Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011

«Μετεξέλιξη των Δημ.Ιατρείων σε Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας»


Με συντριπτική πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής, στις 26-11-2011 η πρόταση για την «Μετεξέλιξη των Δημ.Ιατρείων σε Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας», που εισηγήθηκε ο Μιχάλης Γαβράς για λογαριασμό της παράταξης «Μαζί για την Αγία Παρασκευή». Μέσα από μια δίωρη σχεδόν συζήτηση αναδείχθηκε η ανάγκη για την συνέχιση της λειτουργίας των Δημοτικών Ιατρείων και η μετεξέλιξη στις παρεχόμενες υπηρεσίες στους δημότες και αποφασίστηκε η συγκρότηση διαπαραταξιακής Επιτροπής για την από κοινού διαμόρφωση της τελικής πρότασης για την Οργανωτική δομή τους.

Αρχική εισήγηση,  Μιχάλης Γαβράς (Δημοτικός Σύμβουλος):

«Κύριοι συνάδελφοι τα Δημοτικά Ιατρεία βρίσκονται σε οριακό σημείο. Ήδη το Ιατρείο στα Πευκάκια έκλεισε και τα άλλα δυο λειτουργούν με εμφανή την εγκατάλειψη πολλών από τις δράσεις που υπήρχαν μέχρι σήμερα. Από το 1989 που πρώτη φορά λειτούργησαν στο Δήμο μας, έγιναν συνώνυμο του Κοινωνικού Προσώπου του Δήμου μας. Στην πορεία το όνομα του Γιάννη Αργυρού ταυτίζεται με την ανάπτυξη των Δημοτικών Ιατρείων σαν βασική μονάδα λειτουργίας του Δήμου. Την τελευταία τετραετία, αναδείχθηκε ως ο μοναδικός φορέας άσκησης Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας.
Ιατρεία για την πρόληψη του καρκίνου, διαχείρισης χρονίων παθήσεων και διακοπής καπνίσματος. Επιστημονικές ημερίδες με ιατρικά θέματα. Καμπάνιες ενημέρωσης των δημοτών για την Εθελοντική Αιμοδοσία, την πρόληψη ασθενειών και την παιδική παχυσαρκία. Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών και  Καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.
Όλα αυτά αποτελούν ένα δείγμα από τις υπηρεσίες που προσέφεραν επί τέσσερα χρόνια τα Δημοτικά Ιατρεία στους δημότες μαζί με την εξυπηρέτηση της συνταγογράφησης.
Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά:
1.   Η ενσωμάτωση στον Δήμο των υπηρεσιών υγείας της πρώην Νομαρχίας που ήταν κυρίως στον τομέα της Πρωτογενούς Πρόληψης
2.   Οι ανάγκες που αναδείχθηκαν για την Δημόσια Υγεία, ως έλλειμμα του ΕΣΥ
3.   Η νέα αντίληψη για τις κοινωνικές δαπάνες που επιβάλλει η δύσκολη οικονομική συγκυρία
4.   Η μείωση του προσωπικού των Δημοτικών Ιατρείων
5.   Η αδυναμία εκτέλεσης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
όλα αυτά, επιβάλλουν μια αναθεώρηση του ρόλου και του λόγου ύπαρξης των Δημοτικών Ιατρείων.
Δεν μπορούμε πλέον να δαπανούμε ούτε ένα ευρώ χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος. Η ανάγκη να υπάρχουν τα Δημοτικά Ιατρεία είναι υπαρκτή μόνο στο βαθμό που αυτά καλύπτουν το έλλειμμα που υπάρχει στο Δημόσιο Υγειονομικό Σύστημα.
Η πρωτοβάθμια περίθαλψη σήμερα παρέχεται από τα Εξωτ.Ιατρεία των Νοσοκομείων, τα ιδιωτικά Ιατρεία και τα Πολυιατρεία.
Λείπει παντελώς και κανένας δεν ασκεί πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Λείπει παντελώς και κανένας δεν ασκεί προληπτική Ιατρική και Αγωγή Υγείας. Δηλαδή, ποιος φροντίζει τους πολίτες πριν αρρωστήσουν, ποιος τους ενημερώνει να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες και τον καθημερινό τρόπο ζωής τους για να μην αρρωσταίνουν.
Λείπει επίσης η άμεση πρόσβαση σε κάποιον που θα προσφέρει τις πρώτες βοήθειες σε μικρού κινδύνου παθολογικές καταστάσεις, που θα κατευθύνει σωστά στο πολυδαίδαλο σύστημα υγείας να ζητηθούν εξειδικευμένες υπηρεσίες, κάποιος που θα ενημερώσει για μέτρα πρόληψης των υποτροπών και της επιδείνωσης χρόνιων καταστάσεων.
Αυτό το μοντέλο Δημοτικών Ιατρείων μελετήθηκε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το ΔΔΥ και με την δική μας συμμετοχή πήρε την προτεινόμενη μορφή. Εμείς το ονομάζουμε «Δημοτικά Ιατρεία – Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας».
Με την πρόταση που κατατέθηκε και καλούμαστε να ψηφίσουμε προτείνουμε τα Δημοτικά Ιατρεία να έχουν την ακόλουθη Οργανωτική Δομή:
Α. Κέντρο Πρώτων Βοηθειών, για μικρού κινδύνου παθολογικές καταστάσεις
Β. Γραφείο Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας
Γ. Τμήμα ιατρικών ειδικοτήτων, αποκλειστικά με Εθελοντές ειδικευμένους ιατρούς.
Για την Συνταγογράφηση, ένα ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό για την εξυπηρέτηση των δημοτών, προτείνουμε να περιμένουμε να δούμε που θα καταλήξει η πολιτεία σ’ αυτό το θέμα και μετά να αποφασίσουμε. Βασικές αρχές είναι η τήρηση της νομιμότητας και η αποφυγή εμπλοκής με τους συμπολίτες ιδιώτες ιατρούς.
Από την πλευρά μας εκτιμάμε πως με αυτό το μοντέλο λειτουργίας δεν είναι πολυτέλεια η ύπαρξη των τριών Δημοτικών Ιατρείων που ήδη υπάρχουν. Απεναντίας εκμεταλλευόμενοι την παράδοση που έχει δημιουργηθεί, μπορούμε να προσφέρουμε πραγματικές υπηρεσίες σε όλες τις γειτονιές της πόλης, να δημιουργήσουμε τον Τοπικό Ιατρικό Σύμβουλο κάθε δημότη.
Τα παραπάνω συμπυκνώνουν την αποκτηθείσα εμπειρία από:
Τα 22 χρόνια λειτουργίας των Δημοτικών Ιατρείων της Αγίας Παρασκευής
Τα 4 χρόνια προεδρίας στα Δημοτικά Ιατρεία
Τα 4 χρόνια συμμετοχής στα διοικητικά συμβούλια του ΔΔΥ και του ΕΔΔΙΠΥ, στα συνέδρια τις ημερίδες και τις συσκέψεις που οργανώθηκαν.
Τα 30 χρόνια προσωπικών προβληματισμών και αναζητήσεων για την εφαρμογή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την υλοποίηση πολιτικών κοινωνικής ιατρικής.
Την συμμετοχή στην ειδική ομάδα εργασίας του ΔΔΥ και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας για την σχηματοποίηση της πρότασης προς την πολιτεία για τα Ανοιχτά Κέντρα Πρόληψης, προσαρμογή της οποίας αποτελεί η κατατεθείσα πρόταση.
Με μικρό κόστος, μικρότερο από αυτό που μέχρι πρότινος στοιχίζανε τα Δημοτικά Ιατρεία μπορούμε να προσφέρουμε στους δημότες μας σημαντικές πρωτοποριακές υπηρεσίες υγείας που μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο σε όλη την Ελλάδα.

Η Πρόταση

«Δημοτικά Ιατρεία - Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας».
  
Από την μέχρι σήμερα θεώρηση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας, έχει διαφανεί η αναγκαιότητα ανάπτυξης συμπληρωματικών προς τις σημερινές υπηρεσίες ΠΦΥ δομών ανοικτής προστασίας του πληθυσμού, που με τη σειρά τους θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ολοκλήρωση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στους πολίτες, ιδιαίτερα σε θέματα πρόληψης και προαγωγής υγείας.
Συμπεραίνεται ως αναγκαία η ανάπτυξη μικρών, ευέλικτων και οικονομικών δομών, οι οποίες θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμες γεωγραφικά, ενταγμένες στον οικιστικό ιστό μιας περιοχής, με επίσκεψη χωρίς προσυνεννόηση, σ’ ένα διευρυμένο ωράριο καθημερινής λειτουργίας, με επαρκώς εκπαιδευμένο και μικρού κόστους λειτουργία.
Με βάση τα προαναφερθέντα η ανάγκη δημιουργίας τέτοιων Κέντρων Προστασίας Υγείας κρίνεται επιτακτική από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στις δραστηριότητές τους θα περιλαμβάνονται η αντιμετώπιση περιπτώσεων μικρού κινδύνου όπως το κρυολόγημα, το μικροτραύμα και άλλα, ενώ ταυτόχρονα θα λειτουργούν και ως κέντρα πληροφόρησης για θέματα υγείας.
Οι δομές αυτές θα πρέπει να διασυνδέονται λειτουργικά με τις υφιστάμενες και να αναπτύσσουν ένα σύστημα παραπομπών προς αυτές (με την έννοια των κατευθύνσεων) στις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Τα ΔΙ του Δήμου για την εκπλήρωση των σκοπών του, όπως αυτοί περιγράφονται παραπάνω προβλέπεται να παρέχει τις παρακάτω υπηρεσίες:
Α) Την πρόληψη που περιλαμβάνει την πρωτογενή πρόληψη με την αγωγή υγείας, καθώς και την δευτερογενή πρόληψη με την εκτίμηση του κινδύνου για ασθένεια.
Β) Την συμβουλευτική για Θέματα Υγείας και Πρόνοιας
Γ) Τη Διασύνδεση και παροχή Συμβουλών για τη κατάλληλη και αποτελεσματική χρήση των υφιστάμενων δομών περίθαλψης
Δ) Την αντιμετώπιση προβλημάτων τύπου Πρώτων βοηθειών και ασθενειών μικρού κινδύνου
Αναλυτικότερα:
Ø      Υπηρεσίες προαγωγής και αγωγής υγείας (πρωτογενής πρόληψη)
Ø      Υπηρεσίες συμβουλευτικής και δευτερογενούς πρόληψης όπως:
·               Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και παροχή συμβουλών.
·               Μέτρηση του σακχάρου στο τριχοειδικό αίμα και παροχή συμβουλών.
·               Μέτρηση του δείκτη μάζας σώματος (BMI) και της περιφέρειας της μέσης και παροχή συμβουλών.
·               Ανίχνευση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα με αυτοεξέταση (occult blood test) και παροχή συμβουλών.
·               Διδασκαλία της τεχνικής της αυτοεξέτασης των μαστών και παροχή συμβουλών.
Ø      Υπηρεσίες εκτίμησης κινδύνου, όπως:
·               καρδιαγγειακού κινδύνου
·               μεταβολικού συνδρόμου
·               καρκίνου
·               Οστεοπόρωσης
Ø      Σεμινάρια πρώτων βοηθειών και ΚΑΡΠΑ
Ø      Υπηρεσίες Πρόληψης και Συμβουλευτικής (έκδοση φυλλαδίων, καμπάνιες, κλπ.).
Ø      Έκτακτα περιστατικά που μπορούν να αντιμετωπιστούν με συμβουλευτική, χωρίς τη διενέργεια πολύπλοκων εξετάσεων.
Ø      Στο μικρό τραύμα π.χ. σε μη σοβαρούς τραυματισμούς, θα γίνεται συμβουλευτική, περιποίηση τραύματος (αντισηψία, γάζες, περίδεση, όχι συρραφή), αλλαγές και αφαίρεση ραμμάτων σε ελάσσονα τραύματα και με υπόδειξη του θεράποντα ιατρού.
Ø      Παροχές πρώτων βοηθειών, έλεγχο ζωτικών σημείων (θερμοκρασία, πίεση, αναπνοή, σφυγμό) και κατά περίπτωση, μόνο χορήγηση παυσίπονων.

Η λειτουργία των Δημ.Ιατρείων θα είναι σε καθημερινή βάση, από τις 08:00 το πρωί μέχρι και τις 8:00 μ.μ.

Η στελέχωσή κατά τομείς προτείνεται να είναι:

Α. Κέντρο Πρώτων Βοηθειών:
     Ένα ή δυο (1 ή 2) ιατρούς κατά προτίμηση Γενικούς Γιατρούς,
     δύο (2) νοσηλευτές

Β. Γραφείο Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας:
Σε ένα από τα τρία Ιατρεία θα πρέπει να εγκατασταθούν ένας ή δυο (1 ή 2) επισκέπτες υγείας, για τον σχεδιασμό των Προγραμμάτων Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας.

Γ. Τμήμα Ειδικοτήτων
Η λειτουργία ιατρείων ειδικοτήτων με εθελοντές γιατρούς της πόλης θα είναι σε πραγματικά εθελοντική βάση, χωρίς αμοιβή και συμπληρωματικά στην κύρια λειτουργία των Δημ.Ιατρείων.

Συνταγογράφηση

Σχετικά με το θέμα της «συνταγογράφησης» η άποψή μας θα πρέπει να είναι πως «εμείς διαθέτουμε τους χώρους των Δημ.Ιατρείων σε εντεταλμένους γιατρούς των Ασφ. Ταμείων να συνταγογραφούν, χωρίς να έχουμε καμιά οικονομική υποχρέωση απέναντί τους». Η τελική μας άποψη θα διαμορφωθεί όταν η πολιτεία καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει ο καινούριος φορέας του κράτους για την πρωτοβάθμια περίθαλψη με τον ΕΟΠΥΥ.
Μπορούμε να εξετάσουμε και την δυνατότητα σύναψης σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

Δημοσιεύθηκε:
1. ΠΕΡΙΣΚΟΠΗΣΗ 249/2.12.2011Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου