Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Σκέψεις για το θέμα της κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην Αγία Παρασκευή Νο 2



Αγία Παρασκευή 2.2.2015

Σε προηγούμενη ανάρτησή μου και με αφορμή τις κινητοποιήσεις για να μην εγκατασταθεί μια κεραία κινητής τηλεφωνίας σε μια ταράτσα, είχα γράψει:
"Φαντάζομαι πως μετά από τις μετρήσεις και τον υπόλοιπο επιστημονικό έλεγχο για τον προσδιορισμό των επικίνδυνων περιοχών του δήμου για την τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ο Δήμος (οι υπηρεσίες του) θα προσδιορίσει τις περιοχές που επιτρέπεται η τοποθέτηση κεραιών.
Διαφορετικά θα πρέπει να προκηρύξει δημοψήφισμα για την κήρυξη της Αγίας Παρασκευής σε Ελεύθερη Περιοχή από Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και την απαγόρευση ύπαρξης οποιασδήποτε κεραίας από οποιαδήποτε Εταιρεία.
Επίσης θα πρέπει να ζητήσει να φύγει από την Αγία Παρασκευή ο ΟΤΕ (οδός Σχολείου) και η ΕΡΤ(οδός Μεσογείων), που παράγουν τεράστιες ποσότητες Ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας."
 Είναι φανερό πως με την ανωτέρω ανάρτηση, προσπαθώ να αποδείξω πως η όλη ιστορία είναι και αδιέξοδη και ένα "κυνήγι μαγισσών".
Συγκεκριμένα και 
  • ο Δήμος δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να προβεί σε προσδιορισμό περιοχών εγκατάστασης κεραιών για ευνόητους λόγους,
  • αλλά ούτε και η εκδίωξη της ΕΡΤ και του ΟΤΕ φαίνεται εφικτή,
  • oύτε και κήρυξη της Αγίας Παρασκευής σε Ελεύθερη Περιοχή από Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μπορεί να γίνει μια και η ακτινοβολία δεν γνωρίζει γεωγραφικά σύνορα.

Το "κυνήγι μαγισσών" στις γειτονιές της πόλης είναι ατελέσφορη και μάταιη μια και η "μάγισσα" έχει εγκατασταθεί με πρωτοβουλία ημών των ιδίων μέσα στο σπίτι μας. Όλες οι ηλεκτρικές συσκευές που λειτουργούν στο σπίτι μας, αλλά κυρίως τα ασύρματα τηλέφωνα, εκπέμπουν ακτινοβολία που αν μετρηθεί θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που φθάνει  στο μπαλκόνι μας από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
 Ούτε είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που βάζουν την "μάγισσα" μέσα στο κεφάλι τους κάθε φορά που μιλούν με το κινητό τους χωρίς bluetooth ή hands free. Ακόμα ακόμα ελάχιστοι είναι αυτοί που όταν πρόκειται να αγοράσουν συσκευή κινητού τηλεφώνου μελετούν και λαμβάνουν υπ' όψιν τους στην τελική τους επιλογή τον SAR της συσκευής δηλ. τον ρυθμό ειδικής απορρόφησης ( Specific absorption rate) που αποτελεί μέγεθος που εκφράζει την ακτινοβολία που εκπέμπει το κινητό όταν λειτουργεί και απορροφιέται από τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Παρεπιμπτόντως όσο ασθενέστερο είναι το σήμα που λαμβάνει το κινητό μας τόσο μεγαλύτερη ακτινοβολία εκπέμπει το ίδιο το κινητό πάνω στο σώμα μας.
Το μεγάλο ζήτημα λοιπόν και ο μεγάλος προβληματισμός, από την στιγμή που όλοι θέλουμε και πρέπει να έχουμε καλό σήμα στο κινητό μας, είναι ανάμεσα στην επιλογή μιας κεραίας στον Υμηττό με τεράστια ισχύ ή πολλές κεραίες μικρής ισχύος διάσπαρτες μέσα στην πόλη.
Αν λάβουμε υπ' όψιν μας πως θέλουμε και πρέπει να έχουμε καλό σήμα στην άκρη της πόλης και πως όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση από την κεραία τόσο πιο μεγαλύτερη πρέπει νάναι η ισχύς του εκπεμπόμενου σήματος (αντιστρόφως ανάλογη του τετραγώνου της απόστασης), αντιλαμβανόμαστε πως οι κοντινές περιοχές στην κεραία θα "καίγονται" από το υπερβολικό μέγεθος της  ακτινοβολίας.
 Και βέβαια θα πρέπει να ληφθεί η πρόνοια να μην είναι κοντά σε σχολεία και χώρους άθροισης κατοίκων. Και αυτό γιατί όλοι "είμαστε βέβαιοι" πως η ακτινοβολία κάνει βλάβες στους ανθρώπινους ιστούς, έστω και αν δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση. Ίσως αυτό να γίνει στο μέλλον.
Μέχρι τότε μπορούμε να λαμβάνουμε πρώτα εμείς, αλλά και η πολιτεία προληπτικά μέτρα, όπως:

  •  να μην χρησιμοποιούμε κινητά χωρίς bluetooth ή hands free
  •  να μην μένουν στο standby οι ηλεκτρικές συσκευές μέσα στο σπίτι, αλλά να αποσυνδέονται από την πρίζα
  •  να μην χρησιμοποιούμε ασύρματα τηλέφωνα μέσα στο σπίτι
  •  να μην τοποθετούνται κεραίες κοντά σε σχολεία και χώρους μαζικής άθροισης κατοίκων
  •  έλεγχο για το μέγεθος της ακτινοβολίας που εκπέμπουν οι κεραίες που βρίσκονται μέσα στον κατοικημένο αστικό ιστό.


Μιχάλης Γαβράς
Ορθοπαιδικός χειρουργός
Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου