Επειδή ο θόρυβος από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να αναρτηθεί η φωτογραφία του Παπαγιάννη που διετέλεσε κοινοτάρχης πριν το 1962 και διορισμένος από την χούντα δήμαρχος συνεχίζεται, με κυρίαρχο στοιχείο τον λαϊκισμό και την παραπληροφόρηση, υποχρεώνομαι να τοποθετηθώ μια και στην διαδικασία του Δημ.Συμβουλίου κατέθεσα ξεχωριστή πρόταση και όσον αφορά το σκεπτικό και όσον αφορά την τελική πρόταση η οποία στη τελική ψηφοφορία καταψηφίστηκε.
Η διαφορά της δημοκρατίας από τις μονοδιάστατες πολιτικές αντιλήψεις, είναι ο σεβασμός των απόψεων, της διαφοράς των αποχρώσεων και των διαφοροποιήσεων.
Οι μονοδιάστατες πολιτικές αντιλήψεις αντίθετα θεωρούν τα πάντα πως είναι είτε «άσπρο είτε μαύρο», ή από την άλλη πλευρά όπως λέει ο λαός «άσπρος σκύλος, μαύρος σκύλος όλοι οι σκύλοι μια γενιά». Ιστορικά αυτές οι αντιλήψεις έχουν πάρει συγκεκριμένες μορφές και έχουν καταδικαστεί ως αποτυχημένες.
Έτσι και τώρα, εκτός από την αυθαίρετη ερμηνεία και παραποίηση των πρακτικών και της τελικά ψηφισθείσας απόφασης, αγνόησαν τις διαφοροποιήσεις και την ουσία της διαφορετικής πρότασης που κατέθεσα και τις «τσουβάλιασαν» και τις δυο μαζί καταδικάζοντάς τες.
Η πρόταση της πλειοψηφίας, παρ’ ότι θεωρητικά μπορεί να έχει μια βάση, πρακτικά αναιρείται μια και όπως μπορεί να διαπιστώσει ο επισκέπτης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου δεν φαίνεται πουθενά πως η αναρτημένη φωτογραφία του εκλιπόντος Παπαγιάννη αντιστοιχεί στον εκλεγμένο κοινοτάρχη της Αγίας Παρασκευής και όχι στο διορισμένο από την δικτατορία δήμαρχο της πόλης.
Αυτό ήταν και το τέχνασμα ή αλλιώς το «φύλλο συκής» το οποίο η πλειοψηφία επέλεξε να χρησιμοποιήσει για να κρύψει τις προθέσεις της.
Η πρόταση που κατατέθηκε από μένα και που προέβλεπε την τοποθέτηση ξεχωριστής πινακίδας κάτω από όλες τις φωτογραφίες με τις χρονολογίες που ο καθένας διετέλεσε κοινοτάρχης ή δήμαρχος, αποκάλυπτε ακριβώς αυτό που είχε συμβεί. Ο Παπαγιάννης διετέλεσε κοινοτάρχης της πόλης πριν το 1962 και διορισμένος δήμαρχος από την χούντα (1967-1973) και οι ξεχωριστές πινακίδες αποκάλυπταν αυτό ακριβώς που η πλειοψηφία δεν ήθελε να φανεί.
Όσον αφορά την άλλη πλευρά, την άλλη αντίληψη, είναι προφανές πως σπεκουλάρει και προσπαθεί να κερδοσκοπήσει πάνω στο αντιχουντικό πνεύμα του λαού. Είναι γνωστές πρακτικές με προσωρινά κέρδη, αλλά καταδικασμένες ιστορικά.
Η πρότασή μου είχε ως βασικό σκεπτικό πως η ιστορία δεν μπορεί να αναιρεθεί ως γεγονός, μπορεί όμως να δεχθεί αξιολογήσεις θετικές και αρνητικές. Ενώ επίσης είναι πλέον κοινή γνώση πως λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του «δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει».
Το ιστορικό γεγονός λοιπόν είναι πως ο Παπαγιάννης διετέλεσε κοινοτάρχης Αγίας Παρασκευής πριν το 1962 και διορισμένος δήμαρχος από την χούντα (1967-1973). Και αυτό δεν μπορούν και δεν πρέπει να το κρύψουν από την πόλη. Μια πόλη που είδε τον πληθυσμό της να αυξάνει ραγδαία από την δεκαετία του 80 και έπειτα και όπως είναι φυσικό ελάχιστοι γνωρίζουν την ιστορία της.
Καταγγέλλω λοιπόν πως η καταψήφιση της πρότασής μου είχε σαν στόχο την παραποίηση και την απόκρυψη της ιστορικής πραγματικότητας.
Αγία Παρασκευή 22.2.2012
Μιχάλης Γαβράς
Δημοτικός Σύμβουλος
http://gavrasmichael.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου