Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Εκλογική άνοδος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ-σκέψεις

Τα δέκα (10) χρόνια εκτός εξουσίας, μαζί

  • με το ανανεωμένο κεντρικό και περιφερειακό πολιτικό προσωπικό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
  • την κατάθεση έγκαιρα ενός σοβαρού κυβερνητικού προγράμματος
  • την προοδευτική αλλά εμφανή απογοήτευση του κόσμου από την αλλοπρόσαλλη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση,

έβαλαν τους όρους για μια καλύτερη αποδοχή από τους πολίτες και την εκλογική του άνοδο.

Οφείλουμε όμως να κάνουμε την διαπίστωση, πως αυτή η επιτυχία έχει αντιφατικά χαρακτηριστικά, να καταγραφούν και να τύχουν της αντίστοιχης διαχείρισης.

Συγκεκριμένα,

στα μεγάλα αστικά κέντρα τα εκλογικά ποσοστά ήταν κάτω από 11%, ενώ στην επαρχία πάνω από 11%.

 Μια πρώτη ερμηνευτική προσέγγιση είναι πως στην επαρχία το κυνήγι της ψήφου επιβάλλει το χωριό χωριό, το πόρτα πόρτα.
Τα παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και οι αυτοδιοικητικοί διατηρούν τους δεσμούς τους με τον ψηφοφόρο. Αυτούς χρησιμοποίησαν οι υποψήφιοι. Τρανταχτό παράδειγμα η Λακωνία με τον Γρηγοράκο. Αύξησε τον αριθμό των ψήφων, έφερε 2ο το ΠΑΣΟΚ από 3ο το 2019.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα, το πολιτικό μήνυμα διακινήθηκε ΚΥΡΙΩΣ με την κεντρική επικοινωνιακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και τα ΜΜΕ.

Δεν υπήρξαν στον αναγκαίο βαθμό, οι συγκεντρώσεις στα σπίτια, το πόρτα πόρτα, παρά μόνο από κάποιους παλιούς, αλλά και από κάποιους νεώτερους, που πέτυχαν εκεί που άλλοι δεν το κατάφεραν.

Οι Τοπικές Οργανώσεις, παλιό αλλά δοκιμασμένο οργανωτικό σχήμα στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας και ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, δεν εφάρμοσαν στον βαθμό που επέβαλαν οι συνθήκες, πρακτικές επανάκτησης της επαφής με όσους κατά καιρούς υπήρξαν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Περιφρόνησαν τον Κινηματικό χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ. Ο,τι κάνανε οι υποψήφιοι και όσοι από αυτούς πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις στα σπίτια.

Από πολιτικής πλευράς, βέβαια καταγράφεται και μια απώλεια ψήφων (14%) του ΠΑΣΟΚ προς την ΝΔ, μπροστά στον φόβο επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ, εικόνα που δημιούργησαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Συμπεράσματα

  • Δεν ήταν λοιπόν η κεντρική επικοινωνιακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ μονοσήμαντα, που οδήγησε στην εκλογική άνοδο, μια και ΚΥΡΙΩΣ στα μεγάλα αστικά κέντρα που διακινήθηκε μέσω αυτής το πολιτικό μήνυμα, δεν είχε την απόδοση που της αποδίδεται.
  • Μεγάλη είναι η ευθύνη των Τοπικών Οργανώσεων, για την μη επανάκτηση της επαφής του κόμματος, ακόμα και με τον κόσμο, που στους δύσκολους καιρούς δεν εγκατέλειψε το ΠΑΣΟΚ.

 Υ.Γ. 1. Η μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ αναλύθηκε στο προηγούμενο κείμενο

2. Στοιχεία χρήσιμα και για τις δημοτικές εκλογές!!!!!!!

Αγία Παρασκευή: ΝΔ 46,94-ΣΥΡΙΖΑ 18,21 ΠΑΣΟΚ 7,61

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου