Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Για το πρόγραμμα της δημιουργικής απασχόλησης 2016



Η ανακοίνωση του προγράμματος της δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά του δήμου φέτος, έχει δυο σημαντικές αλλαγές από τα μέχρι σήμερα ισχύοντα.

1. Θεωρώ σημαντική παρέκκλιση από τις αρχές και τους στόχους που πρέπει νάχει η προσφορά αυτού του προγράμματος στα παιδιά του δήμου, η πρόταξη του κοινωνικού κριτηρίου της οικονομικής κατάστασης των γονιών σύμφωνα με την φορολογική δήλωση μόνο και όχι το αν εργάζονται οι γονείς ή μη!!!!!!
Επί πολλά χρόνια η προκήρυξη της υπηρεσίας έλεγε:
"...Το πρόγραμμα έχει σκοπό να βοηθήσει κυρίως τους εργαζόμενους γονείς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και ν’ απασχολήσει δημιουργικά τα παιδιά χωρίς να τα επιβαρύνει με γνώσεις που τα σχολεία τους έχουν ήδη δώσει κατά την διάρκεια της χρονιάς...."
Σήμερα η προκήρυξη αναφέρεται γενικά για όλα τα παιδιά της πόλης, προτάσσοντας την οικονομική κατάσταση της οικογένειας και ΟΧΙ την εργασιακή κατάσταση. Τα κοινωνικά κριτήρια πρέπει να ισχύσουν μόνο για το ύψος της οικονομικής συμμετοχής επί των δικαιούμενων εργαζόμενων γονιών.

2. Σημαντική επίσης παρέκκλιση, εξ αιτίας του προηγουμένου, είναι η κατάτμηση της 1ης περιόδου από 16/06/2009 έως 31/07/2009 σε δυο μικρότερες, από 20/6/2016 έως 8/7/2016 η μια και από 11/7/2016 έως 29/7/2016 η δεύτερη.
Είναι προφανές πως η επιλογή αυτή 

  • ΔΕΝ εξυπηρετεί τους γονείς που εργάζονται μέχρι 30/7/2016 και ταυτόχρονα 
  • στερεί από τα παιδιά των εργαζόμενων γονιών μια "διέξοδο" καλύτερης διαβίωσης μέσα στο καλοκαίρι. Αντίθετα
  • προσφέρει ένα "δώρο" σε περισσότερους γονείς, που πολλοί από αυτούς δεν το εχουν και ανάγκη.

Η επιλογή αυτή με κριτήριο ΜΟΝΟ την οικονομική κατάσταση είναι προφανές πως δεν είναι σύμφωνη με τις ανάγκες που επέβαλαν την σύσταση της "δημιουργικής απασχόλησης" από τους αρχικούς εμπνευστές της.
Έχει βέβαια το αναφαίρετο δικαίωμα η πολιτική ηγεσία να αλλάξει τις προτεραιότητες, αλλά και οι δημότες να κάνουν την κριτική τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου