Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Μετσχηματισμός-μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ Ι


Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως «Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Ενωτικό Ψηφοδέλτιο», εμφανίστηκε στις εκλογές του 2004 και έλαβε 3,3%.
Με αυτό το στελεχιακό μηχανισμό, σχεδόν αναλλοίωτο και «αμόλευτο», που αντιστοιχούσε στο 3,3%, συνέχισε την πορεία του μέχρι σήμερα.
Με το ξέσπασμα της κρίσης (2010), ο ΣΥΡΙΖΑ, εντάχτηκε στο αντιμνημονιακό μέτωπο (πρώτος διδάξας ο Αντ.Σαμαράς), αυτών που θεωρούσαν, πως

  • το μνημόνιο μας το επέβαλαν οι ξένοι-δανειστές για να λεηλατήσουν τον πλούτο της χώρας και πως
  • το μνημόνιο έφερε την οικονομική κρίση.

Στις εκλογές που ακολούθησαν 2009 (4,6%), 2012(16,78%), ευρωεκλογές 2014(26,60%), 2015(36,34%), πρόωρες του 2015(35,46%), 2019(31,53%), το στελεχιακό δυναμικό του παρέμεινε σε γενικές γραμμές το ίδιο ποσοτικά.
Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ένα αριστερό κόμμα, να ΜΗΝ έχει αντιστοιχίσεις στο μαζικό κίνημα (αυτοδιοίκηση, συνδικάτα, φοιτητές, αγρότες κλπ) και παρόλα ταύτα να ψηφίζεται από τον λαό και να γίνεται κυβέρνηση.
Το οφθαλμοφανές συμπέρασμα που βγαίνει, είναι πως οι ψηφοφόροι «ανέθεσαν» στον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις για σκίσιμο του μνημονίου, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αύξηση κατώτατου μισθού στα 750€ κλπ.
Ακόμα και στις εκλογές του 2019 και παρ’ όλο που οι προεκλογικές υποσχέσεις του 2015 δεν υλοποιήθηκαν, οι ψηφοφόροι τον εμπιστεύθηκαν με 31,53%.
Την επομένη των εκλογών και αφού δεν έγινε ούτε μια αναφορά στις αιτίες και τις λάθος πολιτικές, που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, διατυμπανίστηκε από τον πρόεδρό του, πως η ανύπαρκτη ουσιαστικά σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το μαζικό κίνημα, ήταν το αίτιο της ήττας και πως αυτό θα αντιμετωπισθεί μετασχηματίζοντας-μετεξελίσσοντας το κόμμα, ανοίγοντας τις πόρτες του και εγγράφοντας τουλάχιστον 150.000 νέα μέλη.
Αν και τα πιθανά σενάρια, μπορούν να προβλεφθούν με βάσει την πολιτική επιστήμη και την διεθνή εμπειρία, η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί με το ποιο είναι το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση.
Το σίγουρο είναι πως με βάση την στόχευση των οντοτήτων που συνιστούν τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αρχηγική ομάδα, αρχικά-παλαιά κομματικά μέλη, ομάδα 53 κλπ και τα προαπαιτούμενα που θέτει η κάθε μια, υπάρχει η εκτίμηση πως αυτές οι στοχεύσεις έχουν αποκλίνοντα χαρακτήρα και θα καθορίσουν και  
  • την πορεία και εξέλιξη του εγχειρήματος και 
  • την συνοχή των οντοτήτων που αποτελούν τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα.
Αλλά για όλα αυτά σε επόμενες αναρτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου