Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

ΕΥΤΑΞΙΑ στα ΑΕΙ

16 Ιανουαρίου 
Κοινοποιήθηκε στους εξής: Δημόσια
Δημόσια
Και επειδή, όπως προκύπτει από τον χθεσινό διάλογο,
τελικά ΟΛΟΙ θέλουμε την ΕΥΤΑΞΙΑ στα ΑΕΙ, τα θέλουμε καθαρά και χωρίς παραβατικές συμπεριφορές. Χώρο που να ανήκει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μόνο στους φοιτητές και στο επιστημονικό προσωπικό.
Αυτό λοιπόν μπορεί να το κάνει κάποιο ειδικό σώμα, που μπορούμε να το ονοματίσουμε, όπως θέλει ο καθένας,
αρκεί να κάνει την δουλειά που θέλουμε ΟΛΟΙ
αρκεί, " να μπορεί να προστατεύει τον Πρύτανη, τον Καθηγητή, τον φοιτητή της αντίπαλης παράταξης, την κάθε εκδήλωση, την κάθε δραστηριότητα"..
Θα πρέπει όμως ΟΛΟΙ να γνωρίζουμε πως στην σημερινή Ελληνική Δημοκρατία, ΑΥΤΉ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΆ μπορεί να κάνει ΜΟΝΟ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ, ειδικό σώμα με αστυνομικές ιδιότητες και αρμοδιότητες!!!!!
Η Ελληνική Νομοθεσία δεν επιτρέπει, ούτε καν την αυτοδικία μέσα στο σπίτι σου όταν μπει κάποιος κλέφτης!!!
Πως το είπε κάποιος: "Αν μπει κλέφτης στο σπίτι σας, Κάντε πως κοιμάστε"!!!!!!!!
Δεν παραχωρεί αρμοδιότητες αστυνόμου ΚΑΙ ΚΑΛΩΣ,
ούτε στην "δημοτική αστυνομία",
ούτε στην "ασφάλεια" των νοσοκομείων,
ούτε στην "ασφάλεια" οποιασδήποτε επιχείρησης.
Τέλος λοιπόν οι λεκτικές αντιπαραθέσεις για τον τίτλο του ειδικού σώματος στα ΑΕΙ.
Ας το λένε όπως θέλουν, ας αναφέρονται όπου θέλει ο καθένας,
αρκεί να μπορεί να προστατεύει τον Πρύτανη, τον Καθηγητή, τον φοιτητή της αντίπαλης παράταξης, την κάθε εκδήλωση, την κάθε δραστηριότητα.
Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πλέον πίσω από το δάκτυλό μας.
Ολα τα άλλα είναι φληναφήματα και αστειότητες
Κάποιοι φαντασιώνονται πως ζούμε στο 1973 ακόμη, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τα αγαθά της καλύτερης δημοκρατικής περιόδου στην ιστορία της Ελλάδας.
 
  • Θερμή παράκληση να αποφεύγουμε την ισοπέδωση των πάντων. Η καλύτερη Δημοκρατία στην ιστορία μας.. Όλοι οι φοιτητές επικίνδυνοι.. Όλοι οι Πανεπιστημιακοί χάλια.. Όλοι οι Έλληνες κάφροι.. Λάθος.. Λάθος..

  • Αλέξης Ζορμπάς
    ποια ήταν κατά την άποψή σας όχι μόνο η καλύτερη αλλά και πιο μακροχρόνια περίοδος της Δημοκρατίας στην Ελλάδας;;;;;;
    Πολύ θα ήθελα να ακούσω και να μάθω. Νομίζω πως είμαι ακόμα δεκτικός μάθησης!!!!
    Σε ποια άλλη περίοδο της ιστορίας μας, ο νόμος δεν διώκει τις πολιτικές απόψεις;;;;;
    Ακόμα και η ΧΑ για ποινικά αδικήματα καταδικάστηκε, όχι γιατί είναι φασιστική!!!!
    Ποια άλλη περίοδο της ιστορίας μας είχαμε τόσο ανεκτικό πολιτικό νομικό σύστημα!!!!!
    Αντίθετα ισοπέδωση είναι να μην μπορούμε να δούμε τις διαφορές των ιστορικών περιόδων και της ποιότητας της δημοκρατίας μας!!!!
    Ολα τα υπόλοιπα (Όλοι οι φοιτητές επικίνδυνοι.. Όλοι οι Πανεπιστημιακοί χάλια.. Όλοι οι Έλληνες κάφροι..) δεν είναι δικές μου απόψεις.

  • Μετά το '74, έχουμε Δημοκρατία.. Δεν έχουμε όμως τη Δημοκρατία που μας αξίζει.. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια, κυβερνούν οι Τράπεζες και τα ΜΜΕ...Για όλα τα άλλα, είναι λίγο το f.b. για να τα χωρέσει..


  • Αλέξης Ζορμπάς
    εγώ δεν είπα πως "έχουμε την δημοκρατία που μας αξίζει", αλλά την καλύτερη περίοδο δημοκρατίας στην ιστορία της Ελλάδας. Αν κάνω λάθος και υπάρχει κάποια άλλη περίοδος καλύτερη θα ήθελα να την μάθω, καθώς και τα χαρακτηριστικά που την κάναν καλύτερη. Καλό βράδυ 
     
    Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε πάλι τον τροχό. Όλοι φοιτήσαμε ή τουλάχιστον επισκεφθήκαμε Παν/μια στο εξωτερικό. Είναι τόσο απλό! Ταυτόχρονα θα πρέπει να τελειώσει η ανοχή στους αιώνιους φοιτητές που δεν φοιτούν αλλά μένουν στις εστίες (21 χρόνια βρέθηκε πριν λίγες μέρες) και χρησιμοποιούν ιδιωτικά χώρους του Παν/μίου που έχουν καταλάβει. Καταστρέφουν ανεξέλεγκτα τον ιδρώτα του φορολογούμενου, ενώ όλα είναι δωρεάν, σε αντίθεση με τα Ευρωπαϊκά και Αμερικάνικα Παν/μια. Να αρχίσουμε να δημοσιοποιούνται οι εκπαιδευτικές αξιολογήσεις και οικονομικές δαπάνες. Ο έλεγχος δεν θα πρέπει να έχει αστυνομικό χαρακτήρα αλλά διασφάλισης της προληπτικής ασφάλειας ανθρώπων και περιουσίας. Δυστυχώς είναι πολλά να γίνουν που δεν τα περιλαμβάνει η κομματική ατζέντα της λαϊκίστικης αντιπαράθεσης για τους οπαδούς ποδοσφαιρικού τύπου.
     
    Για όποιον ενδιαφέρεται να εισέλθει στα βαθιά νερά του προβληματισμού στο θέμα, ιδού η άποψη του Βενιζέλου σε συνέντευξή του στον Π.Τσίμα. Είναι λίγο μεγάλη όπως πάντα αλλά αρκετά διεισδυτική και αναλυτική:
    "Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στο Πανεπιστήμιο υπάρχει η οσμή, και η ένταση στην ατμόσφαιρα, της βίας. Δεν νιώθεις ασφαλής, δεν προστατεύεται η ελευθερία του λόγου πάντα και η ακαδημαϊκή ελευθερία.........
    Νομίζω, λοιπόν, ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά, τα Πανεπιστήμια είναι πλήρως αυτοδιοικούμενα, αλλά η αυτοδιοίκηση δεν είναι αυτονομία του χώρου τους, η αυτοδιοίκηση είναι καθ’ ύλην, δεν είναι καν τοπική αυτοδιοίκηση, όπως αυτή που έχουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας. Όλος ο ελληνικός χώρος, όλη η επικράτεια αστυνομεύεται κατά τρόπο ισότιμο και σε κανένα σημείο της ελληνικής επικράτειας δεν παύει η δικαιοδοσία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, η εισαγγελική δικαιοδοσία. Άρα, εκεί που έχει ο Εισαγγελέας αρμοδιότητα έχει αρμοδιότητα και η Αστυνομία.
    Η φύλαξη των χώρων των πανεπιστημιακών είναι, βεβαίως, αρμοδιότητα των Πανεπιστημίων, των πανεπιστημιακών οργάνων διοίκησης. Άρα, μπορούν να έχουν υπαλλήλους, μπορούν να έχουν outsourcing με εταιρίες ιδιωτικές security. Όμως, όταν υπάρχει ζήτημα ασφάλειας, αστυνομικής ασφάλειας, όλοι οι χώροι είναι οι ίδιοι, είτε αυτοί είναι το Δικαστήριο είτε είναι το Πανεπιστήμιο είτε είναι ο Δήμος είτε είναι η Δημόσια Διοίκηση είτε είναι η αγορά είτε είναι ένα εργοστάσιο και ούτω καθεξής. Δεν μπορεί κανείς να κάνει καμία διαφοροποίηση. Δεν τίθεται ζήτημα ακαδημαϊκής ελευθερίας, διότι η ακαδημαϊκή ελευθερία προστατεύεται. Αυτό δεν αφορά τα μαθήματα, δεν αφορά την έρευνα, δεν αφορά τις εργασίες, δεν αφορά την έκφραση, αφορά όμως αυτούς οι οποίοι υφίστανται τις συνέπειες της βίας που εκδηλώνεται ή τις συνέπειες της βίας που υφέρπει και υπαγορεύει συμπεριφορές, ακόμα και συμπεριφορές οι οποίες είναι συμπεριφορές προσωπικής ειρήνης με τους εκφραστές της βίας, δηλαδή συμβιβασμούς οι οποίοι καμία φορά μπορεί να έχουν και χαρακτηριστικά συντεχνιακά ή, ας το πω έτσι, «φοιτητοπατερικά».
    Άρα, αυτά τα θέματα είναι, νομίζω, διεθνώς λυμένα, δεν μπορεί κανείς να στερήσει την αρμοδιότητα της Εισαγγελίας, άρα και της Αστυνομίας, εάν υπάρχουν πληροφορίες ή εάν τελείται έγκλημα, και μάλιστα αυτόφωρο. Τώρα, το πώς θα οργανωθεί αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο καλό είναι, όπως λέει και το νομοσχέδιο τώρα της κας. Κεραμέως, να λύνεται σε συνεργασία των πρυτανικών αρχών με την Αστυνομία, αν και θα μπορούσε να μην υπάρχει καν η συνεργασία αυτή. Νομίζω ότι είναι μεγάλος σεβασμός στην αυτοδιοίκηση και την ιδιομορφία του Πανεπιστημίου το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η συνεργασία, η προγραμματική.
    Από την άλλη μεριά επίσης, η Αστυνομία μπορεί να κρίνει εάν θα χρησιμοποιήσει τη μία ή την άλλη δύναμη. Αρκεί να μπορείς να προστατεύσεις τον Πρύτανη, τον Καθηγητή, τον φοιτητή της αντίπαλης παράταξης, την κάθε εκδήλωση, την κάθε δραστηριότητα, διότι κάποιες διεξάγονται και κάποιες δεν διεξάγονται μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους.
    Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς, θέλει να είναι ένα ηπιότερο Σώμα, καταρχάς, ένα σχεδόν άοπλο Σώμα –γιατί βλέπω ότι δεν θα φέρει όπλα εξαρχής.
    Άρα, νομίζω ότι είναι ένα βήμα, μάλλον, ηπιότερης διαχείρισης του θέματος, γιατί θα μπορούσε να πει κανείς πάρα πολύ απλά αυτό που λέτε, ότι, αφού υπάρχει γενική αρμοδιότητα και γενική διάταξη, αφού υπάρχει ένας χώρος που λέγεται ελληνική επικράτεια στην οποία ασκεί την αρμοδιότητά του ο Εισαγγελέας και ασκεί και την αρμοδιότητά της η Αστυνομία, γιατί θέλουν ειδικότερες ρυθμίσεις. Νομίζω ότι αυτό είναι –ή έτσι θέλω να το ερμηνεύω εγώ– μία προσπάθεια για πιο ήπια διαχείριση στην πράξη και πιο συναινετική διαχείριση του θέματος αυτού, που λέγεται ασφάλεια στο Πανεπιστήμιο. Ασφάλεια, με την έννοια της σωματικής ασφάλειας όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.
     
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου