Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Παραίτηση από Κοινωνικές Επιτροπές*



Αγία Παρασκευή 22.11.2012

Ένα σημαντικό καθήκον των δημοτικών συμβούλων, κατά την άποψή μου,  είναι η συμμετοχή τους στις Επιτροπές που συγκροτούνται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Κατά την εκτίμησή μου πάντα, είναι σημαντικό και για το ίδιο το Δημ.Συμβούλιο.
Η σημερινή διοίκηση έχει αρνητική τοποθέτηση, τις έχει ΑΠΑΞΙΩΣΕΙ.
Η Επιτροπή για την Μετεξέλιξη των Δημ.Ιατρείων που προέκυψε μετά από προσωπική εισήγηση, ψηφίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ από το Δ.Σ. αλλά ΔΕΝ συγκροτήθηκε ΠΟΤΕ.
Το Συμβούλιο Μεταναστών, συγκροτήθηκε μεν, αλλά ΔΕΝ συνεκλήθη ΠΟΤΕ.
Την ίδια τύχη μαθαίνω έχει και η Επιτροπή Διαβούλευσης.
Η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του Δημοτικού Συμβουλίου, το επιτελικό και συμβουλευτικό όργανο που θεσμοθετήθηκε και λειτουργούσε εδώ και είκοσι (20) χρόνια, παρά τις προφορικές μου παρεμβάσεις και την γραπτή ερώτηση που κατέθεσα, έχει οδηγηθεί σε απαξίωση με τις ακόλουθες πράξεις:
1. η σύνθεσή της που παραδοσιακά εξέφραζε την ισοτιμία, ένας από κάθε παράταξη, έχει ανατραπεί. Καταδεικνύει την πλειοψηφική λογική που διατρέχει την δημαρχεύουσα παράταξη και την ανασφάλεια που την διακατέχει ακόμα και στα συμβουλευτικά όργανα.
2. παρόλο που με τον Καλλικράτη στον Τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής προστέθηκαν το ΚΑΠΗ και τα Δημ.Ιατρεία, το αντικείμενο της Επιτροπής παραμένει πεισματικά αυτό που ήταν και πριν τον Καλλικράτη, οικονομικές ενισχύσεις απόρων, εορταστικές δωροεπιταγές, κατασκήνωση και δημιουργική απασχόληση.
Είναι φανερό πως η αποδυνάμωση και η απαξίωσή της γίνεται με συγκεκριμένη απόφαση κα στόχευση.
Σήμερα (21.11.2012) ενημερώθηκα για την πρόθεση της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής να διευρύνει την Επιτροπή του Κοινωνικού Παντοπωλείου, που μόνο Κοινωνικό δεν είναι μια και όπως δηλώνεται αρμοδίως είναι δημιούργημα ενός δημοτικού συμβούλου και των αξιόλογων και αξιέπαινων πλούσιων φίλων του, αλλά και μονοπαραταξιακή σύνθεση έχει.
Εκτιμώ την φιλότιμη προσπάθεια που καταβάλλεται, ώστε με την συμμετοχή τώρα εκπροσώπων όλων των παρατάξεων να επιβιώσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Αντί όμως να αναβαθμίσει την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του Δημοτικού Συμβουλίου,  στην οποία συμμετέχω, διευρύνοντας τις αρμοδιότητές της στο σύνολο της κοινωνικής πολιτικής, μεταρέποντάς την στο αναγκαίο επιτελικό όργανο με την δημιουργία βοηθητικών επιτροπών, αναβαθμίζει την Επιτροπή του Κοινωνικού Παντοπωλείου, που θάπρεπε να είναι στοιχείο της Επιτροπής του Δημ.Συμβουλίου.
Με αυτό τον τρόπο ικανοποιείται η δημόσια δήλωση του Δημάρχου, απάντηση στις επίμονες απαιτήσεις μου για την διεύρυνση του αντικειμένου εργασίας της  Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής του Δημοτικού Συμβουλίου «σιγά μην κάνουμε νοματαίο το Γαβρά».
Ερμηνεύοντας τα ανωτέρω, αντιλαμβάνομαι πως η συμμετοχή μου σε αυτές τις Επιτροπές, από την μια είναι διακοσμητική ενώ ταυτόχρονα μάλλον εμπόδιο αποτελεί για την ουσιαστική αξιοποίησή τους
Παρακαλώ λοιπόν να δεχθείτε την ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ μου και από τις δυο Επιτροπές που συμμετέχω, την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του Δημοτικού Συμβουλίου και το Συμβούλιο Μεταναστών.
Εύχομαι η αντικατάστασή μου να οδηγήσει σε αναβάθμιση της λειτουργίας των Επιτροπών, να αποδείξει πως η παρουσία μου ήταν το εμπόδιο και να ανατρέψει την άποψη που κατέθεσα αρχικά πως η σημερινή διοίκηση έχει επιλογή την απαξίωση των Επιτροπών.

* Δήλωση που έγινε  στο Δ.Σ. της 21.11.2012, προσαρμοσμένη στο γραπτό λόγο

Μιχάλης Γαβράς
Δημοτικός Σύμβουλος
http://gavrasmichael.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου