Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Η «θυσία» του Γ.Ν.Ν.Μελισσίων "Αμ.Φλέμιγκ"



Όταν πριν ενάμισι χρόνο συνενώθηκαν το Αμ.Φλέμιγκ με το Σισμανόγλειο σε ένα  ενιαίο συγκρότημα, όσοι από την δεκαετία του 1980 το οραματιζόμασταν, αναθαρρήσαμε πως επιτέλους θα επικρατήσει ο εξορθολογισμός και η αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας του ΕΣΥ στα Μελίσσια, που αποτελείται από τις τρεις Νοσοκομειακές μονάδες (Σισμανόγλειο και Αμ.Φλέμινγκ (πτέρυγα Τσαγκάρη και Μπόμπολα).
Με την κατάργηση του 1ου Θεραπευτήριου ΙΚΑ (αυτονόητη που θάπρεπε νάχει γίνει πριν πολλά χρόνια) και την ένταξη αξιολογότατου επιστημονικού δυναμικού στο Συγκρότημα, «είδαμε» να ζωντανεύει το όραμα για την δημιουργία ενός Συγκροτήματος, οδηγός για το μέλλον του ΕΣΥ την μετεξέλιξή του με Ευρωπαϊκές και καταξιωμένες δομές και λειτουργίες.
Όλες αυτές οι ελπίδες καταρρέουν με πάταγο με την «παρέμβαση» που ζούμε και έχει διαλυτικά χαρακτηριστικά.
Είναι φανερό πως η όποια «μεταρρύθμιση» θάπρεπε να ξεκινήσει από το Σισμανόγλειο με τις τετρακόσεις ( 400) νοσηλευτικές κλίνες και τα δέκα (10) χειρουργικά κρεβάτια.
 Είναι επίσης φανερό, σ’ όσους γνωρίζουν πως το Σισμανόγλειο, έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να αποκτήσει «κουλτούρα» και να μετατραπεί σε ολοκληρωμένο Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο, κεντρικό πυλώνα δευτεροβάθμιας ίσως και τριτοβάθμιας υγειονομικής εξυπηρέτησης στον Βόρειο Τομέα, με ανάθεση συμπληρωματικών και αρμονικά διασυνδεόμενων νέων καινοτόμων επιστημονικών αρμοδιοτήτων στις δυο πτέρυγες του Αμ.Φλέμιγκ (Τσαγκάρη και Μπόμπολα).
Η «μεταρρύθμιση» τελικά οδήγησε στην αποσύνθεση και την θυσία του Αμ. Φλέμιγκ, ως άλλη Ιφιγένεια στο βωμό της εκσυγχρονιστικής αναγκαιότητας και της επιταγής της Τρόικας για «κινητικότητα», προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθός της ας δούμε τι προσέφερε την προηγούμενη χρονιά στο Σύστημα Υγείας το Αμ.Φλέμιγκ:
30.000 επισκέψεις  στα ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων), 30.000επισκέψεις  στα ΤΕΙ (Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία), 250.000 εργαστηριακές αιματολογικές, μικροβιολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, 6.000 εισαγωγές ασθενών για νοσηλεία, 1400 αξονικές τομογραφίες, 2.500 χειρουργικές επεμβάσεις στα Τακτικά  Χειρουργεία.
Μας έχει δημιουργηθεί η εντύπωση, πως πρώτα ορίστηκε ο αριθμός αυτών που θα ενταχθούν στην διαθεσιμότητα και μετά πόσοι και ποιοι χρειάζονται για να λειτουργήσει το Νοσοκομείο, ακόμα και έτσι όπως το σχεδιάζει το Υπουργείο. Έναν σχεδιασμό που δεν τον έχουμε δει ακόμα.
Αντίθετα, η εικόνα που έχουμε, δείχνει περίτρανα πως όπως σε όλα στην Ελλάδα «βάζουμε μπροστά το κάρο και πίσω το άλογο».
Αντί να σχεδιαστεί πρώτα η νέα δομή του Συγκροτήματος, να υπολογιστεί το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεται για να το στελεχώσει και μετά να δούμε τι περισσεύει για να μετακινηθεί σε άλλη μονάδα, όλα έγιναν ανάποδα.
Και το κυριότερο, προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στις ήδη προσφερόμενες υπηρεσίες και στο ανθρώπινο δυναμικό του Αμ.Φλέμιγκ.
Ένα ανθρώπινο δυναμικό έμπειρο, εξειδικευμένο και με συνείδηση λειτουργού της υγείας, που οδήγησαν το Αμ.Φλέμιγκ να κατέχει την 1η θέση στην «ικανοποίηση των ασθενών», μαζί με το Ωνάσειο, όπως προκύπτει από την έρευνα της Διεύθυνσης Ποιότητας και Αποδοτικότητας του Υπουργείου Υγείας (Ημερησία 12.5.2012).
Μια τεράστια και ιδιαίτερα σημαντική περιουσία του Νοσοκομείου, το προσωπικό του, που μέσα στα χρόνια εκπαιδεύτηκε και απέκτησε αξιόλογη εμπειρία, διασκορπίστηκε στο λεκανοπέδιο αποδιαρθρώνοντας ετοιμοπόλεμες μονάδες και καταστρέφοντας πολύχρονες και υγιείς συναδελφικές σχέσεις, απαραίτητες για την παροχή υψηλών προδιαγραφών υπηρεσιών.
Ευχόμαστε μετά την παρουσίαση στην ΤΡΟΪΚΑ των «διαθεσιμοτήτων» να αποκατασταθεί όλη αυτή η ζημιά, χωρίς να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι.

Αθήνα 14.9.2013


Μιχάλης Γαβράς
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διευθυντής ΕΣΥ Γ.Ν.Ν.Μελισσίων Αμ.Φλέμιγκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου