Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2011

Οι τοποθετήσεις μου στο Δημ. Συμβούλιο τον Ιούλιο 2011

26η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ  21  ΙΟΥΛΙΟΥ  2011

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΗΛΩΣΕΙΣΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κος Γαβράς έχει τον λόγο.
ΓΑΒΡΑΣ : Κ. Πρόεδρε, στην προηγούμενη συνεδρίαση στις 11/7/11 όπου απουσίαζα, ο κος Παναγόπουλος στην συζήτηση του 3ου θέματος, 7η αναμόρφωση του προϋπολογισμού, αναφερόμενος σε μένα είπε τα εξής : «Στεναχωρήθηκα πάρα πολύ που η συνέντευξη του κου Γαβρά στην τελευταία ή προτελευταία Περισκόπηση, πάει εκεί στην 1η αναμόρφωση, όπου οι 30.000  έγιναν 15.000 και δεν βρήκε το πολιτικό θάρρος να πει ότι όπως έγιναν οι 35, 15, μετά από δυο μήνες έγιναν 150.000 € . Δικό του το θέμα, δεν βρήκε το πολιτικό θάρρος τουλάχιστον να σταματήσει».
Επειδή δεν συνηθίζω να αφήνω τίποτε αναπάντητο, θα ήθελα να πω τα εξής.   Πρώτον η εφημερίδα που αναφέρεται ο συνάδελφος είναι η Γειτονιά τεύχος Ιούνιου 2011 και όχι η Περισκόπηση. Δεύτερον, δεν πρόκειται για συνέντευξη, αλλά για δημοσίευση κειμένου, όπου ο διευθυντής της εφημερίδας είχε λάβει από τότε, αλλά έκρινε σκόπιμο να το δημοσιεύσει σ’ αυτό το τεύχος και μάλιστα βάζοντας δικό του τίτλο. Αν υπήρχε λίγο περισσότερη παρατηρητικότητα θα διαπιστωνόταν ότι πρόκειται για το ίδιο κείμενο που δημοσιεύθηκε προ μηνός στην Περισκόπηση στις 20 Μαΐου 2011, στο τεύχος 223 και είχε αναρτηθεί και στο προσωπικό μου block από τις 11 Μαΐου.
Επί της ουσίας. Έχω αναγνωρίσει και δηλώσει δημόσια σε συνεδρίαση του παρόντος δημοτικού συμβουλίου, με την ιδιότητα του δημοτικού σύμβουλου της αντιπολίτευσης πλέον, πως η αναμόρφωση προϋπολογισμού είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της διοίκησης, σε αντίθεση με τον κ. Παναγόπουλο, όπου τέσσερα χρόνια, 2007 – 2010, ως δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης και αυτός τότε, κάθε φορά που ερχόταν αναμόρφωση στο Δημοτικό συμβούλιο, το θεωρούσε απόδειξη τσαπατσουλιάς και ανικανότητας της διοίκησης. Δικό του θέμα πως τώρα που βρίσκεται στην συμπολίτευση, δικαιολογεί την προηγούμενη και την σημερινή του συμπεριφορά.
Δεύτερον. Στο κείμενο μέσα υπάρχουν δυο παράγραφοι που αποκαλύπτουν το πολιτικό στίγμα του κειμένου και δικαιολογούν απόλυτα τον τίτλο που είχα βάλει : «Με αντικοινωνικό χρώμα η πρώτη αναμόρφωση προϋπολογισμού». Συγκεκριμένα: «Η διαβεβαίωση του Δημάρχου πως αυτή η μείωση θα αποκατασταθεί στο μέλλον, δεν αναιρεί την πολιτική σημασία της πολιτικής να μειωθούν οι συγκεκριμένοι κωδικοί, πολύ περισσότερο που υπήρχε η δυνατότητα να αντληθούν τα ποσά από άλλον κωδικό που θα μείνει αχρησιμοποίητος πιθανών και μέχρι το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους». Και σε ένα άλλο σημείο: «Η επιλογή για την μείωση αυτών των κωδικών αντί για άλλους, σηματοδοτεί την άνεση και την ευχέρεια με την οποία η σημερινή διοίκηση μπορεί και τα κάνει, αγνοώντας την συμβολική άξια της συγκεκριμένης πράξης και προϊδεάζει για την αυριανή συμπεριφορά αν οι καταστάσεις δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο».
Για τις συνέπειες εκείνης της αναμόρφωσης στις κοινωνικές παροχές του Δήμου, να σας επισημάνω, όπως είχα κάνει και σε προηγούμενη συνεδρίαση, η μείωση κατά 4.000 € του κωδικού 15.6482.01 παιδικές κατασκηνώσεις, που ήταν ήδη μειωμένες κατά 40.000 € από το ποσό της προηγούμενης χρονιάς, είχε ως αποτέλεσμα, 30 περίπου παιδιά, δημοτών της πόλης μας να αποκλειστούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και να μην πάνε κατασκήνωση. Και από μόνο του αυτό το θέμα θα μπορούσε να αποκτήσει χαρακτήρα μείζονος αντιπολιτευτικής αιχμής με πρωτοσέλιδες καταχωρήσεις και πηχυαίους τίτλους. Δεν προτίμησα αυτή την μέθοδο γιατί και η ζημιά είχε γίνει και τίποτα δεν μπορούσε να διορθωθεί και δεν με ενδιέφερε πλέον να κάνω επικοινωνιακά εφέ.
Θα ήθελα λοιπόν να επιδεχθεί το ίδιο πολιτικό θάρρος, να αναγνωριστεί το λάθος που έγινε στην συγκεκριμένη περίπτωση και η ζημιά που προκλήθηκε στα παιδιά του Δήμου που δεν πήγαν κατασκήνωση.
……………………………………………..
ΓΑΒΡΑΣ : Το κείμενο αυτό κυκλοφορεί εδώ και ενάμιση μήνα στην Αγία Παρασκευή και δεν έχει προκαλέσει την αντίδραση κανενός. Υπήρξε αντίδραση πρόσφατα, προχθές, εξαιτίας του τίτλου. Όμως, θα σας πληροφορήσουν οι παριστάμενοι δημοσιογράφοι, ότι υποχρέωση του δημοσιογράφου είναι να μην πειράξει το κείμενο καθόλου, έχει όμως το δικαίωμα να βάλει υπέρτιτλους ή υπότιτλους ή να σχολιάσει το οποιοδήποτε κείμενο πάρει. Το ότι δεν υπήρχε μέχρι σήμερα αντίδραση, σημαίνει ότι το κείμενο αυτό κάθε αυτό δεν ήταν το πρόβλημα, αλλά ο τίτλος. Και η Γειτονιά μην ξεχνάτε είναι μηνιαία εφημερίδα και δεν μπορεί να παρακολουθεί την επικαιρότητα με τέτοια συνέπεια όπως οι βδομαδιάτικες εφημερίδες.
ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
ΘΕΜΑ 1ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ :  Συζήτηση για την λήψη απόφασης για τις λειτουργίες του ΚΑΠΗ.
………………………
ΠΡΟΕΔΡΟΣ :  Ο κος Γαβράς έχει τον λόγο.
ΓΑΒΡΑΣ : Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, είναι εμφανές, απ’ όσα ακουστήκαν, ότι το πρόβλημα δεν είναι οργανωτικό, είναι καθαρά πολιτικό, μια πολιτική επιλογή της παρούσας διοίκησης, για διαχείριση του θέματος του ΚΑΠΗ και των δημοτικών ιατρείων με ένα συγκεκριμένο μοντέλο. Το μοντέλο αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον Καλλικράτη και καμία σχέση με την ενιαία διεύθυνση κοινωνικής πολιτικής. Εμποδίζει σε τίποτα η ενιαία διεύθυνση να υπάρχει συζήτηση με τα μέλη του ΚΑΠΗ για το τι θα θέλουν να κάνουν; Υπάρχει κανένας λόγος ή εμποδίζει η ενιαία διεύθυνση, να βρίσκονται τα μέλη του ΚΑΠΗ ή οι εκπρόσωποι τους, σε μια διαρκή αντιδικία, σε μια διαρκή διεκδίκηση, κάντε μας αυτό, κάντε μας το άλλο, κάντε μας το παρ’ άλλο;
Από τον Απρίλιο, 6 Απριλίου του 2011, έχω καταθέσει μια οργανωτική πρόταση για την διεύθυνση κοινωνικής πολιτικής, με συγκεκριμένες προτάσεις, η οποία στο τέλος λέει: «Δήμαρχος : Κ. Γαβρά ευχαριστούμε για την πρόταση σας, θα την δούμε ως διοίκηση και θα την επεξεργαστούμε, καλή ακούγεται σε πρώτη φάση τουλάχιστον». Έκτοτε, ούτε στην Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής έχει έρθει, ούτε υπάρχει καμία φωνή, καμία ακρόαση, για συζήτηση, μιας πρότασης που φάνηκε να ακούγεται καλή.
Έχω λοιπόν την εντύπωση πως αλλού είναι το πρόβλημα. Το πιο κλασικό παράδειγμα είναι αυτό που λέχθηκε από άλλους συναδέλφους. Η εκδήλωση για τον Μπιθικώτση. Ήταν καθαρά πολιτική επιλογή να γίνει εκδήλωση για τον Μπιθικώτση και τον Ελύτη και να μην γίνει εκδήλωση για τα ΚΑΠΗ. Κάλλιστα θα μπορούσε ο ΠΑΟΔΑΠ, ή όποιο νομικό πρόσωπο οργάνωσε την εκδήλωση, σε συνεργασία με την διευθύντρια του ΚΑΠΗ, με το ΚΑΠΗ, να κάνουν την εκδήλωση των ΚΑΠΗ με τον ίδιο τρόπο. Τεχνικές ξεπεράσματος γραφειοκρατικών δυσκολιών και εμποδίων έχουμε χρησιμοποιήσει πάρα πολλές και υπάρχουν πάρα πολλές. Ήταν απλώς επιλογή, να φανεί ότι απέναντι στα ΚΑΠΗ, κάποιες πολιτικές, από εδώ και πέρα θα θεωρούνται πλέον και θα εκλαμβάνονται με το πρίσμα της λογιστικής αντιμετώπισης και ως τέτοια κάποια θα θεωρούνται πολυτέλεια, κάποια θα θεωρούνται όργανα και βιολιά για καλαμπούρια και δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν ως τέτοια που πραγματικά είναι, ως ανάγκη για την τρίτη ηλικία, ως διέξοδο για την ζωή που περνάν, ως μια αχτίδα στις δύσκολες στιγμές που έχουν. Νομίζω ότι εκεί βρίσκεται το πρόβλημα και ας μην ψάχνουμε στα οργανωτικά. Αν καθίσουμε στα οργανωτικά θα βρούμε την λύση.


ΘΕΜΑ  2ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Αποδοχή παραίτησης του Δημοτικού Συμβούλου κυρίου Αλέξανδρου Μουστόγιαννης από την θέση του Προέδρου του Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΠ και ορισμός νέου Προέδρου.
………………………………………..
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Κύριε Πρόεδρε για μεν τον κ. Σάρκουλα μόνο τις ευχές μας μπορούμε να του δώσουμε και όποια υποστήριξη μπορούμε να του προσφέρουμε, όταν την χρειαστεί και όταν βρεθεί η κατάσταση. Καλή του επιτυχία και καλή πρόοδο.
            Για το θέμα τώρα της παραίτησης. Στέκομαι μονάχα στο θέμα της διαχείρισης του ζητήματος, που κατά την εκτίμηση μου δείχνει και πανικό και ανάγκη επικοινωνιακής προβολής ενός θέματος για τις ανάγκες του ίδιου του Δημάρχου. Μπορεί τα πραγματικά γεγονότα έτσι όπως έχουν εξελιχτεί να δικαιολογούν τις ενέργειες του Δημάρχου, ως Βασίλη Ζορμπά. Ως Δήμαρχο δεν του δίνουν το δικαίωμα να κάνει αυτήν την διαχείριση που έκανε και την έκταση που έδωσε σε συγκεκριμένα ζητήματα.
            Επειδή ακριβώς, εγώ θυμάμαι πάρα πολύ καλά, έχει δηλωθεί εδώ από τον δήμαρχο, πως στα ταμεία της ΚΟΙΠΕΔΑΠ δεν θα παίρνουν χρήματα, γιατί δεν μπορώ να τα διαχειριστώ, μια και η ΚΟΙΠΕΔΑΠ ήταν σε δύσκολη θέση. Αυτό μπορεί να δείχνει μια εικόνα του Δημάρχου που θέλει να λύσει πραγματικά ένα πρόβλημα που έχει στα χέρια του, όμως αυτό εκ των πραγμάτων δεν είναι μέσα στην νομιμότητα. Ως εκ τούτου, μόλις αισθάνθηκε ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει οδηγήθηκε σε έναν πανικό και αυτός ο πανικός, σε συνδυασμό με το προφίλ που έχει φτιάξει ο ίδιος για τον εαυτό του στην πόλη και θέλοντας να το επιβεβαιώσει, οδηγήθηκε σ’ αυτήν την υπέρμετρη αντίδραση και την υπέρμετρη δημοσιότητα που δόθηκε σε ένα θέμα που θα μπορούσε όχι να κουκουλωθεί, αλλά να υπάρχει μια τέτοια διαχείριση που να μην δώσει το δικαίωμα το όνομα της Αγίας Παρασκευής να βγει στα κανάλια, ότι στον Δήμο γίνεται κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ζημιά που θα μπορούσε να έχει γίνει και έγινε.
            Από εκεί και πέρα νομίζω ότι πίσω δεν μπορεί να παρθεί κανένα από τα γεγονότα που έχουν συμβεί και ελπίζουμε στο επόμενο διάστημα να μην εμφανιστεί άλλο τέτοιο γεγονός, που τότε πια θα επιβεβαιώσει ότι εδώ γίνονται πράγματα και θαύματα και δεν είναι καλό για την πόλη και για το πολιτικό σύστημα.


ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 13-7-2011

ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 95 και 217 του νόμου 3463/06, έχετε κληθεί σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του Σώματος η οποία γίνεται μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής, οδός Νεαπόλεως αριθμός 7 στις 13/7 σήμερα Τετάρτη και ώρα 20:00 μ.μ. με θέμα: «Απολογισμός πεπραγμένων δημοτικής αρχής σύμφωνα με το άρθρο 217 του νόμου 3463 του 2006».
…………………………………………………..
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Το λόγο έχει ο κύριος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Μια διαδικασία, η οποία για όσους έχουν εμπειρία από τις προηγούμενες φορές, είναι η πιο απαξιωμένη διαδικασία από όσες έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Τουλάχιστον στις προηγούμενες κάποιοι έρχονταν για να «βρίσουν» τον Γιαννακόπουλο, να του απαιτήσουν κάτι, αλλά τουλάχιστον ήταν 150 άτομα και συμμετείχαν σ’ αυτόν τον διάλογο που τότε, η τότε αντιπολίτευση τον κατέγγελνε ότι είναι προσχηματικός, ότι είναι ανεπαρκής και όλα υπόλοιπα.
            Δεύτερον, είναι πάρα κωμικό για 5 ανθρώπους να μην μπορούμε σε 5 νούμερα να συμφωνήσουμε και να τα βγάλουμε στην πόλη. Να εμφανίζεται το φαινόμενο αυτοί οι 5 άνθρωποι να χρησιμοποιούν τα ίδια νούμερα με τελείως διαφορετικές απόψεις. Γινόμαστε καταγέλαστοι οι πάντες που ασχολούνται με τα κοινά στον Δήμο, όταν δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε 3 συγκεκριμένα νούμερα.
            Τρίτον, η κωμωδία που παίχτηκε με τον συνάδελφο τον κύριο Μουστόγιαννη, νομίζω ότι δεν πρέπει να ξαναπαιχτεί. Θα πρέπει ο καθένας που συμμετείχε σ’ αυτό το παιχνίδι να σκεφτεί πάρα πολύ με τον εαυτό του και να κάνει την αυτοκριτική του και να ζητήσει συγγνώμη απέναντι στην τοπική κοινωνία που της δόθηκε μια τέτοια εικόνα, ότι με τέτοιον τρόπο δουλεύει το πολιτικό σύστημα και οι δημοτικές αρχές στην πόλη μας.
            Τέταρτον, η σημερινή διαδικασία όντως δεν είναι απολογιστική του Γιαννακόπουλου, είναι απολογιστική του εξαμήνου της λειτουργίας της Διοίκησης του κυρίου Ζορμπά. Ως τέτοια πρέπει να την κρίνεις μονάχα με βάση το ποιες μεθόδους λειτουργίας έχει χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα, γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για πολλά συγκεκριμένα γεγονότα. Επίσης ποια είναι η αντιστοιχία αυτών που είχε πει προεκλογικά με όσα κάνει μετεκλογικά και δυστυχώς υπάρχει μια μεγάλη αναντιστοιχία. Επίσης διαπιστώνουμε πως μια σειρά μέθοδοι λειτουργίας και άσκησης διοίκησης στον Δήμο, είναι ίδιες, ταυτόσημες με όσες η προηγούμενη διοίκηση έκανε και κατάγγελνε ότι ήταν διεφθαρμένες και απαράδεκτες.
Υπάρχει ένας άκρατος λαϊκισμός που κρύβεται μέσα από μια αόριστη καταγγελιολογία. Μέχρι και σήμερα, 3 μήνες κοντά, 4, από τις 23 Μαρτίου, συνεχίζουμε να μιλάμε για αόριστα πράγματα με την φράση ‘ελπίζω να μην προκληθώ’. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται η πολιτική ομηρία δια στόματος του Δημάρχου. Ή έχει κάτι να το καταθέσει ή δεν έχει. Δεν μπορεί να συνεχίζει ένα εξάμηνο τώρα να λέει ‘μην μου κολλάτε γιατί εδώ σας έχω’.
            Θα ήθελα να πω δυο κουβέντες μονάχα για την υπόθεση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Υπηρεσίας. Έχω διαφορετική άποψη και από τον κύριο Σταθόπουλο και από τον κύριο Γιαννακόπουλο. Εγώ δεν πιστεύω ότι επειδή εφαρμόστηκε με λανθασμένο τρόπο ένα καινούργιο σχέδιο, σημαίνει ότι απέτυχε αυτό καθ’ αυτό το σχέδιο. Όντως, εδώ έχουμε την εφαρμογή μιας νέας οργανωτικής διάταξης στις υπηρεσίες του Δήμου, που εντάσσει το ΚΑΠΗ και τα Δημοτικά Ιατρεία, αλλά δεν έχουν ληφθεί οι αντίστοιχες δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να έχουμε μια ομαλή μετάβαση από το προηγούμενο σύστημα στο επόμενο. Έχω κατ’ επανάληψη συζητήσει και προτείνει συγκεκριμένο οργανόγραμμα και στον υπεύθυνο Αντιδήμαρχο και στον Δήμαρχο για το πώς μπορεί να ενταχθεί στην λειτουργία της διεύθυνσης ο λαϊκός παράγων που είναι απόλυτα αναγκαίος προκειμένου και το ΚΑΠΗ κα τα δημοτικά ιατρεία, στα πλαίσια της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής, να μπορέσουν να λειτουργήσουν πολύ καλά, ίσως και καλύτερα απ’ ό.τι λειτουργούσαν μέχρι σήμερα.
Και να κλείσω με το τελευταίο για τις μεθόδους λειτουργίας. Το αποκορύφωμα είναι αυτό που έγραψα και σ’ ένα τελευταίο κείμενο, το θέμα της διαβούλευσης. Η παραποίηση και η διαστρέβλωση της έννοιας διαβούλευση είναι τραγική. Δεν μπορούμε να λέμε ότι είναι διαβούλευση, ‘πάρτε το κείμενό μας και πάνω σε αυτό ελάτε να μας πείτε στο Δημοτικό Συμβούλιο τις απόψεις’. Δεν είναι διαβούλευση αυτό το πράγμα, ξεχάστε αυτήν την λέξη, μην την χρησιμοποιείται, βρέστε μια άλλη λέξη, το Ελληνικό λεξιλόγιο είναι πλουσιότατο.
Αυτά εγώ ήθελα να πω και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, ειλικρινά θέλω να μην φύγω χωρίς να πω αυτό το σημείο. Μια τραγική οικονομική κατάσταση του 2010, ως δια μαγείας, μέσα σε ένα τετράμηνο έγινε καταπληκτική. Μου θυμίζει λοιπόν τον Αλογοσκούφη που πήρε το έλλειμμα και το έφτασε στο 8% την μια χρονιά και ως δια μαγείας, ο μάγος της οικονομικής πολιτικής, την επόμενη χρόνια το έκανε 2%. Έτσι λοιπόν και φέτος μέσα σε ένα τετράμηνο όπως ελέχθη, καταφέρατε μέσα σε ένα τετράμηνο να μειώσετε τα χρέη κατά 3.000.000 €. Από χρήματα που βρεθήκαν που;24η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΕΥΤΕΡΑ  4  ΙΟΥΛΙΟΥ  2011

ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Δηλώσεις – ανακοινώσεις – ερωτήσεις.  Ο κύριος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Κύριε Πρόεδρε τρία θέματα θέλω να βάλω.
Το ένα έχει να κάνει με τις κατασκηνώνεις. Όπως θυμάστε είχα επισημάνει ότι υπάρχει μια μείωση του κωδικού για τις κατασκηνώσεις και οι σημερινές πληροφορίες που έχω είναι ότι πλέον διώχνουμε παιδιά, γύρω στα 20 παιδιά περίπου δεν δεχτήκαμε να κάνουν αίτηση και άλλα 8 – 9 παιδιά τα απορρίψαμε τελικά γιατί το ποσό που είχαμε βάλει ήταν λιγότερο από αυτό που έπρεπε. Υπήρχε μια ιδιαιτερότητα στο θέμα των κατασκηνώσεων, ότι επειδή γίνονται με μελέτη ανά κατηγορία παιδιών, όταν έχεις σφιχτά τα νούμερά σου βγαίνουν τσιφούτικα. Απόδειξη ότι έχουμε κάποιες κατηγορίες παιδιών πλέον που δεν μπορούμε να πάρουμε άλλα. Η τακτική που ακολουθούσαμε παλιότερα ήταν να βάλουμε ένα σημαντικό ποσό για τις κατασκηνώσεις και μετά το καλοκαίρι, το χρήματα που περίσσευαν, με μια αναμόρφωση τα πηγαίναμε κάπου αλλού. Η τακτική που ακολουθήσατε πριν καν ξεκινήσει το πρόγραμμα να αφαιρέσετε μάλιστα από τις 40.000 €, 4.000 € οδήγησε σ’ αυτό το οποίο δεν μας τιμά. Είναι πάρα πού άσχημο να λες σε κάποιον ότι δεν πάει το παιδί του κατασκήνωση.
            Δεύτερο. Έχω διαλέξει να κάνω προφορικές ερωτήσεις, αλλά έχω διαλέξει να κάνω και γραπτές ρωτήσεις, γιατί πιστεύω ότι ο Δήμαρχος δεν είναι παντογνώστης, εγώ είχα δηλώσει παλιότερα ότι δεν έχω τον σκληρό δίσκο συνέχεια στο κεφάλι μου, τον έχω στο κομπιούτερ και δέχομαι λοιπόν ότι ο Δήμαρχος μπορεί να απαντήσει καλύτερα γραπτά και με μεγαλύτερη ακρίβεια και με την αξιοπιστία που διαθέτει το έγγραφο. Έχω κάνει λοιπόν από την αρχή 5 – 6 ερωτήσεις, από τις οποίες κάποιες μέσα σε ένα 24ωρο θα έπρεπε να είχαν ήδη απαντηθεί και δεν έχουν απαντηθεί, εκτός από μια. Ας πούμε η λίστα των αμειβομένων καθηγητών – καλλιτεχνών από τα εργαστήρια τέχνης και ωδείο, μιας ημέρας δουλειά είναι. Θα μπορούσα να το πάρω και απευθείας ρωτώντας τον λογιστή του Δήμου. Δεν θέλησα όμως να το πάρω με αυτό τον τρόπο.
            Επίσης σας είπα και μια άλλη φορά ότι πλέον τα πάντα κρίνονται, ο κόσμος είναι καχύποπτος απέναντι σε ό,τι και αν λέμε και πείθονται μόνο με τα έγγραφα. Έτσι υπέβαλλα τα δυο έγγραφα, το ένα για την Σάκη Καράγιωργα και το άλλο για το προσκυρωμένο οικόπεδο στην Δερβενακίων, για το οποίο μετάφερα την άποψη που μου είπε ο Δήμαρχος, αλλά ο κόσμος πείθεται μόνο με το έγγραφο. Όμως και αυτά και τα δυο νομίζω ότι είναι παρά πολύ αστεία για να μην απαντώνται μέσα σε ένα μήνα.
            Στέκομαι σε ένα τελευταίο, το οποίο το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό και είναι από τα πρώτα που είχα βάλει. Είναι ο δρόμος Σάκη Καράγιωργα, ποια είναι τα επίσημα πολεοδομικά χαρακτηριστικά του και αν έχει τελειώσει από πλευράς Τεχνικής Υπηρεσίας ο χαρακτηρισμός στο σύνολο του. Υπάρχουν κάτοικοι εκεί που λένε γιατί αυτοί να μην έχουν πεζοδρόμιο, δεν έχουν το ένα, δεν έχουν το άλλο. Σε ένα σχέδιο είχα δει ότι αυτός ο δρόμος είναι ήπιας κυκλοφορίας ή πεζόδρομος, δεν είμαι απόλυτα σίγουρος. Νομίζω ότι ήπιας κυκλοφορίας τον είχα δει σε ένα παλιότερο σχέδιο, όμως οι κάτοικοι ρωτούν τελικά τι είναι εκεί πέρα και νομίζω ότι δεν είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί.
            Τρίτον, που το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό, είναι ένα ερώτημα – αίτημα που είχα υποβάλλει από τις 14 Μάρτη προς τον Δήμαρχο και μετά το επανυπέβαλλα γιατί διάβασα τον κανονισμό, ότι τα αιτήματα υποβάλλονται δια του Προέδρου, 9 Μαΐου. Είναι το θέμα των αδιάθετων οικοπέδων. Βρισκόμαστε στην κρίση των δημοτών οι πάντες. Ξέρετε ότι για τα αδιάθετα οικόπεδα, ο κύριος Ζορμπάς το ξέρει πολύ καλύτερα μια και 4 χρόνια πριν τον άκουγα να λέει πολλά. Η πόλη λέει ό,τι μπορεί να φανταστεί ο καθένας. Ότι υπάρχουν αδιάθετα οικόπεδα που τα εμπορεύονται διάφοροι. Ζήτησα λοιπόν να μου καταγραφούν ποια είναι τα αδιάθετα οικόπεδα που έχουμε εμείς σαν Δήμος. Και όσον αφορά μεν στα Πευκάκια, είναι πάρα πολύ εύκολο διότι η πράξη εφαρμογή που έγινε το 2005 τα αποκαλύπτει αλλά και για τις άλλες περιοχές πάλι, νομίζω ότι μια Τεχνική Υπηρεσία που Δήμου οφείλει να γνωρίζει ποια είναι τα αδιάθετα οικόπεδα που έχει.
            Ένα τελευταίο, γιατί μέσα σ’ αυτό το κλίμα της γενικής καχυποψίας, μου μίλησαν μόλις εχθές, για ένα οικόπεδο στα Πευκάκια που μέχρι πριν λίγο καιρό δεν υπήρχε ιδιοκτήτης και ξαφνικά εμφανίστηκε ιδιοκτήτης. Και εμείς θα πρέπει να απαντήσουμε αν αυτός ο ιδιοκτήτης είναι νόμιμος ιδιοκτήτης ή όχι. Έγραψα και σ’ ένα άρθρο που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες μέρες ότι πλέον μας κρίνουν και μας ελέγχουν οι πάντες και δεν είναι δυνατόν να κάνουμε την πάπια. Οφείλουμε να αποδεικνύουμε, όχι μόνο στην πράξη, αλλά και στα λόγια ότι είμαστε εντάξει και ο κάθε δημότης έχει δικαίωμα να μας ελέγχει και να μας ζητάει απόδειξη για ό,τι λέμε. Παρακαλώ πολύ για τις ερωτήσεις θα ήθελα, ήδη έχουν περάσει όλες τον ένα μήνα, δεν με ενδιαφέρει να ακολουθηθεί ό,τι λέει ο κανονισμός, να μου απαντηθούν εδώ, δημόσια μετά από ένα μήνα. Με ενδιαφέρει έστω και μετά από δυο μήνες να μου έρθει ένα έγγραφο το οποίο να απαντάει στα ερωτήματα. Ευχαριστώ.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ
            Κατασκηνώσεις. Ο κύριος Γαβράς έχει πληροφορίες, δεν μας είπε από πού τις έχει. Καλό θα είναι λοιπόν να μας λέει ότι ενημερώθηκε από την Κοινωνική Υπηρεσία…

ΓΑΒΡΑΣ : Από την Κοινωνική Υπηρεσία.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Τώρα το διευκρινίσατε. Την μελέτη λοιπόν κύριε Γαβρά για τις κατασκηνώσεις και το ποσόν και τους αριθμούς και όλα τα έφερε η Κοινωνική Υπηρεσία με την προϊσταμένη της, την κυρία Τζανή. Ό,τι μας έφερε, αυτό βάλαμε και μάλιστα της είπαμε της κυρίας Τζανή πως ότι ποσά υπήρχαν πέρσι να τα φέρει και φέτος. Αυτά μας έφερε, αυτά βάλαμε και κάναμε και αναμόρφωση. Ο κύριος Γαβράς λοιπόν ο οποίος δεν ήταν στην Διοίκηση του Δήμου ποτέ μέχρι τώρα, ξαφνικά θυμήθηκε όλα τα θέματα που δεν ρώτησε ως Διοίκηση 4 χρόνια και για τα οικόπεδα και για το οικόπεδο στην Σάκη Καράγιωργα και αν η Σάκη Καράγιωργα έχει πεζοδρόμιο ή δεν έχει, τα θυμήθηκε σήμερα και θέλει και γραπτές απαντήσεις. Τις έχουν οι υπηρεσίες, εάν δεν τις έχουν δώσει αύριο θα ρωτήσω γιατί δεν σας τις έδωσαν.
            Τα αδιάθετα οικόπεδα λοιπόν στα Πευκάκια για τα οποία γίνεται μεγάλο σούσουρο τα τελευταία χρόνια, τα ετοιμάζει όλα η κυρία Παλαμάρη και πιστεύω ότι συντόμως θα τα έχουμε στα χέρια μας. Έχετε απαντήσει στον κύριο Γαβρά γι’ αυτά κυρία Παλαμάρη; Άρα κάποιος λέει ψέματα. Η κυρία Παλαμάρη έχει απαντήσει λοιπόν για τα οικόπεδα στον κύριο Γαβρά.
            …………………………………..
ΓΑΒΡΑΣ : Κύριε Πρόεδρε τέθηκαν δυο θέματα, τα οποία είναι και τα δυο επικίνδυνα.
Το ένα προέκυψε από την ερώτηση από που τα έμαθα. Από πού θα τα έμαθα; Μυρίζοντας τα δάχτυλα μου σίγουρα όχι. Δεν είναι παράνομο ούτε ενοχοποιημένο λοιπόν το να ρωτάμε τις υπηρεσίες τι συμβαίνει.
            Η κυρία Τζανή ως Κοινωνική Υπηρεσία, σας εισηγήθηκε ότι θέλουν στον προϋπολογισμό 80.000. Με βάση τις 80.000 έβγαζε μια μελέτη που έλεγε στην πρώτη κατηγορία 179 παιδιά, στην δεύτερη 80, στην τρίτη 40, στην τέταρτη 10. Όταν τις δώσατε 36.000, ήταν υποχρεωμένη να βγάλει μελέτη για 36.000. Δεν μπορούσε να βγάλει μελέτη για 80.000. Εσείς όμως προσδιορίσατε το 36.000. Ήταν 40, αφαιρέσατε τις 4 και έγιναν 36. Την πολιτική σας επιλογή υλοποίησε η υπηρεσία, δεν αυθαιρέτησε, ούτε έκανε του κεφαλιού της ή οτιδήποτε.
Αυτό ήθελα να θίξω, έστω τουλάχιστον του χρόνου να μην ξανασυμβεί. Ακολουθήστε την τακτική που ακολουθούσαμε, βάλτε ένα μεγαλύτερο ποσό, το οποίο στο τέλος του καλοκαιριού που θα τελειώσουν οι δηλώσεις για τις κατασκηνώσεις, παίρνετε το περισσευούμενο χρήμα και το βάζετε με μια αναμόρφωση κάπου αλλού. Αυτό σας είπα και μην το ενοχοποιείτε και μην στοχοποιείτε τους υπαλλήλους. Οι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να μας απαντούν. Είμαστε εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και είναι υποχρεωμένοι να μας απαντούν. Ούτε είναι ρουφιανιά αυτό το πράγμα, ούτε είναι καταδοσία.

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ : Ήθελα να πω ότι το να κρίνεται ένα θέμα ως προσωπικό ή μη είναι θέμα του Προέδρου.
Σχετικά με την δευτερολογία ή τριτολογία του κυρία Γαβρά που αναφέρθηκε σε κωδικούς και σε μειώσεις, η απάντησή μου είναι η εξής: Ποτέ δεν έγινε μείωση των 80.000 στο 36, αλλά μιλώντας καθαρά πολιτικά και συμβολικά, δεν μπορεί να μου διαφεύγει, ίσως δεν διαφεύγει και από άλλους ότι δρυός πεσούσης, δηλαδή έχασε ο κύριος Γιαννακόπουλος τις εκλογές, πας ανήρ ξυλεύεται. Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ορίστε κύριε Γαβρά επί προσωπικού.
ΓΑΒΡΑΣ : Δεν είπα ότι οι 80 έγιναν 36. Είπα ότι 40 είχατε βάλει και τις κάνετε 36. 80 είχαμε βάλει εμείς. Όλα τα υπόλοιπα πολιτικά σχόλια, ελευθέρα ο καθένας να τα κάνει.

ΘΕΜΑ 2ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Έγκριση ή μη της υπ’ αριθμ. 13/2011 απόφασης διοικητικού συμβουλίου του Νομικού Πρόσωπου Δημοσίου Δικαίου Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής – Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου
……………………………………………
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κύριος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Κύριε Πρόεδρε δυο θέματα θέλω να βάλω.
Το ένα θέμα είναι σε σχέση με το ετήσιο πρόγραμμα δράσης. Ο κύριος Πρόεδρος ο καινούργιος, γνωρίζει από την προσπάθεια που γινόταν στην προηγούμενη Διοίκηση στην οποία συμμετείχε ότι το πρόγραμμα δράσης δεν είναι μια απλή διεκπαιρεωτική κίνηση, ούτε ένα τυπικό απαραίτητο προσάρτημα στον προϋπολογισμό. Είναι το στοιχείο με το οποίο σε αναγκάζεσαι να σχεδιάσεις το τι θέλεις να κάνεις και είναι το κριτήριο με το οποίο στο τέλος της χρονιάς θα πεις ότι έκανες τόσα από αυτά που είχες σχεδιάσει. Είναι το κριτήριο δηλαδή του απολογισμού.
            Είναι λοιπόν μια μεγάλη βελτίωση που υπήρχε στο προηγούμενο σχέδιο, ο προηγούμενος νομοθέτης, να βάζει ως απαραίτητο προσάρτημα του προϋπολογισμού το ετήσιο πρόγραμμα δράσης. Ήταν προς θετική κατεύθυνση και αρκετά σημαντικό. Το ότι λείπει δεν είναι θέμα τυπικό.
            Ένα δεύτερο θέμα είναι ότι βλέπω από την σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου που αποφάσισε, πόσο σοφή ήταν η δική μας η κίνηση να παραιτηθούν όλοι οι εκπρόσωποι μας και πώς τραβά το πήρατε εσείς αυτό το θέμα. Το συμβούλιο λοιπόν συγκροτήθηκε και λειτούργησε και πήρε απόφαση για τον προϋπολογισμό μόνο με τα μέλη που εσείς είχατε διορίσει. Φανταστείτε λοιπόν να ήταν  Πρόεδρος ο Καζάκος και από κάτω να μην υπάρχουν ή να μην έρχονται ούτε τα μισά από τα μέλη που ήταν από την δική μας την παράταξη. Δεν θα φτιαχνόταν λοιπόν προϋπολογισμός ποτέ.
Αυτή λοιπόν την πολιτική ευαισθησία από την πλευρά μας να παραιτηθούμε για να βάλετε την πλειοψηφία που πρέπει για να μπορέσει ο καινούργιος Πρόεδρος να λειτουργήσει, την μεταφράσατε ως άρνηση να συμμετέχουμε και συνεχίζετε να επιμένετε και να μην διορθώνετε αυτό σας το λάθος με την σημερινή είσοδο και θα ήθελα από τον καινούργιο Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου να επιμείνει ότι πρέπει να μπουν τα αναλογούντα μέλη της μείζονος αντιπολίτευσης στο διοικητικό συμβούλιο της βιβλιοθήκης.
…………………………………………………

ΘΕΜΑ 3ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Καθορισμός ύψους εξόδων παράστασης Προέδρου και Αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου ΠΑΟΔΑΠ
. ……………………………….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κύριος Γαβράς δήλωση.
ΓΑΒΡΑΣ : Πιστοί στην άποψη που έχουμε ότι οι αιρετοί όταν υπηρετούν δημόσια αξιώματα, καταναλώνουν χρόνο σημαντικό από τη προσωπική τους ζωή πρέπει να αμείβονται, όχι ως αντάλλαγμα, αλλά ως αναγνώριση των υπηρεσιών που προσφέρουν. Ψηφίσαμε και αυτήν την φορά την αμοιβή των Προέδρων, παρότι πάνω σε αυτό το θέμα επί 4 χρόνια οι σημερινοί εισηγούμενοι την αμοιβή των προσώπων διακήρυσσαν ότι αυτές οι θέσεις θα πρέπει να είναι άνευ αμοιβής.
………………………………………….

ΘΕΜΑ 4ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Εκδίκαση ενστάσεων κατά της υπ’ αριθ. 291/2010 απόφαση δημοτικού συμβουλίου, έγκριση πολεοδομικής μελέτης αναθεώρησης χρήσεων γης του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Εισηγείται η κα Παλαμάρη από την διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών. Ορίστε κα Παλαμάρη.
ΠΑΛΑΜΑΡΗ : Το θέμα αφορά την εκδίκαση των ενστάσεων κατά της υπ’ αριθ. 291/10 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσε στην έγκριση πολεοδομικής μελέτης – αναθεώρηση χρήσεων γης, του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Κατά της παραπάνω απόφασης υποβλήθηκαν οκτώ ενστάσεις,
 …………………….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Επί της διαδικασία ο κος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Δεν καταλάβαμε, συζητάμε την εκδίκαση των ενστάσεων ή την αναστολή της προηγούμενης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Οι ενστάσεις είναι για την προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
ΓΑΒΡΑΣ : Όχι, οι ενστάσεις είναι ενστάσεις. Αν η εισαγωγή του θέματος είναι συζήτηση επί της απόφασης του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου, αναστολή ή επιβεβαίωση της είναι ένα θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Αν γίνει δεκτή η ένσταση, ουσιαστικά αναστέλλεται η απόφαση κ. Γαβρά.
ΓΑΒΡΑΣ : Δεν είναι έτσι κ. Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ορίστε κα Παλαμάρη.
ΠΑΛΑΜΑΡΗ : Εδώ μιλάμε για την εκδίκαση ενστάσεων για συγκεκριμένο θέμα επί της προηγούμενης απόφασης δημοτικού συμβουλίου. Η προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κατά τ’ άλλα θα πρέπει να ισχύει όπως ακριβώς εγκρίθηκε. Δυο θέματα αφορούν την σημερινή, κατά τ’ άλλα θα πρέπει να προχωρήσει ακριβώς όπως έχει εγκριθεί και έχει αποφασιστεί. Δεν αναστέλλουμε ολόκληρη την απόφαση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Φυσικά όχι ολόκληρη την απόφαση, γι’ αυτό το θέμα μιλάμε. Για τα αναψυκτήρια στην Αγίου Ιωάννου.
…………………………………………………………
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κύριος Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ : Κύριε Πρόεδρε εγώ δεν έχω την πολυτέλεια του 5λεπτού, Επιγραμματικά λοιπόν.
            Για τις πρασιές. Κύριε Δήμαρχε ιδού πεδίο δόξης λαμπρό, να σε δούμε και να το χειροκροτήσουμε.
            Σε σχέση τώρα με τις ενστάσεις. Δυο κατηγορίες. Οι 7, 8 και 9 έχουν αυτό που λέγεται βασιμότητα, εν γνώσει ότι δεν είναι απόλυτα σωστό. Όμως υπάρχει μια βασιμότητα και αν γίνουν δεκτές με τους προσδιορισμούς που προβλέπονται στην μειωμένη γενική κατοικία, είναι μια δικαιοσύνη για κάποιους ανθρώπους που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι μέσα σε μια διαδικασία χωρίς να το θέλουν και χωρίς να το έχουν κάνει και επίτηδες.
            Σε σχέση τώρα με τις ενστάσεις με την Αγίου Ιωάννου. Νομίζω ότι η πρότασή σας είναι λανθασμένη και επικίνδυνη. Νομίζω ότι η πρότασή σας καθαρά βλέπει το θέμα από την πλευρά των ιδιοκτητών και αυτό που ζητούν οι ιδιοκτήτες είναι μεγιστοποίηση του οφέλους και των ενοικίων. Αυτό λοιπόν που θα προκύψει αν γίνουν δεκτές οι ενστάσεις, είναι ότι όλα τα καταστήματα που δεν είναι αναψυκτήρια θα γίνουν αναψυκτήρια, με δεδομένη μάλιστα την πρόθεσή σας να καταργήσετε τις πρασιές. Ένα κατάστημα λοιπόν που σήμερα είναι εμπορικό, έτοιμα ενδύματα, έχει μεγαλύτερο κέρδος πλέον να μετατραπεί σε καφετέρια, εφόσον σήμερα ως κατάστημα τέτοιο δεν χρησιμοποιεί την πρασιά, την οποία όμως χρησιμοποιεί το κατάστημα που είναι αναψυκτήριο.
Η πρόταση λοιπόν αν την υπερψηφίσετε, θα μετατρέψει όλη την Αγίου Ιωάννου σε ένα απέραντο αναψυκτήριο, γιατί αυτή είναι η λογική του πράγματος. Δεν θα εξισώσετε τα δικαιώματα και τις οικονομικές απολαβές των ιδιοκτητών, απεναντίας οι ενοικιαστές, επαναλαμβάνω, θα μετατρέψουν όλη την Αγίου Ιωάννου σε αναψυκτήριο, γιατί είναι πιο επικερδές για όλους αυτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου