Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Η Γενοκτονία των Αρμενίων στις 24 Απριλίου του 1915

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπήρξε ανεκτική, πολυπολιτισμική, πολυθρησκευτική, με την Τουρκική φυλή μειοψηφία στην αχανή έκτασή της.

Οι Νεότουρκοι και ο Κεμάλ, αποφάσισε η Τουρκική μειοψηφία, να γίνει πλειοψηφική και να αποκτήσει εθνοτικά χαρακτηριστικά.

Οι Νεότουρκοι επιχείρησαν να εκτουρκίσουν όλους τους πληθυσμούς του ευρωπαϊκού τμήματος της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Οι μέθοδοι ήταν απλοί:

---εξισλαμισμός εκούσιος ή καταναγκαστικός

---απαγωγή γυναικών και παιδιών τα οποία εξισλαμίζονταν

---αποστολή σε τάγματα εργασίας και θάνατος από εξάντληση

---αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμών σε άλλες περιοχές και θάνατος από κακουχίες

---ομαδικές σφαγές.

Αυτές οι μέθοδοι εφαρμόστηκαν κυρίως στους Αρμένιους, τους Ελληνες και Ασσύριους (Νεστοριανοί χριστιανοί) πληθυσμούς της σημερινής Τουρκίας, με πρακτικές που ονομάστηκαν ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ.

"Ως έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας συμβολικά θεωρείται η 24η Απριλίου του 1915, όταν η ηγεσία της Αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης απαγχονίστηκαν".

Στις 29 Μαΐου 1915 το Οθωμανικό Κοινοβούλιο πέρασε νόμο με τον οποίο διατασσόταν η μετακίνηση των αρμενικών πληθυσμών προς τη σημερινή Συρία, καθώς θεωρούνταν απειλή για την εθνική ασφάλεια. Κατά τη διάρκεια αυτής της μετακίνησης, πέθαναν ή δολοφονήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένιοι, στα γεγονότα που σήμερα περιγράφονται με τον όρο «Γενοκτονία των Αρμενίων».

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών Αρμενίων ήταν από 600.000 ως 800.000, ενώ Δυτικές και Αρμενικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των σφαγιασθέντων στο 1.500.000.

Η Αρμενική Γενοκτονία ήταν η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα, με τη συστηματική εξόντωση ενάμισυ εκατομμυρίου ανθρώπων από τις Οθωμανικές αρχές την τριετία 1915-1918.

Υπήρξε ο προάγγελος του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Φωτογραφία του 1915 συνδέει Γερμανούς με τη γενοκτονία των Αρμενίων
Πηγή: iefimerida.gr


https://www.iefimerida.gr/news/73380/φωτογραφία-του-1915-συνδέει-γερμανούς-με-τη-γενοκτονία-των-αρμενίων


Αξιωματικοί του γερμανικού στρατού μαζί με Τούρκους ποζάρουν πίσω από κρανία. Είναι καλοκαίρι του 1915 και η φωτογραφία αναπαριστά ό,τι είχε απομείνει από Αρμένιους που σφαγιάστηκαν από Οθωμανούς Τούρκους στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Πίσω από τα κρανία, ποζάρουν για την φωτογραφία τρεις Τούρκοι αξιωματικοί με ψηλά καπέλα, και ένας άνδρας που φοράει κουρδική ενδυμασία. Οι άλλοι δύο άνδρες είναι Γερμανοί, ντυμένοι και με τις στολές του Αυτοκρατορικού Γερμανικού Στρατού.

Το συγκεκριμένο ντοκουμέντο, που δημοσιεύεται για πρώτη φορά, «συνδέει Γερμανούς αξιωματικούς του Κάϊζερ με την γενοκτονία των Αρμενίων, το 1915», γράφει ο Ρόμπερτ Φισκ στον Independent, σύμφωνα με το Βήμα. Και τονίζει :«Είναι η φωτογραφία μιας θηριωδίας - ακριβώς σαν αυτές που τραβούσαν οι Ναζιστές με τους στρατιώτες τους να ποζάρουν ανάμεσα σε θύματα του εβραϊκού Ολοκαυτώματος, ένα τέταρτο του αιώνα αργότερα».

Συμμετείχαν οι Γερμανοί στις σφαγές εναντίον χριστιανών Αρμενίων το 1915; αναρωτιέται ο Φισκ.

«Αυτή δεν είναι η πρώτη φωτογραφία του είδους της. Και όμως, μέχρι τώρα, οι Γερμανοί έχουν απαλλαγεί για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια του πρώτου Ολοκαυτώματος του 20ού αιώνα. Γερμανοί διπλωμάτες σε τουρκικές επαρχίες στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο κατέγραφαν τις καταναγκαστικές απελάσεις και τις μαζικές δολοφονίες Αρμενίων αμάχων με τρόμο και καταδίκαζαν τις πράξεις των Οθωμανών Τούρκων. Και το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα μάθουμε ποτέ την ταυτότητα των δύο Γερμανών αξιωματικών που ποζάρουν με τέτοια ανεμελιά πίσω από τα κρανία των Αρμενίων», γράφει ο βετεράνος ανταποκριτής στης εφημερίδας.

Εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένιοι έπεσαν θύματα της γενοκτονίας που εξαπέλυσαν οι Νεότουρκοι στις 24 Απριλίου του 1915. Μέχρι το 1918, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο στη συντριπτική τους πλειονότητα άμαχοι έπεσαν θύματα ανελέητων σφαγών, από Κούρδους ενόπλους και τα τουρκικά στρατεύματα.
Πηγή: iefimerida.gr

Για τον ρόλο της Γερμανίας στη Γενοκτονία των Αρμενίων, ακολουθεί άρθρο στην DW.

https://p.dw.com/p/2vpHg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου