Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Επιστημονικές αβεβαιότητες-Ανφισβήτηση της Επιστήμης


Είναι πλέον πασιφανές πως για τις ανάγκες στενών αντιπολιτευτικών πρακτικών, εργαλειοποιείται η αξιοπιστία του επίσημου επιστημονικού κόσμου της Ελλάδας.
Αξιοποιώντας, τις σύμφυτες με την επιστήμη ΑΒΕΒΑΙΌΤΗΤΕΣ, στοιχειοθετούν την συνολική ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ.
Η αμφισβήτηση πλέον διαχέεται στην κοινωνία και οδηγεί σε φαινόμενα συνειδητής απείθειας και παραβίασης του βασικού κανόνα της κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Παρόλο που ακόμη και στην Γερμανία, η καμπύλη ξαναπήρε την ανηφόρα με 947 νέα κρούσματα μόλυνσης το τελευταίο 24ωρο, αυτοί τον χαβά τους.
Ευτυχώς υπάρχουν φωνές σωφροσύνης, που αποποιούνται την στενόμυαλη αντίληψη και συντάσσονται με τις φωνές της λογικής.

Ανδρέας Ξανθός, (Συνέντευξη στο www.eidiseis.gr, 3-5-20)
"... Είναι εύλογο να δημιουργούνται ερωτηματικά στην κοινή γνώμη για τις αντιφάσεις ή τις αναπροσαρμογές στις επιστημονικές συστάσεις διεθνώς, με βάση τα νέα ερευνητικά και κλινικά δεδομένα...."
"...Δεν μπορούμε όμως στο όνομα των προβλημάτων, των αβεβαιοτήτων και των ανασφαλειών, της μετά το lockdown περιόδου , να στοχοποιείται ο κ. Τσιόδρας και η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων-επιδημιολόγων για τις ιδεοληψίες, τις ανεπάρκειες , τις αστοχίες ή τις πολιτικές ιδιοτέλειες της κυβέρνησης..."
"...Η στήριξη των επιστημόνων που έχουν αναλάβει την πολύ μεγάλη ευθύνη της σωστής αξιολόγησης των ιατρικών δεδομένων και της χάραξης ενός ασφαλούς από άποψη Δημόσιας Υγείας «οδικού χάρτη» επανεκκίνησης της κοινωνίας, δεν σημαίνει προφανώς συναίνεση στις μεθοδεύσεις ή παραλείψεις της κυβέρνησης..."

Αναλυτικά

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το τελευταίο διάστημα κάποιοι αφήνουν αιχμές για την Επιστημονική Επιτροπή υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα ότι υποκύπτει στις πιέσεις της κυβέρνησης για κάποιες της αποφάσεις ή ότι –πολύ χειρότερα- κατά κάποιο τρόπο συμμετέχει στους σχεδιασμούς της. Συμμερίζεσθε τον προβληματισμό αυτό;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν συμφωνήσουμε ότι ήταν σωστή η μέχρι τώρα πολιτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην πανδημία, δηλαδή η στήριξη της στρατηγικής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα και ο έλεγχος της κυβέρνησης για κενά, παραλείψεις , λάθη ή αδιαφανείς χειρισμούς , δεν βλέπω κανένα λόγο να αλλάξουμε γραμμή.
Ειδικά μετά την αποδεδειγμένα καλή πορεία που έχει η πανδημία στη χώρα και την οριστική , ελπίζω, αποφυγή μιας υγειονομικής τραγωδίας στην Ελλάδα .
Είναι εύλογο να δημιουργούνται ερωτηματικά στην κοινή γνώμη για τις αντιφάσεις ή τις αναπροσαρμογές στις επιστημονικές συστάσεις διεθνώς, με βάση τα νέα ερευνητικά και κλινικά δεδομένα.
Όπως είναι αναγκαίο να προβληματιστούμε για τα νέα όρια Επιστήμης και Πολιτικής στη ζωή των ανθρώπων, ειδικά μετά τη μεγάλη υγειονομική κρίση που ζούμε.
Δεν μπορούμε όμως στο όνομα των προβλημάτων, των αβεβαιοτήτων και των ανασφαλειών της μετά το lockdown περιόδου , να στοχοποιείται ο κ. Τσιόδρας και η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων-επιδημιολόγων για τις ιδεοληψίες, τις ανεπάρκειες , τις αστοχίες ή τις πολιτικές ιδιοτέλειες της κυβέρνησης. Χρειαζόμαστε τη μέγιστη δυνατή επιστημονική τεκμηρίωση των πολιτικών αποφάσεων, όπως και μια νέα σχέση ανάμεσα στην επιστημονική, την ατομική και την κρατική ευθύνη.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Με το τέλος της καραντίνας εισερχόμαστε σε μια νέα φάση στη μάχη κατά του κορονοϊού. Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιμετώπιση της πανδημίας ποια πρέπει να είναι; Θα εξακολουθήσει πχ να παρέχει τη στήριξη που έδινε κατά το διάστημα της περιόδου «Μένουμε Σπίτι»;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η γραμμή «ακούμε τους ειδικούς» απέδωσε και αυτό πρέπει να συνεχιστεί και στη νέα φάση της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων. Οφείλω να τονίσω ότι όπως από την αρχή δεν επενδύσαμε στην καταστροφή και στην αποτυχία των μέτρων (σε αντίθεση με ότι έκανε η ΝΔ σε ανάλογες περιπτώσεις στην κυβερνητική μας θητεία, πχ επιδημική έξαρση της ιλαράς, θάνατοι από εποχική γρίπη και ιό του Δυτικού Νείλου) έτσι και τώρα δεν πρέπει να επενδύσουμε στην αποτυχία της υγειονομικής στρατηγικής στη νέα φάση. Αυτό θα πλήξει ιδιαίτερα την πολιτική μας σοβαρότητα και αξιοπιστία. Η στήριξη των επιστημόνων που έχουν αναλάβει την πολύ μεγάλη ευθύνη της σωστής αξιολόγησης των ιατρικών δεδομένων και της χάραξης ενός ασφαλούς από άποψη Δημόσιας Υγείας «οδικού χάρτη» επανεκκίνησης της κοινωνίας, δεν σημαίνει προφανώς συναίνεση στις μεθοδεύσεις ή παραλείψεις της κυβέρνησης.
Υπάρχουν περιθώρια σκληρής κριτικής και πολιτικής αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα στο πεδίο της Οικονομίας, της Εργασίας, των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των πολιτών, της επένδυσης στο ΕΣΥ, της χρηστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος. Εκεί μπορούμε να κατοχυρώσουμε το ρόλο της «ασπίδας προστασίας» της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας απέναντι στις δραματικές επιπτώσεις της ύφεσης που έρχεται. Οι νέες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες λόγω της πανδημίας και η ανάγκη «θωράκισης» του Κράτους Δικαίου, είναι το προνομιακό πεδίο για την Αριστερά.
Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/politiki/item/43201-andreas-ksanthos-den-borei-na-stoxopoieitai-o-tsiodras-kai-i-epitropi-tou-logo-ton-avevaiotiton-kai-ton-aneparkeion-tis-kyvernisis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου