Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011

Οι τοποθετήσεις μου στο Δημ. Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο 2011


32η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΤΕΤΑΡΤΗ  21  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2011

ΠΡΟΕΔΡΟΣ :           Δηλώσεις – ερωτήσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κύριος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : 5 ερωτήσεις και μια δήλωση.
Πρώτη ερώτηση. Με απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου είχε ψηφιστεί η διεκδίκηση μέσα από το πρόγραμμα ‘Ψηφιακή Σύγκλιση 2007 – 2013’ ολοκληρωμένη παρέμβαση για την πρόνοια στον Δήμο της Αγίας Παρασκευής. Ήταν ένα κονδύλι 537.000 που είχε υποβληθεί με την υπογραφή του Δημάρχου του Γιαννακόπουλου και ξέρω ότι έχει προχωρήσει σε αρκετά καλό επίπεδο. Θα ήθελα να πληροφορηθώ σε ποια φάση είναι, αν έχει φτάσει να υπογραφεί το συμφωνητικό και βέβαια δεν με απασχολεί ιδιαίτερα αν θα έχω σήμερα την απάντηση ή κάποια άλλη μέρα. Δέχομαι ότι μπορεί να μην είναι γνώστης ο Δήμαρχος αυτήν την στιγμή, αν όμως κάποιος άλλος συνάδελφος από την συμπολίτευση είναι γνώστης του θέματος να μας πει που βρίσκεται αυτή η διεκδίκηση με την οποία θα εξοπλίζονται τα δημοτικά ιατρεία και γενικότερα ο τομέας πρόνοιας με ένα σημαντικό εξοπλισμό για πολύ καλή δουλειά.
            Δεύτερο. Ψάχνοντας το site της ΕΕΤΑΑ μια μέρα που κοίταζα τα προγράμματα, εκτός από το πρόγραμμα με το οποίο ενισχύουμε το ‘Βοήθεια Στο Σπίτι’ υπήρχε και ένα άλλο πρόγραμμα για την εναρμόνιση της οικογενειακής επαγγελματικής ζωής που αφορούσε όμως παιδικούς σταθμούς. Έκανα μια ερώτηση αν εμείς έχουμε υποβάλει κάτι τέτοιο, πληροφορήθηκα ότι δεν έχουμε υποβάλλει καμιά αίτηση και θα ήθελα να μάθω αν το γνώριζε η Διοίκηση το πρόγραμμα. Ποιος ήταν υπεύθυνος για να το διαχειριστεί και να υποβάλλουμε την αίτηση να πάρουμε την βοήθεια και από εκεί. Γιατί δεν υποβλήθηκε η αίτηση για συμμετοχή; 
            Η τρίτη ερώτηση αφορά εσάς κύριε Πρόεδρε. Τι θα γίνει με την αναμόρφωση του κανονισμού Δημοτικού Συμβουλίου;
            Ένα τέταρτο είναι το εξής: Είμαι σε γνώση ότι από την Τρίτη το πρωί αυτό το έγγραφο από τον ΟΣΚ το οποίο καταγγέλθηκε ότι πιθανά να ήταν λαθραίο, μπορεί αν ήταν πλαστογραφημένο και όλα τα υπόλοιπα έχει έρθει με φαξ στο γραφείο του Δημάρχου. Θα ήθελα να ξέρω αν μετά την επίσημη πλέον παραλαβή του εγγράφου, γιατί το φαξ είναι επίσημο τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών, έχει ανατεθεί στην Τεχνική Υπηρεσία να εκφράσει την άποψη της επί των όσων διαλαμβάνεται το συγκεκριμένο έγγραφο.
            Ένα πέμπτο. Αν θέλετε έχω δεχτεί κάποιες ενοχλήσεις από συμπολίτες μας, συνδημότες μας, αν μπορεί να βγει το πρόγραμμα πλυσίματος των κάδων του τελευταίου διμήνου το site του Δήμου για να μην δεχόμαστε εμείς… Εγώ ξέρω ότι πλένονται οι κάδοι αλλά δεν είμαι εγώ αυτός  που θα βεβαιώνω κάτι τέτοιο.
            Η δήλωση.
Κύριε Πρόεδρε έχω την άποψη πως όσοι βρισκόμαστε σε αυτήν την αίθουσα έχουμε εκλεγεί από τους δημότες μας για τις πολιτικές μας απόψεις, για την πολιτική μας δραστηριότητα και για την γενικότερη συμμετοχή στα τοπικά μαζικά κινήματα.
Μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο η συμπολίτευση δέχεται την κριτική για τις αποφάσεις και τις παραλείψεις της από την αντιπολίτευση και όλοι όσοι έχουν μια προϊστορία σε αυτά τα έδρανα, στην συμπολίτευση και την αντιπολίτευση, δέχονται την κριτική για την διαχρονική ομοιότητα των συμπεριφορών τους στα ίδια ζητήματα ανεξαρτήτως αν βρίσκονται στα έδρανα της συμπολίτευσης ή της αντιπολίτευσης.
Ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ακριβώς αυτός, συζήτηση επί των εισηγήσεων σε κάθε θέμα, κριτική, συμφωνία, απόρριψη, υπερψήφιση ή καταψήφιση.
Κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο για τις απόψεις του και για τις πρακτικές τους.
Ο πολιτικός πολιτισμός επιβάλλει η κριτική να γίνεται για τις απόψεις και τις πράξεις του καθενός χρησιμοποιώντας επιρρηματικούς προσδιορισμούς αποφεύγοντας την κριτική στα πρόσωπα με επίθετα και επιθετικούς προσδιορισμούς.
Είναι άλλο πράγμα να κρίνεις τις πράξεις και άλλο να χαρακτηρίζεις το πρόσωπο.
Είναι άλλο να λες ότι κάποιος λέει ψέματα σε μια συγκεκριμένη περίπτωση και άλλο να τον λες ψεύτη.
Είναι άλλο να λες πως κάποιος αλλάζει διαρκώς θέσεις και απόψεις και άλλο να τον ονοματίζεις κωλοτούμπα.
Είναι άλλο να λες πως οι απόψεις κάποιου είναι επιζήμιες για τον Δήμο και άλλο να τον χαρακτηρίζεις απατεώνα.
Έχω την εντύπωση πως στα 5 χρόνια που βρίσκομαι εδώ μέσα έχω τηρήσει πιστά αυτήν την αρχή.
Επίσης είναι γεγονός που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση προς την προηγούμενη 4ετία που εγώ ήμουν Δημοτικός Σύμβουλος αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι έφευγαν σχεδόν συστηματικέ πολύ πριν τελειώσουν οι εργασίες του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν ήταν μόνο ένας.
Δεν επιτρέπεται λοιπόν η κριτική με αυτές τις αρχές να εκλαμβάνεται ως προσωπική επίθεση, ως αφορμή για έναρξη βεντέτας. Προσωπικά παρότι έχω και μανιάτικη ρίζα απορρίπτω την βεντέτα ως πολιτισμική εκδήλωση αλλοτινών αντιλήψεων.
Απαντώ πάντα σε όποιον θίγει τις πολιτικές μου απόψεις και δεν κάνω την πάπια όταν προκαλούμαι. Αυτό λέγεται πολιτική ευθιξία και όχι βεντέτα. Ο καθένας επιλέγει για λογαριασμό του την πολιτική του συμπεριφορά.
            Κύριε Δήμαρχε την επόμενη φορά που θα δεχτώ όχι κριτική για τις απόψεις μου, αλλά προσβλητικούς προσωπικούς χαρακτηρισμούς θα σας καλέσω αν δώσετε εντολή στην Νομική Υπηρεσία του Δήμου να με προστατεύσει ως δεχόμενος επίθεση κατά την διάρκεια άσκησης των καθηκόντων μου. Το ίδιο θα αποδεχτώ να κάνετε εις βάρος αν και εγώ υποπέσω σε τέτοιο σφάλμα σε βάρος άλλου συναδέλφου. Ευχαριστώ.
…………………………………….

Σχετικά με το έγγραφο του ΟΣΚ:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Τον λόγο έχει ο κύριος Γαβράς για ένα λεπτό.
ΓΑΒΡΑΣ : Κύριε Πρόεδρε το πρώτο μέρος της δήλωσης είναι περίπου αυτό που είπε ο κύριος Κρητικίδης. (ΚΡΗΤΙΚΙΔΗΣ : Σχετικά με τα λεγόμενα του κυρίου Δημάρχου για την γνησιότητα ή μη ενός εγγράφου που δεν το προσκόμισε ένα τυχαίος πολίτης, το προσκόμισε στον Δήμο η Πρόεδρος της ένωσης γονέων, ενός φορέα που χρόνια ολόκληρα μάχεται και αγωνίζεται για τα σχολεία της πόλης και δεν είναι δυνατόν να αφήνετε έστω καν υπονοούμενο για την γνησιότητα ενός εγγράφου που προσκόμισε. Έχετε δίκιο να είστε στενοχωρημένος που δεν το πήρατε πρώτος εσείς, αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορείτε να αμφισβητείτε την γνησιότητα ενός εγγράφου και να αφήνετε υπόνοιες για πιθανών πλαστότητα ενός εγγράφου που προσκόμισε η Πρόεδρος της ένωσης γονέων και δεύτερον, πρέπει να αναθέστε αμέσως, να απαντήσετε σήμερα κιόλας να έχετε απαντήσει στον ΟΣΚ ότι αποδέχεστε την πρότασή του για την επισκευή του κτηρίου, να αναλάβουν να το φτιάξουν και να σας παραδώσου έτοιμο προς χρήση με δική τους ευθύνη. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να τους δώσετε μελέτη. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να πληρώσει ο Δήμος 5.000.)
            Το δεύτερο μέρος θα ήθελα να θυμίσω και στον Δήμαρχο την παλιά εποχή που ήταν αντιπολίτευση και τον κύριο Βουτσινά ως πρώην Πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Κοντοπεύκου ότι ο Ιόλας διασώθηκε με ενέργειες δημοτών, δεν διασώθηκε από τις υπηρεσίες. Τις ενέργειες λοιπόν των δημοτών που αυτόβουλα ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα του Δήμου δεν τους κατατάσσουμε στους εχθρούς του Δήμου, ούτε τους λοιδορούμε, ούτε τους απαξιώνουμε. Απεναντίας, αγκαλιάζουμε τις ενέργειές τους και βέβαια υποδεχόμαστε κριτικά την οποιαδήποτε παρέμβασή τους χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι να τις αποδεχτούμε στο σύνολό τους.
……………………………………………………………….
Ο κύριος Γαβράς για ένα λεπτό.
ΓΑΒΡΑΣ : Είναι λυπηρό ότι μια αντίθεση ανάμεσα στις υπηρεσίες του ΟΣΚ την μετατρέπετε σε εσωτερική υπόθεση μέσα στον Δήμο. Ψηφίσαμε όλες τις εισηγήσεις τις Τεχνικής Υπηρεσίας ακριβώς επειδή σεβόμαστε τον θεσμικό ρόλο και την επιστημονική επάρκεια της Τεχνικής Υπηρεσίας. Είναι δικό σας θέμα που δεν εκμεταλλεύεστε τις αντιφάσεις του ΟΣΚ.
Αν αυτός που προκάλεσε το έγγραφο έχει συμφέρον για το οποίο ο Δήμος βγαίνει κερδισμένος θα πρέπει να του στήσουμε και άγαλμα, όχι να τον κάνουμε εχθρό μας.
………………………………………………………..

2ο ΘΕΜΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου συντήρηση καθολικού ασφαλτοτάπητα διαφόρων οδών έτους 2010
. …………………………………….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Τοποθετήσεις. Ορίστε κύριε Γαβρά.
ΓΑΒΡΑΣ : Κύριε Πρόεδρε ήθελα να επισημάνω κάτι που μου έκανε σημαντική εντύπωση και νομίζω ότι είναι και ένα σημαντικό ζήτημα που μας αφορά όλους. Έχουμε εδώ έναν διαγωνισμό 490.000€ και κάνει έκπτωση 200.000€ ο εργολάβος. Δεν πρόκειται για ένα σύνθετο έργο με 500 μεταβλητές. Είναι ένα απλό έργο κατασκευαστικά που μετράμε τα μέτρα, το φάρδος, βγάζουμε τα τετραγωνικά επί τους 5 πόντους που πρέπει να είναι η άσφαλτος, βάζουμε τις ποσότητες και βγήκε λοιπόν ένα ποσό σύμφωνα με τους πίνακες που έχει το Υπουργείο, τον ΑΤΟΕ.
Ένας καθόλα νόμιμος υπολογισμός σε ένα τόσο απλό έργο δίνει  στον εργολάβο την δυνατότητα να δίνει έκπτωση, να το κατεβάζει 200.000€. Καταλαβαίνετε με τι εργαλεία πάμε να δουλέψουμε νόμιμα; Ταυτόχρονα είμαστε εκτιθέμενοι απέναντι στους δημότες,  γιατί σε αυτό σε τελική ανάλυση έρχεται μπούμερανγκ στην λειτουργία μας. Μπούμερανγκ με βάση μια άλλη αρχή που λέει ότι όταν ξεκινάει ένα έργο πρέπει να έχει το σύνολο του ποσού που έχει προϋπολογιστεί. Δηλαδή εδώ είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε 490.000€ και μέχρι να τελειώσει το έργο έχουμε δεσμεύσει 490.000€, άσχετα αν στο τέλος θα χρειαστούν οι 290.000€. Ένας Δήμος με αυτά τα στενά οικονομικά κρατάει 200.000€ στην άκρη που δεν θα χρησιμοποιηθούν σίγουρα για όσο διάστημα θα εκτελείται ένα έργο. Αν αυτό λοιπόν το δείτε και σε άλλα έργο θα δείτε ότι με αυτόν τον τρόπο βγάζουμε τα ματάκια μας οι ίδιοι, όχι εξαιτίας μας, εξαιτίας του νόμου. Αυτό είναι εάν ζήτημα προς διερεύνηση.
Έχουμε υποχρέωση εμείς οι αιρετοί να δούμε το θέμα αυτό του λεγόμενου ΑΤΟΕ, ο οποίος για εμένα είναι ο νόμιμος τρόπος με τον οποίο γίνεται όλο το παιχνίδι που δίνει την δυνατότητα στους εργολάβους να παίξουν. Δεν μπορεί σε ένα τόσο απλό έργο κάποιος να έχει τέτοιο περιθώριο να μειώνει το κόστος. Δεν είναι ένα σύνθετο, είναι απλοί υπολογισμοί απλής αριθμητικής. Για εμένα η γενεσιουργός αιτία της υπόθεσης είναι ο ΑΤΟΕ, ο τρόπος με τον οποίο το Υπουργείο κοστολογεί τις εργασίες και προσδιορίζει τις τιμές των υλικών.
……………………………………………….

3ο ΘΕΜΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Λήψη απόφαση για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς και διασταυρώσεις κατόπιν της με αριθμό 68/11 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
 ………………………………
ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ : Ο κύριος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι ενώ όλα τα θέματα, τα περισσότερα, μέχρι και το 5 είναι όντως παρεμβάσεις ουσιαστικές, διευθετούν ζητήματα που έχουν προκύψει στην ζωή, έχω μια ένσταση από εκεί και πέρα για τις ταμπέλες. Την είχα εκφράσει και στην προηγούμενη περίοδο του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βάζουμε ταμπέλες για αυτά που επιβάλει ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας και είναι πιο πολύ ζήτημα αρχής και διαπαιδαγώγησης των δημοτών πως όταν υπάρχει ένας νόμος που λέει ότι ο δεξιός έχει προτεραιότητα δεν υπάρχει καμιά ανάγκη, κανένας λόγος στον αριστερό να βάζω ΣΤΟΠ, το λέει ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας. Αν αφαιρέσουμε τους δρόμους που εμείς επιλέγουμε ως Δημοτική Αρχή στην προκειμένη περίπτωση ή η πολιτεία αν είναι υπερτοπικοί δρόμοι, που είναι δρόμοι κύριας κυκλοφορίας ή συλλεκτήριοι εκεί όντως βάζεις τα σήματα που πρέπει για να αναδεικνύεις τον χαρακτήρα του συγκεκριμένου δρόμου. Όλοι οι υπόλοιποι δρόμοι της Αγίας Παρασκευής είναι μέσα στον οικιστικό ιστό και δεν υπάρχει κανένα λόγος να βάζουμε ταμπέλες για να απαγορεύουμε το φυσιολογικό. Έχει προτεραιότητα ο δεξιός, άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να βάζω ΣΤΟΠ. Είναι σημαντικό. Υπάρχουν περιπτώσεις χωρών στο εξωτερικό που έχουν αποφασίσει αυτό που είπα πριν. Εκτός από τους κεντρικούς δρόμους που θέλεις εσύ να δώσεις μια κατεύθυνση όλοι οι άλλοι να είναι χωρίς σηματοδότηση.
Έχω ένσταση λοιπόν κατά πόσο σε όλες αυτές τις διασταυρώσεις πρέπει να μπουν ταμπέλες. 
………………………………………………..


4ο ΘΕΜΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Έγκριση απογραφών των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου Δήμου Αγίας Παρασκευής με ημερομηνία 31/12/2010 και μετά σας υπενθυμίζω θα συζητηθεί και το πρώτο εκτός ημερήσιας το οποίο αφορά στο ’11.
……………………………………………………..
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κύριος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Κύριε Πρόεδρε η απογραφή της λειτουργίας των νομικών προσώπων όλων των χρόνων από τότε που συστάθηκαν μέχρι σήμερα η οποία λογιστικά έχει αποτυπωθεί ως ισολογισμός είναι πράγματι ένα καλό εργαλείο το οποίο αναδεικνύει από ό,τι κατάλαβε και ο κύριος Μπανίλας και νομίζω το είπε εναργέστατα ποιες ήταν οι πραγματικές δυσκολίες για την λειτουργία αυτών των νομικών προσώπων. Χωρίς συγκροτημένο λογιστήριο, με 2 υπαλλήλους του Δήμου, ο ένας είχε την λογιστική ευθύνη, ο άλλος την γραμματειακή υποστήριξη του ΔΣ και χωρίς καμιά καλή εποπτεία από το κεντρικό λογιστήριο του Δήμου. Αυτήν την στιγμή μιας και τα 2 νομικά πρόσωπα έρχονται στον Δήμο, μπαίνουν πλέον στον Δήμο και είναι πάρα πολύ καλό που μπαίνουν πλέον στην λειτουργία του διπλογραφικού και ευχόμαστε και τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα να ξεκινήσουν έτσι. Θα είναι ένα καλό εργαλείο για να αποτιμούμε στο μέλλον την πορεία και την λειτουργία των νομικών προσώπων.
            Παίρνοντας αφορμή από τα δημοτικά ιατρεία που γνωρίζω, θέλω να επισημάνω ότι υπάρχουν κάποιες παραδοχές όταν γίνονται οι απογραφές ή οι ισολογισμοί. Ας πούμε έγινε μια παραδοχή για το πώς γίνονται οι αποσβέσεις. Εγώ λοιπόν θα σας πω ότι αυτήν στην στιγμή σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω στα χέρια μου, από αυτά που πήρα δηλαδή αυτές τις τελευταίες ημέρες, μέσα την τελευταία 3ετία υπάρχει μια περιουσία των Δημ.Ιατρείων που αγοράστηκε ύψους 46.000€ η οποία όμως δεν αποτυπώνεται πουθενά γιατί εντάσσεται στις παραδοχές που λέει ότι μικρού μεγέθους ποσά αποσβένονται 100% εξ αρχής. Όμως οι κουρτίνες αγοράστηκαν πριν 2 χρόνια, οι ντουλάπες που μπήκαν οι καινούργιες αγοράστηκαν πριν ένα χρόνο. Θεωρητικά τα αποσβένουν, αλλά νομίζω ότι πραγματικά δεν έχει αποσβεστεί η αξία.
            Με αυτές τις σκέψεις ας δεχτούμε από αυτόν τον ισολογισμό. Τρία είναι τα βασικά νούμερα που υπάρχουν σε αυτό το πινακάκι που μας έχετε δώσει. Το ένα είναι το κυκλοφορούν ενεργητικό, το άλλο είναι το σύνολο των υποχρεώσεων και το άλλο είναι των προβλέψεων υποχρεώσεων και αυτό που βλέπω αν κάνω τα αθροίσματα ή της αφαιρέσεις, όπως θέλετε πέστε το, 1.310.000 περίπου είναι το κυκλοφορούν ενεργητικό και όλων των νομικών προσώπων και 1.350.000 το σύνολο των υποχρεώσεων. Απομένουν γύρω στις 570.000, οι προβλέψεις υποχρεώσεων στο μέλλον που είναι δεδομένο ότι άλλες από αυτές…(Διακοπή από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για υπέρβαση επιτρεπόμενου χρόνου ομιλίας!!!!)
31η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΤΕΤΑΡΤΗ  14  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2011
ΘΕΜΑ 3ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Εκπόνηση μελέτης για την στατική μελέτη για την αποκατάσταση φθορών στον φέροντα οργανισμό του 4ου νηπιαγωγείου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Επί της διαδικασίας ο κύριος Γαβράς.
(Η πρόταση επί της διαδικασίας έγινε επειδή ήδη στα έδρανα του Δημ.Συμβουλίου κυκλοφορούσε έγγραφο του ΟΣΚ με ημερομηνία 13.9.2011 και την υπογραφή του Διευθύνοντα Συμβούλου Ηρακλή Δρούλια, το οποίο λέει:
«Μετά από αυτοψία που διενεργήθηκε από τον Δ/ντα Σύμβουλο Ηρακλή Δρούλια, τον Γεν.Δ/ντή Εργων Λ.Θεοτοκάτο, τον Δ/ντή Κατασκευών Εργων Γ.Στάθη και σύμφωνα με τις αυτοψίες που έγιναν από υπηρεσιακούς παράγοντες στο παραπάνω Νηπιαγωγείο σας ενημερώνουμε ότι δεν είναι επικίνδυνο από πλευράς Στατικής επάρκειας.
Η ΟΣΚ ΑΕ προτίθεται να προβεί άμεσα στην επισκευή και άρση των προβλημάτων προκειμένου να επαναλειτουργήσει το Νηπιαγωγείο».)

ΓΑΒΡΑΣ : Επειδή έχουμε γίνει γνώστες αυτού του εγγράφου, του οποίου δεν φαίνεται να αμφισβητείται η γνησιότητα, ανεξαρτήτως αν αυτό δεν έχει ακόμα καταχωρηθεί στο πρωτόκολλο του Δήμου. Κρίνω σκόπιμο από την πλευρά σας αν και εσείς το θέλετε να αναβληθεί η παραπέρα συζήτηση του θέματος, γιατί όντως μέσα από αυτό το έγγραφο υπάρχει πλήρης αντίθεση της ηγεσίας του ΟΣΚ, των 3 αρχιμηχανικών του ΟΣΚ, με την εισήγηση των μηχανικών του συνεργείου που είχε έρθει και έκανε την αυτοψία.
Ο μεν διευθυντής του ΟΣΚ μαζί με τους δυο αρχιμηχανικούς λένε ότι δεν είναι επικίνδυνο από πλευράς στατικής επάρκειας, ενώ οι προηγούμενες γνωμοδοτήσεις λένε ότι υπάρχει πρόβλημα. Κατά συνέπεια προκειμένου εμείς να μην βρεθούμε στην φάση ή στην θέση να κρίνουμε κάτι ανάμεσα σε δυο απόψεις της ίδιας υπηρεσίας, προτείνω ότι μπορούμε να το αναβάλλουμε για μια εβδομάδα και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, που θα έχει έρθει πια ολοκληρωμένη και επισήμως μέσα στο πρωτόκολλο του Δήμου αυτό το έγγραφο, να πάρουμε την σωστή απόφαση ως Δημοτικό Συμβούλιο. Αν το συνεχίσετε έχω να πω και άλλα.
…………………………………………………………
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ορίστε κύριε Γαβρά.
ΓΑΒΡΑΣ : Σε προηγούμενη Συνεδρίαση είχα αποδεχτεί ως μείζονα λόγο, από την πλευρά του Δημάρχου, να καλύπτεται από επίσημα έγγραφα για τέτοια θέματα που αφορούν την κοινωνία και όχι από λόγια και σ’ αυτήν την λογική είχα ψηφίσει και την προηγούμενη πρόταση.
Η παρατήρηση που κάνω τώρα είναι ότι με το συγκεκριμένο έγγραφο που και εγώ τώρα, απόψε το είδα, καλύπτεται ο Δήμαρχος με την φράση του κυρίου Δρούλια, που δεν είναι ένας τυχαίος, είναι ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΚ και που αφαιρεί παντελώς την οποιαδήποτε ευθύνη από την πλευρά του Δημάρχου για οτιδήποτε ήθελε προκύψει. Όταν λέει ότι μας ενημερώνουν ότι δεν είναι επικίνδυνο από πλευράς στατικής επάρκειας, σημαίνει ότι αφαιρεί παντελώς οποιαδήποτε ευθύνη του Δημάρχου για οτιδήποτε συμβεί.
            Εγώ κατανοώ ότι όντως υπάρχει πρόβλημα μέσα στον ΟΣΚ. Δεν μπορεί μια φορά να βγάζει μια υπηρεσία αυτό και να έρχεται μετά ο διευθύνων με τους 2 συναδέλφους τους, τον κύριο Θεοτοκάτο και τον κύριο Στάθη και να βγάζει κάτι διαφορετικό. Αυτό όμως είναι ένα ζήτημα που αφορά εσωτερικά τον ΟΣΚ. Εμείς σαν Δήμος νομίζω ότι από αυτό το έγγραφο καλυπτόμαστε. Επειδή κατανοώ ότι από την στιγμή που δεν έχει έρθει επισήμως εδώ, δεν μπορεί να γίνει επισήμως αποδεκτό σε οποιαδήποτε συζήτηση και με αυτήν την λογική λέω ότι μπορούμε να κάνουμε μιας εβδομάδας αναβολή. Νομίζω ότι και η ίδια η Τεχνική Υπηρεσία όταν θα έρθει επισήμως μπορεί να εκφράσει τις παρατηρήσεις που είπε και ο κύριος Τσιαμπάς ότι έχει ο κύριος Θεοδωρίδης και τότε να είστε σίγουροι ότι όλοι μας θα σκεφτούμε υπέρ του γενικού καλού και του καλού των μαθητών που πρόκειται να μπουν εκεί μέσα.
……………………………………………
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κύριος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Κύριε Πρόεδρε κατανοώ απόλυτα την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας με τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Αυτά τα δεδομένα έχει, αυτήν την εισήγηση κάνει και σωστά ο Δήμαρχος την φέρνει. Κατανοώ επίσης την επιφύλαξη του Δημάρχου για την μη επίσημη είσοδο του εγγράφου στον Δήμο, αλλά ταυτόχρονα τον καλώ να άρει πιθανές ενστάσεις κύρους, ευθιξίας και εφόσον το έγγραφο έρθει νομίμως και διευκρινιστεί ότι έχει τεχνική επάρκεια και αρτιότητα, να διορθώσει την σημερινή απόφαση που θα πάρουμε. 


ΘΕΜΑ 6ο


ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Λήψη απόφασης για την πραγματοποίηση της 62ης εθελοντικής αιμοδοσίας του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Εισηγείται ο Αντιδήμαρχος, ο κύριος Κωβαίος - Ντούσκος.
………………………………………………
ΜΟΥΧΤΟΥΡΗ : Ο κύριος Γαβράς έχει τον λόγο.
ΓΑΒΡΑΣ : Κυρία Προεδρεύουσα, κύριοι συνάδελφοι αυτήν την στιγμή εγώ δεν μιλώ σαν Σύμβουλος της αντιπολίτευσης. Είμαι Σύμβουλος που θα υπερασπιστώ την αιμοδοσία που κάνει ο Δήμος και θα πω αυτά που έλεγα όλα αυτά τα χρόνια, όταν δεχόμουν τις επιθέσεις που δέχτηκε απόψε ο κύριος Κωβαίος. Όντως υπήρχαν συνάδελφοι από την τότε αντιπολίτευση που σκεφτόντουσαν και λογάριαζαν με το υποδεκάμετρο και το ευρώ πόσο στοιχίζει η κάθε φιάλη αίματος που μαζεύουμε.
Αγνοούν ότι το θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας είναι ένα εθνικό θέμα,
αγνοούν ότι το υπουργείο έχει ειδική διεύθυνση προσέλκυσης εθελοντών αιμοδοτών, με ό,τι κόστος συνεπάγεται για αυτό το πράγμα,
αγνοούν ότι στο ίδιο το κράτος μονάχα οι εργατοώρες και τα υπόλοιπα υλικά για να φτιαχτεί μια μονάδα αίματος στοιχίζει πάνω από 500€, όσο και αν σας φαίνεται περίεργο και
αγνοούν ότι τελικά στην Ελλάδα πρέπει να υπάρξει ένα κίνημα εθελοντισμού έτσι ώστε μέσα από τα παιδιά μας να καταφέρουμε η Ελλάδα να αποκτήσει κάποτε επάρκεια σε αίμα δικό της που έχει μεγάλη σημασία. Δεν είμαι ρατσιστής, αλλά το αίμα που έχει κάθε φυλή έχει μια ιδιαιτερότητα σε κάποια αντιγόνα σε σχέση με το αίμα που έρχεται από κάπου αλλού.
Έτσι λοιπόν δεν θεωρώ ότι είναι πολλά τα λεφτά αυτά που δίνονται και ούτε θυμάμαι ειλικρινά αν είναι το 1/3, νομίζω Νίκο δεν είναι το 1/3 των όσων δίναμε εμείς. Μπορώ σε μια επόμενη Συνεδρίαση να φέρω τα αποδεικτικά και τα τιμολόγια, αλλά και πάλι εγώ δεν το αντιμετώπισα ούτε τα προηγούμενα 4 χρόνια, ούτε και τώρα με οικονομιστική αντίληψη για ένα τέτοιο θέμα και θα καλούσα και τους συναδέλφους να το δουν έτσι.
            Βέβαια διαφωνώ με την παρατατζίδικη παρουσίαση που έγινε την προηγούμενη φορά. Είναι άλλης τάξης θέμα από αυτά τα θέματα που τα χρησιμοποιείς επικοινωνιακά για να προβάλλεις κάποια πράγματα και άλλης τάξης θέμα ο εθελοντισμός που όντως έχω βρεθεί την θέση να κατηγορηθώ (η προηγούμενη Δημοτική Αρχή βέβαια), ότι χρησιμοποίησαν την τάδε κοινωνική εκδήλωση για να προβληθούν οι ίδιοι και οι άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Θα σας καλούσα λοιπόν σ’ αυτό να είσαστε πιο συγκρατημένοι, να δώσετε το αίμα όσοι θέλετε να δώσετε και αυτοί που δεν το είχατε δώσει τα προηγούμενα 4 χρόνια, αλλά μην το προβάλλετε έτσι πομπωδώς γιατί χάνεται πλέον η αξία αυτού που έχετε κάνει. Ευχαριστώ.

ΘΕΜΑ 9ο
ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Ορισμός μελών Διοικητικού Συμβουλίου και εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου ‘’Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής-Μουσείο Αλέκος Κοντόπουλος’’».       Πρόεδρος θα είναι ο κύριος Καζάκος και Αντιπρόεδρος η κυρία Πανουσοπούλου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Επί της διαδικασίας ο κύριος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Συμφωνά με το εισηγητικό υπάρχουν 2 διαδικασίες στο πρώτο θέμα.
            Η μια διαδικασία είναι η ψήφιση των 15 μελών, η δεύτερη διαδικασία είναι η ψήφιση Προέδρου και Αντιπροέδρου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κύριος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Για το μεν πρώτο θέμα των 15 μελών η πρόταση η δική μας, νομίζω την ξέρει ο κύριος Καζάκος, είναι η κυρία Κωστελέτου και η κυρία Φλατσούση.
            Για το δεύτερο θέμα του Προέδρου και Αντιπροέδρου υπάρχει μια τοποθέτηση από την πλευρά μας η οποία λέει τα ακόλουθα: Ο ίδιος ο Δήμαρχος, ο Βασίλης ο Ζορμπάς είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο πέρσι, του ’10, πως θα ήθελε την κυρία Φλατσούση Πρόεδρο. Η κυρία Φλατσούση ανέδειξε την βιβλιοθήκη και αυτό είναι πανθομολογούμενο από όλους. Προετοίμασε με την τετράχρονη λειτουργία της βιβλιοθήκης να είναι αυτό που είναι, αλλά και στην ουσία του το έγγραφο με το οποίο ζητήθηκε από τον Δήμο Αγίας Παρασκευής από το ΥΠΕΣ να έχει αυτοτέλεια. Μπορούμε να πούμε έτσι, ποιητική αδεία, αλλά και με πολιτική τοποθέτηση, ότι η επίτευξη της αυτοτέλειας είναι ένα έργο Φλατσούση. Έχετε λοιπόν εσείς την υποχρέωση να την προτείνετε ως Πρόεδρο και αυτό δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την ικανότητα του κυρίου Καζάκου, η οποία είναι άλλης τάξης θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Συγγνώμη κύριε Γαβρά. Δεν την είχε προτείνει για Πρόεδρο, για Αντιπρόεδρο την είχε προτείνει τότε.
ΓΑΒΡΑΣ : Δεν το έχω ακούσει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Υπάρχει στα πρακτικά.
ΓΑΒΡΑΣ : Εμείς λοιπόν προτείνουμε για Πρόεδρο της βιβλιοθήκης την κυρία Φλατσούση.30η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΔΕΥΤΕΡΑ  12  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2011

ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Μια δήλωση και μια ερώτηση κ. Πρόεδρε.
Στην συνεδρίαση 31-8-11, αναφέρθηκε από τον κ. Παναγόπουλο η εξής φράση για μένα: «Δώσατε 10.000 € για τα χωρίσματα στα δημοτικά ιατρεία των Πευκακίων, όταν μπορούσε να τα κάνει η τεχνική υπηρεσία». Επειδή δεν πρόκειται να κάνω ποτέ την πάπια σε ό,τι με αφορά, απαντώ με συγκεκριμένα στοιχεία. Προκύπτουν δυο θέματα, αν στοίχισαν 10.000 €, εάν μπορούσε να το κάνει η τεχνική υπηρεσία. Για το δεύτερο την απάντηση την έχετε δώσει εσείς ως σημερινή διοίκηση όταν βγάλατε δελτίο τύπου ότι η τεχνική υπηρεσία αδυνατεί να αλλάξει τις λάμπες στον Δήμο. Για το κόστος των 10.000 €, εκτός του ότι δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, το νούμερο προκύπτει από αυθαίρετους λογισμούς που δεν ακουμπάνε την πραγματικότητα.
            Για την πρόοδο όμως της συζήτησης να αποδεχτώ ότι στοίχισε 10.000 € και να δούμε αν είναι πολλά ή λίγα και αν ωφελήθηκε η ζημιώθηκε ο Δήμος. Γνωρίζετε πως στον Τσακό είχαμε βρει το παλιό Ατλάντικ για μεταφορά του ιατρείου, ήταν 208 τμ. Και η διαμερισμάτωση, έτσι όπως την μελέτησε η τεχνική μας υπηρεσία, στοίχιζε 55.000 €. Ήταν 57μ. χωρίσματα, τρέχοντα, έντεκα εσώπορτες, τρεις τουαλέτες, βάψιμο, ηλεκτρικά κτλ.
Τα Πευκάκια είναι 137τμ. και η μόνη διάφορα είναι ότι αντί για 57 τρέχοντα μέτρα, ήταν 48μ. χωρίσματα και όλα τα υπόλοιπα είναι τα ίδια και προστίθενται και μια σειρά εξοπλισμοί όπως air-condition και άλλα συμπαρομαρτούντα. Αν λοιπόν στον Τσακό στοίχιζε 55.000 €, στα Πευκάκια δεν θα στοίχιζε 45.000;
Δεύτερον, έχουμε και το ζωντανό παράδειγμα του χώρου της δημοτικής αστυνομίας, το οποίο στοίχισε 43.000 €. Εγώ θα καλούσα όλους τους δημοτικούς συμβούλους να πάνε στον χώρο της δημοτικής αστυνομίας να δουν την διαμερισμάτωση και μετά να πάνε και στα ιατρεία των Πευκακίων και να δουν αν αυτή η διαμερισμάτωση με βάση το κόστος της δημοτικής αστυνομίας, πόσο θα έπρεπε να στοιχίσει; Νομίζω πολύ περισσότερο από τα 10.000, αυτό είναι σίγουρο. Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι μόνο οι δυο τουαλέτες, η μια των ΑΜΕΑ και η κουζίνα που φτιάχτηκε στοιχίζει από μόνη της γύρω στα 6- 7.000 €.
            Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, μετά από όλα αυτά νομίζω ότι μπορώ πλέον βάσιμα να ισχυρίζομαι, πως ο τρόπος σκέψης και οι αντιλήψεις του αντιδημάρχου είναι επιζήμιες για το συμφέρον των οικονομικών του Δήμου.
Στην ερώτηση. Είναι η ίδια ερώτηση με του κου Σταθόπουλου και αναφέρεται στον οργανισμό του Δήμου, στον οποίο κάποια στιγμή θα πρέπει να κατατεθεί, έστω το σχέδιο που εσείς ετοιμάζετε, για να μπορέσουμε και εμείς να εκφράσουμε τις απόψεις μας. Νομίζω ότι έχω πει και άλλη φορά, ο οργανισμός είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την λειτουργία του Δήμου, είναι ο πρώτος οργανισμός μέσα στον Καλλικράτη και θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο, που να μην είναι εύκολο σε μια επόμενη διοίκηση να βρει πατήματα για να τον αλλάξει, γιατί μόνο έτσι αποκτάει συνέχεια η διοίκηση στους Δήμους. Ευχαριστώ.

……………………………………………………………………….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με τον κανονισμό το επί προσωπικού είναι ένα λεπτό. Ορίστε κ. Γαβρά.
ΓΑΒΡΑΣ : Κ. Δήμαρχε αν αποφασίσω να καταγγείλω τον κ. Κρητικίδη για κάτι θα το κάνω ευθέως και όχι εμμέσως.
Δεύτερον δεν ήθελα να καταγγείλω τίποτε άλλο, πάρα να αποδείξω ότι η με τους νόμιμους τρόπους συγκρότηση μελέτης για να κάνεις μια δουλειά δυστυχώς, στοιχίζει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι στοιχίζει στην πραγματικότητα σε έναν ιδιώτη. Η τεχνική που ακολουθήθηκε στα δημοτικά ιατρεία των Πευκακίων ήταν πάρα πολύ απλή και συμφέρουσα για τον Δήμο πολλαπλώς. Υπογράφτηκε το συμφωνητικό παράδοσης της αιθούσης γυμνής 1η Οκτωβρίου και με ένα ιδιωτικό συμφωνητικό πρόσθετων εργασιών, παράδοση 31/12. Μέσα στο τρίμηνο θα είχε κάνει, αγορά και τοποθέτηση χωρισμάτων, αγορά και τοποθέτηση συστημάτων θέρμανσης – ψύξης, γραμμών φωτισμού, ρεύματος, τηλεφώνων, γραμμών ύδρευσης αποχέτευσης, αγορά ειδών υγιεινής και όλα αυτά θα γινόντουσαν με έξοδα του κατασκευαστή, του ιδιοκτήτη τέλος πάντων του διαμερίσματος. Εκτιμώ ότι αυτή η μέθοδος στοίχισε πολύ λιγότερα στον Δήμο και στα δημοτικά ιατρεία, απ’ ό,τι θα στοίχιζε αν πήγαινε με την νόμιμη διαδικασία, αν και αυτή πάλι νόμιμη ήταν.

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
ΘΕΜΑ 1ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Μπαίνουμε στην ημερήσια διάταξη, με μοναδικό θέμα τον ισολογισμό.
…………………………………………….
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κύριος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Κύριε Μπανίλα εγώ δεν είμαι λογιστής, είμαι γιατρός και η σκέψη είναι ιατρική, είναι μια διαστροφή αυτό. Όταν βλέπω λοιπόν ένα ατύχημα, έναν άρρωστο με ατύχημα, δεν πανικοβάλλομαι με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του ατυχήματος, αλλά βγάζω μια ακτινογραφία. Αυτό είναι το αποδεικτικό του αν έχει ζημιά ή όχι. Στα νούμερα που έχετε, έχετε βγάλει ένα σωρευτικό έλλειμμα 5.300.000 € και κάνω μια σύγκριση και βλέπω ότι αυτό περίπου είναι τα δάνεια που έχει ο Δήμος χοντρά, 5.600.000 €, στα οποία είναι τα δάνεια και οι υποχρεώσεις που έχουμε για τον Προφήτη Ηλία. Αυτό που εγώ καταλαβαίνω σαν απλός άνθρωπος ότι η επιχείρησή μου έχει κάποια δάνεια, αλλά για το 2011 αυτό που έχω υποχρέωση είναι τα τοκοχρεολύσια αυτών των δανείων. Αυτά τα  τοκοχρεολύσια πόσα είναι; Και αν από τον ισολογισμό που έχετε κάνει γι’ αυτήν την επιχείρηση που λέγεται Δήμος Αγίας Παρασκευής έχει την δυνατότητα να αποπληρώνει κάθε χρόνο αυτά τα τοκοχρεολύσια; Ευχαριστώ.
……………………………………………………….

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κύριος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Κυρία Αντιπρόεδρε όλοι όσοι μίλησαν μέχρι τώρα ασχολήθηκαν με τα νούμερα και όπως συνηθίζεται όλοι οι καλοί λογιστές με τα ίδια νούμερα βγάζουν διαφορετικά συμπεράσματα, αυτά που αρέσουν στον καθένα. Θεωρώ μάταιο από την δική μου την πλευρά να μπω σ’ αυτόν τον χορό και να προσπαθήσω και εγώ να βγάλω τα συμπεράσματα που εγώ θέλω με τα νούμερα που υπάρχουν.
            Έχω σημειώσει να πω μερικά πράγματα από αυτά που κατά την εκτίμησή μου δεν λέει ο ισολογισμός, από αυτά που δεν αποκαλύπτουν οι αριθμοί, για την πραγματική λειτουργία του Δήμου. Λέανδρος Ρακιντζής, τελική έκθεση 2009 – 2010. «Από την μέχρι σήμερα εμπειρία μου προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι ΟΤΑ Α’ βαθμού εμπλέκονται σε πολλές περιπτώσεις κακοδιοίκησης, η οποία όπως είναι γνωστό οδηγεί πολλές φορές και στην διαφθορά ή ευνοεί την ανάπτυξη της». Θα μπορούσα επίσης να επικαλεστώ το άρθρο του συνδημότη μας, περιφερειακού συμβούλου Γιώργου Δημαρά στην «Περισκόπηση» της 1ης Ιουλίου του 2011.
Ο ισολογισμός δεν μας λέει τίποτα λοιπόν για όλα αυτά που υπάρχουν πλέον ως βεβαιότητες και μας κοροϊδεύουν και μας βγάζουν την γλώσσα τους. Να λοιπόν γιατί ισχυριζόμουν πως με τους ορκωτούς λογιστές ρίχνετε στάχτη στα μάτια του κόσμου για να καλύψετε τις προεκλογικέ σας εξαγγελίες. Το πολιτικό διακύβευμα της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η διαφάνεια στην διαχείριση και η προστασία από τις υποψίες διαφθοράς στην λειτουργία του Δήμου του. Η απάντηση σήμερα δεν μπορεί να είναι πως εμείς είμαστε έντιμοι και οι προηγούμενοι κλέφτες. Όταν μίλησα για τους αγιορείτες ασκητές που χρειαζόμαστε για δημοτικούς άρχοντες, είχα ξεχάσει τους βατοπεδινούς αγιορείτες πατέρες. Αυτό λοιπόν που χρειαζόμαστε είναι οι διαδικασίες που προωθούν την διαφάνεια και αποτρέπουν τις υποψίες ή τις προθέσεις για διαπλοκή και διαφθορά.
Στην προηγούμενη συζήτηση προτείνετε την λειτουργία αποθήκης και την συγκέντρωση όλων των διαδικασιών προμήθειας υλικών σε ένα γραφείο. Το μεν πρώτο, η αποθήκη, είναι ένα πάρα πολύ καλό εργαλείο, απαραίτητο, καλύπτει όμως ένα μέρος της διαδικασίας. Από την στιγμή που διαπιστώνεται μια βλάβη ποιος μηχανισμός παρακολουθεί την εξέλιξη; Ποιος βεβαιώνει τις εργασίες; Πως εμποδίζεται να πλανάται η υποψία; 
            Για το δεύτερο. Η παρέμβασή σας στα πολλά κέντρα διενέργεια προμηθειών υποδηλώνει σαφέστατα πως θεωρείται αυτές τις διαδικασίες ύποπτες. Η συγκεντροποίηση τους λοιπόν σε ένα γραφείο, σε ένα σημείο, δεν παρεμβαίνει στην ουσία της διαδικασίας, ούτε αποτρέπει την κακολειτουργία, απλά μεγιστοποιεί τον όγκο της προμήθειας και μεγαλώνει το κίνητρο διαφθοράς και συναλλαγής.
Δυστυχώς Δήμαρχε μέχρι σήμερα διοικείτε τον Δήμο με τα ίδια εργαλεία, πρόχειροι διαγωνισμοί με 3 προσφορές, απευθείας αναθέσεις λόγω άγονων διαγωνισμών που διοικούσαν και οι προηγούμενοι και οι πιο προηγούμενοι και οι ακόμα πιο προηγούμενοι, όλους αυτούς που τους κατηγορούσατε για διαφθορά. Μέχρι σήμερα δεν μας έχετε δείξει με καμιά σας ενέργεια πως παρεμβαίνετε στην δομή, στον πυρήνα της πιθανολογούμενης κακολειτουργίας του Δήμου.
Για όσους λοιπόν από εμάς η ενασχόλησή μας με τον Δήμο δεν είναι ούτε επάγγελμα, ούτε αυτοσκοπός, για όσους μας ενοχλεί να μας αποκαλεί ο κόσμος συλλήβδην πολιτικούς με όλη αυτήν την αρνητική αποφορά του όρου, αυτό είναι το διακύβευμα. Η ριζική ανατροπή και αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του Δήμου, η θεσμική θωράκιση της διαφάνειας και σε αυτό το πολιτικό ζήτημα θα κριθούμε όλοι μας. Εγώ σε αυτό το ζήτημα θα επανέλθω μια επόμενη φορά. Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου