πρόνοιας, υγείας, πολιτισμού και εκπαίδευσης σε τοπικό επίπεδο.
Σκοπός της Κοινωνικής Υπηρεσίας είναι να προάγει την ποιότητα ζωής των πολιτών του Δήμου, να ενισχύσει τους κοινωνικούς δεσμούς και την ανάπτυξη κοινωνικής συνείδησης, καθώς και να προσφέρει  προστασία σε ευπαθείς κοινωνικές  ομάδες.
• Συμμετέχει σε επιτροπές που η δράση τους σχετίζεται με τομείς όπως η υγεία, η νεολαία ,η κοινωνική πρόνοια κ.λ.π
• Συνεργάζεται σε τοπικό επίπεδο και Εθνικό επίπεδο, με κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς για θέματα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.
• Ερευνά και συμμετέχει σε Εθνικό , Πανευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο σε ότι σχετικό με θέματα υγείας και κοινωνικής ανάπτυξης των κατοίκων της πόλης.
• Συμμετέχει σε επιτροπές, συνέδρια, Εθνικά δίκτυα, δίκτυα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και άλλων παρόμοιων φορέων.
• Μελετά προβλήματα που έχουν σχέση με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και παρεμβαίνει με την μορφή προγραμμάτων.
ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
● Συμβουλευτική και κοινωνική εργασία σε άτομα, οικογένειες και κοινωνικές ομάδες.
● Στήριξη κακοποιημένων γυναικών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας.
● Έρευνα, για την παραμέληση ή κακοποίηση παιδιών ,στήριξη και προστασία σε συνεργασία με την Εισαγγελία Ανηλίκων
● Επιμόρφωση γονέων σε συνεργασία με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας.
● Ενημερωτικές εκδηλώσεις με θέματα κοινωνικού χαρακτήρα.
● Ενημέρωση για παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες τόσο στα πλαίσια του Δήμου όσο και σε κρατικό επίπεδο.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
● Επιμορφωτικά προγράμματα για τους παιδαγωγούς των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων και τους Συλλόγους Γονέων
● Σεμινάρια κοινωνικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης
● Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής νέων
● Πρόγραμμα θερινής δημιουργικής απασχόλησης στα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου μας
● Πρόγραμμα θερινών παιδικών κατασκηνώσεων σε συνεργασία με δέκα ιδιωτικές κατασκηνώσεις, για τα παιδιά του Δήμου μας, που συγκεντρώνουν κοινωνικά κριτήρια
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
● Ενημέρωση σε άτομα, οικογένειες, υπηρεσίες και συλλόγους, για την προώθηση της αποτελεσματικότερης εκπαίδευσης και προστασίας
● Πρότυπο εργαστήρι ειδικής Μουσικοκινητικής αγωγής για νέους και παιδιά με ειδικές ανάγκες
● Καλοκαιρινή δημιουργική απασχόληση
● Καλοκαιρινή θεραπευτική κολύμβηση
● Δανειστική παιγνιοθήκη
● Εκπαίδευση νέων με ειδικές ανάγκες, σε θέσεις εργασίας στο προστατευμένο περιβάλλον της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου σε συνεργασία με ειδικά σχολεία και εργαστήρια
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΔΥΝΑΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
● Παροχή οικονομικής ενίσχυσης σε οικονομικά αδύναμες οικογένειες, με έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου.
● Συνεργασία με τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις του Δήμου για την ενίσχυση αδύναμων  ατόμων ή οικογενειών κατά την περίοδο των εορτών.
● Οργάνωση και λειτουργία προγράμματος προσφοράς τροφίμων σε αδύναμα άτομα ή οικογένειες από τις Λαϊκές Αγορές της πόλης μας και διανομή αυτών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα λειτουργεί με την στήριξη εθελοντών.
● Συμμετοχή στην οργάνωση του Αντικαρκινικού Εράνου και του Εράνου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
● Συλλογή και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, σε χώρες του εξωτερικού ή πόλεις της Ελλάδας που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
● Φιλοξενία παιδιών από χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου όπως Βοσνία κ.λ.π.
ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ
● Σε αποφοίτους των Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων για δωρεάν φοίτηση στο Γυμνάσιο και Λύκειο του Γαλλικού Σχολείου.
● Σε αποφοίτους των Δημόσιων Λυκείων για δωρεάν φοίτηση στο Αμερικάνικο Κολέγιο.

Επιμέρους δράσεις 2007-2008ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗ «ΣΤΕΓΗ ΓΕΡΟΝΤΩΝ»

 Αγία Παρασκευή 20/4/2008

Άλλη μια δράση του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής έρχεται να αναδείξει την σημασία της επικοινωνίας και της συνεργασίας που θα πρέπει όλοι οι κοινωνικοπρονοιακοί φορείς της πόλης να έχουν με την Κοινωνική Υπηρεσία, αυτό που έχουμε χαρακτηρίσει ως Τοπικό Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, μετά από πρόσκληση του Υπευθύνου του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής Δημοτικού Συμβούλου Μιχάλη Γαβρά, προς τον π.Κωσταντίνο, συμφωνήθηκε με την Προϊσταμένη του Τμήματος κ.Τασία Πιτερού, να παρέχεται ιατρική, νοσηλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους τροφίμους της Στέγης.
Από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα η ομάδα υποστήριξης της Κοινωνικής Υπηρεσίας με την νοσηλεύτρια Μπιστινζάνου Βασιλική και τις κοινωνικούς λειτουργούς Γκαμούλου Ευμορφία, Πλατανιώτη Σοφία και την Κουτσωνά Ελένη (εκπαιδευόμενη), έχει προβεί στις παρακάτω ενέργειες:
§    Λήψη κοινωνικών ιστορικών των τροφίμων της Στέγης μέσω εβδομαδιαίων συναντήσεων.
§    Αιμοληψίες-ιατρικές εξετάσεις
§    Καταγραφή αναγκών των ηλικιωμένων-ομαδοποίηση
§    Διενέργεια συζητήσεων με το προσωπικό της Στέγης Γερόντων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ίδιο το ίδρυμα καθώς και για τα προβλήματα των ηλικιωμένων.
§    Σταδιακή εδραίωση υποστηρικτικής σχέσης με τους ηλικιωμένους στα πλαίσια της ψυχοκοινωνικής τους ενίσχυσης και
§    Πραγματοποίηση συνεντεύξεων με ορισμένους συγγενείς των τροφίμων του ιδρύματος.
Για το άμεσο μέλλον σχεδιάζονται οι ακόλουθες ενέργειες και συνεργασίες της ομάδας της Κοινωνικής Υπηρεσίας με τη «Στέγη Γερόντων»:
§    Διοργάνωση ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, στο χώρο της Στέγης, σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο και το ΚΑΠΗ της Αγίας Παρασκευής.
§    Περαιτέρω διερεύνηση συγκεκριμένων περιστατικών.
§    Διεύρυνση των σχέσεων της Στέγης Γερόντων στην κοινότητα με στόχο την οικονομική της ενίσχυση για τη συνέχιση και τη βελτίωσης της ποιότητας του έργου της.
Τέλος, η συνεργασία με τον υπεύθυνο της «Στέγης Γερόντων», π.Κωνσταντίνο και το προσωπικό του ιδρύματος πραγματοποιείται ομαλά και ελπίζουμε να υλοποιηθούν και οι μελλοντικές μας ενέργειες.
 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αγία Παρασκευή, 13-6-2008

Συνεχίζοντας την πολύμορφη στήριξη (ιατρική, νοσηλευτική και ψυχοκοινωνική) που προσφέρει το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου μας στην Στέγη Γερόντων και σε άμεση συνεργασία με τον π.Κωσταντίνο, διοργανώνεται μουσικοχορευτική Γιορτή Αγάπης για τους ηλικιωμένους τροφίμους της Στέγης.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Αγίας Παρασκευής, με τον Σύλλογο Κατοίκων Τσακού και την κυρία Βασίλω Ιωάννου,  υπεύθυνη παραδοσιακών χορών.
Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008 και ώρα 18:30 στον προαύλιο χώρο της Στέγης Γερόντων (Ηπείρου 15).
Όπως δήλωσε ο Υπεύθυνος του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής Μιχάλης Γαβράς, «η γιορτή αυτή έρχεται να αναδείξει την σημασία της επικοινωνίας και της συνεργασίας που θα πρέπει όλοι οι κοινωνικοπρονοιακοί φορείς και οι εθελοντές της πόλης να έχουν με την Κοινωνική Υπηρεσία, αυτό που έχουμε χαρακτηρίσει ως Τοπικό Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης. Με την παρουσία και την συμμετοχή όλων μας στο πρόγραμμα, δηλώνουμε έμπρακτα τη στήριξή μας προς τη Στέγη Γερόντων».


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γιορτή Αγάπης για τους ηλικιωμένουςτροφίμους της Στέγης Γερόντων της Αρχιεπεσκοπής


Αγία Παρασκευή, 13-6-2008

  


Σε μια ιδιαίτερα συμπαθητική εκδήλωση εξελίχθηκε η μουσικοχορευτική Γιορτή Αγάπης για τους ηλικιωμένους τροφίμους της Στέγης Γερόντων της Αρχιεπεσκοπής, που διοργάνωσε το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου μας και ο υπεύθυνος του Τμήματος Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Γαβράς.
Η εκδήλωση αποτέλεσε την συνέχεια μιας πολύμορφης στήριξης (ιατρικής, νοσηλευτικής και ψυχοκοινωνικής) που ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες στην Στέγη Γερόντων. Μέχρι σήμερα η ομάδα υποστήριξης της Κοινωνικής Υπηρεσίας σε άμεση συνεργασία με τον π.Κωσταντίνο έχει εδραιώσει την υποστηρικτική της σχέση με τους ηλικιωμένους τροφίμους του ιδρύματος.
Με την παρουσία του ο Δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος και την άμεση συμμετοχή του στην γιορτή υποδήλωσε  το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Δήμου για την στήριξη των Κοινωνικοπρονιακών Φορέων που λειτουργούν στην πόλη μας, ενώ η συμμετοχή του κ.Γ.Παναγόπουλου, Δημοτικού Συμβούλου της αξ.αντιπολίτευσης το ενδιαφέρον όλου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στην εκδήλωση, που  πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008 το απόγευμα στον προαύλιο χώρο της Στέγης Γερόντων, συμμετείχε εθελοντικά το Δημοτικό Ωδείο με την διευθύντρια του κ.Μάσκα και τον μουσικό Αντ.Καρατζίκο, που χάρισε γνωστές μελωδίες στου ηλικιωμένους, ενώ τον τόνο έδωσε η κ.Βασίλω Ιωάννου με το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής που και αυτοί προσέφεραν εθελοντικά την διασκέδαση σε όλους μας.
Σημαντική ήταν και η προσφορά του Συλλόγου Κατοίκων Τσακού.
Όπως δήλωσε ο Υπεύθυνος του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής Μιχάλης Γαβράς, «η γιορτή αυτή έρχεται να αναδείξει την σημασία της επικοινωνίας και της συνεργασίας που θα πρέπει όλοι οι κοινωνικοπρονοιακοί φορείς και οι εθελοντές της πόλης να έχουν με την Κοινωνική Υπηρεσία, αυτό που έχουμε χαρακτηρίσει ως Τοπικό Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης. Με την παρουσία και την συμμετοχή όλων μας στο πρόγραμμα, δηλώνουμε έμπρακτα τη στήριξή μας προς τη Στέγη Γερόντων».
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει σε όλο το στελεχιακό δυναμικό της Κοινωνικής Υπηρεσίας που εξυπηρέτησαν όλους τους συμμετέχοντες. Θα πρέπει να επισημάνουμε την άμεση επαφή που είχαν με τους ηλικιωμένους της Στέγης γεγονός που δείχνει την αποδοχή που απολαμβάνουν από τους τροφίμους στους οποίους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Η υπόσχεση που δόθηκε από όλους ήταν να συνεχιστούν τέτοιες εκδηλώσεις και στο μέλλον με μεγαλύτερη συχνότητα.Για να δείτε φωτογραφικό υλικό πατήστε ΕΔΩ

 Επιμέρους δράσεις 2009-2010

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ.

Με την εγκριτική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας στο αίτημά μας να παρέχουμε Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη στα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της πόλης μας, το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αγίας Παρασκευής σχεδίασε και υλοποίησε το σχολικό έτος 2008-2009 Ψυχοεκπαιδευτικά Σεμινάρια.
Το πρόγραμμα, αποτελείτο από μια σειρά επιμορφωτικών συναντήσεων γονέων στα Νηπιαγωγεία Το επιμορφωτικό πρόγραμμα κάλυψε τις ανάγκες όλων των Νηπιαγωγείων της πόλης και λειτούργησε από τις 16/3/2009 έως τις 25/5/2009.
Σε τέσσερις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο 1ο, 3ο, 7ο και 8ο Νηπιαγωγείο
Σε τρεις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο 9ο, 11ο και 2ο-10ο  Νηπιαγωγείο α
Σε δυο συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο 13ο και 6ο  Νηπιαγωγείο αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν τις ψυχολογικές δυσκολίες παιδιών προσχολικής ηλικίας, τη δόμηση του ψυχικού οργάνου των νηπίων, το παιχνίδι ως συμβολικό τρόπο έκφρασης της εσωτερικής ψυχολογικής πραγματικότητας και ως τρόπου επικοινωνίας του παιδιού με τους ενήλικες καθώς επίσης και δεξιότητες που πρέπει να διαθέτουν οι γονείς προκειμένου να διευκολύνουν την ομαλή προσαρμογή των παιδιών τους. Επίσης, τις διαταραχές σχολικής μάθησης όπως εκδηλώνονται στο γλωσσικό, γνωστικό, κινητικό τομέα και στον τομέα αυτοεξυπηρέτησης, καθώς επίσης και τις επιπτώσεις των μαθησιακών δυσκολιών στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των νηπίων.
Σε όλες τις προαναφερθείσες συναντήσεις, οι γονείς ενημερώθηκαν επίσης για τη δυνατότητα συμβουλευτικής, υποστήριξης, διεξαγωγής ατομικών και οικογενειακών συνεδριών με προσυνεννοημένες συναντήσεις στα γραφεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας.

Γαλλική Αποστολή

Την Πέμπτη 26/3/09 και ώρα 2:00 – 4:30 μ.μ. το Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Αγίας Παρασκευής, τα Δημοτικά Ιατρεία και η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, υποδέχθηκαν τους φοιτητές της σχολής βοηθών νοσοκόμων του IFSI de Pontivy από τη Βρετάνη της Γαλλίας, στο χώρο το Α΄ Κ.Α.Π.Η., ύστερα από αίτημα του Αδελφοποιημένου Δήμου Saint Brieuc της Γαλλίας.

ΓΑΖΑ

Απέναντι στο συνεχιζόμενο δράμα του Παλαιστινιακού πληθυσμού που παραμένει παγιδευμένος σε μία στενή λωρίδα γης στη Γάζα, σ’ όλη την Ελλάδα αναπτύχθηκε ένα κίνημα αλληλεγγύης, με την συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τα παιδιά και τους κατοίκους.
Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, μέσω του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, σε συνεργασία με την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής συμμετείχε με την συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας.
Στο κάλεσμά μας ανταποκρίθηκαν αρκετοί φορείς, ενώ σημαντική ήταν η ανταπόκριση των μεμονωμένων πολιτών που με τη συνεισφορά τους συνέβαλλαν να πάρει συγκεκριμένη μορφή αυτή η κινητοποίηση, αποδεικνύοντας έμπρακτα την κοινωνική τους ευαισθησία.
Τα υλικά (τρόφιμα, φάρμακα και αναλώσιμα είδη) που συγκεντρώθηκαν στις αποθήκες του Δημαρχείου θα αποσταλούν μέσω της ΚΕΔΚΕ στην Γάζα.
Το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής αισθάνεται την ανάγκη να τους ευχαριστήσει όλους για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας.
Ανταποκρίθηκαν οι εξής:  

ΣΧΟΛΕΙΑ
A΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ Παιδικός Σταθμός
Β΄ Βρεφικός Σταθμός
5ο, 7ο, 13ο Νηπιαγωγείο
1ο, 2ο, 6ο, 7ο Δημοτικό
1ο, 5ο Γυμνάσιο

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

ΜΑΓΟΥΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΝΑΖΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗ ΙΝΓΚΡΙΝΤ – ΜΑΡΙΑ, ΓΑΪΤΑΝΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΛΑΪΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ – ΒΛΑΧΟΥ ΣΟΥΛΗ, ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ  ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΣΙΑΜΠΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ.
  

ΣΥΛΛΟΓΟΙ

§                     ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ - ΤΟΠΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
§                     ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ
§                     ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
§                     ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΣΑΚΟΥ
  

Γεύμα αγάπης και αλληλεγγύης


Για άλλη μια χρονιά πραγματοποιήθηκε στην ταβέρνα του «Μαυρομάτη», το καθιερωμένο πλέον «Γεύμα αγάπης» που οργανώνει το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου μας με την συνεργασία του ΚΑΠΗ, του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» και των Φιλόπτωχων των Εκκλησιών, υλοποιώντας συμβολικά το σύνθημα «Κανένας συμπολίτης μας μόνος του χωρίς γεμάτο τραπέζι» μέσα σε μια ευχάριστη και χαρούμενη ατμόσφαιρα, με διάχυτο το πνεύμα της αλληλεγγύης.
Είναι ένα γεύμα που προσφέρει ο συμπολίτης μας επιχειρηματίας του «Μαυρομάτη» και του «Captain» Δημήτρης Σερβίου το «Γεύμα του Μοναχικού Πολίτη» όπως ο ίδιος ο το έχει ονομάσει και στο οποίο ο Δήμαρχος με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, σε μια κίνηση έντονου συμβολισμού, βρίσκεται στο ίδιο χριστουγεννιάτικο τραπέζι με ένα ιδιαίτερο τμήμα της κοινωνίας της πόλης μας αυτές τις γιορτινές μέρες.

Χριστούγεννα αγάπης και αλληλεγγύης


Με σύνθημα «Κανένας συμπολίτης μας μόνος του χωρίς γεμάτο τραπέζι» το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής αξιοποιεί τις δυνατότητες του Δήμου αλλά και τις προσφορές των Δημοτών μας, ώστε τις φετινές γιορτές οι οικονομικά αδύνατοι της πόλης μας να νιώσουν την κοινωνική προστασία που δικαιούνται.
Συνεχίζοντας την πολύχρονη παράδοση, προσφέρονται δωροεπιταγές για την αγορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε εκατό (150) δημότες μας που έχουν ανάγκη. Είναι μια προσπάθεια άμβλυνσης των κοινωνικών αναγκών και εκδήλωσης της αλληλεγγύης στους συμπολίτες μας, που δοκιμάζονται ιδιαίτερα από τις σκληρές συνθήκες της ζωής.

Στέγη Γερόντων της Αρχιεπισκοπής 

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της, η Κοινωνική Υπηρεσία συνεργάζεται και στηρίζει τη Στέγη Γερόντων της Αρχιεπισκοπής. Για το λόγο αυτό στις 17/06/2009 οι Κοινωνικοί Λειτουργοί Ξενούλη Γεωργία και Μαράτου Βασιλική επισκέφθηκαν τη Στέγη γερόντων προσφέροντας  μια μικρή βοήθεια στους ηλικιωμένους, χαρίζοντας τους δώρα προσωπικής χρήσης, κρατώντας τους συντροφιά και συζητώντας μαζί τους για τα θέματα της καθημερινότητα τους. 

Συνάντηση εργασίας Εκκλησίας και Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής

Ένα χρόνο μετά την συμβολική συνάντηση στο Δημαρχείο των υπεύθυνων των φιλόπτωχων ταμείων, π. Νικόλαου, π. Κωνσταντίνου, π.Αθανάσιου και των λαϊκών μελών με την Δημοτική Αρχή, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση με πρόσκληση αυτή την φορά του π.Νικόλαου στις εγκαταστάσεις της Στέγης Γερόντων την Τετάρτη 25.2.2009.
Ο υπεύθυνος της Κοινωνικής Πολιτικής Μιχάλης Γαβράς με τις κ.κ.Τζανή Αγγελική και Ξενούλη Γεωργία, παρουσίασαν τις δυνατότητες συνεργασίας και ενίσχυσης που μπορούν να παρασχεθούν από τον Δήμο.
Η συνάντηση αυτή εργασίας, επιβεβαίωσε την καλή σχέση του Δήμου με την Εκκλησία, σε έναν τομέα που όσα και να γίνονται, πάντα υπάρχει ανάγκη για κάτι περισσότερο.

Αϊτή

Το Τμήμα  Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αγίας Παρασκευής, συμμετέχει στην προσπάθεια της ΤΕΔΚΝΑ για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τον δοκιμαζόμενο λαό της Αϊτής.

Διεξαγωγή επιμορφωτικών συναντήσεων με τους γονείς για το σχολικό έτος 2009-2010.

Το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αγίας Παρασκευής σχεδιάζει και φέτος την υλοποίηση επιμορφωτικών συναντήσεων με τους γονείς για θέματα που αφορούν στην νηπιακή ηλικία.
Μετά από την καταγραφή και των αιτημάτων των Διευθυντών-τριών των Νηπιαγωγείων και την αποτίμηση της περσινής εμπειρίας, αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε και φέτος μία επιμορφωτική συνάντηση με κάθε ένα από τα Νηπιαγωγεία της περιοχής με σκοπό την ευαισθητοποίηση των γονέων σε θέματα ψυχολογικού ενδιαφέροντος που αφορούν παιδιά νηπιακής ηλικίας.
Συγκεκριμένα, η Σχολική Ψυχολόγος του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, έχοντας εμπειρία πάνω στις ανάγκες των παιδιών προσχολικής ηλικίας, προτείνει να πραγματοποιηθούν ομαδικές συναντήσεις στις οποίες θα υπάρξει απάντηση καίριων ερωτημάτων που απασχολούν τους γονείς και θα πραγματοποιηθεί βιωματική επεξεργασία της θεωρίας που θα παρουσιαστεί. Αρχικά, θα γίνεται μία ολιγόλεπτη παρουσίαση σημαντικών θεμάτων, όπως η διαπροσωπική επικοινωνία, η νοητική ανάπτυξη, η ψυχοκοινωνική προσαρμογή στο σχολικό πλαίσιο και στη συνέχεια θα ακολουθεί ανοικτός διάλογος με τους γονείς.
 
Επαγγελματικός προσανατολισμός

Το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αγίας Παρασκευής με την ψυχολόγο του πραγματοποιεί κατόπιν ραντεβού συναντήσεις επαγγελματικού προσανατολισμού με μαθητές άνω των 14 ετών.

Το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής στο Συνέδριο του ΣΚΛΕ

Με διπλή παρουσία το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και το Μουσικοκινητικό Εργαστήρι ΑμεΑ του Δήμου Αγίας Παρασκευής συμμετείχαν με ιδιαίτερη επιτυχία στο Επιστημονικό Θεματικό Συνέδριο στις 27-29 Μαΐου που διοργάνωσε ο Συλλόγος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας, με θέμα: Κοινωνικό Κράτος: Κοινωνική Εργασία στο Περιφερειακό και Τοπικό Δίκτυο Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας.
Στα πλαίσια του συνεδρίου ο υπεύθυνος του Τμήματος Μιχάλης Γαβράς συμμετείχε σε στοργγυλό τραπέζι με άλλους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου ανέπτυξε τις δράσεις του Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη δράσεων που απευθύνονται σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες, στην ανάπτυξη του Τοπικού Δικτύου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, την απόκτηση του Κοινωνικού Χάρτη της πόλης, δηλ. τις κοινωνικές ανάγκες, τους κοινωνικούς φορείς και τους εθελοντές της πόλης, στην κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη στους γονείς και τους μαθητές δημοτικών και νηπιαγωγείων και προανήγγειλε την λειτουργία Γραφείου Εξυπηρέτησης ΑμεΑ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τις προσπάθειες που καταβάλλονται μέσα από το Μουσικοκινητικό Εργαστήρι για την κοινωνικοποίησης, την κοινωνική ένταξη των ΑμεΑ αλλά και την διαμόρφωση συνθηκών  αποδοχής των ΑμεΑ από το κοινωνικό σύνολο

Ο ψυχολόγος του Μουσικοκινητικού Εργαστηρίου ΑμεΑ  Παναγιώτης Σιαπέρας, συμμετείχε στο Επιστημονικό Μέρος του Συνεδρίου, όπου παρουσίασε με προφορική ανακοίνωση το πρωτοποριακό πρόγραμμα που εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια στο Μουσικοκινητικό Εργαστήρι και τις δράσεις του. Η Επιστημονική Άποψη που κατατέθηκε είναι πως: «Με τον νέο τρόπο λειτουργίας υιοθετούμε την θεραπεία μέσα από την πραγματοποίηση μιας θεατρικής παράστασης, με το παιχνίδι, τον χορό και την μουσική. Τα παιδιά προσπαθώντας να μάθουν τον θεατρικό τους ρόλο, καθημερινά δέχονται την θεραπευτική βοήθεια από τους επιστήμονες παιδαγωγούς του Εργαστηρίου. Με αυτό τον τρόπο, μάθηση και διασκέδαση έχουν γίνει ένα. Τα παιδιά στην παράσταση που θα μας δώσουν δεν αισθάνονται ότι δίνουν εξετάσεις. Κάνουν στο σανίδι ό,τι κάνουν και κάθε μέρα στο Εργαστήρι. Παίζουν, τραγουδούν και χορεύουν. Παιδιά χωρίς τρακ, παιδιά χαρούμενα να διασκεδάζουν».
Στην συζήτηση που ακολούθησε, η παρουσίαση συγκέντρωσε τα θετικά σχόλια συνέδρων αλλά και το ενδιαφέρον άλλων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι θα ήθελαν να δημιουργήσουν ανάλογα προγράμματα στην περιοχή τους.

Στέγη Γερόντων της Αρχιεπισκοπής 2010-07-01 

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της, η Κοινωνική Υπηρεσία συνεργάζεται και στηρίζει τη Στέγη Γερόντων της Αρχιεπισκοπής. Για το λόγο αυτό την Δευτέρα 8/2/2010 αντιπροσωπεία του Δήμου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Βασίλη Γιαννακόπουλο, τον υπεύθυνο της Κοινωνικής Πολιτικής Μιχάλη Γαβρά, τους αντιδημάρχους Πωλέτα Πολίτη και Μιχάλη Γριβέα, τον εκπρόσωπο της παράταξης Πόλη για τους Πολίτες Νίκο Φωτόπουλο, την προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής Αγγελική Τζανή, την Κοινωνική Λειτουργό Ράνια Παρασκευάδη και τη νοσηλεύτρια Νατάσσα Κορμπάκη, επισκέφθηκαν τη Στέγη Γερόντων προσφέροντας μια μικρή βοήθεια στους ηλικιωμένους, χαρίζοντάς τους αντικείμενα προσωπικής χρήσης, και άλλα είδη κρατώντας τους συντροφιά και συζητώντας μαζί τους για τα θέματα της καθημερινότητάς τους.
Την αντιπροσωπεία υποδέχθηκαν ο υπεύθυνος της Στέγης Γερόντων π.Κωσταντίνος και η υπεύθυνη των εθελοντριών κ.Μπουρδάρα μαζί με αρκετούς τροφίμους στην Τραπεζαρία του Ιδρύματος.
 
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ  ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥΣ

Με την ευκαιρία της εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), όπως καθιερώθηκε η 3η Δεκεμβρίου από τη Βουλή των Ελλήνων, το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αγίας Παρασκευής διοργάνωσε στις 7 Δεκεμβρίου 2009 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Γυμνασίου, Ημερίδα με θέμα συζήτησης τις «Δυνατότητες ένταξης των ΑμεΑ στον κόσμο της εργασίας».
Παράλληλα, στην εκδήλωση αυτή γιορτάστηκε και η «Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Κοινωνική και Οικονομική Ανάπτυξη», που έχει καθιερωθεί με απόφαση του ΟΗΕ η 5η Δεκεμβρίου.

Στο τέλος της διαδικασίας υιοθετήθηκαν προτάσεις που κατατέθηκαν σύμφωνα με τις οποίες:
- Να γίνει «Γραφείο ΑμεΑ» στην Αγία Παρασκευή
- Να ενημερωθούν οι επιχειρηματίες της πόλης σχετικά με τα προβλήματα των Ατόμων με Αναπηρία, ώστε κατά την στελέχωση των επιχειρήσεών τους να συμπεριλαμβάνουν και άτομα των ΑμεΑ.

ΘΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΤΟΥΣ 2009

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής φροντίζοντας για τα παιδιά των κατοίκων της Πόλης μας και αυτό το καλοκαίρι θα τους δώσει την ευκαιρία να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης.
Το πρόγραμμα έχει σκοπό να βοηθήσει κυρίως τους εργαζόμενους γονείς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και ν’ απασχολήσει δημιουργικά τα παιδιά χωρίς να τα επιβαρύνει με γνώσεις που τα σχολεία , τους έχουν ήδη δώσει κατά την διάρκεια της χρονιάς.
Καθημερινά δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να διασκεδάσουν, να εκφραστούν, να αθληθούν αλλά και να επισκεφθούν μουσεία και μέσω εκδρομών να βρεθούν κοντά στη φύση.
1.                              Το πρόγραμμα θα διαρκέσει σε πρώτη φάση από 16/06/2009 έως 31/07/2009 και θα δεχτεί παιδιά Νηπιαγωγείων & Δημοτικών Σχολείων κατοίκων της πόλης μας. 
2.                              Σε περίπτωση που υπάρχουν πάνω από είκοσι (20) δηλώσεις συμμετοχής το πρόγραμμα θα λειτουργήσει και σε δεύτερη φάση από 31/08/2009 έως 11/09/2009.
                                                                                      
ΘΕΡΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ –ΕΤΟΥΣ 2009

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής εφαρμόζει και φέτος πρόγραμμα θερινών κατασκηνώσεων για τα παιδιά των κατοίκων της πόλης στις Κατασκηνώσεις που έχουν επιλεγεί για το Καλοκαίρι 2009.
Η  οικονομική συμβολή του Δήμου στο πρόγραμμα καλύπτει το 50% και πλέον του κόστους με δυνατότητα συμμετοχής 344 παιδιών ηλικίας 6-15 ετών.

ΘΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΤΟΥΣ 2010
                                  
20% εκπτωση

            Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής φροντίζοντας για τα παιδιά των κατοίκων της Πόλης μας και αυτό το καλοκαίρι θα τους δώσει την ευκαιρία να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης.
3.                              Το πρόγραμμα θα διαρκέσει σε πρώτη φάση από τη λήξη των μαθημάτων έως 30/07/2010 και θα δεχτεί παιδιά Νηπιαγωγείων & Δημοτικών Σχολείων κατοίκων της πόλης μας.
4.                                Σε περίπτωση που υπάρχουν πάνω από είκοσι (20) δηλώσεις συμμετοχής, το πρόγραμμα θα λειτουργήσει και σε δεύτερη φάση από 30/08/2010 έως 9/09/2010.
5.                              οικονομική συμμετοχή
            Παρόλο που τα τρία τελευταία χρόνια η οικονομική συμμετοχή των γονέων υπήρξε αμετάβλητη, φέτος για λόγους συμμετοχής του Δήμου στην στήριξη των οικογενειών που πλήττονται από την οικονομική κρίση, προβαίνουμε σε μια επιπλέον ελάφρυνση μειώνοντας την οικονομική συμμετοχή σε κάθε κατηγορία 20% περίπου.
 
«Τριήμερο κοινωνικών και πολιτιστικών παρεμβάσεων»

Με μια ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά σκηνή, τα μέλη της θεατρικής ομάδας του 18 άνω, να αυτοπαρουσιάζονται και να δηλώνουν τις μέρες που έχουν μείνει καθαροί από την ηρωίνη, έκλεισε το «Τριήμερο κοινωνικών και πολιτιστικών παρεμβάσεων» του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής με θέμα «Οι νέοι στην πρόληψη των εξαρτήσεων» που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία του Αη Γιάννη από 24-26 Ιουνίου 2010.
Το «Τριήμερο» ξεκίνησε με τα στελέχη της Κοινωνικής Υπηρεσίας και τους εθελοντές της Επιτροπής Νέων του Δήμου μας να επισκέπτονται τις καφετέριες της πλατείας και να πραγματοποιούν κοινωνιολογική έρευνα και συζήτηση με τους νεολαίους για την χρησιμοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους. Συμπληρώθηκαν πάνω από 300 ερωτηματολόγια.
Την τρίτη μέρα στο χώρο της πλατείας Αη Γιάννη στήθηκε βιωματικό εργαστήρι με ελεύθερη προφορική και γραπτή έκφραση ιδεών και απόψεων. Νεολαίοι κατέθεσαν τις απόψεις τους πάνω σε έννοιες όπως: (αγαπώ…., εξελίσσομαι όταν…., εμπιστεύομαι τους/τις…., οραματίζομαι/  ονειρεύομαι να…., θαυμάζω τους/τις…., νιώθω ευτυχισμένος όταν…, ανησυχώ για…, θυμώνω όταν…., τα δυνατά μου σημεία είναι…, ευθύνομαι για…).
Ακολούθησε η Θεατρική Ομάδα του 18 ΑΝΩ με την κωμωδία του Αριστοφάνη «Ειρήνη», σε διασκευή Γιάννη Καλατζόπουλου, στην οποία υπήρχαν αρκετά μηνύματα και αναφορές στη σημερινή πραγματικότητα και την πολιτική κατάσταση της Ελλάδας. Οι ηθοποιοί – μέλη της Μονάδας απεξάρτησης πρόσφεραν στους θεατές που γέμισαν το θεατράκι μια παράσταση γεμάτη νοήματα και αναφορές σε πολλά κοινωνικά ζητήματα του σήμερα και συγκίνηση.
Στο τέλος της παράστασης η κυρία Μάτσα προσκάλεσε ένα ένα τα μέλη της θεατρικής ομάδας, να επικοινωνήσουν το βίωμά τους με το κοινό και ευχαρίστησε όλους για τη βραδιά αυτή ως ένα σημαντικό βήμα επικοινωνίας στον αγώνα κατά των εξαρτήσεων και στην υπεράσπιση μιας ζωής με αξίες


Γραφείο Ενημέρωσης Ατόμων με Αναπηρία
 
Η σύσταση και λειτουργία του Γραφείου Ενημέρωσης Ατόμων με Αναπηρία από το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου μας, αποτελεί μια ιδιαίτερη προσπάθεια ανάπτυξης ακόμα περισσότερων υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και στοχεύει στη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων που αντιμετωπίζουν μόνιμες ή προσωρινές αναπηρίες.
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010 το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αγίας Παρασκευής σε συνεργασία με την «50και Ελλάς»* και την υποστήριξη του ΚΑΠΗ οργάνωσαν μια ενημερωτική και γιορτινή εκδήλωση στο 3ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής. Θέμα της εκδήλωσης ήταν
«Αποφασίζουμε για το μέλλον μας!
Εγώ για άλλους, εγώ με άλλους, εγώ για μένα!».
 
ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ!

Με την αρμονική συνεργασία των Δημοτικών Ιατρείων, το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αγίας Παρασκευής και της «50και Ελλάς» πραγματοποιήθηκαν επιμορφωτικα σεμιναρια ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ στην «Ομάδα Εκμάθησης Πρώτων Βοηθειών» του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης SEELERNETZ από τον καρδιολόγο και πιστοποιημένο εκπαιδευτή του ERC (BLS - AED) Δημοσθένη Αβραμίδη και τις Επισκέπτριες Υγείας Μαρίνα Χρύσου και Ολγάνθη Γιαννησοπούλου, του 3ου Δημοτικού Ιατρείου.Η ομιλία μου
 


Οι μεγάλες διευκολύνσεις που μας προσφέρουν οι σύγχρονες αστικές κοινωνίες, συνοδεύονται και από αντίστοιχα μεγάλα και  σύγχρονα προβλήματα όπως: φαινόμενα αποκλεισμού, μοναξιάς και περιθωριοποίησης, ενώ ταυτόχρονα δοκιμάζονται διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις και πλήττονται ιδιαίτερα οι κοινωνικοί δεσμοί. 

Οι τοπικές υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν σαν στόχο την ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών, την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου μας είναι ο φορέας εκδήλωσης της δημοτικής μέριμνας.
Για τις ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες που δοκιμάζονται σοβαρά από αυτές τις επιπτώσεις και για την άμβλυνση των κοινωνικών αναγκών τους έχουμε χρέος να αναπτύξουμε ένα κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Αυτή τη στιγμή στην πόλη μας υπάρχουν και λειτουργούν ατομικές και συλλογικές πρωτοβουλίες εθελοντικής  δράσης με σημαντικά αποτελέσματα.
Ο Τομέας  Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου, οι Προνοιακές του υπηρεσίες (ΚΑΠΗ, παιδικοί σταθμοί, Δημοτικά Ιατρεία, Τράπεζα Αίματος, Βοήθεια στο Σπίτι κ.λ.π.)
μαζί με όλους τους εθελοντές αποτελούν στην πραγματικότητα ένα Τοπικό Δίκτυο,

το Τοπικό Δίκτυο Κοινωνικής Πρόνοιας και  Αλληλεγγύης. Σε αυτό το δίκτυο θέλουμε να δώσουμε μορφή και υπόσταση.

Επιδιώκουμε την ανάπτυξη αμοιβαίων σχέσεων μεταξύ όλων των φορέων του εθελοντισμού στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας και  Αλληλεγγύης. Προσδοκούμε την ανάδειξη του Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου σε στρατηγείο του τοπικού Δικτύου. Με σεβασμό στην αυτονομία του κάθε φορέα όλοι μαζί να καταγράψουμε τις κοινωνικοπρονοιακές ανάγκες της πόλης, να λειτουργήσουμε συντονισμένα  σε  γνώση του Δήμου και με την υποστήριξή του.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον να έχουμε μπροστά μας τον Κοινωνικό Χάρτη της πόλης, δηλ.
               Τις κοινωνικές ανάγκες
               Τους κοινωνικούς φορείς
               Τους εθελοντές

Για να γίνει αυτό δυνατό θα πρέπει σε επίπεδο δήμου να υπάρχει μια αναγκαία συνθήκη:

Αυτή είναι η ενιαία έκφραση της κοινωνικής πολιτικής με την ενοποίηση των κοινωνικοπρονοιακών και ιατρονοσηλευτικών υπηρεσιών, τουλάχιστον σε λειτουργικό επίπεδο.

Αυτό μπορεί να γίνει με δυο τρόπους: ή θα υπάρχει μια αντιδημαρχία ή ένα Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής που θα απαρτίζεται από το σύνολο των υπευθύνων των δημοτικών  κοινωνικοπρονοιακών φορέων.  Αυτό δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Υπάρχουν αντιστάσεις που δεν είναι πάντα κακοπροαίρετες.   

Ευελπιστούμε μέσα από τον Καλλικράτη αυτό να γίνει υποχρεωτικό και νομίζω πως αυτό γίνεται.

Ας πάμε στην πράξη. Στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου μας

Η Κοινωνική Υπηρεσία ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1985. Από τότε μέχρι σήμερα, έχει γίνει το λίκνο γέννησης μιας σειράς κοινωνικοπρονοιακών δομών, όπως τα Δημοτικά Ιατρεία, η Τράπεζα Αίματος, το ΚΑΠΗ, το Μουσικοκινητικό Εργαστήρι ΑΜΕΑ, Παιδικοί Σταθμοί, «Βοήθεια στο Σπίτι», «Κοινωνική Μέριμνα», προγράμματα Δημιουργικής Απασχόλησης το καλοκαίρι, κατασκήνωση, Διαδημοτικό Κέντρο «Αργώ», προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στα Δημοτικά Σχολεία κ.λ.π.
Έχει  στόχο
Ø  την ενοποίηση των Κοινωνικών Υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο και
Ø  τη δημιουργία ενός αποκεντρωμένου δικτύου κοινωνικών παροχών.
Ο δήμος οργανώνει τις δομές, μεριμνά για την υλικοτεχνική τους υποστήριξη, τις στελεχώνει με το αναγκαίο προσωπικό για την βασική τους λειτουργία.
         Οργανώνει συντονίζει συνεργάζεται και προωθεί
προγράμματα και υπηρεσίες
κοινωνικής ωφέλειας, πρόνοιας, υγείας, πολιτισμού και  εκπαίδευσης σε τοπικό επίπεδο

Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής (εσωτερική λειτουργική διάρθρωση
         Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας
         Τμήμα Οικογένειας, Παιδιού και Νεότητας
         Τμήμα ΑμεΑ
         Γραφείο Εξυπηρέτησης ΑμεΑ
         Μουσικοκινητικό Εργαστήρι για Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ)

Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Παρέχουμε:
         Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη, ατομική και ομαδική
         Κατ’ οίκον υπηρεσίες
         Προγράμματα υποστήριξης απόρων
         Σεμινάρια συμβουλευτικής σε γονείς και εκπαιδευτικούς
         Προγράμματα θερινών κατασκηνώσεων
         Προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης
Επίσης:
         Συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης
         Υποστήριξη των Εράνων του Ερυθρού Σταυρού και του Αντικαρκινικού Εράνου
         Συνεργασία με η ΔΗΠ.Ε.Α.Π. για εργασιακή ένταξη των ΑμεΑ
         συνεργασία με τα Τ.Ε.Ι Κοινωνικής Εργασίας για την Εκπαίδευση σπουδαστών Κοινωνικών Λειτουργών

Γραφείο Εξυπηρέτησης ΑμεΑ
Επιγραμματικά, οι υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί να παρέχονται από το Γραφείο είναι οι ακόλουθες:
         Πληροφόρηση και Υποστήριξη
         Καταγραφή αιτημάτων και παρατηρήσεων
         Δημιουργία μητρώου Α.με.Α.
         Εκπόνηση μελετών
         Υλοποίηση Εθνικών ή Ευρωπαϊκών προγραμμάτων

Με τις προσφερόμενες υπηρεσίες στοχεύουμε:
         στην καταγραφή και εξυπηρέτηση όλων των ΑμεΑ που κατοικούν στην Αγία Παρασκευή,
         στην μελέτη, προβολή και επίλυση θεμάτων των ΑμεΑ
         στην προαγωγή των ανθρώπινων και κοινωνικών τους δικαιωμάτων

         στην ανάπτυξη ενεργειών για την επαγγελματική τους αποκατάσταση και την απασχόληση
         στην συμμετοχή του κοινωνικού συνόλου στα ζητήματα των ΑμεΑ και
         στην προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης
         στην διαμόρφωση συνθηκών  αποδοχής των ΑμεΑ από το κοινωνικό σύνολο
          
Οι Δράσεις μας

Ψυχολογική Στήριξη
         Συμβουλευτική Ατόμων
         Συμβουλευτική Οικογένειας
         Δημιουργία ομάδων γονέων σε συνεργασία με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας

παρέχουμε Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη στα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία της πόλης, διοργανώνοντας Ψυχοεκπαιδευτικά Βιωματικά Σεμινάρια στους εκπαιδευτικούς
σε συνεργασία με το
         Κέντρο Πρόληψης εξαρτήσεων και Προαγωγής «ΑΡΓΩ»
         Β’ Διεύθυνση Αγωγής Υγείας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Αλλά και στους γονείς
Άλλη μια δράση είναι ένα ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ με την συνεργασία των Συλλόγων Γονέων και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αγίας Παρασκευής
Άλλη μια δράση είναι το ΘΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Το πρόγραμμα έχει σκοπό να βοηθήσει κυρίως τους εργαζόμενους γονείς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και ν’ απασχολήσει δημιουργικά τα παιδιά χωρίς να τα επιβαρύνει με γνώσεις που τα σχολεία, τους έχουν ήδη δώσει κατά την διάρκεια της χρονιάς.
         Καθημερινά δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να διασκεδάσουν, να εκφραστούν, να αθληθούν
αλλά και
         να επισκεφθούν μουσεία και μέσω εκδρομών να βρεθούν κοντά στη φύση.
Υποστήριξη αδυνάτων Μια σειρά προσπαθειών να στηρίξουμε τους αδύνατους πέρα από τα προγράμματ Βοήθεια στο σπίτι και Μέριμνα που υλοποιούνται από το ΚΑΠΗ.
Συνάντηση εργασίας Εκκλησίας και Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής
Η Εκκλησία αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα εκδήλωσης της κοινωνικής αλληλεγγύης, κάτω βέβαια από το δικό τους πρίσμα
Αυτή την πραγματικότητα αξιοποιούμε επιδιώκοντας την συνεργασία
Στην συνάντηση εργασίας παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν οι στόχοι της Κοινωνικής Υπηρεσίας για την ανάπτυξη του  Τοπικού Δικτύου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης και την  καταγραφή του κοινωνικού χάρτη της πόλης μας, δηλαδή, τις κοινωνικές ανάγκες και τους φορείς εξυπηρέτησης αυτών των αναγκών, με σεβασμό στην αυτονομία του κάθε φορέα.
Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν συναντήσεις εργασίας με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής για τον σχεδιασμό, προγραμματισμό και υλοποίηση συντονισμένων δράσεων που θα ενισχύουν τους κοινωνικούς δεσμούς και θα βοηθούν στην άμβλυνση των κοινωνικών αναγκών των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται ιδιαίτερα.
Με τον ίδιο στόχο αξιοποιούμε τα Φιλόπτωχα των ενοριών.Συνάντηση εργασίας Φιλοπτώχων και Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής
Χριστουγεννιάτικο γεύμα αλληλεγγύης
Με σύνθημα «Κανένας συμπολίτης μας μόνος του χωρίς γεμάτο τραπέζι» το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής αξιοποιεί τις δυνατότητες του Δήμου αλλά και τις προσφορές των Δημοτών μας, ώστε τις γιορτές οι οικονομικά αδύνατοι της πόλης μας να νιώσουν την κοινωνική προστασία που δικαιούνται.
Συνεχίζοντας την πολύχρονη παράδοση, προσφέρονται δωροεπιταγές για την αγορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε εκατό (150) δημότες μας που έχουν ανάγκη. Είναι μια προσπάθεια άμβλυνσης των κοινωνικών αναγκών και εκδήλωσης της αλληλεγγύης στους συμπολίτες μας, που δοκιμάζονται ιδιαίτερα από τις σκληρές συνθήκες της ζωής.
Στην πόλη μας υπάρχει μια Στέγη Γερόντων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το προσωπικό της Κοιν Υπηρεσίας έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα υποστήριξης των γερόντων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
         Ανάγνωση εφημερίδας και ανταλλαγή απόψεων πάνω στα θέματα της επικαιρότητας.
         Λειτουργία ομάδας ενασχόλησης µε την κηπουρική.
         Οργάνωση εκδηλώσεων, γιορτών µε ενεργή συμμετοχή των τροφίμων του ιδρύματος.
         Πρόσκληση των συγγενών για τη συμμετοχή στις γιορτές που λαμβάνουν χώρο στη στέγη γερόντων.
         Οργάνωση και λειτουργία της ομάδας του κινηματογράφου µε προβολή παλιών ελληνικών ταινιών.
         Χρήση τεχνικών άσκησης µνήµης και προσοχής.
         Διερεύνηση ενδιαφερόντων και δημιουργία αντίστοιχών υπο-οµάδων.
          
ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ 
Σε έκτακτες περιπτώσεις η Κοιν Υπηρεσία μπαίνει μπροστά στην διοργάνωση εκστρατειών για την εκδήλωση της αλληλεγγύης των δημοτών.
Απέναντι στο συνεχιζόμενο δράμα του Παλαιστινιακού πληθυσμού που παραμένει παγιδευμένος σε μία στενή λωρίδα γης στη Γάζα, σ’ όλη την Ελλάδα αναπτύχθηκε ένα κίνημα αλληλεγγύης, με την συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τα παιδιά και τους κατοίκους.
Στο κάλεσμά μας ανταποκρίθηκαν αρκετοί φορείς, ενώ σημαντική ήταν η ανταπόκριση των μεμονωμένων πολιτών που με τη συνεισφορά τους συνέβαλλαν να πάρει συγκεκριμένη μορφή αυτή η κινητοποίηση, αποδεικνύοντας έμπρακτα την κοινωνική τους ευαισθησία.
Μουσικοκινητικό Εργαστήρι για Άτομα με Αναπηρίες
         είναι μια πρωτοπόρα και πιλοτική προσπάθεια του Δήμου Αγίας Παρασκευής με στόχο να δώσουμε στα παιδιά αυτά διεξόδους εκμετάλλευσης του ελεύθερου χρόνου τους ουσιαστικά και παράλληλα να δοθεί και διέξοδος στους γονείς για ελεύθερο χρόνο λόγω των αυξημένων απαιτήσεων φροντίδας των παιδιών αυτών.
          Στεγάζεται σε οίκημα που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο «ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΩΤΣΗΣ».
         εφαρμόζονται προγράμματα Δημιουργικής Απασχόλησης, Ψυχαγωγίας και Κοινωνικοποίησης των Ατόμων
         εικαστικά,
         παρακολούθηση θεατρικών έργων
         κινηματογραφικών προβολών σε κεντρικό Κινηματογράφο του Δήμου,
         επισκέψεις σε Μουσεία και
         περίπατοι στην πόλη,
         γνωριμία με υπηρεσίες
          
Εδώ και δυόμισυ χρόνια, έχουμε αλλάξει τον τρόπολειτουργίας του Εργαστηρίου. Από τον παραδοσιακό φροντιστηριακού τύπου σ’ αυτόν της δημιουργικής απασχόλησης.
Είναι μια πρωτοποριακή λειτουργία του Εργαστηρίου που επεξεργάστηκαν από κοινού ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου, Μιχάλης Γαβρά και οι εργαζόμενοι στο Εργαστήρι, που ανέλαβαν και την υποχρέωση να την υλοποιήσουν, παρ’ ότι έγινε αντιληπτό πως αυτός ο τρόπος λειτουργίας απαιτεί πολλαπλάσιες προσπάθειες από τους ίδιους.
         Με τον νέο τρόπο λειτουργίας υιοθετούμε την θεραπεία μέσα από την πραγματοποίηση μιας θεατρικής παράστασης, με το παιχνίδι, τον χορό και την μουσική. 
         Τα παιδιά προσπαθώντας να μάθουν τον θεατρικό τους ρόλο, καθημερινά δέχονται την θεραπευτική βοήθεια από τους επιστήμονες παιδαγωγούς του Εργαστηρίου.
         Με αυτό τον τρόπο, μάθηση και διασκέδαση έχουν γίνει ένα. Τα παιδιά στην παράσταση που θα μας δώσουν δεν αισθάνονται ότι δίνουν εξετάσεις.
         Κάνουν στο σανίδι ό,τι κάνουν και κάθε μέρα στο Εργαστήρι.
         Παίζουν, τραγουδούν και χορεύουν. Παιδιά χωρίς τρακ, παιδιά χαρούμενα να διασκεδάζουν.

Επιστημονική Τεκμηρίωση.
Αυτή μας την πρακτική την έχουμε στηρίξει και θεωρητικά άλλα και την έχουμε συγκροτήσει σε επιστημονική άποψη καταθέτοντάς μα σε διάφορα συνέδρια και ημερίδες.
Καλοκαιρινή παράσταση
Σας παρουσιάζω στιγμιότυπα από τις δυο τελευταίες παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαςν με τον νέο τρόπο λειτουργίας
«Απόψε απολαύσαμε μια παράσταση, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει, από πολλές άλλες παραστάσεις ερασιτεχνών ή και επαγγελματιών.
Αποκριάτικη εκδήλωση
Η αίθουσα του θεάτρου ήταν κατάμεστη και όσοι παρακολούθησαν την παράσταση έζησαν ένα πραγματικό ξεφάντωμα των ΑΜεΑ, αφού όλα τα παιδιά, με ενθουσιασμό, χαρά και κέφι, ζούσαν το καθένα το ρόλο του.
Παναττική Ημερίδα Στίβου Α.με.Α
Οι αγώνες στίβου, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των προγραμμάτων
         μουσικοκινητικής αγωγής,
         ψυχαγωγίας,
         άσκησης λόγου,
         ψυχολογικής υποστήριξης,
         εργοθεραπείας,
         ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων,
         άθλησης και σωματικής αγωγής.
Το αθλητικό πρόγραμμα αποτελείται από τα
         αγωνίσματα δρόμων 25, 50 και 100 μ.,
         άλμα χωρίς φόρα,
         ρίψη μπάλας.
Στα αγωνίσματα τηρούνται οι κανονισμοί αθλημάτων, όπως ορίζει η Διεθνής Ομοσπονδία, υπάρχει όμως και τροποποίηση, όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη.
Συμμετοχή 14 φορέων Ατόμων με Αναπηρία και Αθλητικών Συλλόγων από όλη την Αττική
Έναν άλλο τομέα που έχουμε δώσει ιδιαίτερη σημασία είναι η διαμόρφωση συνθηκών  αποδοχής των ΑμεΑ από το κοινωνικό σύνολο

Αξιολογώντας και αξιοποιώντας την αλματώδη εξέλιξη στον τομέα της κοινωνικοποίησης των μελών του Μουσικοκινητικού Εργαστηρίου ΑμεΑ του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής Αγίας Παρασκευής, προωθούμε την παρουσία των ΑμεΑ στην κοινωνική ζωή της πόλης.

4η Μαθητική Συνάντηση Δημιουργίας
Η ομάδα χορού του Μουσικοκινητικού Εργαστηρίου ΑμεΑ Αγίας Παρασκευής συνοδευόμενη από την κοινωνική λειτουργό Μαρίνα Καρβέλη και την καθηγήτρια ειδικής φυσικής αγωγής Γεωργία Στροφύλλα, την Κυριακή 9 Μαϊου 2010 πήραν μέρος φέτος για πρώτη φορά στην 4η Συνάντηση Μαθητικής Δημιουργίας στο θεατράκι της Πλατείας του   Αϊ – Γιάννη.
Τα μέλη της ομάδας χορού με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση συμμετείχαν από κοινού με μαθητές και μαθήτριες από τα Δημοτικά Σχολεία της Αγ. Παρασκευής, στο πρόγραμμα των ελληνικών παραδοσιακών χορών ενθαρρύνοντας με ακόμα έναν τρόπο το πρόγραμμα κοινωνικοποίησης των μελών του Εργαστηρίου. Συγκεκριμένα, χόρεψαν «Ζωναράδικο» και «Συρτό στα τρία»  υπό την καθοδήγηση της Δασκάλας χορού Βασίλως Ιωάννου.
Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στην αυθόρμητη κίνηση μαθητών από τα σχολεία που ήσαν εκείνη τη στιγμή στο χώρο, να χορέψουν μαζί με τα ΑμεΑ στον ίδιο χορό. Μια σημαντική στιγμή επιβεβαίωσης και δικαίωσης της προσπάθειας που καταβάλλεται για την συμμετοχή των ΑμεΑ στην κοινωνική ζωή της πόλης και ίσως από τις ομορφότερες στιγμές της εκδήλωσης.
«ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ»
Με την έγκριση της Επιστημονικής Ομάδας του Μουσικοκινητικού Εργαστηρίου ΑμεΑ, για πρώτη φορά αντιπροσωπεία μελών του μαζί με την προϊσταμένη του Εργαστηρίου κ. Καρβέλη Μαρίνα καθώς και την Καθηγήτρια Ειδικής Φυσικής Αγωγής κ. Στροφύλλα Γεωργία, κατέθεσαν στεφάνι στο ηρώο της Αγίας Παρασκευής μαζί με τις αρχές της πόλης και τους άλλους Συλλόγους, τιμώντας τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821.
Πασχαλινό Έθιμο «ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ»
Στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικοποίησης του Μουσικοκινητικού Εργαστηρίου ΑμεΑ, για πρώτη φορά αντιπροσωπεία μελών του, έψαλλαν τα «Κάλαντα του Λαζάρου» σε καταστήματα της οδού Αγίου Ιωάννου από κοινού με μαθητές/ τριες των Δημοτικών Σχολείων της Αγίας Παρασκευής
Το Μουσικοκινητικό Εργαστήρι στο «Bowling»

Η αθλητική ομάδα πραγματοποίησε την εξάσκησή της στο άθλημα «Bowling» με στόχο να βελτιωθεί η τεχνική ικανότητα, καθώς και η φυσική κατάσταση που απαιτείται για το συγκεκριμένο άθλημα, ενώ παράλληλα χαλάρωσε απολαμβάνοντας το αναψυκτικό της. 

Εθελοντισμός

Η 5Η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής  Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη από το 1985 με απόφαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου συχνά με κίνδυνο της ζωής τους.
Αυτήν την Διεθνή Ημέρα τιμά το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αγίας Παρασκευής με εκδήλωση ανάδειξης και παρουσίασης του εθελοντισμού του Δήμου μας και των Υπηρεσιών κοινωνικής Προστασίας και αλληλεγγύης.

Το 2009

Φέτος αποφασίσαμε να γιορτάσουμε τις δυο αυτές Ημέρες του Εθελοντισμού και των ΑμεΑ μαζί.
Και πολύ κοντά είναι και το θέμα τους είναι παραπλήσιο.
Έχουν και οι δυο γιορτές αρκετά κοινά χαρακτηριστικά
1ον είναι κατ’ ευφημισμό γιορτές. Είναι κυρίως μέρες διεκδίκησης δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και των οικονομικώς αδυνάτων συμπολιτών μας.
2ον είναι μέρες υπόμνησης στην ηγεσία του τόπου, πολιτική και δημοτική, των υποχρεώσεων που έχουν απέναντι σ’ αυτές τις κοινωνικές ομάδες.
3ον και οι δυο γιορτές εμπερικλείουν στην ουσία τους την κοινωνική αλληλεγγύη.
Όπως σημειώνουμε στον πρόλογο της πρόσκλησης
Η ένταξη των ΑμεΑ στην Κοινωνία γίνεται με κύριο όχημα την εκπαίδευση και την απασχόληση.
Στην χώρα μας το 10% του πληθυσμού είναι ΑμεΑ και από αυτούς το 80% περίπου βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας, είναι άνεργοι.
Είναι φανερό λοιπόν πως τα ΑμεΑ βιώνουν το σκληρό πρόσωπο της κοινωνικής αδικίας με πολύ σκληρότερο τρόπο από όλες τις κοινωνικές ομάδες.
Έτσι η καταπολέμηση της ανεργίας ή με άλλα λόγια η αναζήτηση των «δυνατοτήτων ένταξης των ΑμεΑ στον κόσμο της εργασίας» αποκτά ξεχωριστή σημασία.
Επιδιώκουμε την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση της πολιτείας και των ίδιων των ΑμεΑ για την αντιμετώπιση της «ανεργίας των ΑμεΑ».

Δυο λόγια και για τον εθελοντισμό
Οι Εθελοντές αποτελούν βασικό στήριγμα,  είναι οι Σημαντικοί συντελεστές στο Τοπικό Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Θέλουμε όμως να ξεκαθαρίσουμε πως
Ο δήμος οργανώνει τις δομές, μεριμνά για την υλικοτεχνική τους υποστήριξη, τις στελεχώνει με το αναγκαίο προσωπικό για την βασική τους λειτουργία.

Οι εθελοντές έρχονται ως συμπλήρωμα,
αποκαλύπτουν τον μη υπηρεσιακό χαρακτήρα της κοινωνικής πρόνοιας,
δίνουν υπόσταση στην κοινωνική αλληλεγγύη των πολιτών του Δήμου μας,

διευρύνουν την κοινωνική συνοχή,
ενισχύουν τους κοινωνικούς δεσμούς και την επικοινωνία των ανθρώπων.

Χωρίς να θέλω να ανοίξω αυτή τη στιγμή μερικά ζητήματα που αποτελούν σημεία έντονου προβληματισμού και αντιπαράθεσης, οφείλω  να τα αναφέρω μόνο και μόνο για να δείξω ότι αποτελούν σημεία και δικού μας προβληματισμού, αλλά και να προσδιοριστούν τα όρια της δικής μας δράσης στην ανάπτυξη του Τοπικού Δικτύου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης.
Έτσι αναφέρω:

1)           Την διάσταση της εθελοντικής εργασίας ως μη αμειβόμενη εργασίας ως «δωρεάν εργατικά χέρια» που συμπιέζει τους μισθούς και τα ημερομίσθια. 
  
2)           Την διάσταση της εθελοντικής εργασίας ως αίτιο απόσυρσης του Οργανωμένου Κράτους πρόνοιας από τις ευθύνες του, ως μετάθεση ευθυνών και αρμοδιοτήτων σε μη κρατικούς φορείς χωρίς την οικονομική συμμετοχή του, αυτό που λέμε «συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας»

3)           Την διάσταση της εθελοντικής εργασίας και του εθελοντισμού ως μια μορφή «φιλανθρωπίας» και «ελεημοσύνης». Και οι δυο αυτές μορφές αλληλεγγύης υπήρξαν ιστορικά σημαντικές και διαδραμάτισαν αξιόλογο ρόλο στην ανθρώπινη ιστορία, τις εποχές που το κράτος ως νομικό μόρφωμα δεν υπήρχε ουσιαστικά. Το σημερινό κράτος έχει χρέος να αντικαταστήσει αυτές τις αξίες με την Κοινωνική Πρόνοια και την Αλληλεγγύη, που πλέον αποτελούν δικαίωμα του πολίτη και υποχρέωση των σημερινών κοινωνιών.

4)           Ως η κατ’ εξοχήν έκφραση του 3ου τομέα της οικονομίας, τη κοινωνικής οικονομίας, αγαθά δηλαδή και υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα, των οποίων η παραγωγή και η διάθεση από τους μηχανισμούς της ελεύθερης  αγοράς κρίνεται ασύμφορη, η δε παροχή τους από το κράτος είναι πολλές φορές ανέφικτη ή αναποτελεσματική

Όλα αυτά είναι στο μυαλό μας και στην σκέψη μας, γι’ αυτό η δική μας πρόταση για την ανάδειξη του εθελοντισμού και της εθελοντικής  εργασίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην πόλη μας γίνεται για να αποκαλύψει κυρίως τις ευθύνες του Δήμου.

Καλούμε λοιπόν όλους τους ενεργούς πολίτες της Αγίας Παρασκευής να αθροίσουν και την δική τους συνεισφορά μαζί με όλους τους άλλους στην ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών, της επικοινωνίας των ανθρώπων και της αλληλεγγύης και έτσι να βοηθήσουμε στην άμβλυνση των κοινωνικών αναγκών των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται περισσότερο.

Γιατί κάθε πολίτης σ ΄ αυτήν τη χώρα έχει δικαίωμα στην κοινωνική φροντίδα και την προστασία.

Γιατί ο Δήμος είναι το κοντινότερο και φιλικότερο πρόσωπο της πολιτείας στον πολίτη.