Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Ελλαδική Ορθόδοξη Εκκλησία και Πανδημία

7 Ιανουαρίου 
Κοινοποιήθηκε στους εξής: Δημόσια
Δημόσια
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλαδική Ορθόδοξη Εκκλησία, ως θεσμός του Ελληνικού Κράτους, παρεμβαίνει πολιτικά και σε αντιπαράθεση με την επίσημη κυβέρνηση της χώρας.
Αυτή τη φορά όμως, η πολιτική διαφοροποίηση, είχε ως επίδικο θέμα την ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ!!!!!
Η επίσημη Εκκλησία, όπως εκφράστηκε με την ανακοίνωση της ΔΙΣ, αντιπαρέβαλε τα θέματα της πίστης με τα Μέτρα Δημόσιας Υγιεινής, εκθέτοντας τους πιστούς στον κίνδυνο της μόλυνσης από τον κορονοϊό.
Η επίσημη Ελλαδική Εκκλησία, απέδρασε από τον Ορθολογισμό της Επιστήμης, αντίθετα από άλλες Εκκλησίες άλλων χωρών.
Και ενώ θα μπορούσε, με την μεγάλη διείσδυση, που έχει στην ελληνική κοινωνία, να αναδειχθεί ίσως στον σημαντικότερο θεσμό για την προστασία της υγείας των Ελλήνων απέναντι στην πανδημία και την καταπολέμηση της διάδοσης του ιού,
αντίθετα επέλεξε να αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους προωθητές της διασποράς του ιού στην κοινωνία, ανταγωνιζόμενη με αξιώσεις την ανεπάρκεια της κυβέρνησης να αποτρέψει την διάδοση του ιού με τον συνωστισμό στα ΜΜM!!!
Δεν άξιζε στην Ελλαδική Εκκλησία με τους τόσους φωτισμένους ιεράρχες που έχει στις τάξεις της τέτοια συμπεριφορά!!!!!
Υ.Γ. Το θέμα είναι ιδιαίτερα λεπτό και σκοπός μου δεν είναι να μεγαλώσω το "σχίσμα". Γι αυτό οι λέξεις που χρησιμοποίησα είναι διαλεγμένες μια μια.

 

  • Εάν είναι κάποιος θεσμός που σεβάσθηκε απόλυτα τα μέτρα έως τώρα είναι η Εκκλησία, αγαπητέ μου γιατρέ. Εξωθήθηκε όμως σε αυτήν την απόφαση γιατί παραβιάσθηκαν τα συμφωνηθέντα. Δεν είναι όλα άσπρο μαύρο. Υπάρχει και η άλλη άποψη. Υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση και οργή στον θρησκευόμενο κόσμο. Το τι έχει ακούσει ο αρχιεπίσκοπος το τελευταίο διάστημα δεν λέγεται. Πάντως τα μέτρα τηρήθηκαν με ευλάβεια. Όσο για τον συνωστισμό και τη διασπορά του ιού, κάνετε μια βόλτα στα σούπερ μάρκετ και στις λαϊκές και τα λέμε. Συγγνώμη για την παρέμβαση. Με πολλή αγάπη και εγκάρδιες ευχές γιακαλή χρονιά!

    Stauros J. Trikaliotis
    με την εκτίμηση που σας έχω μου επιτρέπετε να σας πως
    Η ανάρτησή μου δεν ασχολιόταν με το αν τηρήθηκαν τα μέτρα (που δεν τηρήθηκαν παντού), αλλά με την αντιπαραθετική στάση του θεσμού της Εκκλησίας της Ελλάδος με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και την σημασία που έχει αυτή η στάση.
    Αν έχετε κάτι επί αυτού καλώς.
    Τα υπόλοιπα δεν τα επέλεξα να ασχοληθώ μαζί τους. Τα θεωρώ δευτερεύοντα.
    Καλή χρονιά κι από μένα.

    Michalis Gavras
    Είναι θέμα οπτικής γωνίας, οπότε δεν βγάζομε άκρη σε ένα περιορισμένο σχόλιο. Αυτό που με λυπεί είναι ότι ορισμένοι βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν πικρές χολές και απωθημένα εναντίον της Εκκλησίας και δεν αντιλαμβάνονται τον ρόλο της, ρόλο τον οποίο πολύ χαίρομαι που τον επικροτείτε. Με εκτίμηση...
     
    Από την εποχή της α' οικουμενικής συνόδου (Νίκαια Βιθυνίας, 325) έγινε σαφές ότι η Εκκλησία ιδρύεται κ διοικείται με τρόπο αυταρχικό κ γραφειοκρατικό. Η πίστη που εκφράζει το ποίμνιο συνδέεται με την Εκκλησία στο βαθμό που ο μηχανισμός αυτός καθορίζει με τις αποφάσεις του κ ζητήματα πίστης, όπως συνέβη αλλεπάλληλες φορές στην ιστορία του χριστιανισμού. Ο οργανισμός ή θεσμός της Εκκλησίας δεν έχει αλλάξει τίποτε από τότε στον τρόπο που διοικείται κ στην απόλυτη πειθαρχία των μελών του (ιερείς) στις αποφάσεις της ιεραρχίας (μητροπολίτες κ αποφάσεις συνόδων) από τους οποίους κ εξαρτώνται απόλυτα ως προς την προσφορά εργασίας. Άρα, όταν μιλάμε για την Εκκλησία δεν θίγουμε κανενός απλού χριστιανού την πίστη. Είναι σημαντικό να τα διακρίνουμε αυτά τα δύο. Εδώ η Εκκλησία έλαβε μία καθαρά αντικοινωνική απόφαση. Δυστυχώς! Δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της, βεβαίως... Η Εκκλησία δεν είχε την ίδια συμμετοχή στην Επανάσταση του 1821 όπως οι απλοί ιερωμένοι κ αφιερωμένοι στην ιδέα της ελευθερίας, αλλά η πίστη έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη συσπείρωση του έθνους (Για να φέρω ένα παράδειγμα).
     
    Θανάσης Θεοδωρακόπουλος
    Φίλε Μιχάλη πολύ το "στρογγυλεψες" ,το ΙΕΡΑΤΕΙΟΝ..συγκυβερνα! Όσο για πεφωτισμενους Ιεράρχες συμφωνώ ότι υπάρχουν...Μόνο που υπερισχύουν.. οι Ταλιμπάν...Δυστυχώς!!!

    Θανάσης Θεοδωρακόπουλος Θανάση μου είναι ισχυρός θεσμός με ρίζες στην κοινωνία και σαν τέτοιο θα πρέπει να τον αντιμετωπίζει ΟΛΟ το πολιτικό σύστημα, όχι ΜΟΝΟ η κάθε φορά κυβέρνηση και η αντιπολίτευση να σιωπά. Ο Σιμήτης τα έβαλε μαζί τους, αλλά δεν βρήκε την υποστήριξη από τους άλλους. Ούτε και χθες υπήρξε τοποθέτηση καταδίκης της ιεραρχίας από τα άλλα κόμματα. Την κυβέρνηση εγκαλούσαν που δεν παρενέβη!!! άρα να συμπεράνω πως ήθελαν σύγκρουση;;;;
     
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου