Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Πολιτική Ανάλυση

Είναι προφανές πως οι παραδοχές του Τσίπρα* για τα χάλια και την παραβατικότητα στα ΑΕΙ, είναι μια σημαντική πολιτική κίνηση, με στόχο την επόμενη εκλογική διαδικασία.

Είναι προφανές πως εντάσσεται στην στρατηγική απόσπασης μέρους ή και όλου του κεντροαριστερού χώρου, επιδιώκοντας να γίνει ο κυρίαρχος εκφραστής του.

Από την μια μεριά, έχει διασφαλίσει τους "αριστερούς" ψηφοφόρους, που κάποιοι από αυτούς ένιωσαν για πρώτη φορά τι σημαίνει να είσαι ψηφοφόρος κυβερνώντος κόμματος, 2015-2019, ενώ οι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ τα είχαν απολαύσει στο παρελθόν. Οσο λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ θα δίνει την εικόνα κόμματος εξουσίας, κανένας από αυτούς δεν πρόκειται να φύγει.

Από την άλλη, οι "αριστερές" συνιστώσες, που έχουν απομείνει στην Συμμαχία, είναι εγκλωβισμένες και δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο, παρά με διακηρύξεις και μανιφέστα να προσπαθούν να περισώσουν την "αριστερή" τους τιμή και να αποστασιοποιηθούν, από το κόστος και την αλλοτρίωση που επιφέρει η άσκηση κυβερνητικής εξουσίας. Σε κάθε περίπτωση, στις όποιες διαφοροποιήσεις τους επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη της καταγγελίας πως "παίζουν το παιχνίδι της δεξιάς" και "ρίχνουν νερό στον μύλο της αντίδρασης".

Με αυτήν την  σιγουριά, στρέφεται ολοταχώς προς την επόμενη δεξαμενή ψηφοφόρων, την Κεντροαριστερά, όλους αυτούς δηλ. που για ιστορικούς και πολιτικούς λόγους απεχθάνονται την "δεξιά" και βρίσκονται στο ΚΙΝΑΛ ή παραμένουν ανένταχτοι. Ολοι αυτοί όμως ελκύονται από την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού και εκδυτικοποίησης της κοινωνικής ζωής, που ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει εντάξει στο πρόγραμμά του και προωθεί με την κυβερνητική πολιτική του, παρά το ακροδεξιό αποτύπωμα που αφήνουν οι ακροδεξιοί του κόμματος.

Δεν είναι τυχαίο πως αυτές οι δηλώσεις έγιναν λίγες μέρες από την δημοσκόπηση, που έδειξε πως
το 39% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και
το 84% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ
αποδέχονται την Αστυνομία στα ΑΕΙ (Δημοσκόπηση
Metron Analysis 25-1-2021).

Η ανάγκη λοιπόν τον έκανε να προβεί στις συγκεκριμένες παραδοχές. Που αν τις είχε κάνει όσο κυβερνούσε θα ήταν αυτός που θα είχε πιστωθεί απέναντι στην κοινωνία τον εξορθολογισμό στην λειτουργία των ΑΕΙ. Ηταν όμως δέσμιος των δικών του απόψεων και των συνιστωσών που αποτελούσαν την Συμμαχία. Σήμερα ομως, η πορεία προς την διακυβέρνηση, χρειάζεται και άλλους συμμάχους, το ΚΕΝΤΡΟ.

Σε μια αντίστοιχη πολιτική κίνηση προσεταιρισμού των κεντρώων, είχε προβεί και ο Ανδρέας Πανανδρέου το 1978 με την 5η ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠHΣ (Φεβρουάριος και αυτή!!!!).

Έχοντας ταυτοποιηθεί, από το 1974, σαν ο πολιτικός φορέας των αριστερών σοσιαλιστικών ιδεών και πολιτικών διακηρύξεων, άνοιξε τις οργανώσεις στους κεντρώους μέσα από την γραμμή της Εθνικής Λαϊκής Ενότητας και της Ανοιχτής Δημοκρατικής Πολιτικής Δράσης. Ετσι κατάφερε με ελάχιστες απώλειες, "αριστερών", να απορροφήσει όλους τους κεντρώους πολιτικούς και τους ψηφοφόρους τους και από το 25,34% στις εκλογές του 19783 χρόνια αργότερα να γίνει κυβέρνηση με 48%!!!!

Ο Ανδρέας όμως είχε τα κότσια, αυτό να το περάσει μέσα από την Οργάνωση, μέσα από σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής και όχι μέσα από μια συνέντευξη στον Σρόιτερ, αδειάζοντας κόμμα, στελέχη και συνοδοιπόρους.

Αλλά ο Ανδρέας ήταν ΕΝΑΣ!!!!!

 

*" Ναι, υπάρχουν τραμπούκοι στα Πανεπιστήμια.."

"Ναι, υπάρχει πρόβλημα ελεύθερης διακίνησης ιδεών στα Πανεπιστήμια"

"Ναι, δεν μπορεί να διεξαχθεί μια πολιτική εκδήλωση στα Πανεπιστήμια".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου