Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Οι Δήμοι καταρρέουν, το «πάρτυ» συνεχίζεται



Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες μιας δραματικής μείωσης των πόρων, που διατίθενται από το κράτος στους δήμους. Το γεγονός αυτό οδηγεί στην μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, κυρίως των κοινωνικών (παιδικοί σταθμοί, βοήθεια στο σπίτι, σχολικά έξοδα κ.λ.π.).
Ταυτόχρονα πληροφορούμαστε την απαίτηση της Τρόϊκας να μειωθούν ακόμα περισσότερο κατά 735 εκατομ.€  οι δαπάνες για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Απέναντι σε αυτή την επίθεση, η Τοπ.Ατοδιοίκηση συσπειρώνεται, κινητοποιείται και αντιδρά με κλείσιμο των δήμων, διαδηλώσεις και άλλες δράσεις.
Έχουν διαλέξει όμως τον εύκολο δρόμο, που είναι και ανεπαρκής και αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Ο δύσκολος δρόμος είναι η ΥΓΙΗΣ μείωση του κόστους λειτουργίας των δήμων. Και βέβαια δεν μιλάμε για περικοπή των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά  με την παρέμβαση στον σκληρό πυρήνα των διαδικασιών που το ανεβάζουν παράλογα και αδικαιολόγητα και διογκώνουν το φαινόμενο της κακοδιοίκησης.
Με το προηγούμενο κείμενό μου «Διαφάνεια και κακοδιοίκηση. Το πολιτικό διακύβευμα στους Δήμους» (Σεπ.2011), παρουσίαζα την αναγκαιότητα αντιμετώπισης της κατάστασης προτείνοντας, σαν εργαλεία την:
·           Ριζική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Δήμου,
·           Θεσμική θωράκιση της διαφάνειας,
·           Εξάλειψη των εστιών δημιουργίας υποψιών για κακοδιοίκηση.
Είναι αδιανόητο δυο χρόνια μετά την είσοδο της χώρας στην οικονομική κρίση, οι δήμοι να συνεχίζουν να λειτουργούν, να προμηθεύονται υλικά και υπηρεσίες, να μελετούν, να εκτελούν και να παραλαμβάνουν έργα με τον ίδιο πολυδάπανο τρόπο, όπως και πριν από την κρίση.
·        Προμήθειες με απευθείας αναθέσεις, λόγω «άγονων» διαγωνισμών,
·        Προμήθειες με την μέθοδο της συλλογής «τριών προσφορών», με τιμές κατά πολύ ανώτερες των τρεχουσών στην αγορά.
·        Μελέτες δημοπράτησης έργων που δίνουν την δυνατότητα στους εργολάβους να δίνουν έκπτωση 40-50%.
Και όλα αυτά με την κάλυψη της νομιμότητας που προσφέρουν μια σειρά νόμοι και κανονιστικές διατάξεις, που έχουν προωθήσει οι κατά καιρούς κυβερνήσεις και έχουν ψηφιστεί από την νομοθετική εξουσία (βουλή).
Είναι ένα νομοθετικό πλαίσιο που έχει εκθρέψει την αδιαφάνεια, την συναλλαγή και την διαφθορά, την σπατάλη και την κακολειτουργία, όλα αυτά που αποτελούν την σημερινή έκδοση του σύγχρονου πελατειακού κράτους.
Απέναντι σε αυτή τη κατάσταση επικρατεί μια ένοχη σιωπή. Νυν, πρώην και επίδοξοι, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, το σύνολο σχεδόν των «αυτοδιοικητικών» (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων), αποφεύγουν να ακουμπήσουν το θέμα. Αποφεύγουν να συγκρουστούν έστω και στο επίπεδο των διακηρύξεων με τον σκληρό πυρήνα της κακοδιοίκησης, πέρα από κάποιες βαρύγδουπες βερμπαλιστικές κορώνες. Έχουν την αυταπάτη πως σε συνεργασία μαζί με αυτόν, οι μεν θα παράξουν το απαιτούμενο έργο προκειμένου να το δείξουν στην προεκλογική περίοδο, οι δε για να αποκτήσουν την εύνοιά του.
Δυστυχώς την ίδια στιγμή που το κράτος καταρρέει, το «πάρτυ» συνεχίζεται.

Αγία Παρασκευή 15.10.2012
Μιχάλης Γαβράς
Δημοτικός Σύμβουλος
http://gavrasmichael.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου