Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Η συζήτηση στο Δ.Σ. για τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου



Αγία Παρασκευή 14.11.2012

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημ.Συμβουλίου (14.11.2012) ζήσαμε μια ενδιαφέρουσα και άξια παρατήρησης και μελέτης συμπεριφορά του Δήμαρχου, της παράταξής του και του Προέδρου του Δημ.Συμβούλιου.
Η πρόσκληση για την Συνεδρίαση έγραφε: «Συζήτηση σχετικά με τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε στη Βουλή που αφορούν την Αυτοδιοίκηση. (Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Β. Ζορμπάς)
Η συνεδρίαση κρίνεται κατεπείγουσα λόγω της περιορισμένης προθεσμίας που ορίζει το πολυνομοσχέδιο σχετικά με την υποβολή καταστάσεων, προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με ονόματα υπαλλήλων».
Σ’ αυτήν την συνεδρίαση, ο δήμαρχος απολαμβάνοντας την παντοδυναμία που του προσφέρει η αριθμητική πλειοψηφία, προσήλθε αποφασισμένος να αγνοήσει πως την Συνεδρίαση την είχε προκαλέσει το σύνολο της αντιπολίτευσης με δεκατρείς (13) υπογραφές και 205 συμπολίτες μας ενυπογράφως.
Ο στόχος ήταν να αποτρέψει την «ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ», όπως ήταν η πρόταση που είχε κατατεθεί.
Η άτακτη υποχώρησή του, μπροστά στην απόφαση όλης της αντιπολίτευσης να αποχωρήσει και η αποδοχή των αιτημάτων της, μετά από δεκάλεπτη διακοπή του Δημ.Συμβουλίου και «συνεννόηση» με τον πρόεδρο του Δημ.Συμβουλίου και την δημοτική του ομάδα, δεν άλλαξε και πολύ το τοπίο.
Με ένα καταγγελτικό λόγο εναντίον των «εργατοπατέρων», των «επίορκων» και άλλων συναφών βερμπαλισμών, προσπάθησε να αναδείξει το ενδιαφέρον του για την πόλη, τους δημότες και τους εργαζόμενους, σε αντιπαράθεση με την «λαϊκίστικη, αδιέξοδη και παλαιοκομματικού τύπου αντιπολίτευση».
Στην εξέλιξη της διαδικασίας, αγνόησε την ομόθυμη προσφορά της αντιπολίτευσης, για την λήψη ομόφωνης απόφασης και την έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος για την προστασία των εργαζομένων και τη διαφύλαξη των προσφερομένων υπηρεσιών στους δημότες. Προτίμησε την επίδειξη δύναμης, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, αντί να είναι αυτός που θα προσπαθούσε για ομόφωνη απόφαση.
Έτσι χάθηκε η ευκαιρία να έχουμε ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ και ΨΗΦΙΣΜΑ.
Από την άλλη, ο πρόεδρος, σε πλήρη εναρμόνιση με τις βλέψεις του δημάρχου, τις διευκόλυνε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αγνοώντας πως θεσμικά είναι πρόεδρος ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου και έχει την υποχρέωση να προσπαθεί, ιδιαίτερα αυτός, να αποτρέπει την μετατροπή της δημοκρατικής διαδικασίας σε δικτατορία της πλειοψηφίας και του μικροφώνου.
Με έκπληξη επίσης ακούσαμε τις «περίεργες» απόψεις του για περιορισμό στο καταστατικό δικαίωμα της ξεχωριστής έκφρασης γνώμης  των Δημοτικών Συμβούλων (Ν.3852/2010, άρθρο 66, παρ.1.) και την εξαναγκαστική αντιπροσώπευσή τους από την τοποθέτηση του επικεφαλής της κάθε δημοτικής παράταξης.
Είναι προφανές, πως τέτοιες σκέψεις είναι ανεπίτρεπτες και δεν τιμούν τον θεσμό του Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου, σήμερα το 2012. Η τυχόν προσπάθειά του να τις εφαρμόσει στην πράξη θα είναι καταδικαστέα.
Ας ελπίσουμε να μην το ζήσουμε και αυτό.

Μιχάλης Γαβράς
Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου