Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

20 Απριλίου 2020

  • Και πάλι μαζί. Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά.
    Σήμερα ανακοινώθηκε, πως 5 συνάνθρωποί μας βγήκαν νικητές από τις ΜΕΘ, 6 λιγότεροι χρειάστηκε να διασωληνωθούν και μόλις 10 τα νέα κρούσματα.
    Εργαστηριακές διαγνωστικές δοκιμασίες (test)
    Ολο αυτό τον καιρό, μια σειρά συμπολίτες μας και κάποιοι επιστήμονες, έριχναν φαρμακερά βέλη εναντίον της Ελληνικής πρότασης για την αντιμετώπιση του COVID19, με αφορμή τα "τεστ" ανίχνευσης του ιού και την επιλογή(;;;;) της Ελλάδας να κάνει ΜΟΝΟ σε στοχευμένες περιπτώσει τεστ.
    Τα αποτελέσματα βέβαια αυτής της πολιτικής, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες που ακολούθησαν την πολιτική της καραντίνας και του lock down, τους δικαιώνουν.
    Η επιλογή να έχουμε όσο γίνεται λιγότερους θανάτους, έστω και με κόστος κάποιων δις €, δείχνει την ανθρωποκεντρική προσέγγιση, απέναντι στην επικράτηση της προστασίας της οικονομίας, που επέλεξαν άλλες χώρες.
    Τώρα, που σιγά σιγά βγαίνουμε από το τουνελ, ξεκινά πάλι η συζήτηση για τα τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων, προκειμένου να προσδιοριστεί ο επιπολασμός του ιού στον γενικό πληθυσμό.
    Τώρα λοιπόν θα ακούσετε κάποιες λέξεις απλές, όπως ακρίβεια, εξειδίκευση, ψευδώς θετικά και ψευδώς αρνητικά, που όμως είναι βασικές για να επιλέξεις ποιο τεστ θα αγοράσει η Ελλάδα, για να κάνει στους πολίτες, να βρει τον επιπολασμό της νόσου και να καταστρώσει το σχέδιο εξόδου.
    Παραθέτω, ενδεικτικά για την έκταση του προβληματισμού, πάνω σε αυτό το ζήτημα την ανάρτηση του Μανώλη Δερμιτζάκη, που είναι καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, διευθυντής στο Κέντρο Γονιδιωματικής «Health 2030» και συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

    "Μέρα που είναι (19.4.20) ας κάνουμε μια συζήτηση για το πρόβλημα της ακρίβειας τεστ με αφορμή μια μελέτη που βγάζει τεράστιο αριθμό θετικών σε σχέση με αυτο που θα περιμέναμε.
    - Ας υποθέσουμε οτι έχουμε έναν ιό που έχει μολύνει 1% του πληθυσμου (περίπου εκεί που βρισκόμαστε τώρα)
    - Ας υποθέσουμε οτι έχουμε ένα τεστ που έχει 5% λάθος στην ταυτοποίηση θετικών σε σχέση με την εκτίμηση λάθους της εταιρείας που το πουλάει.
    Σε ενα δείγμα 10,000 ατόμων θα ειχαμε 100 πραγματικά θετικούς. Απο αυτούς με βαση το τεστ θα βρίσκαμε ας πούμε και τους 100 θετικούς (πράγμα σπανιο). Ομως για τους υπόλοιπους 9900 που θα κάναμε το τεστ θα ειχαμε και 5% false positives δηλαδη 495 «θετικούς» που στην πραγματικότητα θα ηταν αρνητικοί.
    Άρα ενω ο πραγματικός αριθμός θετικών θα ηταν 100 εμεις θα λέγαμε οτι ειναι 595, αρα περίπου 6 φορες πιο πανω και το συμπέρασμα μας θα ηταν εντελώς λάθος.
    Γι’ αυτο χρειαζόμαστε τεστ με πολυ μεγάλη ακριβεία ή τουλάχιστον εκτίμηση της ακρίβειας σε πολυ μεγάλο δείγμα χιλιάδων ασθενών με γνωστο το αν ειναι θετικοί η αρνητικοί κι οχι σε 100-200 δείγματα με τα οποια η μελέτη αυτή εκανε τον υπολογισμό της.
    Σχόλια

    Ioannis Bitsikas Αληθώς ο Κύριος Μιχάλη. Μέγα ζήτημα το ποιά εργαστηριακή δοκιμασία θα επιλεγεί. Πρέπει να έχει συγχρόνως μεγάλη "ευαισθησία"(ορθώς θετικά στο σύνολο των πασχόντων),μεγάλη "ειδικότητα(ορθώς αρνητικά στο σύνολο των υγιών),αλλά και μεγάλη διαγνωστική αξία(ορθώς θετικά στο σύνολο των θετικών ευρημάτων). Δύσκολος συνδυασμός, ειδικά για ένα νέο στέλεχος!
    4 
    Michalis Gavras Αυτό είναι και το δύσκολο απ΄ ότι φαίνεται
  • Georgia Konidou Με δυσκόλεψαν τα μαθηματικά της ανάρτησης. Κάτι δεν είναι σαφές. 5% λάθος αποτέλεσμα δεν το μεταφράζω 5% βγήκαν θετικοί ενώ ήταν αρνητικοί. Λάθος είναι και το αντίθετο, να βγάζει αρνητικούς αυτούς που είναι θετικοί. Άλλο % λάθος και άλλο % ψευδώς θετικοί. Οι ψευδώς ανρνητικοί; Δεν έχουμε και τέτοιους; Μια τέτοια "λεπτομέρεια" είναι τόσο σημαντική που ανατρέπει όλους τους παραπάνω υπολογισμούς. Γεγονός ότι το 95% σωστό αποτέλεσμα είναι μικρό, όλοι επιθυμούν να είναι μεγαλύτερο το ποσοστό. Για να μη χανόμαστε στη μετάφραση...
  • Georgia Konidou Θυμάμαι από τα φοιτητικά χρόνια στην κλινική χημεία το 95% ήταν ο μαγικός αριθμός που όριζε το φυσιολογικό. Αυτό το 5% πάντα ήταν πηγή σκέψης και φιλοσοφίας.
    • Michalis Gavras Γεωργία το έβαλα μόνο και μόνο για να πληροφορήσω, όλους όσοι με περισσή αμετροέπεια χρησιμοποιούν ιατρικά θέματα για πολιτική χρήση.
      Μόλις αυτή τη στιγμή άκουσα πως η Ισπανία ανακάλεσε 500.000 τεστ επειδή δεν εκρίθησαν ακριβή στην διάγνωση!!!!
      Εχουμε
      δρόμο λοιπόν και καλό είναι όσοι "χρησιμοποιούν ιατρικά θέματα για πολιτική χρήση" να ανακρούσουν πρίμναν. Εκτίθενται.
      Ισως όμως να είναι οπαδοί του "πες πες κάτι θα μείνει"!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου