Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

ΙΟΛΑΣ: παρελθόν, παρόν και κυρίως Μέλλον!

Ο ΙΟΛΑΣ αποτελεί ένα από τους δυο λόγους, ίδρυσης της Επιτροπής κατοίκων το 2000 και εν συνεχεία του Συλλόγου το 2002.

Μέχρι να αγοραστεί από τον δήμο Αγίας Παρασκευής με απόφαση-πρόταση του Γιάννη Σταθόπουλου και υπερψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο, πέρασε μύριους όσους κινδύνους οικοπεδοποίησης, παρά την προστασία του πολεοδομικού σχεδίου πόλης.

Ηταν ο Σύλλογός μας, που τον διέσωσε, με κινητοποιήσεις, μηνύσεις, καταγγελίες στην Αστυνομία, μαρτυρικές καταθέσεις, αγωγές, προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας, με πρωταγωνιστικό ρόλο κάποιων από τα ιδρυτικά του μέλη.

Σήμερα πλέον περιμένουμε την αποπεράτωση της ανακαίνισης και αναζητείται το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του. Αυτό που εμείς σαν Σύλλογος έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να ζητάμε είναι το εξής:

Μια νομική μορφή, είτε Αναπτυξιακή Ανώνυμη εταιρεία ΟΤΑ, είτε νομική μορφή ιδιωτικού δικαίου με προσδιοριζόμενο από τον δήμο Διοικητικό Συμβούλιο, που θα αναλάβει την διαχείριση με μια προγραμματική σύμβαση με τον δήμο, μια και αυτός έχει την ιδιοκτησία του ΙΟΛΑ. Στόχος να αποφευχθεί ο ασφυκτικός εναγκαλισμός της λειτουργίας από τον στενό και δύσκαμπτο κορσέ του δημόσιου λογιστικού.

Σε κάθε περίπτωση,θα πρέπει να διασφαλιστεί η λειτουργία του με οικονομική αυτοτέλεια και αυτάρκεια και η απεξάρτηση από την όποια χρηματική ενίσχυση του Δημοτικού Προϋπολογισμού πέραν της προβλεπόμενης από την προγραμματική σύμβαση.

Βασική αρχή και στόχος της λειτουργίας του ΙΟΛΑ, έτσι όπως έχει προσδιοριστεί από τον Σύλλογό μας από παλιά, είναι:

"Ο ΙΟΛΑΣ χώρος παραγωγής πολιτισμού από τους δημότες της Αγίας Παρασκευής και ταυτόχρονα

Πανελλαδικής εμβέλειας Πολιτιστικό τοπόσημο με παγκόσμια προβολή και αναγνώριση".

Με βάση αυτό, σαν βασική συστατική αρχή, θα πρέπει να έχει προβλεφθεί στην προγραμματική σύμβαση, η προνομιακή σχέση των δημοτών της Αγίας Παρασκευής, με τις υπηρεσίες που θα προσφέρει ο ΙΟΛΑΣ.

Επαναλαμβάνω, πως η διασφάλιση της Οικονομικής αυτοτέλειας και αυτάρκειας και η απεξάρτηση από την όποια χρηματική ενίσχυση του Δημοτικού Προϋπολογισμού, είναι όρος για την επιβίωση της Βίλας ΙΟΛΑ στα επόμενα χρόνια. Είναι δική μας ευθύνη να μην καταντήσει ο ΙΟΛΑΣ, άλλη μια δημόσια δομή απαξιωμένη και κατεστραμμένη, κουφάρι του πάλαι ποτέ ένδοξου μεγαλείου της.

Εμείς όλοι που αγωνιστήκαμε για τον ΙΟΛΑ, θα βρεθούμε απέναντι και στην εγκατάλειψη και την απαξίωση.

ο ΙΟΛΑΣ για μας και για την πόλη αποτελεί

Πολιτιστικό τοπόσημο για την Αγία Παρασκευή

με πανελλαδική εμβέλεια και παγκόσμια προβολή και αναγνώριση

 

Υ.Γ. Μεταφορά σε γραπτή μορφή της παρέμβασής μου στην χθεσινή (26.11.2023) Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντοπεύκου Παραδείσου Πευκακίων

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου