Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013

Συνεδρίαση για τον Δημοτικό Απολογισμό 18.2.2013 Τοποθέτηση του Μιχάλη Γαβρά

Γενικό συμπέρασμα:
Σε μια τετράωρη διαδικασία ο δήμαρχος αντιπολιτεύτηκε τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και κυρίως την απελθούσα και η Αντιπολίτευση προσπάθησε να αποδείξει πως κάθε τι που γίνεται σήμερα είναι δικό της έργο. Για το τι συμβαίνει σήμερα στην πόλη και τι θα γίνει αύριο ποιος θα μιλήσει;;;;;;

Αγαπητοί συνδημότες
Είναι φανερό πως στα πλαίσια της σημερινής διαδικασίας, μόνο επιγραμματικά αφαιρετικά και αποφθεγματικά μπορεί κάποιος να μιλήσει για τον απολογισμό του Δημοτικού Έργου.
Τα θετικά σημεία της κριτική μας και η επιβράβευση προς την σημερινή δημοτική αρχή, εκφράζεται καθημερινά με την θετική μας ψήφο στα επιμέρους θέματα που έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η σημερινή κριτική μας, θάθελα να εκληφθή ταυτόχρονα και ως προτάσεις για την βελτίωση της λειτουργίας του Δήμου και των προσφερόμενων υπηρεσιών στους δημότες. Ας την δούμε διαρθρωμένη κατά τομείς.

Οικονομική Πολιτική
Η απαράδεκτη μείωση των κρατικών πόρων και οι λογιστικοί περιορισμοί – καταναγκασμοί που βάζει ο Καλλικράτης στην διαχείριση, οδήγησε την σημερινή Δημοτική Αρχή σε αναγκαστική περιστολή δαπανών και μείωση των υποχρεώσεων του Δήμου, χωρίς να αποφαίνομαι πως δεν ήταν και στις προθέσεις της.
Παρ’ όλα ταύτα, ο κεντρικός πυρήνας, η κυρίαρχη λογική στην οικονομική λειτουργία του Δήμου, αυτή που παράγει ελλείμματα και κακοδιοίκηση, παραμένει αλώβητη. Οι «απευθείας αναθέσεις» παραμένουν το κυρίαρχο εργαλείο μαζί με τους «πρόχειρους μειοδοτικούς διαγωνισμούς», όπως τον παλιό καλό καιρό.
Η πολυδιαφημισμένη μείωση 20% στα δημοτικά τέλη την προηγούμενη διετία, αποκρύβεται πως ήταν αναγκαστική, εξ αιτίας της αναγκαστικής μείωσης των λειτουργικών εξόδων (κυρίως μείωση αμοιβών και προσωπικού) και την υποχρέωση του ισοσκελισμού εξόδων – εσόδων της υπηρεσίας.
Η «μαγκιά» θάταν η μείωση του δημοτικού φόρου, που δεν έγινε.

Κοινωνική Πολιτική
Έχω κατ’ επανάληψη αναφερθεί και δημοσιεύσει σχετικά με την μονοπαραταξιακή λογική στην λειτουργία των κοινωνικών πρακτικών για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους. Ελπίζω και προσδοκώ σε μια ανοιχτή ανατροπή αυτής της επιλογής, γιατί είναι ηλίου φαεινότερο πως οδεύουμε μετά τα πράσινα-κόκκινα και μπλε καφενεία του πρόσφατου παρελθόντος να δημιουργήσουμε τα πράσινα-κόκκινα και μπλε κοινωνικά παντοπωλεία. Θάναι η καταστροφή της κοινωνικής συνοχής.

Δημοτικά Ιατρεία
Δυο χρόνια τώρα είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός στην κριτική μου και ιδιαίτερα εποικοδομητικός καταθέτοντας ολοκληρωμένη πρόταση μετεξέλιξης των Δημοτικών Ιατρείων σε Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας. Πρόταση που υπερψηφίστηκε μεν, αλλά έμεινε στα χαρτιά δε.
Επί τέσσερα χρόνια (2007-2010) χωρίς σημαντικά έξοδα διοργανώθηκαν σεμινάρια πρώτων βοηθειών και καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης, ενημερωτικές ημερίδες και άλλες δράσεις για κεντρικά σημαντικά ιατρικά προβλήματα, πρόληψης και αγωγής υγείας. Δράσεις που και σήμερα δυο χρόνια τώρα θα μπορούσαν να πραγματοποιούνται με το ήδη υπάρχον προσωπικό που υπηρετεί στον Δήμο.
Για δεύτερη χρονιά δεν παραγματοποιείται η αντιφυματική προστασία του μαθητικού πληθυσμού της πόλης. (Στη συνέχεια της διαδικασίας η αντιδήμαρχος μας ενημέρωσε πως φέτος θα γίνει).

Διαχείριση του ανθρώπινου Δυναμικού
Παρότι στην αρχή φάνηκε να υιοθετεί το μοντέλο της διοίκησης μέσα από την αποκατάσταση του κύρους των προϊσταμένων, δεν μπόρεσε τελικά να αποφύγει την πεπατημένη. Οι δικοί μας και οι άλλοι.
Την αποθέωση αυτής της πολιτικής την είδαμε στην διαδικασία της πλήρωσης της θέσης προϊσταμένου της Οικονομικής Υπηρεσίας, που τόσες δυσλειτουργίες έχει αλλά κυρίως θα φέρει στην υλοποίηση του Προϋπολογισμού. Και αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τον σημερινό Διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας.
Με την ίδια λογική, αντιμετωπίζεται και ο ευαίσθητος χώρος της Κοινωνικής Πολιτικής, με αφορμή την υλοποίηση του νέου Οργανισμού του Δήμου. Ελπίζω να δείτε το λάθος σας, να το αποκαταστήσετε και να αποτρέψετε την υποβάθμιση της Κοινωνικής Πολιτικής. Δεν είναι καιροί για υποστροφή.

Σχέση με συλλογικούς φορείς
Με την ίδια επίσης λογική αντιμετωπίζονται και οι συλλογικοί φορείς της πόλης. Οι φυσικοί σύμμαχοι και συνεργάτες σε κάθε δήμο, σήμερα κατατάσσονται σε συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους.
Η κοινωνική πολιτική θάπρεπε να ασκείται σε συνεργασία με την κοινωνία και τους συλλογικούς φορείς της προς την κοινωνία και τους δυσπραγούντες συνδημότες μας.
Η Κοινωνική Αλληλεγγύη σφυρηλατείται καθημερινά, δεν είναι δεδομένη και απαιτεί μια Δημοτική Αρχή που δεν θα κλείνεται φοβικά αλλά αντίθετα θα ανοίγεται στην πόλη και τους δημότες.

Δημοσιεύθηκε: 

 http://www.aparaskevi-images.gr/?p=17223

http://www.agiaparaskevi-guide.gr/?p=14363 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου