Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Μια νέα "ανάγνωση" του 1821, από τον Βασίλη Κρεμμυδά




    Μια νέα ανάγνωση του 1821 μας προτείνει ο Βασίλης Κρεμμυδάς με το νέο βιβλίο του, "Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821". 
    Ο σημαντικός Έλληνας ιστορικός και συμπατριώτης μας, ύστερα από πάνω από μισό αιώνα διατριβής με την Τουρκοκρατία και την Ελληνική Επανάσταση, μπόρεσε να πετύχει το ακατόρθωτο για μας. Κατάφερε να "μεταφερθεί" νοητικά 200 χρόνια πίσω, να "δει" και να "ζήσει" όλα τα γεγονότα που προηγήθηκαν του 1821, να παρακολουθήσει από κοντά, από μέσα και από μακριά τα μεγάλα πολεμικά γεγονότα, να "κουβεντιάσει" στα πολεμικά επιτελεία με τους αρχηγούς της Επανάστασης, να παρακολουθήσει στα τότε καφενεία τις αντιδικίες και τις αντιπαραθέσεις των παρεών, να διαβάσει τον "Απόλλωνα" την εφημερίδα των αντιΚαποδιστριακών.
    Όλα αυτά, τον οδήγησαν σήμερα να μας καταθέσει το τελικό του συμπέρασμα για την φύση και την ουσία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Την επανάσταση την κάνει η κοινωνία, στην κοινωνία υπάρχουν οι αντιθέσεις και οι αντιπαραθέσεις, η προωθητική δύναμη δηλαδή κάθε κοινωνικού φαινομένου. Και η Ελληνική Επανάσταση του 1821 είχε ως κινητήριο μοχλό την αντίθεση και αντιπαράθεση ανάμεσα στο συντηρητικό και την νεωτερικότητα
    Μέσα από αυτό το δίπολο μας ερμηνεύει ο Βασίλης Κρεμμυδάς, την προετοιμασία της Επανάστασης από την Φιλική Εταιρεία, την έναρξη του αγώνα, τους εμφύλιους πολέμους, την εμπλοκή των τριών μεγάλων δυνάμεων για την απελευθέρωση, τον θάνατο του Καποδίστρια, το Σύνταγμα του 1843.
    Συντήρηση και Νεωτερικότητα λοιπόν είναι το νέο, το πρίσμα που μας προτείνει ο Βασίλης Κρεμμυδάς με το νέο του βιβλίο να χρησιμοποιήσουμε για να διαβάσουμε την Ελληνική Επανάσταση του 1821. 
    Το βιβλίο κυκλοφορεί πλέον από τις εκδόσεις Gutenberg. 
    Οι συνεντεύξεις του, οι πρώτες κριτικές αποτιμήσεις έκαναν την εμφάνισή τους. 
    Εμείς προτείνουμε να διαβαστεί και να παρακολουθήσουμε τον διάλογο, που ήδη προκαλεί αυτό το βιβλίο και η νέα ανάγνωση που μας προτείνει μέσα από αυτό ο Βασίλης Κρεμμυδάς.
Μιχάλης Γαβράς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου