Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

«Δημότες» και «Κάτοικοι»



Αγία Παρασκευή 4.11.2012

Πάλι μεγάλα λόγια κι υπερβολές, πάλι μεγάλα λόγια μου ξαναλές. (Reflections: Μάνος Χατζιδάκις-1969, Νίκος Γκάτσος 1993)

Στην τελευταία (37η) συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου, σε μια από τις γνωστές πλέον εκρήξεις του δήμαρχου, θυμηθήκαμε τον παραπάνω στίχο του Νίκου Γκάτσου, καθώς επίσης και το γνωστό μας «τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου».
Ακούσαμε λοιπόν τον Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής, να καταγγέλλει τους κατοίκους της πόλης, αυτούς που δεν άνοιξαν τις πόρτες τους να απογραφούν στην τελευταία απογραφή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα  για 250 άτομα ο Δήμος μας (όπως δήλωσε ο ίδιος) να μην περάσει το όριο των 60.000 κατοίκων, που επιβάλλει στην πολιτεία, να μας δίνει μεγαλύτερο μερίδιο από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Σ’ αυτό αποδίδει ο ίδιος την δυσχέρεια του Δήμου να προσφέρει «φθηνότερες» υπηρεσίες στους δημότες, καθώς επίσης δικαιολογεί την διαφορετική αντιμετώπιση που θα πρέπει να έχουν οι «δημότες» από τους «κατοίκους», αυτούς που απλά μένουν στην πόλη μας. Παρεμπιπτόντως δείχνει να παραγνωρίζει πως «κάτοικοι» και «δημότες» πληρώνουν τα ίδια Δημοτικά Τέλη και Φόρους για τις ίδιες υπηρεσίες!
Και βέβαια είναι να γελά το χειλάκι κάθε πικραμένου, όταν ο ίδιος ο δήμαρχος είναι αυτός που προτάσσοντας τις δεύτερες σκέψεις στην πολιτική του πρακτική δεν θέλει την αύξηση των εγγεγραμμένων στα δημοτολόγια του Δήμου.
Θα θυμίσω λοιπόν πως στην 1η Συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου το 2011, είχα κάνει την ακόλουθη δήλωση: «Καλείται ο νέος δήμαρχος να εισηγηθεί στο σώμα σειρά δράσεων (καμπάνιες, φυλλάδια ένθετα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κ.λ.π.) για την ενημέρωση των δημοτών που μένουν στην πόλη μας για τις θετικές επιδράσεις της εγγραφής τους στα δημοτολόγια της Αγίας Παρασκευής». (19.1.2011 - http://gavrasmichael.blogspot.gr/2011/02/blog-post.html).
Επανήλθα στην πρώτη Συνεδρίαση του 2012 (11.1.2012) καλώντας τον Πρόεδρο του Δημ.Συμβουλίου «να μπει Επικεφαλής μίας προσπάθειας, να συνειδητοποιήσουν οι συνδημότες μας, ότι πρέπει να γραφτούν στα δημοτολόγια του Δήμου». (http://gavrasmichael.blogspot.gr/2012_04_01_archive.html).
Αλλά και στην 22η συνεδρίαση της 11ης Ιουνίου 2012 έθιξα το θέμα για τρίτη φορά με την ακόλουθη πλέον διαπίστωση: «νομίζω ότι γίνεται πλέον εσκεμμένα, είναι πάρα πολύ γνωστό τι λόγοι υπάρχουν να μένει κλειστός ο αριθμός και όσο γίνεται χαμηλότερος των εγγεγραμμένων στα δημοτολόγια της Αγίας Παρασκευής. Είναι το γνωστό 35.000 εγγεγραμμένοι, 22.000 ψηφίζουν την πρώτη Κυριακή, 17.000 τη δεύτερη και οι παρεούλες γράφουν ιστορία».
Είναι αυτές οι παρέες που μαζί με τα άλλα που έχω εξηγήσει πολλές φορές*, έδωσαν την νίκη στην δημαρχεύουσα παράταξη, παρ’ όλο που ήταν εμφανές και πλέον έχει γίνει πασιφανές πως δεν ήταν έτοιμοι να «κυβερνήσουν».
Την απογραφή, που δεν σημαίνει εγγραφή στα δημοτολόγια την ήθελαν. Και  παραπάνω χρήματα από τους ΚΑΠ φέρνουν και διατάραξη των εκλογικών συσχετισμών και παρεών δεν προκαλούν. Την εγγραφή στα δημοτολόγια ξορκίζουν όπως «ο διάβολος το λιβάνι» μια που δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσουν ή μάλλον ξέρεις πως προκύπτουν μη ελεγχόμενες εκλογικές καταστάσεις. Χαλάει το πλαίσιο του προεκλογικού «πάρε-δώσε» και οι μεσοβδομαδιάτικες «συμφωνίες»..
Και βέβαια, με τέτοιες αντιφάσεις, με την κυριαρχία των δεύτερων σκέψεων, δεν μπορείς να χαράξεις πολιτική. Έτσι λοιπόν αυτά τα δυο χρόνια έχουν αποφύγει να διοργανώσουν έστω και μια οργανωμένη εκστρατεία προσέλκυσης των κατοίκων της πόλης να μεταφέρουν τα «δικαιώματά» τους στον Δήμο μας. Για άλλοθι έστειλαν για δημοσίευση σε μια εφημερίδα και ένα ηλεκτρονικό μέσο πληρωμένη καταχώρηση την τελευταία βδομάδα πριν την απογραφή. Η υστεροβουλία και η μικροπολιτική  αυτά τα αποτελέσματα φέρνουν.
Κλείνοντας, θα θυμηθούμε μαζί μερικούς στίχους από το ίδιο τραγούδι:

Όποιος χωρίς δαιμόνους δαιμονίζεται
πάει μια δεξιά, μια αριστερά,
ποτέ δεν πάει μπροστά.

Όποιος χωρίς ανέμους ανεμίζεται
πάει μια ψηλά, μια χαμηλά,
ποτέ δεν πάει σωστά.

Όποιος χωρίς φεγγάρια φεγγαριάζεται
πάει μια κρυφά, μια φανερά
ποτέ δεν πάει στρωτά.

2. Τοποθέτηση του Μιχάλη Γαβρά στην "Συνέλευση" της παράταξης στις 7.12.2011. http://gavrasmichael.blogspot.gr/2011/12/7122011.html

 Μιχάλης Γαβράς
Δημοτικός Σύμβουλος
http://gavrasmichael.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου