Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Το Χρονικό ενός προαναγγελθέντος ...ΣΟΚ

Επειδή η προσπάθεια για την ερμηνεία του χθεσινού πολιτικού ΣΟΚ, δεν μπορεί παρά να ανατρέξει στην ιστορία της προηγούμενης δεκαετίας.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ γιγαντώθηκε σε βάρος του ΠΑΣΟΚ το 2015, μέσα από την υποβάθμιση του πραγματικού οικονομικού προβλήματος της Ελλάδας, την πολιτική διαστρέβλωση, τον οπορτουνισμό, τον ανερμάτιστο πολιτικό βολονταρισμό, το λαϊκίστικο χάιδεμα των αυτιών των ψηφοφόρων, τον μονομέτωπο αγώνα εναντίον του ΠΑΣΟΚ και την αποσιώπηση της ευθύνης της ΝΔ για την χρεωκοπία, ισχυριζόμενοι πως τα μνημόνια έφεραν την κρίση και όχι το αντίστροφο, ιδεολογικοποιώντας το αντιμνημονιακό αίσθημα του λαού, πως θα χτυπούσαν τα νταούλια κι όλος ο κόσμος θα χόρευε στον χαβά τους, πως θα σκίσουν τα μνημόνια και θα ξαποστείλουν την madame Merkel στο σπίτι της, υποσχόμενος τα πάντα σε όλους και το ακόμα αισχρότερο, χρησιμοποιώντας μεθόδους πολιτικού αλλά και φυσικού bulling εναντίον των στελεχών αλλά και των απλών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Απόδειξη της ραγδαίας, συγκυριακής και υπερτροφικής του ανάπτυξης, είναι η αναντίστοιχη με την εκλογική του δύναμη παρουσία ή και απουσία του, στις θεσμικές εκφράσεις της κοινωνίας, όπως συνδικάτα, φοιτητικό κίνημα, επιστημονικοί σύλλογοι, τοπική αυτοδιοίκηση κλπ

Εχοντας πάρει διαζύγιο με την αυτοκριτική, ακόμα και σήμερα, μετά το εκλογικό σοκ, αρνείται να δει και να αποδεχθεί ακόμα και τα οφθαλμοφανώς τραγικά σφάλματα της περιόδου 2016-2023 και που οδήγησαν στην χθεσινή ήττα.

Πορεύτηκε στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής του, με κάθε άλλο παρά "αριστερά" προτάγματα, όπως:
Αγνόηση της αριστείας και της αξιοκρατίας, εγκατάλειψη της φορολογικής δικαιοσύνης, ως αναγκαία συνθήκη για την κοινωνική δικαιοσύνη, πατριωτισμός (άνοιγμα των συνόρων στους μετανάστες), νομοθέτηση της μέγιστης αδικίας στο ασφαλιστικό, εξουθένωση-φτωχοποίηση της μεσαίας οικονομικής τάξης, εγκατάλειψη του ΕΣΥ και της Εκπαίδευσης, ανοχή στην μπαχαλοποίηση των ΑΕΙ, εξαφάνιση της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης μέσα από την ανωτατοποίησή της κλπ κλπ. Ολα αυτά, παρά την ήττα στις εκλογές του 2019, δεν υπήρξαν αντικείμενο προβληματισμού και αυτοκριτικής.

Στα 4 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ, κατάφερε να ηρωοποιήσει την ΝΔ και να της "χαρίσει" την αποκλειστικότητα της προστασίας των συνόρων της χώρας από τις ασύμμετρες απειλές της Τουρκίας, να θολώσει το Εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα με το κλείσιμο του ματιού στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, να χαρίσει στην ΝΔ ένα κοινωνικό αιτούμενο όπως η "αξιολόγηση" στον δημόσιο τομέα.
Παράλληλα, δεν κατάφερε να συνεγείρει το αντιπολιτευτικό μέτωπο, απέναντι σε σημαντικές κολοσσιαίες αντιλαϊκές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως την συνεχιζόμενη πορεία διάλυσης του ΕΣΥ, την διόγκωση της ακρίβειας, την αύξηση της τιμής της ενέργειας και των πετρελαιοειδών, την ασύδοτη ανάπτυξη κερδοσκοπικών πρακτικών των αντίστοιχων εταιρειών, με απίθανα υπερκέρδη, χωρίς να μπορέσει να αντιπαραθέσει αξιόπιστες αντιπαραθετικές προτάσεις, ούτε και για την ακρίβεια, ούτε και για "αντιμετώπισή" της με τα πάσης φύσεως pass. Ακόμα και από το σκάνδαλο των υποκλοπών και το τραγικό δυστύχημα-έγκλημα στα Τέμπη, δεν κατάφερε να αποκομίσει κανένα όφελος.

Με αυτά και με αυτά,

καταγράφονται αρνητικές στρατηγικές επιπτώσεις αυτής της αποτυχημένης πορείας στον "προοδευτικό" χώρο,

αποδιάρθρωσε-διέσπασε την κοινωνική συμμαχία των μικρομεσαίων, που είχε καταφέρει ο Ανδρέας Παπανδρέου, από το να αποτελούν την ραχοκοκαλιά της Αλλαγής για 40 χρόνια

με την εργαλειοποίηση των διαχωριστικών γραμμών "Δεξιά-Αριστερά", Πρόοδος -Συντήρηση, πάνω σε μια φαντασιακή βάση, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι εφάρμοζαν δεξιές και συντηρητικές πολιτικές πρακτικές, οδήγησε στην αποενοχοποίηση της ψήφισης της ΝΔ από μη δεξιούς πολίτες.

Και ενώ από το 2016 και έπειτα, η αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ, έβαινε διαρκώς μειούμενη και της ΝΔ διαρκώς αυξανόμενη, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνιόταν να δει τα λάθη και να διορθώσει.

Νομοθέτησε την Απλή Αναλογική, χωρίς να μεριμνήσει για την διαμόρφωση συνθηκών συνεργασίας μεταξύ των μη δεξιών δυνάμεων. Ακόμα και σήμερα ρίχνει την ευθύνη στους άλλους, ενώ πλειοψηφικός άρα και ηγετικός χώρος, ήταν ο ίδιος. Σήμερα, ανακαλύπτει πως τα εκλογικά συστήματα δεν είναι φετίχ, αλλά τρόποι για να κυβερνιέται η χώρα. Τέλος λοιπόν η Απλή Αναλογική, ως το δικαιότερο εκλογικό σύστημα!!!!

Η καταγραφή της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, από το 2015 που για συγκυριακούς λόγους αποτέλεσε τον κυρίαρχο στον αντιδεξιό χώρο, μέχρι σήμερα που υπέστη αυτή την ήττα σοκ, αποκαλύπτει τις δυνατότητες του συγκεκριμένου κόμματος, χωρίς όμως να προσδιορίζει και την τύχη του.

Υ.Γ. Την τεκμηρίωση των στοιχείων και δεδομένων που αναφέρονται παραπάνω, όποιος θέλει μπορεί να τα βρει στο παρόν blog. Ολα αυτά καταγράφηκαν, από έναν πολίτη που δεν θεωρεί πως είναι δα και η πολιτική διάνοια. Μου είναι αδιανόητο πως δεν υπήρχε κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν το είχε δει.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου