Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Για τον ΙΟΛΑ. Πριν και μετά την ψήφιση της αγοράς


Είναι φανερό πως και η υπόθεση ΙΟΛΑ δεν μπόρεσε να ξεφύγει από την πεπατημένη της αντιπαράθεσης συμπολίτευσης - αντιπολίτευσης. Παρ' όλο, που η σχεδόν ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Νοέμβριο του 2016 για την "απ' ευθείας αγορά του ΙΟΛΑ" από τον δήμο, προϊδέαζε για μια διαφορετική εξέλιξη, δυστυχώς η συνέχεια απέδειξε πως η αντιπαραθετική "μανιέρα"  έχει βαθιές ρίζες στα δημοτικά μας πράγματα.
Πριν την ψήφιση της αγοράς στις 18 Ιουλίου 2017, η αντιπαραθετική επιχειρηματολογία στάθηκε κυρίως, στο επιχείρημα πως:
·      στη παρούσα οικονομική κατάσταση ο Δήμος δεν έχει την δυνατότητα να αγοράσει τίποτα
·      ο δήμος δεν θα έχει για τα επόμενα πολλά χρόνια την δυνατότητα να υλοποιήσει τεχνικό πρόγραμμα, δε θα έχει, δηλαδή,  τη δυνατότητα να ανακατασκευάσει πεζοδρόμια, να αναπλάσει πλατείες, παιδικές χαρές, να δεσμεύσει ελεύθερους χώρους και γενικότερα να βελτιώσει τις συνθήκες καθημερινότητας των δημοτών όλων των περιοχών της πόλης
με εμφανή την προσπάθεια δημιουργίας ανησυχίας και δυσαρέκειας από τις άλλες γειτονιές της πόλης.
Μετά την ψήφιση της αγοράς στις 18 Ιουλίου 2017, η ίδια η απόφαση ακύρωσε σε μεγάλο βαθμό την προηγούμενη επιχειρηματολογία. Είναι φανερό πως, ο τρόπος πληρωμής 750.000€ το 2017 (ήδη εξοικονομημένα και επαρκώς αιτιολογημένα) και 450.000€ για τα επόμενα πέντε χρόνια, δεν επιτρέπει σε κάποιον να ισχυρίζεται βάσιμα, πως ένας δήμος με τον προϋπολογισμό και τις δυνατότητες της Αγίας Παρασκευής, δεν μπορεί να εξοικονομεί 450.000€ το χρόνο για ένα τέτοιο μεγάλο και σημαντικό σκοπό. Και δεν αντιπαραθέτω άλλες σημαντικές δαπάνες που γίνονται στο δήμο μας και που δεν έχουν την ίδια αντιστοίχηση σε σημασία με τον ΙΟΛΑ.
Έτσι η αντιπολιτευτική επιχειρηματολογία, άλλαξε και αναζητήθηκαν νομικές ατέλειες, που να κάνουν δυνατή την προσβολή της απόφασης στο όργανο ελέγχου της νομιμότητας της απόφασης, δηλ. στην Περιφέρεια. Στην περίπτωσή μας πιθανόν η διοίκηση να προσέφερε λαβές.
Είμαι ο τελευταίος που θα επικροτήσει την ανοχή στην παρανομία, αλλά δεν είμαι ο τελευταίος που βλέπει την αντιπολιτευτική σκοπιμότητα πίσω από τις ενστάσεις, πολύ δε περισσότερο που η ίδια η διοίκηση, αναγνώρισε "ατέλειες" στην αρχική καθαρογραμμένη απόφαση και προχώρησε σε "ορθή επανακοινοποίηση".
Προσωπικά στέκομαι ανεπιφύλακτα υπέρ του πολιτικού μέρους της απόφασης για την αγορά του ΙΟΛΑ, την οποία και επικροτώ. Δέχομαι δε και υποστηρίζω τις οποιεσδήποτε ενστάσεις και αντιπροτάσεις, που ευοδώνουν τον πολιτικό στόχο και δεν προσπαθούν να τον ακυρώσουν.
Εδώ και 20 χρόνια, πέντε θέματα κυριαρχούν στις προεκλογικές υποσχέσεις. Επιτέλους, ας γίνει η αρχή. Ας πάμε στις επόμενες εκλογές με μείον ένα.
Αγία Παρασκευή 31.8.2017
Μιχάλης Γαβράς
Ορθοπαιδικός χειρουργός
πρώην δημοτικός σύμβουλος
πρώην πρόεδρος Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντοπεύκου Παραδείσου Πευκακίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου