Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2011

Οι τοποθετήσεις μου στο Δημ. Συμβούλιο τον Αυγουστο 2011

28η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΤΕΤΑΡΤΗ  31  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2011


ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κύριος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Κύριε Πρόεδρε δυο θέματα θέλω να βάλω.
            Πρώτο θέμα: Από τις ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί, αλλά και από την συνέντευξη του Δημάρχου στα «Νέα» για το γραφείο εθελοντισμού, δημιουργείται μια εικόνα οργασμού εθελοντικής προσφοράς στον Δήμο μας. Είναι απόλυτα κατανοητή η προσπάθεια να παρουσιαστεί μια τέτοια εικόνα, αλλά και να διαφημίσετε τον εθελοντισμό, είναι απόλυτα θεμιτά και τα δυο. Προκύπτουν όμως μια σειρά ερωτήματα για κάθε μια από τις δράσεις που έχετε εξαγγείλει και δεν είναι αντιπολιτευτικού χαρακτήρα, είναι στην προσπάθεια αυτό που προσπαθείτε να κάνετε να πετύχει.
Ø             Έχει προετοιμαστεί το νομικό αλλά και το οργανωτικό πλαίσιο ένταξης των εθελοντών στην πολιτική προστασία και η εκπαίδευσή τους;
Ø             Έχει καταρτιστεί το αντίστοιχο οργανόγραμμα ένταξης, ειδικά για την πολιτική προστασία που έχει και νομικό πλαίσιο;
Ø             Προτίθεστε να καταργήσετε τους έμμισθους ιατρούς όπως γίνεται σε άλλους Δήμους και να υπάρχει μόνο εθελοντική προσφορά και λειτουργία των δημοτικών ιατρείων από την πλευρά των γιατρών;
Ø             Θεωρείτε την κάλυψη της γραμματειακής υποστήριξης των δημοτικών ιατρείων, που η ανάγκη προέκυψε εξαιτίας του ότι δεν υπήρχε προσωπικό από τους δυο εκλεκτούς δημότες ως εθελοντισμό και προτίθεστε να το αναπτύξετε και παραπέρα;
Ø             Οι μελέτες που λέτε ότι θα δώσουν οι δυο εκλεκτοί κατά τα αλλά δημότες θα γίνουν εν γνώσει της Τεχνικής Υπηρεσίας και θα την υπογράψει η Τεχνική Υπηρεσία; Γιατί; Δεν μπορεί να τις κάνει η Τεχνική Υπηρεσία και θα αποδεχτεί, ανώνυμα πλέον και χωρίς δικαίωμα υπογραφής να φέρετε στο Δημοτικό Συμβούλιο με την υπογραφή τίνος;
Ø             Με την πρόσκληση γυμναστών και καλλιτεχνών προτίθεστε να καλύψετε τις ανάγκες του ΠΑΟΔΑΠ μ’ αυτόν τον τρόπο;
Με μια προσεκτική ματιά στα κείμενα γίνεται φανερό πως υπάρχει ένα κυρίαρχο χαρακτηριστικό και αυτό είναι η σύγχυση. Είναι η σύγχυση κυρίως προς τον ορισμό τι είναι εθελοντισμός, τι είναι εθελοντική εργασία και όλα τα υπόλοιπα. Συγκεκριμένα θα μπορούσα να πω ότι είναι άλλο πράγμα ο εθελοντισμός, άλλο πράγμα η εθελοντική εργασία.
            Δεύτερον η εθελοντική εργασία δεν μπορεί να αντικαθιστά την νόμιμη εργασία, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δωρεάν εργατικά χέρια ο μηχανισμός συμπίεσης μισθών και ημερομισθίων. Δεν μπορεί να λειτουργεί ανταγωνιστικά στην αμειβόμενη εργασία.
            Τρίτον. Δεν επιτρέπεται οι εθελοντές να αποτελούν από μόνοι τους υπηρεσία του Δήμου. Οι εθελοντές έρχονται να «κουμπώσουν» σε ήδη οργανωμένη υπηρεσία του Δήμου στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, της πρόνοιας και της πολίτικης προστασίας στις οποίες ενισχύουμε την συνεισφορά τους. Δυο παραδείγματα για να γίνουν κατανοητά. Το ένα παράδειγμα είναι το κοινωνικό παντοπωλείο. Είναι άλλο πράγμα να κάνει ο κύριος Αλεξόπουλος και ο κύριος Σταθόπουλος κοινωνικό παντοπωλείο και να δίνουν σ’ αυτούς που νομίζουν οι ίδιοι, φτωχούς και άλλο πράγμα να το κάνει ο Δήμος. Ο Δήμος πρέπει να αποδεικνύει ότι αυτό που δίνει, σ’ αυτόν που το δίνει έχει όλα τα εχέγγυα, όλα τα στοιχεία της απορίας. Εξ ου και η διαφορά. Αν θέλεις να κάνεις κοινωνικό παντοπωλείο ως Δήμος πρέπει να έχεις την δομή της υπηρεσίας έτοιμη στην οποία θα κουμπώσουν οι εθελοντές.

ΓΑΒΡΑΣ : Κύριε Πρόεδρε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ο κύριος Παναγόπουλος στο θέμα των πινακίδων και του προβλήματος που προέκυψε με την διαφωνία κοινής εισήγησης, είπε τα εξής: «Αντιλαμβάνομαι την προσπάθεια των συναδέλφων της μειοψηφίας να διορθώσουν το πολιτικό τους λάθος κατά την δική μου ερμηνεία, να βάλουν υπογραφές μετά τον κύριο Αλεξόπουλο και δεν ξέρω τι ήταν σοφότερο, να λείπουν σαν τον κύριο Γιαννακόπουλο ή να αποχωρήσουν σαν τον κύριο Γαβρά;»
Αφού ευχαριστήσω τον καλό συνάδελφο για το ενδιαφέρον που δείχνει κάθε φορά που απουσιάζω να αναφέρεται σ’ εμένα, θα υπενθυμίσω όμως και στον ίδιο, πως εξαιτίας ακριβώς της μη ύπαρξης σαφούς πρότασης στην εισήγηση του κυρίου Αλεξόπουλου δεν είχα δεχτεί να υπογράψω το κοινό κείμενο, όχι πως διαφωνούσα στο να μπει το θέμα, αλλά διαφωνούσα ως προς το τυπικό της εισήγησης. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κύριος Γαβράς επί της διαδικασίας.
ΓΑΒΡΑΣ : Κύριε Πρόεδρε ο Δήμαρχος έχει επιλέξει στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα να ανοίγει άλλα 15 θέματα είναι επιλογή σας, αλλά οφείλετε με δημοκρατικό δικαίωμα των Δημοτικών συμβούλων να δίνετε τον λόγο. Δεν γίνεται να ανοίγει θέματα χωρίς απάντηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Δεν αρνήθηκα να δώσω τον λόγο.

ΓΑΒΡΑΣ : Ως εκ τούτου θέλω να κάνω μια δήλωση.
Θεωρώ κροκοδείλια δάκρυα του Δημάρχου ότι επιθυμεί να μην βρεθεί τίποτα μεμπτό στην διαχείριση του Δήμου την προηγούμενη 4ετία, την στιγμή που ο ίδιος έχει πει ότι υπάρχουν εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης, διαφθοράς που συναντάμε κάθε μέρα, σε κάθε μας βήμα, σε κάθε συρτάρι του Δήμου που ανοίγουμε και μέχρι αυτήν την στιγμή δεν έχει φέρει καμία από αυτές τις περιπτώσεις που ήδη έχει βρει, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι κροκοδείλια δάκρυα, κρύβετε πίσω από το δάχτυλό του και δεν είναι λειτουργία αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
ΘΕΜΑ 1ο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ : 10η αναμόρφωση προϋπολογισμού και τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου οικονομικού έτους 2011.


ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Τοποθετήσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ορίστε κύριε Γαβρά, έχετε δυο λεπτά.
ΓΑΒΡΑΣ : Είναι δικαίωμα του κάθε Δημοτικού Συμβούλου, του κάθε Αντιδημάρχου να βάζει όποια διλλήματα θεωρεί αυτός ότι τον εξυπηρετούν, αλλά ο καθένας έχει νου και σκέψη να τα αποδεχτεί ή να μην τα αποδεχτεί. Τα προνοιακά επιδόματα δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική βούληση του Δήμου μας να τα δώσει ή να μην τα δώσει, να τα κατανείμει έτσι ή να μην τα κατανείμει έτσι. Έρχονται από την κυβέρνηση, από την Νομαρχία και ως τέτοια θα πρέπει να κατανεμηθούν.
Εκείνο που κρίνουμε λοιπόν στην παρούσα αναμόρφωση του προϋπολογισμού είναι όλα αυτά που παρέθεσαν οι προηγούμενοι συνάδελφοι, για τους οποίους χειρισμούς και ρυθμίσεις, όπως αυτό με τις σχολικές επιτροπές που δεν μας δίνει το δικαίωμα να δεχτούμε ότι η παρούσα αναμόρφωση εξυπηρετεί τις αρχές και τους στόχους που θεωρούμε εμείς ότι πρέπει να εξυπηρετούνται.

ΨΗΦΙΣΜΑ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ :  Επειδή υπάρχει κίνδυνος, ένα θέμα είναι ακόμα, να ξεχάσουμε το ψήφισμα που είχα καταθέσει στην αρχή και να φύγουμε από εδώ χωρίς να έχουμε πάρει απόφαση και να εκτεθούμε κιόλας, να βάλουμε το ψήφισμα σε ψηφοφορία.
ΓΑΒΡΑΣ : Και με την φράση που συμπληρώθηκε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ :  Δεν είναι αποδεκτή η πρόταση. Το ψήφισμα μέσα τα λέει με ωραιότερο τρόπο, ενώ εσείς τα λέτε πιο ωμα, δεν ξέρω πως τα λέτε. Να προστεθεί : «Υπερασπιστής αυτών των αξίων, υπέστη διώξεις, φυλακίσεις, εξορίες, με πιστή στις απόψεις του για δημοκρατικό διάλογο και τις πολιτικές συνεργασίες». Το ψήφισμα οποίος το διάβασε προσεκτικά, τα εννοεί ξεκάθαρα.
………………………………………………………………
Ακολουθεί ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Συνεχίζεται η διακοπείσα συνεδρίαση. Θα μπει σε ψηφοφορία σύμφωνα με τον κανονισμό, πρώτα η αντιπρόταση όπως την κατέθεσε στο προεδρείο ο κος Σταθόπουλος και μετά η πρόταση. Η πρόταση του κου Σταθόπουλου όπως μου την κατέθεσε και την υποστηρίζει και η παράταξη του κου Γιαννακόπουλου είναι, εκεί που λέει «σε αξίες μπορεί και πρέπει να καθορίζει τον τρόπο ζωής του καθενός από εμάς * «υπερασπιστής αυτών των αξίων υπέστη διώξεις, φυλακίσεις και εξορίες, με πιστή στις απόψεις του για τον δημοκρατικό διάλογο και τις πολιτικές συνεργασίες». Αυτή είναι η αντιπρόταση. Επί της αντιπρότασης και μετά θα ψηφίσουμε επί της προτάσεως του κου Δημάρχου.
            Η κα Δάβαρη όχι, ο κος Παναγόπουλος όχι, η κα Παπαδοπούλου όχι, η κα Καψοκεφάλου όχι, ο κος Λέκκας όχι, ο κος Ησαΐας όχι, ο κος Τσιαμπάς όχι, ο κος Κωστόπουλος όχι, η κα Μπράμη όχι, ο κος Παύλου όχι, ο κος Κωνσταντακόπουλος όχι, η κα Πανουσοπούλου όχι, ο κος Σάρκουλας όχι, ο κος Αλεξόπουλος ναι, ο κος Γαβράς ναι, ο κος Τσιμπουκάκης απέχει, ο κος Γκιζιώτης απέχει, ο πρόεδρος όχι, η κα αντιπρόεδρος ναι, η κα Φωτεινού ναι. Οπότε δεν περνάει αυτή η πρόταση.
Πάμε στο ψήφισμα όπως κατετέθη από τον Δήμαρχο και έχει αναγνωστεί. Η κα Δάβαρη ναι, ο κος Παναγόπουλος ναι, η κα Παπαδοπούλου ναι, η κα Καψοκεφάλου ναι, ο κος Λέκκας ναι, ο κος Ησαΐας ναι, ο κος Τσιαμπάς ναι, ο κος Κωστόπουλος ναι, η κα Μπράμη ναι. Ο κος Σάρκουλας ναι, ο κος Παύλου ναι, ο κος Κωνσταντακόπουλος ναι, ο κος Κωβαίος ναι, η κα Πανουσοπούλου ναι, ο κος Γουργούλης απέχει, ο κος Μουστόγιαννης απέχει, ο κος Αλεξόπουλος λευκό, ο κος Τσιμπουκάκης απέχει, ο κος Γκιζιώτης απέχει, ο πρόεδρος ναι, η κα Φωτεινού λευκό και η κα Γάκη λευκό.

ΘΕΜΑ 9ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Λήψη απόφασης για την απευθείας ανάθεση της προμήθειας ανταλλακτικών, υλικών, εργαλείων, ελαστικών και εργασίες για την επισκευή και την συντήρηση των οχημάτων του Δήμου 2011.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ερώτηση ο κος Γουργούλης, ο κος Γαβράς …….
ΓΟΥΡΓΟΥΛΗΣ : Εγώ θα κάνω μια ερώτηση στον κ. Αντιδήμαρχο. Όταν εμείς φέρναμε για απευθείας ανάθεση, εσείς κ. αντιδήμαρχε για να το θυμούνται οι παλιοί και να το γνωρίζουν οι καινούριοι, φεύγατε οργισμένος και σκίζοντας τα ρούχα σας για αδιαφανείς διαδικασίες, γιατί κάναμε απευθείας ανάθεση. Τώρα γιατί την κάνετε εσείς και θέλω να μου απαντήσετε, για να το γνωρίζω και εγώ και το θυμόσαστε πολύ καλά αυτό. Και εμείς δεν κάναμε 60.000 €, μεγάλωσε φαίνεται και η απευθείας ανάθεση και ο πρόχειρος διαγωνισμός.
………………………………………
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο Κος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Κ. πρόεδρε εγώ θέλω να εξειδικεύσω την ερώτηση που έκανε ο κος Γουργούλης. Όντως τέσσερα χρόνια το θέμα ερχόταν έτσι κάθε χρόνο και είναι γεγονός ότι η αντιπολίτευση και με τον σημερινό Δήμαρχο, άφηνε σκιές ότι αυτό είναι ένα θέμα ύποπτο για συναλλαγές. Ποια ήταν τα στοιχεία που δικαιολογούσαν την σκέψη τους ότι αυτό το θέμα εμπεριέχει υποψίες για συναλλαγές που σήμερα τις έχουν διορθώσει;
…………………………………………….
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Κ. Πρόεδρε είναι εμφανές ότι μέσα από την συζήτηση αυτού του θέματος θίγεται ένα μείζον θέμα, το θέμα της κακολειτουργιας, κακοδιοίκησης, κακοδιαχείρισης, όπως θέλετε πέστε το, που υπάρχει στους Δήμους. Έχει αναγνωριστεί από όλους όσοι ασχολούνται με την διαχείριση του δημοσίου χρήματος, ότι τέσσερις μεγάλες λειτουργίες του κράτους εμπερικλείουν στην διαδικασία τους την κακοδιοίκηση με τον επιεικέστερο όρο και σίγουρα ένας από τους τέσσερις είναι οι Δήμοι. Και σίγουρα η κακοδιοίκηση και η κακοδιαχείριση δεν γίνεται ούτε στο γραφείο προσωπικού, ούτε στο πρωτόκολλο.
Τίθεται λοιπόν ένα μείζον θέμα, με ποιες διαδικασίες απέναντι στους πολίτες διασφαλίζουμε ότι αυτό που γίνεται πλέον στους Δήμους είναι διαφανές και δεν εμπεριέχει καθόλου την υποψία της αδιαφάνειας και της κατασπατάλησης ή της κακοδιαχείρισης. Είναι γεγονός ότι ο θεσμός των απευθείας αναθέσεων είναι ένας από τους θεσμούς που επιτρέπει στον κάθε δημότη, στον κάθε πολίτη, να ισχυρίζεται ότι η διαχείριση του χρήματος γίνεται με αδιαφάνεια.
Ότι χρειάζεται λοιπόν να βρεθούν αντίδοτα σε αυτόν τον θεσμό, άλλοι τρόποι, να μην υπάρχει καμία περίπτωση που να φτάνουμε σε σημείο να κάνουμε απευθείας ανάθεση, είναι ένα μείζον στοίχημα, όχι μόνο για το Δημοτικό συμβούλιο μόνο της Αγίας Παρασκευής, αλλά συνολικά για το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας. Ακόμα είμαστε σε αυτή την φάση. Το να ισχυριζόμαστε ότι εμείς είμαστε πιο ηθικοί από τους άλλους, αυτό το ισχυριζόμαστε, δεν μπορεί να αποδειχτεί με κανέναν τρόπο. Οι θεσμικές διαδικασίες είναι αυτές που διασφαλίζουν απέναντι στους δημότες, αν κάποιος λειτουργεί με διαφάνεια ή χωρίς διαφάνεια και οι απευθείας αναθέσεις δεν δίνουν τέτοιο δικαίωμα.
            Εγώ ψήφισα στην οικονομική επιτροπή το θέμα αυτό που είχε έρθει, ακριβώς γιατί αναγνωρίζω ότι από την στιγμή που δεν υπάρχει άλλη διαδικασία, ο Δήμος θα πρέπει να λειτουργήσει, αλλά να μην κάνουμε όμως πολιτική σπέκουλα για διαφάνειες και αδιαφάνειες, στηριζόμενοι μονάχα στο ότι εγώ είμαι ηθικότερος από τον άλλο. Αυτά δεν ισχύουν. Αλλιώτικα θα έπρεπε να πάμε να βρούμε κάποιον καλόγερο του Αγίου Όρους που να έχει ταχθεί και να έχει ασκητέψει για να τον κάνουμε Δήμαρχο. Δεν υπάρχουν τέτοια ζητήματα. Ας μην μιλάμε λοιπόν με πολλά λόγια, ότι εμείς είμαστε και κανένας άλλος, ότι εμείς έχουμε ανακαλύψει με ποιον τρόπο θα λειτουργούμε με διαφάνεια και είμαστε οι ηθικοί και οι έντιμοι και όλοι οι άλλοι ανέντιμοι, γιατί αυτό γυρίζει μπούμερανγκ. Αυτό είναι που έχει το  πολιτικό σύστημα, ότι ο ένας κατηγορεί τον άλλο και δεν ξέρουμε ότι το ίδιο κάνουν και οι άλλοι για τους άλλους και όλοι μαζί πλέον μπαίνουμε στο ίδιο καζάνι που δεν είναι με εύοσμα υλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου