Σάββατο, 14 Μαρτίου 2015

Ο λαϊκισμός του βουλευτικού αυτοκινήτου και τα ..."προνόμοια"Αγία Παρασκευή 14.3.2015
Ο Τύπος:
"...Οργισμένος φέρεται να είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους βουλευτές του, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος φέρεται να προέτρεψε στενούς του συνεργάτες "να μην χρησιμοποιούν βουλευτικά αυτοκίνητα". Ο ίδιος εξέφρασε για ακόμη μια φορά τη δυσφορία του και προέβη στη θερμή παράκληση να σταματήσει οριστικά η χρήση τους από το σύνολο των βουλευτών του. (http://news247.gr)

Η άποψή μου:
Θεωρώ πως για όσους εκλέγονται στην Αθήνα θάπρεπε νάναι επιβεβλημένο. Όλοι οι εργαζόμενοι εξ άλλου στο λεκανοπέδιο χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους για την δουλειά τους, γιατί όχι και οι βουλευτές;
Για τους βουλευτές όμως της επαρχίας, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι περισσότερες εταιρείες προσφέρουν είτε αυτοκίνητο είτε "οδοιπορικά". Θεωρώ πως και για τους βουλευτές θα πρέπει να ισχύει το ίδιο και με τους ίδιους όρους.
Ως εκ τούτου η οριζόντια προτροπή του πρωθυπουργού "να μην χρησιμοποιούν βουλευτικά αυτοκίνητα"συνιστά μια λαϊκίστικη προσέγγιση του θέματος με καθαρά επικοινωνιακή χρησιμότητα. Η δε "άρνηση" από μερικούς βουλευτές της επαρχίας "να πάρουν βουλευτικό αυτοκίνητο", αν μεν είναι τόσο πλούσιοι που μπορούν να αλλάζουν αυτοκίνητο κάθε 2-3 χρόνια καλά κάνουν, αν όχι η άρνησή τους είναι προβληματική!
Σε κάθε περίπτωση τα κύρια ΠΡΟΝΟΜΙΑ των βουλευτών που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό σημαντικά και συνιστούν τον ορισμό της πρόκλησης δεν είναι το "βουλευτικό αμάξι". Μια ιδέα από αυτά τα "προνόμια" παίρνει κανείς από το παρακάτω δημοσίευμα: www.lifo.gr/mag/columns/6944#comment.
Υπάρχουν όμως και άλλα (φανερά και αφανή) που δεν αναφέρονται στο δημοσίευμα. Τα κυριότερα από τα φανερά είναι το αφορολόγητο των 65.000€ ετησίως, τη ίδια στιγμή που ο πρωτοεμφανιζόμενος στο επάγγελμα εργαζόμενος με το "μπλοκάκι" φορολογείται με 26% παρακαλώ!!!!!
Οσο δε για τα αφανή, περιλαμβάνουν τις δυνατότητες "εξυπηρέτησης" των ιδίων και των "φίλων" τους, που απορρέουν από την εξουσία και τις αρμοδιότητες που η βουλευτική ιδιότητα τους προσφέρει.
Είναι εξ άλλου γνωστό πως η βάση για το φακελάκι, το γρηγορόσημο, την κάλυψη της παρανομίας και τις επαίσχυντες τροπολογίες, είναι η εξουσία που διαθέτουν όσοι έχουν το προνόμιο της "υπογραφής" και της διαμεσολάβησης.
Αναρωτιέται λοιπόν κανείς και βάσιμα νομίζω, αν επιλέχθηκε ένα υπό όρους "προνόμιο" να χρησιμοποιηθεί επικοινωνιακά, προκειμένου να αποκρυβούν τα πραγματικά ΠΡΟΝΟΜΟΙΑ, που είναι προκλητικά.
Θέλω να πιστεύω πως στο άμεσο μέλλον η αδέκαστη πρόεδρος της βουλής και ο νεαρός ακόμα στην ηλικία και στην πολιτική πρωθυπουργός, θα αποκαταστήσουν την αίσθηση δικαιοσύνης στον ναό της δημοκρατίας και δεν θα αφήσουν το ΚΚΕ και την Χρυσή Αυγή να σπεκουλάρουν πάνω σ΄ αυτά τα θέματα.

Το δημοσίευμα της LIFO      28.1.2015 | 10:22
www.lifo.gr/mag/columns/6944#comment

Τα 17 ανέγγιχτα προνόμια των Ελλήνων βουλευτών που ούτε ο Σύριζα θα αλλάξει
"Ο λαός δεν θέλει λεφτά ή δουλειά -θέλει αξιοπρέπεια" δήλωσε ο Βαρουφάκης.
Οι βουλευτές όμως θέλουν τα λεφτά και τα αυτοκίνητα

Από τονΔΗΜΗΤΡΗ ΚΥΡΙΑΖΗ
Κάθε βουλευτής στοιχίζει περίπου 20.000 ευρώ τον μήνα στα δημόσια ταμεία! Οι μηνιαίες ακαθάριστες απολαβές κάθε βουλευτή ανέρχονται από 7.670 ευρώ μέχρι 8.198,79 ευρώ.
Επίδομα οργάνωσης γραφείου. Ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια όπου εκλέγονται, οι βουλευτές λαμβάνουν από 738,88 έως 935,88 ευρώ για την οργάνωση του γραφείου τους.
Ατέλεια τηλεφωνικής επικοινωνίας. Οι βουλευτές δικαιούνται δωρεάν συσκευή κινητού και η Βουλή καλύπτει λογαριασμούς έως και 200 ευρώ. Αν υπερβούν το όριο, καταβάλλουν οι ίδιοι τη διαφορά.
Οκτώ σταθερές γραμμές τηλεφωνίας (μέχρι 12.000 ευρώ).
Αυτοκίνητο που το μισθώνει η Βουλή με λίζινγκ. Οι βουλευτές του λεκανοπεδίου Αττικής (Α', Β' Αθηνών και Πειραιά και υπόλοιπο Αττικής) δικαιούνται αυτοκίνητο έως 1.400 κυβικά εκατοστά και έως 750 ευρώ μηνιαίο μίσθωμα. Για τους βουλευτές περιφέρειας προβλέπεται Ι.Χ. έως 1.800 κ.εκ. και 1.200 ευρώ μίσθωμα.
Δωρεάν διαμονή σε κεντρικό ξενοδοχείο για τους βουλευτές της επαρχίας ή ρευστό, κατά μέσο 1.000 ευρώ, σε όσους επιθυμούν να μείνουν σε διαμέρισμα.
Ταχυδρομική ατέλεια, ένα προνόμιο που υπολογίζεται σε 909,31 ευρώ.
Ατέλεια στις μετακινήσεις με λεωφορεία, σιδηρόδρομο και ακτοπλοΐα. Οι βουλευτές της επαρχίας έχουν στη διάθεσή τους 104 αεροπορικά εισιτήρια τον χρόνο για να πηγαίνουν στις εκλογικές τους περιφέρειες. Πενήντα δύο αεροπορικά εισιτήρια μετ' επιστροφής για τον νομό τους, εφόσον αυτός απέχει περισσότερα από 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα.
Κάθε βουλευτής έχει στην υπηρεσία του τέσσερις υπαλλήλους. Οι δύο είναι μετακλητοί και πληρώνονται από τις υπηρεσίες τους και οι άλλοι δύο οι επιστημονικοί συνεργάτες από τη Βουλή.
Οικογενειακή παροχή και εργοδοτική εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ περίπου 350 ευρώ.
Συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και θερινά τμήματα. Το ποσό αυτής της έξτρα αποζημίωσης μπορεί να φτάσει και τα 1.000 ευρώ μηνιαίως. Προβλέπονται 75 ευρώ ανά συνεδρίαση μετά τις περικοπές.
Ασυλία από όλα τα ποινικά και αστικά αδικήματα. Φέτος ψηφίστηκε νόμος σύμφωνα με τον οποίο αναστέλλονται τα φορολογικά και άλλα προνόμια των βουλευτών όταν καταδικαστούν αμετάκλητα για κακουργήματα, αλλά και για πλημμελήματα όπως η κλοπή, η απάτη, η εκβίαση, η πλαστογραφία, η ψευδής βεβαίωση, η ψευδορκία, η απιστία περί την υπηρεσία, η παράβαση καθήκοντος, η συκοφαντική δυσφήμηση, η υπεξαγωγή εγγράφου, το έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και η οικονομική εκμετάλλευση της γενετήσιας ζωής, καθώς και η παραβίαση του νόμου περί ναρκωτικών.
Όλοι οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν άτοκο δάνειο από τη Βουλή σε 48 μηνιαίες δόσεις μέσω παρακράτησης του ποσού που τους αναλογεί από τον μισθό τους.
Τα παιδιά των βουλευτών πηγαίνουν δωρεάν στον παιδικό σταθμό της Βουλής.
Οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ψωνίζουν από το συγκρότημα εξυπηρέτησης προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας.
 _____
ΥΓ. Το μόνο κόμμα που ευθαρσώς αντιτίθεται στο σκανδαλώδες των βουλευτικών προνομίων εν καιρώ κρίσης είναι το ΚΚΕ. Η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εκφράζει τη σταθερή και αμετακίνητη αντίθεσή της στα προνόμια των βουλευτών και των άλλων αιρετών και ζητά: Τη δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και τη φορολόγησή της με τους ίδιους όρους που φορολογούνται και οι άλλοι εργαζόμενοι. Την πλήρη κατάργηση της αποζημίωσης των βουλευτών για τη συμμετοχή τους στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και άλλες κοινοβουλευτικές δραστηριότητες. Την πλήρη κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης όχι μόνον για το μέλλον αλλά και για τους ήδη συνταξιούχους βουλευτές. Η θέση αυτή του ΚΚΕ είναι θέση αρχής και απορρέει από την γενικότερη άποψή του για τη θέση των αιρετών στα όργανα της λαϊκής εξουσίας, όπου ο λαός θα είναι ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει
Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου