Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Κρίση αξιών και Τοπική Αυτοδιοίκηση


Με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, η κρίση αξιών που ταλανίζει την χώρα μας από συστάσεως του Ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα και η συμπεριφορά του πολιτικού προσωπικού της χώρας, ήρθαν στο κέντρο του ενδιαφέροντος των πολιτών και  αναδεικνύονται καθημερινά ως το κυρίαρχο ζητούμενο της κοινωνίας. Είναι τέτοια η έκταση της αμφισβήτησης που φθάνει στα όρια της ανοιχτής αποδοκιμασίας του πολιτικού συστήματος, αδιαφορώντας με ποιο θα αντικατασταθεί. 
Το φαινόμενο της διεκδίκησης από τους πολίτες να παρεμβαίνουν ζωντανά και άμεσα στη διαμόρφωση των αποφάσεων από τα όργανα της πολιτείας, το βλέπουμε καθημερινά πλέον στις «πλατείες», αλλά και με τις παρεμβάσεις τους στα Δημοτικά Συμβούλια. 
Η παρέμβαση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων στην Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το πρόβλημα που υπάρχει στο 4ο Νηπιαγωγείο με την κατάθεση τεχνικού υπομνήματος που συντάχθηκε από τέσσερις ενεργούς συνδημότες μας, εξέχοντες και καταξιωμένους επιστήμονες  στο πανελλήνιο, αλλά και με την μαχητική παρουσία τους, οδήγησε στην ανατροπή της πρότασης της Τεχνικής υπηρεσίας και της Δημοτικής Αρχής.
Αυτό το γεγονός και μόνο, μας δείχνει πως ο επόμενος θεσμός της κοινωνικής μας οργάνωσης, που ήδη έχει βρεθεί στο κέντρο της αμφισβήτησης, είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Δημοτικοί Άρχοντες και οι υπηρεσίες του Δήμου.
Οι πάντες είναι πλέον καχύποπτοι για τους πάντες και τα πάντα. Οι καιροί της αθωότητας πέρασαν ανεπιστρεπτί. Κανένας δεν είναι πλέον στο απυρόβλητο. Δημοτικοί Άρχοντες και Υπηρεσίες του Δήμου, πρέπει να αποδεικνύουν καθημερινά την εντιμότητα και την καθαρότητα των πράξεών τους.
Το «νόμιμο» πλέον πρέπει να αποδεικνύεται  ότι είναι και «ηθικό» και είναι προς όφελος της κοινωνίας.
·        Όταν η ίδια η πολιτεία, αναγνωρίζει ότι υπάρχει διασπάθιση του δημόσιου χρήματος με νόμιμους τρόπους, πως υπάρχουν νομοθετημένοι τρόποι ξεπλύματος βρώμικου χρήματος,
·        Όταν η ίδια η πολιτεία, συγκεκριμένα το ΥΠΕΚΑ (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ) με το ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΑΤΟΕ), δηλ. με τον επίσημο κρατικό τιμοκατάλογο εργασιών και υλικών με τον οποίο κοστολογούνται όλα τα έργα και οι εργασίες, επιτρέπει να «γίνονται» τα Δημόσια Έργα με έκπτωση που μπορούν να προσφέρουν οι εργολάβοι της τάξης 30-50%,
γίνεται φανερό πλέον πως το πρόβλημα είναι και μεγάλο και δύσκολο να επιλυθεί.
Στο επίπεδο του Δήμου υπεύθυνοι να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον και την χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος είναι ο Δήμαρχος, οι παρατάξεις και ο καθένας Δημοτικός Σύμβουλος.
Και οι τρεις σημαντικότεροι θεσμοί του δημοκρατικού πολιτεύματός μας, η Βουλή, τα Συνδικάτα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πάσχουν, έχουν πρόβλημα ηθικής νομιμοποίησης και «απολαμβάνουν» την χειρότερη εκτίμηση στην συνείδηση των πολιτών.
Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει πλέον άλλος πολιτικός χρόνος. Η ανάγκη και η επιταγή της κοινωνίας να προσωποποιηθούν οι ευθύνες, μετατρέπεται στα χέρια του λαϊκισμού σε μια οριζόντια και αδιαφοροποίητη στοχοποίηση όλων όσων ασχολούνται με τα κοινά. Είναι ό,τι πιο επικίνδυνο μπορεί να γεννήσει αυτή η εποχή και αυτή η αμφισβήτηση. Η ευθύνη να μην αναπτυχθούν ισοπεδωτικές λογικές που θα πλήξουν ανεπανόρθωτα τους δημοκρατικούς αντιπροσωπευτικούς θεσμούς, επιμερίζεται αναλογικά σε όλους μας, αλλά η κύρια ευθύνη αναλογεί στους κυβερνώντες, στους δημοτικούς άρχοντες και τους ηγέτες του συνδικαλισμού.
Ο σεβασμός στο δημόσιο χρήμα, η αποτελεσματική και χρήσιμη αξιοποίηση με διαφάνεια, πέρα και έξω από τις «νόμιμες» επικαλύψεις, είναι η μεγαλύτερη υποχρέωση και καθήκον όσων ασχολούνται με τα κοινά.
Οι αόριστες καταγγελίες για διαφθορά και συναλλαγή, χωρίς επαρκή στοιχειοθέτηση, η υιοθέτηση δράσεων και ενεργειών νομότυπων μεν, αλλά χωρίς την απαραίτητη ηθική νομιμοποίηση, είναι πλέον απαράδεκτες σαν πολιτική στάση και πρακτική.
Πέραν των άλλων προκαλούν την συνολική απαξίωση του πολιτικού συστήματος, η οποία οδηγεί κατ’ ευθείαν σε απολίτικες συμπεριφορές, προάγγελο αντιδημοκρατικών εξελίξεων.
 
*Δημοσιεύθηκε στην ΠΕΡΙΣΚΟΠΗΣΗ αρ.φυλ.229/30.6.2011

Μιχάλης Γαβράς                                                      Αγία Παρασκευή 1.7.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου