Ένα παλιό κείμενο που δημοσιεύθηκε στον Τοπικό Τύπο, μετά την ήττα στις δημ. εκλογές του 2002, και στο οποίο όπως θα ανακαλύψετε υπάρχουν σημαντικές αναλογίες με το σήμερα!!!
Στην ΓΕΙΤΟΝΙΑ είχε δημοσιευθεί τον Νοέμβριο του 2002 με τίτλο "Να αξιοποιήσουμε θετικά τον θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης".
Στην ΓΕΙΤΟΝΙΑ είχε δημοσιευθεί τον Νοέμβριο του 2002 με τίτλο "Να αξιοποιήσουμε θετικά τον θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης".
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2002– ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ
Συνηθίζεται μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση να ακολουθεί μια περίοδος αποτίμησης των αποτελεσμάτων. Κάποιοι «κερδίζουν» κάποιοι «χάνουν». Για τους πρώτους, τα επόμενα 4 χρόνια θα είναι χρόνια δράσης και για τους πολίτες χρόνια διαπίστωσης της εκπλήρωσης των προεκλογικών υποσχέσεων. Με αυτούς λοιπόν θα έχουμε καιρό μπροστά μας να αποτιμούμε το έργο τους. Για τους δεύτερους, η επόμενη μέρα είναι δύσκολη. Δύσκολη συναισθηματικά, γιατί δεν παύουν να έχουν την ανθρώπινη ιδιότητα αλλά και πολιτικά γιατί η ετυμηγορία του λαού ήταν σκληρή για αυτούς.
Στις μέρες που θα ακολουθήσουν, πολλοί θα θελήσουν να αξιοποιήσουν το «δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται» χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Βασ. Γιαννακόπουλος και οι Δημοτικοί του Σύμβουλοι δεν έχουν τις ευθύνες τους για τις ενέργειες και τις επιλογές τους, ειδικότερα του τελευταίου εξαμήνου. Άλλοι θα προσπαθήσουν να ερμηνεύσουν την απώλεια της Δημαρχίας χρησιμοποιώντας μικροπολιτικά και παραπολιτικά κριτήρια. Θα ακούσετε για τις αντιφατικές καντρίλιες του τελευταίου τριημέρου της δεύτερης Κυριακής ανάμεσα σε επικεφαλείς παρατάξεων, σε αλληλοαναιρούμενες ή «κατασκευασμένες» ανακοινώσεις, σε υπόγειες συμφωνίες, διασυνδέσεις και ρεύματα, σε αλλοπρόσαλλους ρόλους και συμπεριφορές προσώπων. Όλες αυτές οι ερμηνείες έχουν θέση και αναπτύσσονται εκεί που απουσιάζει ο πολιτικός λόγος και πράξη. Εκεί που η πολιτική δίνει τη θέση της στις δημόσιες σχέσεις και τις «πρακτικές του ουζομεζέ». Με αυτές δεν πρόκειται να ασχοληθούμε εδώ.
Ας δούμε, λοιπόν, τα αποτελέσματα από την πλευρά του ψηφοδελτίου που υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ, του συνδυασμού της Πόλης Ζωής και του Βασ. Γιαννακόπουλου. Θα προσπαθήσω με λίγα λόγια να τεκμηριώσω, ότι τις εκλογές δεν τις κέρδισε η Δεξιά παράταξη, αλλά αντίθετα τις έχασε η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, εξ αιτίας δυο σημαντικών γεγονότων:
· την απουσία ενός συγκροτημένου κέντρου διαχείρισης του προεκλογικού αγώνα αλλά και της συγκροτημένης παρουσίας της παράταξης σε όλη την τετραετία που πέρασε και
· την απουσία της παράταξης από τα τοπικά μαζικά κινήματα όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Με αυτές τις δυο αρχές η παράταξη είχε μάθει να πορεύεται στους κοινωνικούς αγώνες και να ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις ανάγκες που προέρχονται από τον θεσμικό της ρόλο στις οργανωμένες κοινωνίες. Με αυτές κατόρθωνε όχι μόνο να βγαίνει νικήτρια από τις εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και η δράση της να βρίσκει την αποδοχή μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας από την κομματική της βάση. Συγκεκριμένα:
1. Η πολύχρονη παραμονή της παράταξης του ΠΑΣΟΚ στη Δημαρχία, οδήγησε στην άμβλυνση των πολιτικών αντανακλαστικών της και αυτό στην εξαφάνιση ενός συγκροτημένου κέντρου καθοδήγησης καθ’ όλη την διάρκεια της τετραετίας και κατά συνέπεια και την προεκλογική περίοδο. Τα κενό αυτό το κάλυψαν διάφοροι επικοινωνιολόγοι, παρακοιμώμενοι, μεσολαβητές (παράγοντες) και άλλα παράκεντρα, που βρίσκουν χώρο και εύφορο έδαφος να αναπτυχθούν σε τέτοιες καταστάσεις.
Η απουσία του συγκροτημένου κέντρου στην καθοδήγηση του προεκλογικού αγώνα ήταν παραπάνω από εμφανής εκεί που χρειάστηκε να γίνουν διαπραγματεύσεις, να δοθούν εγγυήσεις, να συγκροτηθεί ένα ενιαίο μέτωπο των μη συντηρητικών δυνάμεων και να διαμορφωθεί ένα ενιαίο και κοινά συνομολογούμενο πρόγραμμα διοίκησης του Δήμου και διαχείρισης των προβλημάτων της Αγ. Παρασκευής. Η συσπείρωση αυτών των δυνάμεων πρέπει να γίνεται με όρους κοινής δράσης και κοινών στόχων και όχι προσωπικών συναλλαγών και διασφαλίσεων. Αυτό, μόνο η συγκροτημένη παρουσία μιας παράταξης μπορεί να το εγγυηθεί.
2. Χωρίς να παραγνωρίζεται η σημασία που είχε στην πορεία του προεκλογικού αγώνα και στην τελική έκβαση, ο τρόπος άσκησης των Δημαρχιακών καθηκόντων από τον απερχόμενο Δήμαρχο, για όσο διάστημα άσκησε την δημαρχία, δεν θα είναι το αντικείμενο στην παρούσα ανάλυση. Στην αριστερή θεώρηση της κίνησης της ιστορίας, τα πρόσωπα έρχονται ως καταλύτες, ως φορείς αξιοποίησης αντικειμενικών και υποκειμενικών συνθηκών που διαμορφώνονται στην κοινωνία μέσω των μαζικών κινημάτων. Χωρίς να θεωρείται αμελητέος ο ρόλος των προσώπων στην ιστορική εξέλιξη, είναι τα κινήματα των πολιτών που διαμορφώνουν τους όρους για την επιτυχία των στόχων που θέτει μια παράταξη.
Στην πόλη της Αγίας Παρασκευής, η στάση που επέλεξαν να κρατήσουν οι Οργανωμένες δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα τοπικά κινήματα (π.χ. Υμηττός- Κοντόπευκο- Παράδεισος- Πευκάκια – κηροζίνη - βοθρολύματα) ήταν η αδιαφορία, η μη συμμετοχή, η ανάθεση εκπροσώπησης σε ενδιάμεσους (παράγοντες) και όλα αυτά με το καταγεγραμμένο και ακαταμάχητο επιχείρημα «Εμείς έχουμε τον Δήμαρχο»!!! Η εγκατάλειψη αυτών των κινημάτων, οδήγησε την παράταξη:
· Να μην έχει μια συνολική γνώση της πραγματικής φύσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή από την ασυδοσία των εργολάβων των μεγάλων έργων.
· Να χάσει την ζωτική σύνδεση με τους πολίτες που ζουν την υποβάθμιση στην ποιότητα ζωής τους, που βλέπουν την απαξίωση των στοιχειωδών όρων ασφαλούς και υγιεινής διαβίωσης.
· Να παρουσιάζει αδυναμία σχεδιασμού αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων, με την άσκηση οργανωμένων και αγωνιστικών πιέσεων προς την κωφεύουσα κυβερνητική ηγεσία.
Η αίσθηση εγκατάλειψης, η δυσχέρεια απόκρουσης της ασυδοσίας των εργολάβων, παρά την άσκηση ένδικων μέσων, οδήγησε τους δημότες:
· Στην ανάπτυξη δυσπιστίας στην σχέση τους με τον Δήμο.
· Στην αναζήτηση και ανάδειξη άλλων ενδιάμεσων μεσολαβητών ανάμεσα στην ηγεσία και την κοινωνία και τέλος
· Στη διαμόρφωση όρων ελαστικοποίησης της πολιτικής συνείδησης και αδρανοποίησης των παραδοσιακών πολιτικών επιλογών και συμπεριφορών.
Το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε, μεγάλωσε και κατέκτησε την εξουσία σαν πολιτικός φορέας κινημάτων πολιτών. Είναι ένα κίνημα, όπως το δηλώνει και ο τίτλος του και είναι στη φύση του να ασκεί την πολιτική μέσω των κινημάτων. Η επάνοδος σε αυτές τις αρχές είναι ο όρος επιβίωσης, ανάπτυξης και ανάδειξης της πολιτικής του. Με τέτοια πολιτική, με την συμμετοχή στα πολιτικά μαζικά κινήματα των μελών και των φίλων του, θα ξαναζωντανέψει την σχέση του με τους πολίτες, θα αναδειχθούν τα στελέχη που χρειάζονται για τους πολιτικούς, τοπικούς και υπερτοπικούς αγώνες.
Γιατί μόνο με στελέχη που έχουν αναφορά την κοινωνία, που η δύναμή τους είναι η συμμετοχή στα κατά τόπους μαζικά κινήματα, μπορούν να αποκρουστούν παραπολιτικοί σχεδιασμοί και συνομολογήσεις παραγόντων, στο όνομα αλλά ερήμην της τοπικής κοινωνίας.
Οι ανωτέρω συμπεριφορές και πρακτικές, η πολιτική απουσία της παράταξης από τα τοπικά μαζικά κινήματα διαμαρτυρίας και διεκδίκησης, οδήγησε σε όλες τις δευτερογενείς παθολογικές καταστάσεις και αδυναμίες που αναφέρθηκαν ανωτέρω και εντέλει στην απώλεια του Δήμου από την Παράταξη.
Η ζωή όμως συνεχίζεται. Η τετραετία φαντάζει μεγάλο χρονικό διάστημα και οι επόμενες εκλογές απόμακρες. Όμως και η αποκατάσταση της σχέσης της παράταξης με αυτόν τον κόσμο που την εγκατέλειψε, τον δικό της κόσμο, δεν γίνεται από την μια στιγμή στην άλλη. Θέλει και αυτή τον χρόνο της και αν οι αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις καθυστερήσουν, αυτή η αποκατάσταση δεν θα γίνει ποτέ. Άλλα σχήματα και άλλοι μηχανισμοί θα καλύψουν αυτό το κενό και η παράταξη θα έχει υποστεί πλέον στρατηγική ήττα.
Η παράταξη βρίσκεται πλέον στην αντιπολίτευση και έχουμε την υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα τον θεσμικό ρόλο που της ανήκει. Να την αξιοποιήσουμε θετικά, να γίνει ένα εφαλτήριο για τη διαμόρφωση των όρων στην τοπική κοινωνία, για την ανάδειξη των απαραίτητων στελεχών και τη μορφοποίηση των κατάλληλων σχηματισμών, ώστε αφενός
· να αποκρουστούν τα πιθανά φαινόμενα κακοδιοίκησης του Δήμου από τη Δημαρχεύουσα παράταξη και αφετέρου
· να προετοιμαστούν οι προοδευτικές δυνάμεις για τις επόμενες Δημοτικές εκλογές και την επάνοδό τους στο τιμόνι του Δήμου.
Μιχάλης Γαβράς
magavras@in.gr
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Κάτοικος Κοντόπευκου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου