Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Προσβολή στον Εθελοντισμό και τους Εθελοντές



Αγία Παρασκευή 4.12.2013

Όταν στις 13.11.2013 καταψήφιζα την δαπάνη για την διοργάνωση της εκδήλωσης για τον Εθελοντισμό από την σημερινή διοίκηση του Δήμου, δεν μπορούσα να φανταστώ πως αυτή η εκδήλωση τελικά θα εξελισσόταν σε μια κατάφωρη προσβολή του Εθελοντισμού και των Εθελοντών στις Κοινωνικές δομές του Δήμου.
Μια εκδήλωση στην οποία κυριάρχησαν οι ευχαριστίες και οι έπαινοι στους αξιολογότατους καλλιτέχνες της Χορωδίας μας και του λαϊκού συγκροτήματος και απουσίαζαν οι αναφορές στους Εθελοντές του Κοινωνικού Μαγειρείου, του Λαχανόκηπου, της Παιγνιοθήκης κ.λ.π. Ο λόγος που επικαλέστηκε η διοίκηση στο Δημ.Συμβούλιο για να πάρει την έγκριση ήταν η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ. Αυτό που τελικά δεν έγινε.
Οι επώνυμοι πρωταγωνιστές της ημέρας παρέμειναν ανώνυμοι μέσα στην κρύα αίθουσα. Περίμεναν καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης σιωπηλοί στα πίσω τραπέζια να «απολαμβάνουν» το κέρασμα και την μουσική. Φεύγοντας στην πόρτα τους έδιναν και ένα αναμνηστικό. Αλήθεια για να θυμούνται τι!!!! Χειρότερη διαχείριση των Εθελοντών δεν θα μπορούσε να υπάρξει, δυστυχώς.
Παρ’ όλο που καταψήφισα την δαπάνη, παραβρέθηκα στην εκδήλωση, εκπληρώνοντας την υποχρέωση που αισθάνομαι πως έχω ως Δημοτικός Σύμβουλος να σφίξω το χέρι καθενός από τους Εθελοντές της πόλης μας. Πολύ περισσότερο που επί τέσσερα χρόνια 2007-2010 ως πολιτικός υπεύθυνος της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου, με τους περισσότερους από τους Εθελοντές έχω διαμορφώσει μια ακατάλυτη από τον χρόνο σχέση εκτιμώντας και τιμώντας κατ’ επανάληψη την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτό το θάρρος, αν και το θεωρώ περιττό μια και γνωρίζω την ανωτερότητα των κινήτρων τους να είναι Εθελοντές, τους παρακαλώ να αγνοήσουν την αποψινή προσβολή και να συνεχίσουν την προσφορά τους.

Για την τεκμηρίωση της παραπάνω θέσης παραθέτω από τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της 36η Συνεδρίασης του ΔΣ στις 13 Νοεμβρίου 2013, την εισήγηση της διοίκησης και την δική μου δικαιολόγηση της καταψήφισης:

ΜΟΥΧΤΟΥΡΗ: Σκεφτήκαμε, σχετικά με το περιεχόμενο της γιορτής, σκεφτήκαμε να καλέσουμε όλους τους εθελοντές, γιατί αυτή τη στιγμή συνάδελφοι μα στο Κοινωνικό Μαγειρείο, στο Ανταλλακτήριο Ρούχων, στο Μαγειρείο, Παντοπωλείο και στην καινούρια δράση που στήνεται, έχουμε πληθώρα εθελοντών, όπως και στις εξορμήσεις για το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Έτσι, αυτούς τους ανθρώπους θα τους μαζέψουμε, θα τους συγκεντρώσουμε για να τους τιμήσουμε. Έτσι σκεφτήκαμε. Νιώθουμε την ανάγκη να τιμήσουμε τους εθελοντές που δραστηριοποιούνται στις δράσεις του Δήμου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Γαβράς τοποθέτηση.
ΓΑΒΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε με όσα άκουσα προβληματίστηκα ιδιαίτερα. Αρχικά δεν ήθελα να πω κάτι, αλλά δεν αντέχω τον πειρασμό. Μετά από τόσα χρόνια και ειδικά τα τελευταία, που ο εθελοντισμός έχει καταστεί ένα σημαντικό εργαλείο για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών, περίμενα μια Ημερίδα εκείνη την ημέρα.
Μια Ημερίδα προβληματισμού, μια Ημερίδα στην οποία θα ψάχναμε τρόπους προσέλκυσης των εθελοντών, να ανάψει το εθελοντικό κίνημα στην πόλη και όχι απλά τη βράβευση. Η βράβευση είναι αναπόσπαστο στοιχείο, το έχουμε κάνει κι εμείς παλιότερα, αλλά ως ένα μέρος μιας συνολικής εκδήλωσης, μιας συνολικής Ημερίδας στην οποία είπαμε και δέκα πράγματα, ακούστηκαν και από δέκα ανθρώπους κάποιες λέξεις, κάποιες ιδέες για όλα αυτά τα θέματα.
Δεν το βλέπω στην εισήγηση και με αυτή την έννοια είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένος. Θα περίμενα ένα άλλο περιεχόμενο αυτής της εκδήλωσης. Δε θα το ψηφίσω.

Μιχάλης Γαβράς
Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου