Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Απολογισμός πρώτου χρόνου στην Κοινωνική Πολιτική


Απολογισμός πρώτου χρόνου στην Κοινωνική Πολιτική
(Τοποθέτηση στην Ειδική Απολογιστική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου)

του Μιχάλη Γαβρά, Δημοτικού Συμβούλου

Είναι γεγονός πως ο απολογισμός που διαβάστηκε απόψε από τον Δήμαρχο, μόνο απολογισμός δεν ήταν. Μόνιμο μοτίβο και καταθλιπτική επανάληψη το: «παραλάβαμε καταστροφή και διαφθορά και κάναμε σε ένα χρόνο εξυγίανση». Ακόμα και η Κοινωνική Πολιτική συμπεριελήφθη στους τομείς που εξυγιάνθηκαν. Μάλλον για κάποια άλλη πόλη θα μιλούσε ή κάποια άλλη πόλη θα είχε στο μυαλό του.
Η πραγματικότητα ομολογούμενη από όλους, είναι πως την προηγούμενη τετραετία, ειδικότερα στον κοινωνικό τομέα, όλα τα Νομικά Πρόσωπα, που παρείχαν υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας, είχαν απογειώσει την ποιότητα και την ποσότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Να αναγνωρίσουμε πως ήταν άλλες εποχές, με οικονομική ευμάρεια και επάρκεια προσωπικού, σε αντίθεση με την σημερινή οικονομική στενότητα και μείωση προσωπικού. Όμως ήταν γεγονός πως την προηγούμενη τετραετία προσφέρθηκαν μοναδικές υπηρεσίες στους δημότες, από όλα τα νομικά πρόσωπα.
Ένα χρόνο τώρα, όχι μόνο δεν έγινε τίποτε καινούριο, αντίθετα καταργήθηκαν μια σειρά δράσεις ιδιαίτερα του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής. Ήταν δράσεις χωρίς χρηματικό κόστος.
Το κλείσιμο του 3ου Δημοτικού Ιατρείου στα Πευκάκια, ήταν βιαστική και λανθασμένη ενέργεια. Εκτός του ότι αποτελούσε τοπόσημο για την παρουσία του Δήμου σ’ αυτή τη γειτονιά, εκτός του ότι σ’ αυτό το χώρο επενδύθηκε πολλή προσωπική εργασία πολλών ανθρώπων για να λειτουργήσει, αποτελούσε πλέον περιουσία του Δήμου. Θα μπορούσε να κρατηθεί. Ήταν ο καλύτερος χώρος στην καλύτερη τοποθεσία για να υλοποιηθεί η μετεξέλιξη  των Δημοτικών Ιατρείων στη νέα τους μορφή, σε Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας, που πρόσφατα ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Μάλλον όμως ήταν ψήφος αναγκαστική, δεν την πιστεύετε.
Οι περισσότερες από τις δράσεις  Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας είναι δράσεις χωρίς κόστος και θα μπορούσαν να γίνουν με το υπάρχον προσωπικό. Δεν έγινε τίποτε. Ακόμα και οι εργαστηριακές εξετάσεις σταμάτησαν να γίνονται.
Προσωπικά με στενοχωρεί να ακούω για την σημερινή υπολειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων. Το παλιό μοντέλο της λειτουργίας τους ως κέντρο συνταγογράφησης, με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογραφίας πέθανε. Ας φτιάξουμε το νέο μοντέλο που έχει ανάγκη η πόλη, να συνεχίσουμε τις δράσεις Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας, να το μετεξελίξουμε σε Κέντρο Πρώτων Βοηθειών.
Στους Παιδικούς Σταθμούς μειώσατε τις παροχές και τις εξυπηρετήσεις αυξάνοντας ταυτόχρονα τα τροφεία.
Στα ΚΑΠΗ μετά τις αρχικές αρνήσεις, καταγράφηκε μια θεαματική υπαναχώρηση χωρίς σχέδιο, χωρίς άποψη για τον ρόλο των ΚΑΠΗ στις σημερινές συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας του τόπου.
Στο Εθελοντισμό, στο θεσμό με τον οποίο διακηρύσσατε πως θα λύσετε πολλά προβλήματα, επενδύσατε με τα λόγια και απουσίασαν οι πράξεις. Πέρασε ολόκληρη χρονιά το 2011, χρονιά που είχε ανακηρυχτεί ως Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού και δεν έγινε καμιά δράση προσέλκυσης Εθελοντών, καμιά προσπάθεια οργάνωσης του Εθελοντισμού.
Βρήκατε σε εξέλιξη μια θεσμική προσπάθεια Οργάνωσης των εθελοντικών δράσεων της πόλης σε ένα ενιαίο Τοπικό Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης και το εγκαταλείψατε.
Ανακηρύξατε το 2012 Έτος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το μόνο που εξαγγείλατε είναι το Κοινωνικό Παντοπωλείο, υποθηκεύοντας εξ αρχής την Ηθική διάσταση στη λειτουργία του ορίζοντας μια μονοπαραταξιακή Επιτροπή για την διοίκησή του. Αγνοήσατε την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του Δημοτικού Συμβουλίου, που διασφαλίζει και αποτρέπει τις υπόνοιες για ψηφοθηρική εκμετάλλευση ενός τόσο σημαντικού θεσμού. Είναι λάθος σας και μπορείτε έστω και τώρα να το διορθώσετε.
Κατά τα άλλα κανένα σχέδιο, κανένας στόχος. Δεν μιλάμε για όραμα που θέλει χρόνο για να υλοποιηθεί. Δυστυχώς οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες, που μόνο σε άμεσες και επείγουσες πράξεις μπορούμε να αναφερόμαστε. Δεν έχετε πλέον την πολυτέλεια του χρόνου, που υπήρχε στο παρελθόν.
Ακόμα και σε αυτό το τομέα, μέχρι αυτή τη στιγμή έχουμε δει μόνο κάποιες επικοινωνιακές ενέργειες και αποσπασματικές φιλανθρωπικές κινήσεις που δεν μπορούν να συγκροτήσουν ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση παρέμβασης.
Ακόμα και στο θεσμικό επίπεδο έχουμε πλήρη οπισθοχώρηση. Η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του Δημοτικού Συμβουλίου, ένας πρωτοποριακός θεσμός, που γεννήθηκε εδώ και τριάντα χρόνια στην Αγία Παρασκευή, έχει απαξιωθεί και καταργηθεί στην πράξη.
Αυτός είναι ο απολογισμός σας και είναι αρνητικός. Παρά την αναγνώριση των δυσκολιών που έφερε ο Καλλικράτης.
Οι εξαγγελίες σας για το 2012, πάσχουν. Έχετε όμως το χρόνο να αλλάξετε. Αυτό είναι και το νόημα της απολογιστικής διαδικασίας.
Να ανασυγκροτήσουμε το Τοπικό Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι εργασίας, όλους τους φορείς εθελοντικής κοινωνικής προσφοράς της πόλης.
Να γίνει η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, το επιτελικό όργανο αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων του Δήμου μας, με την αξιοποίηση του Εθελοντισμού και την προσφορά των απαραίτητων κοινωνικών υπηρεσιών πρόνοιας και αλληλεγγύης.
 Να γίνει η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του Δημοτικού Συμβουλίου, το εργαλείο σχεδιασμού της κοινωνικής προστασίας.
Μπορείτε να το κάνετε. Αρκεί να διαβουλευτείτε, να ακούσετε και άλλες απόψεις, να συζητήσετε, να σπάσετε τον μονοπαραταξιακό εγωισμό και απομονωτισμό και να λειτουργήσετε τα θεσμικά συμβουλευτικά όργανα.
Ως δημαρχεύουσα παράταξη θα εισπράξετε τα περισσότερα.
Μαζί με σας θα κερδίσει η πόλη. Αυτό είναι το ζητούμενο και για μας.

Αγία Παρασκευή 15.12.2011
 Δημοσιεύθηκε:
1. http://www.agiaparaskevi-guide.gr/dimotikes/?p=1847
2. ΠΕΡΙΣΚΟΠΗΣΗ ν.258/3.2.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου