Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Burnout. Η νομοτελειακά επερχόμενη νόσος του Εθνικού Συστήματος Υγείας.


Μήπως βλέπετε στην παρακάτω περιγραφή, συμπτώματα στο δικό σας Νοσοκομείο;;;;
Μην ανησυχείτε, δεν έχετε κάνει λάθος στην διάγνωση.
Οντως το Burnout είναι ante portas!!!!!

"Ο όρος «επαγγελματική εξουθένωση» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1974 από τον Freudenberger για την περιγραφή των συμπτωμάτων σωματικής και ψυχικής εξουθένωσης σε επαγγελματίες υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Σήμερα, από τις 5.500 δημοσιευμένες μελέτες για την επαγγελματική εξουθένωση, οι περισσότερες αφορούν στους επαγγελματίες της υγείας σε ποσοστό 34%.
Διάφορες έρευνες έχουν καταλήξει ότι οι σημαντικότερες πηγές επαγγελματικής εξουθένωσης αφορούσαν σε οργανωτικά και διοικητικά προβλήματα, όπως
η περικοπή του εργατικού δυναμικού,
οι μεταρρυθμίσεις στις υπηρεσίες υγείας και
η έλλειψη ενημέρωσής τους για τις αλλαγές αυτές.
Επίσης, άλλοι παράγοντες που οδηγούν επαγγελματίες να εμφανίσουν το σύνδρομο αυτό είναι αφενός το γεγονός ότι είναι υπεύθυνοι για ανθρώπινες ζωές και όχι για απρόσωπα αντικείμενα και αφετέρου στο ότι οι πράξεις ή οι παραλείψεις τους έχουν σημαντικό αντίκτυπο στους ανθρώπους αυτούς. Οι στρεσογόνοι αυτοί παράγοντες είναι δυνατόν να επιδεινωθούν από την έντονη προσπάθεια που καταβάλλουν οι επαγγελματίες προκειμένου να φαίνεται ότι είναι ήρεμοι και ελέγχουν την κατάσταση, αλλά την ίδια στιγμή να συμμετέχουν συναισθηματικά και να δείχνουν ενδιαφέρον για τα προβλήματα των ανθρώπων με τους οποίους συναναστρέφονται." (από το διαδίκτυο)

Η νόσος, που ήδη εκδηλώνεται, έχει περιγραφεί, εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου