Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011

Διαφάνεια και κακοδιοίκηση. Το πολιτικό διακύβευμα στους Δήμους*


Με αφορμή την παρουσίαση μας αρκετά θετικού Ισολογισμού του Δήμου, οικονομικής χρήσης του 2010, θέλησα στην Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ασχοληθώ και να παρουσιάσω την κρυφή πλευρά των αριθμών. Όσα δεν λένε λοιπόν τα νούμερα, όσα δεν μπορεί να αποκαλύψει κανένας ισολογισμός και έρευνα από μας ορκωτούς λογιστές. Να μιλήσουμε για την πραγματική λειτουργία των Δήμων και για όσα καταμαρτυρούνται σε βάρος μας από την Τρόικα μέχρι τον τελευταίο πολίτη.
Μας δούμε τι έγραψε ο Λ.Ρακιντζής, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης στην Τελική του Έκθεση του 2009-2010: «Από την μέχρι σήμερα εμπειρία μας, προκύπτει το συμπέρασμα, πως οι ΟΤΑ α’ βαθμού, εμπλέκονται σε μας περιπτώσεις κακοδιοίκησης, η οποία μας είναι γνωστό οδηγεί μας φορές και στην διαφθορά ή ευνοεί την ανάπτυξή μας».
Θα μπορούσα να προσθέσω μας δηλώσεις του σημερινού Δήμαρχου Βασίλη Ζορμπά στην συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό μας 23.3.2011, που δήλωσε πως «Δεν θα αναφερθώ σήμερα στα εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς που συναντούμε κάθε μέρα , σε κάθε μας βήμα, σε κάθε συρτάρι του Δήμου που ανοίγουμε,…».
Θα μπορούσα μας να επικαλεστώ το άρθρο του συνδημότη μας, Γιώργου Δημαρά, Περιφερειακού Συμβούλου και Πολιτικού Μηχανικού, στην ΠΕΡΙΣΚΟΠΗΣΗ μας 1 Ιουλίου 2011.
Ο Ισολογισμός λοιπόν δεν μας λέει τίποτε από όλα αυτά, που υπάρχουν ως βεβαιότητες πλέον και μας «βγάζουν την γλώσσα» κοροϊδευτικά, μας λοιδορούν.
Να λοιπόν γιατί ισχυριζόμουν, πως με την απόφαση για την πρόσκληση Ορκωτών Λογιστών, η δημοτική Αρχή έριχνε στάχτη στα μάτια του κόσμου για να καλύψει μας προεκλογικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις. Ήταν μια «οδός Διαφυγής» από την πραγματικότητα. Μας τρόπος να ξεφύγει από την πίεση που μας ασκούσαν διάφοροι συνεργάτες και “σύμμαχοι” χρησιμοποιώντας την μέθοδο του «στρίβειν δια του αρραβώνος» ή την «επαγγελία μιας αδύνατης επανάστασης».
Το πολιτικό διακύβευμα σήμερα για όσους ασχολούνται με μας Δήμους είναι:
Ø      η διαφάνεια στην διαχείριση,
Ø      η αποτροπή μας κακοδιοίκησης
Ø      η προστασία από μας υποψίες διαφθοράς στην λειτουργία του Δήμου και
Ø      η ταχεία και ορθή εξυπηρέτηση του δημότη
Η απάντηση σήμερα δεν μπορεί να είναι πως εμείς είμαστε έντιμοι και οι προηγούμενοι ανέντιμοι. Όταν σε προηγούμενη Συνεδρίαση αναφέρθηκα σε Αγιορίτες ασκητές, που χρειαζόμαστε για Δημοτικούς άρχοντες, είχα ξεχάσει του Βατοπεδινούς Άγιους Πατέρες. Ούτε λοιπόν και από εκεί υπάρχει ελπίδα. Αυτό που σίγουρα χρειαζόμαστε είναι διαδικασίες και θεσμοί, που να αποτρέπουν μας προθέσεις για διαπλοκή και μας υποψίες για διαφθορά.
Στην προηγούμενη Συνεδρίαση του Δ.Σ. προτάθηκε η δημιουργία και λειτουργία «Αποθήκης», καθώς μας και η συγκέντρωση όλων των διαδικασιών προμήθειας υλικών σε ένα σημείο, σε ένα Γραφείο.
Το μεν πρώτο, η «Αποθήκη», είναι ένα καλό λογιστικό και διοικητικό εργαλείο, καλύπτει μας ένα μέρος μας συνολικής διαδικασίας. Από την στιγμή που διαπιστώνεται μια ανάγκη, μια βλάβη, ποιος μηχανισμός παρακολουθεί την εξέλιξη, ποιος βεβαιώνει μας εργασίες με τέτοιο τρόπο που να μην πλανάται καμιά υποψία;
Για το δεύτερο. Η αναφορά με αρνητικούς χαρακτηρισμούς στην ύπαρξη πολλών κέντρων διενέργειας προμηθειών που πρέπει να αλλάξει, υποδηλώνει σαφέστατα πως η σημερινή διοίκηση του Δήμου θεωρεί αυτό τον τρόπος λειτουργίας, επιλήψιμο και ύποπτο για κακοδιοίκηση και διαφθορά. Η απόφαση για συγκεντροποίησή μας σε ένα Γραφείο, δεν παρεμβαίνει στην ουσία μας διαδικασίας, ούτε αποτρέπει μας υποψίες για κακοδιοίκηση. Απλά μεγιστοποιώντας τον όγκο μας προμήθειας, μεγιστοποιεί το κίνητρο και διευκολύνει την πρόθεση συναλλαγής και διαφθοράς.
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα ο δήμος διοικείται με τα ίδια εργαλεία (πρόχειροι διαγωνισμοί με τρεις προσφορές, απευθείας αναθέσεις λόγω άγονου διαγωνισμού κ.λ.π.), που τον διοικούσαν διαχρονικά οι προηγούμενοι και οι πιο προηγούμενοι και οι ακόμα παλαιότεροι, όλοι αυτοί που προεκλογικά είχαν τεθεί στο στόχαστρο μας σημερινής αρχής με καταγγελίες για διαφθορά.
Μέχρι σήμερα η νέα Δημοτική Αρχή δεν μας έχει δείξει με καμιά μας ενέργεια πως παρεμβαίνει στην δομή και τον πυρήνα μας κακολειτουργίας του Δήμου.
Για όσους λοιπόν από μας η ενασχόληση με τον Δήμο δεν είναι ούτε αυτοσκοπός, ούτε επάγγελμα, για όσους μας ενοχλεί να μας αποκαλεί ο κόσμος συλλήβδην «πολιτικούς» με όλη αυτή την αρνητική αποφορά του όρου, έχουμε την υποχρέωση να στρατευθούμε στην εξυγίανση των διαδικασιών λειτουργίας του Δήμου.
Ø      Ριζική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Δήμου,
Ø      Θεσμική θωράκιση μας διαφάνειας,
Ø      Εξάλειψη των εστιών δημιουργίας υποψιών για κακοδιοίκηση.
Αυτό είναι το πολιτικό διακύβευμα και σ’ αυτό το θα κριθούμε όλοι μας από την κοινωνία.

* Δημοσιεύθηκε στην ΠΕΡΙΣΚΟΠΗΣΗ αρ.φυλ.239/23-9-2011
* Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα: http://www.agiaparaskevi-guide.gr/dimotikes/?p=1460
* Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα: http://agparaskevi.blogspot.com/2011/09/blog-post_26.html

Αγία Παρασκευή 17.9.2011

Μιχάλης Γαβράς
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Δημοτικός Σύμβουλος Αγίας Παρασκευής
http://gavrasmichael.blogspot.com
gavrasmic@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου