Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Οι τοποθετήσεις μου στο Δημ. Συμβούλιο από 1/2011 έως και 5/011*

* Για τεχνικούς λόγους δημοσιεύονται εδώ οι τοποθετήσεις μου από την 1η Συνεδρίαση μέχρι και την 20η. Οι επόμενες θα δημοσιεύονται στο χώρο των αναρτήσεων.
 
20η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΤΡΙΤΗ  24  ΜΑΪΟΥ  2011

ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Δηλώσεις – ερωτήσεις – ανακοινώσεις.
………………………………………………
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Τέσσερα σημεία κ. Πρόεδρε θέλω να βάλω, το ένα είναι να επαναλάβω το ζήτημα της οδού Υψηλάντου δήμαρχε, έχουμε ψηφίσει ότι είναι μονόδρομος και παρκάρουμε μόνο από την μια πλευρά, παρακαλώ να υπάρξει μια επισήμανση με τις αντίστοιχες ταμπέλες, γιατί όντως υπάρχει σημαντικό πρόβλημα σ’ αυτό το κομματάκι του δρόμου ειδικά, που παρκάρουν και από την μια και από την άλλη μεριά.
            Το δεύτερο, να σας αναφέρω το θέμα που μου έβαλε μια συνδημότισσα μας, σχετικά με τα περιττώματα από τους σκύλους. Το θέαμα των περιττωμάτων από σκύλους, αδέσποτων ή μη, στα πεζοδρόμια, ιδιαίτερα της οδού Νεαπόλεως, αλλά και στις παιδικές χαρές, κάθε άλλο πάρα μας τιμά και σαν πόλη και σαν πολίτες και σαν ανθρώπους.
            Η πόλη και ο Δήμος έχουν δείξει την ευαισθησία τους μέχρι σήμερα και έχει εντάξει στην λειτουργία την υπόθεση των αδέσποτων, με ιδιαίτερη οργανωτική δομή και αντίστοιχη οικονομική ενίσχυση. Έχω την άποψη ότι η παρέμβαση μας θα πρέπει να επεκταθεί και στο ανωτέρω αναφερόμενο πρόβλημα και πάνω σ’ αυτό θα ήθελα να με ενημερώσετε για τον σχεδιασμό που έχετε κάνει. Από την πλευρά μου θα σας πρότεινα να εντάξετε πέρα των άλλων την τοποθέτηση πινακίδων με σχετικό απαγορευτικό σήμα, καθώς και στοιχεία αναφοράς του προβλήματος σε ειδικό προς τούτο τηλέφωνο. Θα σας καταθέσω αύριο στο πρωτόκολλο και μια σειρά από σήματα που έχω βρει από άλλα μέρη του κόσμου, που δείχνουν το σήμα το σχετικό, το απαγορεύεται οι σκύλοι να κάνουν αυτή την δουλειά που κάνουν και να τους επιτρέπουν οι συνοδοί τους, καθώς και ένα τηλέφωνο αναφοράς.
            Ένα τρίτο, με αφορμή που είπε ο κος Σταθόπουλος (Θέλω να πω ότι αν το μάθατε και εσείς, ο Σταμάτης ο Χατζηδήμος «έφαγε» ένα χέρι ξύλο στην πλατεία του Σταυρού. Τον ξέρετε τον Σταμάτη όλοι. Ο Σταμάτης είναι ο Ανταρσίας που μοιράζει τα χαρτιά απ’ έξω από το Δημαρχείο και επειδή κρέμαγε ένα πανό στην γέφυρα του Σταυρού τις «έφαγε» άσχημα.) για τον ξυλοδαρμό του ενεργού πολίτη του Σταμάτη, ήθελα να πω ότι η οικονομική κρίση οδηγεί αναπόφευκτα και σε κοινωνική κρίση. Αυτό όμως δεν μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε το φαινόμενο των αντισυγκεντρώσεων αγανακτισμένων πολιτών τύπου Καρφίτσα. Μας πισωγυρίζει πενήντα χρόνια πίσω.
            Στην προηγούμενη συνεδρίαση υπήρχε θέμα για του ορκωτούς λογιστές. Για όσους δεν παρέμειναν, θέλω να ενημερώσω ότι παρέμεινα, εκτός διαδικασίας, για να παρακολουθήσω τα τεκταινόμενα. Αρνήθηκα να συμμετέχω σε μια διαδικασία που φαινόταν από την αρχή, ότι δεν ήταν διαδικασία που μας τιμούσε. Αποδείχτηκε στην πορεία, όταν δημοτικός σύμβουλος διαμαρτυρήθηκε, γιατί πιεζόταν να μην τοποθετηθεί, γιατί ο κόσμος ήταν κουρασμένος και θα έπρεπε να κλείσουμε το θέμα όσο το δυνατόν συντομότερα. Αυτό το όσο δυνατόν συντομότερα, νομίζω ότι δεν τιμούσε την σοβαρότητα του θέματος.
            Επί της ουσίας, εάν είχε γίνει κανονικά η κουβέντα, θα έλεγα ότι, ένα θέμα που τίθεται, να εξουσιοδοτείται ο δήμαρχος για να εκτελέσει τα καθήκοντα του, αν μη τι άλλο είναι πολιτικά αδόκιμο.  Ο Δήμαρχος εκτελεί τα καθήκοντα του και αν τον εγκαλέσει το δημοτικό συμβούλιο, αυτό εκλαμβάνεται και ως μομφή ότι δεν εκτελεί τα καθήκοντα του. Γιατί όλες οι ενέργειες που θα έπρεπε να κάνει, είναι μέσα στις αρμοδιότητες του και αν δεν τις έχει κάνει, τότε θα έπρεπε να είναι μομφή.
            Επίσης. αν και όλοι γνωρίζουμε ότι τα καταλληλότερα ή τα πιο αν θέλετε αρμόδια όργανα για να ελέγξουν την πιθανή κακοδιοίκηση στους Δήμους, δεν είναι το σώμα ορκωτών λογιστών, οι ορκωτοί λογιστές, αλλά είναι το Σώμα επιθεωρητών ελεγκτών της δημόσιας διοίκησης, το Σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος και ο Εισαγγελέας. Αν λοιπόν στην πρόθεση της πλειοψηφίας είναι να αποκαλύψει τα φαινόμενα κακοδιοίκησης, δεν είχε κανένα λόγο να στραφεί στους ορκωτούς λογιστές, αλλά να στραφεί ή να παρακαταθέσει ένα ή δυο από τα θέματα που έχει βρει στα συρτάρια, σε ένα από τα δυο Σώματα που σας ανέφερα ή και στον εισαγγελέα.
            Είναι φανερό λοιπόν κατά την άποψη μου, ότι επιλέγετε μια διαδικασία χρονοβόρα και είναι χρονοβόρα γιατί; Με την διόρθωση που πολύ σωστά έκανε ο κος Παναγόπουλος, όχι δηλαδή την εξουσιοδότηση του Δημάρχου να αναθέσει σε ορκωτούς λογιστές, αλλά την εξουσιοδότηση του Δημάρχου να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ανάθεση με διαγωνισμό σε ορκωτούς λογιστές, είναι τελείως διαφορετικά θέματα και βέβαια η δεύτερη διατύπωση, υποδηλώνει μια διαδικασία που όσοι ασχολούνται σήμερα πλέον με τον Δήμο, ξέρουν ότι είναι πάρα πολύ μακρινή. Είναι αναμόρφωση προϋπολογισμού, να βρεθεί κωδικός, να το υπογράψει ο διατάκτης…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Συντομεύετε όμως κ. Γαβρά.
ΓΑΒΡΑΣ : Έχω τέσσερα θέματα, οκτώ λεπτά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Δεν είναι έτσι κ. Γαβρά, έχετε δύο λεπτά για κάθε θέμα.
ΓΑΒΡΑΣ : Εγώ αν θέλετε να σταματήσω εδώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Όχι να σταματήσετε.
ΓΑΒΡΑΣ : Γιατί έχω πει και άλλη φορά, ότι όταν ο κος Κουβόπουλος μιλάει και σας συμφέρει, τον αφήνετε ατελείωτα να μιλάει όσο θέλετε. Όταν δεν σας αρέσει κάτι που ακούγεται από άλλους, ανακαλύπτετε τον χρόνο. Θέλετε να σταματήσω, σταματώ τώρα, δεν έχω κανένα πρόβλημα, θα το δώσω γραπτώς.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ :  Ο κος Κουβόπουλος έχει πέντε λεπτά, είναι αρχηγός παράταξης.
ΓΑΒΡΑΣ : Κ. Ζορμπά έβαλα πέντε θέματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Κ. Δήμαρχε αφήστε το προεδρείο να κανονίσει την διαδικασία. Ολοκληρώστε την πρόταση σας κ. Γαβρά.
ΓΑΒΡΑΣ : Έχω την εντύπωση ότι έχει επιλέγει μια ιδιαίτερα χρονοβόρα και ατελέσφορη διαδικασία, προκειμένου να διαιωνίζεται  η ατέρμονη και αόριστη κατεγγελιολογία με την οποία εκτιμάτε ότι θα κρατάτε σε ομηρία την αντιπολίτευση. Ως πολική πρακτική αυτή δεν είναι σωστή, δεν μας τιμά, και βέβαια έρχεται ως θρυαλλίδα στο πρόβλημα που έχει αυτή την στιγμή αξιοπιστίας, το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας μας.
………………………………………………………..
Δήμαρχος :
……………………………………
            Στην Υψηλάντου δεν έχουμε αυτήν την στιγμή προμήθεια πινακίδων για να βάλουμε, παρόλο που η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει παρθεί εδώ και 1,5 μήνα τουλάχιστον, για να είναι από την μια πλευρά μόνο η στάθμευση.
            Τα αδέσποτα, για όσους δεν γνωρίζουν τον νόμο του Ιουλίου του 2003, τον 3170, είναι υπό την ευθύνη του Δήμου να τα περιθάλπει, να τα εμβολιάζει, να τα φροντίζει, να τα στειρώνει, διάφορες υποχρεώσεις που έχει ο Δήμος απέναντι στα αδέσποτα. Το έχω ξαναπεί σ’ αυτήν την αίθουσα, ευτυχώς που υπάρχει και το φιλοζωικό σωματείο της Αγίας Παρασκευής και συμπαρίσταται στον Δήμο, γιατί ο Δήμος από μόνος του δεν θα μπορούσε, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, με την οργάνωση που έχει, να είναι σωστός απέναντι στα αδέσποτα και οτιδήποτε αδέσποτο περιθάλπει ή φροντίζει, εννοείται ότι το ξαναβάζει στο περιβάλλον στο σημείο που το βρήκε. Δεν το φυλακίζει, δεν το σκοτώνει, δεν το παίρνει σ’ ένα κλουβί και το πάει σε άλλο Δήμο κ.λπ., αυτά να τα ξεκαθαρίσουμε. 3170 είναι ο νόμος, μπορεί όποιος θέλει να τον διαβάσει.
            Όσον αφορά τα περιττώματα, υπάρχει στον κανονισμό λειτουργίας του Δήμου και ποινές και οτιδήποτε. Δεν έχει μπορέσει ο Δήμος μέχρι σήμερα να ελέγξει, με την δημοτική αστυνομία του, τους δημότες που δεν είναι και από τα αδέσποτα αυτά, είναι από τα δεσποζόμενα. Είναι από τους κυρίους και κυρίες οι οποίοι παίρνουν τον σκύλο τους, βγαίνουν, βέβαια υπάρχουν και αξιοπρεπείς άνθρωποι οι οποίο πραγματικά βγαίνουν και τα μαζεύουν. Είναι δε τόσο το θράσος και είναι και τόσο η υποτονικότητα των πολιτών που πάνε και στις παιδικές χαρές μέσα, που είναι παιδάκια και όσοι γονείς, παππούδες μου είπαν, εγώ τους έχω δώσει μια απάντηση. Ήρθε μια κυρία με τον σκύλο στην παιδικά χαρά που έχετε πάει τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας και δεν σας σέβεται κ.λπ.; Μια λύση υπάρχει. Πλακώστε την στις κλοτσιές. Σοβαρά μιλάω. Δεν κατάλαβα δηλαδή. Πας τον σκύλο σου εκεί που παίζουν τα παιδάκια στην παιδική χαρά και δεν αντιδράς; Ποια άλλη αντίδραση δηλαδή υπάρχει που δεν σε σέβεται εκτός από αυτήν κυρία Γάκη;
Η αστυνομία τι να κάνει; Ώσπου να έρθει η αστυνομία θα έχει φύγει. Ο δημοτικός αστυνόμος βρήκε ένα στον δρόμο π.χ. που ο σκύλος του… Τι να του κάνεις, θα του ζητήσει τα στοιχεία του, θα του πει ‘άντε από εδώ’ και θα σηκωθεί να φύγει. Μπορείτε να του πάρετε τα στοιχεία, να τον συλλάβετε κύριε αστυνόμε; Όχι βέβαια. Άρα δεν μπορεί να παρέμβει η αστυνομία και πολλοί από αυτούς, όταν κάπου βλέπουν κόσμο… τα περισσότερα τα βγάζουν βράδυ, ώρες που δεν κυκλοφορεί η αστυνομία. Είναι ένα θέμα το οποίο χρόνια το συζητάμε εδώ. Ο Δήμος στην ημέρα περιβάλλοντος θα μοιράσει σε κάποιες και φτυαράκια και διάφορα άλλα, θα δώσει και ενημέρωση, αλλά δεν κατάλαβα. Τι ευρωπαίοι πολίτες, απόγονοι του Πλάτωνα και του Σωκράτη είμαστε όταν θα πρέπει να βάλω, να γεμίσω όλες τις πλατείες, τις παιδικές χαρές με ταμπέλες ότι απαγορεύεται να φέρνουν τον σκύλο τους να τα κάνει εκεί; Δεν το ξέρει; Δεν νομίζω ότι δεν το ξέρει κανείς.
            …………………………………………
ΘΕΜΑ 2ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ορίστε κύριε Δήμαρχε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Χθες πήραμε τις παραιτήσεις από το Νομικό Πρόσωπο Βιβλιοθήκη – Μουσείο Κοντόπουλου, 10 μελών του διοικητικού συμβουλίου και μετά από τις παραιτήσεις αυτές, φέρνουμε θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για την συμπλήρωση του διοικητικού συμβουλίου της δημοτικής βιβλιοθήκης για να λειτουργήσει, διότι πρέπει να γίνει οπωσδήποτε διοικητικό συμβούλιο, για να πληρωθούν πρώτον οι εργαζόμενοι και για την μια θέση του έκτακτου προσωπικού.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Εγκρίνουμε για το κατεπείγον; Εγκρίνεται το κατεπείγον. Ορίστε κύριε Δήμαρχε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Εμείς ως Διοίκηση προτείνουμε να αντικατασταθούν αυτοί οι οποίοι παραιτήθηκαν, με άλλους δέκα βέβαια, για να λειτουργήσει. Η κυρία Πρωτοσυγγελίδου – Φλατσούση, ο κύριος Βασιλάκης, η κυρία Βελλισαρίδη, η κυρία Γούλιου, η κυρία Κυριοπούλου, η κυρία Κωστελέτου, ο κύριος Λαγός, η κυρία Λιβάνη, η κυρία Μανουρά και η κυρία Χριστοφοράτου.
            Προτείνουμε την αντικατάσταση των δέκα μελών με τους κάτωθι, ώσπου να έρθει το ΦΕΚ βέβαια, αν έρθει: ………………………………….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ερωτήσεις. Ορίστε κύριε Σταθόπουλε.
ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ : Την αντιπολίτευση δεν την έχετε κύριε Ζορμπά εκεί;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Μέσα είναι, δεν παραιτήθηκαν.
ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ : Δεν άκουσα τα ονόματα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Η κυρία Λουκοπούλου, η κυρία Φλαμιάτου, ο κύριος Φόλας, εννοείται βέβαια η Αθηνά η Κοντοπούλου, η οποία είναι ισόβιο μέλος, δεν παραιτήθηκαν. Επί της ουσίας αυτοί που παραιτήθηκαν ήταν η παράταξη του κυρίου Γιαννακόπουλου. Να πω και κάτι άλλο.
            Είχα πει στον κύριο Καζάκο ως Πρόεδρο, να παρακαλέσει την κυρία Χριστοφοράτου, η οποία είναι εδώ κιόλας, να παραμείνει στο συμβούλιο. Εγώ θα ήθελα να παραμείνει στο συμβούλιο η κυρία Χριστοφοράτου, αλλά για λόγους δεοντολογικούς, παραιτήθηκε μαζί με τους υπόλοιπους. Κυρία Χριστοφοράτου επιθυμία του Δημάρχου είναι να παραμείνετε στο συμβούλιο, αν θέλετε, και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Μισό λεπτό. Να κρατήσουμε μια διαδικασία. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται ερώτηση – απάντηση. Ερωτήσεις και θα απαντήσει συνολικά ο Δήμαρχος. Ορίστε κύριε Σταθόπουλε.
ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ : Η ερώτηση ουσιαστικά αφορά στην αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν θα εκπροσωπείται σ’ αυτό το διοικητικό συμβούλιο και με βάση ποιο σκεπτικό;
ΚΟΥΒΟΠΟΥΛΟΣ : Ερώτηση θέλω να κάνω. Γιατί δεν ζητήσατε την παραίτηση, για να μπορεί να εκπροσωπηθεί το διοικητικό συμβούλιο και από τους δικούς μας; Δηλαδή εσύ βάζεις τους δικούς σου μέσα γιατί παραιτήθηκαν οι άλλοι και λες ‘οι άλλοι παραμένουν, η αντιπολίτευση δεν θα έχει κανέναν δικό της’. Αυτό δεν έχει λογική.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κύριος Γιαννακόπουλος και μετά ο κύριος Γαβράς. Ορίστε κύριε Γιαννακόπουλε.
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : Κάτι άκουσα που μου είπαν τώρα. Θα βάλουμε διοικητικό συμβούλιο και εμείς δεν θα εκπροσωπούμαστε; Αυτό είπε ο Δήμαρχος;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Θα απαντήσει ο κύριος Δήμαρχος. Ορίστε κύριε Γαβρά.
ΓΑΒΡΑΣ : Κύριε Πρόεδρε είναι ερώτηση - τοποθέτηση στην οποία θα απαντήσει ο Δήμαρχος, γιατί πρέπει να υπάρχει ένα σκεπτικό. Η πράξη των μελών της πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου, είναι μια πολιτική πράξη με την οποία διευκολύνεται η Διοίκηση, να ασκήσει Διοίκηση στο Νομικό Πρόσωπο. Γιατί θα ήταν αδόκιμο και πολιτικά άκομψο, να έχεις Πρόεδρο τον κύριο Καζάκο και Αντιπρόεδρο την κυρία Πανουσοπούλου και η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου να είναι μέλη της σημερινής αντιπολίτευσης. Αυτό δεν στέκει πουθενά. Η πράξη λοιπόν που έγινε, δεν ήταν πράξη απαξίωσης προς το Νομικό Πρόσωπο, αλλά ήταν πράξη διευκόλυνσης της Διοίκησης. Αυτό δεν δικαιολογεί την Διοίκηση να επιλέγει μάλιστα, ‘θα ήθελα από την αντιπολίτευση την κυρία Χριστοφοράτου’. Η δεοντολογία επιβάλλει να καλέσει τον επικεφαλή της…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Κύριε Δήμαρχε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Η δεοντολογία επιβάλλει και κάποια άλλα πράγματα. Η δεοντολογία επιβάλλει σ’ αυτούς οι οποίοι είναι διορισμένοι από ένα Δημοτικό Συμβούλιο, από την παράταξη σας κύριε Γαβρά, όταν τους κάλεσε ο νέος Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου να κάνουν συμβούλιο εχθές ή την Παρασκευή, για να περάσουν δυο θέματα τα οποία επί της ουσίας ήταν για τους εργαζόμενους να πληρωθούν και το άλλο να προσλάβουν τον έναν υπάλληλο που ενεκρίθη από την Περιφέρεια, από τους περισσότερους που είχατε διορίσει ως παράταξη μαζί, ούτε καν συναίνεσαν να γίνει το διοικητικό συμβούλιο και υπήρξε και μια ομαδική παραίτηση, λόγω λήξης της θητείας τους, λένε. ‘Σας υποβάλλουμε και εγγράφως την παραίτηση μας, λόγω λήξης της θητείας μας’ και στο κάτω – κάτω της γραφής, εάν δεν θέλατε να λειτουργήσει αυτό το Νομικό Πρόσωπο, για τυπικό θέμα, μέχρι να έρθει η απόφαση του ΥΠΕΚΑ, τέως Υπουργείου Εσωτερικών, θα έπρεπε τουλάχιστον σ’ αυτό το θέμα που έβαλε ο κύριος Καζάκος να λειτουργήσετε και όχι να προκαλείτε κόλλημα, επειδή μουλάρωσε κάποια από την παράταξη σας και σας το επέβαλλε.
Ο νόμος για τα Νομικά Πρόσωπα λέει, ότι όταν τα Νομικά Πρόσωπα είναι άνω των 5 μελών, δυο μπορεί να είναι από την αντιπολίτευση. Εμείς λόγω αυτής της συμπεριφοράς σας, δεν σας ζητήσαμε, διότι αν θέλατε να αφήσετε κάποιον, θα λέγατε στην κυρία Φλατσούση ή στον κύριο Βασιλάκη, δεν ξέρω σε ποιον, να μην υποβάλλει παραίτηση, να παραμείνουν δυο μέλη. Δεν θα τα αντικαθιστούσαμε, εννοείται αυτό. Από την στιγμή που παραιτηθήκατε όλοι μαζί, οι «Μαζί», εννοείται ότι δεν σας ρωτήσαμε να βάλουμε κάποιο πρόσωπο από την παράταξη σας, διότι προφανώς μ’ αυτήν εδώ την παραίτηση δείχνει ότι δεν θέλετε να είστε. Είναι απλό, γι’ αυτό δεν σας ρωτήσαμε κιόλας.
……………………………………..
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Τοποθετήσεις. Ο κύριος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Κύριε Πρόεδρε η υπόθεση που συζητάμε σήμερα, είναι το καλύτερο παράδειγμα με το οποίο αποκαλύπτεται η πολυγλωσσία και η αντιφατικότητα στην συμπεριφορά από την πλευρά σας, σε σχέση με τα Νομικά Πρόσωπα και την μετεξέλιξη. Ο ένας ήθελε να παραιτηθούμε από τις 28. Ο άλλος μας ζήτησε να παραιτηθούμε, ενώ πριν λίγο καιρό μας είχε πει να παραμείνουμε. Καταθέτουμε τις παραίτηση, περνάει ο μήνας που γνωρίζω ότι μέσα στον μήνα γίνεται αυτοδίκαιη παραίτηση, το Νομικό Πρόσωπο π.χ. αυτήν την στιγμή, ιατρεία, δεν έχει Πρόεδρο, δεν έχει οριστεί καινούργιος Πρόεδρος και έχω την εντύπωση ότι η Αντιπρόεδρος, δεν αντικαθιστά τον ελλείποντα Πρόεδρο, δηλαδή αυτόν που δεν υπάρχει οργανικά, αλλά αντικαθιστά τον απουσιάζοντα Πρόεδρο από μια διαδικασία. Έχετε αφήσει δηλαδή τα δημοτικά ιατρεία αυτήν την στιγμή ακέφαλα και δεν ξέρω αν θα μπορέσουν να διεκπεραιώσουν τις τυπικές λειτουργίες, που εγώ τουλάχιστον έχω ζητήσει από τα μέλη της παράταξης μου να παραβρεθούν και να παραστούν όταν κληθούν.
ΜΠΡΑΜΗ : Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου.
ΓΑΒΡΑΣ : Κυρία Μπράμη είστε πέντε μήνες Δημοτική Σύμβουλος, μην έχετε τέτοια αντανακλαστικά άγρια, προσβάλετε τον Πρόεδρό σας, υποδεικνύετε στον Πρόεδρό σας ότι δεν κάνει καλά την δουλεία του.
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Παρακαλώ πολύ κύριε Γαβρά συνεχίστε, έχετε ένα λεπτό ακόμα.
ΓΑΒΡΑΣ : Τέλος, θέλω να πω πάνω σ’ αυτό το θέμα ότι σε κάθε περίπτωση και λάθος να έχει κάνει η αντιπολίτευση και να έχει εκληφθεί αυτό που κατά την άποψή τους ήταν σωστό δεοντολογικά, όπως είπα στην προηγούμενη τοποθέτησή μου, να σας διευκολύνει τοποθετώντας ανθρώπους που θα μπορέσετε να κάνετε την απαρτία στην πρώτη συνεδρίαση που θέλετε να κάνετε, δεν σας δίνει το δικαίωμα να αγνοήσετε και να λειτουργήσετε τιμωρητικά εις βάρος μιας άλλης παράταξης. Αυτό ξεφεύγει πλέον από τα τυπικά ζητήματα και αγγίζει τα θέματα της δημοκρατίας και της ομαλής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δήμου μας. Αν κάθε φορά ο Δήμαρχος λειτουργεί τιμωρητικά, χάνει πλέον το δικαίωμα να είναι εκπρόσωπος μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία και αυτό νομίζω ότι θα πρέπει να προσεχτεί πάρα πολύ, γιατί είμαστε πάρα πολύ στην αρχή της 3,5ετίας. Σε κάθε χώρο υπάρχει ανάγκη να εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις, όλες οι απόψεις που υπάρχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Υπάρχουν σε τελική ανάλυση αν θέλετε κατοχυρωμένα δικαιώματα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ολοκληρώστε κύριε Γαβρά.
ΓΑΒΡΑΣ : Τέλος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ορίστε κύριε Δήμαρχε.
ΓΑΒΡΑΣ : Νομίζω ότι είσαστε πάρα πολύ άδικος. Αφήσατε τον κύριο Καζάκο να μιλάει απεριόριστα, όταν άρχισε να μετράει ο χρόνος, μέτρησε απεριόριστα, αφήσατε τον κύριο Κουβόπουλο να μιλάει απεριόριστα, έχετε μια επιλεκτική…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Θα το δούμε στα πρακτικά κύριε Γαβρά.
ΓΑΒΡΑΣ : Όποτε θέλετε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ορίστε κύριε Δήμαρχε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Παρακαλώ πολύ για την ψήφιση της πρότασης της Διοίκησης. Θεωρώ ότι η παραίτηση ήταν ομαδική, πολιτικά δεν θέλετε να συμμετέχετε, γι’ αυτό παραιτηθήκατε ομαδικά, προσπαθήσατε να εμποδίσετε τον νέο Πρόεδρο επί της ουσίας να κάνει απαρτία για δυο τυπικά θέματα και αυτήν την πόλη κύριε Γαβρά μου, την έχουν καταστρέψει οι έμπειροι, όχι οι «άπειροι». Κατά διαόλου πήγε η πόλη από τους έμπειρους. Εγώ ο κακομοίρης άπειρος είμαι ακόμα.
…………………………………………
ΘΕΜΑ 3ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κύριος Δήμαρχος για το κατεπείγον καταρχάς.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Λοιπόν, το τρίτο θέμα αφορά στην ΔΗΠΕΑΠ, αντικατάσταση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΔΗΠΕΑΠ. Έχω ειδοποιήσει τον κύριο Γιαννακόπουλο και μου είπε ότι σήμερα θα φέρει τις παραιτήσεις, με δήλωσή του θα τις κάνει. Έχουν βέβαια δηλώσει τηλεφωνικά ότι θα παραιτηθούν, δεν έχουμε τις γραπτές.
………………………………. 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κύριος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Κύριε Πρόεδρε είναι φανερό ότι ανάμεσα στα δυο θέματα κάπου υπάρχει ένα λάθος. Νόμιζε ο φουκαράς ο Αριστοτέλης ότι θα ξέφευγε μετά από 2.500 χρόνια από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αγίας Παρασκευής. Ή λοιπόν η προηγούμενη ήταν μια πολιτική απόφαση που λειτουργούσε εκβιαστικά απέναντι στον Δήμο και αυτή που είναι πάλι πολιτική απόφαση, λειτουργεί θετικά για τον Δήμο. Ας αποφασίσετε τελικά πότε η παραίτηση η ομαδική είναι θετική και πότε είναι αρνητική και βάλτε και κάποια στάνταρ.
            Τώρα σε σχέση με την αντιπολίτευση, είναι όντως τραγικό να ξέρεις σαν επικεφαλής ότι έχεις ένα προ ημερησίας διάταξης που έχει ένα πλαίσιο, το επόμενο θέμα του είναι αντίθετο με το προηγούμενο και να προσπαθείς να φέρνεις αυτά τα δυο θέματα σε σύγκρουση και την αντιπολίτευση σε αντιπαράθεση, αντί να προωθήσετε την συναινετική διαδικασία.
            Εγώ λοιπόν, αντί για οτιδήποτε άλλο, δεν θα κάνω ό,τι έκανε η αντιπολίτευση την προηγούμενη 4ετία, θα σας διαβάσω απλά το τέταρτο άρθρο του καινούργιου κανονισμού που έχετε να εφαρμόσετε, άρθρο 4, Λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου. «Ο χρόνος για την συζήτηση των εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων, δεν μπορεί να ξεπερνά την μια ώρα». Ευχαριστώ.
……………………………………………..
ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
ΘΕΜΑ 1ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Λήψη απόφασης για την αποδοχή ή μη των προτάσεων του πρακτικού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σχετικά με τον χώρο του Υπουργείου στην Νεαπόλεως.
…………………………………….
……………………………………..
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ορίστε κύριε Γαβρά.
ΓΑΒΡΑΣ : Κύριε Πρόεδρε ξεκινώντας εξ αρχής ότι το κείμενο αυτό δεν υπογράφεται από εμάς, μια δεύτερη παρατήρηση είναι ότι βλέπουμε έναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης, να έρχεται με όλον τον εξοπλισμό τον προσωπικό του, με ανθρώπους γνώστες και ό,τι χρειάζεται ένας πολιτικός για να στηρίξει αυτό που ήθελε να κάνει και εμείς πήγαμε όλοι οι πολιτικοί, χωρίς να υπάρχει η υποστήριξη από την Τεχνική μας Υπηρεσία, από τους γνώστες του θέματος. Αποτέλεσμα αυτού, είναι και το παρόν κείμενο, έτσι όπως έχει αποτυπωθεί από την πλευρά του Γενικού Γραμματέα.
            Επί της ουσίας, απορώ γιατί ψαχνόμαστε και γιατί πετάμε κορώνες. Έχει αποκτηθεί ένα εργαλείο από την προηγούμενη Διοίκηση, που λέγεται πολεοδομική μελέτη. Αυτό το εργαλείο, είναι το εργαλείο που αυτήν την στιγμή οφείλουμε να συνεχίσουμε. Δεν θα ξαναξεκινήσουμε κουβέντες καινούργιες. Αν ξεκινήσουμε καινούργιες κουβέντες, νομίζω ότι είναι αυτοκτονική αυτή η πρόταση. Αυτό το εργαλείο, εμένα δεν με ενδιαφέρει αν ψηφίστηκε επί της Διοίκησης της οποία ήμουν μέλος, είναι πλέον απόκτημα του Δήμου και μ’ αυτό το εργαλείο θα συνεχίσουμε. Ήδη έχουμε κερδίσει την πρώτη προθεσμία, κερδίσαμε την δεύτερη προθεσμία και το κείμενο αυτό είναι εμφανές ότι προσπαθεί να καλύψει το έλλειμμα που έχει το υπουργείο απέναντι στην δεύτερη προθεσμία. Ότι μπορεί να έχει επιμήκυνση η διαδικασία αυτή, μπορεί να την έχει, αλλά εμείς αυτήν την στιγμή δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε αυτό το εργαλείο.
Σε σχέση τώρα με το δάσος και μια βασική πρόταση που έχει ο Αντρέας ο Γκιζιώτης πάντα και κατ’ επανάληψη και στην προηγούμενη θητεία, είχαμε μια διαφορετική άποψη, ότι κάτι το αγαπάς όταν το χρησιμοποιείς, φραστικά και σχηματικά λέω ότι η φασολάδα της Καλοπούλας, που μας αρέσει όλους, δεν καταλαβαίνω γιατί να μην μας αρέσει στο εστιατοριάκι του Καββαθά που λέγαμε, δίπλα στο γήπεδο, δεν καταλαβαίνω τι διαφορά έχει μια φασολάδα, από την άλλη φασολάδα. Επίσης όταν χρησιμοποιείς το δάσος είναι σαφές ότι χρειάζεσαι κάπου να καθίσεις, χρειάζεσαι κάπου να κάνεις τις προσωπικές ανάγκες και κάπου να πιείς ένα ποτήρι νερό. Αυτά τα πράγματα είναι στοιχεία που κάνουν αυτόν που χρησιμοποιεί το δάσος να το αγαπήσει.
…………………………………
ΓΑΒΡΑΣ : Γιάννη μου επιτρέπεις; Προτείνετε να την ακυρώσουμε την προηγούμενη απόφαση και να πάμε σε καινούργια;
ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ : Όχι. ……………………………………..
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κύριος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Είναι φανερό κύριε Πρόεδρε ότι το έγγραφο του κυρίου Κανελλόπουλου προσπαθεί να ακυρώσει ουσιαστικά την πολεοδομική μελέτη Επάνω σ’ αυτό λοιπόν θα ήθελα την τοποθέτηση και του Δημάρχου, αν τελικά αυτή η πολεοδομική μελέτη που έχουμε στα χέρια μας είναι τελικά ένα όπλο με το οποίο θα αντιπαλέψουμε τις διεκδικήσεις του Υπουργείου, που μάλλον είναι εκτός τόπου και χρόνου ή δεν είναι.
……………………………………………….


19η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΜΠΤΗ  19  ΜΑΪΟΥ  2011

ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
ΘΕΜΑ 1ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ :
            Πρώτο θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης. «Έγκριση της αριθμ. 13/2011 απόφασης του διοικητικού συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Παιδικοί Σταθμοί Δήμου Αγίας Παρασκευής, που αφορά στην σύνταξη προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2011». Εισηγείται η Πρόεδρος, η κυρία Καψοκεφάλου. Δεν έχετε πάρει εισηγητικά; Συγγνώμη, νόμιζα ότι έχουν μοιραστεί. Όσο τα παίρνετε να τοποθετηθεί  κυρία Καψοκεφάλου; Συμφωνούμε; Δεν συμφωνείται να μπει εκτός ημερήσιας; Αφού το είπαμε χθες κύριε Δήμαρχε. Για το κατεπείγον έχει κάποιος να τοποθετηθεί;
………………………………………….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ :  Άλλοι συνάδελφοι ερωτήσεις; Ορίστε κύριε Γαβρά.
ΓΑΒΡΑΣ :  Κυρία Καψοκεφάλου αναφερθήκατε σε απλήρωτα τιμολόγια από 2007 μέχρι ’10. Μπορείτε να μας κάνετε μια ανάλυση ανά έτος, το ύψος δηλαδή ανά έτος, από ποιο Νομικό Πρόσωπο προήλθαν και σε τι κατηγορίες ανθρώπων, επαγγελματιών, προμηθευτών έχουμε;
            Ένα δεύτερο. Αναφερθήκατε σε διαφοροποιημένα τροφεία ανά κοινωνική ομάδα, όπως υπήρχε, αλλά κάνετε και διαφοροποίηση ανάμεσα στον πρώην ΙΒΣΑ και στον πρώην Κέντρο Παιδιού, αν κατάλαβα καλά; Μέχρι πέρσι ξέρω ότι υπήρχε μια διαφοροποίηση στα τροφεία του ΙΒΣΑ και του Κέντρου Παιδιού και εδράζονταν σε μια ιστορική υπόθεση και σε ένα επίπεδο που ο κάθε σταθμός είχε διαφορετική προσφορά παροχών. Τώρα πλέον υπάρχει ενιαίο πρόγραμμα, υπάρχει ενιαία παροχή υπηρεσιών ή συνεχίζει μια διαφοροποιημένη παροχή υπηρεσιών και άρα διαφοροποιημένα τροφεία ανάλογα τον πρώην σταθμό;
…………………………………………….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ :  Ο κύριος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ :  Κύριε Πρόεδρε και κυρία Καψοκεφάλου, είναι γεγονός, το έχουμε πει και σε προηγούμενη Συνεδρίαση, ότι έχετε μπει να διαχειριστείτε τον Δήμο σε μια δύσκολη κατάσταση. Η Ελλάδα πριν από τον Απρίλη του 2010 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του Μάη του 2010. Αυτό έχει γίνει πλέον κατανοητό απόλυτα από όλον τον κόσμο και το βιώνουμε καθημερινά όλοι μας. Δεν μπορεί λοιπόν να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα, ανόμοιες καταστάσεις. Σ’ αυτό το δύσκολο έργο που έχετε και που θα χρειαστούν πολλές προσπάθειες, πολλά τρεχαλητά, σαν αυτά που έκανε η κυρία Δημητρίου στα υπουργεία για να καταφέρει να της εγκρίνουν τρεις εργαζόμενους, πέντε εργαζόμενους, άπειρες ώρες που έχει χάσει πήγαινε – έλα από εδώ κα από εκεί μέσα σ’ αυτήν την 4ετία για να τα καταφέρει και να δουλέψει το Νομικό Πρόσωπο και να προσφέρει τις υπηρεσίες που προσέφερε, θα χρειαστείτε υποστήριξη. Αυτήν την υποστήριξη δεν μπορείτε να την αποσπάσετε με την βία, πολύ περισσότερο και με πολεμική.
Όταν λοιπόν έχετε 300.000 € απλήρωτα τιμολόγια και μόνο από το Κέντρο Παιδιού έχετε στο ταμείο σας 500.000 € παραδομένα με καταθέσεις, μετρητά στην τράπεζα, είναι άδικο και άστοχο από την πλευρά σας να αρθρώνετε ένα πολιτικό λόγο ότι σας αφήσαμε χρέη και άλλα διάφορα. Είναι απαράδεκτο. Είναι απαράδεκτο και δεν βοηθάει στην κατεύθυνση που πρέπει να διαρθρωθεί ο λόγος που πρέπει να αρθρωθεί εδώ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, να είναι συναινετικός και συγκαταβατικός και να μπορέσουμε να βρούμε μια κοινή φόρμουλα, για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες καταστάσεις. Το Δημοτικό συμβούλιο έχει μεν αντιπολίτευση και συμπολίτευση, αλλά και η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση για το καλό του Δήμου είναι. Δεν προτάσσεται ούτε η μια πλευρά, ούτε η άλλη πλευρά, ούτε υπάρχουν ιδιοτελή συμφέροντα από την μια πλευρά, ούτε από την άλλη.
            Να κάνω δυο παρατηρήσεις κλείνοντας. Το ένα είναι σε σχέση με τον τίτλο. Κύριε Πρόεδρε νομίζω ότι για την αρτιότητα του θέματος και την έγκυρη κατάθεσή του προς την Περιφέρεια, μάλλον ο τίτλος θα πρέπει να είναι «Έγκριση προγράμματος δράσης και οικονομικού προϋπολογισμού 2011». Έχω την εντύπωση ότι αν δεν έχει αυτήν την διατύπωση δεν θα είναι έγκυρο προς την Περιφέρεια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ :  Συγγνώμη κύριε Γαβρά. Έτσι μας το έστειλε το Νομικό Πρόσωπα, δεν μπορούμε να το αλλάξουμε εμείς.
ΓΑΒΡΑΣ :  Εντάξει. Εγώ το καταθέτω σαν παρατήρηση, εκτιμώ ότι αν ισχύουν όσα ίσχυαν το 2010 στα Νομικά Πρόσωπα, τα Νομικά Πρόσωπα ήταν υποχρεωμένα να φέρουν θέμα με τίτλο «Συζήτηση και ψήφιση προγράμματος δράσης και οικονομικού προϋπολογισμού» 2010 ήταν πέρσι, 2011 είναι φέτος.
            Σε σχέση τώρα με την διαβάθμιση των τροφείων. Πέρα από την θεωρία ότι όλοι να είναι δωρεάν, η οποία δεν με βρίσκει σύμφωνο, όλες οι σύγχρονες θεωρίες για την λειτουργία του κράτους πρόνοιας, έχουν μια βασική αρχή που λέει ισότιμη πρόσβαση όλων των δημοτών, όλων των πολιτών στις υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας, αλλά με διαβαθμισμένη προσέγγιση σε σχέση με την οικονομική επάρκεια του καθενός. Η διαφορετική αντιμετώπιση, δηλαδή η ισοπεδωτική δωρεάν σε όλους, τελικά είχε χαρακτηριστικά μη κοινωνικά και εις βάρος αυτών που θα έπρεπε να βοηθήσεις. Το φαινόμενο δηλαδή κάποιου με την Mercedes να πηγαίνει το παιδάκι του στον παιδικός σταθμό και να λείπει από κάποιον άλλον που έχει σαφώς μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια, είναι απαράδεκτο και προκλητικό και πολύ περισσότερο στην σημερινή εποχή.
Αυτό που θέλω να κάνω μια παρατήρηση, γιατί η διαβάθμιση μας είχε απασχολήσει και εμάς κα πέρσι και πρόπερσι, είναι ότι σε μια Ελλάδα που τα 6.000.000 των Ελλήνων δηλώνουν 10.000 € εισόδημα τον χρόνο, θα ήθελα να μάθω ποια είναι η αξιοπιστία της φορολογικής ενημερότητας, της φορολογικής δήλωσης. Υπάρχει λοιπόν νερό σε όλα αυτά τα πράγματα και θα πρέπει να είμαστε πολύ σκεπτικιστικοί απέναντι σε τέτοιες προσεγγίσεις.

ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
ΘΕΜΑ 2ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Έγκριση προϋπολογισμού νομικού προσώπου πολιτιστικός - αθλητικός οργανισμός Δήμου Αγίας Παρασκευής Οικονομικού Έτους 2011. Εισηγείται ο Πρόεδρος ο κύριος Μουστόγιαννης.
…………………………………………………………….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ :  Ο κύριος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης, για πληροφόρησή σας απλώς θα ήθελα να πω, ότι ένας τέτοιος προϋπολογισμός προ ημερησίας διατάξεως, χωρίς πολιτική εισήγηση, πρόγραμμα δράσης, έστω και αν ισχυρίζεται ο Αντιδήμαρχος ότι κανένας προϋπολογισμός την προηγούμενη χρονιά δεν είχε πρόγραμμα δράσης, δεν τα θυμάται καλά, κανένας προϋπολογισμός είπατε δεν έφερε πρόγραμμα δράσης, πέρσι το 2010 τουλάχιστον τα δημοτικά ιατρεία που ήμουν υπεύθυνος εγώ, γιατί το επέβαλλε ο νόμος, δεν θα πέρναγε με κανέναν τρόπο.
            Δεύτερον. Δεν πρόκειται να κάνω κριτική, ούτως ή άλλως σε ένα κείμενο που το παρέλαβα την ώρα που μπήκα στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν είναι δυνατόν, εγώ τουλάχιστον να δεχτώ να κάνω επί της ουσίας κριτική. Κάποιες παρατηρήσεις θα κάνω σε όσα ακούστηκαν από εσάς. Θα επαναλάβω πάλι αυτό που είπε και ο κύριος Κρητικίδης, ότι θα έχετε πρόβλημα το ότι δεν συνοδεύεται, αλλά είναι δική σας υπόθεση.
Τρίτον, θα περίμενα από την Δημοτική Αρχή να δώσει ένα βήμα στην κυρία Μπράμη, μιας και της έχει αναθέσει το πολιτιστικό μέρος του ΠΑΟΔΑΠ, να έχει ένα μέρος εισήγησης και όχι απλής ομιλίας, γιατί το πολιτιστικό μέρος στην υπόθεση είναι σημαντικό. Αναθέσατε λοιπόν σε μια συνάδελφο ένα μέρος, κομμάτι, θα περίμενα από την πλευρά σας να της αναθέσετε και ένα εισηγητικό μέρος.
Κύριε Μουστόγιαννη οι εκτιμήσεις υπάρχουν, σε προσωπικό επίπεδο και σε πολιτικό. Θα τα πούμε σαν αντιπολίτευση που έχουμε υποχρέωση του χρόνου να κάνουμε την κριτική μας, αλλά θα ήθελα να θυμάστε πάρα πολύ καλά αυτό που είπατε, ότι βρήκατε στρωμένα προγράμματα που θα συνεχίσετε.
Και τέλος, μια παρατήρηση σε μια έκφραση που χρησιμοποιήσατε. Εκ της αντιδιαστολής το ότι εσείς δεν χρωστάτε σε κανέναν σύλλογο, σημαίνει πως  κάποιοι άλλοι χρωστούσαν. Θα σας πω ότι κανένας δεν χρωστάει στους αθλητικούς συλλόγους με την έννοια που την εννοείτε. Οι αθλητικοί σύλλογοι είναι κομμάτι της πολιτιστικής και αθλητικής ζωής της πόλης, προσφέρουν κοινωνικό έργο και έχουμε υποχρέωση να τους ενισχύουμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν ενισχύεις τους αθλητικούς συλλόγους, κάνεις ιδιαίτερες, ψηφοθηρικού τύπου, σχέσεις όπως πιθανότατα αφήσατε να εννοηθεί.


18η  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ  18  ΜΑΪΟΥ  2011

ΘΕΜΑ 10ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Εκπόνηση προμελέτης βρεφονηπιακού σταθμού στο Ο.Τ. 430Α. ο κος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Λοιπόν, ο Δήμος της Αγίας Παρασκευής έχει οικόπεδα χαρακτηρισμένα τα οποία εκεί θα γίνουν βρεφονηπιακοί σταθμοί. Να πω δημόσια ότι εγώ ζήτησα, είχα μια επαφή ως όφειλα ως δήμαρχος να διεκδικήσω κάποια πράγματα από την κεντρική εξουσία, συναντήθηκα στο γραφείο του Υπουργού Ανάπτυξης του κου Χρυσοχοΐδη με τον γραμματέα του και έναν υπηρεσιακό παράγοντα ο οποίος ασχολείται με όλα αυτά τα θέματα και του ζήτησα να βοηθήσει τον Δήμο της Αγίας Παρασκευής και να εντάξει ένα από τα οικόπεδα αυτά, να γίνει ένας βρεφονηπιακός σταθμός. Μου ζήτησε ένα απλό πράγμα, μου είπε αν έχουμε μελέτη να προχωρήσει αυτή η ιστορία. Δεν είχαμε βέβαια ως Δήμος κάποια μελέτη, απ’ ό,τι ενημερώθηκα από την τεχνική υπηρεσία.
…………………………
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ερωτήσεις; 
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Κα Πρόεδρος χαίρομαι που είναι εδώ ο κος Μπερνικόλας και θα ήθελα προς τον ίδιο να απευθύνω μια - δυο ερωτήσεις. Παρότι αναγνωρίζω ότι υπάρχει μια τυποποίηση στην εισαγωγή του θέματος, όπως και σε ένα προηγούμενο, σαν δημοτικός σύμβουλος θα ήθελα μια απευθείας απάντηση – αιτιολόγηση των δικαιολογιών που παρατίθενται, όπως ιδιαίτερη φύση του αντικειμένου και η ελλιπής στελέχωση. Καθώς επίσης η αντίφαση που προκύπτει από το ότι δυο νεαροί τεχνικοί θα μπορούσαν να κάνουν αυτή την προμελέτη και την τρίτη θέση η οποία έρχεται σε αντίθεση, ότι επειδή είναι το αντικείμενο μικρό και είναι δυνατή και η απευθείας ανάθεση, γι’ αυτό το κάνουμε. Υπάρχει δηλαδή μια παράθεση αιτιολογιών με τις οποίες χρησιμοποιεί η τεχνική υπηρεσία και αποδέχεται και ο Δήμαρχος προκειμένου να ανατεθεί.
          Ένα δεύτερο ζήτημα. Αυτό είναι μια προμελέτη, θα ακολουθήσει μελέτη, κατασκευή κατευθείαν ή θα ακολουθήσει μελέτη και μετά την μελέτη η κατασκευή; Και το τρίτον, αυτό που είπε και ο κος Κρητικίδης, θα ήθελα μια απευθείας διαβεβαίωση από τον διευθυντή της τεχνικής υπηρεσίας, αν στην κατοχή της τεχνικής υπηρεσίας υπάρχει άλλη μελέτη, έτοιμη.
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κος Μπερνικόλας για απαντήσεις.
ΜΠΕΡΝΙΚΟΛΑΣ : Καταρχήν το έργο αυτό έχει εγγραφεί στο τεχνικό πρόγραμμα του 2011 μ’ αυτή την ονομασία, προμελέτη βρεφονηπιακού σταθμού στο 430 Ο.Τ. Υπάρχουν και άλλα οικόπεδα στα Πευκάκια που έχουν δεσμευτεί που είναι η χρήση τους για παιδικούς σταθμούς, ………………………………………………………………………………..
          Όσον αφορά γιατί εισηγούμαστε την ανάθεση και γιατί δεν μπορούμε εμείς σαν τεχνική υπηρεσία. Ο κύριος λόγος είναι η ελλιπής στελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας από άτομα που έχουν ανάλογη ικανότητα και δυνατότητα να παράξουν μια τέτοια μελέτη. Και δεν λέω ότι δεν υπάρχει η γνώση ή η εμπειρία, απλώς το θέμα είναι θέμα παραγωγής. Μην ξεχνάτε ότι στον Δήμο τα τελευταία χρόνια τέσσερις αρχιτέκτονες πέρασαν και δεν ευδοκίμησε κανενός η θέση, είτε ήταν με σύμβαση έργου, είτε και μόνιμοι ακόμα. Σήμερα το τμήμα των αρχιτεκτονικών κτιρίων λειτουργεί με τον προϊστάμενο μόνο και με έναν τεχνολόγο μηχανικό που ήρθε πρόσφατα με μετάταξη.
Ξέρετε ότι όλα τα σχέδια παράγονται με ηλεκτρονικά μέσα πλέον και εμείς στον Δήμο δεν έχουμε καν σχεδιαστή, τώρα το να επιχειρηθεί ένας μηχανικός 50 – 60 ετών, να μάθει και να χειρίζεται σχεδιαστικό πρόγραμμα, νομίζω είναι υπερβολή και κανείς δεν μπορεί να τα καταφέρει να σχεδιάζει. Στον Δήμο αυτοί που ξέρουν να σχεδιάζουν, δεν ξέρω σε ποιον βαθμό, είναι μετρημένοι και δεν είναι η θέση τους σχεδιαστές. Θέλω να πω ότι γενικώς δηλαδή αυτή η μελέτη δεν μπορεί να παραχθεί από τον Δήμο, δεν μπορεί καν να σχεδιαστεί και δεν μπορεί στην συνέχεια να υποστηριχτεί μέχρι την τελική της φάση, με προγράμματα στατικά ή και με προγράμματα προμετρητικά για να βγουν προϋπολογισμοί. Γι’ αυτό επιχειρήθηκε και αφού συντρέχουν οι προϋποθέσεις της απευθείας ανάθεσης, λόγω του τιμήματος και λόγω της προεκτιμημένης αμοιβής που σαφώς είναι προμελέτη και όπως ανάφερε και ο κος Δήμαρχος η μελέτη αυτή θα παραδοθεί σε επίπεδο που να μπορεί να αξιοποιηθεί και για έκδοση οικοδομικής άδειας, αφού πυκνωθεί με κάποια επιπλέον στατικά στοιχεία και πιθανών να επιχειρηθεί το ηλεκτρομηχανολογικό μέρος να συνταχθεί από την ίδια την υπηρεσία κα επομένως και η προμέτρηση και να ανατεθεί με σύστημα διαγωνισμού, ανοιχτής δημοπρασίας, όχι με το σύστημα μελέτη – κατασκευή.

         
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : (ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ) Ο κος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : κ. Πρόεδρε είναι φανερό από τις ερωτήσεις που έκανα, αυτό που θέλω είναι το κείμενο που θα βγαίνει να σταματήσει να είναι ένα τυποποιημένο κείμενο που θα το βλέπουμε σαν αιτιολογικό από την πλευρά της τεχνικής υπηρεσίας για κάθε φορά που έρχεται να ζητήσει κάτι. Νομίζω αυτό το ιδιαίτερης φύσης του αντικειμένου της μελέτης καταρρίπτεται και από όσα είπε και ο κος Μπερνικόλας, και να μείνω, μια και δεν μπορώ να πω κάτι παραπέρα για το ελλιπούς στελέχωσης. Αυτό να το δεχτώ λοιπόν, αν και έχω την εντύπωση ότι και σχεδιαστή αν θέλαμε, οι 12.000 € είναι οι ετήσιες αμοιβές ενός ανθρώπου, ο οποίος θα μπορούσε να προσληφθεί με ετήσια σύμβαση. Αλλά και πάλι θα μπορούσα να το αποδεχτώ σαν αιτιολογικό. Θα ήθελα όμως να μην ξαναμπαίνει σε κείμενο το ιδιαίτερης φύσης του αντικειμένου όταν δεν είναι πραγματικά ιδιαίτερη η φύση του αντικειμένου, γιατί όπως φαίνεται δεν περιλαμβάνει τα υπόλοιπα που εγώ δεν τα ήξερα, μια σειρά άλλα ζητήματα και παραμένει μόνο στο αρχιτεκτονικό κατά κύριο λόγο του θέματος. Αυτή είναι η δική μου παρατήρηση και θα σταθώ μόνο σ’ αυτό το ζήτημα.
Και βέβαια δεν είμαστε αρνητικοί στο να προχωρήσει ο Δήμος να διεκδικήσει ό,τι μπορεί να διεκδικηθεί. Εξάλλου αυτός είναι και ο ρόλος και ήταν και ένα σημείο από αυτά που είχα πει και παλιότερα, ότι ο Δήμος έχει περιορισμένα οικονομικά, ο Δήμαρχος θα κριθεί όχι μόνο από το πώς μπορεί να διαχειριστεί τα χρήματα που του διατίθενται, αλλά και από το πόσο καπάτσος, πόσο μάγκας είναι να διεκδικήσει από την κεντρική κυβέρνηση όσο γίνεται περισσότερα για τον Δήμο μας.
…………………………………………………………..
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Κ. Μπερνικόλα.
ΜΠΕΡΝΙΚΟΛΑΣ : Απλώς να υπενθυμίσω, το κείμενο αυτό αναφέρει στερεότυπα κάποιες διατάξεις που συντρέχουν, που συναληθεύουν για να μπορεί να γίνει η διαδικασία της ανάθεσης με συνοπτικές διαδικασίες. Ο όρος ιδιαίτερης φύσης αντικειμένου θα μπορούσε να θεωρηθεί μέχρι ενός σημείου ότι για να μελετήσει ένας έναν παιδικό σταθμό θα πρέπει να διαθέτει και την ανάλογη εμπειρία. Γιατί έχουν θεσπιστεί κάποιες προδιαγραφές που έχουν σχέση με την δυναμικότητα του σταθμού, με τους χώρους συνδιαίτησης, με κάποιες προδιαγραφές για τον χώρο που θα κατακλίνονται τα βρέφη, εκεί που θα έχουν απασχόληση, μάθηση ή άλλες δραστηριότητες. Εγώ συγκεκριμένα στα 37 χρόνια μηχανικός δεν έχω μπει σε μια τέτοια διαδικασία, δεν έχω ασχοληθεί, πιθανών οι νέοι που ήρθαμε σε επαφή, αυτούς που είπε νωρίτερα ο κος Δήμαρχος διαθέτουν την ανάλογη εμπειρία.
          Τώρα, οι περισσότερες τεχνικές υπηρεσίες Δήμων, νομαρχίας παλιότερα και περιφερειών, περιορίζονται, αυτό το λέω με βεβαιότητα, περιορίζονται στο να συντάσσουν οικονομοτεχνικές μελέτες, τεύχη για δημοπράτηση έργων που είναι έργα υποδομής, οδοποιίας, αναπλάσεις, κοινοχρήστων χώρων, αμιγώς κτηριακά έργα απ’ ό,τι γνωρίζω κανένας Δήμος στην Αττική δεν παράγει ιδίοις δυνάμεις μελέτη στο σύνολο της και κατ’ επέκταση τεύχη. Όλες αυτές οι μελέτες δίνονται κατά κανόνα. Το κόστος μιας τέτοιας μελέτης, ολοκληρωμένης σαν μελέτη εφαρμογής προσεγγίζει τις 100.000 €. Σαν μελέτη οριστική μελέτη με δυνατότητα να εκδώσει οικοδομική άδεια πιθανών το κόστος να είναι γύρω στις 65 – 67.000. Το κόστος της προμελέτης εδώ με την διαστασιολόγηση κτλ περιορίζεται με εμπλοκή και στατικού μηχανικού για να δώσει την διαστασιολόγηση των στατικών στοιχείων, που στην συνέχεια θα τα δεχτεί και θα τα θεωρήσει δεδομένα ο αρχιτέκτονας, όλο αυτό το πακέτο περιορίζεται στην δαπάνη των 10.431 €. Αν χρειαστεί, που θα χρειαστεί να πυκνώσουμε αυτή την μελέτη που θα μας παραδοθεί με στοιχεία ηλεκτρομηχανολογικά, όπως νωρίτερα ο κος Κρητικίδης ανέφερε ή πιθανών και με αναλυτικότερη και με σχολαστική επίλυση του φορέα, αυτά τα στοιχεία πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε. Το μεν μηχανολογικό μέρος θα το ξεπεράσουμε, κατά τ’ άλλα ένα πρόγραμμα στατικό, νομίζω ότι και ο ίδιος θα μπορέσει να μας το χαρίσει, μιας και ασχολείται με στατικά.


17η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ  11  ΜΑΪΟΥ  2011

ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ορίστε κύριε Γαβρά. (Περί του νέου Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου)
ΓΑΒΡΑΣ : Κύριε Πρόεδρε οι κανονιστικές διατάξεις λειτουργίας υπάρχουν για να διευκολύνουν το έργο του Δημοτικού Συμβουλίου που είναι κατ΄ εξοχήν ο δημοκρατικός διάλογος. Δεν μπορούν να αυξάνουν τον αυταρχισμό και καμία διοικητική πράξη δεν μπορεί να υποκαταστήσει αυτήν την αξία. Απεναντίας, όταν ο Κανονισμός συγκροτηθεί με κοινή συναίνεση προς δημοκρατική κατεύθυνση τότε να είστε σίγουρος ότι η αποτελεσματικότητα του Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι πολύ μεγαλύτερη και καλύτερη. Εξάλλου η μέχρι σήμερα εμπειρία, αυτά τα Δημοτικά Συμβούλια έχουμε κάνει στην παρούσα περίοδο, ότι όσα θέματα επέλεξε η Διοίκηση να τραβήξουν σε μάκρος, αυτά τα θέματα τράβηξαν και πάρα πολύ και δεν ήταν επιλογή της αντιπολίτευσης να τραβήξουν. Έγιναν λοιπόν με επιλογή δική σας σε συγκεκριμένους ομιλητές να τραβούν τον χρόνο απεριόριστα.
Έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει να ανασκευάσετε την άποψή σας και να συνεννοηθούμε όλοι μαζί για έναν δημοκρατικό και αποτελεσματικό Κανονισμό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ορίστε κύριε Δήμαρχε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ : …………………………………………….
            Δεύτερον. Περιμένω τον κύριο Γαβρά και τον κύριο Γιαννακόπουλο να γράψουν, να αρθρογραφήσουν στις εφημερίδες, θα τις στείλουν σε κεντρικές, θα το αναρτήσουν και στο site του Δήμου για την αυταρχική διοικητική πράξη του Ραγκούση, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ. Θα σας την βάλω και στο site του Δήμου και με κεφαλαία γράμματα αν θέλετε, ότι έγινε λόγω Καμίνη. Να τα γράψετε αυτά, να τα φέρετε  να τα βάλω το site. Είναι και ο Τύπος εδώ, είναι και ο κύριος Μπαλωτής και ο κύριος Λέντζης και η Νέα Γνώμη, γράφτε ό,τι ακούσατε.
ΗΣΑΪΑΣ : Όχι αυταρχική πράξη. Αυταρχισμό είπαν.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Αυταρχική πράξη σημαίνει αυταρχισμός. Θα το γράψω εγώ αν δεν το γράψετε, με τα ονοματάκια σας από κάτω, γιατί μετά δεν θα μπορείτε να πάρετε και χρίσμα από τον Ραγκούση. Δεν κατάλαβα. ………………………………….
………………………………………………..
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Προσωπικό;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κύριος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Πρώτον. Επιμένω ότι ο συγκεκριμένος Κανονισμός είναι αυταρχικός και δεν το παίρνω πίσω. Το αν τον έχει φτιάξει ο Ραγκούσης ή κάποιος άλλος, δεν με απασχολεί.
            Δεύτερον. Προκαλώ τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, σε συνεργασία με την εταιρία που καταγράφει τα πρακτικά, να μετρήσει από την αρχή της χρονιάς πόση ώρα συνολικά έχει μιλήσει ο Γαβράς και πόσες φορές εκτός διαδικασίας. Αν πιάστε συνολικά την μια ώρα, τότε εγώ θα αναθεωρήσω την άποψή μου.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Αν πάτε σ’ αυτήν την λογική να μετρήσετε σε πόσα θέματα δεν πήρε τον λόγο ο κύριος Γαβράς. Αν βρεθεί ένα να μου το πείτε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Μπαίνουμε στο τμήμα των ανακοινώσεων, ερωτήσεων, δηλώσεων. Ο κύριος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Κύριε Πρόεδρε, εξ όσων θυμάμαι από 1/1 δεν έχω πληρωθεί ούτε ένα ευρώ από τα δημοτικά ιατρεία και δεν το ήξερα καν ότι υπεγράφη κάποιο ένταλμα από την κυρία Καψοκεφάλου.
            Δεύτερο, θα ήθελα να ενημερωθώ, ακούγονται, υπάρχουν πληροφορίες ότι το ΚΕΠ στην Πελοποννήσου πάει για κλείσιμο. Αν αληθεύει αυτή η φήμη και αν αληθεύει που οφείλεται και ποιοι είναι οι λόγοι.
            Τρίτον, έχω πληροφορηθεί ότι αυτήν την στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη συζήτηση για τον Οργανισμό της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και θα ήθελα να πληροφορηθώ αν υπάρχει στην πρόθεση της Διοίκησης να συγκαλέσει την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής να συζητήσει την νέα διάθρωση της Διεύθυνσης, στα πλαίσια του ότι ο Καλλικράτης δεν είναι υπόθεση της παράταξης μόνο που διοικεί σήμερα, αλλά και αυτών που θα έρθουν αύριο.
            Και τελευταίο, ήθελα να ρωτήσω σε σχέση με το ζήτημα των απορριμμάτων και τον θόρυβο που γίνεται αυτήν την στιγμή σε όλη την Ελλάδα για τις επιπτώσεις που θα έχει ο καινούργιος τρόπος υπολογισμού και καταλογισμού σε κάθε Δήμο για τα σκουπίδια που παράγει. Σε όλη την Ελλάδα λοιπόν γίνεται ένας αναβρασμός για το ποια μέθοδο θα ακολουθήσει ο κάθε Δήμος προκειμένου να μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων. Ήδη η Καλαμάτα έχει γίνει πόλος έλξης με την μέθοδο που εφαρμόζει και θα ήθελα να μάθω αν από την πλευρά της Διοίκησης υπάρχει αναζήτηση, υπάρχει συζήτηση και υπάρχει έδαφος της συζήτησης σε διαπαραταξιακό επίπεδο γι’ αυτό το θέμα.
ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
ΘΕΜΑ 2ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Έγκριση 1ου ανακεφαλαιωτικού πινάκα εργασιών τακτοποιητικός και του πρώτου πρωτοκόλλου κανονισμού τιμών μονάδων νέων εργασιών του έργου διαρρυθμίσεις, ισόγειου χώρου δημοτικής αστυνομίας στην Λ. Μεσογείων 403. Επρόκειτο να το εισηγηθεί ο κύριος Δήμαρχος ο οποίος απουσιάζει για προσωπικούς λόγους. Μετά από συνεννόηση με την αναπληρώτρια Δήμαρχο, την κυρία Παπαδοπούλου, το θέμα θα εισηγηθεί ο κύριος Θεοδωρίδης.
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ. Ερωτήσεις; Ο κύριος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Ήθελα και εγώ να μάθω αν όντως έχει τελειώσει η κατασκευή και αυτό που είδα σήμερα το μεσημέρι είναι το τελειωμένο. Αν υπάρχουν και άλλες εργασίες να γίνουν που θα έρθουν ως πρόσθετη εργασία, γιατί όντως και αυτό που είπε ο κύριος Γκιζιώτης δεν είναι εικόνα αυτή υπηρεσίας του Δήμου. Υπάρχουν και άλλες εργασίες που πρέπει να γίνουν και δεν είχαν προβλεφθεί στην προηγούμενη και θα έρθουν με μια καινούργια; Διευκρινιστικό. Συνολικά τελικά οι πρόσθετες εργασίες τι κόστος είχαν;
……………………….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : (Τοποθετήσεις) Ο κύριος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Κύριε Πρόεδρε και εγώ είχα έτσι «ερεθιστεί» από την δήλωση του κυρίου Ζορμπά σε προηγούμενη συνεδρίαση ότι θα το ψάξει ενδελεχέστατα το θέμα γιατί κάτι δεντου πήγαινε καλά και κατάφερα, βρήκα λίγο χρόνο, πήγα, βρήκα τα παιδιά μέσα. Δεν μπορώ να κρίνω στην λεπτομέρειά του τα λεπτά τεχνικά ζητήματα, ούτε τα κοστολογικά ζητήματα που προκύπτουν από μια μελέτη. Αυτό όμως που είδα είναι ότι είναι μια καταθλιπτική ανακαίνιση η οποία δεν τιμά κανένα και κάθεσαι και λες ‘έδωσα 40 τόσα χιλιάρικα για να αποκτήσω ένα τέτοιο καταθλιπτικό κτήριο’ μου δημιουργεί όλη αυτήν την ένσταση, αν τελικά οι διαδικασίες που έχει το δημόσιο είναι τέτοιες που δεν μας επιτρέπουν να φτιάξουμε κάτι το οποίο να είναι ευχάριστο και να μας αποδίδει αυτό για το οποίο πληρώνουμε τελικά. Το τελικό αποτέλεσμα για το κόστος των όσων έχουν δοθεί, βάζω το επίθετο καταθλιπτικό.
 

16ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΜΠΤΗ  5  ΜΑΪΟΥ  2011

ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κος Γαβράς παρακαλώ
ΓΑΒΡΑΣ : Κ. Πρόεδρε για δυο ζητήματα. Θα ήθελα πρώτον, τώρα που πλέον έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, να επανέλθω στην πρώτη ανακοίνωση – δήλωση που είχα κάνει στο Δημοτικό συμβούλιο και με την ευκαιρία της απογραφής που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, να σχεδιάσετε ένα πλάνο δράσεων προσέλκυσης των ετεροδημοτών να εγγραφούν στα δημοτολόγια του Δήμου της Αγίας Παρασκευής και θα ήθελα αυτό να το αναλάβετε προσωπικά ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και ως εκπρόσωπος όλων των εγγεγραμμένων, να αυξήσουμε τον αριθμό των εγγεγραμμένων στον Δήμο της Αγίας Παρασκευής.
            Το δεύτερο θέμα, παραβλέποντας ό,τι απαξιωτικό είχε η συζήτηση εκείνη την ημέρα, ήθελα να ενημερώσω το Δημοτικό συμβούλιο ότι τα δημοτικά ιατρεία από το 1998 που λειτουργούσαν και είχαν εργαστήριο, είχαν μαζευτεί στο υπόγειο αρκετά μολυσματικά από τις αιμοληψίες που γινόντουσαν στο εργαστήριο και η πρώτη φορά στην ιστορία των δημοτικών ιατρείων που έφυγαν, μέσα από την νόμιμη διαδικασία, με εταιρεία ειδική γι’ αυτό το θέμα, ήταν τον Γενάρη του 2010 και από τότε μέχρι σήμερα έχουν μαζευτεί μόλις 8-10 βαζάκια, 10 πόντους επί 20 ύψος για τα οποία πρέπει να γίνει μια καινούρια διαδικασία, απλώς το κόστος είναι αρκετά σημαντικό για τον όγκο των αποβλήτων που έχουν μαζευτεί. Αυτά.
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
ΘΕΜΑ 1ο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ : 1ο θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, αποδοχή παραίτησης προέδρου του διοικητικού συμβουλίου ΚΟΙΠΕΔΑΠ και αντικατάσταση αυτού, τοποθετείται ο κος Δήμαρχος για το κατεπείγων πρώτα.
………………………………………………………
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ορίστε κ. Γαβρά.
ΓΑΒΡΑΣ : Καταλαβαίνετε ότι μέσα σ’ αυτή την συζήτηση που γίνεται, συζητάμε για συγκεκριμένους ανθρώπους οι οποίοι δούλευαν και προσέφεραν στην πόλη για τέσσερα χρόνια και καταγγέλλονται με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς, χωρίς να έχουν την δυνατότητα να απαντήσουν. Είναι πολιτικά αδόκιμο, για να μην χρησιμοποιήσω κανένα άλλο επίθετο να γίνεται αυτό το πράγμα μέσα σ’ αυτόν τον χώρο. Στον χώρο του δημοτικού συμβουλίου. Έχω στο μυαλό μου και για το τελευταίο θέμα γιατί συνεχίζεται ένα τέτοιο story μέσα σε αυτό το Δημοτικό συμβούλιο, να ξέρετε, όπως όταν οι γιατροί μεταξύ τους βρίζει ο ένας τον άλλο, τελικά όλοι οι γιατροί απαξιώνονται…
ΜΠΡΑΜΗ : Δεν βρίσαμε κανέναν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Κα Μπράμη γιατί διακόπτετε; Σας παρακαλώ.
ΓΑΒΡΑΣ : Όταν καταγγέλλονται και πολύ περισσότερο εν την απουσία τους άνθρωποι οι οποίοι είναι πολιτικά πρόσωπα, έχουν εκτεθεί, έχουν τιμηθεί στην κοινωνία της Αγίας Παρασκευής. Καλό θα είναι να είμαστε πιο προσεκτικοί στις αναφορές μας και αν υπάρχει ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο και το γνωρίζουν εκ των προτέρων, καλό θα είναι να υπάρχει μια επίσημη πρόσκληση εκ των προτέρων, να είναι παρόντες για όσο διάστημα θα γίνεται αυτή η μεταβατική περίοδος στην λειτουργία του Δήμου.
ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
ΘΕΜΑ 1ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : 1ο θέμα ημερήσιας διάταξης, αναμόρφωση προϋπολογισμού του δήμου Αγίας Παρασκευής και τροποποίηση τεχνικού προγράμματος οικονομικού έτους 2011, εισηγείται ο αντιδήμαρχος ο κος Παναγόπουλος.
…………………………………………
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κύριος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, οι νεώτεροι, ήθελα να σας μεταφέρω ότι τα 4 προηγούμενα χρόνια ως νέος Δημοτικός Σύμβουλος, βίωνα ως την τραυματικότερη των εμπειριών την εισαγωγή στο Δημοτικό Συμβούλιο αναμόρφωση προϋπολογισμού. Είναι όντως ένα «ελκυστικό φαινόμενο», θα έλεγα ότι είναι και η πεμπτουσία της δημοκρατίας η εναλλαγή των ρόλων. Δεν είναι όμως καθόλου ελκυστική η αλλαγή των απόψεων, ανάλογα από το αν είσαι στην συμπολίτευση ή την αντιπολίτευση. Εγώ λοιπόν συνεπής στις προηγούμενες απόψεις που είχα, θα πω ότι η αναμόρφωση του προϋπολογισμού είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που το χρησιμοποιεί όποιος ασκεί διοίκηση γιατί έτσι πρέπει να γίνει. Γιατί επιπλέον εσείς έχετε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα, το πρόβλημα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, του προβλήματος που δεν μπορείτε να έχετε ένα προϋπολογισμό 80.000.000 € με πραγματικές δαπάνες τις 40.000.000 €. Αυτά εγώ τα αναγνωρίζω όλα και έτσι την κάθε φορά που θα φέρεται μια αναμόρφωση του προϋπολογισμού, θα κρίνουμε την ουσία του προϋπολογισμού και δεν θα στέκομαι στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπιζόταν την προηγούμενη τετραετία από την αντιπολίτευση κάθε αναμόρφωση .
            Όντως, δεν θα πω και εγώ πολύ διαφορετικά πράγματα από όσα είπαν οι προηγούμενοι, γιατί όντως κάθε φορά σε έναν προϋπολογισμό παίρνεις από κάπου χρήματα και τα βάζεις κάπου αλλού. Στον συγκεκριμένο όμως προϋπολογισμό, κατά διαβολική σύμπτωση όλες οι αφαιρέσεις ποσών έχουν γίνει από κωδικούς που έχουν συγκεκριμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά. Είναι αυτά που λέγονται ‘κοινωνικό κράτος’, οι κοινωνικές αποδόσεις. Μα όλοι σχεδόν οι κωδικοί έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Δεν θα πω ότι πηγαίνουν σε καταναλωτικές, δεν είναι εκεί το ζήτημά μου, καλύπτουν τις ανάγκες που εσείς κρίνατε ότι πρέπει να καλύψουν. Όμως το ότι αποσπώνται χρήματα από κωδικούς που έχουν τα χαρακτηριστικά που είπα είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Ιδιαίτερα για τις κατασκηνώσεις θα σας πω ότι το ποσό αυτό θα χρειαστεί άμεσα, γιατί εντός των επόμενων ημερών θα πρέπει η Κοινωνική Υπηρεσία να φέρει το θέμα της προκήρυξης διαγωνισμού για τις κατασκηνώσεις και εκτιμώ ότι περίπου γύρω στις 40.000  € ήταν η περσινές μας δαπάνες και αν λοιπόν πέρσι είχαμε αυτές τις δαπάνες, φαντάζομαι ότι φέτος θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Μάλλον ενίσχυση θα ήθελε αυτός ο κωδικός, όχι να μειώσουμε κατά 4.000 αυτόν τον κωδικό. Για αν γνωρίζετε, θα συζητηθεί βέβαια και στο επόμενο, όταν θα έρθει το θέμα. Ο Δήμος συμμετέχει κατά ένα μικρό ποσό στις συνολικές δαπάνες της οικογένειας για τις κατασκηνώσεις των παιδιών. Αυτό το ποσό λοιπόν θα αναγκαστούμε είτε να το μειώσουμε ανά οικογένεια, είτε να μειώσουμε τον αριθμό που προβλέπουμε ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερος, γιατί αυτά είναι τα μηνύματα που ήδη έχουμε δεχτεί μέχρι τώρα και μ’ αυτήν την έννοια θα έλεγα ότι το πολιτικό χαρακτηριστικό αυτής της αναμόρφωσης δεν είναι σωστό και μάλλον δεν έχει γίνει και τυχαία.
ΘΕΜΑ 4ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Το τέταρτο θέμα αφορά στην Αγίου Ιωάννου, δεν ξέρω αν το διαβάσατε. Δεν καταλάβατε τίποτα; Αφού δεν το καταλάβατε λοιπόν να σας το διαβάσω μήπως ακούγοντάς το το καταλάβετε. Να μην σας το διαβάσω; Ωραία.
            Γνωρίζετε λοιπόν όλοι, το πολιτικό κομμάτι να σας πω, ότι η νέα Διοίκηση του Δήμου έχει αποφασίσει και μετά την διάλυση της εργολαβίας, η Αγίου Ιωάννου να γίνει διπλός δρόμος. Για να γίνει διπλός δρόμος θα πρέπει να υπάρξει μια καινούργια μελέτη η οποία θα προβλέπει τον δρόμο αυτόν διπλό. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου δεν έχει την δυνατότητα να εκπονήσει μια τέτοια μελέτη και θα πρέπει να δώσουμε αυτήν την μελέτη με ελάχιστο κόστος σε εξωτερικό γραφείο. Αυτή είναι η πολιτική μας εισήγηση.
            Η μελέτη αυτή δεν θα ξεπεράσει τις 12 – 13.000 € περίπου, μπορεί και 14.000 €.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ :  (Ερωτήσεις) Ο κος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Κ. Πρόεδρε εξ όσων γνωρίζω από την προηγούμενη μελέτη της Αγίου Ιωάννου έχουν μελετηθεί ενδελεχέστατα όλα τα χαρακτηριστικά του δρόμου, έχουν μελετηθεί τα υπόβαθρα, έχουν μελετηθεί σχεδόν τα πάντα. Θα ήθελα λοιπόν να μάθω ποιες είναι οι ιδιαίτερες απαιτήσεις της συγκεκριμένης μελέτης, ποιες ειδικότητες χρειάζονται που δεν τις έχει ο Δήμος και αν υπάρχει ειδικότητα πτυχιούχου μελετητή για την πραγματοποίηση της μελέτης. Εάν μπορούν να μου απαντηθούν σήμερα προκειμένου να γνωρίζω αυτό το θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : (Τοποθετήσεις) Ο κύριος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, η συγκεκριμένη σημερινή συγκρότηση του Δημοτικού Συμβουλίου σας επιτρέπει να εκπληρώσετε το όραμά σας και να φτιάξετε την Αγίου Ιωάννου έτσι όπως εσείς την θέλετε. Δεν κατανοώ λοιπόν καθόλου, μα καθόλου ούτε τις δίκες προθέσεων που απονέμετε στην αντιπολίτευση, ούτε και την εκδήλωση μια απεχθούς πλευράς που βγάλατε κάποιες στιγμές και που είναι αντίθετη με αυτό το προφίλ που θέλετε να δείξετε και που το έχει ανάγκη η σημερινή εποχή.
            Αν έκανα κάποιες ερωτήσεις δεν τις έκανα για να δείξω τον έξυπνο. Ήθελα απλώς να καταθέσω την ένστασή μου για τους λόγους που επικαλείται η υπηρεσία για να αναθέσει αυτήν την μελέτη με απ’ ευθείας ανάθεση κάπου και αν θέλετε αυτό μπορεί αν είναι σημαντικό και να ερμηνεύεται, αλλά για εμένα το ακόμα πιο σημαντικό που προδικάζει το πώς θα λειτουργήσει από εδώ και πέρα ο Δήμος, είναι η αποδοχή από τον ίδιο τον Δήμαρχο αυτών των λόγων που προβάλλονται από την Τεχνική Υπηρεσία και η υιοθέτησή τους και για εμένα αυτό είναι το σημαντικό. Αν δηλαδή κάποιος κάποια στιγμή έλεγε ότι ‘από την Τεχνική μου Υπηρεσία ζητάω την απόδοση του 5% να την κάνει 10% και θα την θεωρήσω θαύμα’, αν αυτό γίνεται αποδεκτό από τον σημερινό Δήμαρχο, αυτό είναι το σημαντικό. Όλα τα άλλα για εμένα είναι δευτερεύοντα. Η Αγίου Ιωάννου θα τελειώσει, το μελετητικό γραφείο, αυτό που είχε κάνει την κύρια δουλειά, την έχει κάνει, αυτό που έχει να κάνει τώρα όντως είναι αστείο μπροστά σε αυτό που έχει γίνει και δεν το συζητάμε, είναι όντως μια αρχιτεκτονική, μια διευθέτηση και θα προσυπογράψουν και άλλες ενστάσεις και παρατηρήσεις που κατατέθηκαν από άλλους συναδέλφους. Όμως το πιο σημαντικό είναι αυτό, ότι ο σημερινός Δήμαρχος αποδέχεται ότι η Τεχνική του Υπηρεσία μπορεί να κάνει μόνο αυτά τα πράγματα.

 
14η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΠΕΜΠΤΗ  14  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2011

ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Κάποιος συνάδελφος ενημέρωση, δήλωση; Ορίστε κ. Γαβρά.
ΓΑΒΡΑΣ : Κ. Πρόεδρε, ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στους συντελεστές της 21ης Αιμοδοσίας, ενός θεσμού που συνεχίζει να πραγματοποιείται σε κάθε γειτονιά και το οποίο το θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Δεν έχει σημασία πόσες φιάλες μαζεύτηκαν, είναι τριτεύων στην προκειμένη περίπτωση. Γι’ αυτό τον λόγο θέλω να αναφερθώ σε ένα ζήτημα, αυτό που είδα στο site του Δήμου, να παρελαύνουν ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, με τις φωτογραφίες τους να δίνουν αίμα. Θέλω να πω ότι αυτό μετατρέπει έναν θεσμό υψίστης ανθρωπιστικής αξίας στα μάτια του κόσμου, ως ένα βήμα διαφήμισης και προπαγάνδας υπέρ αυτών που φωτογραφίζονται. Θα σας πω ότι τέσσερα χρόνια, παρότι πέρασαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι και έδωσαν αίμα, το έδωσαν ήσυχα και δεν εμφανίστηκε κανένας δημοτικός σύμβουλος από αυτούς που έδιναν αίμα σε φωτογραφία. Υπήρχε πάντα μια φωτογραφία που είχε δημότες της πόλης και όχι κάποιον επώνυμο Δημοτικό σύμβουλο.
            Επίσης μου μεταφέρεται ότι συζητιέται στην πόλη ότι αυτή η αιμοδοσία στοίχισε πολύ λίγα χρήματα σε αντιδιαστολή με το ποσά χρήματα στοίχιζε πριν. Έχω την εντύπωση πως αυτή είναι μια λογιστική προσέγγιση σε ένα ζήτημα το οποίο μας ξεπερνά. Θέλω να σας πω ότι ο τομέας προσέλκυσης εθελοντών αιμοδοτών είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που διαπραγματεύεται το Υπουργείο Υγείας και έχει στήσει μάλιστα και ολόκληρη διεύθυνση με πάρα πολλά χρήματα για να προσελκύσουμε εθελοντές. Δεν μπορεί να μπαίνει σε λογική ποσά λεφτά χαλάμε για τους εθελοντές. Γνωρίζετε κ. Δήμαρχε σαν γιατρός ότι κάθε φιάλη αίματος στοιχίζει πάνω από 250 € στο Κράτος; Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο. Γίνεται μια ολόκληρη εκστρατεία από την κεντρική αιμοδοσία του Ιπποκράτειου, έρχονται πέντε – έξι άνθρωποι, σημαίνει πέντε έξι μεροκάματα, σημαίνει μια κινητοποίηση ενός ολοκλήρου μηχανισμού για να μαζευτούν κάποιες φιάλες αίμα. Αυτό που εμείς θέλαμε να πετύχουμε και νομίζω το πετύχαμε, αλλά θέλει να συνεχίζεται ο αγώνας, είναι το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας, της προσέλκυσης εθελοντών αιμοδοτών, να γίνεται καθημερινά και με μεγαλύτερη ένταση σε όλη την πόλη, αυτό είναι το μεγάλο κέρδος. Δεν είναι αν θα μαζέψουμε 30, 40, ή 80 φιάλες αίματος, αλλά πόσους εθελοντές αιμοδότες, και θεωρώ λοιπόν ότι το να παρουσιάζονται στο site του Δήμου οι φωτογραφίες των δημοτικών συμβούλων ως θέμα για την αιμοδοσία μειώνει την άξια και την ανθρωπιστική αίσθηση που πρέπει να υπάρχει σ’ αυτό το ζήτημα.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ :  Λοιπόν κ. Γαβρά πριν κάνετε τέτοιου είδους δηλώσεις, το να φαίνεται  ο Δήμαρχος ότι πήγε και έδωσε αίμα, ο πρώτος πολίτης της πόλης στο site του Δήμου φωτογραφία, αυτό παραδειγματίζει του πολίτες να ακολουθήσουν αυτό που κάνει ο δήμαρχος.
            Δεύτερον, δημοτικοί σύμβουλοι που έδωσαν αίμα ήταν ο κος Τσιμπουκάκης και ένας πρώην δημοτικός σύμβουλος που μάλλον αυτός σας ενόχλησε πιο πολύ, ο κος Παπαμιχαήλ που φαίνεται στην φωτογραφία. Αυτός σας ενόχλησε μάλλον πιο πολύ, η φωτογραφία του Παπαμιχαήλ. Καλό θα ήταν όμως να πάτε στο υπόγειο των ιατρείων του Τσακού να μαζέψετε γύρω στα σαράντα τόνους σε όγκο βελόνες από αίματα και από τέτοια που δεν έχετε πετάξει τόσα χρόνια και τα έχετε παρατημένα εκεί πέρα, ενώ θα έπρεπε να είναι πεταμένα με ειδικό συνεργείο και σε ειδικό τόπο ταφής και μετά να αρχίσετε να λέτε αυτές τις ιστορίες για το site του Δήμου. Σας ενοχλεί το site του Δήμου, το site θα το διαχειριζόμαστε εμείς όσο θα είμαστε στην διοίκηση, θα προβάλλουμε τις ενέργειες, τις απόψεις της δημοτικής αρχής και ό,τι ενέργειες γίνονται. Τίποτε άλλο. Πήγαινε να μαζέψεις τώρα τις σύριγγες που είναι πέντε χρόνια πεταμένες και μετά έλα να κανείς δηλώσεις.
……………………………………………
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κος Γαβράς επί προσωπικού.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ :  κ. Γαβρά θα ήθελα να σας πω ότι αύριο θα φωτογραφήσω όλο το υπόγειο του Τσακού και θα το αναρτήσω και στο site.
………………………………………………………………..
ΓΑΒΡΑΣ : Θα πρέπει να πληροφορηθεί ο κος Ζορμπάς, ως πρώην πρόεδρος των δημοτικών ιατρείων, ότι από την ημέρα που πήγα και είδα τις σύριγγες και τις βελόνες που ήταν μαζεμένες όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια που δούλευαν τα δημοτικά ιατρεία, ξεκίνησε μια διαδικασία και μια προσπάθεια να βρεθεί τρόπος να φύγουν και όλα αυτά κ. Ζορμπά έχουν φύγει καθώς επίσης και το υπόγειο έχει καθαριστεί. Μπορούμε λοιπόν να πάμε αύριο να το φωτογραφήσουμε μαζί και να χαρώ πάρα πολύ να δείξετε αυτές τις φωτογραφίες στο site του Δήμου. Θα χαρώ πάρα πολύ γιατί το έχετε αναλάβει υποχρέωση απέναντι στο Δημοτικό συμβούλιο. Να πάμε λοιπόν αύριο μαζί να βρούμε τις σακούλες με τις σύριγγες, τις σακούλες με τις βελόνες και όλα αυτά τα οποία υπήρχαν στο υπόγειο του Τσακού που έχουν φύγει και έχουν καταστραφεί.

Σημείωση: Θαυμάσατε παραπάνω, όλο το ύφος, το στυλ, την απαξίωση και την αυτοκρατορικότητα με τα οποία «διοικεί» ο κ.Ζορμπάς. Θα περιμένατε να δείτε φωτογραφίες στο site; Δυστυχώς δεν τον επαλήθευαν και δεν τις έβαλε. Εξάλλου όπως είπε «το site θα το διαχειριζόμαστε εμείς όσο θα είμαστε στην διοίκηση, θα προβάλλουμε τις ενέργειες, τις απόψεις της δημοτικής αρχής και ό,τι ενέργειες γίνονται. Τίποτε άλλο.»
Περιμένατε τουλάχιστον μια «συγνώμη» στην επόμενη Συνεδρίαση; Δεν του πηγαίνει και πολύ. Διαβάστε τα πρακτικά από την επόμενη Συνεδρίαση:

16η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΕΜΠΤΗ  5  ΜΑΪΟΥ  2011
ΓΑΒΡΑΣ : ……………………………………………….
       Το δεύτερο θέμα, παραβλέποντας ό,τι απαξιωτικό είχε η συζήτηση εκείνη την ημέρα, ήθελα να ενημερώσω το Δημοτικό συμβούλιο ότι στα δημοτικά ιατρεία από το 1998 που λειτουργούσαν και είχαν εργαστήριο, είχαν μαζευτεί στο υπόγειο αρκετά μολυσματικά από τις αιμοληψίες που γινόντουσαν στο εργαστήριο και η πρώτη φορά στην ιστορία των δημοτικών ιατρείων που έφυγαν, μέσα από την νόμιμη διαδικασία, με εταιρεία ειδική γι’ αυτό το θέμα, ήταν τον Γενάρη του 2010 και από τότε μέχρι σήμερα έχουν μαζευτεί μόλις 8-10 βαζάκια, 10 πόντους επί 20 ύψος για τα οποία πρέπει να γίνει μια καινούρια διαδικασία. Αυτά.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ:…………………………………………………..


ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ερωτήσεις παρακαλώ. ο κος Γαβράς,
ΓΑΒΡΑΣ : Κ. Πρόεδρε αυτές τις ημέρες ήρθαν από το Saint Brie κάποιες αντιπροσωπείες. Η μια αντιπροσωπεία ήταν για να ετοιμάσει τα εικοστά γενέθλια που θα γίνουν στην Γάλλια φέτος και του χρόνου σε εμάς, και η δεύτερη αντιπροσωπεία νεολαίων για την προετοιμασία δημιουργίας δικτύου ευρωπαίων νέων εθελοντών. Θα ήθελα να μάθω πότε ενημερωθήκατε για αυτή την προσέλευση, ποιο το ακριβές περιεχόμενο των συναντήσεων εργασίας, ποιοι τους υποδέχτηκαν, τι συζητήσεις έγιναν και τι σχεδιάζετε για τα εικοστά γενέθλια. Τι συζητήθηκε για το δίκτυο νέων και με ποιους νεολαίους συναντήθηκαν.
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
ΘΕΜΑ 2ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Για το δεύτερο θέμα εκτός ημερησίας διάταξης ο κος δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ :  Αυτό αφορά το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας το οποίο είχε αποσυρθεί την προηγούμενη φορά, επειδή είχε ζητήσει ο κος Γκιζιώτης το καταστατικό του διαδημοτικού δικτύου υγείας. Είχα πάει με τον κ. Σταθόπουλο στην Θεσσαλονίκη, ένα βράδυ βασικά μείναμε και παρακολουθήσαμε όλες τις τοποθετήσεις. Εγώ δεν τα γνώριζα καλά, είχε ασχοληθεί ο κος Γαβράς και από πληροφορίες που έχω είχε ασχοληθεί θετικότατα, ήταν και μέλος του Δ.Σ. Εγώ από αυτά που άκουσα πάντως, νομίζω ότι είναι ένα θετικό βήμα να ξεφύγουμε από την μορφή των δημοτικών ιατρείων της «συνταγογράφησης» και να προχωρήσουμε σε δημοτικά ιατρεία των Δήμων τα οποία θα έχουν την πρόληψη, διότι σήμερα πραγματικά, και αυτό έχει αναφερθεί εδώ μέσα, τα δημοτικά ιατρεία και του δικού μας Δήμου και άλλων Δήμων, ήταν περισσότερο για συνταγογράφηση, πάρα για πρόληψη και άλλες υπηρεσίες και θα πρέπει να πάμε προς την άλλη κατεύθυνση. Η άλλη κατεύθυνση βεβαίως της πρόληψης κατά την προσωπική μου εκτίμηση, γιατί και έχω δουλέψει στα δημοτικά ιατρεία, αλλά και από αυτά τα οποία κατάλαβα και υποθέτω ότι θα συμβούν, τα κόστη λειτουργίας της πρόληψης θα είναι ελαχιστότατα σε σχέση με τα κόστη λειτουργίας που υπήρχαν μέχρι σήμερα τουλάχιστον για τα δικά μας δημοτικά ιατρεία, δεν ξέρω για τους άλλους Δήμους.
            Βέβαια υπήρξαν και κάποιες φωνές από κάνα, δυο,  τρεις Δήμους, ‘μα λέει και που θα εξυπηρετείται η γιαγιά, ο παππούς κτλ να γράφει τις συνταγές του’ και βέβαια η απάντηση ήταν στο ταμείο του. Έχει πληρώσει το ταμείο του να πάει εκεί να εξυπηρετηθεί και αυτή είναι η αλήθεια.         Βέβαια αυτό πρέπει να το ψηφίσουμε γιατί πρέπει να το στείλουμε στο διαδημοτικό δίκτυο για να συνεχίσουμε να είμαστε μέλη, το κόστος συμμετοχής μας είναι 1.500 € τον χρόνο. Η άποψη η δική μου είναι ότι είναι πάρα πολύ θετικό να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε αυτό το διαδημοτικό δίκτυο.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ :  Λοιπόν αυτή είναι η άποψη η δική μου και ζητώ από το Σώμα να ψηφίσει την συμμέτοχη μας. Βέβαια υπάρχει μια δική μου υποψία, ότι πιθανών, είναι μικρή αυτή η υποψία που έχω, πιθανών η κεντρική εξουσία να θέλει να δώσει και κάποια κόστη, να απαλλαγεί από κάποια κόστη δικά της και να τα περάσει στους Δήμους. Νομίζω όμως ότι επειδή ξέρω τα κόστη των ιατρείων ότι θα είναι πολύ φτηνότερα από ό,τι μας στοιχίζουν σήμερα, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κος Γαβράς έχει τον λόγο.
ΓΑΒΡΑΣ : κ.πρόεδρε όπως είπαμε και στην προηγούμενη συνεδρίαση που το πρωτοφέρατε το θέμα, συμμετείχα στην επιτροπή συνένωσης των δικτύων από την πλευρά του διαδημοτικού δικτύου ως μέλος του διοικητικού του συμβουλίου. Να ξαναπώ λοιπόν δυο κουβέντες. Υπήρχε λοιπόν το δίκτυο υγειών πόλεων που είναι ένα δίκτυο που έχει φτιάξει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας και βρισκόταν σε μια λαθροβιωτική κατάσταση. Υπήρχε το διαδημοτικό δίκτυο υγείας που ήταν 150 Δήμοι, είχαν ενώσει τις προσπάθειες τους και την διάθεση τους να ανταλλάξουν εμπειρίες για το πώς στήνονται και πως λειτουργούν τα δημοτικά ιατρεία στους Δήμους που μπορούμε να πούμε επίσημα ότι δεν υπάρχει ενιαίο νομικό πλαίσιο και ο κάθε Δήμος έκανε αυτό που κάθε φορά η ηγεσία είχε στο μυαλό της. Και υπήρχε και το εθνικό δίκτυο Δήμων προαγωγής υγείας με επικεφαλή τον Γιάννη τον Τούντα που έδινε μια μεγαλύτερη κατεύθυνση στο επιστημονικό κομμάτι της προληπτικής ιατρικής και αγωγής υγείας, συνδυαζόμενο με τις αντιλήψεις της κοινωνικής ιατρικής.
            Συμμετείχα λοιπόν στην επιτροπή ως εκπρόσωπος του Διαδημοτικού για να συνενωθούν, γιατί δεν πιστεύουμε ότι μια χώρα σαν την Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να πολυδιασπάται σε τρία δίκτυα με παραπλήσιο περίπου περιεχόμενο. Έτσι λοιπόν το καινούριο δίκτυο είναι ένα δίκτυο που ενώνει και τα τρία προηγούμενα, αποτελεί πια δίκτυο του παγκόσμιου οργανισμού υγείας, συνδιαλέγεται με άλλα δίκτυα σε όλο τον κόσμο και θέλω να πω κάτι από την αρχή, που θα το πω και παρακάτω, ότι δεν είναι ένα δίκτυο που παρέχει υπηρεσίες υγείας, είναι ένα δίκτυο που λειτουργεί ως κίνημα διεκδίκησης απέναντι στην κεντρική εξουσία για να δώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις που θα ζητήσουμε για να διαμορφωθούν σε τοπικό επίπεδο και κατά συνέπεια σε επίπεδο Ελλάδος, σε όλες τις πόλεις, συνθήκες τέτοιες που να προάγουν την υγεία, όχι απλά του κάθε δημότη, αλλά και γενικότερα της πόλης, δίνοντας έμφαση όχι μονάχα στην προληπτική ιατρική και αγωγή υγείας με την ιατρική του διάσταση, αλλά και την κοινωνική του διάσταση και την διάσταση της παρέμβασης στον πολεοδομικό ιστό, της κυκλοφορίας και οτιδήποτε ονοματίζουν όλοι πλέον οι σύγχρονοι πολεοδόμοι ως πόλη.
            Στο διαδημοτικό δίκτυο υγείας έγινε επίσης μια προσπάθεια να αντιμετωπισθεί αυτό που είπα σαν ελάττωμα, σαν μειονέκτημα πριν, ότι κανένας Δήμος δεν λειτουργούσε με ένα ενιαίο μοντέλο τα δημοτικά του ιατρεία. Υπάρχει λοιπόν σήμερα, ένα νέο μοντέλο λειτουργίας των δημοτικών ιατρείων των Δήμων, που γίνεται προσπάθεια να πάρει πλέον πιστοποίηση, να πάρει επίσημη μορφή, και να λειτουργήσουν σε όλους τους Δήμους της Ελλάδος με το ίδιο μοντέλο. Ποιο είναι αυτό το μοντέλο; Δεν είναι να παρέμβουμε και να πάρουμε υπηρεσίες υγείας που έχει υποχρέωση το κράτος να τις παρέχει. Δεν έχουμε καμία δουλειά να μπούμε στο εθνικό σύστημα υγείας, ούτε στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, πολύ περισσότερο στην δευτεροβάθμια και στην τριτοβάθμια. Δεν γίνεται λοιπόν μια μεταφορά υπηρεσιών από το κράτος προς τους Δήμους, απλώς τι λέμε; Το κομμάτι που πλέον της Νομαρχίας έρχεται σε εμάς, το κομμάτι της προληπτικής ιατρικής της δημόσιας υγείας, είναι πλέον στους Δήμους. Αυτό το κομμάτι που ανήκει πλέον σε εμάς, οφείλουμε να του δώσουμε ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας και ενιαίους κανόνες ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε την αντίστοιχη πιστοποίηση ώστε κάθε προσπάθεια που θα γίνεται για προληπτική ιατρική και αγωγή υγείας να γίνεται με έναν ενιαίο τρόπο και να διασφαλίζεται η επιστημονικότητα της κάθε παρέμβασης.
            Έτσι λοιπόν το νέο μοντέλο που λέμε, έχει δύο κομμάτια. Το ένα κομμάτι είναι οι δράσεις προληπτικής ιατρικής και αγωγής υγείας με την μορφή της πρωτοβάθμιας πρόληψης και της δευτεροβάθμιας και της διάδοσης της αγωγής υγείας, ξεκινώντας από τις σχολικές μονάδες, μέχρι τις κοινωνικές ομάδες του Δήμου.
Το δεύτερο κομμάτι που λέμε να αναπτυχτεί είναι μια υπηρεσία πρώτων βοηθειών, όχι όμως με την έννοια της παροχής υπηρεσιών υγείας, αλλά με την έννοια έτσι όπως λειτουργούσε το κέντρο, όσοι θυμούνται στην 3η Σεπτεμβρίου που είχε ο ερυθρός σταυρός ένα κέντρο πρώτων βοηθειών, που ήταν πραγματικά πρώτων βοηθειών και από εκεί και πέρα κατεύθυνε τον πολίτη να πάει στο κέντρο που παρείχε την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Αυτό λοιπόν που λέμε είναι ότι ο δημότης θα έχει ένα κέντρο που θα στελεχώνεται από επαγγελματίες υγείας, που θα μπορεί αφ’ ενός να προσφέρει πρώτες βοήθειες και αφ’ ετέρου να τον κατευθύνει εκεί που μπορεί να πάρει σωστή απάντηση στο πρόβλημα του.
            Σε σχέση με το ΙΚΑ, νομίζω ότι πρέπει να κλείνει αυτό το κεφάλαιο, εκτός ότι το ΙΚΑ είναι ένας ασφαλιστικός οργανισμός, τώρα γίνεται πλέον με την ενιαία μορφή, δεν ξέρουμε ποια μορφή θα πάρει, νομίζω ότι όμως στην διακριτική ευχέρεια κάθε φορά της δημοτικής αρχής είναι να πει ότι στους χώρους που εγώ διαθέτω μπορείτε να φέρετε γιατρό σας να εξυπηρετήσει τους δημότες κοντά στον τόπο κατοικίας τους, όχι όμως με την έννοια ότι εμείς θα πληρώνουμε γιατρούς που θα κάνουν την δουλειά του ΙΚΑ.  
            Θέλω να κλείσω και να καλέσω και τον Αντρέα τον Γκιζιώτη να το δει κάτω από αυτό πρίσμα των όσων είπα, ότι δεν είναι ένα κομμάτι υπηρεσιών που προσφέρει ο Δήμος παίρνοντας υποχρεώσεις από την πολιτεία, αλλά είναι ένα κίνημα διεκδίκησης από την πολιτεία να μας δώσει περισσότερες δυνατότητες για να διαμορφώσουμε τις συνθήκες ώστε οι δημότες της Αγίας Παρασκευής να ζουν όχι μόνο με προσωπική υγεία, αλλά και σε μια πόλη που προάγει την υγεία.
ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
ΘΕΜΑ 3ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Έγκριση 3ου ΑΠΕ του έργου ανάπλαση και ανάδειξη ιστορικού κέντρου της πόλης. Ο κος Μπερνικόλας.
………………………………………..
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κος Γαβράς ερώτηση.
ΓΑΒΡΑΣ : κ. Πρόεδρε, ίσως ξέρει ο κος Μπερνικόλας. Αν καταλαβαίνω καλά, δεν είμαι τεχνικός, αυτό το 1.929.000 €, αντιστοιχεί στο κόστος του έργου, αν εκτελείτο τελικά με όλες τις επιμετρήσεις που προστεθήκαν στην πορεία του. Σωστά μέχρι εδώ κ. Μπερνικόλα; Συν Φ.Π.Α., άρα έβγαινε τόσο το ποσό, έτσι δεν είναι; Αυτή την στιγμή εμείς από αυτά τι έχουμε παραλάβει σε κόστος και τι υλικά έχουμε στην ιδιοκτησία μας και τι εργασίες έχουν εκτελεστεί;


13η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ  6  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2011

ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1ο ΨΗΦΙΣΜΑ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Εγώ θέλω να καταθέσω δυο ψηφίσματα προς το Σώμα, τα οποία παρακαλώ πολύ να είναι και ομόφωνα. Το ένα αφορά την απεργία που έχει το Σάββατο η ΠΟΕ – ΟΤΑ. Εγώ προσωπικά βέβαια έστειλα προς όλες τις διευθύνσεις, όλους τους εργαζομένους, αλλά καλό θα είναι και ως Δημοτικό συμβούλιο να συμπαρασταθούμε σ’ αυτή την απεργία της ΠΟΕ – ΟΤΑ, η οποία αφορά όχι μόνο τα εργασιακά θέματα, αλλά αφορά πολύ περισσότερο ίσως τους πόρους από την κεντρική εξουσία προς τους Δήμους.
            Το άλλο είναι ένα ψήφισμα το οποίο πέρασε με ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΚΕ που αφορά την εκπροσώπηση των αιρετών για την ΤΕΔΚΝΑ και για την ΚΕΔΚΕ. Το πρώτο ψήφισμα βέβαια είναι απλό, δεν είναι και τίποτα το ιδιαίτερο, εκτός και αν θέλετε να προσθέσω και κάτι άλλο.
            Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του Δήμου, αλλά και τους αιρετούς το Σάββατο 9/4 να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της ΠΟΕ – ΟΤΑ στην πλατειά Καραϊσκάκη, για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί και όχι για να ζητιανέψουμε αυτά τα οποία δικαιούμαστε.
…………………………………………………
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Κ. Πρόεδρε νομίζω ότι από την τοποθέτηση του κου Γιαννακόπουλου έγινε φανερό ότι το κάλεσμα, απλώς να πάμε σε μια συγκέντρωση που κάνει η ΠΟΕ – ΟΤΑ, είναι χωρίς αντικείμενο αν δεν προσδιοριστεί και δεν περιγραφεί μέσα στο κάλεσμα και το περιεχόμενο της πρόσκλησης. Δηλαδή καλεί η ΠΟΕ – ΟΤΑ για κάποιους στόχους. Είναι φανερό λοιπόν ότι αυτοί οι στόχοι στην συζήτηση που έγινε εδώ πέρα, ήταν να θεωρήσουμε ότι οι θέσεις που καλύπτουν συμβασιούχοι αποτελούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αυτό είναι το ελάσσων μπροστά σ’ αυτό που ζητιόταν και ζητιέται από τα Σωματεία, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου.
ΓΑΒΡΑΣ : Δήμαρχε εγώ δεν είπα για τους συμβασιούχους, αν με πρόσεξες είμαι πάρα πολύ σαφής στην φράση μου. Οι θέσεις που καλύπτονται από τους συμβασιούχους αποτελούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και μάλιστα το τόνισα αυτό ότι αυτό αποτελεί για εσάς σαν διοίκηση, βάση για να διεκδικήσετε παραπέρα θέσεις για την λειτουργία του Δήμου. Εγώ δεν είπα, ούτε είπαμε εμείς ότι ο συγκεκριμένος συμβασιούχος που είναι και το μείζων που ζητιέται από όλες τις οργανώσεις, εμείς είπαμε ότι οι θέσεις που καλύπτονται από συμβασιούχους. Όταν αυτό το ελάσσων λοιπόν δεν έγινε δεκτό, πως λοιπόν πάμε σε μια συγκέντρωση η οποία ζητάει το μείζων και το οποίο έχει απορριφτεί με τοποθέτηση ότι δεν δεχόμαστε αυτό που ζητάει η ΠΟΕ – ΟΤΑ; Υπάρχει ασυμφωνία πλέον, πλήρης σε αυτό. Ας λυθεί λοιπόν αυτό το θέμα και μετά πάμε στο παραπέρα.
ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Δηλώσεις – ερωτήσεις.
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κύριος Γαβράς παρακαλώ.
ΓΑΒΡΑΣ : Κύριε Πρόεδρε η υλοποίηση των προεκλογικών και μετεκλογικών δεσμεύσεων του Δημάρχου και της παράταξης, γίνονται με την εισήγηση των θεμάτων από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο ο οποίος ορίζει και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει.
            Δεύτερον. Σε σχέση με την κυρία Μουχτούρη, τα όσα ακολούθησαν την ομιλία της συναδέλφου δικαιώνουν την πρόταση που κατέθεσα πριν από την εκδήλωση, πριν από τις 25 Μαρτίου, ότι η εκφώνηση του πανηγυρικού θα πρέπει να γίνεται στον χώρο της κατάθεσης των στεφάνων.
            Τρίτον. Είχα δει ότι στην προηγούμενη Συνεδρίαση είχαν ενταχθεί δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη που ήταν για την έγκριση κανονισμού λειτουργίας του συμβουλίου μεταναστών και την συγκρότησή του. Πληροφορήθηκα ότι θα αποσύρονταν ούτως ή άλλως από την Συνεδρίαση και ότι δεν υπήρχε σκοπιμότητα επανακατάθεσης καθότι έχει κριθεί ότι δεν υπάρχει μείζον θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Μου επιτρέπετε κύριε Γαβρά; Επειδή είναι θέμα των δημοτικών οργάνων, δεν υπήρχαν οι τρεις.
ΓΑΒΡΑΣ : Θα έρθει δηλαδή κάποια άλλη φορά;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Βεβαίως. Πρέπει αν είναι τρεις αλλοδαποί.
ΓΑΒΡΑΣ : Ωραία. Εγώ σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να πω ότι παρότι η Αγία Παρασκευή δεν έχει το πρόβλημα το μεταναστευτικό που συναντιέται σε άλλες συνοικίες της Αττικής, όμως σαν πρόβλημα μεταναστευτικό υπάρχει και ζει μέσα στην πόλη μας. Μπορεί οι Βορειοηπειρώτες να έχουν ενσωματωθεί μέσα από το συγγενικό τους περιβάλλον στην τοπική κοινωνία, υπάρχουν και όλες οι άλλες κυρίες που τις έχουμε στα σπίτια για τις μαμάδες και τους μπαμπάδες μας, οι οποίες δεν έχουν αυτήν την στιγμή τα προβλήματά τους, μάλλον κλείνονται στους τέσσερις τοίχους του διαμερίσματος, αλλά δεν ξέρουμε όσο μεγαλώνει η κρίση, πως όλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν στις διπλανές μας γειτονίες δεν θα έρθουν και εδώ. Κατά συνέπεια λοιπόν θα πω ότι εμείς είχαμε τη προηγούμενη, στο τέλος της 4ετίας, φτιάξει ένα μπουτόν στο site της Αγίας Παρασκευής που παρέπεμπε σε ένα πληροφοριακό δελτίο και είχαμε σχηματοποιήσει μια λειτουργική μονάδα στην Κοινωνική Υπηρεσία μέσα, υποδοχής των αιτημάτων και των ζητημάτων που αφορούσαν τους μετανάστες. Θεωρώ λοιπόν ότι θα πρέπει να το δούμε το θέμα και ότι αν αυτήν την στιγμή δεν έχουμε ανακαλύψει ζητήματα, είναι σίγουρο ότι αυτό το συμβούλιο μεταναστών με τις δράσεις που θα αναπτύξει θα αναδείξει και τα θέματα και την αναγκαιότητα ύπαρξης και σχεδιασμού συγκεκριμένων πολιτικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.
            Τρίτον. Τα ψηφίσματα που κατατίθενται κάθε φορά, επειδή θεωρώ ότι είναι προϊόν μιας πνευματικής εργασίας όποιου τα έχει κάνει, θα ήθελα να σέβεται και την δική μου πνευματική εργασία, να μπορώ να τα βλέπω προκαταβολικά, γραπτά, για να μπορώ να τα επεξεργάζομαι με το μυαλό μου και όχι να τα ακούω προφορικά, ξαφνικά και να καλούμαι έτσι σε μια προφορική συζήτηση, να συγκατατίθεμαι ή να αρνούμαι στην ψήφιση ενός ψηφίσματος. Παρακαλώ κύριε Πρόεδρε είναι και δικό σας θέμα αυτό, όλα τα ψηφίσματα να κατατίθενται πριν την έναρξη της Συνεδρίασης γραπτώς, να μπορούμε να τα επεξεργαζόμαστε τουλάχιστον έστω στο 5λεπτο που μας διατίθεται.
ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
ΘΕΜΑ 15ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορισμός Επιτροπής του Δήμου για τα θέματα Κοινωνικής Πολιτικής. Ορίστε κύριε Δήμαρχε.
ΚΩΒΑΙΟΣ : Η Επιτροπή αυτή υπάρχει, είναι γνωμοδοτική Επιτροπή, αποτελείται από εκπροσώπους όλων των παρατάξεων και εδώ καλούμαστε να ορίσουμε κάποια άτομα, τα οποία θα εισηγούνται κάποια θέματα σχετικά με την κοινωνική πολιτική της Υπηρεσίας μας. Αυτό είναι.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Να δηλώσετε τα άτομα.
ΓΑΒΡΑΣ : Θέλω να κάνω μια ερώτηση. Αυτή η Επιτροπή θα παραμείνει η ίδια και μετά που θα ενοποιηθούν τα Δημοτικά Ιατρεία και το ΚΑΠΗ;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Μιχάλη ένα λεπτό. Καταρχάς όταν θα γίνει ο Οργανισμός του Δήμου και θα γίνει αυτή η μεγάλη Διεύθυνση του Δήμου, πιθανόν να υπάρξει θέμα, αυτή η Επιτροπή να διευρυνθεί και να αλλάξει. Θα το δούμε τότε. Αυτό βέβαια θα γίνει μετά από πέντε, έξι, μήνες. Το να το πούμε αυτή τη στιγμή, χωρίς να δούμε πως λειτούργει αυτή η Διεύθυνση του Δήμου, δεν μπορούμε να το πούμε εμείς ως Διοίκηση, γιατί νομίζω δεν μπορεί να το προβλέψει κανένας. Αν υπάρξει θέμα πρόσθεσης περισσότερων ατόμων ή διεύρυνση αυτής της Επιτροπής, δεν έχουμε καμία αντίρρηση να την κάνουμε εμείς. Εξ’ αλλού είναι μια Επιτροπή η οποία πάντα λειτουργούσε συναινετικά και τηλεφωνικώς αποφασίζαμε και τηλεφωνικώς συναινούσαμε ή και περνάγαμε από την Κοινωνική Υπηρεσία χρόνια τώρα και λέγαμε να τα δούμε ή μας έλεγαν οι Υπηρεσίες αυτά είναι να δώσουμε κλπ.
……………………………………………
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορίστε κύριε Γαβρά.
ΓΑΒΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε όσο η Κοινωνική Υπηρεσία λειτουργούσε με το προηγούμενο καθεστώς που είχε τα θέματα τα γνωστά, όντως η Κοινωνική Επιτροπή λειτουργούσε ομόφωνα, συναινετικά, δεν είχε πολλά να κάνει, το προσωπικό λειτούργει και δουλεύει με επαγγελματική ευσυνειδησία και έτσι δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Όμως όταν θα γίνει η ενοποίηση των νομικών προσώπων, διαμορφώνεται μια άλλη κατάσταση και θα ήθελα να βάλω κάποιους προβληματισμούς.
Όταν την προηγούμενη φορά, το 2007, ήμουν υπεύθυνος Κοινωνικής Υπηρεσίας, έκανα μια προσπάθεια να ενσωματώσω λειτουργικά σε ένα όργανο, το οποίο λοιδορήθηκε τότε έντονα, στο Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, το οποίο θα αποτελείτο από τους Προέδρους των πέντε νομικών προσώπων που ήταν υπεύθυνα για τα κοινωνικά και προνομιακά ζητήματα. Ήταν οι τρεις των παιδικών σταθμών, η Πρόεδρος του ΚΑΠΗ και ο Πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων. Είχα λοιπόν στο μυαλό μου αυτό το πράγμα. Ότι οι Κοινωνικές υπηρεσίες έχουν μια αλληλοκάλυψη και θα έπρεπε να υπάρχει μια ενοποιημένη λειτουργία και μια γνώση όλων τις συμβαίνει. Για διαφόρους λόγους αυτό το πράγμα δεν περπάτησε, μπορώ να πω και από την αντιπολίτευση λοιδορήθηκε άγρια. Παραποιήθηκε η έννοια που το είχαμε βάλει, ότι ήταν δηλαδή ένα όργανο της διοίκησης και όχι ένα όργανο αντιπροσώπευσης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Νομίζω ότι τώρα με τον Καλλικράτη μας δίνεται αυτή η ευκαιρία να λειτουργήσουμε σε αυτό το επίπεδο. Εκτιμώ ότι όπως είπα και σε μια άλλη στιγμή, η ενσωμάτωση υπό έναν Αντιδήμαρχο όλων αυτών των υπηρεσιών, δυσκολεύει την ζωή του Αντιδημάρχου και πιθανότατα θα έχει επιπτώσεις και στην απόδοση των υπηρεσιών και των τριών τομέων, της Κοινωνικής Υπηρεσίας, των ιατρείων και του ΚΑΠΗ.
Εγώ κάνω την πρόταση λοιπόν να υπάρχουν άλλοι δυο εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, δεν ξέρω πως θα τους πείτε, ένας για τα ιατρεία και ένας για τα ΚΑΠΗ, αυτοί οι τρεις να αποτελούν το πολιτικό προσωπικό, την τριανδρία του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής μάλλον και μαζί με τους Διευθυντές να αποτελούν ένα όργανο διοίκησης. Σ’ αυτό το όργανο πια η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής να συμμετέχει σε επιμέρους συνεδριάσεις, είτε των Δημοτικών Ιατρείων, είτε και του ΚΑΠΗ, ώστε να μπορέσει να υπάρχει μια μεγαλύτερη συμμέτοχη του Δημοτικού Συμβουλίου και των παρατάξεων στην λειτουργία και των τριών τομέων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής.
Θεωρώ ότι θα πρέπει να το δείτε άμεσα. Δεν είναι για μετά από πέντε έξι μήνες. Τα ιατρεία και το ΚΑΠΗ θα γίνουν άμεσα μέρος της διοίκησης και δεν θα γίνουν μετά από πέντε έξι μήνες. Θα ήθελα να το δείτε θετικά. Δεν προσπαθώ να κάνω αντιπολίτευση, αλλά προσπαθώ μέσα στα πλαίσια του Καλλικράτη, που εκπληρώνει αυτό που εγώ ήθελα να γίνει το 2007 και δεν έγινε, να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με καλύτερους ρυθμούς και με μεγαλύτερη απόδοση, ώστε αυτό που προσφέρουμε στους δημότες να είναι το μέγιστο δυνατό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορίστε κύριε Δήμαρχε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Κύριε Γαβρά ευχαριστούμε για την πρόταση σας. Θα την δούμε ως διοίκηση και θα την επεξεργαστούμε. Καλή ακούγεται, σε πρώτη φάση τουλάχιστον.
ΘΕΜΑ 18ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για το εθνικό διαδημοτικό δίκτυο υγείας και το δίκτυο υγειών πόλεων
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, παρ’ ότι φαίνεται να είναι θετική η εισήγηση όλων, καλό θα είναι να πούμε δυο κουβέντες γι’ αυτό το ζήτημα, το οποίο έχει μια ιστορία από πίσω και επειδή το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό, καλό είναι να ακουστούν δυο τρία πράγματα, έτσι πληροφοριακά.
Το Δίκτυο υγειών πόλεων είναι ένα δίκτυο πάρα πολύ παλιό, είχε φτιαχτεί στην δεκαετία του ογδόντα και το είχε υπό την Προεδρεία του κυρίου Βεζυργιάννη και με την επιστημονική κάλυψη του κυρίου Σισούρα στην Πάτρα. Αδρανοποιήθηκε στην πορεία και είχε παραμένει εν υπνώσει. Εμείς συμμετείχαμε σ’ αυτό το δίκτυο αλλά και ως ιδρυτικό μέλος στο διαδημοτικό δίκτυο υγείας, το οποίο ήταν μια ένωση των Δήμων που είχαν δημοτικά ιατρεία και σκέφτηκαν ότι μέσα από την ενοποίηση τους θα μπορούσαν να διαμορφώσουν κοινές απόψεις για το πώς θα μπορούν να διαχειριστούν τα ζητήματα των δημοτικών ιατρείων σε κάθε δήμο. Στην πορεία ενταχτήκαμε και σε ένα άλλο δίκτυο, στο εθνικό δίκτυο Δήμων προαγωγής υγείας, το οποίο έδινε ιδιαίτερη έμφαση στο επιστημονικό μέρος του κομματιού των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας από τους Δήμους και ήταν η έμφαση στην προληπτική ιατρική και αγωγή υγείας και ήταν στα πλαίσια των γνώσεων και των επιδιώξεων του Γιάννη του Τούντα.
            Από την πρώτη στιγμή βέβαια που συμμετείχα στο Δ.Σ. του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και με Πρόεδρο τον Γιώργο τον Πατούλη, ετέθη θέμα και από μένα και από άλλους, ότι τα δυο δίκτυα δεν μπορούν να παραμένουν ως δυο ξεχωριστά δίκτυα. Είναι αλληλοσυμπληρωμένα δίκτυα και θα έπρεπε κάποια στιγμή το Επιστημονικό Εθνικό Δίκτυο Δήμων Προαγωγής Υγείας να ενταχτεί ως επιστημονικός φορέας του διαδημοτικού δικτύου υγείας. Είχε αρχίσει και καλλιεργείτο πάρα πολύ η αίσθηση και η κατεύθυνση αυτή όταν πρόεκυψε η αναζωογόνηση του δικτύου υγειών πόλεων. Το δίκτυο Υγειών Πόλεων, ξεπερνά πια το ζήτημα της υγείας των πολιτών και μπαίνει στον θέμα υγιείς πόλεις. Υγιείς πόλεις πολεοδομικά, κυκλοφοριακά, από πλευράς περιβάλλοντος, από όλες τις καταστάσεις που μπορούν να συμβάλουν θετικά ή αρνητικά στην υγεία των δημοτών. Είναι στα πλαίσια του παγκοσμίου οργανισμού Υγείας και έχουν φτιαχτεί δυο χάρτες οι οποίοι υλοποιούν ή δίνουν κατευθύνσεις για το ποιες δράσεις μπορούν να κάνουν οι Δήμοι. Είναι η συνθήκη του Ζάγκρεμπ και η συνθήκη Υγιείς Πόλεις του 21.
Είναι δυο καταστατικά κείμενα τα οποία έχουν ψηφιστεί από τις περισσότερες πόλεις που συμμετείχαν και τώρα πια γίνεται η προσπάθεια και τα τρία δίκτυα να μπουν κάτω από ένα δίκτυο, το καινούριο, καταργούνται δηλαδή τα τρία προηγούμενα και ενσωματώνονται σε μια καινούρια αστική εταιρία της οποίας ο αγγλικός όρος θα είναι HEALTH CITIES ενώ ο αντίστοιχος ελληνικός θα είναι ένα τίτλος ο οποίος συγκερνάει και τους τρεις τίτλους των τριών δικτύων που μπαίνουν μέσα. Θεωρώ ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική κατάκτηση του τοπικού αυτοδιοικητικού κινήματος παρότι υπάρχουν στα πλαίσια της ΤΕΔΚΕ διαφορά όργανα. Θεωρώ ότι ανάλογα το πόσο φωτισμένοι θα είναι αυτοί που θα αναλάβουν την υλοποίηση ως Διοικητικό Συμβούλιο, του νέου πλέον δικτύου, να το λειτουργήσουν διεκδικητικά απέναντι και στην ΚΕΔΚΕ, που έχει κάποιες αγκυλώσεις παραταξιακού χαρακτήρα, ενώ αυτό έχει τη δυνατότητα να βάλει στην άκρη τις παραταξιακές αγκυλώσεις, να λειτουργήσει διεκδικητικά και προς την ΚΕΔΚΕ και στην κεντρική πολιτική σκηνή και να διαμορφώσει ενιαίες πολιτικές για όλους του Δήμους σε όλη την Ελλάδα.
Θεωρώ δηλαδή ότι είναι ένα πάρα πολύ δυναμικό εργαλείο, που δεν αποφασίζει κάποιος για λογαριασμό άλλων, αλλά οι ίδιοι οι συμμέτοχοι σχεδιάζουν το τι θα ήθελαν να κάνουν ενιαία σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος. Είναι ένα ανώτερο βήμα από αυτό που υπήρχε και στα τρία δίκτυα που υπήρχαν μέχρι σήμερα. Και μ’ αυτήν την έννοια θα έλεγα καλώς ο Δήμος μας να συμμετέχει και να δώσουμε ό,τι δυνατότητες μπορούμε εμείς, γιατί ο Δήμος της Αγίας Παρασκευής σε αυτά τα ζητήματα, των δικτύων γύρω από την υγεία, θεωρείται πρωτοποριακός, και ας μην βλέπουμε επιτέλους κάποτε, γιατί την προηγούμενη τετραετία αρκετή φιλολογία έγινε, τι οικονομικό όφελος έχουμε από το κάθε δίκτυο στο οποίο συμμετέχουμε. Υπάρχουν και οφέλη τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με το οικονομικό μέρος της υπόθεσης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Γκιζιώτη θέλετε τοποθέτηση;
ΓΚΙΖΙΩΤΗΣ: Ο κύριος Γαβράς ήταν αναλυτικός από ότι ακούσατε. Κανονικά θα έπρεπε η διοίκηση να είχε σκύψει στο θέμα, να το είχε αναλύσει, να το είχε όλο φέρει και να είχε κάνει και την αντίστοιχη εισήγηση και καλύτερη ακόμα. Αλλά κοιτάξτε κάτι, εμείς έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση στα ζητήματα. Καταρχήν δεν θεωρώ ότι είναι καλό να μεταφέρεις αρμοδιότητες σε υπερτοπικά ή σε διαδημοτικά χωρίς να έχεις την δυνατότητα να ελέγχεις, να μαθαίνει κλπ. Είναι μια πλευρά αυτή, μικρή όμως.
            Δεύτερο, εμείς έχουμε την άποψη, όσον αφορά στην υγεία, όχι στον κατακερματισμό της που προωθεί το σύστημα αυτή τη στιγμή. Το σύστημα προωθεί τον κατακερματισμό του δημοσίου συστήματος υγείας σε κομματάκια. Αυτό έρχονται να κάνουν και τα δημοτικά ιατρεία σε μεγάλο βαθμό, πέρα από την σωστή πλευρά που θα μπορούσαν να έχουν, αν τα άφηναν να διαμορφωθούν προς την σωστή κατεύθυνση και φοβάμαι πολύ ότι και αυτό ακριβώς το καταστατικό που δεν υπάρχει, είναι η απαραίτητη εγγύηση για να πει κανείς ότι συμφωνώ, το καταστατικό ορίζει ακριβώς πως διαμορφώνεται, τι σκοπό έχει, γιατί στήνεται, τι θα αποφασίζει, πως θα το αποφασίζει και είναι ένα θέμα τώρα που είναι χωρίς το καταστατικό του μαζί και εμείς μπαίνουμε σε μια εταιρία, ποιος θα έμπαινε σε μια εταιρία χωρίς το καταστατικό της; Κανένας. Ούτε με μια δραχμή. Γιατί δεν είναι το θέμα το οικονομικό. Το καταστατικό μπορεί να σε δεσμεύει κιόλας. Όσοι έχουν οικονομικά κοιτάνε καλά - καλά, έτσι δεν είναι; Δεν το βάζω στο τυπικό, ούτε σκέφτομαι ότι κάτι κρύβεται στο καταστατικό του, αλλά απλώς η ουσία είναι ότι η δημόσια υγεία πρέπει να έχει έναν ενιαίο φορέα, να είναι δημόσια και δωρεάν για όλο τον κόσμο και όχι κομματάκια - κομματάκια για να περάσει τελικά αυτή η πολιτική που θέλει τον κατακερματισμό της. Γι’ αυτό εμείς δεν συμφωνούμε στην συμμέτοχη, ή εν πάση περιπτώσει να υπήρχε και αναλυτική ενημέρωση για να το βλέπαμε κιόλας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εγώ ούτε θίγομαι, ούτε προσβάλλομαι που δεν είμαι ενημερωμένος για το κομμάτι αυτό. Εξ’ αλλού η συμμέτοχη μας, που θα πάμε αύριο, μεθαύριο στην Θεσσαλονίκη και θα έρθει και ο Γιάννης Σταθόπουλος, θα ενημερωθούμε για όλα αυτά, διότι εγώ δεν έχω ασχοληθεί. Με το θέμα αυτό έχει ασχοληθεί πραγματικά και πολύ εμπεριστατωμένα και διεξοδικά και είχε πάρα πολύ μεγάλη συμμέτοχη απ’ ότι γνωρίζω και έχω μιλήσει με τον Μιχάλη τον Γαβρά και έχουμε μιλήσει κιόλας. Σας ενημέρωσε ο Μιχάλης ο Γαβράς και ούτε είναι προσβλητικό για την Διοίκηση ένας Δημοτικός Συμβούλους που έχει ασχοληθεί τέσσερα χρόνια με ένα τέτοιο κομμάτι, να ενημερώσει ακόμα και εκ μέρους της Διοίκησης. Δεν έχω κανένα πρόβλημα εγώ.
            Λοιπόν, το θέμα που βάζει ο Αντρέας ότι καλό θα είναι πριν πούμε ναι, που μάλλον θα πούμε ναι, διότι δεν πάει στο μυαλό μου, βέβαια ο Αντρέας το βάζει σε μια άλλη πολιτική διάσταση του πολιτικού του χώρου και δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω σε κάποιες θέσεις που έχουν στον κατακερματισμό της υγείας και εκεί που έχει καταντήσει η υγεία. Να αποσύρουμε το θέμα, να φέρουμε το καταστατικό και την επόμενη εβδομάδα να είστε ενήμεροι και με το καταστατικό, το οποίο μπορεί να έχει και κάτι πονηρό, δεν αποκλείεται, ξέρω εγώ. Και μετά στην Θεσσαλονίκη θα έχουμε και κάποια μεγαλύτερη ενημέρωση, θα μπορώ κι εγώ να σας πω κάποια πράγματα, να σας φέρω και έντυπο υλικό να ενημερωθείτε ακόμα περαιτέρω και παρεμπιπτόντως, είμαστε μέτοχοι σε μια εταιρία, που είχε φτιάξει κάποτε ο Τζανίκος, έτσι δεν είναι κύριε Αλεφαντή; Είχαμε ένα μετοχικό κεφάλαιο 2,3% και τώρα πουφ το κεφάλαιο και μάλλον πρέπει να είμαστε και χρεωμένοι και από πάνω.



12η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ  30  ΜΑΡΤΙΟΥ  2011

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
ΘΕΜΑ 1ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ενημέρωση του Σώματος επί των από 12 Σεπτεμβρίου του 2008 έτους προτάσεων της νομικής υπηρεσίας του Δήμου που κατέθεσε στην δικαιοσύνη, που αφορούν το κτήμα Σιστοβάρη και λήψη απόφασης για την προάσπιση:  Πρώτον της ακίνητης περιουσίας του Δήμου και δεύτερον την διασφάλιση των οικονομικών πόρων παρελθόντων και επερχόμενων.
Να ενημερώσω το Σώμα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι το θέμα έρχεται στο Δημοτικό συμβούλιο μετά από αίτηση του επικεφαλή της παράταξης «Νέα Εποχή» του κου Κουβόπουλου.
…………………………………………….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κος Γαβράς ερώτηση.
ΓΑΒΡΑΣ : Κ. Παναγούλη το 2004 τον Απρίλιο προτωσυζητήθηκε το θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο για την εξέλιξη – αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου και κατατέθηκε μια πρόταση τον Μάιο ολοκληρωμένη για την αξιοποίηση του κληροδοτήματος με την πρόταση να αγοραστεί η επικαρπία και να αξιοποιηθεί ο ένας χώρος ως δημαρχείο και εκεί που υπάρχει το δημαρχείο να γίνει εμπορικό κέντρο. Η νομική υπηρεσία είχε γνώση πάνω σ’ αυτό το αίτημα και την πρόταση που κατέθεσε η δημαρχεύουσα αρχή εκείνη την στιγμή και ποια ήταν η άποψη της;
            Δεύτερον. Αργότερα κατατεθήκαν ένδικα μέσα με τα οποία λέγαμε ότι κακώς οι ιδιοκτήτες δια της μεταβίβασης στον κ. Σαμουρέλη έκτιζαν μέσα στον χώρο, πράγμα που απαγόρευε η διαθήκη. Υπάρχει μια αντίφαση ανάμεσα στην πρώτη πράξη που λέει ότι θα κτίσουμε εκεί ένα εμπορικό κέντρο ως Δήμος και την δεύτερη φορά που ο Δήμος απαγορεύει στον Σαμουρέλη να κτίσει οτιδήποτε μέσα. Ποια ήταν η θέση της νομικής υπηρεσίας;
Τρίτον, έχουμε εδώ τώρα κάποιες προτάσεις να ψηφίσουμε και ζητάμε την νομική σας συμβουλή γιατί εμείς δεν είμαστε δικηγόροι, μπορούμε να κάνουμε αποδοχή κληρονομιάς αυτού του πράγματος που νομικά δεν το έχουμε στο χέρι μας, θα το έχουμε μετά το 2025. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε αποδοχή και μεταγραφή στο κτηματολόγιο;
            …………………………………………………………………….
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : κ.πρόεδρε συμμετέχοντας ως ενεργός πολίτης και ως τίποτε άλλο στα δρώμενα της πόλης από πολλά χρόνια παρακολουθώ το θέμα του Σιστοβάρη από τότε που πρωτογεννήθηκε. Ξεκίνησε λοιπόν τον Απρίλιο του 2004 (Δημαρχία Σιδέρη) και το μεγαλύτερο κομμάτι όσον αφορά το νομικό του ζήτημα είχε κλείσει περίπου τον Μάιο του 2005, με τα ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν ενάντια στις ενέργειες που έκανε ο ιδιοκτήτης. Κατά την προσωπική μου εκτίμηση μελετώντας και παρακολουθώντας όλα τα ζητήματα, οι παλινωδίες της διοίκησης πως από την μια εμείς θέλουμε να κτίσουμε και αργότερα κακώς ο Σαμουρέλης κτίζει, γιατί δεν το επιτρέπει η διαθήκη, οδήγησαν στην κατάσταση που στο τέλος του 2006 να έχει τελειώσει όλο το ζήτημα και το κτίριο να βρίσκεται στην κατάσταση που το βλέπουμε και σήμερα. Ένα δεύτερο ζήτημα, φοβάμαι πως κάποιες από τις δίκες, αυτές που θα εξελιχτούν στο επόμενο διάστημα μπορεί και να μην είναι θετικές υπέρ των θέσεων μας.
Σχετικά τώρα με τις προτάσεις του κου Κουβόπουλου, συμμερίζομαι την άποψη του δημάρχου που ως απλός πολίτης, ως μη γνωστής των νομικών, για το κατά ποσόν η άσκηση των ενδίκων μέσων που προτείνει ο κος Κουβόπουλος μπορούν να μας διασφαλίσουν ή να μας δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα.
            Σε σχέση με το πολιτικό μέρος της υπόθεσης δεν είναι τυχαίο και είναι απόλυτα ερμηνεύσιμο που αρκετοί ξεχνούν αυτό που είπα πριν από λίγο, ότι το ζήτημα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2004 και τέλειωσε το φθινόπωρο προς χειμώνα του 2006 (Δημαρχία Σιδέρη).         


 11η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ  23  ΜΑΡΤΙΟΥ  2011
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι καλησπέρα σας, είναι η 11η τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα την έγκριση του τεχνικού προγράμματος και την έγκριση του προϋπολογισμού. 
............................................................................
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : Ερώτηση ο κος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Κ. Πρόεδρε, κ. αντιδήμαρχε απ’ ό,τι βλέπω στον κωδικό των υπηρεσιών, των γενικών υπηρεσιών, στον 6715, έχετε βάλει επιχορήγηση για τα δημοτικά ιατρεία και το ΚΑΠΗ, ένα ποσό 65.000 € για τα ιατρεία και 75.000 € για το ΚΑΠΗ. Αν καταλαβαίνω το 65.000 € για τα ιατρεία είναι τα μισθώματα των κτιρίων. Του ΚΑΠΗ δεν αντιστοιχεί σε κάτι τέτοιο. Επίσης από τον προϋπολογισμό της υπηρεσίας κοινωνικής πολιτικής φαντάζομαι ότι τους μονίμους υπάλληλους και τους αορίστου χρόνου τους έχετε εντάξει στους αντίστοιχους κωδικούς. Αυτή την υπόθεση κάνω. Τις υπόλοιπες λειτουργίες των δημοτικών ιατρείων και του ΚΑΠΗ συν το προσωπικό που είναι με συμβάσεις έχετε σκεφτεί να το εντάξετε, το έχετε εντάξει κάπου στον προϋπολογισμό και με ποιον τρόπο;
…………………………………………………
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Τοποθέτηση ο κος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Κ. Πρόεδρε παρότι στην ερώτηση που έκανα δεν νομίζω ότι πήρα απάντηση, είναι όμως σημαντικό αυτό που δηλώθηκε από τον Δήμαρχο ότι θα διατηρηθούν όλες οι υπηρεσίες που προσφερόντουσαν από τον κοινωνικό προνοιακό τομέα και για μένα είναι θετικό ότι αναγνωρίζεται ότι αυτό που προσφέρθηκε την προηγούμενη τετραετία ήταν ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητας του Δήμου και θα περιμένω βέβαια να δω την κάλυψη των εξόδων αυτών των υπηρεσιών σε κάποια αναμόρφωση που θα γίνει αργότερα.
            Ένα δεύτερο ζήτημα είναι για το οικόπεδο του Υπουργείου Γεωργίας. Θα παρακαλούσα και εγώ όπως ζήτησε και ο κος Γκιζιώτης, να εντάξετε για την αξιοποίηση του ένα ποσό 0,01 € όπως σας ζήτησα και στην οικονομική επιτροπή και ας μην χάσουμε τους δυο μήνες για την επόμενη αναμόρφωση, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι για να κάνουμε την επανυποβολή του αιτήματος να μας το παραχωρήσει το Υπουργείο Γεωργίας χρειάζεται να υπάρχει έστω κάτι γραμμένο στον προϋπολογισμό για την αξιοποίηση του.      
            Τρίτον. Έχω την εντύπωση ότι σήμερα στην συζήτηση του προϋπολογισμού επικυριάρχησε ο πολίτικος λόγος του δημάρχου, από τον οποίο θα αφαιρέσω τα βερμπαλιστικά στοιχεία που δεν ταιριάζουν με άλλη δήλωση του δημάρχου ότι θα μιλάνε τα έργα και όχι τα λόγια. Βέβαια δεν μπορώ να μην σταθώ στην λέξη διαφθορά η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική να εκφέρεται από το στόμα του δημάρχου. Ο δήμαρχος δεν είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση που βγάζει συμπεράσματα για την διαφθορά στην ελληνική κοινωνία ως ελληνικό σπορ, είναι ο Δήμαρχος που οφείλει να καταθέσει για το αντικείμενο που διαχειρίζεται, τον Δήμο δηλαδή το συγκεκριμένο γεγονός της διαφθοράς και ήδη να έχει μπει ο εισαγγελέας μέσα.
            Θα επικροτήσω απόλυτα θετικά την δημιουργία αυτεπιστασίας και την ψήφιση ενός οργανισμού για τον Δήμου που θα ανταποκρίνεται στην νέα διάρθρωση. Και εκεί θα ήθελα να δούμε θετικά το πώς μπορούμε σε μεγάλες αναδιαρθρώσεις που γίνονται με τον καινούριο οργανισμό, με τον Καλλικράτη, να μπει το λαϊκό στοιχείο και οι εμπειρογνώμονες, οι γνώστες πολλών υπηρεσιών που έχουν μεταφερθεί από νομικά πρόσωπα σε διευθύνσεις.
            Δυο λόγια για την αναφορά του δημάρχου στην λέξη σύστημα. Παρενθετικά μου θυμίζει το φάντασμα του φίλου του Γριβέα και επίσης παρενθετικά μπορώ να πω ότι παρότι ο Δήμαρχος διατέλεσε και αντιδήμαρχος και πρόεδρος σε νομικό πρόσωπο και δημοτικός σύμβουλος στην συμπολίτευση, θεωρώ ότι το χρονικό διάστημα που έμεινε, από την προσωπική μου εμπειρία, δεν μπόρεσε να του δώσει μια πλήρη εικόνα, πάρα μόνο μια μυρωδιά για το πώς λειτουργεί αυτό που λέγεται σύστημα. Σήμερα όμως ως Δήμαρχος δεν μπορεί να αναφέρεται γενικά και αόριστα στην λέξη σύστημα, θα πρέπει να της δώσει ονοματεπώνυμο και διεύθυνση. Από την δική μου μικρή μέχρι σήμερα εμπειρία στην νέα δημαρχιακή θητεία θέλω να πω πως μια - δυο κινήσεις που έχω δει, μάλλον δεν είναι προς αυτή την κατεύθυνση και ελπίζω να διαψευστώ γιατί το ζήτημα δεν είναι προσωπικό, δεν έχει να κάνει με τον Βασίλη τον Ζορμπά, είναι ένα στοίχημα για την πόλη. Όπως και στο παρελθόν είχα δηλώσει θα περιμένω το πρώτο έργο που θα δημοπρατήσει η νέα δημοτική αρχή να έχει μια τέτοια οικονομοτεχνική μελέτη που να μην δώσει στον εργολάβο την δυνατότητα να δώσει έκπτωση πάνω από 10%. Αν θα δω μια έκπτωση πάνω από 30% θα αναφωνήσω κι εγώ όπως άλλοι πάμε για τον επόμενο.
…………………………………………………..
ΠΡΟΕΔΡΟΣ :. Δευτερολογία, ορίστε κ. Γαβρά.
ΓΑΒΡΑΣ : Κ. Πρόεδρε και κ. Δήμαρχε είναι φανερό ότι στην πορεία που θέλετε να διανύσετε στην επόμενη τρισιμισιετία θα βρείτε πολλούς αφανείς παράγοντες που θα θελήσουν να ανατρέψουν το όποιο θετικό έργο θέλετε να κάνετε. Η κα Παπαδοπούλου έχει μια πικρή εμπειρία και είναι ίσως από τους πρώτους και ομολόγησε τι συναντάει μπροστά της κάποιος πολιτικός προϊστάμενος που θέλει να εφαρμόσει κάτι από αυτά που έχει στο μυαλό του. Μπορείτε να έχετε την θετική μας και κριτική μας υποστήριξη και εποικοδομητική κριτική στο οτιδήποτε φέρετε, ανεξαρτήτως αν τελικά εμείς θα το ψηφίσουμε ή όχι. Η διαδικασία όμως του δημοτικού συμβουλίου μπορεί να είναι θετική. Μπορεί να είναι θετική όμως αν δεν ακολουθείτε πρακτικές και πολιτικές σαν αυτή που θέλετε να παρουσιάζετε με την εισήγηση που μας δώσατε.
Δεν είναι δυνατόν επίσης να υπάρχει ένα συνεχές δάκτυλο το οποίο απειλεί. Σας ενόχλησε πάρα πολύ το απειλητικό δάκτυλο του κου Κουβόπουλου προς τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης. Δεν είναι πρέπον και δεοντολογικά σωστό να γίνεται το ίδιο και από την δική σας την πλευρά. Εγώ θα σας καλέσω και πάλι να μιλάνε τα έργα και λιγότερο τα λόγια, αυτό που έχετε να καταγγείλετε, πηγαίνει εκεί που πρέπει να καταγγελθεί και το αποτέλεσμα της καταγγελίας είναι αυτό που θα μιλάει. Ένα διαρκές λοιπόν δάκτυλο που κουνιέται απέναντι στην αντιπολίτευση δεν δείχνει δύναμη, δείχνει αδυναμία. Επίσης δεν δείχνει δύναμη το να πιάνει ο κάθε πρόεδρος νομικού προσώπου το ελάσσων, το τριτεύων και να το αναδεικνύει ως μείζων και να παράγει αντιθέσεις εκεί που δεν υπήρχε λόγος να παραχθούν. Η ανάδειξη του ελάσσονος σε μείζων, αυτός είναι και ο ορισμός του λαϊκισμού.
            Ως πολιτική πρακτική δεν μας πηγαίνει μπροστά, απεναντίας μας γυρίζει πίσω και δείχνει σε όλους ότι είναι μια αδυναμία. Δεν υπάρχει λόγος να δείξετε καμία αδυναμία, δείξτε τις δυνάμεις που έχετε και θα μας βρείτε και εμάς μαζί σας, αλλά σταματήστε να έχετε το δάκτυλο απειλητικά.
…………………………………

10η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ  16  ΜΑΡΤΙΟΥ  2011
Άποψη του Δημάρχου για τον Συνδικαλισμό
ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Εγώ πάντως θέλω να πω κάτι. Πολιτικά ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει και να εκφράζει την γνώμη του ανεξάρτητα αν είναι Δήμαρχος, αν δεν είναι, ό,τι είναι. Εμένα η άποψη μου για τον συνδικαλισμό τι να κάνουμε αυτή είναι. Είναι συντεχνία η οποία έφερε την Ελλάδα μαζί με κάποιες άλλες συντεχνίες σ’ αυτή την κατάντια. Αυτή είναι η άποψη μου, την λέω δημόσια και φωναχτά. Είναι μια συντεχνία, μια σφηκοφωλιά που δημιουργεί προβλήματα και το μόνο που πρόσφεραν στην Ελλάδα μέχρι σήμερα οι περισσότεροι συνδικαλιστές ήταν μόνο για πάρτη τους. Αποκαλύπτονται καθημερινά θέματα και ο λαός τα ξέρει. Το κακό είναι ότι δεν βγαίνουν να σας ακούσουν τώρα. Να το είχα σε όλα τα σπίτια της Αγίας Παρασκευής να δούμε αν θα λέγατε αυτά για τους συνδικαλιστές. Μια συντεχνία του χείριστου είδους είναι.
 Υπάρχει κάποια διαβάθμιση. Απλά τα πέρασαν μόνοι τους, τα συντεχνίασαν, τα έφτιαξαν και δεν δουλεύει κανένας. Να μην εκφραστώ και χειρότερα για δαύτους, ορισμένους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Νομίζω ότι τελειώσαμε. Θέλει κάποιος δευτερολογία; Ορίστε κ. Γαβρά.
ΓΑΒΡΑΣ : Κ. Πρόεδρε πέρα των πραγματικών αναγκών που μπορεί να έχει κάποια υπηρεσία και υποχρεώνει και την διοίκηση να κάνει αυτή την διάταξη, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί στον οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο κατορθώνει η διοίκηση να βελτιώσει τις αμοιβές των εργαζομένων. Σ’ αυτή την κατάσταση που είμαστε με οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο μπορεί η διοίκηση να επιβραβεύσει κάποιον εργαζόμενο ή να ενισχύσει την λειτουργία του Δήμου, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους.
            Στο γενικό πολιτικό ζήτημα. Ο συνδικαλισμός είναι μέρος του αστικού πολιτικού μας συστήματος αυτού με το οποίο κυβερνιόμαστε. Θα θυμίσω ότι το πρώτο πράγμα που έκανε η Χούντα το 67’  ήταν να καταργήσει μαζί με άλλα δικαιώματα το δικαίωμα του συνδικαλίζεστε. Ξέρω ότι οι περισσότεροι από εσάς και με πρώτο τον Δήμαρχο έχετε πολιτική συγκρότηση. Το ότι παίρνετε αυτή την θέση που παίρνετε είναι το σημαντικό για μένα και με  κάνει να φοβάμαι. Μετά από τον λόγο που αναπτύχθηκε την Κυριακή της Ορθοδοξίας, η σημερινή τοποθέτηση του Δημάρχου με κάνει διπλάσια να φοβάμαι.
………………………………………………………
ΘΕΜΑ 4ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Λήψη απόφασης για τον εορτασμό της επετείου, της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.
……………………. ………………………………
ΓΑΒΡΑΣ : Κ. Πρόεδρε, από την εμπειρία που είχα και στο παρελθόν, αλλά και αυτά τα 4 χρόνια που ήμουν δημοτικός σύμβουλος και μπόρεσα να παρακολουθήσω εκ του σύνεγγυς την διαδικασία της δοξολογίας και των υπολοίπων, έχω καταλήξει σε ένα συμπέρασμα και θέλω να κάνω μια πρόταση. Η διαπίστωση είναι ότι υπάρχει ένα θρησκευτικό μέρος σε όλη την εκδήλωση και ένα λαϊκό μέρος. Θα ήθελα αυτά τα δυο να ξεχωριστούν διακριτά και θα πρότεινα ο πανηγυρικός να εκφωνείται στον χώρο που γίνεται η κατάθεση των στεφάνων και όχι μέσα στην εκκλησία και μάλιστα να συνδεθεί το μικρόφωνο με τα μεγάφωνα που υπάρχουν σε όλη την διαδρομή της παρέλασης και να ακούει όλη η πόλη την τοποθέτηση του πανηγυρικού από τον εντεταλμένο εκπαιδευτικό που κάνει αυτή την τοποθέτηση. Είναι μια σημαντική στιγμή ο πανηγυρικός και εκφράζει μια άποψη, εκφράζει πολλά πράγματα και θεωρώ ότι αυτό πρέπει να γίνεται με τέτοιον τρόπο που να ακούει όσο γίνεται περισσότερος κόσμος και, όχι μόνο ο κλειστός κόσμος που βρίσκεται μέσα στην εκκλησία.
………………………………………………………..
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ορίστε κ. Γαβρά.
ΓΑΒΡΑΣ : Έβαλα μια πρόταση ο πανηγυρικός να εκφωνηθεί στον χώρο του στεφάνου και να συνδεθεί με όλα τα μεγάφωνα που υπάρχουν κατά μήκος της διαδρομής.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Ο πανηγυρικός το αντιλαμβάνεστε όλοι ότι αν βγει στην πλατειά την Γιαβάση και ακούγεται και στην Αγίου Ιωάννου, υπαίθρια και γύρω – γύρω, επί της ουσίας δεν θα τον ακούσει κανένας και το θεωρώ προσβλητικό να μιλάει κάποιος και να μην τον ακούει κανένας. Είθισται οι πανηγυρικοί, από τότε που θυμάμαι εγώ τουλάχιστον στην ζωή μου, να λέγονται μέσα στην εκκλησία και αυτήν την άποψη έχω κι εγώ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα πρόβλημα αυτοί που θα είναι στην εκκλησία να ακούσουν τον πανηγυρικό της ημέρας. Τον πανηγυρικό λοιπόν, τώρα το σκέφτηκα, της κας Μουχτούρη, αν υπάρχει και κανένα θέμα να τον μάθει όλη η πόλη, τον βάζουμε στο site.
………………………………………………………………
ΘΕΜΑ 8ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Λήψη απόφασης για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς και διασταυρώσεις. Παρακαλώ η κα Παλαμάρη να καθίσει σε μικρόφωνο.
……………………………………………………………..
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Κ. πρόεδρε έχω μια εμπειρία το πώς γίνονται οι κυκλοφοριακές μελέτες από τότε που ήμουν πρόεδρος στον σύλλογο Κοντόπευκου και από εκεί έχω βγάλει κάποια συμπεράσματα. Κάθε κυκλοφοριακή μελέτη στοχεύει σε τρία συγκεκριμένα πράγματα ή τουλάχιστον πρέπει να στοχεύει. Ποιο είναι το βασικό δίκτυο μιας πόλης; Πως μπορεί να διευκολύνει την κίνηση των κατοίκων και ταυτόχρονα να αποτρέπει την διαμπερή κυκλοφορία και να προστατεύει τον οικιστικό χαρακτήρα, την αμιγή κατοικία. Αυτός είναι το βασικό πλάνο που θα πρέπει να έχει κάθε κυκλοφοριακή μελέτη. Είναι σίγουρο ότι και με τον τρόπο που γίνονται οι κυκλοφοριακές μελέτες δεν μπορεί να καλύψει στην λεπτομέρεια την κάθε γειτονιά και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει. Εκεί είναι λοιπόν που έρχεται και χαίρομαι που τα τελευταία χρόνια αποκτήθηκε ο συγκοινωνιολόγος, να κάνει την επιτόπια κατόπτευση, να παρακολουθήσει, αν μάλιστα τον είχαμε εφοδιάσει και με ένα εργαλείο μέτρησης της κυκλοφορίας θα είχε την δυνατότητα να ταχτοποιήσει πραγματικές ανάγκες και να ρυθμίσει στις μικρές γειτονιές την κυκλοφορία όμορφα και ωραία. Αυτό το μοντέλο νομίζω ότι είναι το καλύτερο που μπορεί να υπάρξει και θα χαρώ ιδιαίτερα αν εξοπλίσουμε τον συγκοινωνιολόγο και μ’ αυτό το εργαλείο.
            Τώρα σε σχέση με την σηματοδότηση, γιατί για τις δυο προτάσεις Ευαγγελιστρίας και Καποδιστρίου δεν έχω ιδιαίτερες ενστάσεις, η προσωπική μου εμπειρία λέει ότι αυτά χρειαζόντουσαν να γίνουν. Σε σχέση τώρα με την σηματοδότηση. Θα ήθελα να βάλουμε ποιος είναι ο στόχος που υπάρχει η σηματοδότηση. Υπάρχει ένας βασικός νόμος που καθορίζει με ποιον τρόπο κάποιος κυκλοφορεί με το αυτοκίνητο του. Είναι ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος έχει έναν κλασσικό κανόνα, βασικό κανόνα, ότι ο δεξιός σου έχει προτεραιότητα. Αυτός είναι ο βασικός κανόνας σε οποιαδήποτε διασταύρωση και εκεί που πραγματικά χρειάζεται σηματοδότηση, εκεί που κάποιος δεν μπορεί να γνωρίζει, είναι το ποιος είναι κύριας κυκλοφορίας και ποιός είναι δευτερεύων. Άρα λοιπόν αν υπάρχει λόγος να μπει ένα «STOP» είναι όταν προσεγγίζεις την Δερβενακίων, όταν προσεγγίζεις έναν δρόμο που περνάει το λεωφορείο, αυτόν τέλος πάντων που έχει οριστεί ως βασικό δίκτυο κάθε γειτονιάς. Όλοι οι υπόλοιποι δρόμοι δεν χρειάζεται να έχουν κανένα σήμα.
Το «STOP» σε μικρές γειτονιές θα μας οδηγήσει σε έναν κυκεώνα που πρώτα – πρώτα εξοικειώνεται ο πολίτης, ο δημότης, ότι αν δεν έχει «STOP» έχει προτεραιότητα. Και έχω γίνει μάρτυρας μέχρι και πρόσφατα. Δεν είχε «STOP» λέει, μα ερχόταν ο άλλος από δεξιά κυρία μου, δεν είναι δυνατόν να μην έχει προτεραιότητα. Επειδή εσύ δεν έχεις «STOP» δεν σημαίνει ότι ο άλλος δεν έχει προτεραιότητα. Μα δεν έβλεπα αν ο άλλος έχει «STOP», ούτε θα μπορεί να το βλέπει. Νομίζω ότι βάζοντας και στους πιο μικρούς δρόμους «STOP» είναι πρόβλημα και δημιουργούμε αυτό που είπα. Δεν αντιτίθεμαι σε όσα έχετε βάλει, αλλά θα έλεγα με την ευκαιρία της παρουσίας της προϊσταμένης της αντίστοιχης διεύθυνσης του Δήμου μας, να αρχίσουμε σιγά – σιγά να μπαίνουμε σ’ αυτή την φιλοσοφία μπας και κάποτε αποκτήσουμε και την αίσθηση του τι είναι νόμιμο και ποιος είναι ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας.
………………………………………………

 
9η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ  2  ΜΑΡΤΙΟΥ  2011

ΘΕΜΑ 1ο – 2ο
ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Το πρώτο θέμα αφορά τον προγραμματισμό προσλήψεων εποχικού προσωπικού για το έτος 2011. ……………………………………………………………………..
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Απλώς να μεταφέρω μια εμπειρία. Εγώ καταλαβαίνω την αγωνία της διοίκησης να διοικήσει τον Δήμο, να καλύψει τις ανάγκες του Δήμου και από την στιγμή που η πολιτεία έχει επιλέξει αυτό τον καιρό να μην επιτρέπει προκήρυξη μονίμων οργανικών θέσεων είναι υποχρεωμένη με όποιον τρόπο και αν προσφέρεται να καλύψει τις δυνατότητες και τις παροχές προς τους δημότες. Θέλω απλώς να πληροφορήσω ότι ο τεχνικός ασφαλείας και ο γιατρός εργασίας δεν εγκριθήκαν πέρυσι από την περιφέρεια και όχι ότι δεν είχαν ζητηθεί. Επειδή υπήρχε μια χροιά απαξιωτική ότι δεν επιλέξαμε να έχουμε τεχνικό ασφαλείας και γιατρό εργασίας.
            Επίσης από εμπειρία θα ήθελα να σας πω ότι πέρυσι τουλάχιστον η απόφαση που επιστράφηκε από την Περιφέρεια και από το Υπουργείο ήταν συλλήβδην απ’ όσα ζητήσαμε 40% μείον. Νομίζω ότι το να επιδειχτεί μια πιο μεγαλόψυχη διεκδίκηση από την πλευρά του Δήμου, πρώτον και να εγκριθούν δεν είναι υποχρεωμένος να τους πάρει όλους, θα καλύψει όσες ανάγκες χρειάζεται με το λιγότερο δυνατόν προσωπικό, αλλά το να διεκδικήσουμε αυτούς και μιλάω για συγκεκριμένες κατηγορίες, που αύριο δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις στοιχειώδεις ανάγκες, νομίζω ότι θα είναι λάθος από την δική μας την πλευρά. Θα ήθελα λοιπόν να δείτε αν σε κάποια κατηγορία μπορούμε να αυξήσουμε τον αριθμό των αιτουμένων, ώστε στην περίπτωση που συμβεί το απευκταίον να έχουμε την δυνατότητα να καλύψουμε τις ανάγκες μας.
…………………………………………………………………….
ΘΕΜΑ 2ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Μερική άρση της υπ’ αριθ. 216/2008 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου. Ο κος Δήμαρχος
ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Αφορά την Αγίου Ιωάννου, μετά από αυτά τα οποία έγιναν, την λύση της και τα λοιπά. Νομίζω ότι το έχουμε συζητήσει, είστε ενήμεροι, κάνουμε άρση της μονοδρόμησης, τον κάνουμε διπλό.
…………………………………………..
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κος Γαβράς ερώτηση.
ΓΑΒΡΑΣ : Κ. Δήμαρχε απ’ ό,τι κοίταξα η 216/08 απόφαση ήταν μια αμιγώς έγκριση της κυκλοφοριακής μελέτης. Στην προτελευταία παράγραφο της εισήγησης σας προσδιορίζετε και περιγράφετε και κάποια αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του δρόμου, τα οποία πέστε μου ποια ανάγκη σας έκανε να τα βάλετε.
…………………………………………………………………….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Θέλω να δηλώσω για να καταγράφει και στα πρακτικά κ. Πρόεδρε ότι η πρόταση της κατασκευής της Αγίου Ιωάννου έτσι όπως κατατέθηκε με τον σχεδιασμό που είχε πριν από τον συνάδελφο τον κ. Γριβέα την προηγούμενη τετραετία, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, με βρήκε και τότε σύμφωνο και με βρίσκει και σήμερα σύμφωνο. Μπορεί να μην πιστεύω πάρα πολύ στο βιοκλιματικό χαρακτήρα, μπορεί να έχω ενδοιασμούς και για την ρύπανση που δεν θα ήταν τόσο βαριά. Όμως ο σχεδιασμό αυτός να είναι ένας μονόδρομος που εύκολα να γίνει πεζόδρομος, με τα φαρδιά πεζοδρόμια  και την επέκταση του στο μέλλον με την Ελπίδος, Πεντέλης μέχρι τον σταθμό Χαλάνδρι, ήταν ένας σχεδιασμός ο οποίος έδινε ταυτότητα, έδινε χαρακτήρα στην πόλη τον ψήφισα και τον υποστηρίζω και σήμερα, γιατί όντως έδινε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που σας είπα,
            Εσείς επιλέγετε να κάνετε αυτή την ρύθμιση, νομίζω ότι το όραμα μας θα ήταν και πεζόδρομος, δεν είχε φανεί μέχρι τώρα ότι ήταν στην σκέψη σας, ήταν μια εξέλιξη αυτή την οποία την καταγράφω σήμερα, έτσι όπως ελέχθη από το στόμα του δημάρχου και επίσης θα ήθελα να πω κλείνοντας ότι όντως οι πεντέμισι τελευταίες γραμμές στην προτελευταία παράγραφο πρέπει να αφαιρεθούν. Δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα, παντελώς και εννοιολογικά και από όποια πλευρά και αν το δεις. Λέτε επάνω την μερική άρση της 216 απόφαση του 2008, η 216 απόφαση είναι αμιγώς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, δεν περιλαμβάνουν μέσα στοιχεία αρχιτεκτονικά του δρόμου και αυτά πρέπει να αφαιρεθούν, εκτός αν έχετε κατά νου με αυτή την ψήφιση να πάρετε μια έγκριση για κάτι που θα φέρετε εκ των υστέρων. Δεν μπορώ να το ερμηνεύσω αλλιώτικα, η ψήφος μου θα είναι αρνητική.
……………………………………..
ΔΗΜΑΡΧΟΣ :           Εγώ πάντως θέλω να πω κάτι. Το να μιλάμε οι ίδιοι άνθρωποι συνεχεία, δεν αφήνετε κ. Γαβρά ποτέ να μην μιλήσετε για ένα θέμα, πάντα μιλάτε, σε όλα έχετε θέση; Πραγματικά δηλαδή εκπλήσσομαι ότι ποτέ σε κανένα θέμα δεν είναι που να πηδήσατε και να μην μιλήσατε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Επί προσωπικού ο κος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Δεν καταλαβαίνω την στοχοποίηση. Πρώτον είμαι σύντομος στην ομιλία μου, είμαι μέσα στις διαδικασίες, δεν παρεμβαίνω χωρίς λόγο, περιμένω ποτέ θα έρθει η σειρά μου να μιλήσω και να πω την άποψη μου, για να καταγραφεί έστω, αν αυτό δεν είναι το ελάχιστο δικαίωμα που έχει ένας  δημοτικός σύμβουλος, πέστε μου ποιο είναι το δικαίωμα. Ποιος είναι ο λόγος τότε που υπάρχουμε εδώ πέρα; Να σηκώνουμε ένα χέρι μονάχα στο τέλος; Η πλειοψηφία όντως έχει αλλά χαρακτηριστικά. Η μειοψηφία οφείλει να δικαιολογεί το κάθε τι που κάνει. Έτσι είναι η διαδικασία και δεν καταλαβαίνω γιατί σας ενοχλεί.
………………………………………………………
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Κ. Πρόεδρε η αποδοχή και μόνο από τον Δήμαρχο ότι η πρόταση αυτή έχει μπει καθ’ υπόδειξη της τεχνικής υπηρεσίας χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη γραπτή εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας ενισχύει τις επιφυλάξεις που είχα στην αρχή.
            Και κλείνω με το προηγούμενο θέμα, ότι ως δημοτικός σύμβουλος αντιπολίτευσης όντως κ. Δήμαρχε είμαι υποχρεωμένος να έχω άποψη επί παντός θέματος και κάθομαι και μελετώ, γιατί τώρα έχω άπειρο χρόνο, όλα τα θέματα που εισηγούνται στο Δημοτικό  συμβούλιο και είμαι υποχρεωμένος να έχω άποψη. Είναι άλλος ο ρόλος του δημοτικού σύμβουλου της συμπολίτευσης.
…………………………………………………..
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
ΨΗΦΙΣΜΑ
ΓΚΙΖΙΩΤΗΣ : «ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ 300 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ
"Εδώ και 35 ημέρες 300 μετανάστες που ζουν και εργάζονται για χρόνια στη χώρα μας ξεκίνησαν απεργία πείνας στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, γιατί στερούνται τα στοιχειώδη νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής τους στη χώρα μας, όχι με δική τους ευθύνη, αλλά λόγω της μεταναστευτικής πολιτικής που ασκούν οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.
Με την υπογραφή μάλιστα της συνθήκης ΔΟΥΒΛΙΝΟ 2 δόθηκε η χαριστική βολή στο δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των μεταναστών στις χώρες της Ε.Ε. με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στη χώρα μας - χώρα εισόδου του 90% των μεταναστών στην Ε.Ε.
Οι μετανάστες που ζουν στη χώρα μας προέρχονται στη μεγάλη τους πλειοψηφία από χώρες που έχουν δεχθεί στρατιωτικές επεμβάσεις, βρίσκονται υπό κατοχή, σπαράσσονται από εμφύλιους πολέμους και τυραννικά καθεστώτα ή από χώρες όπου διώκονται για τις απόψεις τους. Κατά παράβαση κάθε έννοιας εργατικού δικαίου, ήταν και είναι τα πρώτα θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης και «μαύρης» εργασίας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των απεργών πείνας. Έναν αγώνα για αξιοπρεπή ζωή και για το αυτονόητο δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των ανθρώπων.
Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει στη νομιμοποίησή τους, αποσυνδέοντας την ανανέωση της άδειας παραμονής τους από την ύπαρξη ορισμένου αριθμού ενσήμων, σε συνθήκες μάλιστα καλπάζουσας ανεργίας, ώστε να μην μεταπίπτουν από το καθεστώς της νομιμότητας στο καθεστώς της παρανομίας, εξαιτίας της απροθυμίας των εργοδοτών τους να καταβάλουν τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ασφαλιστικές εισφορές.
Η υπερσυγκέντρωση οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται με την καταστολή. Να δοθεί λύση που θα σέβεται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγουν και μεταναστών, για νομιμοποίηση της προσωρινής ή μακροβιότερης παραμονής τους στη χώρα μας (παροχή ασύλου ή ανθρωπιστικού καθεστώτος, άδεια διαμονής), για διευκόλυνση της οικειοθελούς μετακίνησής τους σε άλλες χώρες της EE, για εγκατάστασή τους σε ανοικτούς χώρους φιλοξενίας που θα πληρούν τις στοιχειώδεις προδιαγραφές αξιοπρεπούς διαβίωσης».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ερωτήσεις. Ορίστε κ. Γαβρά.
ΓΑΒΡΑΣ : Δέχεστε τροποποιήσεις επί του κειμένου ή είναι αυτούσιο έτσι όπως είναι;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ορίστε κ. Γκιζιώτη.
ΓΚΙΖΙΩΤΗΣ : Κάθε ψήφισμα απηχεί μια αντίληψη, λεκτικές διαφορές ναι, αλλά διάφορες που να αλλοιώνουν την ουσία του όχι. Ας τις ακούσουμε, λογικό είναι αυτό.
……………………………………………………………
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Κ. Πρόεδρε στα περισσότερα ζητήματα που θέτει το ψήφισμα είναι γεγονός πως συμφωνούμε και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναπτύσσουμε που συμφωνούμε ιδιαίτερα. Θα έλεγα όμως ότι το βασικό και πρωταρχικό στην όλη υπόθεση και γενεσιουργό της όλης ιστορίας είναι η ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής και η διαχείριση των ανθρώπων που έρχονται εδώ, για τον λόγο που έρχονται. Εκεί είναι η γενεσιουργός αιτία και ξεκινάει και από παλιά και από τότε που κάποιο έλεγαν στους φίλους μας τους Αλβανούς ελάτε στον παράδεισο της Ελλάδας. Όντως μας βοήθησαν οικονομικά ως παραγωγικοί παράγοντες στην αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας και στο οικονομικό θαύμα του 1996 – 2004. Όμως θα μπω σε μια επιπλέον διαφορά, αυτή που τόνισε και ο κος Ησαΐας και είναι η διαφορά ανάμεσα στις δυο κατηγορίες. Πολιτικοί πρόσφυγες, οικονομικοί μετανάστες. Είναι μια διάκριση που δεν την γεννάει το μυαλό το δικό μου, ούτε του Ησαΐα, είναι μια διάκριση που υπάρχει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι πολιτικό προσφυγές έχουν απεριόριστα δικαιώματα, προστατεύονται από πάρα πολλά νομικά μορφώματα, οι οικονομικοί μετανάστες είναι αυτό το μέρος των μεταναστών που θα πρέπει να υπακούει σε συγκεκριμένες πολιτικές της κάθε χώρας που μπαίνουν. Αν πρόκειται περί οικονομικών μεταναστών που έρχονται μέσα από την νόμιμη διαδικασία, αυτοί είναι υποχρεωτικό από την Χώρα μας να τους παρέχει όλα τα δικαιώματα που έχουν και οι υπόλοιποι, όπως έτσι έγινε και με τους έλληνες μετανάστες που έφυγαν στην Γερμανία και τις υπόλοιπες χώρες.
            Το υπόλοιπο ζήτημα που προκύπτει ως λύση μέσα από το ψήφισμα, εκφράζει μια υποχρέωση από εμάς απευθυνόμενοι στην σημερινή πολιτική ηγεσία της Ελλάδας να κάνει ένα, δυο, τρία πράγματα και σε μια ευχή που δεν μπορεί να υλοποιηθεί ποτέ, είναι η ευχή ας το πούμε που λέει εδώ πέρα να διευκολυνθεί η οικειοθελής μετακίνηση τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης, την στιγμή που ξέρουμε ότι καμία χώρα δεν δέχεται μέσα από αυτή την διαδικασία μετανάστες. Άρα το μόνο που απομένει είναι να τους αποδεχόμαστε εκεί και ως έτυχε και ανεξαρτήτως αν η Ελλάδα αυτή την στιγμή και χθες ή και αύριο έχει την δυνατότητα να ενσωματώσει αυτόν τον πληθυσμό στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας, έτσι ώστε και αυτοί να περνάνε καλά και να μην είναι λαθρομετανάστες, να μη είναι εκμεταλλευόμενοι τύπου Μανωλάδας, τύπου Θεσσαλίας και να είναι άνθρωποι με όλα τα νόμιμα δικαιώματα που έχουν στην Ελλάδα.              
            Νομίζω ότι στο ψήφισμα σκόπιμα συγχέονται αυτές οι δυο κατηγορίες μεταναστών, οι οικονομικοί μετανάστες δηλαδή και πολιτικοί προσφυγές και όχι τυχαία.

7ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ   ΠΕΜΠΤΗ  24  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2011
θέμα επανάληψη της ψηφοφορίας για την επιλογή του συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης άρθρο 77 του νόμου 3852/10.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Είναι ο κος Γαβράς, ο κος Κρητικίδης, η κα Δάβαρη και ο κος Αντιπρόεδρος. Ο κος Γαβράς παρακαλώ.
ΓΑΒΡΑΣ : Κ. Πρόεδρε τα είπαμε την προηγούμενη φορά. Το να επανερχόμαστε πάλι μετατρέποντας και μεταφράζοντας την ανοικτή δημοκρατική διαδικασία σε συναλλαγή, δεν τιμάει την παρουσία μας εδώ. Δεν την τιμάει. Το να λέμε ότι αν συναντηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί ή οι παράταξες και θα συζητήσουν για να λυθεί ένα θέμα το οποίο προαπαιτεί πρώτον την συγκατάθεση της πλειοψηφίας, γιατί μόνη η μειοψηφία δεν μπορεί να τα καταφέρει και δεύτερον στην πρόταση της πλειοψηφίας να συμφωνήσει και η μειοψηφία και επειδή αυτό έχει πάρει πλέον παραταξιακές λογικές, σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί μια μέση οδός, αν αυτό, το πιο κλασσικό, το πιο απλό, το πιο δημοκρατικό, το να συζητήσουν οι παρατάξεις μέσα στο Δημοτικό συμβούλιο λέγεται συναλλαγή. Νομίζω ότι οι συνάδελφοι προσπαθούν να κάνουν εντύπωση για να γραφούν πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες. Έλεος, δεν τιμάει την παρουσία μας εδώ πέρα, αν την διαδικασία μας, αν την λειτουργία μας την μεταφράζουμε σε συναλλαγή.
…………………………………………………………………..
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Κ. Πρόεδρε να μην επανερχόμαστε πάλι. Αυτό που θέλω να ξαναθυμίσω σε όλους, είναι ότι ο νόμος λέει σαφώς ότι ο συμπαραστάτης εκλέγεται για να διαχειριστεί για λογαριασμό των δημοτών τα φαινόμενα κακοδιοίκησης του Δήμου, της υπηρεσίας, γενικότερα που εμφανίζονται στο Δημοτικό  κτίριο. Εκ των πραγμάτων λοιπόν από πλευράς πολιτικής ευθιξίας, από πολιτικής ευαισθησίας, δεν θα έπρεπε να υπάρχει από την πλευρά της συμπολίτευσης επιμονή σε ανθρώπους που έχουν άμεση σχέση με την παράταξη που δημαρχεύει. Επίσης πιστή στις διακηρύξεις της ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, άλλο τόσο το καλύτερο, τι να ήταν κάποιος ο οποίος δεν θα είχε πραγματικά καμία πολιτική σχέση με την ίδια την παράταξη. Αυτό είναι το ένα θέμα.
            Το δεύτερο. Ακούω εδώ συνεχεία την συναλλαγή, αλλά η συναλλαγή κύριοι συνάδελφοι και θα καλέσω και την κα Μουχτούρη, προϋποθέτει πέρα από το υποκείμενο και το αντικείμενο της συναλλαγής. Θα περίμενα από όλους να έχετε μια ευθιξία, επειδή μιλάμε για πολιτική συναλλαγή και η πολιτική συναλλαγή είναι σοβαρό παράπτωμα, να έχετε την ευαισθησία να ζητήσετε επί προσωπικού την απόδειξη ποιο είναι το αντικείμενο της συναλλαγής. Οι συναλλασσόμενοι λοιπόν απ’ ό,τι φαίνεται σύμφωνα με τις καταγγελίες συναδέλφων, είναι οι δημοτικές παρατάξεις, μπορεί να προσδιοριστεί και το αντικείμενο της συναλλαγής και η ωφέλεια που προκύπτει για τον καθένα; Γιατί χωρίς αντικείμενο συναλλαγής και χωρίς ωφέλεια από την συναλλαγή δεν μπορεί να υπάρχει. Και θα περίμενα από το προεδρείο να ζητήσει αυτή την διευκρίνηση ως επί προσωπικού.
………………………………………………….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Λύεται η συνεδρίαση.

5η Συνεδρίαση ΤΕΤΑΡΤΗ  16  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2011
ΘΕΜΑ 7ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Λήψη απόφασης για την αναστολή πληρωμής οφειλών μετά από αίτηση της κας Ρ.Α.
Συζήτηση για την διευκρίνηση της νομικής βάσης του αιτήματος της Ρ.Α.
ΓΑΒΡΑΣ : Κε Πρόεδρε, επειδή περισσεύουν οι πολιτικές αντιδικίες για ένα κοινωνικό αίτημα, υπάρχει μια ερώτηση που νομίζω ότι δεν αφορά μόνο έμενα αλλά και τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους. Αφορά το νόμιμο της εισηγήσεως και το αν η εισήγηση της αντιδημαρχίας είναι περί αποδοχής του αιτήματος της αιτούσης. Ζητείται μια απάντηση σαφής: υπάρχει τέτοιος νόμος, ή ισχύει αυτό που είπε ο δήμαρχος ότι δεν υπάρχει νόμος και είναι στην διακριτική ευχέρεια του δημοτικού συμβουλίου; Για να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε κι εμείς, νομίζω δεν είναι τόσο δύσκολο να απαντήσετε.
ΓΑΒΡΑΣ : Κύριε Πρόεδρε το θέμα που συζητάμε δεν συσχετίζεται με κανένα άλλο θέμα πριν. Το αν έχει κάποιος ή δεν έχει κοινωνική ευαισθησία θα το δείξει στην τοποθέτηση του. Η διευκρινιστική ερώτηση επί της νομικής βάσης, αυτό που κάνω εγώ θα μπορούσε να το κάνει ο κύριος Σιδέρης που δεν ήταν στην προηγούμενη διοίκηση και ως νέος δημοτικός σύμβουλος έχει την ανάγκη να μάθει και να ενημερωθεί από τον υπεύθυνο σημερινό αντιδήμαρχο επί του νόμιμου της προτάσεως. Είναι πάρα πολύ απλό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Κε Γαβρά να σας απαντήσω. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις απαντήσεις που δίνει. Αυτήν την απάντηση έδωσε ο κος αντιδήμαρχος, το έχω ξαναπεί, το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι ανακριτικό γραφείο, του κάνετε μια ερώτηση απαντά, κρίνεται πολιτικά. Πάμε στις τοποθετήσεις παρακαλώ.
ΓΑΒΡΑΣ : Σας το είπα από την πρώτη στιγμή, ότι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου είναι αυτός που διαφυλάττει το νόμιμο της εισηγήσεως του οποιουδήποτε. Εμείς ψηφίζουμε επί της πολιτικής θέσης της πρότασης, αλλά την νομιμότητα της εισηγήσεως για λογαριασμό των δημοτικών συμβούλων την ελέγχει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
ΓΑΒΡΑΣ :  Κε Πρόεδρε, εγώ θα επανέλθω πάλι και θα σας καλέσω να προστατέψετε, να μην υπάρχει θέμα που εισηγείστε στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς την αντίστοιχη εισήγηση της υπηρεσίας, η οποία είναι και υποχρεωμένη να βεβαιώνει το νόμιμο του εισηγούμενου θέματος ή όχι. Το πολιτικό μέρος θα πρέπει να το διακρίνετε, το θέλετε, δεν το θέλετε. Δεύτερον, επί του ιδίου θέματος, είναι πρωτοφανές να αναφέρετε και να δηλώνετε ότι το νόμιμο ή μη, θα το αναλύσουμε στην εισήγηση μας ενώ θα έπρεπε να είναι ήδη μέσα στον φάκελο.
Περί «Κουτσογιωργισμού»
Ο Κουτσόγιωργας ο μακαρίτης πέθανε πριν από 20 χρόνια αλλά ο «Κουτσογιωργισμός» δοξάζεται σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο με αυτήν περιώνυμη φράση «δεν δικαιούστε για να ομιλείτε». Έλεος, σήμερα είμαστε στο 2011, δεν είμαστε στο 1990. Το 1988 ο Κουτσόγιωργας δοξαζόταν κουνώντας το δάχτυλο λέγοντας: δεν δικαιούστε να ομιλείτε. Τελείωσαν αυτά τα πράγματα. Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να εκσυγχρονιστούμε, θα πρέπει να μπούμε στην σύγχρονη εποχή να μιλήσουμε με την γλώσσα που μιλά όλος ο κόσμος και να απαντάμε στον άλλον με τα επιχειρήματα και όχι με το τι έκανες εσύ στον πόλεμο. Τελείωσαν αυτά, γινόμαστε γελοίοι απέναντι στον κόσμο κάνοντας τέτοιους λογικούς συνειρμούς. Κρίνεστε και συγκρίνετε με λανθασμένες κατά την άποψη σας πολιτικές που μπορεί να εφαρμόσαμε εμείς. Είναι θετικό για σας; Δηλαδή συγκρίνεστε με ό,τι χειρότερο θεωρούσατε ότι είχε γίνει από κάποιους άλλους; Δεν θα συγκριθείτε με κάτι καλύτερο;
 Για την κριτική των πράξεων στο ιστορικό τους πλαίσιο
Έχω πει και κάποιες άλλες φόρες ότι κάθε πράξη κρίνεται στην ιστορική στιγμή που γίνεται, δεν μπορεί να κρίνεις κάτι που έγινε το 2008, το 2003 με αυτό που γίνεται το 2011. Θα σας φέρω ένα απλό παράδειγμα ότι πριν γίνουν οι εκλογές του 2009, ο Αβραμόπουλος υπουργός υγείας, μας έδωσε στους γιατρούς του ΕΣΥ μια γενναιόδωρη αύξηση εκεί που είχαμε καθηλωθεί για πάρα πολλά χρόνια. Δεν πέρασε ένας χρόνος και περικόπηκε το 30%. Ο Ιούλιος του 2009, δεν απέχει ούτε έναν χρόνο από τον Ιουλίου του 2010. Και μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, συμπυκνώθηκε μια τόση ποσότητα χρόνου που αυτό μετατράπηκε σε 25% με 30% μείωση των εισοδημάτων. Δεν έχει λοιπόν καμία σχέση το 2008 με το 2011.
Για τον τρόπο άσκησης κοινωνικής πολιτικής
Πριν από την τοποθέτησή μου στο αίτημα δυο κουβέντες για την έκφραση της συμπολίτευσης πως «αν μας καταλογιστούν τα έξοδα για ένα κοινωνικό θέμα θα τα βάλουμε από την τσέπη μας», ειλικρινά λυπάμαι αν νομίζετε ότι με «παλικαρισμούς» ή με το βάζοντας το χέρι στην τσέπη βγάζοντας τα πενηντάρικα ή τα κατοστάρικα που μπορεί να έχει ο καθένας σύμβουλος της πλειοψηφίας, μπορούμε να κάνουμε κοινωνική πολιτική. Έρχεται κοινωνική λαίλαπα που πάρα πολύς κόσμος θα βρεθεί σε δύσκολη θέση και τότε πια δεν μπορείς να λες ότι βάζω το χέρι στην τσέπη και καλύπτω την κοινωνική πολιτική. Είναι απαράδεκτο να εκφράζεται αυτό έτσι. Εγώ δεν θα πω ότι είναι λαϊκισμός, εγώ θα πω απλώς ότι είναι απαράδεκτο. Και όποιος έχει τέτοια αντίληψη, ότι μπορεί η κοινωνική πολιτική του δήμου να εφαρμόζεται με το «βάζοντας το χέρι στην τσέπη», των δημοτικών συμβούλων, είναι εκτός τόπου και χρόνου και μάλλον δεν έχει καμία σχέση με το τι σημαίνει κοινωνική πολική. Επειδή ετέθη και θέμα προθέσεων, εγώ θα πω λοιπόν ότι το αίτημα της συγκεκριμένης συμπολίτισσας- δημότισσας, είναι απόλυτα λογικό, γιατί δεν λέει να μην πληρώσει τίποτα. Αναγνωρίζει το πρόστιμο αναγνωρίζει τα πάντα και ζητά μια αναβολή. Είναι απόλυτα λογικό το αίτημα της και εγώ ζητώ την απάντηση, αν αυτό είναι και νόμιμο. Θα τοποθετηθώ για το τι θα ψηφίσω στην δευτερολογία αφού έτσι επέλεξε η διοίκηση να τοποθετηθεί επί της απαντήσεως του νόμιμου ή μη μέσα από την πρωτολογία της.


4η Συνεδρίαση ΤΕΤΑΡΤΗ  9  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Τοποθέτηση του Μιχάλη Γαβρά, Δημοτικού Συμβούλου
στη συζήτηση επί της αιτήσεως της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγίας Παρασκευής με θέμα «Συγχωνεύσεις - Καταργήσεις Σχολικών Μονάδων στο Δήμο μας».

ΓΑΒΡΑΣ : Κύριε Πρόεδρε, είναι γεγονός ότι υπάρχει ένα γενικό πολιτικό ζήτημα γύρω από την εκπαίδευση, δεν είναι όμως το θέμα της αποψινής μας συζήτησης. Επίσης είναι σαφές ότι επιχειρείται από διάφορες πλευρές να τεθούν κομματικές λογικές και παραταξιακές αντιλήψεις. Δεν θα μπούμε ούτε σε αυτήν την λογική. Το γονεϊκό κίνημα στο οποίο συμμετέχω από το 1992, (όλα αυτά τα χρόνια που τα παιδιά μου ήταν στα σχολεία, ήμουν Πρόεδρος σε πολλούς Συλλόγους Γονέων, συμμετείχα στο 1ο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Γονέων), δεν έχει επιτρέψει όλα αυτά τα χρόνια να μπουν παραταξιακές κομματικές λογικές.
Είμαι από αυτούς που διάλεξα για τα παιδιά μου την δημόσια εκπαίδευση ενώ είχα την δυνατότητα να τα πάω σε ιδιωτικό σχολείο. Είναι τιμή μου που συνέβαλλα να χτιστεί το 2ο λύκειο και το 3ο γυμνάσιο και να σταματήσει το επαίσχυντο μέτρο της διπλοβάρδιας στο Κοντόπευκο. Είναι τιμή μου που οι γονείς στους Συλλόγους Γονέων που συμμετειχα με εξέλεγαν σαν Πρόεδρο, για να κρατάμε τα σχολεία ανοιχτά ενάντια σε αυτούς που ήθελαν να τα κλείσουν.
Επίσης εμείς εδώ τώρα, ας το καταλάβουμε κάποια στιγμή, μπορούμε τις κομματικές μας αντιπαραθέσεις να τις βγάλουμε έξω από εδώ, χωρίς να σημαίνει ότι αποποιούμαστε τις ιδιότητές μας. Είμαστε όμως πρώτα και κύρια αυτοδιοικητικοί παράγοντες και το κριτήριο της αγάπης μας για την πόλη είναι αυτό που μας επιβεβαιώνει ή μας απαξιώνει στην συνείδηση των πολιτών. Αν κάποιοι θέλουν να βάλουν διαχωριστικές γραμμές, ας τις βάλουν για τον εαυτό τους. Εμείς δεν θα μπούμε σ’ αυτές.
Σε ένα άλλο θέμα για την παρεχόμενη εκπαίδευση. Θα συμφωνήσω με τον κύριο Κωβαίο. Δεν μιλάμε μόνο με αριθμούς για την εκπαίδευση, λυπάμαι πάρα πολύ, η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης δεν έχει να κάνει μόνο με τους αριθμούς και για επικύρωση του συλλογισμού μου θα πω και στην κυρία Κούβαρη Ευαγγελία γραμματέας στην Α-Γ΄ ΕΛΜΕ. Γιατί συνωθούνται στο 3ο γυμνάσιο 350 παιδιά και στο διπλανό γυμνάσιο 250; Γιατί ενώ στο 3ο γυμνάσιο έχει 28αρια τμήματα, δεν πηγαίνουν στο διπλανό που έχει 20αρια τμήματα. Δεν είναι θέμα αριθμητικό; Ας αναρωτηθείτε λοιπόν και ας ψαχτείτε, εκπαιδευτικοί είσαστε, βάλτε τους προβληματισμούς σας, θα καταλήξετε εύκολα σ’ αυτό που λέω εγώ και που λέει ο κόσμος. Δεν το λέω μόνο εγώ, όλο το γονεϊκό κίνημα μιλάει για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης η οποία δεν καθορίζεται αποκλειστικά μόνο με τα αριθμητικά δεδομένα.
Πάμε τώρα στο κυρίως θέμα για την σχολική στέγη. Διεθνώς και στην Ευρώπη, το ξέρουμε πάρα πολύ καλά, υπάρχουν δύο συστήματα, δύο λογικές. Η μια είναι τα μεγάλα σχολεία, σε μεγάλες εκτάσεις, που έχουν το κολυμβητήριό τους, που έχουν τα γήπεδα, τις αίθουσες αξιοποίησης του χρόνου, που ξεκινούν τα παιδιά από το πρωί μέχρι το μεσημέρι ή μέχρι τις 3, 4 η ώρα. Εκεί εκπληρώνουν μέσα όλες τις ανάγκες για εκπαίδευση και τις υπόλοιπες ώρες στο σπίτι τους δεν έχουν να ασχοληθούν καθόλου μα καθόλου με την εκπαίδευση ως διαδικασία σχολική. Είναι το μοντέλο που ακολουθούν και τα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία της Ελλάδας.
Υπάρχει το δεύτερο μοντέλο που εκφράζεται με το σύνθημα ‘κάθε γειτονιά έχει το σχολείο της’. Είναι ένα μοντέλο που έχει επικρατήσει στην Ελλάδα, είτε θέλετε γιατί έτσι δημιουργήθηκε η αναγκαιότητα, είτε από επιλογή. Δεν μπορώ να το γνωρίζω, αυτό που ξέρουμε όμως σαν δεδομένο είναι ότι αυτή είναι η κεντρική γραμμή και αυτή ακολουθείται σε όλη την Ελλάδα. Κάθε γειτονιά έχει το σχολείο της. Κατά συνέπεια στην πόλη μας και επικαλούμαι, έχω καταγράψει στον χάρτη την διασπορά των σχολείων, είναι μια καλή διασπορά με τις ελλείψεις που έχουν επισημανθεί σε σχέση με τα Πευκάκια. Αν δηλαδή κατασκευαστούν και τα δύο σχολεία που προγραμματίζονται για τα Πευκάκια, νομίζω ότι ολοκληρώνεται ο πίνακας και έχουμε μια πάρα πολύ καλή διασπορά.
Για την δημογραφική κατανομή τα  1ο, 2ο, και 5ο γυμνάσια όντως είναι την ίδια πλευρά και όντως είναι ετεροβαρώς τοποθετημένα στην πόλη. Αν δείτε στο σχέδιο θα δείτε ότι είναι μεν όλα στην πάνω πλευρά, αλλά έχουν μια ετεροβαρότητα σε σχέση με το σύνολο της γεωγραφικής έκτασης της πάνω πλευράς. Όμως τα αριθμητικά δεδομένα δεν επιτρέπουν να δημιουργηθούν σχολεία πάνω από 300, 320 μαθητές, γιατί αυτό θα σήμαινε την συνένωση των 3 σχολείων και με δεδομένο όπως φαίνεται από την αύξηση του αριθμού των μαθητών στις πρώτες τάξεις των σχολείων, ειδικά την τελευταία χρονιά, υπάρχει όντως αυτό που καταγράφει και η Ένωση, μια πρόβλεψη ότι οι μαθητές στα δημόσια σχολεία θα αυξάνουν αντί να ελαττώνονται.

3η Συνεδρίαση ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011
Τοποθετήσεις για γενικά θέματα

Για την προστασία των δημοτικών συμβούλων και των δημοτών από τις καταγγελίες για κλέφτες κ.λ.π.
κ. Πρόεδρε έχουν προκύψει τρία θέματα ιδιαίτερα σημαντικά και τα τρία, το πρώτο είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς είμαστε ένα πολιτικό όργανο, το Δημοτικό Συμβούλιο, εσείς είστε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και κατ’ επέκταση μας προστατεύετε από τα πάντα και για λογαριασμό των Δημοτών της πόλης είστε υποχρεωμένος να υπερασπίζεστε το δικαίωμα του καθενός που καταγγέλλεται για ποινικές πράξεις κατά την διάρκεια της Συνεδρίασης πολιτικού οργάνου. Ποινικά κολάσιμες πράξεις δεν καταγγέλλονται στα πολιτικά όργανα, απευθύνονται στον εισαγγελέα τεκμηριωμένα και κλείνει εκεί το θέμα. Εδώ λοιπόν εσείς έχετε αυτή την στιγμή νομίζω την υποχρέωση αύριο να πάρετε τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά αφού είχατε εξασκήσει και τα προηγούμενα δικαιώματα που σας δίνει ο κανονισμός και να καλέσετε τον πολίτη Μαντζανά, τον δημότη Μαντζανά, να του τα δώσετε για να κάνει ό,τι νομίζει αυτός ότι πρέπει να κάνει και θα παρακαλούσα πάρα πολύ οι χαρακτηρισμοί που επισύρουν ποινικά κολάσιμες καταστάσεις να αποφεύγονται στο Δημοτικό Συμβούλιο και εσείς να μας προστατεύετε απέναντι σ’ αυτές τις καταστάσεις.
         
Για την νομική αρτιότητα των εισαγώμενων για συζήτηση θεμάτων και τις πολιτικές ευθύνες των δημοτικών συμβούλων
Το δεύτερο αφορά και εσάς, το είχα πει και στον προηγούμενο Πρόεδρος. Εδώ είμαστε Δημοτικοί Σύμβουλοι όπου ο καθένας έχει εκλεγεί για την πολιτική του παρουσία στην πόλη. Έχουμε το δικαίωμα να μην γνωρίζουμε ούτε νομικά, ούτε οικονομικά, ούτε τεχνικά. Ως εκ τούτου ερχόμαστε εδώ πέρα για να ψηφίσουμε το πολιτικό μέρος των αποφάσεων τις οποίες εισηγείται ο αντίστοιχος πολιτικός προϊστάμενος, αλλά με την υπογραφή του αντίστοιχου υπηρεσιακού παράγοντα ο οποίος διασφαλίζει και την νομιμότητα του εισηγούμενου θέματος. Θα ήθελα λοιπόν να μας προστατέψετε και εμάς που είμαστε στην αντιπολίτευση και τους συναδέλφους της συμπολίτευσης που είναι περισσότεροι ευάλωτοι σ’ αυτήν την υπόθεση από την εισήγηση θεμάτων που δεν προσυπογράφονται από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.
          Για την θεωρία της συλλογικής ευθύνης και του «δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε»
Επειδή ξεκινάμε μια τετραετία θα ήθελα ας βάλουμε κάποιες βάσεις για το πώς θα συνδιαλεγόμαστε εδώ πέρα. Ο καθένας δικαιούται να έχει οποιεσδήποτε προσωπικές απόψεις, πολιτικές απόψεις, κομματικές εντάξεις και δεν είναι υπόλογος για τίποτα από αυτά τα γενικά. Το δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε επειδή το είχε πει ο μακαρίτης ο Κουτσόγιωργας και άρα έχω εγώ την συλλογική ευθύνη της υπόθεσης είναι κάποιοι ακροβατικοί συλλογισμοί στην συλλογιστική που είναι πολύ περίεργοι. Θα ήθελα να πω πως κάνοντας παρόμοιους ακροβατικούς συλλογισμούς και χρησιμοποιώντας την λογική του νυν Δημάρχου που εγκάλεσε στο ντιμπέιτ που είχε με τον κ. Γιαννακόπουλο για το ποιό ποσοστό της πόλης της πόλης εκπροσωπούσε το 33%, φανταστείτε τι ποσοστό εκπροσωπεί το 25%, μην λέτε ότι επιδικάστηκε και δικαιώθηκε μια πρόταση. Εγώ δεν θα το χρησιμοποιήσω αυτό, ούτε είχα στο μυαλό μου να το χρησιμοποιήσω, αλλά μην μπαίνουμε σε τέτοιες λογικές, κριθήκαμε, καταδικαστήκατε, έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα αυτά είναι γεγονότα, δεν αναιρούνται, από εκεί και πέρα το ότι κάποιος είναι σήμερα Δήμαρχος με κάποιες απόψεις, αυτές οι απόψεις δεν σημαίνει ότι είναι θέσφατα, έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο και κρίνονται και αποφασίζονται, αλλιώτικα δεν θα έπρεπε να κάνουμε καμία Συνεδρίαση, θα έπρεπε να έρθει ο κος Ζορμπάς εδώ πέρα να μας πει ότι το προεκλογικό μου πρόγραμμα ήταν αυτό, λοιπόν ψηφίζουμε μια κι έξω και βρισκόμαστε μετά από τέσσερα χρόνια να ξανασυνεδριάσουμε. Δεν είναι συλλογισμοί αυτοί που προάγουν την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αυτή είναι η δική μου συμβολή στην υπόθεση στο πως θα πάμε από εδώ και πέρα.

Για τις υπέρογκες εκπτώσεις που δίνουν οι εργολάβοι στις δημοπρατήσεις νέων έργων

Τέλος θα ήθελα να τελειώσω καλώντας τον καινούργιο Δήμαρχο να αποδείξει, για εμένα θα είναι σημαντικό κριτήριο της επιτυχίας του, στο βαθμό που ο νέος προϋπολογισμός του έργου δεν θα επιτρέψει στον επόμενο εργολάβο να δώσει έκπτωση 30, 40, 50%.


2η Συνεδρίαση ΤΕΤΑΡΤΗ  26  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2011

Στις αρχικές ανακοινώσεις ακουστήκαν αρνητικά σχόλια για την κατάσταση στα Δημοτικά Ιατρεία που με ανάγκασαν να τοποθετηθώ.
ΓΑΒΡΑΣ: Κ. Πρόεδρε η Συνεδρίαση ξεκίνησε με τα δημοτικά ιατρεία και αναφέρθηκαν και σε αρκετές περιπτώσεις, οπότε είναι φανερό ότι θα ασχοληθώ και εγώ με τα δημοτικά ιατρεία.
          Δόθηκε μια εικόνα ότι διαλύθηκαν τα δημοτικά ιατρεία, αλλά εγώ θα ήθελα να ξεκινήσω από ένα άλλο ζήτημα. Για τα δημοτικά ιατρεία υπάρχει ανάγκη αναστοχοθέτησης του ρόλου, της ύπαρξης και της λειτουργίας τους στην Αγία Παρασκευή. Γνωρίζετε οι περισσότεροι από τους παλιούς καλά και θα ήθελα να ακούσουν και οι καινούργιοι ότι η διαπίστωση που έκανα μόλις πήγα στα δημοτικά ιατρεία ήταν ότι κατά τα 80% έκαναν συνταγογραφία ασφαλισμένων του ΙΚΑ. Προσπάθησα αυτά τα τέσσερα χρόνια να βγάλω τα δημοτικά ιατρεία στην τοπική κοινωνία με λειτουργίες και δράσεις κάθε άλλο παρά συνταγογραφίας. Με δράσεις που απευθύνονταν στους τομείς της προληπτική ιατρικής και της αγωγής υγείας και αυτό έγινε πολύ φανερό. Ότι αυτό τελικά επικυριάρχησε. Και στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, αλλά και όταν προσκληθούμε στις επόμενες Συνεδριάσεις για τον οργανισμό του Δήμου θα καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση με τεχνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά για την αναδιάταξη και την αναστοχοθέτηση των δημοτικών ιατρείων ως δημοτικών κέντρων πρόληψης που θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένες λειτουργίες, όπως είναι η αντιμετώπιση του πρώτου ελαφρού κινδύνου, τα προγράμματα προληπτικής  ιατρικής και αγωγής υγείας και εκεί θα ακούσετε ολοκληρωμένη την πρότασή μας. Αυτό ήταν σε σχέση με τις πολιτικές επιδιώξεις που είχα και οι απόψεις που είχα εξ αρχής. Η πρόταση αυτή που πρόκειται να καταθέσουμε, υποστηρίζεται και επιστημονικά από αντίστοιχη μελέτη της εθνικής σχολής δημόσιας υγείας που έχει γίνει και έχει κατατεθεί στα Υπουργεία.
          Σε σχέση λοιπόν με το σήμερα τώρα. Όντως η περίοδος του 2010 ήταν δύσκολη με την έννοια ότι οι έκτακτες οικονομικές συνθήκες στις οποίες μπήκε η χώρα, έδωσαν στα Υπουργεία το δικαίωμα να εκδώσουν εντολές οι οποίες περιόριζαν και προσδιόριζαν τι δυνατότητες προσλήψεων και νέων συμβάσεων. Παρέλαβα τα δημοτικά ιατρεία με 22 άτομα μη ιατρικό προσωπικό. Ήταν τότε που δικαίως ο συνάδελφος και νυν Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς είπε ότι στο Ιατρείο του Τσακού υπάρχει και λειτουργεί ένα «καφενείο». Κατάφερα μέσα από έναν εξορθολογισμό να καταργήσω αυτό το καφενείο και μπήκαμε πλέον στην λειτουργία που σας είπα πριν.
Ας πάμε λοιπόν σήμερα. Το λογιστήριο δουλεύει κανονικά. Θα μου πείτε ‘μα, από το λογιστήριο ξεκινάτε;’. Αν δεν υπάρχει το λογιστήριο δεν πρόκειται να πληρωθεί κανένας εργαζόμενος. Το αιματολογικό εργαστήριο συνεχίζει να δουλεύει και οι αιμοληψίες γίνονται και στα τρία δημοτικά ιατρεία. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι τρείς νοσηλεύτριες συν δύο εθελόντριες για τα τρία δημοτικά ιατρεία. Καλύπτουν πλήρως όλες τις βασικές λειτουργίες, που είναι απαραίτητο να υπάρχουν νοσηλεύτριες, όπως είναι ο γυναικολόγος, ο καρδιολόγος και οι άλλοι γιατροί που χρειάζονται. Άλλοι γιατροί που δεν χρειάζεται να βρίσκεται η νοσηλεύτρια δεν υπάρχει.
Γραμματειακή υποστήριξη. Τα Πευκάκια έχουν πλήρη γραμματειακή υποστήριξη μέχρι τον Απρίλη. Ο Τσακός έχει μια μόνιμη υπάλληλο συν μια εθελόντρια, η οποία απομακρύνθηκε. Το Κοντόπευκο είχε έναν εθελοντή ο οποίος απομακρύνθηκε και υπήρχε ανάγκη ενός άλλου. Συνολικά υπήρχαν ανάγκες για τρεις εργαζόμενους τους οποίους όπως είπα στην προηγούμενη παρέμβασή μου ο σημερινός Δήμαρχος με διαβεβαίωσε ότι ‘υπάρχουν υπάλληλοι στον Δήμο που δουλεύουν, που φαίνεται ότι δουλεύουν και δεν δουλεύουν. Εγώ θα τους βγάλω και θα στους στείλω να δουλέψουν στα δημοτικά ιατρεία’. Δεν το έχω δει.
Καθαριότητα, υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχει πρόβλημα γιατί ο Επίτροπος δέχτηκε κατά παρέκκλιση να αναθέσω σε φυσικά πρόσωπα την συνέχιση της καθαριότητας και δεν το δεχόταν με κανέναν τρόπο να ξεπεράσει το τέλος του 2010. Υπάρχουν άλλοι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος; Υπάρχουν. Υπάρχουν τρόποι οι οποίο θα μπορούσαμε να τους είχαμε συζητήσει αν είχα κληθεί να συζητήσουμε την πορεία των δημοτικών ιατρείων. Υπάρχει λοιπόν είτε η πρόσληψη προσωπικού για έκτακτες ανάγκες και οι παλιότεροι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι γνωρίζουν και το υπηρεσιακό προσωπικό, γνωρίζει ότι υπάρχει διάταξη που για έκτακτες ανάγκες μπορείς να προσλάβεις. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να ανατεθούν… Για το προσωπικό των δημοτικών ιατρείων δεν μιλάμε;
(Ακούγονται διαμαρτυρίες από την συμπολίτευση πως τελείωσε ο χρόνος ομιλίας)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Παρακαλώ. Έτσι και αλλιώς τελειώνει ο χρόνος. Ο κος Γαβράς τοποθετείται όπως νομίζει. Παρακαλώ. Είναι η τοποθέτησή του αυτή.
ΓΑΒΡΑΣ: Για την γραμματειακή υποστήριξη έχουμε προβεί στην κατάλληλη αίτηση για μεταφορά στα δημοτικά ιατρεία μετατασσόμενων από τις ΔΕΚΟ. Νομίζω ότι με μια καλή συνεργασία και με τις υποσχέσεις που έδωσε ο Δήμαρχος μπορούν να καλυφτούν οι έκτακτες ανάγκες των δημοτικών ιατρείων που δεν δημιουργήθηκαν εξαιτίας κάποιας αβελτηρίας της Διοίκησης, αλλά δημιουργήθηκαν από τους νόμους που επιβάλλουν πλέον πώς να λειτουργούν τα νομικά πρόσωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου