Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Οι τοποθετήσεις μου στο Δημ. Συμβούλιο τον Ιούνιο 2011

 23η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΕΥΤΕΡΑ  20  ΙΟΥΝΙΟΥ  2011

ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κύριος Γαβράς παρακαλώ.
ΓΑΒΡΑΣ : Επτά σημεία θέλω κύριε Πρόεδρε. Δεν σημαίνει δυο λεπτά επί επτά.
Πρώτον, επειδή στα εγκαίνια των Εργαστηρίων Τέχνης υπήρξε μια πανθομολογούμενη έκπληξη που καταγράφηκε ως αλλαγή στάσης του Δημάρχου σε σχέση με την λειτουργία των Εργαστηριών Τέχνης σε αντίθεση με τον κύριο Μουστόγιαννη που είπε ότι αυτά είχαμε στο μυαλό μας εξαρχής. Θα ήθελα και επισήμως πλέον εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, να καταγραφεί ποια είναι η σημερινή και επίσημη θέση του Δημάρχου για να καταγραφεί και στα Πρακτικά.
            Δεύτερον. Που βρίσκεται το θέμα του νέου οργανισμού του Δήμου, γιατί από συνεντεύξεις που έχω διαβάσει έχω δει ότι τέλη Ιούνιου θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Έχουμε είκοσι Ιούνιου και εγώ τουλάχιστον ως μέλος της αντιπολίτευσης δεν έχω αντιληφτεί να έχει γίνει κάτι σε επίπεδο διαβούλευσης με τις άλλες παρατάξεις.
Τρίτον, μετά από την συνάντηση αυτήν που κάναμε κύριε Πρόεδρε για τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, περιμένουμε την επόμενη και καλό είναι να την συντομεύουμε.
Τέταρτον, θα ήθελα να ρωτήσω, επιμένει η συμπολίτευση και ο Δήμαρχος συγκεκριμένα να μην ζητάει από τη μείζονα αντιπολίτευση να δώσει ονόματα που θα συμμετέχουν στο Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης;
            Πέμπτον στον κύριο Τσιαμπά που απ’ ότι κατάλαβα είναι υπεύθυνος, λακκούβες στην Κύθνου και Γαρυττού.
Έκτον, σε σχέση με την έκθεση του ΙΓΜΕ και την διαφαινόμενη κατά τον κύριο Κουβόπουλο αντίθεση με το συμπέρασμα του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου. Εγώ μπορώ να πω επειδή το είχα ψάξει παλιότερα, λιθαριτικός τόφος είναι οτιδήποτε εξέρχεται από το ηφαίστειο. Εκείνο που χαρακτηρίζει τις επιμέρους κατηγορίες του λιθαριτικού τόφου είναι η σύσταση των στοιχείων που υπάρχει ανά πέτρωμα και έτσι λοιπόν ένα πέτρωμα αν περιέχει μια συγκεκριμένη αναλόγια στοιχείων ονομάζεται ως ιγνιμβρίτης, αν έχει μια διαφορετική σύσταση, ονομάζεται αλλιώτικα. Λιθαριτικοί τόφοι όμως είναι μια ευρεία ομάδα πετρωμάτων, μέσα στα οποία περιλαμβάνεται και ο ιγνιμβρίτης. Θα θέλαμε λοιπόν αυτό που είπε ο Δήμαρχος, ότι είχε στείλει την γνωμοδότηση του ΙΓΜΕ σε κάποιο άλλο όργανο, προκειμένου να μεταφράσει αυτή την φρασεολογία έτσι όπως καταγράφηκε στην γνωμοδότηση του ΙΓΜΕ σε πρακτικό ζήτημα, που είναι και το ζητούμενο σε μας. Αυτό το πράγμα που καταγράφει το ΙΓΜΕ είναι ιγνιμβρίτης ή είναι κάτι το διαφορετικό; Και αυτό είναι το ζητούμενο.
            Και τέλος για το τίμιος, θα ήθελα να πω σαν γενική αναφορά, χωρίς να αναφέρομαι στον κύριο Κωστόπουλο, η λέξη τίμιος είναι ένα επίθετο που τίθεται μπροστά από ένα ουσιαστικό. Ουσιαστικά όμως υπάρχουν πολλά και ο άνθρωπος έχει πάρα πολλές ιδιότητες που αποτελούν ουσιαστικά. Το τίμιος λοιπόν ας προσδιοριστεί σε σχέση με ποιο ουσιαστικό.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Επισήμως κύριε Γαβρά η θέση του Δημάρχου κατατέθηκε δημόσια την ημέρα που είχαν εγκαίνια τα Εργαστήρια Τέχνης. Ήταν παρόντες όλη της αντιπολίτευσης και αυτή που κατατέθηκε ισχύει. Την ακούσατε άπαντες και βεβαίως έχουν καταθέσει και ο κύριος Γκιζιώτης και ο κύριος Σταθόπουλος κάποια στιγμή, σύντομα, να συζητήσουμε να δούμε τι θα γίνει με τον πολιτισμό.
Στο Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης έχουμε απαντήσει, δεν θα ξανά εμπλακούμε σε απαντήσεις. Έχουμε τοποθετηθεί. Αν λειτουργήσει το Δ.Σ. επίσημα και μας φέρει το Υπουργείο Εσωτερικών ότι θα παραμείνει ως τρίτο νομικό πρόσωπο και επιθυμεί η αξιωματική αντιπολίτευση τότε να τοποθετήσει μέλη, μπορεί να τοποθετήσει. Δυο μέλη, όσα είχε και η προηγούμενη αξιωματική αντιπολίτευση.
            ……………………………………………
            Για τον καλλιτεχνικό διευθυντή τα είπαμε και ενώπιον του κόσμου και ενώπιον όλων των Δημοτικών Συμβούλων και αρχηγών. Δεν ήταν καμία στροφή, ήταν μια επιλογή. Δεν είχαμε κάτι προσωπικό ούτε με το Κοζόκο, ούτε με κανέναν άλλον, τα Εργαστήρια Τέχνης θα λειτουργήσουν. Τώρα αν θα λειτουργήσουν ακριβώς όπως λειτουργούν θα το δούμε στην πορεία γιατί υπάρχουν θέματα  και κατά κύριο λόγο να προλάβουμε και να πάρουμε την έγκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών των καθηγητών, του αριθμού των καθηγητών και για το Ωδείο και για τα Εργαστήρια Τέχνης.
            …………………………………………………………
ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Όσον αφορά την Επιτροπή η οποία θα επιλέξει τους καθηγητές των εργαστηρίων τέχνης και του Ωδείου προφανώς ο καλλιτεχνικός διευθυντής θα έχει τον πρωτεύοντα ρόλο, αλλά δεν μπορεί να τον έχει μόνο ο καθηγητής. Πρέπει να υπάρχει το Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΠ και κάποια επιτροπή. Θέλω να πω, αυτός εγκρίνει στο τέλος, όπως στην ΔΗΠΕΑΠ πριν. Θα έχει τον πρωτεύοντα ρόλο και νομίζω ότι ήμουν σαφής προχθές επάνω στο στρατόπεδο Σπυρούδη.
            ………………………………………………….
. Για τον οργανισμό, επειδή ο οργανισμός του Δήμου πρέπει να γίνει με βάση τα καινούρια δεδομένα του Καλλικράτη, πιθανότατα επειδή το επιτρέπει και ο νόμος να πάει δέκα δεκαπέντε μέρες πιο μετά, από 30 Ιούνιου. Και εννοείται βέβαια ότι η αντιπολίτευση τον οργανισμό θα τον πάρει τουλάχιστον δέκα μέρες νωρίτερα να μας πει τις απόψεις τις ή θα κληθείτε να μιλήσετε, αλλά διαβούλευση έγινε. Οι Υπηρεσίες του Δήμου είναι ενημερωμένες από τις 16, 17 Απριλίου. Πήραν να κάνουν τις προτάσεις, ο Γενικός Γραμματέας έχει κάνει κατ’ επανάληψη συναντήσεις με τις διευθύνσεις, έχουμε πάρει τις απόψεις των διευθύνσεων, διευθυντών και προϊσταμένων πάρα πολλές από αυτές έχουν γίνει αποδέκτες, διότι πραγματικά είχαν οντότητα και σοβαρότητα και ουσία και προχωράμε σ’ αυτήν την διαδικασία. Όταν θα δοθεί το τελικό σε εισαγωγικά κείμενο και υπάρχουν από την αντιπολίτευση θέσεις οι οποίες θα θεωρήσει η Διοίκηση ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη, θα ληφθούν.
………………………………………….

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
ΘΕΜΑ 6ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να περάσουμε σύντομα και το έκτο θέμα, για τους πολιτιστικούς συλλόγους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κύριος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : (Η τοποθέτηση εμπεριέχει απάντηση σε άλλο Δημοτικό Σύμβουλο που ισχυρίστηκε πως αυτή η ενίσχυση των Τοπικών Συλλόγων αποτελεί «…αλισβερίσι ψηφοθηρικό….. Τώρα τι προσφέρει για εμένα ή για τον δημότη της Αγίας παρασκευής ο Κρητικός, ο σύλλογος των Κρητών, δεν ξέρω. Τι προσφέρει ο Πύρρος Δήμας, δεν ξέρω.  Πρέπει να φύγουν από το στρατόπεδο Σπυρούδη. Δεν θέλουμε ούτε τους ψήφους τους, ούτε τη παρουσία τους»).
            Κύριε Πρόεδρε, η πόλη της Αγίας Παρασκευής δεν αποτελείται από γκάγκαρους Αγιοπαρασκευιώτες. 20% είναι αυτοί. Οι υπόλοιποι 80% είμαστε ξενομερίτες. Μειοψηφία είστε λοιπόν. Θα πρέπει να είναι πολύ περήφανη η πόλη της Αγίας Παρασκευής που υποδέχεται όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι με τα ήθη και τα έθιμα που έχουν φέρει από τις περιοχές της Ελλάδας, που έχουν έρθει στην Αγία Παρασκευή, με τον πολιτισμό που έφεραν δίνουν και το πολιτιστικό στίγμα της πόλης. Η συντήρηση και αναπαραγωγή όλων αυτών των ηθών και των εθίμων του πολιτισμού που έχει φέρει η κάθε Ελληνική κοινότητα στην Αγία Παρασκευή, είναι η μεγαλύτερη πατριωτική πράξη που μπορεί να υπάρχει. Αυτό είναι η ταυτότητα της Ελλάδας, αυτό είναι η ταυτότητα των Ελλήνων και αυτό θέλουμε να αναπαράγεται.
Όποιος νομίζει ότι αυτό το πράγμα λειτουργεί ψηφοθηρικά, είναι μακρά νυχτωμένος ή τέτοιες παραστάσεις έχει για το πώς κινείται το εκλογικό παιχνίδι στην Αγία Παρασκευή. Αν είναι δυνατόν οι 700 άνθρωποι, που ήταν χτες οι Κρήτες ή προχθές οι Ηπειρώτες ή την άλλη φορά οι Επτανήσιοι, να ψηφίζουν με βάση το αν ο Γιαννακόπουλος ή ο Ζορμπάς θα δώσει 3 ή 4.000 στον σύλλογο για να κάνει. Είναι παντελώς λανθασμένη αυτή η εντύπωση ή επαναλαμβάνω οι προσλαμβάνουσες παραστάσεις που έχει ο καθένας χαρακτηρίζουν αυτήν την εντύπωση που έχει.
Σε σχέση τώρα με το οικιστικό στο στρατόπεδο, εγώ δεν έχω πει ποτέ ότι έτσι όπως έχουν μοιραστεί οι χώροι κακώς έχουν μοιραστεί. Μοιράστηκαν όμως σε μια συγκεκριμένη στιγμή και με τις ανάγκες εκείνης της στιγμής. Το ότι υπάρχει αυτήν την στιγμή ανάγκη, πρώτον να αναθεωρηθεί συνολικά το σχέδιο λειτουργίας και διάθεσης των χώρων στο στρατόπεδο και δεύτερον, να συμφωνήσουμε ότι αυτό που είπε ο Δήμαρχος ο σημερινός, Ζορμπάς, ότι δεν θα υπάρξει πλέον παραχώρηση κανενός χώρου χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτό ζητάω να γίνει σεβαστό.

Μια δήλωση ο κύριος Γαβράς.

ΓΑΒΡΑΣ: Θεωρώ ότι οι συλλογικές μορφές δράσης της πόλης και οι σύλλογοι είναι το καλύτερο και το υγιεινότερο και δημοκρατικότερο εργαλείο παραγωγής ενεργών δημοτών και πολιτών. Εάν δεν υπάρχουν αυτά, τότε τις θέσεις των Δημοτικών Συμβούλων θα τις παραλάβουν πολίτες που θα προκύψουν από τα θερμοκήπια των μεγάλων συμφερόντων.
 
ΘΕΜΑ 11ο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λήψη απόφασης επί αιτήματος για διάλυση σύμβασης του έργου : Διαμόρφωση δημοτικού χώρου στάθμευσης. Εισηγητής ο κύριος Τσιαμπάς.
ΤΣΙΑΜΠΑΣ: ………………………….
Η σύμβαση του έργου υπογράφηκε 16/11/2010, το έργο προβλέπεται στο τεχνικό πρόγραμμα και με έγγραφο ζητήσαμε από τον ανάδοχο διάλυση της σύμβασης, διότι μετά την υπογραφή της σύμβασης είχε καθυστερήσει η έναρξη των εργασιών περισσότερο από 3 μήνες.
Λόγοι διάλυσης του έργου. ……………… χωρίς να έχει ξεκινήσει καμία εργασία με υπαιτιότητα του φορέα κατασκευής, με υπαιτιότητα δικιά μας.
Ζητάμε λοιπόν την έγκριση διάλυσης της σύμβασης.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ερωτήσεις. Ο κύριος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ: Όντως πέρασε τόσος καιρός κύριε Τσιαμπά. Εμποδίστηκε από εμάς να πάει (ο εργολάβος); Αυτό το υπαιτιότητα του φορέα ήταν ενεργητική βούληση του Δήμου, που του είπε να μην μπει μέσα να το φτιάξεις γιατί έχω κάτι άλλο στο μυαλό μου; Το ένα είναι αυτό.
            Το δεύτερο. Μέσα σ’ αυτό το χώρο συνεχίζει να υπάρχει το εργοτάξιο της εργολαβίας της Αγίου Ιωάννου;
            Και τρίτο. Έχετε σκεφτεί να το φτιάξετε με κάποιον άλλο τρόπο, γιατί δεν μπορεί να συνεχίζει να μένει έτσι.
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Τσιαμπάς θα απαντήσει.
ΤΣΙΑΜΠΑΣ: ………………….
Εμείς λοιπόν σ’ αυτόν τον χώρο θα φτιάξουμε Δημαρχείο. Εάν λοιπόν ξοδέψουμε κάποια χρήματα αυτήν την στιγμή θα είναι χαμένα χρήματα. Είναι στο πρόγραμμά μας, θα το κάνουμε.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τοποθετήσεις.  Ο κύριος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε σέβομαι την απόφαση της Δημοτικής Αρχής, είναι επιλογή της, να μην γίνει ένα έργο, παρότι το έχει εντάξει στο τεχνικό πρόγραμμα του 2011 και το είχε αποδεχτεί, την εισήγηση δηλαδή από τη προηγούμενη (δημοτική αρχή). Όμως η κατάσταση εκεί είναι απαράδεκτη. Δεν τιμά την πόλη, δεν τιμά κανέναν μας όταν βάζουμε είτε το δικό μας αυτοκίνητο, είτε πολύ περισσότερο οι κάτοικοι που πηγαίνουν και το βάζουν και οι επισκέπτες.
Το ότι κάποτε θα φτιαχτεί το Δημαρχεί εκεί πέρα δεν δίνει το δικαίωμα στην σημερινή Δημοτική Αρχή, να ακυρώνει ένα έργο χωρίς να προβλέπει να γίνει κάτι άλλο ώστε να σταματήσει αυτός ο μπουχός που σηκώνεται κάθε μέρα κάθε φορά που μπαίνει ένα αυτοκίνητο. Να μιλήσουμε για την ρύπανση που φέρνει στην περιοχή; Να μιλήσουμε για την αισθητική; Να μιλήσουμε για την εικόνα τιμής που «προσάπτει» στην πόλη; Δεν μπορώ να δεχτώ λοιπόν ότι καταργείτε ένα έργο, χωρίς να παίρνω την απάντηση από τον υπεύθυνο ότι έστω και μέσα από μια αυτεπιστασία, έστω και με ένα φορτηγό, 2 – 3, χαλίκι, να σταματήσει να γίνεται αυτό το αίσχος που είτε το χειμώνα είναι γεμάτη λάσπη, είτε τώρα το καλοκαίρι σηκώνεται ένα σύννεφο από σκόνες.

ΘΕΜΑ 13ο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκπόνηση μελέτης για την στατική μελέτη για την αποκατάσταση φθορών στον φέροντα οργανισμό του 4ου Νηπιαγωγείου. Εισηγείται ο κύριος Τσιαμπάς.
ΤΣΙΑΜΠΑΣ: Πρόκειται για εργαστηριακές έρευνες οικοδομικών υλικών, δηλαδή ενδελεχής επιτόπια μέτρηση όλων των μηχανικών χαρακτηριστικών και των παραμέτρων δομικής αντοχής που καθορίζουν την συμπεριφορά και την δομική επάρκεια ενός φορέα από οπλισμένο σκυρόδεμα. Οι συγκεκριμένες εργασίες θα πραγματοποιηθούν επιτόπου με ειδικά μηχανήματα που απαιτούνται και που δεν διαθέτει η Τεχνική Υπηρεσία με τα οποία θα μετρηθεί η αντοχή του σκυροδέματος και θα ακτινοσκοπηθεί ο στύλος που έχει την βλάβη, έτσι ώστε να μετρηθεί ο σιδηρούς οπλισμός της και η φέρουσα στατική και σεισμική ικανότητα του νηπιαγωγείου.
…………………………………………………………

ΦΩΤΕΙΝΟΥ: Ο κύριος Γαβράς
ΓΑΒΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε είναι μια ερώτηση καθαρά πολιτική γιατί τα δεδομένα έχουν κατατεθεί. Μια πρώτη γνωμοδότηση μηχανικού του ΟΣΚ λέει ότι δεν έχει τίποτα, γνωμοδότηση της Τεχνικής Υπηρεσίας δια ενός αρχιτέκτονα λέει ότι υπάρχει ζημιά, γνωμοδότηση 4 συμπολιτών μας οι οποίοι από σεμνότητα μάλλον δεν το είπαν, αλλά πρέπει να ακουστεί και ο κύριος Βουδικλάρης δεν είναι ένας τυχαίος, είναι ένα από τα ονόματα στην Ελληνική κοινωνία και ο κύριος Σφακιανάκης είναι καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Πάτρας και οι άλλοι δυο πολιτικοί μηχανικοί είναι εγνωσμένου κύρους, δεν είναι τυχαία ονόματα, η κατόπτευση λοιπόν που έκαναν δεν είναι μια κατόπτευση έτσι άντε και έναν τρίτο και ισχυρότερο στοιχείο έχουν τα παιδιά τους στον ίδιο χώρο.
            Μετά λοιπόν από αυτές τις δυο αντικρουόμενες απόψεις, αλλά εστιάζοντας και σ’ αυτό που είπε και ο κύριος Καράμπελας, η συμφωνία όλων των πολιτικών μηχανικών ανεξαρτήτως φορέα και η διαφωνία ενός αρχιτέκτονα, τίθεται από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Δήμου σε μα ζυγαριά και λέει ως Πόντιος Πιλάτος ‘ας κάνουμε μια έρευνα για ένα πράγμα που ήδη οι πολιτικοί μηχανικοί λένε ότι δεν υπάρχει’.
…………………………………………………………….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : κ. πρόεδρε η ισότητα στον επιστημονικό χώρο είναι άγνωστη λέξη. Η ποιότητα, μιλάμε για ποιότητα. Στην επιστήμη λοιπόν ισότητα δεν υπάρχει. Παραπέρα. Ως γιατρός καταλαβαίνω απόλυτα τον συνάδελφο κο Ζορμπά που βρίσκεται στην θέση του δημάρχου και που θα πρέπει όντας χωρίς γνώσεις ειδικές επάνω σε κάποια ζητήματα να κουβαλάει στους ώμους του και την ευθύνη, το καταλαβαίνω απόλυτα και τον κατανοώ. Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο ζήτημα και εκεί αρχίζει πια το πολιτικό. Είμαι και γραμματισμένος και στην προκειμένη περίπτωση εγώ τι έχω στα χέρια μου; Έχω μια εισήγηση – γνωμοδότηση από τον ΟΣΚ, έχω μια γνωμοδότηση τεσσάρων επιστημόνων που μας διατίθεται όχι απλά αφιλοκερδώς, αλλά οι υπογραφές αυτών των επιστημόνων δεν είναι κάποιων επιστημόνων, είναι υπογραφές με βαρύτητα και ιδιαίτερη βαρύτητα στον Ελλαδικό χώρο.
Έχω αυτά λοιπόν και τι κάνω πια; Θα περίμενα από τον δήμαρχο να το διαχειριστεί πολιτικά και έχοντας και τις γνωμοδοτήσεις σε επίπεδο μη κοινοποιημένες σε όλους τους υπόλοιπους, να καλέσει την σύσκεψη, να βάλει πολιτικούς μηχανικούς που έχει μέσα στον Δήμο, γιατί του επισημάνθηκε το θέμα ότι η γνωμοδότηση από την πλευρά της υπηρεσίας έχει γίνει από αρχιτέκτονα.
ΑΛΕΦΑΝΤΗΣ : Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου.
ΓΑΒΡΑΣ : κ. Αντιδήμαρχε μην με διακόπτετε. Δεν υπάρχει πιθανότητα κ. Αλεφαντή να συμφωνήσουμε, είμαστε αφιστάμεθα μεγέθη, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Εγώ είμαι μινιατούρα μπροστά σε εσάς.
ΑΛΕΦΑΝΤΗΣ : Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου.
ΓΑΒΡΑΣ : Η σωστή λοιπόν για μένα πολιτικά κίνηση, θα ήταν αυτή που προδιαγράφεται τώρα, να γίνει μια κοινή σύσκεψη, σε εσωτερικό επίπεδο και εκεί που κατέληξαν να περιμένουν την έλευση της τριμελούς επιτροπής από τον ΟΣΚ, να σταματήσει εκεί το θέμα και να μην έρθει εδώ. Όντως έχει πάρει έκταση παραπάνω από ότι πρέπει και η σημερινή εισαγωγή του δίνει ακόμα μεγαλύτερη έκταση. Ένα θέμα το οποίο θα μπορούσε να είχε διαχειριστεί πολιτικά και να είχε κλείσει, επ’ ωφέλεια των πάντων, τελικά βρισκόμαστε μπροστά, να προκαλείται μια σημαντική πολιτική ζημιά στον Δήμο. Ή αυτή η πολιτική ζημιά δεν έχει γίνει αντιληπτή ή έχει γίνει αντιληπτή και γίνεται εξ επί τούτου. Και εδώ σταματώ.

22η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΠΕΜΠΤΗ  2  ΙΟΥΝΙΟΥ  2011

ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι καλησπέρα σας. Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπως αποφασίσαμε χθες, με μοναδικό θέμα, χωρίς προ ημερησίας, χωρίς ερωτήσεις, για το θέμα του Σινέ – Σχολείου – Θανάσης Βέγγος.
………………………………………………..
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Τον λόγο έχει ο κος Γαβράς επί της διαδικασίας.
ΓΑΒΡΑΣ : Έχουν περάσει μόλις πέντε ώρες από την λήξη της συνάντησης μας και επιβεβαιωνόμαστε απόλυτα, ότι δεν μπορούμε να ξεκινάμε να συζητάμε το θέμα του Σινέ σχολείου και να ανοίγει το θέμα της ΔΗΠΕΑΠ και να περιμένετε να τελειώσουμε μέσα στο δίλεπτο. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η διαπίστωση που κάναμε ότι αν θέλετε να λειτουργήσει το δημοτικό συμβούλιο, είναι θέμα πολιτικής απόφασης της διοίκησης, είναι απόλυτα καίριες. Ανοίξατε δεκαπέντε θέματα και θέλετε σε δυο λεπτά εμείς να τοποθετηθούμε εις επήκοον και των δημοτών. Είναι άδικο αυτό που κάνετε, δεν θα σας πάει καλά και επιβεβαιώνονται οι διαπιστώσεις που κάναμε πριν πέντε ώρες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Και τώρα έχετε τον λόγο.
ΓΑΒΡΑΣ : Θα ήθελα να πω κ. Πρόεδρε ότι η περίοδος η οποία διανύει η διοίκηση είναι μια μεταβατική περίοδος ιδιαίτερα δύσκολη. Η μετάβαση από τον Καλλικράτη, από την προηγούμενη διοίκηση, στην σημερινή μορφή λειτουργιάς του Δήμου, είναι πάρα πολύ σημαντική και έχει πάρα πολλές δυσκολίες. Αν σ’ αυτή όμως την δυσκολία, την προσπάθεια μετεξέλιξης, την οποία προσπαθήσαμε όσοι είμαστε στα προηγούμενα νομικά πρόσωπα να την βοηθήσουμε στο μέτρο του δυνατού, προστεθεί η καχυποψία από την μεριά της διοίκησης, ότι ό,τι γινόταν πριν ήταν περίεργο, δεν μπορεί πλέον αυτό να βοηθήσει στην παραπέρα λειτουργία της κατάστασης. Και θα πω ότι είναι περίεργο αυτό να γίνεται, όταν μέλος της ΚΟΙΠΕΔΑΠ υπήρξε για όλο τον χρόνο που υπήρχε αυτή η επιχείρηση ο νυν Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς. Χωρίς να έχει προτάξει καμία αντίθετη άποψη για ό,τι συνέβη. Ήταν περίεργο λοιπόν το κυλικείο που δόθηκε στον Φώτη τον Γιανακανδρόπουλο μέσα από την διαδικασία του πρόχειρου διαγωνισμού; Πρώτον ο Φώτης ο Γιανακανδρόπουλος δεν λειτουργεί απλά το κυλικείο, καθαρίζει το σχολείο, περιποιείται το σχολείο, είναι μέσα λοιπόν στην λειτουργία του πράγματος, ότι είναι μια λειτουργία επωφελέστατη για τον Δήμο και επίσης, το ξαναλέω, δεν υπήρξε καμία διαφορετική άποψη όταν αυτό το πράγμα γινόταν στο όργανο.
            Σε αντίθεση τώρα μ’ αυτή την περίεργη κατάσταση, βλέπουμε ότι ήδη έχει γίνει επιλογή του πλειοδότη, ήδη έχει γίνει αυτό που καταγγέλλετε και το ερώτημα είναι πασιφανές, με ποια διαδικασία, ποιο όργανο και ποια νομιμότητα;
             Η πρόταση. Εγώ προτείνω ότι στα πλαίσια, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που έχει η κατάσταση μετεξέλιξης του Δήμου στην καινούρια του μορφή, μέχρι να σας δοθεί η δυνατότητα να έχετε τα καινούρια νομικά πρόσωπα που θα λειτουργήσουν με την κανονική τους διαδικασία, εμείς προτείνουμε και αντιτάσσουμε, την εκδήλωση από την δική σας την πλευρά, της θέλησης για κοινή συνάντηση, για κοινή εξεύρεση λύσης μέσα από τον ΠΑΟΔΑΠ για να λειτουργήσει έτσι όπως λειτουργούσε πάντα το Σινέ σχολείο Θανάσης Βέγγος.
……………………………..

21η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΤΕΤΑΡΤΗ  1  ΙΟΥΝΙΟΥ  2011

ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κύριος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Κύριε Δήμαρχε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο καταφερθήκατε απαξιωτικά συλλήβδην προς τους διδάσκοντες των εργαστηρίων τέχνης, αξιοποιώντας αντιπολιτευτικά μια συγκεκριμένη περίπτωση μιας συγκεκριμένης εργαζόμενης. Πραγματικά έψαξα το θέμα και πέραν της ανακοίνωσης που έχει εκδοθεί από τα εργαστήρια τέχνης, είχα και κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον υπεύθυνο του εργαστηρίου και ενημερώθηκα αυτό που όλοι γνωρίζουμε, ότι πρόκειται περί μιας εργαζόμενης καθηγήτριας η οποία έχει συνάψει σύμβαση, το ωρομίσθιό της περιλαμβάνει μέσα και τις κρατήσεις που έχει υποχρέωση το Νομικό Πρόσωπο να κάνει για ΙΚΑ και ασφαλιστικά, αλλά επιπλέον, είναι εργαζόμενη που εργάζεται 60 ώρες τον μήνα, διαθέτει δυο ώρες την εβδομάδα αμισθοί στο μουσικοκινητό εργαστήρι. Είναι η καθηγήτρια που πραγματοποιεί τις μοναδικές εκδηλώσεις που βγάζουν τα εργαστήρια τέχνης στην κοινωνία, επτά εκδηλώσεις τον μήνα, εφτά παραστάσεις τον μήνα, στις οποίες περιλαμβάνονται σκηνοθεσία, σενάριο, διδασκαλία, ώρες πάρα πολλές οι οποίες δεν αμείβονται. Εάν αυτό το ξέρατε, κάνατε κακώς που πατήσατε πάνω σ’ αυτό και κατηγορήσατε συλλήβδην τους καθηγητές. Το αν θα ακολουθήσετε ένα καινούργιο μοντέλο στελέχωσης των εργαστηρίων τέχνης, είναι δικαίωμά σας, αλλά η καταδίκη συλλήβδην όλων των προηγουμένων οι οποίοι εργάζονται, γνωρίζετε πολύ καλά, μόνο για 8  μήνες τον χρόνο και αμείβονται συνολικά γύρω στα 400 με 500€ τον μήνα, νομίζω ότι είναι άδικο από την πλευρά σας και το κυριότερο, αυτό που θα με ενδιέφερε εμένα, άδικο απέναντι στα εργαστήρια τέχνης τα οποία έχουν καταξιωθεί πανελλαδικά. Ευχαριστώ.
………………………………………….
ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
ΘΕΜΑ 1ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Συζήτηση και λήψη απόφασης για το ωράριο των εργαζομένων μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΣΕΔΑΠ. …………………………………………….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κύριος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Η ερώτηση είναι η ίδια. Από την πλευρά της Διοίκησης προτείνετε να ψηφιστεί ως ψήφισμα ή ως απόφαση εφαρμογής και υλοποίησης μιας διάταξης;
………………………………………….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κύριος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Κύριε Πρόεδρε εγώ δεν βλέπω εδώ θέμα που το εισάγει το Σωματείο, βλέπω θέμα που το εισάγει ο Δήμαρχος και στον Δήμαρχο πλέον απαντώ. Οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να αποφασίσουν και να διεκδικήσουν αυτά που νομίζουν ότι δικαιούνται. Ο Δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να εισηγηθεί, αυτά που μπορεί να εισηγηθεί ως Δήμαρχος. Το να λέμε ότι αυτό θα ισχύσει μόνο για τους παιδικούς σταθμούς, γιατί το έγγραφο αναφέρει για όλους τους εργαζόμενους του Δήμου, να λέει ότι δεν χρειάζομαι παραπάνω ώρες εργασίας, να λέει ότι θα διεκδικήσουμε μαζί με τους άλλους Δήμους να εφαρμοστεί και να υλοποιηθεί αυτό, να λέει ότι θα πάρουμε την πολιτική απόφαση τώρα και θα δούμε πως θα την υλοποιήσουμε μεθαύριο, νομίζω ότι απλώς λέγονται ωραία λόγια για να αγαπιόμαστε. Δηλαδή και με το αρνί και με τον χασάπη και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο.
            Η εισήγηση του Δημάρχου θα έπρεπε να ήταν συγκεκριμένη. Ο Δήμαρχος λοιπόν εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο, την αποδοχή της πρότασης του Συλλόγου και προτείνει και τον τρόπο υλοποίησης. Θα μειώσει το ωράριο που έχει θεσπιστεί με νόμο; Τις ώρες τις παραπανίσιες που θα γίνονται θα τις πληρώνει ως υπερωρίες; Και όλα αυτά βέβαια, θα έπρεπε να έρθουν με την νομική εγκυρότητα που επιβάλλει η κατάσταση, δηλαδή την προσυπογραφή της πρότασης από την Νομική και Οικονομική Υπηρεσία. Όλα τα υπόλοιπα περί πολιτικής απόφασης, πολιτικής θέσης να υλοποιήσουμε και εντάξει, επάνω τους και τους φάγαμε, νομίζω ότι δεν στέκουν στην σοβαρότητα της κατάστασης και όντως είναι γεγονός ότι σήμερα υπάρχει μια δύσκολη οικονομική κατάσταση και είναι άλλο θέμα να συμπτύξουμε ένα πολιτικό μέτωπο ενάντια στην καταπίεση που δέχονται οι Έλληνες εργαζόμενοι και άλλο θέμα ως Διοίκηση να τα παραπέμπουμε όλα στην πολιτική.
………………………………………………………
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Επί της διαδικασίας ο κύριος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Δυστυχώς έλειπε ο Δήμαρχος να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα. Ψηφίζουμε το ψήφισμα, υιοθετούμε το ψήφισμα των εργαζομένων ή υιοθετούμε την απόφαση της Διοίκησης, που σήμερα ψηφίζουμε το πολιτικό της μέρος και αύριο θα μας φέρει κα το νομικό μέρος να το ψηφίσουμε; Είναι δυο πράγματα …………………………………………………………………
ΘΕΜΑ 5ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Λήψη απόφασης για την έγκριση της υπ’ αριθ. 32/2011 απόφασης της επιτροπής ποιότητας ζωής που αφορά παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου στην πλατεία Κοραή. …………………………………………………………..
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Κ. Πρόεδρε είναι φανερό ότι με τις παρατηρήσεις που έκανε ο κος Βλάχος ότι αναδεικνύεται ένα μείζων θέμα της συνέπειας και της αξιοπιστίας μας. Της συνέπειας δηλαδή και της αξιοπιστίας του να λέμε τα ίδια πράγματα ή να κρίνουμε τα ίδια πράγματα με τις ίδιες βασικές σκέψεις και αρχές, ανεξαρτήτως αν είμαστε στην αντιπολίτευση ή στην συμπολίτευση. Και είναι γεγονός ότι την προηγούμενη τετραετία η επίθεση που δεχτήκαμε πάνω σ’ αυτό το θέμα ειδικά ήταν φοβερή. Εγώ θα ξανά μεταφέρω στο νέο πλέον Δημοτικό συμβούλιο την άποψη που είχα γιατί την θεωρώ ότι έχει μια λογική και μια συνέπεια και θα με κρίνει και στο μέλλον.
            Οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι, έχουν ένα πρώτο συνθετικό, το κοινό. Σε αντίθεση με το ιδιωτικό. Εμείς σαν πόλη μπορούμε να παραχωρήσουμε κοινόχρηστο σε ιδιωτικό, μπορούμε στον βαθμό που το ιδιωτικό εξυπηρετεί το κοινό. Με αυτό το κριτήριο δόθηκε και η πλατεία Κοραή στα Ρωμανάκια από εμάς και με την ίδια λογική φέτος ψηφίζουμε, γιατί αυτή η πλατεία εκ των πραγμάτων δεν λειτουργούσε ως πλατεία γειτονιάς, δίπλα στην Μεσογείων. Υπάρχει η κεντρική πλατεία, που εύστοχα ρώτησε κάποιος, αν μπορούμε να την δώσουμε. Δεν μπορούμε να δώσουμε άλλο από την κεντρική πλατεία, υπάρχει ο χώρος ο κοινόχρηστος πλέον.
            Σε σχέση με την πλατεία Μελίνα Μερκούρη, εύχομαι εσείς να μπορέσετε να βρείτε έναν τρόπο να αποκτήσει ζωή η πλατεία. Η κάτω πλατεία, η κάτω περιοχή της Αγίας Παρασκευής χρειάζεται μια πλατεία, η πλατεία είναι αρκετά μεγάλη, δεν εμποδίζει κανέναν, απεναντίας η ύπαρξη ενός κυλικείου θα διευκολύνει την συνάντηση και την δημιουργία μιας πραγματικής γειτονιάς, γιατί έχει χαρακτηριστικά γειτονιάς. Με αυτά τα κριτήρια λοιπόν μπορούμε να κρίνουμε από εδώ και πέρα και επόμενα αιτήματα. Το αιτιολογικό που χρησιμοποίησε ο Δήμαρχος της οικονομικής συγκυρίας, νομίζω ότι δεν θα πρέπει να τον ικανοποιεί ούτε τον ίδιο.
…………………………………………………………

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου