Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Μακεδονικό - 2

Συνεχίζοντας τον προβληματισμό για την, με Ελληνική υπογραφή, ονοματοδοσία Μακεδονικού έθνους και Μακεδονικής γλώσσας, εκτιμώ πως εντός του 2018, θα κατατεθεί αίτηση αναγνώρισης Σωματείου Μακεδόνων της Ελλάδας, με μέλη Ελληνες πολίτες που θα αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες και δημιουργία ως εκ τούτου απαιτήσεως αναγνώρισης από το Ελληνικό κράτος, της Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.
Την προηγούμενη φορά που κατετέθη τέτοια αίτηση ίδρυσης του σωματείου «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού», απερρίφθη από τον Αρειο Πάγο. "Ήταν το 2009 όταν το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έκρινε πως «δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος και κατά συνέπεια μακεδονικός πολιτισμός και μακεδονική γλώσσα».!!!!!!!!!
Σήμερα που υπάρχει και Μακεδονικό εθνος και Μακεδονική γλώσσα τι θα κάνει;;;;;
Αρα.......................

Christos Papathanassiou Η απαγόρευση των μακεδόνικων ("ντόπιων", όπως τα λένε οι βορειοελλαδίτες), όπως και οι αναγκαστικοί εκτοπισμοί και τα ερημώματα των χωριών και η διανομή των περιουσιών σε πρόσφυγες και εσωτερικούς μετανάστες, αλλά και τα υπόλοιπα διοικητικά και στρατιωτικά μέτρα που επέβαλε το ελληνικό κράτος στην περιοχή από το 1913 και εντάθηκαν στα χρόνια του εμφύλιου και στη χούντα, δεν είχαν και δεν θα μπορούσαν να έχουν τα αποτελέσματα που οι εμπνευστές τους επιθυμούσαν. Όπως δεν είχε αποτέλεσμα το σβήσιμο της ιστορικής μνήμης η εθνοκάθαρση των Ποντίων και των Αρμενίων από τους Τούρκους, αλλά και των Βόσνιων των Κροατών και των τσιγγάνων από τους Σέρβους, για να μην πούμε και των Ινδιάνων, των αβορίγινων κλπ. Γενικά, δεν αποτελεί απάντηση στην πολυεθνότητα, την πολυπολιτισμικότητα, την πολυπλοκότητα των σύγχρονων κοινωνιών η απαγόρευση και ο εθνικός ολοκληρωτισμός των περασμένων αιώνων. Αν επιμένετε, πάντως, θα σας πρότεινα μετά την απαγόρευση των μακεδόνικων σωματείων να επιβληθούν οι αντίστοιχοι όροι και στους αρβανίτικους, τους βλάχικους, τους τσιγγάνικους, τους καραγκούνικους, τους πομάκικους και γενικά σε όσους ξεφεύγουν από την αφήγηση περί της καθαρής και συνεχούς φυλής. Ας σκεφτούμε, όμως, άλλες "πολιτισμένες" χώρες πώς αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα, για να μην αναφερθώ στα παραδείγματα του Λένιν και του Τίτο για την αυτοδιάθεση των λαών. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την προσοχή και την ψυχραιμία!
Michalis Gavras Christos PapathanassiouΧρήστο μου, πραγματικά τα έκανες "μακεδονική σαλάτα". Με γύρισες στα φοιτητικά μου χρόνια που όλες οι αναλύσεις έπρεπε οπωσδήποτε να περιέχουν κάτι από Κίνα, ΕΣΣΔ, από απελευθερωτικά κινήματα και στο τέλος να καταλήγουν πως για όλα φταέει ο ιμπεριαλισμός.
Σκιαμαχείς και επιχειρηματολογείς σε θέμετα που δεν μπήκαν από μένα, όπως πχ αυτό για την καθαρότητα καθαρότητα της φυλής.
Τι σχέση έχουν οι αρβανίτες με τους μαϊμού Μακεδόνες;;;;;; και άλλα.
Μάλλον έχεις ένα αφήγημα μέσα στο οποίο εντάσεις τα πάντα. Αν θέλεις ξεκολα και μίλησέ μαςγια το πότε γεννήθηκε το μακεδονικό έθνος και πότε φτιάχτηκε η μακεδονική γλώσσα και μετά μιλάμε.
Υ.Γ. 1. όπως βλέπεις δεν αναφέρω πουθενά το θέμα του ονόματος, γιατί δεν είναι για μένα το μείζον!!!!!!
2. σε κάθε περίπτωση χαίρομαι που τοποθετήθηκες. Είναι μια τοποθέτηση αντιπροσωπευτική των συγκεκριμένων απόψεων
3. όπως βλέπεις κανένας δεν σου επιτέθηκε. Δεν θα το επέτρεπα εξ άλλου στον τοίχο μου. Ολοι είναι ψύχραιμοι και ψύχραιμα σου απαντήσανε, δυο ΦΒ φίλοι αντιδιαμετρικών πολιτικών απόψεων
Christos Papathanassiou Αγαπητέ Michalis Gavras, πραγματικά εκπλήσσομαι πού είδες την αναφορά μου σε Κίνα, ΕΣΣΔ και "ιμπεριαλισμό"!!! Μάλλον με μπερδεύεις με άλλον ή προτιμάς να αντιπαρατεθείς με κάτι που υποθέτεις πως θα έλεγα. Ας είναι...Μακεδόνες, λοιπόν, ειναι οι κατοικοι του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας, από τα χρόνια της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και της οθωμανικής, μέχρι και σήμερα. Του χώρου που μοιράστηκε το 1913 με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου ανάμεσα σε Ελλάδα, Σερβία και Βουλγαρία. Του χώρου του οποίου οι κάτοικοι, σύμφωνα με τις αναφορές των τότε προξένων, ήταν στη μεγάλη πλειοψηφία σλαβόφωνοι (μιλάγανε τα μακεδόνικα), έπονταν οι τουρκόφωνοι, μετά οι ελληνόφωνοι και τέλος εβραίοι, βλάχοι κλπ., τους οποίους ένωσε στη λογική του Ρήγα η εξέγερση του Ίλιντεν. Όσο για την "ελληνική εθνική συνείδηση" αυτή ήταν ομολογουμένως (από τους ίδιους προξένους και τις αναφορές τους) ανύπαρκτη και έχρηζε παρεμβάσεως με χρηματοδοτούμενα σχολεία και δασκάλους, εκκλησίες και παπάδες. Η ανταλλαγή των πληθυσμών (πρώτα του Βενιζέλου), ο εποικισμός με τους πρόσφυγες από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία αλλά και την Ήπειρο και οι συστηματικές πολυετείς διώξεις του μακεδονόφωνου πληθυσμού στα οποία αναφέρθηκα άλλαξαν τους συσχετισμούς και εκφόβισαν μέχρις εξαφανίσεως το ντόπιο στοιχείο.
Το ότι δεν μιλάω για μακεδονικό έθνος αλλά για πληθυσμό που ζούσε στην περιοχή και ομιλούσε και ομιλεί τα μακεδόνικα είναι συνειδητό.
Όπως συνειδητή είναι η υποστήριξή μου στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.
Αυτά τα ολίγα (και χωρίς ιμπεριαλισμούς, ΕΣΣΔ και Κινέζους), αν και νομίζω ότι θα ήταν πιο χρήσιμη και ευχάριστη μια κουβέντα από κοντα!
Michalis Gavras Christos Papathanassiou αυτό με τον αυτοπροσδιορισμό, ας τελειώσει κάποτε. Ο καθένας μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει, χωρίς όμως να παίρνει τα ταυτοποιητικά στοιχεία κάποιου άλλου. Αυτοπροσδιορισμός συλλογικοτήτων γίνεται μέσα από συγκεκριμένη νομική διαδικασία και πολιτική έγκριση. Αυτό που ισχυρίζομαι είναι πως η ονοματοδοσία Μακεδονικού έθνους και Μακεδονικής γλώσσας, εκτιμώ πως θα δημιουργήσει θέμα αναγνώρισης από το Ελληνικό κράτος, Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.
Αν θέλεις σε αυτό τοποθετήσου. Συγκεκριμένα και όχι αόριστα και γενικόλογα.
Επίσης άλλο τα "μακεδόνικα" σαν ντοπιολαλιά της σλάβικης γλώσσας και άλλο η μακεδονική γλώσσα. Εξ άλλου μην ξεχνάς πως ο Τίτο ήταν αυτός που ονομάτισε την περιοχή αυτή ως δημοκρατία της Μακεδονίας. Πριν από αυτό οι εκεί κάτοικοι μιλούσαν σλάβικα!!!!!! και όχι μακεδόνικα!!!!!!
Ολα τα άλλα που αναφέρεις χρήσιμα μεν αλλά γνωστά και σε μένα και σε πολλούς άλλους που εστιάζουν σε συγκεκριμενα θεματα και όχι γενικά ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου