Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Συζήτηση και λήψη απόφασης, για την μετεξέλιξη των Δημοτικών Ιατρείων σε Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας

Παραθέτουμε ολόκληρη την συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της πρότασής μας για την Μετεξέλιξη των Δημοτικών Ιατρείων σε Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας



40η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΤΕΤΑΡΤΗ  23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

ΘΕΜΑ 1ο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Συζήτηση και λήψη απόφασης, για την μετεξέλιξη των δημοτικών ιατρείων σε κέντρο προληπτικής ιατρικής και αγωγής υγείας, κατόπιν αιτήσεως της δημοτικής παράταξης Μαζί για την Αγία Παρασκευή. Ορίστε κ. Γαβρά.
ΓΑΒΡΑΣ : Κύριε πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, τα δημοτικά ιατρεία βρίσκονται σε ένα οριακό σημείο. Από το 1989 που πρώτο λειτούργησαν, με την Καίτη την Μοσχονά, αργότερα ο Γιάννης ο Αργυρός έδωσε το δικό του το στίγμα, έχουν κατοχυρωθεί στην πόλη, ως μια σημαντική κοινωνική προσφορά προς τους δημότες. Την τελευταία τετραετία αναδείχθηκε ως ο φορέας άσκησης προληπτικής ιατρικής και αγωγής υγείας, με όλες αυτές της ημερίδες, τις καμπάνιες, τα συνέδρια, τα ιατρεία πρόληψης, τα σεμινάρια, την εκπαίδευση δημοτών πάνω στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, τις εξετάσεις των παιδιών στα σχολεία.
    Σήμερα, η ενσωμάτωση των υπηρεσιών υγείας της Νομαρχίας στον Δήμο, που κατά κύριο λόγο απευθύνονται στην πρωτογενή πρόληψη, οι ανάγκες που αναδείχτηκαν για την δημόσια υγεία, ως έλλειμμα του ΕΣΥ, έχουν ήδη αναδειχθεί. Η νέα επιτακτική αντίληψη για τις κοινωνικές δαπάνες, η μείωση του προσωπικού και η αδυναμία ηλεκτρονικής συνταγογράφηση, επιβάλουν μια αναθεώρηση του ρόλου και του λόγου ύπαρξη των δημοτικών ιατρείων. Δεν μπορούμε πλέον να δαπανάμε ούτε ένα ευρώ, χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη. Η ανάγκη λοιπόν να υπάρχουν τα δημοτικά ιατρεία είναι υπαρκτή, μόνο στον βαθμό που αυτά καλύπτουν έλλειμμα, που υπάρχει στο δημόσιο υγειονομικό σύστημα, δηλαδή στην δημόσια υγεία. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη, όπως γνωρίζετε ασκείτε από τα νοσοκομεία, από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και τα πολύ-ιατρεία. Υπάρχει λοιπόν.
Λείπει παντελώς και κανείς δεν ασκεί την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Λείπει παντελώς και κανείς δεν ασκεί προληπτική ιατρική και αγωγή υγείας. Δηλαδή, για να γίνει κατανοητό. Ποιος φροντίζει τους πολίτες πριν αρρωστήσουν, ποιος τους ενημερώνει να τροποποιήσουν το μοντέλο της καθημερινότητας τους για να μην αρρωστήσουν. Λείπει επίσης η άμεση πρόσβαση σε κάποιον που θα προσφέρει τις πρώτες βοήθειες σε μικρού κινδύνου καταστάσεις. Ποιος θα σε κατευθυνθεί σωστά να ζητήσει εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας, από εκεί που πραγματικά πρέπει να πας και όχι να ταλαιπώρησε σε ένα δαιδαλώδες σύστημα. Ποιος θα κάνει την εκτίμηση του κινδύνου και ποιος θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς κινδύνους από συγκεκριμένες παθήσεις χρόνιες, όπως είναι η καρδία, ο καρκίνος, η οστεοπόρωση.
Θα μπορούσαμε να πούμε λοιπόν ότι υπάρχει ένα έλλειμμα για υπηρεσίες προαγωγής και αγωγής υγείας που απευθύνονται κυρίως στην πρωτογενή πρόληψη. Για υπηρεσίες συμβουλευτικής και δευτερογενούς πρόληψης, όπως η μέτρηση αρτηριακής πίεσης, συμβουλές, ζάχαρο, ο δείκτης μάζας σώματος, ανίχνευση αιμοσφαιρίνης, διδασκαλία τεχνικής αυτοεξέτασης, των γυναικών για τον μαστό και άλλες συμβουλές. Επίσης υπάρχει ανάγκη για να εκτιμάται ο κίνδυνος χρόνιων παθήσεων που εξελίσσονται σε οξείες, όπως είναι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, ο ζαχαροδιαβήτης, η οστεοπόρωση, ο καρκίνος.
Υπάρχει λοιπόν επίσης ανάγκη να γίνονται σεμινάρια πρώτων βοηθειών και καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης οργανωμένα. Επίσης πρόληψης και συμβουλευτικής με την έκδοση φυλλαδίων και καμπάνιας. Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ανάγκη, αυτό που ελέχθη για την διαχείριση του μικρού κινδύνου παθήσεων ή το μικρό τραύμα, αυτά που απλώς θέλουν μια περιποίηση. Και καθώς επίσης έλεγχος και πρώτες βοήθειες, με τα ζωτικά σημεία και την πρώτη εικόνα του ανθρώπου που νιώθει ότι κάτι συμβαίνει και είναι άρρωστος.
Αυτό το μοντέλο των δημοτικών ιατρείων μελετήθηκε από την εθνική σχολή δημόσιας υγείας, με εντολή του διαδημοτικού δικτύου υγείας, στο οποίο συμμετείχαμε και με τις δίκες μας παρεμβάσεις των αυτοδιοίκητων όπως λέγαμε, να έχει πάρει την τελική του μορφή. Το ονομάζουμε δημοτικά ιατρεία – κέντρο προληπτικής ιατρικής και αγωγής υγείας.
Η πρόταση που κατατίθεται και καλούμαστε να ψηφίσουμε, είναι η δομή και το περιεχόμενο που θα πρέπει να έχουν τα δημοτικά ιατρεία της πόλης, περιγράφοντας οργανωτικά το όλο σχήμα. Δηλαδή, να έχει ένα κέντρο πρώτων βοηθειών, να έχει ως αυτοτελές ένα γραφείο προληπτικής ιατρικής και αγωγής υγείας και ένα τμήμα ειδικοτήτων. Στο σχήμα αυτό εντάσσεσαι το προσωπικό που υπάρχει σήμερα, με μικρές ενισχύσεις.
Δυο λόγια για την συνταγογράφηση. Είναι ένα ανοικτό θέμα, κάποτε υπήρχαν οι δυνατότητες, αλλά και οι προϋποθέσεις να αποτελεί μια σημαντική εξυπηρέτηση στον δημότη. Σήμερα, με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση υπάρχει ένα θέμα νομιμότητας. Δεν μπορεί με το υπάρχον σύστημα ο γιατρός να συνταγογραφεί με ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα δημοτικά ιατρεία, είναι παράνομο. Εάν στην πορεία υπάρξει ρύθμιση τέτοια, που τα δημοτικά ιατρεία να έχουν την νόμιμη εντολή, χωρίς όμως αυτό να φέρνει σε αντιπαράθεση την ιατρική υλη, όπως λέμε δικαστική υλη, με τους γιατρούς της τοπικής κοινωνίας, τότε είναι αποδεκτό και να βρούμε τις ρυθμίσεις με τις οποίες θα εφαρμοστεί. Επίσης, το αν θα αναπτύξουμε ένα ή δυο ή τρία κέντρα, είναι άλλη πρόταση που θα μας την φέρετε εσείς σαν διοίκηση.
Από την δική μας την πλευρά, εκτιμάμε πως με αυτό το μοντέλο λειτουργίας, δεν είναι πολυτέλεια η ύπαρξη τριών δημοτικών ιατρείων, απεναντίας, εκμεταλλευόμενοι την παράδοση που έχει δημιουργηθεί, θα μπορούσαμε να προσφέρουμε πραγματικές υπηρεσίες σε όλες τις γειτονιές της πόλης, δημιουργώντας τον τοπικό ιατρικό σύμβουλο του κάθε δημότη.
Τα παραπάνω, θα ήθελα να πω κλείνοντας, συμπυκνώνουν το αποτέλεσμα, μιας θεώρησης πραγματικής και σε βάθος και συζητήσεων πολλών, με 22 χρόνια λειτουργίας των δημοτικών ιατρείων. Τέσσερα χρόνια που διατέλεσα πρόεδρος στα δημοτικά ιατρεία, στην προηγούμενη διοίκηση, τέσσερα χρόνια συνεχών συζητήσεων στα διοικητικά συμβούλια του διαδημοτικού δικτύου υγείας και του εθνικού δικτύου των υγιών πόλεων. Συμμετείχα σε πάρα πολλά συνέδρια, όπου γινόταν ο προβληματισμός, καθώς επίσης και στην τελική ομάδα εργασίας, για να φτιαχτεί αυτό το μοντέλο που προτάθηκε από την εθνική σχολή δημόσιας υγείας. Επίσης εμπεριέχονται μέσα σ’ αυτές τις σκέψεις, τριάντα χρόνια πολιτικών αναζητήσεων, για την εφαρμογή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Χώρα μας και της κοινωνικής διάστασης στις πολιτικές για την υγεία.
Πιστεύουμε τέλος ότι με μικρό κόστος, μικρότερο μπορώ να πω από αυτό που είχαμε εμείς την ευχέρεια τα προηγούμενα χρόνια να δαπανάμε για τα δημοτικά ιατρεία, μπορούμε να προσφέρουμε στους δημότες σημαντικές πρωτοποριακές υπηρεσίες και νομίζω ότι θα είμαστε και ένα πάρα πολύ καλό μοντέλο, πρωτοποριακό, για να εφαρμοστεί και σε όλη την Ελλάδα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ορίστε κ. Γιαννακόπουλε.
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ :  Ευχαριστώ και ευχαριστούμε τον κ. Γαβρά, πραγματικά ήταν εμπεριστατωμένη η εισήγηση του. Ήθελα να πω μια κουβέντα. Παρευρίσκεται σήμερα εδώ ο για χρόνια πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και εμπνευστής των δημοτικών ιατρείων και μιας και το θέμα δεν νομίζω ότι θα τραβήξει πάρα πολύ, θα ήθελα, αν θέλει να προσθέσει κάτι, γιατί είναι και στο δίκτυο υγείας, ο Γιάννης ο Αργυρός, αν θέλει και θέλετε και εσείς σαν προεδρείο να πει μια κουβέντα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Βεβαίως θέλουμε. Παρακαλώ κ. Αργυρέ.
ΑΡΓΥΡΟΣ : Καλησπέρα σας. Επισήμως βέβαια να σας συγχαρώ, γιατί δεν έχει τύχει δημοσίως να σας συγχαρώ. Θέλω να σας πω ότι με πολύ χαρά βρίσκομαι εδώ πέρα και προσπαθώ να σκάφτομαι το κουράγιο σας και το κουράγιο που είχα εγώ τόσα χρόνια, δώδεκα χρόνια στην καρέκλα του προέδρου.
    Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε κάτι, ο Δήμος, το Δημοτικό έργο, το πιο σημαντικό του κομμάτι, είναι αυτό που δεν κάνει η πολιτεία. Υπάρχει η γενική γραμματεία αθλητισμού, τώρα έχει γίνει νομίζω υφυπουργείο. Αν δούλευε αυτό πολύ καλά, γιατί να έχουμε αθλητικό οργανισμό στην Αγία Παρασκευή; Μέσα λοιπόν σ’ αυτήν την αναγκαιότητα της έλλειψης που υπάρχει από την πολιτεία, ήταν ένα έλλειμμα και η προληπτική ιατρική και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Έτσι ξεκίνησα τα δημοτικά ιατρεία, μέσα στην έννοια της κοινωνικής πολιτικής.
Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, μέχρι σήμερα καυχιέται και νομίζω ότι τον ξέρουν και στην Ελλάδα και στην παγκόσμια οργάνωση υγείας και στην Ευρώπη, ως αυτόν που έχει καθιερώσει την κοινωνική πολιτική. Να σας πω μερικά πράγματα που έχουν ξεκινήσει από την Αγία Παρασκευή. Το βοήθεια στο σπίτι είναι ιδέα της Αγίας Παρασκευής και υλοποίηση από το Υπουργείο Υγείας & Πρόνοιας, επί Σκουλάκη από την Αγία Παρασκευή. Τα δημοτικά ιατρεία, από την Αγία Παρασκευή, η έννοια του ΚΑΠΗ είναι ιδέα της Αγίας Παρασκευής, στην πρώτη δημαρχεία του Χατζηανδρέου.
Θέλω λοιπόν να σας πω δυο – τρία πραγματάκια για τα δημοτικά ιατρεία. Χρειάζονται; Η άποψη μου είναι ναι, αλλά πως πρέπει να λειτουργήσουν. Αν πρόκειται να κάνουμε ένα δεύτερο ΙΚΑ, μην τα κάνετε. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ανάγκες του δημότη. Το μοντέλο των δημοτικών ιατρείων πρέπει να στοχεύει στην προληπτική ιατρική, πρέπει δηλαδή να έχει έναν χώρο, ένα, δυο, τρία, πόσα δημοτικά ιατρεία έχει ανάγκη η πόλη και από εκεί και πέρα όλη του η  δουλειά πρέπει να γίνεται μέσα στην πόλη.
Σχολει-ιατρική δεν υπάρχει. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει τα δημοτικά ιατρεία, το κέντρο δηλαδή πρόληψης του Δήμου, να πάει στα σχολεία. Να σας πω ένα παράδειγμα; Μια επισκέπτρια υγείας χρειάζεται μια φορά τον χρόνο, τον Σεπτέμβριο που ξεκινάνε τα σχολεία, να δει αν τα παιδάκια έχουν κάνει όλα τους τα εμβόλια. Ξέρετε πόσο σημαντικό είναι; Αυτή όμως, όταν θα βρεθεί ένα παιδάκι που θα έχει πρόβλημα, θα πει που να πάω; Πρέπει να πάει στο Δημοτικό ιατρείο, στο κέντρο δηλαδή.
Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να ξέρουμε, γιατί πολλές φορές όταν έρχεται η ώρα να δαπανήσουμε λεφτά, λέμε ότι δαπανάμε πολλά λεφτά. Να σας πω ότι αν κάποιος στο Δημοτικό ιατρείο ή οπουδήποτε αλλού, προλάβει κάποιον να πάθει έμφραγμα, έχει κερδίσει το άτομο, η οικογένεια, η πολιτεία, λεφτά. Φανταστείτε πόσα λεφτά θα πρέπει να ξοδευτούν για κάποιον που θα πάθει έμφραγμα, για να κάνει το bypass ή το μπαλονάκι του και αν αυτός το είχε προλάβει, με ένα απλό καρδιογράφημα, με μια εξέταση, το άτομο, η οικογένεια του, η πόλη, έχει κερδίσει λεφτά. Εκεί πρέπει να καταλάβουμε ότι να ξοδέψουμε λίγα λεφτά για την πρόληψη, για την προληπτική ιατρική, είναι κέρδος για μετέπειτα.
Έχουν όρια τα δημοτικά ιατρεία; Κατά την άποψη μου δεν έχουν, δεν πρέπει να μπουν στεγανά. Πρέπει να είναι ένας ανοικτός οργανισμός και ανάλογα με τις ανάγκες της πόλης. Παραδείγματος χάριν να σας θυμίσω ότι στους σεισμούς της Πάρνηθας, όταν το κτίριο του ΙΚΑ που στεγαζόταν, κρίθηκε ακατάλληλο για την στέγαση των ιατρείων του ΙΚΑ, τα δημοτικά ιατρεία έδωσαν τους χώρους τους και ένας σημαντικός παράγοντας υγείας στην πόλη, το ΙΚΑ δηλαδή, λειτούργησε στα δημοτικά ιατρεία.
Σε μια συζήτηση της παγκόσμιας οργάνωσης υγείας που ήταν ο Δήμαρχος Λουτρακίου, τότε είχε γίνει το καζίνο στο Λουτράκι, βγήκε και είπε ότι εγώ σκάφτομαι να κάνω στο Λουτράκι καρδιοχειρουργικό κέντρο, γιατί τότε έπαιρνε ένα μεγάλο ποσοστό από τα έσοδα του καζίνο. Του είπα μην το κανείς αυτό, οι Δήμοι δεν μπορούν να κάνουν νοσοκομεία, αλλά μπορεί να κάνει το κέντρο προληπτικής του ιατρικής. Με άκουσε και έμεινε εκεί.
Δηλαδή τα δημοτικά ιατρεία, συμπερασματικά, νομίζω ότι χρειάζονται γιατί αναπληρώνουν κενό της πολιτείας. Και επειδή ο δημότης, όταν πάει στα δημοτικά ιατρεία δεν έχει το νούμερο 625, αλλά είναι ο κος Αργυρός, είναι ο κος Παναγόπουλος, η κα τάδε ξέρω εγώ, έχουν την προσωπικότητα τους και γι’ αυτό τα έχουν αγκαλιάσει πάρα πολύ. Αυτό που θέλω να σας πω, είναι ότι πολλές φορές μεμψιμοιρούμε για λίγα χρήματα, αλλά πιστεύω ότι αν λειτουργήσουν σωστά τα δημοτικά ιατρεία, όπως οι άλλοι κοινωνικοί φορείς, που κάνει ο Δήμος, το κέρδος είναι στον ίδιο τον δημότη και ξαναγυρνάει πίσω την δημοτική αρχή. Ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ευχαριστούμε κ. Αργυρέ. Ερωτήσεις στον εισηγητή. Ο κος Τσιαμπάς, ο κος Γκιζιώτης, ο κος Αλεξόπουλος και ο κος Σταθόπουλος. Ορίστε κ. Σταθόπουλε.
ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ : Αφού συγχαρώ τον Μιχάλη γι’ αυτήν την δουλειά που έκανε όλη και πω ότι ειδική αγορήτρια θα είναι η κα Φωτεινού στο θέμα, θέλω να ρωτήσω αν η εισήγηση που έκανε, επειδή δεν διαβάστηκε ούτε το ένα, ούτε το άλλο έντυπο που μας έχουν δοθεί ως εισήγηση, αν σε κάτι διαφέρει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ερώτηση ο κος Γκιζιώτης.
ΓΚΙΖΙΩΤΗΣ : Προφανώς οι ερωτήσεις αφορούν τον εισηγητή, αλλά και γενικότερα και αν υπάρχει από τις υπηρεσίες του Δήμου και από τους υπευθύνους εδώ. Τι επισκεψιμότητα έχουν τα δημοτικά ιατρεία τον τελευταίο καιρό, αν έχουμε νούμερο τέτοιο, να μας πει κάποιος. Σε τι κατάσταση είναι τα δημοτικά ιατρεία από άποψης προσωπικού και λειτουργίας;
    Τι προβλέπει ο οργανισμός σε σχέση με τις θέσεις εργασίας στα δημοτικά ιατρεία και τι ενέργειες είχαν ή έχουν ή σκοπεύουν να γίνουν και τα τρία, δεν είναι διαζευκτικό το η, το τι ενέργειες είχαν γίνει και πρόκειται να γίνουν, για την στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των δημοτικών ιατρείων.
    Στην πρόταση που κάνετε κ. Γαβρά, αν έχει βρεθεί ή αν έχει ψαχτεί το ενδεχόμενο να βρεθεί επαρκής αριθμός γιατρών χωρίς αμοιβή, που προβλέπει η πρόταση σας για την λειτουργία τους.
    Θα ήθελα να κάνουμε και μια συσχέτιση με το πρώτο ερώτημα, πόσο είναι το έξοδο των δημοτικών ιατρείων αυτή την στιγμή; Εννοώ της λειτουργίας ή της υπολειτουργίας, όλα μαζί. Τα έξοδα γενικά των χώρων κτλ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κος Τσιαμπάς.
ΤΣΙΑΜΠΑΣ : Κ. Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, πρώτα απ’ όλα κα εγώ θέλω να συγχαρώ τους συναδέλφους για την προσπάθεια τους και την ευαισθησία τους, καθώς επίσης και όσους δούλεψαν μέχρι τώρα για τα δημοτικά ιατρεία. Το θέμα όμως είναι πολύπλοκο και εκτιμώ ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με την δέουσα σοβαρότητα. Εγώ έχω πολλές απορίες και για να τις λύσω μερικές από αυτές, θα κάνω δέκα ερωτήσεις.
    Ερώτηση πρώτη. Κάνετε μια πρόταση χωρίς κανένα οικονομικό στοιχείο. Γνωρίζετε ότι υγεία χωρίς χρήματα σήμερα δεν υπάρχει. Και επειδή η οικονομική επιβάρυνση θα είναι καθ’ ολοκληρίαν του Δήμου, ρωτώ να μου πείτε ποιος θα είναι ο προϋπολογισμός, πρώτα απ’ όλα οργάνωσης, στην μετεξέλιξη αυτή που λέτε και στην συνέχεια την λειτουργία αυτών, σε ετήσια βάση.
    Ερώτηση δεύτερη. Όπως γνωρίζετε το κρατικό σύστημα υγείας είναι κλιμακωμένο και νομοθετημένο σε πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη και είναι καθορισμένες οι μονάδες του ΕΣΥ που τις προσφέρουν. Εσείς το χωρίζετε σε πρόληψη, που περιλαμβάνει την πρωτογενή αγωγή υγείας και δευτερογενή πρόληψη. Σε ποια νομοθετικά και επιστημονικά δεδομένα στηρίζετε την κλιμάκωση αυτή και τι περιλαμβάνει η κάθε περίπτωση;
    Ερώτηση τρίτη. Θα ήθελα να μου πείτε την αγωγή υγεία πως σκέπτεστε ότι μπορεί να υλοποιηθεί.
    Ερώτηση τέταρτη. Οι περιπτώσεις μικρού κινδύνου, ποιες είναι, ποιος θα τις διαχωρίσει και με ποια κριτήρια; Θα αντιμετωπιστούν ως ιατρικό επεισόδιο, άμεσα αντιμετωπίσιμο;
    Ερώτηση πέμπτη. Μιλάτε για εξετάσεις μικροβιολογικές, ποιος θα τις κάνει, ποιος θα τις υπογράφει και με τι υποδομή;
    Ερώτηση έκτη. Στο προσωπικό, έχει υπολογιστεί και το παραϊατρικό προσωπικό;
    Ερώτηση έβδομη. Στις υπηρεσίες που θα παρέχονται είναι και η αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών; Συμβουλευτικά αυτό αναφέρετε μέσα. Ποιος θα το κρίνει αυτό, πότε και ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη, αν το περιστατικό εξελιχτεί άσχημα, λόγω απώλειας χρόνου, για την αντιμετώπιση του;
    Ερώτηση όγδοη. Προτείνετε να λειτουργήσουν ως κέντρο πρώτων βοηθειών. Εξηγήστε μας με τι αρμοδιότητες, με ποια επάνδρωση και με τι τεχνική υποστήριξη.
    Ερώτηση ένατη. Την προληπτική ιατρική πως θα την υλοποιήσετε; Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει προληπτική ιατρική χωρίς εξετάσεις.
    Ερώτηση δέκατη. Μιλάτε για εξέταση της δυνατότητας υπογραφής της σύμβασης με τον ΕΟΠΥ. Πως σκέπτεστε ότι αυτό μπορεί κάποια στιγμή να υλοποιηθεί; Ευχαριστώ.
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κος Αλεξόπουλος.
ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ : Είχα κάνει στις 31/10 ερώτηση προς τον δήμαρχο τι θα κάνει όταν ήρθε ο ενιαίος κανονισμός παροχών υγείας.
    Μερικές ερωτήσεις θέλω να κάνω. Πιστεύετε κ. Γαβρά ότι η εθελοντική εργασία των ιατρών στα δημοτικά ιατρεία, τόσα χρόνια που ως πρόεδρος που ήσασταν, αλλά η ερώτηση αυτή αναφέρεται και στον κ. Αργυρό, βοηθάει τα ιατρεία, ή αντίθετα τα βοηθάει ώστε να αποκτήσουν πιο γρήγορη συρρίκνωση; Να σας κάνω πιο απλή την ερώτηση μου. Πιστεύετε ότι οι ιατροί, έτσι όπως λειτουργούν, με την εθελοντική εργασία, αυτή που βλέπουμε καμία φορά σε τέτοιου είδους δημοτικά ιατρεία, βοηθούν στην προσπάθεια της εξύψωσης των δημοτικών ιατρείων ή αντιθέτως «τσιμπάνε» κάποιους πελάτες από εκεί, με αποτέλεσμα την συρρίκνωση των δημοτικών ιατρείων;
    Δεύτερη ερώτηση. Πιστεύετε ότι, σήμερα έτσι όπως είναι ο Καλλικράτης και με την εικόνα που έχουμε των δημοτικών ιατρείων, όπως λειτουργούν σήμερα, π.χ. μερικές φορές να μην έχουν ούτε χαρτιά υγείας για τους επισκέπτες, πιστεύετε ότι μπορούμε να τα λειτουργήσουμε σαν κέντρα υγείας;
    Τρίτη ερώτηση. Εντεταλμένους ιατρούς των ασφαλιστικών ταμείων, να συνταγογραφηθούν, χωρίς να έχουμε καμία οικονομική υποχρέωση απέναντι τους. Πιστεύετε ότι υπάρχει τέτοια περίπτωση, το ΙΚΑ ή οι άλλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί, να μας δώσουν την δυνατότητα ώστε να μπορούν οι ιατροί να παίρνουν τα μπλοκ των συνταγογραφήσεων μαζί τους, ώστε να λυθεί και αυτό το θέμα, γιατί έχουμε πολλούς ηλικιωμένους;
    Και τέταρτη, πόσα χρήματα χρειάζονται για να φτάσουμε στην υλοποίηση αυτής της εισήγησης που κάνετε; 1.500.000, 2, πέντε εκατομμύρια ευρώ; Που εσείς περίπου πιστεύετε ότι μπορούμε με ένα ποσό να κάνουμε δουλειά στα δημοτικά ιατρεία, στα εναπομένοντα δυο νομίζω, γιατί το τρίτο έχει κλείσει στα Πευκάκια.
    Και τελευταία ερώτηση είναι, πιστεύετε ότι ό,τι αποφασίσει και κάνει λήψη απόφασης το δημοτικό συμβούλιο, μήπως πρέπει να το δούμε και λίγο με το διαδημοτικό κέντρο, ώστε να κάνουμε μια εισήγηση πλέον το Δημοτικό συμβούλιο της Αγίας Παρασκευής και στα άλλα δημοτικά κέντρα που είναι στο διαδημοτικό δίκτυο, ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη πρόταση και πιστεύω ότι να είναι καλύτερα κατά την γνώμη μου, πιο βιώσιμη; Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο εισηγητής ο κος Γαβράς για τις απαντήσεις. Ορίστε κ. Γαβρά.
ΓΑΒΡΑΣ : Κ. Πρόεδρε για την οικονομία της συζήτησης έχουν μοιραστεί σε όλους τους συνάδελφους τρία έγγραφα. Ήταν η αίτηση, το μικρό έγγραφο με την πρόταση και ένα αναλυτικό πέντε σελίδων, ακριβώς για να μπορούν να δουν ολοκληρωμένη την εισήγηση στις λεπτομέρειες τους. Εγώ διάλεξα απλώς να πω δυο κουβέντες και να εστιάσω, κάνοντας μια ακτινογραφία σ’ αυτό το ζήτημα. Ας μπούμε τώρα στις επιμέρους ερωτήσεις. Ηλεκτρονικά σας έχουν έρθει σε όλους τρία έγγραφα μεγάλα, ήταν οκτώ σελίδες στον καθένα, θεωρήθηκε από τον πρόεδρο ότι αρκούσε να δοθούν ηλεκτρονικά. Εγώ έχω δώσει όμως εξαρχής τρία έγγραφα, το ένα μάλιστα είναι η αναλυτική πρόταση, πέντε σελίδες.
ΗΣΑΪΑΣ : Δεν έχεις κάποια οικονομικά στοιχεία δηλαδή, αυτό σου λέει.
ΓΑΒΡΑΣ : Μέσα περιγράφονται πάρα πολύ απλά. Έχουμε μια εμπειρία από την λειτουργία των δημοτικών ιατρείων, δεν είμαι οικονομολόγος, καταθέτω τα συγκεκριμένα πράγματα, θα απαντήσω όμως επί της ουσίας.
Λοιπόν, για το ποια είναι η κατάσταση σήμερα στα ιατρεία κ. Γκιζιώτη δεν θα μπορέσω να απαντήσω, θα σας πει ο κος Κωβαίος πιθανότατα που έχει την εικόνα αυτή την στιγμή πως δουλεύουν τα δημοτικά ιατρεία.
    Τώρα αν υπάρχει επαρκής αριθμός ιατρών που να δουλεύουν χωρίς αμοιβή. Μέχρι σήμερα η λειτουργία, μέχρι δηλαδή την προηγούμενη οικονομική περίοδο, οι γιατροί που δούλευαν, παρότι ήταν σε εθελοντική βάση, υπήρχε μια αμοιβή. Έτσι πραγματικά εθελοντές ήταν μόνο αυτοί που ήταν δημοτικοί σύμβουλοι και κάποιο, πολύ ελάχιστοι, που το ήθελαν να είναι. Αυτό που προτείνω εγώ τώρα, είναι ότι το τμήμα ειδικοτήτων δουλεύει αποκλειστικά με εθελοντές γιατρούς. Να το πω, μια συνολική κουβέντα που ίσως να καλύψει και άλλες ερωτήσεις πολλές ταυτόχρονα.
    Εμείς λέμε ότι υπάρχει αυτή την στιγμή ένα προσωπικό στα δημοτικά ιατρεία που είναι τέσσερις νοσηλεύτριες που υπάρχουν αυτή την στιγμή, μια κοπέλα που λειτουργεί το εργαστήριο και μια μόνιμη με αορίστου χρόνου υπάλληλος. Υπάρχει επίσης η οδοντίατρος που μας έχει έρθει από την Νομαρχία. Αν κάναμε λοιπόν μια αξιοποίηση αυτού του προσωπικού θα είχαμε, για το τμήμα πρώτων βοηθειών τις τέσσερις νοσηλεύτριες, για το δε τμήμα της προληπτικής ιατρικής και αγωγής υγείας, είναι ένα θέμα απόλυτα εξοικειωμένο στην δουλειά που έκανε η  οδοντίατρος που ήταν στην Νομαρχία, γιατί αυτή ακριβώς είναι η δουλειά και αν υπήρχε και μια γραμματειακή ή αν θέλετε διοικητική υποστήριξη των προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής από την διοικητική υπάλληλο, έχουμε ουσιαστικά φτιάξει το περίγραμμα αυτών που θα θέλαμε. Το τρίτο τμήμα, το ξαναλέω, θα λειτουργήσει μόνο σε εθελοντική βάση.
Για το θέμα της συνταγογράφησης, για να γίνει καθαρό. Έχουμε μπει πλέον στην εποχή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Αυτή την στιγμή ηλεκτρονική συνταγή μπορεί να εκδώσει ο κάθε γιατρός με τον δικό του κωδικό. Αυτό όμως ταυτόχρονα σημαίνει ότι έχει εισπράξει και το αντίστοιχο αντίτιμο γι’ αυτήν την επίσκεψη. Θα πρέπει στο προσωπικό του βιβλίο να καταγράψει ότι έκοψε συνταγή χωρίς να λάβει χρήματα, για να μην θεωρηθεί ότι εισέπραξε αντίστοιχη αμοιβή και ως εκ τούτου καταλαβαίνετε ότι αυτή την δουλειά δεν μπορεί να την κάνει στο Δημοτικό ιατρείο. Έγινε μια πρώτη κίνηση με τον κ. Γιανουσόπουλο, που έγραψε κάποιες συνταγές., όταν όμως του ενημερώθηκε ότι αυτό το πράγμα θα πρέπει να το περάσει και στα προσωπικά του βιβλία, κατάλαβε και με τις ερωτήσεις που έκανε σε άλλους συναδέλφους πιο ψηλά ιστάμενους διοικητικά, κατάλαβε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει.
Εγώ τι λέω και ήταν κάτι που συμφωνήσαμε με τον κ. Αργυρό πριν. Το αφήνουμε ανοικτό, αν αύριο ο ΕΠΟΥ λειτουργήσει, όχι με την κατά συνταγή αμοιβή του γιατρού, αλλά με το σύστημα της κατ’ αποκοπήν μηνιαίας αποζημίωσης, τότε τα δημοτικά ιατρεία δεν κλέβουν από κανέναν γιατρό πελατεία, ύλη και μπορούν με μια αναγνώριση του νομικού προσώπου και τον δικό του κωδικό, τότε να συνταγογραφούμε ελεύθερα. Το αφήνω λοιπόν ανοικτό να δούμε στους επόμενους μήνες πως θα εξελιχθεί αυτή η ιστορία.
Τώρα, όσον αφορά για το οικονομικό κόστος. Η κάθε μονάδα για το τμήμα πρώτων βοηθειών, χρειάζεται έναν γιατρό γενικής ιατρικής και δυο νοσηλεύτριες για να καλύπτει από το πρωί μέχρι το βράδυ την βάρδια. Το κόστος νομίζω ότι είναι πάρα πολύ απλό, το ξέρουν οι υπηρεσίες, δεν είναι πάρα πολύ δύσκολο να το βρούμε. Είναι γύρω στις 20.000 € περίπου το άτομο.
Τώρα, για την πρόληψη και το ΕΣΥ. Κύριε συνάδελφε όταν φτιάχτηκε ο 1397, περιλάμβανε μέσα ως πρώτη βαθμίδα, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Στην πορεία, αυτό το πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας εξελίχτηκε και εφαρμόστηκε ως πρωτοβάθμια περίθαλψη. Η φροντίδα υγείας πήγε στα θυμαράκια. Αυτό λοιπόν το έλλειμμα είναι που λέμε εμείς, όσοι ασχολιόμαστε με τα δημόσια υγειονομικά, ότι αυτό το έλλειμμα χρειάζεται κάποιος να το καλύψει. Ή μάλλον αν κάποιος θέλει να κάνει κάτι σ’ αυτόν τον χώρο και να μην είναι το κράτος, αξίζει να επενδύσει μόνο σ’ αυτό το κομμάτι, στο έλλειμμα του εθνικού συστήματος υγείας, που είναι η προληπτική ιατρική και αγωγή υγείας και την οποία κανένας δεν την κάνει. Η Νομαρχία είχε κάποια κομμάτια πρωτογενούς πρόληψης όπως ήταν οι εμβολιασμοί, αλλά ήταν μονάχα ανάξια να το συζητάμε για ένα εμβόλιο κάθε Φθινόπωρο στους ηλικιωμένους. Πραγματική προληπτική ιατρική και αγωγή υγείας δεν κάνει κανένας αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, αν θέλετε ούτε καν οι ιδιώτες, γιατί δεν είναι επικερδές το σπορ.
    Ποιος αντιμετωπίζει λοιπόν τα μικρού κινδύνου. Τα μικρού κινδύνου τα αντιμετωπίζει γιατρός. Είναι γενικός γιατρός, έχει σπουδάσει τέσσερα χρόνια, να αντιμετωπίζει και να κάνει την πρώτη εκτίμηση ενός περιστατικού και είναι γιατρός αυτός που την κάνει. Για όσους γνωρίζουν λιγάκι πως λειτουργούσε το πρώτων βοηθειών στην Γ΄ Σεπτεμβρίου του Ερυθρού Σταυρού, μιλάμε για ένα τέτοιο πράγμα και νομίζω στην αναλυτική εισήγηση γίνεται μια εκτεταμένη αναφορά, πως δεν θα επιτρέψουμε να θεωρηθεί ότι κάνουμε πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά αντιμετώπιση του πραγματικά μικρού κινδύνου, καθώς επίσης της συμβουλής σ’ αυτόν που έχει ένα πρόβλημα, στο που θα πρέπει να κατευθυνθεί. Να μην χαθεί πηγαίνοντας από εδώ και από εκεί.
    Επίσης υπάρχει μια σημαντική εξέλιξη στην ιατρική τεχνολογία, που με κάποιες εξετάσεις, δείκτες, που γίνονται με μια σταγόνα αίματος, να κρίνεις για την βαρύτητα της οξύτητας του περιστατικού ή μη. Σε κάθε περίπτωση αυτός που στέλνει και κάνει κάτι, δεν είναι κάποιος ο οποίος δεν έχει δικαίωμα υπογραφής, είτε δεν έχει αίσθηση της επαγγελματικής του ιδιότητας, είναι γιατρός.
    Πως γίνεται η προληπτική ιατρική χωρίς εξετάσεις. Είναι και η αγωγή υγείας στην οποία απλώς μαθαίνεις τον κόσμο, τους δημότες, να τροποποιούσουν το μοντέλο της καθημερινότητας τους, της ζωής τους. Προληπτική ιατρική δεν γίνεται μόνο με εξετάσεις, γίνεται και με εξετάσεις. Γίνεται με την συζήτηση, γίνεται με την κλινική εξέταση, ιατρική πλέον δεν είναι μόνο εξετάσεις. Έχουμε ξεχάσει το η ιατρική έχει τέσσερα στάδια, ιστορικό, κλινική εξέταση, εργαστηριακή προσέγγιση. Υπάρχουν λοιπόν πολλά εργαλεία στον γιατρό για να κάνει αυτή την δουλειά.
    Τώρα, για τον ΕΟΠΥ, νομίζω ότι τα είπα πριν από λίγο, είναι ένα ζήτημα που εξελίσσεται και γι’ αυτό αφήνουμε ανοικτό αυτό το θέμα για να δούμε πως θα εξελιχτεί.
    Στον κ. Αλεξόπουλο. Τώρα αν κ. Αλεξόπουλε οι γιατροί έπαιρναν από εκεί για το ιατρείο τους πελάτες, νομίζω ότι αρνητικά λειτουργούσε για τα ιατρεία τους, αυτή είναι η εμπειρία που υπάρχει και προσωπικά όταν είχα ζητήσει σε κάποιους γιατρούς να έρθουν, με πληρωμή να στελεχώσουν τα δημοτικά ιατρεία, μου είχαν αρνηθεί ευθαρσώς λέγοντας μου ότι δεν τους συμφέρει, γιατί φεύγουν από τα δικά τους ιατρεία αυτοί οι άρρωστοι. Το έχω ζήσει, εγώ δεν έχω διατελέσει ιδιώτης γιατρός, αλλά σαν πρόεδρος των δημοτικών ιατρείων αντιμετώπισα αυτή την στάση από κάποιους συναδέλφους.
    Μπορούν να λειτουργήσουν ως κέντρα υγείας. Όχι, δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως κέντρα υγείας, νομίζω περιέγραψα με μεγάλη σαφήνεια ποιο είναι το μοντέλο που θέλουμε να αναπτύξουμε. Δεν θέλουμε να κάνουμε ένα κέντρο υγείας, αυτό το κέντρο υγείας είναι υποχρέωση της πολιτείας. Εμείς θέλουμε να φτιάξουμε, όπως ακριβώς το είπα, ένα κέντρο στο οποίο να προστρέχει ο κάθε δημότης, για την πρώτη του ανάγκη. Για να πάρει την πρώτη εικόνα, την πρώτη εντύπωση, να τον ηρεμήσει κάποιος, να του διώξει τον πανικό και να τον κατευθυνθεί με ηρεμία και ομαλότητα, χωρίς να πέφτει πανικός στην οικογένεια.
    Σε σχέση τώρα με το διαδημοτικό δίκτυο υγείας. Νομίζω ότι ήμουν σαφής στην εισήγηση μου, συμμετείχα σε όλες τις ομάδες που φτιάχτηκε αυτό το μοντέλο, που έχει προτείνει η εθνική σχολή δημόσιας υγείας, μέχρι και στην τελευταία συνάντηση εργασίας, όπου και από την δική μου την πλευρά, η δική μου παρουσία και του Δημάρχου του Αμαρουσίου, του κου Πατούλη, ήταν καταλυτική, γιατί οι άνθρωποι που έκαναν το μοντέλο για ανοικτά κέντρα πρόληψης, έτσι τα λένε, αν μπείτε στο site της εθνικής σχολής δημόσιας υγείας θα το βρείτε ως ΑΚΕΠΥ. Εννοούσαν μόνο τις πρώτες βοήθειες, δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι υπάρχει το κεφάλαιο το μεγάλο που λέγεται προληπτική ιατρική και αγωγή υγείας και με την δική μας την παρέμβαση έχει μπει και αυτό το κεφάλαιο μέσα, στις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει μια τέτοια δομή δημοτικών ιατρείων. Και θεωρήθηκε και από τον κ. Κυριόπουλο και από τον Δόλγερα και από όλους όσους ήταν εκείνη την στιγμή στην συνάντηση αυτή εργασίας, ως σημαντική παρέμβαση όπως είπαν έτσι, των τοπικό- αυτοδιοίκητων, η δική μας η μάτια απέναντι σε ένα δικό τους πλάνο, το οποίο ήταν εφαρμογή του μοντέλου που υπάρχει στο Λονδίνο. Νομίζω ότι αυτό που έχετε στα χέρια σας κ. Αλεξόπουλε, απεικονίζει όλες τις σκέψεις που υπάρχουν σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, όσων τουλάχιστον ασχολούνται με τον λόγω ύπαρξης υπηρεσιών υγείας από τους Δήμους, σε όλη την Ελλάδα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κος Αργυρός θέλει να απαντήσει σε κάτι.
ΑΡΓΥΡΟΣ : Αν μου επιτρέπετε να σας πω δυο παραδείγματα, μήπως απαντηθεί η ερώτηση σας κ. Τσιαμπά σε εσάς και νομίζω και στον κ. Αλεξόπουλο. Όταν ήμουν πρόεδρος στα δημοτικά ιατρεία, νομίζω πριν γίνει νομικό πρόσωπο, είχα στείλει μια επιστολή σε όλα τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, αν υπάρχει γιατρός από την Αγία Παρασκευή, του ΕΣΥ δηλαδή, να λειτουργεί εκεί και θέλει να προσφέρει στις υπηρεσίες του στα δημοτικά ιατρεία, να έρθει. Είχαν έρθει λοιπόν πέντε – έξι γιατροί του ΕΣΥ, ειδικοτήτων, στα δημοτικά ιατρεία. Θα σας πω ένα μοντέλο που λειτούργησε.
    Υπήρχε ένας χειρούργος από το Σισμανόγλειο, Αγιοπαρασκευιώτης, ερχόταν στα δημοτικά ιατρεία, δυο φορές την εβδομάδα και έκανε μια πάρα πολύ καλή δουλειά ως γιατρός. Ένα περιστατικό, πχ. κάποιος καρκίνος μαστού, ερχόταν στα δημοτικά ιατρεία, το έβρισκε. Το έπαιρνε στο Σισμανόγλειο, το χειρουργούσε, που σημαίνει ότι ο γνωστός γιατρός των δημοτικών ιατρείων έβλεπε τον ασθενή στο νοσοκομείο, έφευγε από το νοσοκομείο ο ασθενής και τις αλλαγές ή τα ράμματα ή οτιδήποτε τα έκανε στο Δημοτικό ιατρείο με τον συγκεκριμένο γιατρό. Αυτό το κέρδος είναι το κέρδος στον δημότη, γιατί πάει σε έναν γιατρό που του βρίσκει το πρόβλημα, τον θεραπεύει ο ίδιος στο νοσοκομείο, ένα αντίστοιχο νοσοκομείο υπήρχε στον Ερυθρό και ένα άλλο στον Ευαγγελισμό, Αγιοπαρασκευιώτες γιατροί. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι ο Αγιοπαρασκευιώτης, μέσα από την προληπτική ιατρική και την πρωτοβάθμια, έκανε χρήση των υπηρεσιών και της τριτοβάθμιας, με καλύτερο όριο υγείας.
    Σε μια άλλη απάντηση, δεν υπάρχει προληπτική ιατρική χωρίς να κανείς εργαστηριακές εξετάσεις. Το να μετρήσεις το ζάχαρο σου και να ξέρεις αν είσαι διαβητικός ή δεν είσαι, προληπτική ιατρική είναι αυτό. Πως το κάναμε στα δημοτικά ιατρεία; Αντί να πάρουμε μικροβιολόγους, δεν ξέρω τι, πήγα και βρήκα την καλύτερη εταιρεία που έχει αναλυτές, έστησαν στον Τσακό τους καλύτερους αναλυτές και εμείς πληρώναμε τα αντιδραστήρια, έχοντας μια παρασκευάστρια και μια μικροβιολόγο επικεφαλή βέβαια, γιατί κάποιος πρέπει να έχει και τον έλεγχο. Όλες τις εξετάσεις; Δεν χρειάζεται να τις κανείς όλες, αλλά δεν μπορείς να μην κάνεις στην προληπτική και στην πρωτοβάθμια, βασικές εξετάσεις. Και να σας πω και κάτι άλλο, η μεγαλύτερη γλυκά στα δημοτικά ιατρεία είναι ότι ο κόσμος έπαιρνε περίπου τριακόσια φυλλάδια, χαρτάκια δηλαδή με οδηγίες, τον μήνα. Φωτοτυπίες.
    Ένα άλλο επίσης, σκεφτείτε την μαμά μας, τον μπαμπά μας, τον θειο μας, τον εαυτό μας. Θέλεις να μετρήσεις την πίεση σου, στο φαρμακείο πας, κακώς κατά την άποψη μου. Θέλεις να μετρήσεις το ζάχαρο σου το πρωί να δεις τι γίνεται, αυτές τις υπηρεσίες που κάνουν τα δημοτικά ιατρεία, είναι σημαντικές για τον πολίτη. Ευχαριστώ ξανά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κος Αντιδήμαρχος, ο κος Κωβαίος.
ΚΩΒΑΙΟΣ : Κύριοι συνάδελφοι, η νέα τάξη των πραγμάτων φέρνει όλες τις αλλαγές στον τόπο μας, έτσι μοιραία χτύπησε και το σύστημα αυτό των ιατρείων μας. Από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα αυτά των μη εξειδικευμένων ανθρώπων που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους με αμοιβή. Η κατάσταση αυτή μας εξαναγκάζει να διαμορφώσουμε μέσα στην σκέψη μας ένα άλλο τοπίο, το οποίο προαναφέρθηκε ότι μπορεί να είναι το εθελοντικό τοπίο, το οποίο θα δώσει δυνατότητα στον τόπο και σ’ αυτόν τον επιτυχημένο μέχρι τώρα θεσμό των δημοτικών ιατρείων, να λειτουργήσει και να φτάσει στα επίπεδα αυτά, δυστυχώς να μην τα ξεπεράσει, τα επίπεδα που ήδη λειτουργούσαν.
    Εγώ σ’ αυτήν την στιγμή και ο Δήμος μας, που διαμορφώνεται αυτό όλο το τοπίο, αναγκαζόμαστε να διαχειριστούμε μια αλλαγή νομικού προσώπου προς τον Δήμο, διαχειρίζομαι αυτή την στιγμή όλη αυτή την κατάσταση, χωρίς προσωπικό το οποίο δεν μας το έχουν εγκρίνει ακόμα. Διαχειριζόμαστε και βάζουμε τα κονδύλια όλων αυτών των ιατρείων, τα περνάμε μέσα στον Δήμο. Μέχρι τώρα δεν έχουμε καταφέρει να τα προχωρήσουμε, γιατί κάτι τα ΦΕΚ, κάτι οι πολλές διαδικασίες των υπηρεσιών, δεν τα έχουν προφτάσει.
Θα έλεγα η εισήγηση είναι αρκετά δυνατή, εμείς διαμορφώνουμε και το πολιτικό σκεπτικό και με επικεφαλή των ιατρό Δήμαρχο, διαμορφώνουμε την εικόνα την οποία θα σας την φέρουμε και θα συμπεριλάβουμε και τις προτάσεις όλες αυτές που έγιναν σήμερα. Θέλουμε τον υγιή Δήμο. Ένα κομμάτι του είναι και αυτό, η υγεία μέσα στον Δήμο, που είναι τα ιατρεία μας. Προσπαθούμε μέχρι τώρα, να μην χάσουμε την μεγάλη την μεγάλη δυνατότητα που δίνουμε στους δημότες μας, με εθελοντές. Πραγματικά η δυνατότητα του εθελοντισμού διεφάνη μέσα στην πορεία αυτή των ιατρείων μέχρι σήμερα. Δυστυχώς μείναμε και μένουμε με τις ίδιες μας τις δυνάμεις, χωρίς δυνατότητα της πρόληψης όλων αυτών των γιατρών.
    Ο δήμαρχος θα καταλήξει, εγώ θα κάνω μια πρόταση. Σήμερα να μην απορριφθεί αυτό. Να αποσυρθεί αυτή η πρότασης του αγαπητού συναδέλφου και να συντεθεί και να γίνει σύνθεση όλων των αρμοδίων και εξειδικευμένων γιατρών του Δήμου μας, για να φτάσουμε στο λίγο παραπέρα απ’ ό,τι ήμασταν. Ευχαριστώ. Ο δήμαρχος νομίζω ότι θα πει όλο το σκεπτικό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ορίστε κ. Γκιζιώτη.
ΓΚΙΖΙΩΤΗΣ : Επί της διαδικασίας. Οι ερωτήσεις που έγιναν και τις ξέρει η διοίκηση ή η προηγούμενη διοίκηση, υπάρχουν απαντήσεις; Υπάρχει οργανισμός που να προβλέπει μόνιμο προσωπικό και πόσους; Τι προσωπικό έχουμε τώρα, κάποιος είπε προηγούμενα. Και ποιο είναι το κόστος λειτουργίας αυτή την στιγμή των δημοτικών ιατρείων. Τα τρία αυτά δεν απαντήθηκαν.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Σήμερα, έρχεστε στις θέσεις του Γκιζιώτη, που κατέθετε το ‘07 – ‘08, ότι δεν μπορεί ο Δήμος να αντικαθιστά το Κράτος. Δεν μπορεί ο δημότης να πληρώνει δυο φορές. Δηλαδή πληρώνει τον φόρο του, την ασφάλεια του, για να του παρέχει το κεντρικό κράτος υπηρεσίες και ξανά πληρώνει ο Δήμος, ο δημότης, δεύτερη φορά, στα δημοτικά ιατρεία μεγάλα κόστη τόσα χρόνια, όχι όλα τα χρόνια, τα τελευταία βέβαια, μεγάλη κόστη, για να του ξανά παρέχει υπηρεσίες και δυστυχώς, αυτό είναι διπλή επί της ουσίας φορολόγηση. Το ότι το κράτος αδυνατούσε και όσο περνάνε τα χρόνια, αδυνατεί ακόμα περισσότερο να προσφέρει τις σωστές υπηρεσίες, ιατρικές, στον κόσμο, αυτό το ξέρουμε όλοι, το ζούμε και μάλιστα υπάρχει και μια λαϊκή ρήση, αν αρρωστήσεις έχεις λεφτά; Θα ζήσεις, αν δεν έχεις, πέθανες. Και αυτό νομίζω, πολλές φορές το έχουμε ζήσει όλοι μας στις οικογένειες μας ή στον περίγυρο μας.
    Στον καινούριο Οργανισμό, ο οποίος σας είπα γιατί δεν έχει έρθει ακόμα και αυτός είναι ο μοναδικός λόγος. Εμείς θέλουμε, στον καινούριο οργανισμό και έχουμε βάλει μέσα, μόνιμο γιατρό γενικής ιατρικής και πιθανών να βάλουμε και μόνιμο γιατρό, παιδίατρο, γιατί έχουμε πάρα πολλούς μαθητές, να μπορεί να ασχοληθεί μ’ αυτό. Οι άλλοι γιατροί, σε οργανισμό δεν το έχουμε δει μέχρι στιγμής, άλλων ειδικοτήτων γιατροί μόνιμοι, να προβλεφθούν. Έχουμε την άποψη ότι θα πρέπει το Δημοτικό ιατρείο ή τα δυο δημοτικά ιατρεία, γιατί η Αγία Παρασκευή έχει την ιδιομορφία να είναι χωρισμένη από την Μεσογείων σε δυο μέρη και θα πρέπει να υπάρχει ένα ιατρείο πάνω και ένα κάτω, τα δυο ιατρεία θα πρέπει να λειτουργούν με εθελοντές. Και θα πρέπει τα δυο ιατρεία αυτά να είναι στην κατεύθυνση και μόνο, της προληπτικής ιατρικής.
Μέχρι τώρα δυστυχώς, χρόνια τώρα και το γνωρίζουμε όλοι, υπήρχε ένα κομμάτι προληπτικής ιατρικής, ο μαστός, η γενική αίματος, το ΠΑΠ τεστ και κάποιες άλλες ενέργειες, αλλά κυρίαρχα όμως, τουλάχιστον μέχρι πέρυσι, ή μέχρι πρόπερσι που ήταν πιο πολλοί γιατροί που μπορούσαν να πηγαίνουν από το ΙΚΑ, ήταν ιατρεία για συνταγογράφηση και το έχω κάνει και εγώ και σας το λέω. Δεν είναι κρυφό. Επειδή ο κόσμος δεν είχε την πρόσβαση στο ΙΚΑ, να βρει ραντεβού, να πάει να γράψει τα φάρμακα του, είχε την δυνατότητα να έρθει στα δημοτικά ιατρεία να βρει τον Ζορμπά ή τον Αργυρό ή δεν ξέρω ποιον άλλο, που να συνταγογραφήσει τα φάρμακα του. Βεβαίως υπήρχε και η εξέταση, δεν ήταν μόνο να συνταγογραφούμε, γιατί όταν κάποιος ερχόταν και ήταν άρρωστος, ερχόταν και τον εξετάζαμε, εννοείται ότι τον εξετάζαμε. Αλλά κυρίαρχα όμως, αν εγώ είχα 25 ραντεβού ας πούμε την ημέρα, τα 18 ήταν μόνο να γράψω φάρμακα, τίποτα άλλο. Καλημέρα γράψε τα φάρμακα, έφευγαν. Αυτή είναι η αλήθεια και την ξέρουμε.
    Επειδή ακούγονται και κουβέντες, εγώ ας πούμε είχα τα δημοτικά ιατρεία δίπλα στο ιατρείο μου, δίπλα ακριβώς, στο Κοντόπευκο, στα 20μ. δεν ήταν προς το συμφέρον μου, διότι από την στιγμή που δυο φορές την εβδομάδα μπορούσε ο Γουργούλης όταν αρρώσταινε που ήθελε να έρθει να τον δω, γιατί να έρθει στο ιατρείο να πληρώσει, αφού μπορούσε, είχε πρόσβαση δίπλα εκεί να τον εξετάσω, τσάμπα. Βεβαίως πολλές φορές και αυτό είναι γνωστό και εγώ το αποδέχομαι, ότι ζητάει ένας γιατρός να πάει στο ΙΚΑ να δουλέψει και ειδικά ο νέος γιατρός, να πάει στα δημοτικά ιατρεία να δουλέψει, εθελοντικά στα ιατρεία, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά το θεωρώ ανήθικο, να έρθει ο ασθενής και να του λες, πάρε και την κάρτα μου. Εγώ δεν το έχω κάνει ποτέ.
    Φέτος λοιπόν, από την αρχή του χρόνου είχα συναντηθεί με τον κ. Γαβρά, που ήταν πρόεδρος στα δημοτικά ιατρεία μέχρι τον Απρίλιο και είχαμε από νωρίς ζητήσει κάποιες συμβάσεις, να λειτουργήσουν και φέτος τα δημοτικά ιατρεία, όχι με τους 16 – 18 που ήταν πέρυσι επ’ αμοιβή, έστω 8-10 ειδικότητες. Δεν έχει έρθει καμία, ούτε μια. Και βεβαίως αντιλαμβάνεστε ότι τα ιατρεία υπολειτουργούν. Πάει ο Αργυρός, πάει ο Γαβράς, πάει ο Σταθόπουλος και κάποιοι άλλοι, εθελοντικά. Δεν έχουμε όμως τόσους εθελοντές, τόσες ειδικότητες, παρόλο που το έχουμε ανακοινώσει ότι ζητούνται εθελοντές στα ιατρεία, να έρχονται χωρίς να πληρώνονται, για να εξυπηρετείται ο κόσμος. Πρόεκυψε προσφάτως το θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που όταν ο Αργυρός έγραψε μια συνταγή, του λέει πέρασε την και στο βιβλίο σου μετά. Γιατί θα πάει η εφορία αύριο να του πει, πόσες έχεις γράψει στο βιβλίο; Δυο χιλιάδες ας πούμε επισκέψεις, μα εδώ φαίνονται τρεις χιλιάδες, μα τις άλλες τις έκανα στα δημοτικά ιατρεία. Και που το ξέρω εγώ που τις έκανες; Και βέβαια υπάρχει και ένα πρόβλημα μεγάλο, τεράστιο το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε.
Η στελέχωση αυτή την στιγμή των δημοτικών ιατρείων, την είπε νομίζω ο Γαβράς, είναι μια βοηθός μικροβιολόγου, παρασκευάστρια, Η Νάντια η Καραμήτσου, είναι τέσσερις «νοσηλεύτριες», αυτές είναι αορίστου και μόνιμες και είναι μια επί της ουσίας που κάνει γραμματειακή υποστήριξη, η Μαρία. Αυτοί είναι το προσωπικό των ιατρείων που έχουμε αυτή την στιγμή και έχουμε τρία δημοτικά ιατρεία. Πέστε μου εσείς τώρα εδώ, πως μπορεί τρία δημοτικά ιατρεία να λειτουργήσουν με μια γραμματέα που έχουμε στην διάθεση μας, εντάξει, έχουμε και εθελοντές, κάνουν και οι νοσοκόμες γραμματειακή υποστήριξη, με τέσσερις νοσηλεύτριες, όταν τα ιατρεία λειτουργούν πρωί βράδυ, από 8 με 8, δηλαδή επί της ουσίας δυο βάρδιες, πως μπορούν να λειτουργήσουν. Το ένα δεν λειτουργεί και το ξέρετε ότι δεν λειτουργεί, δεν νομίζω ότι είναι άγνωστο σε όλους, ότι το Δημοτικό ιατρείο των Πευκακίων, επί της ουσίας δεν λειτουργεί καθόλου, δεν έχει σχεδόν καθόλου πελάτες.
Και βέβαια μιας και το συζητάμε απόψε, η απόφαση η δική μας είναι ότι αυτή την στιγμή το δημοτικό ιατρείο αυτό πρέπει να το κλείσουμε, διότι δεν μπορεί να λειτουργήσει και από αυτά τα οποία γνωρίζουμε που συμβαίνουν γύρω μας, όσον αφορά τις προσλήψεις προσωπικού ή όχι, εννοείται ότι με δυσκολία θα λειτουργούμε και τα δυο, είναι δύσκολο. Και να έχουμε εκεί πέρα 30 – 40.000 έξοδα τον χρόνο, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον Δήμο. Όπως και για το ΚΕΠ, παρόλο που το κρατάμε, μήπως έρθει προσωπικό, τελικά οι καινούριες ανακοινώσεις του Υπουργείου είναι συμπτύξτε τα ΚΕΠ, δηλαδή ενοποιήστε ΚΕΠ. Τσάμπα πληρώνουμε εκεί, οπότε  και αυτό θα το κλείσουμε. Πως θα το λειτουργήσουμε, με τι προσωπικό; Συνεχώς μειώνεται και δεν μπορείς να πάρεις προσωπικό. Αυτό είναι το προσωπικό των ιατρείων.
Το κόστος των δημοτικών ιατρείων, όταν ήμουν εγώ πρόεδρος και μετά που έφυγα εγώ και έμεινε ο Γιάννης ο Αργυρός, ήταν τον χρόνο γύρω στα 250.000. Μετά τα κόστη αυξήθηκαν πολύ. Φέτος το κόστος δεν μπορούμε να το υπολογίσουμε, επειδή επί της ουσίας είναι οι συμβάσεις των γιατρών, που δεν έχουν πληρωθεί αλλά είναι στην πορεία να πληρωθούν. Δεν λειτούργησαν τα ιατρεία φέτος, υπολειτούργησαν. Μόνο το προσωπικό επί της ουσίας και κάποια εργαστηριακά τα οποία είχαμε και κάποια στιγμή τελείωσαν και δεν έχουμε να τα δώσουμε, πιθανών το κόστος να μην περάσει τα 250-300.000€. Πρόπερσι και παραπρόπερσι τα κόστη ήταν μεγάλα, πρόπερσι βέβαια γιατί είχαμε ανοίξει το καινούριο στα Πευκάκια και όλη η επάνδρωση του δημοτικού ιατρείου με μηχανήματα, τα οποία πραγματικά, υπήρχαν πολλά μηχανήματα τα οποία είχαν ένα κόστος.
ΓΑΒΡΑΣ : 1.000.000 €.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Δεν ήταν ποτέ 1.000.000 € και δεν μπορεί να ήταν και πάνω από 800.000. Τέλος πάντων, εγώ δεν ξέρω ακριβώς πόσο ήταν.
    Όταν είχα πάει στην Θεσσαλονίκη με τον κ. Σταθόπουλο, στο διαδημοτικό δίκτυο, συνάντησα το πρωί στον καφέ που πήγαμε, τον δήμαρχο του Χολαργού τον Ξύδη με τον υπεύθυνο των ιατρείων. Αυτοί έχουν ένα ιατρείο και το λειτουργούν εθελοντικά. Το κόστος τους ήταν 70.000 € τον χρόνο. Αυτό μου είπε. Το Χαλάνδρι ένα έχει και αυτό. Όταν εγώ τους είπα ότι έχουμε τρία και ότι τα κόστη μας, τουλάχιστον το ‘09 και το ‘08 που ανοίξαμε, έχουν ξεπεράσεις τα 500-600.000 €, διότι είχαμε και πολλούς γιατρούς που πληρώναμε, κάποια εποχή είχαμε και 40-45 γιατρούς που πληρώναμε, επί 8.000 ο καθένας, 300.000 στοίχιζαν μόνο οι γιατροί.
Αυτά βέβαια στις σημερινές συνθήκες, είναι νούμερα τα οποία ο Δήμος δεν μπορεί να τα έχει. Και βέβαια εμείς και εγώ προσωπικά ως γιατρός, που τα έχω ζήσει τα ιατρεία και ως πρόεδρος μια χρονιά που είχα κάνει, αλλά περισσότερο βέβαια ως γιατρός που πήγαινα και εθελοντικά από το 2002 και μετά, είναι ότι θα πρέπει τα δυο ιατρεία, εγώ πιστεύω ότι πρέπει να παραμείνουν στην Αγία Παρασκευή δυο ιατρεία λόγω της ιδιομορφίας της Αγίας Παρασκευής, λόγω της Μεσογείων, πρέπει να είναι ένα πάνω και ένα κάτω. Πρέπει να μείνουν δυο λοιπόν. Εμείς είμαστε υπέρ της ένταξης μας, συμμετέχουμε στο διαδημοτικό δίκτυο υγείας, και ότι θα πρέπει να υπάρξει εννοείται πρόληψη σ’ αυτό το κομμάτι.
Το συζήτηση και λήψη απόφασης για την μετεξέλιξη των δημοτικών ιατρείων σε κέντρο προληπτικής ιατρικής και αγωγής υγείας, σ’ αυτήν την κατεύθυνση είμαστε όλοι. Δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει καμία άλλη κατεύθυνση από κανέναν πλέον στο Δημοτικό συμβούλιο, που να μην πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά το να το ψηφίσουμε απόψε, να πούμε ότι το ψηφίζουμε, εντάξει, το ψηφίζουμε και τι έγινε; Αυτό θέλει δουλειά, δεν είναι έτσι εύκολα, από το ένα άκρο, να πάμε στο άλλο άκρο. Θέλει βήματα. Και βεβαίως η κοπέλα η οποία έχει πάει στα δημοτικά ιατρεία, η οδοντίατρος η Μητροπούλου, η οποία ασχολείται και βέβαια λόγω ότι είναι ΠΕ γιατρός, είναι εκείνη η οποία της έχω αναθέσει να ασχοληθεί, να ενημερωθεί, να έρχεται σε επαφή με…
ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ :  ΤΕ είναι δήμαρχε και την έχετε κάνει διευθύντρια με βαθμό Γ΄.
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : Κ. Αλεξόπουλε, να τελειώσει ο Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Τέλος πάντων, ο Αλεξόπουλος μπορεί να λέει ό,τι θέλει, είναι ανημέρωτος. Όποιος έχει τελειώσει οδοντιατρική είναι ΠΕ.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : Στην Νομαρχία υπάρχουν και οι οδοντοτεχνίτες, που όντως είναι ΤΕ και είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, απόφοιτοι ΕΠΑΛ.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Φωτεινή, η κοπέλα είναι οδοντίατρος, με γραφείο δικό της. Το αν έχει τελειώσει ΤΕΙ και μετά έδωσε εξετάσεις, όπως και εσύ απ’ ό,τι θυμάμαι, πέρασε στην ιατρική και μπράβο σας και συγχαρητήρια, γιατί είναι αγώνας μεγάλος αυτός και έγινε οδοντίατρος, από την στιγμή που τέλειωσε την οδοντιατρική, είναι ΠΕ.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : Πρέπει να γίνει μετάταξη.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Η κοπέλα είναι οδοντίατρος. Εμείς την κα Μητροπούλου την θεωρούμε ότι είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, έτσι την αντιμετωπίζουμε και όπως αντιμετωπίζουμε και άλλους ανθρώπους στον Δήμο, που μπορεί να έχουν προσληφθεί ως ΔΕ ή ακόμα και ΥΕ, έχουν τελειώσει στην πορεία τους ένα πανεπιστήμιο, έχουν τις γνώσεις και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές και εμείς, τους αντιμετωπίζουμε ως επιστήμονες πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και καλά κάνουμε και το κάνουμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Η κα Φωτεινού.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Ελλάδα, δυστυχώς τα τελευταία είκοσι χρόνια δεν υφίσταται καν. Έτσι λοιπόν κάποια στιγμή η τοπική αυτοδιοίκηση αναγκάστηκε πρωτοβουλιακά, να πάρει τον ρόλο της πολιτείας. Δηλαδή, πανευρωπαϊκά και όσοι συμμετείχαμε στην Ε.Ε. στα διάφορα τμήματα αυτής, σε σχέση με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δυστυχώς ήμασταν στην δυσάρεστη θέση να έχουμε παγκόσμια πρωτοτυπία. Δηλαδή η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., μόνο στην Ελλάδα ασκούσαν τα νοσοκομεία, που είναι τριτοβάθμια περίθαλψη.
Αναγκάστηκε λοιπόν η τοπική αυτοδιοίκηση και πολύ καλά έκανε κατά την άποψη μας, χωρίς νομικό πλαίσιο, χωρίς οικονομικό προϋπολογισμό, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, να υποκαταστήσει το κομμάτι της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που όφειλε κανονικά να οργανώσει σε κεντρικό επίπεδο η πολιτεία. Έτσι λοιπόν προσέφερε τα τελευταία χρόνια και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κατάφερε να προσφέρει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αλλά επίσης και να φτάσει σε επίπεδο συνταγογράφησης, πράγμα κανονικά απαράδεκτο. Όμως όφειλε να το κάνει και έπρεπε να το κάνει για τους δημότες της και αυτό έκανε.
    Κάποια στιγμή, όσοι συμμετείχαμε σ’ αυτήν την προσπάθεια, αλλά και η ίδια η ΚΕΔΚΕ κατάλαβε, ότι αυτό χωρίς νομικό πλαίσιο, χωρίς οικονομικό προϋπολογισμό, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έπρεπε να το κάνει. Μπορούσε όμως κι έπρεπε να κάνει, κάτι άλλο πάρα πολύ σημαντικό, να αναλάβει ένα κομμάτι της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που αφορά την προληπτική ιατρική και την αγωγή υγείας.
Έτσι λοιπόν σήμερα θεωρούμε, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να εφαρμόσει προληπτικά προγράμματα στους δημότες της. Γιατί αυτή είναι που έχει άμεση σύνδεση με τους δημότες. Μπορούν δηλαδή και πρέπει, να εφαρμοστούν προληπτικά προγράμματα στα σχολεία της πόλης, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο, προχωρώντας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στην συνέχεια δευτεροβάθμια εκπαίδευση και σε όσες πόλεις υπάρχει και πανεπιστημιακή εκπαίδευση, υπάρχουν και προγράμματα που μπορούν να εφαρμοστούν ακόμα και σε φοιτητές.
    Άρα λοιπόν πιο συγκεκριμένα, το άσθμα και η παιδική παχυσαρκία για παράδειγμα είναι μεγάλο κομμάτι σήμερα της προληπτικής ιατρικής. Τα σχολεία λοιπόν, η τοπική αυτοδιοίκηση, που σύμφωνα με τον Καλλικράτη της ανήκουν πια, πρέπει να τα φροντίζουμε σε επίπεδο προληπτικής αγωγής και υγείας.
    Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι είναι οι υπερήλικες. Επίσης μπορούν να εφαρμοστούν σ’ αυτούς προληπτικά προγράμματα, τα οποία θα έχουν σχέση και με την οικονομία της υγείας, όπως θα δούμε παρακάτω.
    Για τις γυναίκες, επαγγελματικά νοσήματα. Υπάρχουν πόλεις της Ελλάδος οι οποίες είναι βιομηχανικές περιοχές. Εκεί λοιπόν μπορούν να εφαρμοστούν προληπτικά προγράμματα για επαγγελματικά νοσήματα.
Σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας και της πόλης μας, όπως σήμερα με την οικονομική κρίση για παράδειγμα και για να γίνουμε πιο κατανοητοί, γιατί εδώ μέσα είμαστε μόνο 3-4 γιατροί και να καταλάβουν όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, για παράδειγμα ότι η κατάθλιψη, λόγω οικονομικής κρίσης έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Θα μπορούσε λοιπόν η πόλη μας και να προσφέρει και να διαγιγνώσκονται πιο εύκολα τα περιστατικά αυτά και προληπτικά προγράμματα σε σχέση μ’ αυτό το κομμάτι και την οικονομική κρίση. Σύγχρονα λοιπόν προβλήματα της κοινωνίας και της πόλης, μπορεί ο Δήμος να τα λύσει.
    Όμως, για να γίνουν όλα αυτά, πρέπει να τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες. Για να μπορέσουμε να πάρουμε και ΕΣΠΑ και να υπάρχει και ανάπτυξη στην πόλη, σε σχέση με τα προληπτικά προγράμματα αυτά, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ιδιωτικές εταιρείες, αλλά επιστημονικές εταιρείες. Για παράδειγμα. Όταν μιλάμε για καρδιαγγειακό κίνδυνο, δεν πρέπει να έρθει η ιδιωτική εταιρεία, όταν μιλάμε για άσθμα, πρέπει να έρθει η ελληνική πνευμονολογική εταιρεία και να εφαρμόσει προληπτικά προγράμματα και ο Δήμος να συνεργαστεί με επιστημονικές εταιρείες και όχι ιδιωτικές, που κρύβει τους όποιους κινδύνους καταλαβαίνετε.    Επίσης πρέπει να υπάρχει και συντονισμός με το Υπουργείο Υγείας.
Η εφαρμογή προληπτικών προγραμμάτων, των επιτυχημένων όμως προληπτικών προγραμμάτων και των αναγκαίων για τους δημότες της πόλης, αποτελεί μεγάλη οικονομία της υγείας.    
    Τώρα, σε σχέση με τις πρώτες βοήθειες και την συνταγογράφηση, στα πλαίσια και ζητώ συγγνώμη από το Δημοτικό συμβούλιο που πρόκειται να φύγω για να πάω στην επιτροπή για τον ΕΟΠΥ που έχουμε οι γιατροί απόψε, πρέπει να το ξανασυζητήσουμε λίγο. Στα πλαίσια, ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τώρα γίνεται μια προσπάθεια να οργανωθεί στην Ελλάδα. Άρα λοιπόν όποια απόφαση και να πάρουμε εμείς κ. Γαβρά, σε σχέση με τις πρώτες βοήθειες και σε σχέση με την συνταγογράφηση, αν αυτό το πράγμα δεν είναι σχεδιασμένο κεντρικά, συνδεδεμένο κεντρικά και συντονισμένο, δεν έχει νόημα απόψε. Γιατί είμαστε στην διαδικασία όλοι μας, αν θέλετε και προτάσεων και οριστικών λύσεων, γιατί αυτή την στιγμή η υγεία είναι αγαθό, άρα η πρωτοβάθμια περίθαλψη, η δευτεροβάθμια περίθαλψη και η τριτοβάθμια περίθαλψη, πρέπει να ανήκει στο εθνικό δίκτυο υγείας και εκεί να είναι κεντρικά η ευθύνη, για να υπάρχει και έλεγχος.   
    Από εκεί και πέρα, η προληπτική ιατρική και αγωγή υγείας, βεβαίως και συμφωνούμε με τους όρους που είπαμε και μπράβο στον κ. Γαβρά και ευχαριστούμε και τον κ. Αργυρό που ήταν απόψε εδώ μαζί μας και μας μετέφερε την εμπειρία του. Πρέπει να εφαρμοστεί λοιπόν από την τοπική αυτοδιοίκηση και σε σχέση με την ΚΕΔΚΕ και το καινούριο νομοσχέδιο του Καλλικράτη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κος Γκιζιώτης. Ευχαριστούμε κα Φωτεινού.
ΓΚΙΖΙΩΤΗΣ : Το θέμα κατά βάση δεν είναι επιστημονικό για εμάς, είναι πολιτικό και εν πάση περιπτώσει και το τι μπορεί να εφαρμόσει ένας Δήμος. Αν δεν κρίνει κανείς βέβαια σε τι περιβάλλον πολιτικό ζούμε και πόσο ο Δήμος έχει να παίξει τον ρόλο αυτό ή όχι, θα πρέπει να εκτιμήσουμε καταρχάς ότι το συγκεκριμένο κράτος το οποίο υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, δεν ενδιαφέρεται για την υγεία του εργαζόμενου. Το ενδιαφέρον του εξαντλείται μέχρι το σημείο που να έχει την σχετική ευρωστία να μπορεί να δουλέψει και την άλλη μέρα, για να παράξει την υπεραξία που θα πάρει το κράτος και ο Καπιταλίστας. Αυτό είναι το ζήτημα δηλαδή, μέχρι εκεί ενδιαφέρεται. Γιατί αν ενδιαφερόταν, δεν θα είχε διαλύσει το σύστημα υγείας, το οποίο το έχει διαλύσει οριστικά και βαδίζει προς το ιδιωτικό.
Στοιχεία συγκεκριμένα. Που είναι τα ταμεία; Τα ταμεία που έχουμε χρυσοπληρώσει οι εργαζόμενοι με τις κρατήσεις που κρατιόντουσαν κάθε φορά, ενώ ο επιχειρηματίας ποτέ δεν έδινε. Που είναι οι υποδομές, που τον ίδιο τον Υπουργό τον έτρεχαν να βρουν έναν αξονικό, όλη την βόρεια Ελλάδα και τον πήγαιναν από πόλη σε πόλη. Τι γίνεται με τους μισθούς και τα κρεβάτια στις εντατικές που δεν υπάρχουν και πεθαίνει κόσμος; Κατά βάση εργάτης θα πεθάνει, δεν θα πεθάνει άλλο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Κ. Γκιζιώτη με συγχωρείτε για την διακοπή. Αποχωρεί η κα Φωτεινού, εγκρίνει το Σώμα τον κ. Σιδέρη να την αντικαταστήσει; Εγκρίνει. Συγγνώμη και πάλι για  την διακοπή.
ΓΚΙΖΙΩΤΗΣ : Στο Θριάσιο πεδίο όπου η εργατική τάξη είναι ντανιασμένη εκεί πέρα και ο εργατόκοσμος όλος, τι υποδομές υπάρχουν στα εργοστάσια και στις τεράστιες αυτές εκτάσεις εκεί; Τίποτα.
    Τι ένσημα πρέπει να έχει ένας εργάτης σήμερα για να έχει βιβλιάριο; Εκατό ένσημα. Που να τα βρει κάποιος να τα κάνει εκατό ένσημα, από τα πενήντα που ήταν κάποτε, χιλιάδες εργαζόμενοι δεν καταφέρνουν να μαζέψουν εκατό ένσημα τον χρόνο, για να μπορέσουν να έχουν το στοιχειώδες βιβλιάριο. Πόσο είναι η γεννά σήμερα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο που κάποτε ήταν τσάμπα; Είναι 900€. 900€ θέλει μια γυναικά για να γεννήσει σήμερα, όταν πριν από ένα χρόνο –δυο, με το ταμείο της, το ελάχιστο αυτό, αν είχε ταμείο, γιατί μπορεί να μην είχε και ταμείο, ήταν μια η άλλη, ήταν δωρεάν ουσιαστικά. Άρα λοιπόν το ζήτημα είναι εκεί.
    Βέβαια τι κάνουν τώρα; Μεταφέρουν και σκοπεύουν να μεταφέρουν και άλλες πλευρές των δομών υγείας προς τους Δήμους, χωρίς την χρηματοδότηση που τους πρέπει και που απαιτούνται για να λειτουργήσουν αυτές οι φόρμες, για να φύγει η ευθύνη τους, το κόστος της υποχρέωσης που έχουν απέναντι στον ασφαλισμένο ή και στον ανασφάλιστο, γιατί αν κάποιος είναι άνεργο και δεν έχει δουλειά, δεν μπορεί να έχει ένα βιβλιάριο να γράψει ένα εμβόλιο για το παιδί του;
    Η δεύτερη πλευρά βέβαια, η οποία δεν αναφέρθηκε καθόλου στην εισήγηση, είναι όταν υπήρχαν οι προϋποθέσεις, τι ιατρεία φτιάχναμε; Το μοντέλο των ιατρείων που φτιάξαμε και είχαμε κατ’ επανάληψη πει την γνώμη μας και είχαμε κοντραριστεί και με τον κ. Γαβρά και με άλλους, ήταν για το μοντέλο που είχαμε αναπτύξει. Το μοντέλο που το κοιτάζω τώρα και σας φαίνεται και υπέρμετρο. Που είναι οι 40 γιατροί των 8.000; 8.000 σήμερα δεν είναι ο βασικός ενός εργαζομένου. Αυτά που ψηφίσατε για 625€ για βάλτε τα κάτω τον χρόνο, φτάνουν 8.000; δεν φτάνουν. Και τότε έρχονταν οι γιατροί πόσο; Δυο φορές την εβδομάδα; Και έπαιρναν έναν βασικό μισθό. Και τώρα ψάχνουμε εθελοντές να βρούμε. Τότε θα μπορούσαμε να βρούμε εθελοντές και το είχαμε και σαν λογική, αλλά τότε τα χιλιάρικα έφευγαν…
    Δεύτερον. Οι εγκαταστάσεις οι οποίες πολλές φορές δημιουργούσαν την εντύπωση ας πούμε ότι ο κάθε πρόεδρος θέλει και ένα Δημοτικό ιατρείο επί θητείας του και το είχαμε πει, αντέχει ο προϋπολογισμός του Δήμου; Αντέχει ο προϋπολογισμός, στην προηγούμενη λέγαμε, με την προοπτική που βλέπαμε να έρχεται; Για να κρατήσουμε και τρίτο δημοτικό ιατρείο και τον εξοπλισμό του; Και πόσο θα είναι τα κόστη του; Και που είναι ο προσανατολισμός που είχαμε για το μοντέλο της προληπτικής ιατρικής; Ποσοστό είναι, στον βαθμό που χρηματοδοτείται πάντα από το κράτος, και αυτό ακόμα. Πότε εφαρμόστηκε, όταν κατά 90% συνταγογραφούσαν όλοι οι γιατροί; Κάναμε τον καλό στους δημότες μας, ποτέ δεν ενοχλήσαμε το ΙΚΑ ή δεν πήγαμε να στηρίξουμε το ΙΚΑ, για να έχει το απαραίτητο προσωπικό, ώστε όταν εγώ θα πάω να πάρω τα φάρμακα για την μάνα μου, να μην μου λέει έλα τον Φλεβάρη, να μου πει έλα αύριο ή όπως είσαι, κάτσε να στα γράψω, φάρμακα θέλω να πάρω. Ή μήπως εκεί που συνταγογραφεί το ΙΚΑ, κάνει ποτέ εξέταση; Έχει τύχει να περιμένω στην ουρά και βλέπω τον ορθοπεδικό δίπλα και γέλαγα. Εκεί που έγραφε στον νευρολόγο τα φάρμακα έλεγε στον ορθοπεδικό τι εξέταση έκανε στον ασθενή, για κλάματα δηλαδή.
    Από εκεί και πέρα για την κατάσταση που έχουν έρθει τώρα, σε σχέση με το προσωπικό τα ιατρεία, όπως και όλες οι υποδομές που σιγά – σιγά διαλύονται, λόγω της κατάστασης, έχει να κάνει και με την πολιτική που ασκήθηκε όλα αυτά τα χρόνια σε σχέση με το προσωπικό. Αν είχαμε μόνιμο προσωπικό βάσει του οργανισμού και το είχαμε φροντίσει, θα είχαμε τώρα δεκαπέντε υπάλληλους να μπορούν να κρατούν με αξιοπρέπεια ανοικτά τα δημοτικά ιατρεία; Ούτε αυτό κάναμε. Όπως δεν το κάναμε και στο ΚΕΠ και στα εργαστήρια τέχνης και στο ωδείο και σε όλα αυτά. Και στο πράσινο και στην καθαριότητα και παντού.
    Λοιπόν, εμείς δεν θα μπούμε στην λογική, εντάξει στο κομμάτι μπορεί κανείς να συμπληρώσει ή να αφαιρέσει, να ακούσει άλλες γνώμες, μπορεί να ακούσει γιατρούς που έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα πως θα είναι καλύτερο ή λιγότερο, τι ειδικότητες να έχει ή τι προσλήψεις να κάνει, δεν είναι εκεί το ζήτημα για εμάς, δεν μπαίνουμε στην λογική να ψηφίσουμε ή να μην ψηφίσουμε, δεν είναι εκεί το θέμα. Νομίζω ότι θα πρέπει να μπουν όλα  αυτά από την αρχή, να τα δει κανείς και θα πρέπει να διεκδικήσει, μαζί με τον λαό που παλεύει, το δικαίωμα του για δωρεάν πρόνοια και υγεία και πρόληψη και περίθαλψη και τα  πάντα. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος και θα πρέπει ο Δήμος να σταθεί στο ύψος του και σ’ αυτά τα ζητήματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κος Κουβόπουλος.
ΚΟΥΒΟΠΟΥΛΟΣ :  Άκουσα με προσοχή όλους σας και προσπαθώ να καταλάβω τι να ψηφίσω. Δεν ξέρω αν εσείς έχετε καταλάβει τίποτα από όλα αυτά. Νομίζω ότι και ο κος Γαβράς έκανε μια πάρα πολύ καλή τοποθέτηση και η κα Φωτεινού μια πάρα πολύ καλή τοποθέτηση και ο κος Δήμαρχος καλά μας τα είπε, αλλά το ζητούμενο ποιο είναι; Έχετε καταλάβει εσείς ποιο είναι το ζητούμενο; Δεν νομίζω. Το ζητούμενο είναι το τέλειο, το τέλειο μπορούμε να το κάνουμε; Όχι. Εδώ άκουσα τα τέλεια. Άκουσα για κάποια ιατρεία που ούτε στην γειτονιά των αγγέλων δεν τα έχουν αυτά.
Νομίζω ότι πρέπει να σοβαρευτούμε λίγο και να γίνουμε πιο ρεαλιστές. Δηλαδή, θα πρέπει και οι προτάσεις του κου Γαβρά και οι προτάσεις της κας Φωτεινού και  οι προτάσεις της πλειοψηφίας, να κάτσουν κάτω και να συνενωθούν, να φτιαχτεί ένα πλάνο το οποίο θα ανταποκρίνεται βασικά ή αν θέλετε να γίνει σε δυο μέρη, το ένα θα είναι το γενικό πλάνο και το άλλο θα είναι το πλάνο το υλοποιήσιμο. Δηλαδή ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτει σήμερα ο Δήμος, να κάνει ένα πλάνο και να προχωρήσει πάνω σ’ αυτό.
    Λέω το εξής, ότι θα πρέπει να γίνει βασικά ένα πλάνο, να γίνει συγχώνευση όλων αυτών των προτάσεων που έχουν κάνει οι αξιότιμοι συνάδελφοι και να γίνει ένας κανονισμός λειτουργίας των δημοτικών ιατρείων. Από εκεί και πέρα αφού γίνει ο γενικός κανονισμός αυτός, θα πρέπει να δούμε τι χρήματα έχουμε, τι χρήματα μπορούμε να ξοδέψουμε και να ενεργοποιήσουμε ένα μέρος του πλάνου αυτού. Αλλιώς δεν μπορώ να καταλάβω τι να ψηφίσουμε, τι να πούμε τώρα; Αν έχει δυο νοσοκόμες ή μια νοσοκόμα ή δεν ξέρω τι;
Το θέμα είναι ότι εγώ δεν έχω πειστεί τι πρέπει να ψηφίσω. Τι ζητάτε δηλαδή, φέρατε λήψη απόφασης, τι να ψηφίσω; Πέστε μου τι; Ωραιότατη η εισήγηση του κου Γαβρά, ωραιότατη της κας Φωτεινού, ωραιότατα αυτά που είπε ο Δήμαρχος, αλλά όλα αυτά δεν πρέπει να γίνουν ένα; Τι να αρχίζουμε να ψηφίζουμε εδώ;    
Εγώ κάνω μια πρόταση, να αποσυρθεί, να γίνει μια διαπαραταξιακή επιτροπή από γιατρούς και από άλλους που δεν χρειάζεται να είναι γιατροί και να κάτσουμε κάτω να κάνουμε ένα πλάνο σωστό για τα δημοτικά ιατρεία. Θα πω την γνώμη μου και μπορεί να με παρεξηγήσουν. Όλα τα άλλα είναι λαϊκισμοί. Το φέρνουμε για να λαϊκίσουμε. Λοιπόν, ή καθόμαστε κάτω και μιλάμε σοβαρά ή….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κος Τσιαμπάς, ο κος Αλεξόπουλος, ο κος Γουργούλης και ο κος Βλάχος. Ορίστε κ. Τσιαμπά, έχετε τον λόγο για δυο λεπτά.
ΤΣΙΑΜΠΑΣ : Πιθανών να μην φτάσει κύριε πρόεδρε. Κύριε πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, πριν την τοποθέτηση μου θέλω να δηλώσω ότι είμαι υπέρ κάθε σοβαρής, εμπεριστατωμένης και τεκμηριωμένης πρότασης και προσπάθειας, για αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες γενικώς και στην προκειμένη περίπτωση στους δημότες μας, καθώς επίσης θεωρώ ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να εφαρμοστεί πρέπει να είναι οικονομικά τεκμηριωμένη και βιώσιμη.
    Επίσης οι ερωτήσεις μου και η τοποθέτηση μου εξετάζουν αποκλειστικά το τμήμα οργάνωσης και λειτουργίας των όποιων μονάδων υγείας και των προσφερομένων από αυτές υπηρεσιών υγείας και όχι το επιστημονικό μέρος αυτών.
    Κύριοι είπα βιώσιμη πρόταση και εννοώ βιώσιμη οικονομικά, με εμπεριστατωμένα υπαρκτά οικονομικά στοιχεία. Ο κος Γαβράς είπε τι δεν είναι οικονομολόγος, όταν όμως φέρνουμε μια τέτοια μελέτη και μιλάμε για δομή, δεν μπορεί να ψηφιστεί από το Δημοτικό συμβούλιο χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη, χωρίς προϋπολογισμό.
Ένας από τους σοβαρότερους λόγους που το ΕΣΥ αντιμετωπίζει και αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα από την αρχή, είναι επειδή η λειτουργία του ποτέ δεν στηρίχτηκε σε βασισμένη οικονομική μελέτη και προσπαθούσε πάντα η πολιτεία να λύσει τα όποια προβλήματα με ημίμετρα προσωρινής εμβέλειας και με την ψευδαίσθηση, καν’ το τώρα και βλέπουμε, δώσε λίγα και βλέπουμε. Για την οικονομική υποστήριξη αυτού και όχι την επιστημονική την οποία την χαρακτηρίζω ως ιατρική υψηλού επιπέδου.
    Κ. Γαβρά η επάνδρωση ενός δημοτικού ιατρείου με μόνο δυο γιατρούς γενικής ιατρικής και δυο νοσηλεύτριες, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, στοιχίζουν περίπου 100.000 € τον χρόνο. Και μην σας φαίνεται παράξενο το ποσό, ούτε μεγάλο. Εάν σ’ αυτό προσθέσεις την αμοιβή του μικροβιολόγου, των παρασκευαστριών, των αντιδραστηρίων, την διαχείριση μολυσματικών, την συντήρηση μηχανημάτων, το κόστος πολλαπλασιάζεται και πρέπει να βρούμε πως μπορεί αυτό να το αντέξει ο Δήμος και με ποια έσοδα; Όταν η κεντρική πολιτική, ξέρετε ότι στα νοσοκομεία αυτή την στιγμή πολλοί γιατροί στέλνουν για τα αναλώσιμα, πηγαίνετε απέναντι και φέρτε μας, από τα φαρμακεία. Σίγουρα όταν μιλάμε για εθελοντική προσφορά γιατρών, με κάλυψε ο κος γιατρός, σίγουρα εννοεί γιατρούς του ΕΣΥ, διότι γιατροί ελεύθεροι επαγγελματίες, αποκλείεται να έρθουν να δουλέψουν και να κλείσουν τα ιατρεία τους.
    Το θέμα είναι ποιος θα υπογράψει τις εξετάσεις ή γνωματεύσεις για λογαριασμό εξειδικευμένων γιατρών κύριοι. Είναι απλά ιατρικά προβλήματα. Απλά θα τους παραπέμπουν και εδώ γεννιέται το ερώτημα, που και σε ποιον γιατρό; Εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεστρατίσουμε. Σύμβαση δεν μπορούμε να υπογράψουμε με τον ΕΟΠΥ, διότι όπως γνωρίζετε αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο γιατροί επώνυμα, διότι πρέπει να κόβονται αποδείξεις και τίθεται θέμα φορολογίας.
    Προληπτική ιατρική. Όπως γνωρίζετε προληπτική ιατρική δεν γίνεται αν δεν συνοδεύεται με εργαστηριακές εξετάσεις. Η επάνδρωση μόνο μικροβιολογικού εργαστηρίου, με μηχανήματα και προσωπικό για να αντιμετωπιστεί ένα μέρος της προληπτικής ιατρικής, απαιτεί κεφάλαια μεγάλα. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι η λειτουργία τους η οποία είναι πολυέξοδη και μην λέμε ότι θα μας χορηγήσουν οι εταιρείες τα μηχανήματα, διότι το πρόβλημα είναι στα αντιδραστήρια, εκείνα είναι πανάκριβα.
    Ο Δήμος λοιπόν δεν αντέχει οικονομικά να προσφέρει όλες αυτές τις υπηρεσίες. Σας γνωρίζω ότι είναι ακόμα ασύμφορη η λειτουργία και αυτών των μικρών μικροβιολογικών εργαστηριών της συντριπτικής πλειοψηφίας των κέντρων υγείας και σας το λέω αυτό από εμπειρία.
    Αγωγή υγείας. Προσφέρεται κατά βάση σε αμφιθέατρα, σε αίθουσες, σε σχολεία ή στην τηλεόραση και πάντα σε κοινωνικές ομάδες και ποτέ ατομικά. Αυτές δεν τις κάνουν πουθενά μονάδες υγείας, οποιασδήποτε μορφής, αλλά κατά βάση ιατρικοί σύλλογοι ή επιστημονικές εταιρείες κατά ειδικότητα. Λέγοντας εταιρείες μη παρεξηγηθώ, δεν εννοώ ιδιωτικές κερδοσκοπικές εταιρείες, αλλά μιλάμε για εταιρείες γιατρών, όπως ογκολογικές, μαστού, διαβήτη κτλ. Συνεπώς η αγωγή υγείας μπορεί να προσφερθεί στους πολίτες με την υπάρχουσα δομή, με μια καλή οργάνωση και συνεργασία, με συλλόγους γιατρών, ιατρικές εταιρείες, νοσοκομειακές κλινικές που ασχολούνται με έρευνα.
    Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω κύριοι και επειδή θεωρώ ότι η μελέτη είναι πολύ γενική και δεν απαντάει σε κανένα από τα παραπάνω ερωτήματα, προτείνω, η πρόταση να αποσυρθεί και να επανέλθει με πλήρη αναλύσει, να συγκεκριμενοποιηθούν όλες οι επιβαλλόμενες και απορρέουσες υποχρεώσεις, στην συνέχεια να εξεταστεί κατά πόσο αυτές θα είναι σύμφωνες με την υπάρχουσα νομοθεσία και τα στάνταρ και τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης. Και τέλος να περιλαμβάνει πλήρη και τεκμηριωμένη οικονομική μελέτη ώστε να γνωρίζουμε όταν ψηφίζουμε σε τι υποχρεώσεις βάζουμε τις επόμενες γενιές. Εγώ αν δεν αποσυρθεί, δεν θα την ψηφίσω, ως μη εφαρμόσιμη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κος Αλεξόπουλος.
ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ :  Άκουσα με πολύ προσοχή όλους τους ομιλητές, άκουσα και τον εισηγητή τον κ. Γαβρά, την εισήγηση του, που μας είπε λεπτομερώς το τι θα μπορούσε να κάνει η παράταξη του την εποχή που ήταν πρόεδρος των δημοτικών ιατρείων, ώστε σήμερα τα δημοτικά ιατρεία της πόλης να έχουν χρόνο επιβίωσης. Αν εφαρμοζόντουσαν αυτά που μας περιέγραψε ο κος Γαβράς θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για καθολική σωτηρία των ιατρειών.
    Έρχεται ο κος Κωβαίος σήμερα, ας πάμε και λίγο στο σήμερα και μας μίλησε για την νέα τάξη πραγμάτων, ότι φταίει η νέα τάξη πραγμάτων. Ελπίζω να μην θεωρεί τον εαυτό του ότι ανήκει σε μια παράταξη η οποία είναι η νέα τάξη πραγμάτων. Δεν νομίζω ότι το να μην έχουν χαρτιά υγείας τα δημοτικά ιατρεία ή ΑΖΑΧ για να καθαρίσουν, φταίει η νέα τάξη πραγμάτων. Το να μην υπάρχουν αντιδραστήρια να δουλέψουν οι εργαζόμενοι των ιατρείων, δεν νομίζω να φταίει η νέα τάξη πραγμάτων. Το να είναι απλήρωτοι οι γιατροί των δημοτικών ιατρείων, δεν πιστεύω να φταίει η νέα τάξη πραγμάτων. Ελπίζω σ’ αυτή την αίθουσα, εκτός του κου δημάρχου, να μην υπάρχει κανένας άλλος που να πιστεύει ότι ο χώρος υγείας, αυτός ο ευαίσθητος υγείας, μπορεί να δουλέψει με εθελοντές, οι οποίοι πράγματι έχουν την διάθεση, δεν έχουν όμως την εμπειρία στον τομέα υγείας, ο οποίος είναι ένας τομέας πάρα πολύ σοβαρός.
    Τα δημοτικά ιατρεία μπορούν να λειτουργήσουν ως ειδική αγωγή για παιδιά, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, ειδική διαπαιδαγώγηση, ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία, θεραπεία συμπεριφοράς, εκμάθηση δυσκολιών, λογοπαιδικές ασκήσεις, συμβουλευτική γονέων, ψυχολογική υποστήριξη, νοητικά, ψυχιατρικά, προβλήματα, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, μπορούν να γίνουν και πάρα πολλές συμβάσεις και με άλλους φορείς και μέσα πάντοτε από μια διαδημοτική συνεργασία. Πρέπει να υπάρχει διασφάλιση πλήρους εφαρμογής ηλεκτρονικής συνταγογράφηση φαρμάκων, για να μπορούν να επιβιώσουν, καθώς και παραπομπή για παρακλινικές εξετάσεις. Πρέπει να έχει το δικαίωμα τα δημοτικά ιατρεια, να παραπέμπουν τον πολίτη σε παρακλινικές εξετάσεις.
    Και τελειώνοντας, πρέπει να υπάρχει προσδιορισμός των ιατρών, αν είναι μόνιμοι, αν είναι με συμβάσεις, γιατί το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει, για να επιβιώσουν σήμερα τα ιατρεία, πρέπει να έχουν εργαζομένους μονίμους, πλήρως καταρτισμένους στον τομέα της υγείας, δεύτερον πρέπει να υπάρχουν ιατροί, τέταρτον πρέπει να υπάρχει υλικό και κατά πέμπτον πρέπει να υπάρχει ο στόχος και το χρήμα. Πιστεύω ότι αν όλα αυτά τα δούμε με μια προσοχή και μια μελέτη, οργανωμένα όλες οι δημοτικές παρατάξεις, καθώς και εμείς οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, πιστεύω ότι μπούμε να μιλήσουμε για μια νέα εποχή για τα δημοτικά ιατρεία της πόλης.
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κος Γουργούλης.
ΓΟΥΡΓΟΥΛΗΣ :  Η αλήθεια είναι ότι πράγματι τα δημοτικά ιατρεία έχουν προσφέρει σημαντικό έργο στην πόλη μας, όσο καιρό ήταν σαν νομικό πρόσωπο υπό την αιγίδα του Δήμου. Έμενα με κάλυψε πλήρως ο κος Τσιαμπάς. Δεν διαφωνώ με την πρόταση του κου Γαβρά, αλλά φανταστείτε να πάρουμε μια απόφαση εμείς και να πούμε ότι τα δημοτικά ιατρεία είναι κέντρο προληπτικής ιατρικής, να περάσει στην κοινωνία και οι δημότες μας και οι κάτοικοι της πόλης μας να πηγαίνουν στα ιατρεία και να τα βλέπουν άδεια, χωρίς να υπάρχει προσωπικό, χωρίς να υπάρχει υποδομή, τίποτα. Αυτό με φοβίζει και μου δημιουργεί μια εικόνα ότι δεν είναι μόνο επικοινωνιακά να πάρουμε αυτή την απόφαση, είναι και οι υποδομές και η ουσία που πρέπει να προσφέρουμε στους δημότες μας. Γιατί ακούστηκε τώρα ότι απ’ όλα τα δημοτικά ιατρεία δεν λειτουργεί κανένα, δεν υπάρχει προσωπικό, δεν υπάρχει υποδομή να δεχτεί τους δημότες. Φανταστείτε να πάρουμε μια απόφαση και να περάσουμε στην κοινωνία ότι τα δημοτικά ιατρεία λειτουργούν μ’ αυτήν την μορφή και οι δημότες να πάνε εκεί για τις προσφερόμενες υπηρεσίες και να βλέπουν άδεια γραφεία.
    Γι’ αυτό, καλά είπαν οι προλαλήσαντες, ότι πρέπει να βρεθεί η υποδομή και μετά δεν διαφωνεί κανείς και απ’ ότι άκουσα και από τους γιατρούς, ότι πράγματι αυτή η πρόταση και το πολιτικό όραμα του κου Γαβρά είναι πάρα πολύ σωστό, αλλά πρώτα να δημιουργηθεί η υποδομή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κος Βλάχος.
ΒΛΑΧΟΣ : Έχω καλυφθεί στα περισσότερα, απλώς θέλω να αναφερθώ σε δυο – τρία ζητήματα τα οποία νομίζω ότι μας έχουν μπερδέψει σ’ αυτήν την αίθουσα, δεν έχουν γίνει κατανοητά. Και από τον εισηγητή και από τον αξιότιμο τον κ. Αργυρό και από την κα Φωτεινού, θεωρώ ότι έγινε σαφές ή αν δεν έγινε σαφές, πρέπει να γίνει σαφές, ότι τα δημοτικά ιατρεία δεν έρχονται ούτε να καλύψουν πρωτοβάθμια περίθαλψη, ούτε να παίξουν ρόλο εξεταστικών κέντρων όπως ήταν παλιά, ούτε κέντρο συνταγογράφησης. Σε κάθε δήμο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τα δημοτικά ιατρεία πρέπει να είναι κέντρα πρόληψης και κέντρα συμβουλευτικά, στην λογική του να έχουμε σαφή κατεύθυνση, να προλάβουμε διάφορες παθήσεις, τόσο στην παιδική ηλικία και στους κατοίκους στον τομέα της πρόληψης.
    Αν έχει αποτύχει το ΕΣΥ μέχρι τώρα, έχει αποτύχει ακριβώς επειδή δεν μπόρεσε να κάνει παρέμβαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και δεν μπορεί να την κάνει ακόμα. Τώρα με τον ΝΕΟΠΥ που γίνεται, υπάρχει μια διάθεση, μέσω του οικογενειακού γενικού γιατρού, να προκύψει πρωτοβάθμια περίθαλψη στην πηγή. Ακριβώς είναι το μεγαλύτερο ζήτημα που έχει να κάνει και με χρηματοοικονομικά κόστη τεράστια τα οποία δεν μπορεί να αντέξει το σύστημα υγείας, γι’ αυτό και δεν έχει πετύχει και δεύτερον, ούτε ως δομή δεν έχει καταφέρει να περάσει στην ελληνική κοινωνία η υπόθεση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Είναι λοιπόν αδύνατο να μιλάμε για πρωτοβάθμια περίθαλψη στο επίπεδο των δημοτικών ιατρείων. Άρα λοιπόν αν ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας τους ρόλους, το τι μπορεί να προκύψει μέσα από τα δημοτικά ιατρεία, νομίζω ότι θα κάνουμε ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση του πως θα είναι τα δημοτικά ιατρεία στην πόλη μας.
    Επομένως, είναι πολύ σημαντικό ως εισηγητικό του κου Γαβρά και δεν είναι υποχρεωτικό να μπει σε χρηματοοικονομικά, ως μια θεώρηση μπορεί να ειπωθεί και μέσα σ’ αυτήν την λογική ήταν και η εισήγηση και του κου Αργυρού και της κας Φωτεινού, στον βαθμό του τι ακριβώς θέλουμε στα δημοτικά ιατρεία.
Η διαφωνία μου με τον Μιχάλη είναι σε δυο σημεία, το ένα σημείο είναι στο επίπεδο της συνταγογράφησης στα πλαίσια του ΕΟΠΥ που δεν μπορεί να προκύψει, είναι αδύνατο να γίνει αυτό, γιατί ο ΕΟΠΥ έχει συγκεκριμένες δομές, ελέγχους συνταγογράφησης, μέσα από συγκεκριμένους κωδικούς, γι’ αυτό και γίνεται η ενοποίηση. Δεν μπορεί να κάνεις σύμβαση γιατί δεν μπορούν να γράψουν ούτε τα δημόσια νοσοκομεία, πόσο μάλλον τα δημοτικά ιατρεία. Σήμερα και δεν θα μπορούν ούτε μεθαύριο, γιατί ακριβώς θα υπάρχει η ατομική ευθύνη και η εξατομικευμένη θεραπεία νοσηλείας, όχι μόνο σε επίπεδο μηνιαίας βάσης, αλλά και σε ημερησία δόση. Είναι πολύ σαφές ότι το 4,6 δις ευρώ που είναι σήμερα η κατανάλωση στην υγεία στο επίπεδο του φαρμάκου, πρέπει να μειωθεί στο 2,9. Αυτά τουλάχιστον λένε οι κυβερνητικές εξαγγελίες.
Άρα λοιπόν μέσα σ’ αυτήν την λογική, είναι σαφές τι πάνε να κάνουν μέσω του ΕΟΠΥ. Πάνε να περισταλούν κατά 30% τουλάχιστον το επίπεδο της δαπάνης υγείας στο επίπεδο του φαρμάκου. Πόσο μάλλον στο επίπεδο των εξετάσεων κτλ. Ένα λοιπόν σημείο το οποίο θεωρώ ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε είναι αυτό.
    Και το δεύτερον είναι ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι δεν μιλάμε ούτε κατά σημείο, ότι μπορούν να παίξουν ρόλο πρωτοβάθμιας περίθαλψης τα δημοτικά ιατρεία, έξω από το επίπεδο της πρόληψης. Αν αυτά τα δύο τα ξεκαθαρίσουμε, είναι μια σωστή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε σε όλα τα άλλα  τα ζητήματα και να τα προχωρήσουμε. Όσον αφορά τα χρηματοοικονομικά μπορούμε να τα βρούμε ανάλογα με το τι δομές, σε ποιο επίπεδο και σε πόσο μεγάλη διάσταση μπορούμε να το ανοίξουμε το ζήτημα για να το καλύψουμε και χρηματοοικονομικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Επειδή υπάρχει μια δυσαρέσκεια για το πόση ώρα κρατάει το θέμα και αν είμαστε εκτός κανονισμού, σας ενημερώνω ότι δεν είμαστε εκτός κανονισμού, αλλά όταν οι δημοτικοί σύμβουλοι κάνουν στον εισηγητή δεκαπέντε ερωτήσεις, οφείλει να απαντήσει ο εισηγητής. Ο εισηγητής κράτησε τον χρόνο του ακριβώς, οι υπόλοιποι κράτησαν τον χρόνο τους, τον πολύ χρόνο τον έφαγαν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις. Ορίστε κ. Γαβρά.
ΓΑΒΡΑΣ : Κ. Πρόεδρε δυο απαντήσεις έτσι γιατί η μια από αυτές είναι παραπλανητική ή μάλλον κακώς πληροφορημένη. Μιλάει ο κος Αλεξόπουλος για 900.000 ή για 1.000.000, θέλω να τον ενημερώσω ότι είναι κακώς ενημερωμένος. Ο προϋπολογισμός που συντάχτηκε την τελευταία χρονιά από τα δημοτικά ιατρεία, ξέρουν πάρα πολύ καλά όσοι ασχολούνται στους Δήμου, ότι δεν αποτυπώνει και τα έξοδα του νομικού προσώπου. Ο προϋπολογισμός ο συγκεκριμένος είχε 600.000 εκ των πραγμάτων συστατική πράξη, είχε 150-200.000 περίπου ταμειακό υπόλοιπο και μέσα εκεί προστέθηκαν άλλες 250.000 περίπου, τα χρήματα των εργαζομένων που κρατούνται για τις ασφαλιστικές τους εισφορές, τα οποία προστίθενται και αφαιρούνται δυο φορές. Ποτέ λοιπόν τα δημοτικά ιατρεία δεν χάλασαν πάνω από 550.000 € τον χρόνο και αυτό έγινε την τελευταία χρονιά εξαιτίας συγκεκριμένων καταστάσεων.
Παρέλαβα τα δημοτικά ιατρεία με 420.000 ταμειακό απολογισμό του 2006. Μπορεί όταν ήταν ο κος Ζορμπάς να ήταν 250.000, εγώ τα παρέλαβα με τον ταμειακό απολογισμό του 2006 με 420.000. την επόμενη χρονιά ήταν κάτω από 400.00 και την επόμενη πήγε στα 500.000 όπου εκεί μέσα ήταν και ο εξοπλισμός του τρίτου δημοτικού ιατρείου. Αυτά για να κλείνουμε αυτό το κεφάλαιο, όποιος θέλει παραπέρα μπορούμε να φέρουμε τα αναλυτικά στοιχεία. Δεν έχει κανένα νόημα να ταλαιπωριόμαστε παραπέρα άλλο εδώ.
Σε σχέση με την λειτουργία των δημοτικών ιατρείων στο παρελθόν. Την τετραετία νομίζω ότι όσοι ήταν σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα με άκουσαν από την πρώτη στιγμή, από την πρώτη μέρα που κόψαμε την πίτα τον Απρίλιο, τον Μάιο, ότι μίλησα εξαρχής ότι αποδέχομαι την παρούσα λειτουργία των δημοτικών ιατρείων, που κατά κύριο λόγο ήταν 70% συνταγογραφία και μπαίνουμε και στο καινούριο μοντέλο που θα ήθελα να είναι τα δημοτικά ιατρεία, η προληπτική ιατρική και η αγωγή υγείας. Τώρα, αν κάποιοι δεν είδαν επί τέσσερα χρόνια, πόσα καινούρια ιατρεία προληπτικής ιατρικής στήθηκαν, καπνίσματος, διαβητολογικού έλεγχου, διατροφικής υποστήριξης. Πόσοι δεν είδαν τις ημερίδες που έγιναν για μια σειρά ζητήματα, την οστεοπόρωση, το κάπνισμα, τον ζαχαροδιαβήτη, για όλους τους καρκίνους, όσοι δεν είδαν τέσσερα χρόνια καμπάνιες και τις κοπέλες, τις επισκέπτριες υγείας να βγαίνουν στην Αγίου Ιωάννου και να κάνουν χέρι  με χέρι διανομή φυλλαδίων και ενημέρωση στον κόσμο. Όσοι δεν είδαν τις τέντες για την οστεοπόρωση και τον καρκίνο του παχέους εντέρου. Όσοι δεν είδαν τα εκπαιδευτικά μαθήματα που έγιναν στους συλλόγους διδασκόντων, δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων. Ή τον σωματομετρικό έλεγχο που έγινε στα δημοτικά ιατρεία σαν συνέχεια αυτού που είχε ξεκινήσει ο Γιάννης ο Αργυρός ή τα σεμινάρια που έγιναν σε εργαζόμενους του Δήμου για να μάθουν την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Αν αυτά δεν τα είδε κανένας τέσσερα χρόνια, δεν μπορώ να πείσω εγώ τώρα ότι έγιναν, με συγχωρείτε. Αυτή όμως η δουλειά που γινόταν αυτά τα τέσσερα χρόνια, παράλληλα με την κλασσική δουλειά των δημοτικών ιατρείων, είναι αυτό που λέμε ότι τώρα πρέπει πλέον να νομοθετηθεί, να το ασπαστούμε και μας διευκολύνει η εξέλιξη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, για την οποία ήμουν τόσο καθαρός και τόσο ξεκάθαρος, που δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει ακόμα σύγχυση σ’ αυτό το πράγμα.
Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συγχέεται, μετά από τόση συζήτηση, η πρωτοβάθμια περίθαλψη με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ή με την προληπτική ιατρική και αγωγή υγείας. Δεν μπορώ να το καταλάβω γιατί αυτό συγχέεται.
Για την οικονομοτεχνική μελέτη. Κύριοι συνάδελφοι τα δημοτικά ιατρεία δεν γεννιούνται εκ του μηδενός, υπάρχουν αυτή την στιγμή τα δημοτικά ιατρεία και λειτουργούν, με ένα συγκεκριμένο κόστος. Και τι λέω εγώ έχοντας την γνώση της τετράχρονης διοίκησης; Ότι με το καινούριο μοντέλο θα χαλάμε λιγότερα απ’ ό,τι χαλάγαμε την προηγούμενη φορά. Σε τελική ανάλυση αυτό που κατατίθεται απόψε να ψηφίσουμε δεν είναι το συγκεκριμένο ένα, δυο, τρία. Ο τίτλος είναι μετεξέλιξη των δημοτικών ιατρείων. Δεν οριστικοποιούμε τίποτα συγκεκριμένο στο απόλυτα οργανωτικό, εξάλλου εσείς είστε στην φάση που συγκροτείτε τον καινούριο οργανισμό τον οποίο μαζί θα τον ψηφίσουμε και εκεί λοιπόν θα δούμε τις λεπτομέρειες. Αυτό λοιπόν που προτείνω εγώ απόψε να ψηφίσουμε, είναι ποια κατεύθυνση, ποιο περιεχόμενο θα θέλαμε να έχουν τα δημοτικά ιατρεία του αύριο. Θέλουμε λοιπόν να αντιμετωπίζουν τον μικρού βαθμού ιατρικό κίνδυνο και υπάρχει μια ολόκληρη σελίδα το τι δεν σημαίνει αυτό το πράγμα και το τι σημαίνει αυτό το πράγμα, στην εισήγηση που υπάρχει. Δεν θα ήθελα όμως να καταναλώσω τον χρόνο γι’ αυτό το πράγμα, θεωρώ ότι οι εισηγήσεις, γι’ αυτούς τουλάχιστον που ενδιαφερόντουσαν να έχουν άποψη, θα είχαν διαβαστεί.
Το δεύτερο λοιπόν που λέμε είναι να δώσουμε την κατεύθυνση της προληπτικής ιατρικής και αγωγής υγείας και όσον αφορά για το τμήμα των ειδικοτήτων, να μην αποκλείσουμε την εθελοντική προσφορά που μπορεί να γίνει από συνδημότες μας γιατρούς και για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση το αφήνω παντελώς ανοικτό και δεν το βάζω καθόλου στο τραπέζι, γιατί ακριβώς όπως είπα επίκεινται οι εξελίξεις με τον ΕΟΠΥ και αν έχουμε την νομική δυνατότητα. Και μάλιστα είμαι πολύ χαρακτηριστικός και απορώ, δεν το άκουσε ο κος συνάδελφος που είπα, αν είναι σε ατομικό επίπεδο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αν πάει όμως με μια λογική πάγιας μηνιαίας αντιμισθίας, δεν κλέβουμε από κανέναν τίποτα και θα καταφέρουμε πιθανότατα να κάνουμε και σύμβαση με τον ΕΟΠΥ.
Άρα λοιπόν η πρόταση που κατατίθεται να ψηφιστεί και νομίζω ότι δεν έχετε αντίρρηση, και ο κος Ζορμπάς νομίζω το κατάλαβε πάρα πολύ καλά και ο κος Βλάχος ακόμα καλύτερα, προτείνουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο προτείνουμε να μετεξελιχτούν τα δημοτικά ιατρεία και είναι τα τρία στοιχεία που σας είπα. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ορίστε κ. Κωβαίο, για δυο λεπτά.
ΚΩΒΑΙΟΣ : Η νέα τάξη των πραγμάτων επιβάλει μια ευρύτητα στο πως πρέπει να συμπεριφερθούμε πάνω σ’ αυτόν τον πολύ σημαντικό τομέα της υγείας. Θα πρότεινα να μην φύγει το θέμα, οι εισηγήσεις είναι καλές. Δεν θα πρέπει εδώ να παίξει καθόλου το πνεύμα του λαϊκισμού. Μέχρι τώρα τα ιατρεία, παρόλο αυτές τις δυσκολίες και τις ελλείψεις έχουν λειτουργήσει, έχουν παρέμβει μέσα σε πολλά σημεία, αυτά που οι προηγούμενοι ομιλητές αναφέρθηκαν και προστασία και ψυχολογική υποστήριξη κάναμε. Ήδη ετοιμάζεται το πρόγραμμα πρόληψης στα σχολεία όπου εκεί αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα στο πως πλέον θα παρέμβουμε, γιατί δεν έχουμε το απόλυτο δικαίωμα παρέμβασης. Στους γονείς έχουμε παρέμβει, στον καρκίνο του μαστού έχουν τοποθετηθεί άνθρωποι, έχουν κάνει τα σεμινάρια τους και γι’ αυτό χωρίς να προσληφθεί κανένας ο οποίος δούλεψε γι’ αυτήν την ιδέα και δουλεύει και θα δουλέψει, εγώ θα ήθελα να ανοίξουμε έναν δεύτερο γύρο, έναν μεγαλύτερο γύρο, ένα Δημοτικό συμβούλιο που μπορεί να έχουν προηγηθεί οι παρατάξεις και οι σύμβουλοι τους και να καταλήξουμε σε ένα τελειωτικό συμβούλιο που θα ολοκληρώνει και τον σχεδιασμό του Δήμου μας εδώ σαν θέσεις και σαν απόψεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Λοιπόν, καταρχάς νομίζω το είπα και προηγουμένως, ότι όλοι είμαστε στην κατεύθυνση τα ιατρεία να μετεξελιχθούν. Να μετεξελιχτούν σε πρόληψη και σε αγωγή υγείας, αυτό το οποίο προβλέπει και το διαδημοτικό δίκτυο και που πιστεύουμε και εμείς. Επειδή σήμερα δεν μπορούμε να πάρουμε καμία απόφαση, λήψη απόφασης σε τι; Σ’ αυτό συμφωνούμε όλοι. Ο κος Κουβόπουλος έκανε μια πρόταση, να γίνει μια επιτροπή από τις παρατάξεις, ανθρώπων που έχουν σχέση με το αντικείμενο και η διοίκηση με την κα Μητροπούλου και πιθανών κάποιον άλλον που θα ορίσουμε, να δουλέψουν πάνω σ’ αυτό το θέμα, σε συνεργασία με το διαδημοτικό δίκτυο και μετά από δυο – τρεις μήνες, εξάλλου δεν είναι κάτι το οποίο θα το αποφασίσουμε σε δέκα μέρες και ούτε χρειάζεται και βιασύνη. Να το φέρει και να το ψηφίσουμε στο Δημοτικό συμβούλιο. Αυτή είναι η πρόταση της διοίκησης.
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ :  Να ρωτήσω κάτι διαδικαστικά κ. Πρόεδρε. Να πούμε ότι αποδεχόμαστε σε γενικές γραμμές τα δημοτικά ιατρεία πρέπει να πάνε προς μια νέα κατεύθυνση πάνω στην εισήγηση και να προχωρήσουμε υλοποιώντας αυτό μέσα από μια επιτροπή που θα συστήσει το Δημοτικό συμβούλιο, αυτή δεν είναι η πρόταση;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Αποχωρεί ο κος Αλεξόπουλος. Ήταν σαφής και ο εισηγητής, είπε τι περιμένει να ψηφίσει το Σώμα, αυτό ακριβώς. Ορίστε κ. Σταθόπουλε.
ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ : Νομίζω ότι το θέμα ή πρέπει να το δούμε σε μια προσπάθεια να συμφωνήσουμε στην βασική δομή των δημοτικών ιατρείων, στην μελλοντική μορφή των δημοτικών ιατρείων ή αλλιώς να μην φτάσουμε σε ψηφοφορίες που ένας δίνει την αίσθηση ότι αρνείται την βασική σκέψη του άλλου. Θεωρώ ότι η εισήγηση του Μιχάλη του Γαβρά έχει ως πυρήνα την προληπτική ιατρική, εκεί πρέπει να βρούμε τις εκφράσεις και τον τρόπο που θα συμφωνήσουμε. Έχει μπει από εμάς ένα πρόβλημα όσον αφορά το από εκεί και πέρα, τα έκτακτα, αλλά μη οξέα, αυτό που λες αγαπητέ Μιχάλη, είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να απαντηθεί αν δεν ξεκαθαρίσουν ορισμένα πράγματα σήμερα από την διοίκηση του Υπουργείου, από την κεντρική κατεύθυνση του Υπουργού και του Υπουργείου.
ΓΑΒΡΑΣ : "Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου".
ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ : Συμφωνώ, αλλά ωστόσο επειδή είναι σε εκκρεμότητα όλη η ιστορία του ΕΟΠΥ για όλο αυτό που γίνεται, εγώ νομίζω ότι σήμερα μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι τα δημοτικά ιατρεία θα έχουν ως βασική τους φροντίδα την προληπτική ιατρική και την αγωγή υγείας και βεβαίως με ιδιαίτερη αναφορά στα σχολεία που έχω την γνώμη ότι λείπει από την εισήγηση κάπως αυτή η αναφορά και από εκεί και πέρα να δούμε όλες αυτές τις λεπτομέρειες τις οποίες μπαίνεις, γιατί αυτό είναι ένα ολόκληρο θέμα η οστεοπόρωση ας πούμε πως θα κάνουμε εκτίμηση κινδύνου οστεοπόρωσης;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Κ. Σταθόπουλε με συγχωρείτε, αφού ο εισηγητής προσδιόρισε τι αναμένει να ψηφιστεί από το Σώμα. Ο κος Κουβόπουλος
ΚΟΥΒΟΠΟΥΛΟΣ : Δεν έχω να πω τίποτα παραπάνω. Έκανα μια πρόταση και νομίζω ότι το σωστό αυτό είναι, αν θέλουμε να πάρουμε μια σωστή απόφαση από εκεί και πέρα εσείς είστε η πλειοψηφία, εσείς αποφασίζετε.
Θέλω να πω το εξής κ. πρόεδρε. Τέτοια σημαντικά ζητήματα δεν μπορεί να έρχονται να συζητιούνται μέσα σε άλλα πέντε – έξι- δέκα, είναι σοβαρά θέματα αυτά, δεν μπορεί να πνίγονται μέσα σε άλλα θέματα και τα άλλα θέματα να πνίγονται σ’ αυτό. Δηλαδή έχουμε τώρα τρεις ώρες περίπου και μιλάμε γι’ αυτό το θέμα, είναι ένα θέμα που θέλει δεκαπέντε ώρες συζήτηση, δεν θέλει τρεις. Τώρα τι θα γίνει, θα αρχίσει ένας – ένας να την κάνει, να φεύγει, με ελαφρά πηδηματάκια, θα μείνουμε οι δυο μας, πάνε όλα τα άλλα θέματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Αν αναφέρεστε για το δικό σας, μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι θα το φέρουμε στο επόμενο Δημοτικό συμβούλιο ψηλά.
ΚΟΥΒΟΠΟΥΛΟΣ : Δεν είναι μόνο το δικό μου κ. Πρόεδρε, είναι ορισμένα θέματα που άπτονται συζητήσεως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ορίστε κ. Δήμαρχε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Έκανα μια συγκεκριμένη πρόταση, απλή και κατανοητή, ότι ανεξάρτητα την εισήγηση δεν μπορούμε να την ψηφίσουμε του κου Γαβρά όλη, αυτή την στιγμή, δεν είναι επεξεργασμένη, πρέπει να επεξεργαστεί από μια επιτροπή που θα ορίσει το Σώμα. Η πρόταση είναι μια που καταθέτουμε εμείς, ότι ο στόχος στο απώτερο μέλλον είναι η μετεξέλιξη των δημοτικών ιατρείων σε προληπτική ιατρική και αγωγή υγείας. Και θα δημιουργήσουμε επιτροπή εργασίας όπου στην πορεία που θα προκύψει και το ΕΟΠΥ που θα πάρει κάποιες αποφάσεις, να δούμε τι θα γίνει και εκεί, όπου θα δουλέψει το θέμα των δημοτικών ιατρείων και θα δούμε στο μέλλον πως θα το λειτουργήσουμε. Απλό είναι και νομίζω ότι σ’ αυτό θα συμφωνήσουμε όλοι.
ΓΑΒΡΑΣ : Κ. Πρόεδρε νομίζω ότι είναι σαφές. Αποδεχόμαστε λοιπόν ότι υπάρχει αναγκαιότητα μετεξέλιξης των δημοτικών ιατρείων στην κατεύθυνση της λειτουργίας ως κέντρο προληπτικής ιατρικής και αγωγής υγείας. Αυτό είναι το ρεζουμέ όλης της πρόταση. Συμφωνούμε λοιπόν σ’ αυτό το πράγμα και φτιάχνουμε την επιτροπή την οποία αν θέλετε να μελετήσει τις λεπτομέρειες της εφαρμογής της πρότασης. Ίδια πρόταση είναι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Σε ψηφοφορία λοιπόν η πρόταση την οποία έκανε ο κος δήμαρχος και την αποδέχεται και ο κος Γαβράς ο οποίος είναι ο εισηγητής, η οποία λέει, ότι η κατεύθυνση των δημοτικών ιατρείων είναι να γίνουν κέντρα προληπτικής ιατρικής και αγωγής υγείας και ότι θα οριστεί επιτροπή από όλες τις παρατάξεις, η οποία θα δει πως αυτό μπορεί να υλοποιηθεί. Αυτό ψηφίζουμε.
    Η κα Δάβαρη ναι, ο κος Παναγόπουλος ναι, ο κος Κωβαίος ναι, η κα Καψοκεφάλου ναι, ο κος Λέκκας ναι, ο κος Ησαΐας.
ΗΣΑΪΑΣ : Ο κος Γαβράς μιλάει για μετονομασία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Κύριε Ησαΐα γίνεται ψηφοφορία τώρα. Μετεξέλιξη λέει. Ναι ο κος Ησαΐας, ο κος Τσιαμπάς όχι, ο κος Κωστόπουλος ναι, η κα Μπράμη ναι, ο κος Σάρκουλας ναι, ο κος Αλεφαντής ναι, ο κος Κωνσταντακόπουλος ναι, η κα Παπαδοπούλου ναι, ο κος Παύλου ναι, η κα Πανουσοπούλου ναι, ο κος Καζάκος ναι, ο κος Κρητικίδης ναι, ο κος Γιαννακόπουλος ναι, η κα Δημητρίου ναι, ο κος Γαβράς ναι, ο κος Γουργούλης ναι, ο κος Σταθόπουλος ναι, ο κος Βλάχος ναι, ο κος Κουβόπουλος ναι, ο κος Τσιμπουκάκης όχι, ο κος Γκιζιώτης όχι, η κα Αντιπρόεδρος ναι, ο πρόεδρος ναι, ο κος Σιδέρης ναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου