Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Δραστηριότητες Δημοτικών Ιατρείων 2009


 Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009


ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΕΚΟΨΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΑ ΤΟΥΣ

Εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας διοργάνωσαν από κοινού τα Δημοτικά Ιατρεία και το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αγίας Παρασκευής, τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009, στο 3ο Γυμνάσιο στο Κοντόπευκο
Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος, χαιρέτισε την εκδήλωση και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των Δημοτικών Ιατρείων και του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου καθώς και για την προσπάθεια που κάνει ο υπεύθυνος της Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων κ. Μιχάλης Γαβράς.  Η προσφορά του δεν παραμένει μόνο στη δράση των Δημοτικών Ιατρείων αλλά επεκτείνεται και στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής μέσω του οποίου προωθούντα και άλλα κοινωνικά θέματα, όπως πρόσφατα το δράμα των Παλαιστινίων στη Γάζα. Οφείλουμε, είπε ο Δήμαρχος, σε τέτοια θέματα να δείχνουμε αυξημένη ευαισθησία, όπως εξάλλου πάντα Διοίκηση, εργαζόμενοι, παρατάξεις, χρήστες, και το κοινό της πόλης μας δείχνουν πως διαθέτουν.
Ο Πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων και υπεύθυνος του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου κ. Μιχάλης Γαβράς, στο χαιρετισμό του, παρουσίασε τους καλεσμένους εκπροσώπους φορέων της πόλης που στηρίζουν τις προσπάθειες και τις δραστηριότητες της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου και που εκ των πραγμάτων αποτελούν το Τοπικό Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης. Φιλοσοφία μας είναι,  συνέχισε ο κ. Γαβράς, να συγκροτήσουμε ένα Τοπικό Δίκτυο Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, με σεβασμό στην αυτονομία των άλλων φορέων. Αναφερόμενος στην δράση του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, επισήμανε: 
  • Την σύνταξη μελέτης για την Οργάνωση του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής
  • Την ανάθεση εκπόνησης μελέτης  για τις ανάγκες της Νεολαίας της Αγίας Παρασκευής και πως αυτές θα εξυπηρετηθούν.
  • Την ανάθεση εκπόνησης μελέτης με την διενέργεια κοινωνικής έρευνας για τους ηλικιωμένους που δεν εξυπηρετούνται από κανένα Νομικό Πρόσωπο ώστε να διερευνηθούν οι ανάγκες που έχουν και πως μπορούν να σχεδιαστούν πολιτικές για την κάλυψή αυτών των αναγκών.
Αναφερόμενος στην πορεία των Δημοτικών Ιατρείων, παρουσίασε την φιλοσοφία και τους στόχους που έχουν τεθεί και που, όπως είπε: «τα Δημοτικά Ιατρεία δεν έχουν ως στόχο να καλύψουν τις ελλείψεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), ούτε να μετατραπούν σε ΙΚΑ, αλλά να καλύψουν ένα τομέα που δεν μπορεί να τον υπηρετήσει κανένας άλλος φορέας καλύτερα από τα Δημοτικά Ιατρεία αυτόν της Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας. Για το σκοπό αυτό θα ζητήσουμε στήριξη εκτός από την πολιτεία και από το Δημοτικό Συμβούλιο που όπως μας διαβεβαίωσε ο Δήμαρχος θα την έχουμε. Επίσης αναφέρθηκε στους στόχους των Δημοτικών Ιατρείων για το άμεσο μέλλον που είναι η δημιουργία 3ου Δημοτικού Ιατρείου στα Πευκάκια και το οποίο σχεδιάζεται να είναι το Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας για όλο τον Δήμο. Σε αυτό το Ιατρείο προγραμματίζεται να ξεκινήσουν τα Ιατρεία παθήσεων όπως οστεοπόρωση, άνοια, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, προαθλητικός έλεγχος  κ.ά).
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Φωτόπουλος εκ μέρους της δημοτικής παράταξης «Πόλη για τους Πολίτες» ο οποίος επεσήμανε ότι αξίζουν συγχαρητήρια για το έργο των Δημοτικών Ιατρείων και να συνεχίσουν με την ίδια αγάπη να προσφέρουν κοινωνικό έργο.
Επίσης, ο επικεφαλής της παράταξης Συνεργασία Πολιτών κ.Γιάννης Σταθόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι έχουν αφιερώσει πράγματι χρόνο δουλειάς ο Πρόεδρος και το προσωπικό των Δημοτικών Ιατρείων για κοινωνική προσφορά. Εμείς είπε στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια και όλοι μαζί έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμα.
Παρών και ο επικεφαλής της παράταξης κ. Ανδρέας Γκιζιώτης ο οποίος μαζί με τις ευχές για καλή χρονιά αναφέρθηκε και στο παλαιστινιακό ζήτημα.
Παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Σκουλάς ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Καίτη Μοσχονά, Πωλέττα Πολίτη και Γιάννης Γουργούλης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και Πρόεδροι των Νομικών Προσώπων του Δήμου Κατερίνα Φλατσούση – Πρωτοσυγγελίδου (Δημοτική Βιβλιοθήκη), Μαργαρίτα Δημητρίου (ΔΕΒΣΑΠ), Γιάννης Μυλωνάκης (Αθλητικός Οργανισμός), ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ» Παναγιώτης Βαβουγυιός, ο Πρόεδρος των Κατοίκων Τσακού κ. Βασίλης Σαβίδης, ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Πευκακίων κ. Γιώργος Γεωργίου, καθώς και ο πρ. Πρόεδρος κ. Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΑΜΕΑ «ΑΡΓΩ» κ. Γιώργος Ρόρης, ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Πρεσβείας κ. Mustafa Battikhi, η Διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου κ. Κατερίνα Μάσκα, η Διευθύντρια του Παιδικού Σταθμού (πρ. ΙΒΣΑ) κ. Τόνια Παπαντωνίου, ο Διευθυντής του 3ου Γυμνασίου κ. Μπαϊρακτάρης, όλοι οι εργαζόμενοι στα Δημοτικά Ιατρεία και στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και πολύς κόσμος.





Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου

Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2009

Την Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου, στις 2 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 3ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής, το δεύτερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για τους Τοπικούς Υπεύθυνους του προγράμματος ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ όπου παρουσιάστηκαν συγκεκριμένες οδηγίες εφαρμογής της πρώτης θεματικής ενότητας ‘Κινούμαστε και μας αρέσει’ που θα αναπτυχθεί για αυτό το εξάμηνο και στοχεύει στην προώθηση της φυσικής δραστηριότητας.
Το πρόγραμμα ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ ξεκίνησε να υλοποιείται σε 5 πόλεις της Ελλάδας το Δεκέμβριο του 2008. Στις 3&4 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε το πρώτο εκπαιδευτικό σεμινάριο για τους Τοπικούς Υπεύθυνους Προγράμματος καθώς και τους επαγγελματίες υγείας που θα τους πλαισιώνουν σε αυτή την προσπάθεια και δόθηκαν οι γενικές κατευθυντήριες οδηγίες και συμβουλές για τις πρώτες ενέργειες εγκατάστασης του προγράμματος στην πόλη.
Ακολουθώντας τις συστάσεις του Εθνικού Συντονισμού, τον Ιανουάριο έγιναν στις συμμετέχουσες πόλεις οι πρώτες επαφές και συναντήσεις με τοπικούς φορείς και όλες τις εμπλεκόμενες δημοτικές υπηρεσίες ώστε όλοι να είναι ενημερωμένοι για την ύπαρξη του προγράμματος και να συμβάλλουν με τη σειρά τους στην καλύτερη και ομαλότερη εγκατάστασή του στην πόλη.
Στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος, η ομάδα Εθνικού Συντονισμού του προγράμματος παρέχει, στους Τοπικούς Υπευθύνους, μέσα από εκπαιδευτικά σεμινάρια και συνεχή επαφή, τις κατάλληλες κατευθυντήριες οδηγίες και το απαραίτητο έντυπο υλικό ώστε αυτοί με τη σειρά τους να εφαρμόσουν τη μεθοδολογία ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by EPODE στις πόλεις τους.
Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων Μιχάλης Γαβράς, ο εκπρόσωπος του Παλαιού Φαλήρου Χρήστος Παπανικολάου (Ολυμπιονίκης), η εκπρόσωπος της Αργυρούπολης Χριστίνα Φοντόρ και όλη η Τοπική Ομάδα της Αγίας Παρασκευής με τις Μαρία Κελεσίδη - Τοπική Υπεύθυνη, Μαργαρίτα Οκτωράτου – Κλινική Διαιτολόγο Διατροφολόγο, Ολγάνθη Γιαννησοπούλου και Μαρίνα Χρύσου – Επισκέπτριες Υγείας των Δημ.Ιατρείων, Σπύρος Σπύρου – Φυσίατρος του ΟΑΔΑΠ και οι υπεύθυνες της Συντονίστριας Εταιρείας NOSTUS.




27.3.2009

Επιμορφωτικό Σεμινάριο: ”Πρώτες Βοήθειες στο χώρο του σχολείου”

Τα Δημοτικά Ιατρεία Αγίας Παρασκευής, διοργάνωσαν Επιμορφωτικό Σεμινάριο με θέμα ”Πρώτες Βοήθειες στο χώρο του σχολείου”.στοχεύοντας στην σωστή ενημέρωση , ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να μπορούν να προσφέρουν σε περίπτωση ατυχήματος ή εκτάκτου ανάγκης τις Πρώτες Βοήθειες μέχρι τη στιγμή που θα φτάσει η Επείγουσα Προνοσοκομειακή Φροντίδα (Ε.Κ.Α.Β.).
Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο 9ο Δημοτικό Σχολείο την Πέμπτη  26 και την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009 το απόγευμα, εκτός ωραρίου λειτουργίας του σχολείου, μετά από  πρόσκληση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι μας επισήμαναν την σοβαρότητα των έκτακτων ιατρικών προβλημάτων και ατυχημάτων, με τα οποία πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι οι εκπαιδευτικοί, κατά την διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
Στην έναρξη του Σεμιναρίου, ο πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων Μιχάλης Γαβράς, ευχαρίστησε για την πρόσκληση και συνεχάρη ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς και τον Διευθυντή του 9ου Δημοτικού Σχολείου κ.Σουήδα Κωσταντίνο, για την ευαισθητοποίηση και την θέληση να επιμορφωθούν στις «Πρώτες Βοήθειες» και μάλιστα εκτός ωραρίου λειτουργίας του σχολείου.
Συνεχίζοντας ο κ.Γαβράς, επισήμανε πως αυτό το Σεμινάριο αποτελεί μια ακόμα εκδήλωση ενταγμένη στην νέα κατεύθυνση λειτουργίας των Δημοτικών Ιατρείων, αυτήν της Προληπτικής Ιατρικής και της Αγωγής Υγείας. 
Το σεμινάριο είναι βασισμένο στην σύγχρονη βιβλιογραφία για τις Πρώτες Βοήθειες και στις τελευταίες Ευρωπαϊκές Οδηγίες για την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ERC Guidelines 2005) της Ε.Ε. Παρέχει εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες, στην βασική υποστήριξη ζωής και τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή καθώς και την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων στο χώρο του σχολείου.
Ολοκληρώθηκε σε δύο συναντήσεις στο σχολικό χώρο. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε με θεωρητική παρουσίαση, με τη χρήση power point, την επίδειξη χειρισμών Πρώτων Βοηθειών & την πρακτική εξάσκηση με τη χρήση προπλασμάτων, από το επιστημονικό προσωπικό των Δημοτικών Ιατρείων, τον Καρδιολόγο Δημοσθένη Αβραμίδη και τις Επισκέπτριες Υγείας Μαρίνα Χρύσου και Ολγάνθη Γιαννησοπούλου.
Τα θέματα που αναλύθηκαν ήσαν:
·          Εισαγωγή στις Πρώτες  Βοήθειες
·          Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση - Χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή
·          Αναπνευστικές επείγουσες καταστάσεις
·          Πνιγμός – Απόφραξη αναπνευστικών οδών από ξένα σώματα
·          Κακώσεις των Οστών, Αρθρώσεων και Μυών
·          Τραυματισμοί
·          Αιμορραγίες, Ρινορραγία
·          Εγκαύματα
·          Δηλητηριάσεις
·          Τσιμπήματα
Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο Σεμινάριο, πέρα από την γραπτή αξιολόγηση που κλήθηκαν να καταθέσουν, έδειχναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για όσα μάθαιναν συγκροτημένα και με επιστημονική ακρίβεια. Το επιστημονικό προσωπικό των Δημοτικών Ιατρείων, δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για τα θέματα που παρουσιάζονταν, ξεδιαλύνοντας λαϊκούς μύθους και δοξασίες που έχουν εντυπωθεί για τις Πρώτες Βοήθειες.
Τα Δημοτικά Ιατρεία αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν τον Πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας  κ.Β. ΠΥΡΓΑΚΗ και τον Πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας Καρδιοαναπνευστικής Ανάζωογώνησης κ.Ν ΝΙΚΟΛΑΟΥ, για την ευγενική χειρονομία να προσφέρουν τα υλικά για το σεμινάριο της καρδιοαναπνευτικής

9o Δημοτικό Σχολείο












Τρίτη 31/3/2009

ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΑΙΔΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

Ξεκίνησε πριν το Πάσχα και συνεχίζεται το πρόγραμμα Προαθλητικού Ελέγχου Παίδων και Εφήβων στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου μας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε την Τρίτη 31/3/2009 με τους μαθητές της Α και Β τάξης του 3ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, επεκτεινόμενο στους μαθητές του 4ου Γυμνάσιου.
Όπως μας δήλωσε ο Πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων Μιχάλης Γαβράς, «τα Δημοτικά Ιατρεία της Αγίας Παρασκευής, μεριμνώντας για την ασφαλή συμμετοχή των νέων στην άθληση, σχεδίασαν και υλοποιούν αυτό το πρόγραμμα Προαθλητικού Ελέγχου Παίδων και Εφήβων, έχοντας σκοπό να αναγνωριστεί πιθανό καρδιολογικό νόσημα, που μπορεί να αποβεί επικίνδυνο κατά την συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες. Περιστατικά Αιφνίδιου Καρδιακού Θανάτου (ΑΚΘ), σε νέους αθλητές προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία καθώς τα άτομα αυτά θεωρούνται συνήθως απόλυτα υγιή.
Το πρόγραμμα είναι σύμφωνο με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, που προτείνει στον αρχικό έλεγχο όλων των αθλούμενων, την λήψη ιστορικού, την  φυσική εξέταση και την διενέργεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Οι εξεταζόμενοι, οι οποίοι παρουσιάζουν παθολογικά ευρήματα, παραπέμπονται για περαιτέρω έλεγχο». Συνεχίζοντας ο Μιχάλης Γαβράς μας διαβεβαίωσε πως «θα συνεχίζουμε μ' αυτόν τον τρόπο να υποστηρίζουμε τις αθλητικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι  νέοι μας, προασπίζοντας όμως με κάθε τρόπο την ασφάλεια της υγείας τους».
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος Καρδιολόγος του Προγράμματος, Δημοσθένης Αβραμίδης, μας τόνισε πως, ο προαθλητικός έλεγχος δεν είναι μια απλή εξέταση ρουτίνας, αλλά αποτελεί σημαντική διαδικασία και πρόκληση για τον κλινικό γιατρό. Με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό των συμμετεχόντων στις αθλητικές δραστηριότητες, που χρειάζεται να υποβληθούν σε σχετικούς ιατρικούς ελέγχους και στη σχετικά χαμηλή επίπτωση ΑΚΘ, οι δοκιμασίες στις οποίες θα υποβάλλονται οι εν δυνάμει αθλητές, θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από ισορροπία ανάμεσα στην αποτελεσματικότητα και το κόστος.
Ο προαθλητικός έλεγχος, διενεργείται από τον ειδικευμένο καρδιολόγο Δημοσθένη Αβραμίδη σε συνεργασία με τις επισκέπτριες υγείας Μαρίνα Χρύσου και Ολγάνθη Γιαννησοπούλου στον χώρο των Δημοτικών Ιατρείων Κοντοπεύκου (Χίου και Σωτήρος 2)  και περιλαμβάνει:
·   λεπτομερή λήψη ιατρικού ιστορικού
·   καταγραφή σωματομετρικών στοιχείων
·   ενδελεχή κλινική εξέταση και
·   ηλεκτροκαρδιογράφημα
Μετά το πέρας της εξέτασης χορηγείται πιστοποιητικό που  μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον ενδιαφερόμενο για την συμμετοχή σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα.
Η επιτυχία του προγράμματος και η αποδοχή από τους γονείς δεν φαίνεται μόνο από την διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση αλλά και από την ικανοποίηση των γονιών που τα συνοδεύουν. Η κ.Ντίνα Γούλιου μας δήλωσε: «Η αίσθηση που μου δημιουργήθηκε, από την προσωπική μου εμπειρία,  ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και όσον αφορά την οργάνωση του εγχειρήματος - από το κλείσιμο ραντεβού ως την έκδοση πιστοποιητικού- αλλά και την επί της ουσίας εξέταση από ειδικό επιστήμονα καρδιολόγο. Ελπίζω και σε άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες των Δημοτικών μας Ιατρείων σχετικά με την εφαρμογή προγραμμάτων Προληπτικής Ιατρικής και σε άλλες κοινωνικές ομάδες της πόλης μας, ενώ η κ.Κουτσογιάννη Παρσκευή, «Κατά την επίσκεψη μου στα Δημοτικά Ιατρεία, εντυπωσιάστηκα, γιατί ήταν ένας ενδελεχής ιατρικός έλεγχος της κόρης μου, που μόνο σε οργανωμένα ιατρεία μπορεί να πραγματοποιηθεί. Ως δημότης αυτής της πόλης συγχαίρω τον Πρόεδρο και όλους τους συντελεστές των Δημοτικών Ιατρείων και ελπίζω και  σε άλλες πρωτοβουλίες Προληπτικής Ιατρικής».




4.4.2009

Ο πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων στο 5ο Συνέδριο του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ

Το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ
πραγματοποίησε την Παρασκευή 3 & το Σάββατο 4 Απριλίου 2009, στο Μέγαρο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (Ο.Λ.Π.), στο Δήμο Πειραιά, το 5ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριό του με θέμα:

«Η Πρόληψη για την Υγεία, αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο φιλοξενών Δήμαρχος Πειραιά, κ. Παναγιώτης Φασούλας, ο Πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Γιώργος Πατούλης, εκπρόσωποι κομμάτων και πολλών φορέων.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Παναγιώτης Φασούλας, σημείωσε ότι: «Η Αυτοδιοίκηση και μπορεί και θέλει να συλλειτουργήσει με την Πολιτεία, αλλά μπορεί ταυτόχρονα να αποφασίζει μόνη της για τα βασικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες, τους δημότες».
Ο Πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε, με τη σειρά του,  στη συνέχιση των σημαντικών δράσεων του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας, με την έγκριση μελέτης για τη δημιουργία Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας και Προαγωγής της Υγείας στους Δήμους, θέτοντας την πρόληψη ως το κατεξοχήν πεδίο αναφοράς των Δήμων. Επίσης, υπενθύμισε ορισμένες από τις δράσεις του Δ.Δ.Υ., όπως τη συμβουλευτική υποστήριξη των Δήμων για προγράμματα ΕΣΠΑ, την ανανέωση και επέκταση των προγραμμάτων τηλεϊατρικής σε 17 Δήμους – μέλη του, τα προγράμματα ενημέρωσης της Νέας Γενιάς καθώς και αυτά για τη πρόληψη της Οστεοπόρωσης. Αναφέρθηκε στη πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Ηπατίτιδα Β΄, η οποία μετά τη Θράκη θα πραγματοποιηθεί στην Αττική και στην Δυτική Ελλάδα. Τέλος, ο Πρόεδρος του Δ.Δ.Υ. τόνισε την ανάγκη θεσμικής κατοχύρωσης του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας, ώστε με το συντονισμό του Υπουργείου Υγείας να αναλαμβάνει προγράμματα πρόληψης Πανελλαδικά.

Ο Μιχάλης Γαβράς ως Πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων Αγίας Παρασκευής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΔΥ, προήδρευσε την 2η ημέρα του Συνεδρίου στο Τραπέζι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με θέμα: «Δράσεις πρόληψης στους Δήμους», ενώ έκανε και παρέμβαση στην Επίσημη Έναρξη του Συνεδρίου. Ο βασικός πυρήνας της παρέμβασης εστιάζεται στο ότι «…οι Δήμοι είναι το κοντινότερο πρόσωπο της πολιτείας στον Δημότη και είναι ο μοναδικός φορέας που μπορεί να πραγματοποιεί Προγράμματα Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα».  Επίσης τόνισε πως οι κυβερνήσεις οι σημερινές αλλά και οι αυριανές θα πρέπει να αλλάξουν πολιτική για την ΥΓΕΙΑ.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «…τα σημερινά συστήματα σχεδιάζουν πολιτικές για την διαχείριση της ασθένειας, δηλ. την αντιμετώπιση του πάσχοντος ανθρώπου, ενώ ο στόχος θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση πολιτικών για την προστασία του ανθρώπου από τις ασθένειες. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν αναδειχθεί η Πρόληψη και η Αγωγή Υγείας ως κεντρική πολιτική επίλογή και προσφερθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι αρμοδιότητες αλλά κι οι αντίστοιχοι πόροι».

Το διήμερο συνέδριο παρακολούθησαν 300 φοιτητές και σπουδαστές από δημόσια και ιδιωτικά Τ.Ε.Ι., Ι.Ε.Κ. και από την Σιβιτανίδειο Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, οι οποίοι συμμετείχαν με την παρουσία τους στο συνέδριο αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητά του.

Το 5ο Συνέδριο του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας  & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ σημείωσε, κατά γενική ομολογία, μεγάλη επιτυχία και σημειώθηκε πρωτοφανή συμμετοχή του κόσμου και των δημοτών του Πειραιά. Το διήμερο Συνέδριο παρακολούθησαν περισσότεροι από  600 σύνεδροι, μεταξύ των οποίων  Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι από όλους σχεδόν τους 136 Δήμους – μέλη του Δικτύου. Έγιναν τέλος, νέες αιτήσεις για την ένταξη στο Δίκτυο νέων Δήμων-μελών απ’ όλη τη χώρα. 



Τρίτη 5 Μαϊϊου 2009

56η Εθελοντιική Αιιμοδοσία στη μνήμη του Φανούρη Αγάθου

Με σημαντική επιτυχία διοργανώθηκε την Τρίτη 5 Μαΐου για δεύτερη φορά  Εθελοντική Αιμοδοσία. των εργαζομένων του Δήμου μας από τα Δημοτικά Ιατρεία και τον Σύλλογο Εργαζομένων (ΣΕΔΑΠ).
Η Αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο.
Από την πλευρά των εργαζομένων η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Βερβενιώτη, δήλωσε: «Αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση και συγκίνηση για την συμμετοχή των συναδέλφων μας στην Αιμοδοσία η οποία διοργανώθηκε από τον Σύλλογό μας και με την συνεργασία των Δημοτικών Ιατρείων στη μνήμη του αγαπημένου μας συναδέλφου Φανούρη Αγάθου.
Ευχαριστούμε όλους όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτής της τόσο σημαντικής πρωτοβουλίας, η οποία έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια σαν θεσμός από τον Σύλλογό μας. Με αυτό τον τρόπο εκφράζουμε την ευαισθησία μας για την ανάγκη προσφοράς αίματος».
Ο πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων Μιχάλης Γαβράς, πέρα από την ικανοποίησή του για την επιτυχία της Αιμοδοσίας, μια και δεν ήταν λίγοι οι εργαζόμενοι που έδωσαν αίμα, επισήμανε και την συμβολική αξία που έχει η πρωτοβουλία του Συλλόγου εργαζομένων να ενισχύσουν την Τράπεζα Αίματος των Δημοτικών Ιατρείων, αναδεικνύοντας έτσι και μια άλλη πτυχή του ρόλου και του λόγου ύπαρξης των Συλλόγων.


Τρίτης 12 Μαΐου 2009

Προεκδήλωση 57ης Εθελοντικής Αιμοδοσίας

Με μια ιδιαίτερη κίνηση, με μια προεκδήλωση ξεκίνησε η 57η Εθελοντική Αιμοδοσία, μια και το πρωινό της Τρίτης 12 Μαΐου 2009 οι επισκέπτριες υγείας Γιαννησοπούλου Ολγάνθη και Χρύσου Μαρίνα έστησαν στην Κεντρική Πλατεία περίπτερο και διένειμαν έντυπο υλικό, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την συμμετοχή τους στην Αιμοδοσία. Παράλληλα ενημέρωσαν για τα πλεονεκτήματα της Αιμοδοσίας και τη μεγάλη σημασία της ως προσφορά ζωής.




Πέμπτη, 14 Μαΐου

Παρουσίαση της πρώτης θεματικής ενότητας του προγράμματος ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ

Την Πέμπτη, 14 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 3ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής, η παρουσίαση της πρώτης θεματικής ενότητας του προγράμματος ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by EPODE για την πρόληψη της ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ με τίτλο «Κινούμαστε και μας αρέσει» και σύνθημα «Κινούμαι, Τρέχω, Παίζω» που αναπτύσσεται αυτό το εξάμηνο και στοχεύει στην προώθηση της φυσικής δραστηριότητας. Οι κύριοι αποδέκτες της παρουσίασης ήταν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και κηδεμόνων των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων και των Παιδικών σταθμών του Δήμου μας.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε στην Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2008 και υπολογίζεται να διαρκέσει από 3 έως 5 χρόνια και συμπεριλαμβάνει 12 δράσεις. Ένας από τους πέντε Δήμους που ξεκίνησαν πιλοτικά το πρόγραμμα είναι και ο Δήμος Αγίας Παρασκευής.
Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος της πόλης, Βασίλης Γιαννακόπουλος, η Αγία Παρασκευή είναι ένας Δήμος που έχει αγκαλιάσει την φιλοσοφία του προγράμματος και με συντονισμένες δράσεις προσφέρει στους δημότες και τα παιδιά τους πολλές ευκαιρίες να ασκηθούν, να τρέξουν και να παίξουν σε όλους τους χώρους του Δήμου. Έτσι μέσα από αυτή την ευαισθητοποίηση να υιοθετήσουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής.
Ο πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων, Μιχάλης Γαβράς, παρουσιάζοντας την Αφίσα και το Φυλλάδιο με τα οποία ξεκινάει η προσπάθεια ενημέρωσης των γονιών, των μαθητών αλλά και όλων των εμπλεκομένων στην ζωή των παιδιών παιδαγωγών, επαγγελματιών υγείας κ.λ.π., τόνισε πως πρόκειται για μια μεθοδολογία παρέμβασης στην τοπική κοινωνία της οποίας βασικός στόχος είναι η εκπαίδευση όλου του πληθυσμού των πόλεων στον υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο διατροφής ώστε να μειώνονται τελικά τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας. Ο στόχος και το βασικό μήνυμα της πρώτης θεματικής ενότητας μπορεί να παγματοποιηθεί μέσω μικρών αλλαγών στην καθημερινή ζωή, όπως για παράδειγμα “δεσμεύομαι να ξεκινήσω μια δραστηριότητα που θα με κάνει να κινούμαι κατά 30 λεπτά περισσότερο την ημέρα”.
Ο πρόεδρος το Αθλητικού Οργανισμού Γιάννης Μυλωνάκης, βασικός συντελεστής στην επιτυχία του προγράμματος, παρουσίασε την φιλοσοφία του ΟΑΔΑΠ για την ανάπτυξη του πνεύματος του Αθλητισμού, σε αντιδιαστολή με τον πρωταθλητισμό και τους τρόπους με τους οποίους παρέχεται αυτή η δυνατότητα στους δημότες. Αναφέρθηκε στην λειτουργία του Αθλητικού Κέντρου «ΣΤ.ΚΩΤΣΗΣ», του προγράμματος αξιοποίησης των αύλειων χώρων των σχολείων και στα προγράμματα μαζικού αθλητισμού του Οργανισμού.
Με τη σειρά της η Εθνική συντονίστρια του προγράμματος Έλενα Στάμου, επισήμανε πως η Δημοτική Αρχή είναι ο πλησιέστερος φορέας στον πολίτη και μπορεί να παρακολουθεί τι γίνεται στη γειτονιά και να δίνει κατευθύνσεις.
Ο γενικός διευθυντής της φαρμακευτικής εταιρείας NOVO NORDISK, κ.Ολύμπιος Παπαδημητρίου και η υπεύθυνη κ.Λουκία Θεοφανοπούλου, τοπικοί χορηγοί της πρώτης φάσης, τόνισαν την σημασία που έχει η πρόληψη της παχυσαρκίας στην σωστή αντιμετώπιση του διαβήτη και την ευαισθησία που  έχει η εταιρεία του στην ενίσχυση τέτοιων προσπαθειών, καθώς και την υπευθυνότητα, που δείχνει υιοθετώντας πολλές δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
Στην συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης οι εκπρόσωποι του όμιλου Carrefour, Χρυσού Χορηγού του προγράμματος Παιδειατροφή by EPODE,  η αντιπρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων Ρένα Φράγκου, όλη η Τοπική Ομάδα της Αγίας Παρασκευής με τις Μαρία Κελεσίδη - Τοπική Υπεύθυνη, Μαργαρίτα Οκτωράτου – Κλινική Διαιτολόγο Διατροφολόγο, Ολγάνθη Γιαννησοπούλου και Μαρίνα Χρύσου – Επισκέπτριες Υγείας των Δημ.Ιατρείων και αρκετοί εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων από τα σχολεία της πόλης.
Η Ελληνική Εταιρία NOSTUS COMMUNOCATIONS & EVENTS, θυγατρική της NEMOS Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, αναλαμβάνουν τον Εθνικό Συντονισμό και την υλοποίηση του προγράμματος στην Ελλάδα.




Κυριακή 17 Μαΐου

Η 57η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Με επιτυχία στέφθηκε και αυτή τη φορά η 57η Εθελοντική Αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος των Δημοτικών Ιατρείων Αγίας Παρασκευής, την Κυριακή 17 Μαΐου. Η Αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, στην Αγίου Ιωάννου μια και όπως δήλωσε ο πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων Μιχάλης Γαβράς, «ήταν η σειρά του ΑηΓιάννη να είναι η περιοχή που θα την φιλοξενούσε. Ήταν μια επιβεβαίωση της επιλογής μας να γίνεται η Εθελοντική Αιμοδοσία κάθε φορά και σε μια διαφορετική περιοχή της πόλης μας, με τη συνεργασία και των κατά τόπους Συλλόγων».
Με μια ιδιαίτερη κίνηση, με μια προεκδήλωση ξεκίνησε η 57η Εθελοντική Αιμοδοσία, μια και το πρωινό της Τρίτης 12 Μαΐου 2009 οι επισκέπτριες υγείας Γιαννησοπούλου Ολγάνθη και Χρύσου Μαρίνα έστησαν στην Κεντρική Πλατεία περίπτερο και διένειμαν έντυπο υλικό, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την συμμετοχή τους στην Αιμοδοσία. Παράλληλα ενημέρωσαν για τα πλεονεκτήματα της Αιμοδοσίας και τη μεγάλη σημασία της ως προσφορά ζωής.
Νέοι σε ηλικία, αλλά και καινούργιοι στην παρέα των Εθελοντών Αιμοδοτών των Δημοτικών Ιατρείων ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της προσέλευσης. Μαζί με τους παλαιότερους, αποτελούν την εγγύηση ότι κάθε φορά θα προσελκύουμε ακόμα περισσότερους Εθελοντές Αιμοδότες. Ιδιαίτερα αποδοτική αποδείχθηκε η συνεργασία με τον Σύλλογο Δωρητών Σώματος, ο οποίος ενδιαφέρεται κυρίως για την προσέλκυση δωρητών σώματος και μυελού των οστών.
Ο Πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων Μιχάλης Γαβράς, ευχαρίστησε τον διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου κ.Μανωλαράκη, τον πρόεδρο  του  Συλλόγου Δωρητών Σώματος Βαγγέλη Ρακαντά και το κατάστημα «αληθινά ψέματα» Αγ.Ιωάννου 4, που προσέφερε ένα μπρελόκ σε κάθε αιμοδότη, το Αρτοποιείο - Ζαχαροπλαστική «Χρυσό Στάχυ» Κιρκιμπολάκη Νικόλαο, Μπουμπουλίνας 25 και την κ.Δάφνη Ματζανά του Ανθοπωλείου «ΔΑΦΝΗ», Αγίου Ιωάννου 11, που προσέφερε ένα γαρύφαλλο σε κάθε αιμοδότη.
Να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο Γιάννη Μυλωνάκη και τα μέλη του ΔΣ του Αθλητικού Οργανισμού για την αποδοχή του αιτήματός μας να προσφέρει ο Αθλητικός Οργανισμός έκπτωση 50% στους Εθελοντές Αιμοδότες που θα συμμετέχουν στα προγράμματά του, καθώς και τον πρόεδρο Χρήστο Ματζανά και τα μέλη του ΔΣ της ΔΗΠΕΑΠ για το Δελτίο Ελεύθερης εισόδου στο Σινέ Σχολείο.
χουμε πλέον την βεβαιότητα πως με την αξιοποίηση της εμπειρίας και του ενθουσιασμού των εργαζομένων στα Δημοτικά Ιατρεία, θα κατορθώσουμε να γίνει γνωστή η Τράπεζα Αίματος των Δημοτικών Ιατρείων σ’ όλη την πόλη, να επιτευχθεί μια στενότερη σχέση με τα τοπικά κινήματα, να γίνει ο επίσημος φορέας Εθελοντικής Αιμοδοσίας της πόλης μας.






Σάββατο 30 Μαίου 2009

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Με την συνεργασία των Δημοτικών Ιατρείων του Δήμου και της Επιτροπής Διαβήτη του Θέματος της. Λέσχης LIONS πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τον Διαβήτη, το Σάββατο 30 Μαίου 2009, στην πλατεία Αγ.Παρασκευής.
Αρκετοί συνδημότες μας αισθάνθηκαν την περιέργεια να διαπιστώσουν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα τους. Σε όλους έγινε δωρεάν εξέταση σακχάρου στο αίμα, μοιράσθηκαν φυλλάδια και ενημερώθηκαν υπεύθυνα από τους γιατρούς και τις νοσηλεύτριες για τον διαβήτη, τους κινδύνους πού ελλοχεύουν από την αύξηση του σακχάρου στο αίμα, τις επιπτώσεις αλλά και την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος της πόλης Βασίλης Γιαννακόπουλος, φίλος των Λάϊονς, ο Πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων, Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Γαβράς, ο Κυβερνήτης Κώστας Γερόϊτος, οι Προηγούμενοι Κυβερνήτες Δημ.Χαραμής και Διαμαντής Διαμαντόπουλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής Διαβήτη Ντίνα Μπινιώρη-Παπαλά, η Πρόεδρος της Λέσχης ΕΡΜΗΣ Πέννυ Εμμανουήλ και αρκετοί Λάϊονς.
 


15 Ιουνίου 2009

ΕΓΚΑΙΝΙΆΣΤΗΚΕ ΤΟ 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑΚΙΑ

Ένα όνειρο των κατοίκων των Πευκακίων και του Παραδείσου Αγίας Παρασκευής, το οποίο πολλά χρόνια επεδίωκαν, έγινε πλέον πραγματικότητα. Το Δημοτικό τους Ιατρείο, το 3ο Δημοτικό Ιατρείο Αγίας Παρασκευής, από τις 15 Ιουνίου 2009 άνοιξε τις πόρτες του με το όνομα «Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας».
Ο Πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων, Δημοτικός Σύμβουλος και Γιατρός κ. Μιχάλης Γαβράς, στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε:
«Είναι μια σημαντική στιγμή, γιατί αυτό που ονομάζεται Κοινωνική Πολιτική παίρνει υπόσταση με το 3ο Δημοτικό Ιατρείο. Σε αυτό το Ιατρείο πέραν των άλλων γνωστών λειτουργιών θα παρέχουμε υπηρεσίες, οι οποίες θα έχουν μια ιδιαίτερη λειτουργία. Θ Θα λειτουργούν Ιατρείο Υπέρτασης, Υπερλιπιδημίας, Καρδιαγγειακού Κινδύνου, Ελέγχου Μνήμης και Άνοιας, Οστεοπόρωσης, Προαθλητικού Ελέγχου, Διαιτολογικού Ελέγχου Μεταβολικών Νοσημάτων και Διατροφολογικής Υποστήριξης και Διακοπής Καπνίσματος.
Μαζί με τα αυτά των άλλων ειδικοτήτων και τις δράσεις της Προληπτικής Ιατρικής, που ασκούνται ήδη σήμερα, όπως ο έλεγχος του Μαστού, του καρκίνου της μήτρας, αποτελούν ένα σύνολο ολοκληρωμένης δράσης που ονομάζεται Προληπτική Ιατρική και Αγωγή Υγείας. Γι΄ αυτό δώσαμε και αυτό τον τίτλο σ΄ αυτό το ιατρείο.
Είναι άποψή μας και την διακυρήτουμε με κάθε τρόπο πως, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο αρμοδιότερος φορέας, να προσφέρει υπηρεσίες Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας, γιατί είναι κοντά στον πολίτη και μπορεί να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες με αμεσότητα, φιλικότητα και αξιοπιστία. Πρέπει η πολιτεία να αναγνωρίσει αυτό το ρόλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και  να δώσει το δικαίωμα μέσα από μια πιστοποίηση στα Δημοτικά Ιατρεία όλης της Ελλάδας να διαθέτουν υπηρεσίες τέτοιες και να ασκούν αυτό το έργο.
Διεκδικούμε όμως να μας δοθούν και οι αντίστοιχοι πόροι, καθώς είναι καλό να ασκείται κοινωνικό έργο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις ευθύνες της Κεντρικής Πολιτείας χωρίς τη θεσμοθέτηση των αντίστοιχων πόρων.
Αυτή την αναγνώριση τη διεκδικούμε με το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας, στο οποίο συμμετέχουμε μαζί με άλλους 150 Δήμους, που έχουν ενστερνιστεί αυτό το μήνυμα και αποτελούν μια πολιτική δύναμη, έτσι ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα αυτό, μέσα από τη νομοθετική ρύθμισή του στη Βουλή.
Δεν θέλουμε τα Δημοτικά Ιατρεία να μετατραπούν σε παράρτημα του ΙΚΑ. Εμείς παραχωρούμε στο ΙΚΑ τον χώρο και ευελπιστούμε, μαζί με την πίεση που θα ασκήσει ο τοπικός σύλλογος, να μας στείλει γιατρούς το ΙΚΑ να εξυπηρετούν τις ανάγκες των δημοτών κοντά στον τόπο κατοικίας τους αναγνωρίζοντας αυτή την υπηρεσία που τους προσφέρουμε».
Την ίδρυση του 3ου Δημοτικού Ιατρείου χαιρέτησε και ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλης Γιαννακόπυλος, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε:
 «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που υλοποιούμε κάποιο όνειρό μας, κάτι από το πρόγραμμά μας, κάτι από αυτό που παλεύουμε και που είναι ο λόγος για να είμαστε Δημοτική Αρχή. Την ίδρυση του 3ου Δημοτικού Ιατρείου Αγίας Παρασκευής εδώ στα Πευκάκια και τον Παράδεισο.
Θεωρούμε ότι το μέρος της κοινωνικής πολιτικής έτσι όπως το εκφράζουν οι Δήμοι, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες υπηρεσίες που μπορούμε να προσφέρουμε στους δημότες μας.
Ένα όνειρο, της γειτονιάς, ένα όνειρο του Συλλόγου διαχρονικά, που υλοποιούμε σήμερα και το παραδίδουμε με σκοπό να βελτιώσουμε τη ζωή των δημοτών».
Ακολούθως ο κ. Δήμαρχος, αναφέρθηκε στα έργα που έγιναν και που θα γίνουν στα Πευκάκια, όπως την Εκκλησία, το Αθλητικό Κέντρο, ασφαλτοστρώσεις, αναπλάσεις πεζοδρομίων, την ίδρυση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του ΚΑΠΗ στα Πευκάκια ώστε να γίνουν μια γειτονιά λειτουργική και ενεργή.
Καταλήγοντας ο κ. Γιαννακόπουλος, ευχαρίστησε όλους και ιδιαίτερα το Δ.Σ. των Δημοτικών Ιατρείων και τη Δημοτική Ομάδα που δούλεψαν και έγινε αυτό το όνειρο πραγματικότητα.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης, συγχαίροντας τους συντελεστές αυτής της πραγματικότητας, την ίδρυση του 3ου Δημοτικού Ιατρείου στη πόλη, εκ μέρους της παράταξης «Πόλη για τους Πολίτες» κ. Νίκος Φωτόπουλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία Πολιτών» κ. Γιάννης Σταθόπουλος, ο επικεφαλής της παράταξης ΑΚΕΠ κ. Βασίλης Ζορμπάς και ο πρώην Υπουργός και τώρα Βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. Κώστας Γείτονας.
Εκ μέρους του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας χαιρέτησε ο Αντιδήμαρχος Χαλανδρίου και Αντιπρόεδρος του Δ.Δ.Υ. Γιάννης Λαδόπουλος μεταφέροντας τον χαιρετισμό και του Προέδρου και Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη.
Στην εκδήλωση των εγκαινίων παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Σκουλάς, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Πωλέττα Πολίτη, Καίτη Μοσχονά, Κώστας Κρητικίδης, Γιάννης Γουργούλης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και Πρόεδροι Νομικών Προσώπων κ.κ. Μαργαρίτα Δημητρίου – Καβρουδάκη (Κέντρο Παιδιού), Κατερίνα Πρωτοσυγγελίου – Φλατσούση (Δημοτική Βιβλιοθήκη – Μουσείο Αλέκος Κοντόπουλος), Παντελής Χάλαρης (ΔΕΒΣΑΠ), Άννα Γάκη (Παιδικού Σταθμού πρ. ΙΒΣΑ), Σωτήρης Παπαμιχαήλ, Γιώργος Παναγόπουλος, η Βουλευτής Β΄ Αθηνών κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου,ο Υποδιευθυντής του ΙΚΑ Αγίας Παρασκευής κ. Νίκος Μαλάμος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΥΚΑΚΙΩΝ κ. Γιώργος Γεωργίου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου κ Μαρία Βερβενιώτη, ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κοντοπεύκου κ. Βουτσινάς, ο Πρόεδρος της 7ης Σχολικής Επιτροπής κ. Γιάννης Αρβανιτάκης, εκπρόσωποι του Τοπικού Συμβουλίου Νεολαίας Αγίας Παρασκευής, οι γραμματείς και τα μέλη των Συντονισττικών Επιτροπών ΠΑΣΟΚ Αγίας Παρασκευής, εκπρόσωποι τοπικών Συλλόγων, μέλη Δ.Σ. Δημοτικών Οργανισμών και πάρα πολύς κόσμος.
Τον αγιασμό τέλεσαν ο Αρχιμανδρίτης πατήρ Πορφύριος Δελλής και ο Πρεσβύτερος πατήρ Σταύρος Τρικαλιώτης.






Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος

Στο 3ο Δημοτικό Ιατρείο, στα Πευκάκια λειτουργεί Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος, 





1/07/2009

Εκστρατεία Ενημέρωσης για τις συνέπειες του καπνίσματος

Με διήμερη εκστρατεία ενημέρωσης για τις συνέπειες του καπνίσματος στους καπνιστές αλλά και στους παθητικούς καπνιστές, συμμετείχαν τα Δημοτικά Ιατρεία στην προσπάθεια που καταβάλλεται να σταματήσει το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους.
Έτσι την Τετάρτη 1/07/2009 στο Δημαρχείο σημαντικός αριθμός εργαζομένων και το Σάββατο 4/07/2009 στην Κεντρική Πλατεία, γιατροί της Β’ Πνευμονολογικής Κλινικής του Σισμανογλείου Νοσοκομείου και των Δημοτικών Ιατρείων πραγματοποίησαν σπιρομέτρηση και ενημέρωσαν για τη σημασία και τα αποτελέσματα της μέτρησης.
Παράλληλα σε όσους εκδήλωσαν ενδιαφέρον τους πληροφόρησαν για τις σύγχρονες μεθόδους διακοπής του καπνίσματος που εφαρμόζονται και στο Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος που λειτουργεί στο 3ο Δημοτικό Ιατρείο, στα Πευκάκια (Παναγούλη και Κρήτης). Στο Ιατρείο δίνεται ολοκληρωμένη ψυχολογική και φαρμακευτική υποστήριξη σε όσους θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα αλλά και ενημέρωση, συμβουλές και οδηγίες για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία.
Στις εκστρατείες αυτές επικεφαλής ήταν ο Πνευμονολόγος της Β’ Πνευμονολογικής Κλινικής του Σισμανογλείου Νοσοκομείου και των Δημοτικών Ιατρείων Φώτης Δρακοπαναγιωτάκης. Μαζί του συνεργάστηκαν οι γιατροί Μάτα Τσικρικά, Τόνια Μπιρμπάκου, Δώρα Μπακογιάννη(Πνευμονολόγος) και η Επισκέπτρια Υγείας Ολγάνθη Γιαννησοπούλου.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων Μιχάλης Γαβράς «είναι ιδιαίτερα σημαντικό που τα Δημοτικά Ιατρεία προτάσσουν την ιατρική πλευρά και τις συνέπειες του καπνίσματος συμμετέχοντας στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος, όπως αυτή έχει εκδηλωθεί με την απαγόρευσή του στις Δημόσιες Υπηρεσίες από την 1η Ιουλίου 2009. Αυτές τις δυο μέρες υπήρξαν αρκετές στιγμές συγκινητικής εξομολόγησης καπνιστών και στιγμές δημόσιας υπόσχεσης για την διακοπή του καπνίσματος. Αρκετοί ζήτησαν και έλαβαν πληροφορίες για την επίσκεψή τους στο Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος στο 3ο Δημοτικό Ιατρείο.
Για όλους αυτούς η διήμερη εκστρατεία ενημέρωσης ήταν μια καθοριστική ευκαιρία να ξαναδούν με άλλη ματιά το τσιγάρο και το κάπνισμα»
Η εκστρατεία χορηγήθηκε αποκλειστικά από τις εταιρίες Phizer και Beringer Ingelheim





Αγία Παρασκευή 2,09,2009

Τα Δημοτικά Ιατρεία Ενημερώνουν για την γρίπη

Τα Δημοτικά Ιατρεία πραγματοποίησαν ενημέρωση για τα μέτρα πρόληψης στην μετάδοση του ιού της νέας γρίπης στους μαθητές που  συμμετέχουν στο πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης της Κοινωνικής Υπηρεσίας.
Ο Πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων και υπεύθυνος του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, ιατρός Μιχάλης Γαβράς και η Επισκέπτρια Υγείας των Δημοτικών Ιατρείων Μαρίνα Χρύσου, επισκέφθηκαν την ομάδα των μαθητών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο όπου λειτουργεί από χθες το πρόγραμμα.
Οι μικροί μαθητές, ενημερωμένοι για πολλά από την τηλεόραση, συμμετείχαν σε ένα παραγωγικό διάλογο, σε μία βιωματικού τύπου διαδικασία με την οποία εκπαιδεύτηκαν στα μέτρα πρόληψης.
 Με ιδιαίτερη χαρά και προθυμία, κατέθεσαν τις γνώσεις τους και δέχθηκαν τις οδηγίες των υπευθύνων των Δημοτικών Ιατρείων.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων Μιχάλης Γαβράς «στόχος μας είναι, να αντιμετωπίσουμε την φοβία και τον πανικό και ενισχύοντας την ενημέρωση,  το μοναδικό όπλο του ανθρώπου απέναντι σε αυτά, να  αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία την ίωση και να αποτρέψουμε την επικοινωνιακή «πανδημία του τρόμου». Σαν μαχόμενος γιατρός, με την εμπειρία που έχω αποκτήσει στις γενικές εφημερίες του ΕΣΥ, μπορώ να πω πως με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, η «νέα ίωση» είναι μία κοινή, συνηθισμένη ίωση, όπως όλες οι άλλες, με τις ίδιες επιπτώσεις στον κάθε άνθρωπο. Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί είναι η κοινωνική και εργασιακή αναστάτωση από την ενδεχόμενη και  ταυτόχρονη προσβολή πολλών πολιτών από την ίωση (πανδημία).
Αυτή η κοινωνική και εργασιακή αρρυθμία είναι και η μεγαλύτερη επίπτωση της νέας ίωσης, αλλά για την αντιμετώπισή της το καλύτερο φάρμακο είναι τα μέτρα πρόληψης στην μετάδοση της νόσου, τα οποία πλέον, όπως είδαμε τα γνωρίζουν και τα μικρά παιδιά της πόλης μας».


Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου

7η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ

Τα Δημοτικά Ιατρεία Αγίας Παρασκευής πραγματοποίησαν Λαμπαδηδρομία, με παιδιά κυρίως του 1ου και 8ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης, στην Αγίου Ιωάννου την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου το βράδυ, συμμετέχοντας στην Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία, που διοργανώνει η για 7η συνεχή χρονιά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α), σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία, είναι πλέον θεσμός και πραγματοποιείται κάθε χρόνο πριν την έναρξη της Αμφικτιονίας όλων των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Σ.Ε.Α.) της χώρας μας, καθώς επίσης και Φορέων που δραστηριοποιούνται στην Εθελοντική Αιμοδοσία.
Την « Φλόγα της Αγάπης» των Εθελοντών Αιμοδοτών παρέλαβε στα όρια του Δήμου Αγίας Παρασκευής ο πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων Μιχάλης Γαβράς από την εκπρόσωπο του Δήμο Μελλισίων, Τούλα Κατοίκου, δίνοντας το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας, που είναι μήνυμα αγάπης και αφιλοκερδούς προσφοράς.
Οι λαμπαδηδρόμοι ξεκίνησαν από την Πλατεία Αγίου Ιωάννου και συνοδευόμενοι από την αντιπρόεδρο των Δημοτικών Ιατρείων Ρένα Φράγκου, τους εκπροσώπους του ΤΟ.ΣΥ.Ν. Αγίας Παρασκευής Νίκο Σικιώτη και Αλεξάνδρα Χάρχαρου, τις Επισκέπτριες Υγείας των Δημοτικών Ιατρείων και τους γονείς των μαθητών, κατέληξε στο εμπορικό κέντρο Venus.
Η σεμνή τελετή ξεκίνησε με το άναμμα του βωμού από τα παιδιά. Ο πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων Μιχάλης Γαβράς, υποδεχόμενος τους λαμπαδηδρόμους και την «Φλόγα Αγάπης», επισήμανε την συμβολική αξία της εκδήλωσης για την ανάπτυξη της Εθελοντικής Αιμοδοσίας τονίζοντας πως «η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να γίνει αυτάρκης σε αίμα. Το αίμα δεν είναι εμπορευματικό προϊόν. Δεν πουλιέται και δεν αγοράζεται. Χαρίζεται από άνθρωπο σε άνθρωπο δημιουργώντας δεσμούς αίματος». Κλείνοντας κάλεσε τους δημότες να συμμετάσχουν στην Εθελοντική Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2008 στο Κοντόπευκο.
Χαιρετισμό και λίγα λόγια για την αξία της Εθελοντικής Αιμοδοσίας έκαναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Δωρητών οργάνων σώματος – αίματος  κ. Βαγγέλης Ρακαντάς, ο εκπρόσωπος των Εθελοντών Αιμοδοτών των Βριλησσίων Τάσος Χριστάκης και η πρόεδρος του ΚΕΚΑ Μελισσίων Τούλα Κατοίκου.
Η τελετή έληξε με την παράδοση της φλόγας στον πρόεδρο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Βριλησσίων Τάσο Χριστάκη.
Την εκδήλωση στήριξε με την συμμετοχή της η Φιλαρμονική του Δήμου με την διεύθυνση του αρχιμουσικού της Φώντα Τζανίνη.
Ο Πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου και 8ου Δημοτικού Σχολείου και τις κυρίες Σιδερίδη και Αντωνοπούλου που συνόδευαν τους μαθητές των Σχολείων. Επίσης, την Τροχαία Αγίας Παρασκευής για την διευκόλυνση και την διασφάλιση της πομπής, που προσέφερε ρυθμίζοντας την κυκλοφορία στην Αγίου Ιωάννου, την Δημοτική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ και τον πρόεδρο της Φιλαρμονικής αντιδήμαρχο Γιάννη Γουργούλη.





6-10-2009

Συνάντηση Εργασίας για την αντιμετώπιση της γρίπης

Με πρόσκληση του υπευθύνου του Δήμου μας για την γρίπη Μιχάλη Γαβρά, προέδρου των Δημοτικών Ιατρείων πραγματοποιήθηκε σήμερα 6-10-2009 στο Δημαρχείο, ανασκόπηση της μέχρι σήμερα προετοιμασίας του Δήμου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πιθανολογούμενη εκδήλωση της πανδημίας στην πόλη μας.
Συμμετείχαν η αντιδήμαρχος διοίκησης Πωλέτα Πολίτη, η αντιδήμαρχος Παιδείας και πολιτικής προστασίας Αλεξάνδρα Κιμουλάκη, η γιατρός εργασίας Ευα Τσοβίλη, η Προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας Αγγελική Τζανή, η γιατρός των Δημοτικών Ιατρείων Αμαλία Παπλωματά, η επισκέπτρια υγείας των Δημοτικών Ιατρείων Μαρίνα Χρύσου.
Επίσης, παραβρέθηκε προσκεκλημένος ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, μέλος του Εθνικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της Νέας Γρίπης Η1Ν1, διευθυντής του Α’ Παθολογικού τμήματος –ΜΕΛ στο νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς».
Ο κ Γαργαλιάνος ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για τις εκτιμήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και διατέθηκε να βρίσκεται αρωγός στις προσπάθειες του Δήμου για την όσο καλύτερη διαχείριση της πανδημίας.
Επίσης το καθένα από τα μέλη της επιτροπής παρουσίασε τον σχεδιασμό που έχει κάνει για τον τομέα ευθύνης του και αναζήτησαν από κοινού δράσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κατάστασης εφόσον αυτή παρουσιαστεί.
Η Επιτροπή θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την υλοποίηση των μέτρων και την πορεία της πανδημίας και θα προβαίνει σε συχνή ανασκόπηση της κατάστασης.
Κύριο μέλημα της επιτροπής και η σημαντικότερη συμβουλή του κ.Γαργαλιάνου, είναι να διαχειριστούμε την υπόθεση με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτρέψουμε την ανάπτυξη πανικού από τους δημότες μας, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την εφαρμογή όλων των συστάσεων της αρμόδιας Επιτροπής του Υπουργείου και της Νομαρχίας.

Αγία Παρασκευή 13.10.2008


Πρόγραμμα αντιφυματικού εμβολιασμού

Για δεύτερη σχολική χρονιά, συνεχίστηκε το πρόγραμμα του αντιφυματικού εμβολιασμού με την συνεργασία των Δημοτικών Ιατρείων, της Διεύθυνσης Υγείας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής και των Διευθυντών των Δημοτικών Σχολείων της Αγίας Παρασκευής.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος των Δημοτικών  Ιατρείων Μιχάλης Γαβράς, η δραστηριότητα αυτή εντάσσεται  στη νέα πορεία  που καταγράφουν τα Δημοτικά Ιατρεία της Πόλης για την ανάπτυξη της Προληπτικής Ιατρικής και της Αγωγής Υγείας.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε έλεγχο με δερμοαντίδραση Mantoux, εν συνεχεία έλεγχο των αποτελεσμάτων της δερμοαντίδρασης και κατόπιν εμβολιασμό με το εμβόλιο κατά της φυματίωσης BCG στους μαθητές της Α΄ και ΣΤ΄ τάξης όλων των σχολείων του Δήμου μας.
Στα έντεκα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ο αριθμός των φοιτούντων μαθητών στην Α΄ και ΣΤ΄ τάξη ήταν στο σύνολο 789, εκ των οποίων οι 276 δέχθηκαν και ελέγχτηκαν με δερμοαντίδραση Mantoux.
Για την ομαλή και άρτια διεξαγωγή του παραπάνω προγράμματος που πραγματοποιήθηκε από τα Δημοτικά Ιατρεία με τις Επισκέπτριας Υγείας Ολγάνθη Γιαννησοπούλου και Μαρίνα Χρύσου ήταν πολύ σημαντική η βοήθεια της Διεύθυνσης Υγείας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, συγκεκριμένα των Παιδιάτρων κ.Παναγιωτοπούλου Αθανασίας, κ.Παπαδημητρίου Δήμητρας, των Επισκεπτριών Υγείας κ.Αντωνιάδου Φωτεινής, κ.Κόντου Μαρίνας, κ.Βελαόρα Φρόσως, καθώς επίσης και η συνεργία των Διευθυντών και εκπαιδευτικών όλων των Σχολείων της Πόλης.
 


Κυριακή 18 Οκτωβρίου

Η 58η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Με μια συγκινητική συμμετοχή Εθελοντών Αιμοδοτών πραγματοποιήθηκε η 58η Εθελοντική Αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος των Δημοτικών Ιατρείων Αγίας Παρασκευής, την Κυριακή 18 Οκτωβρίου. Η Αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε στο φιλόξενο χώρο του 4ου -10ου Δημοτικού Σχολείου, στο Κοντόπευκο, μια και όπως δήλωσε ο πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων Μιχάλης Γαβράς, «ήταν η σειρά του Κοντόπευκου να είναι η περιοχή που θα την φιλοξενούσε. Ήταν μια επιβεβαίωση της επιλογής μας να γίνεται η Εθελοντική Αιμοδοσία κάθε φορά και σε μια διαφορετική περιοχή της πόλης μας, με τη συνεργασία και των κατά τόπους Συλλόγων».
Νέοι σε ηλικία, αλλά και καινούργιοι στην παρέα των Εθελοντών Αιμοδοτών των Δημοτικών Ιατρείων ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της προσέλευσης. Μαζί με τους παλαιότερους, αποτελούν την εγγύηση ότι κάθε φορά θα προσελκύουμε ακόμα περισσότερους Εθελοντές Αιμοδότες. Ιδιαίτερα αποδοτική αποδείχθηκε η συνεργασία με τον Σύλλογο Δωρητών Σώματος, ο οποίος ενδιαφέρεται κυρίως για την προσέλκυση δωρητών σώματος και μυελού των οστών.
Ο Πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων Μιχάλης Γαβράς, ευχαρίστησε την διευθύντρια του 4ου -10ου Δημοτικού Σχολείου κ.Μποζάνη Ευγενία, τον πρόεδρο  του  Συλλόγου Δωρητών Σώματος Βαγγέλη Ρακαντά και το κατάστημα «αληθινά ψέματα» Αγ.Ιωάννου 4, που προσέφερε ένα γυναικείο τσαντάκι, και την κ.Δάφνη Ματζανά του Ανθοπωλείου «ΔΑΦΝΗ», Αγίου Ιωάννου 11, που προσέφερε ένα γαρύφαλλο σε κάθε αιμοδότη.
Να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο Γιάννη Μυλωνάκη και τα μέλη του ΔΣ του Αθλητικού Οργανισμού για την αποδοχή του αιτήματός μας να προσφέρει ο Αθλητικός Οργανισμός έκπτωση 50% στους Εθελοντές Αιμοδότες που θα συμμετέχουν στα προγράμματά του.
Έχουμε πλέον την βεβαιότητα πως με την αξιοποίηση της εμπειρίας και του ενθουσιασμού των εργαζομένων στα Δημοτικά Ιατρεία, θα κατορθώσουμε να γίνει γνωστή η Τράπεζα Αίματος των Δημοτικών Ιατρείων σ’ όλη την πόλη, να επιτευχθεί μια στενότερη σχέση με τα τοπικά κινήματα, να γίνει ο επίσημος φορέας Εθελοντικής Αιμοδοσίας της πόλης μας.
 




Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Επιμορφωτικό Σεμινάριο «Πρώτες Βοήθειες στο χώρο του σχολείου»

Το Επιμορφωτικό Σεμινάριο «Πρώτες Βοήθειες στο χώρο του σχολείου», το οποίο ξεκίνησε για πρώτη φορά την σχολική χρονιά 2008-2009, στους εκπαιδευτικούς των σχολείων του δήμου μας, ξεκίνησε και φέτος από το 5ο και 11ο Δημοτικό σχολείο Αγίας Παρασκευής.
Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009 το απόγευμα, εκτός ωραρίου λειτουργίας του σχολείου, μετά από πρόσκληση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι μας επισήμαναν την σοβαρότητα των έκτακτων ιατρικών προβλημάτων και ατυχημάτων, με τα οποία πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι οι εκπαιδευτικοί, κατά την διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου (και διήρκεσε 2 ½ ώρες). Οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο σεμινάριο λαμβάνουν «Βεβαίωση Παρακολούθησης».
Στην έναρξη του Σεμιναρίου, ο πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων Μιχάλης Γαβράς, ευχαρίστησε για την πρόσκληση και συνεχάρη ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς και την Διευθύντρια του 11ου Δημοτικού Σχολείου κ.Σερετέλη, για την ευαισθητοποίηση και την θέληση να επιμορφωθούν στις «Πρώτες Βοήθειες». Επίσης επισήμανε πως ο στόχος για τη δημιουργία και τη διοργάνωση του συγκεκριμένου επιμορφωτικού σεμιναρίου, είναι η ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να μπορούν να προσφέρουν σε περίπτωση ατυχήματος ή εκτάκτου ανάγκης τις Πρώτες Βοήθειες μέχρι τη στιγμή που θα φτάσει η Επείγουσα Προνοσοκομειακή Φροντίδα (Ε.Κ.Α.Β.).
Συνεχίζοντας ο κ.Γαβράς, επισήμανε για ακόμα μία φορά, πως αυτό το Σεμινάριο αποτελεί μια ακόμα εκδήλωση ενταγμένη στην νέα κατεύθυνση λειτουργίας των Δημοτικών Ιατρείων, αυτήν της Προληπτικής Ιατρικής και της Αγωγής Υγείας
Το σεμινάριο είναι βασισμένο στην σύγχρονη βιβλιογραφία για τις Πρώτες Βοήθειες και στις τελευταίες Ευρωπαϊκές Οδηγίες για την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ERC Guidelines 2005) της Ε.Ε. Παρέχει εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες, στην βασική υποστήριξη ζωής, τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή καθώς και την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων στο χώρο του σχολείου.
Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε με θεωρητική παρουσίαση, με τη χρήση power point, την επίδειξη χειρισμών Πρώτων Βοηθειών & την πρακτική εξάσκηση με τη χρήση προπλασμάτων, από το επιστημονικό προσωπικό των Δημοτικών Ιατρείων, τον Καρδιολόγο Δημοσθένη Αβραμίδη και τις Επισκέπτριες Υγείας Μαρίνα Χρύσου και Ολγάνθη Γιαννησοπούλου.
Τα θέματα που αναλύθηκαν ήσαν:
·         Εισαγωγή στις Πρώτες Βοήθειες
·         Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση - Χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή
·         Αναπνευστικές επείγουσες καταστάσεις
·         Πνιγμός – Απόφραξη αναπνευστικών οδών από ξένα σώματα
·         Κακώσεις των Οστών, Αρθρώσεων και Μυών
·         Τραυματισμοί
·         Αιμορραγίες, Ρινορραγία
·         Εγκαύματα
·         Δηλητηριάσεις
·         Τσιμπήματα
Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο Σεμινάριο, πέρα από την γραπτή αξιολόγηση που κλήθηκαν να καταθέσουν, έδειχναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για όσα μάθαιναν συγκροτημένα και με επιστημονική ακρίβεια.
Τα Δημοτικά Ιατρεία αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν τον Πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας κ.Β. ΠΥΡΓΑΚΗ και τον Πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης κ.Ν ΝΙΚΟΛΑΟΥ, για την ευγενική χειρονομία να προσφέρουν τα υλικά για το σεμινάριο.

5-11 Δημοτικό Σχολείο









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου